»

Test: Pet ministrstev ni dalo zahtevanih informacij javnega značaja

Slo-Tech - Kar 15 izmed 55 javnih ustanov, med njimi pet ministrstev, je ignoriralo naše vprašanje o stroških za službena potovanja njihovega predstojnika, dve pa sta celo spraševali, zakaj podatke rabimo. Izvedli smo namreč test odzivnosti ministrstev, organov v sestavi in mestnih občin na vprašanja državljanov.

Komentar informacijske pooblaščenke: Takšna ignoranca je nedopustna.

73 komentarjev

KPK predstavila spletišče s podatki o javnofinančnih odhodkih

Iskanje po odhodkih MJU.

Slo-Tech - Komisija za preprečevanje korupcije je danes na tiskovni konferenci predstavila novo spletno orodje za spremljanje javne porabe - Supervizor. Gre za podatkovno bazo javnofinančnih odhodkov od leta 2003 naprej, dobro poindeksirano in opremljeno z iskalnikom po proračunskem porabniku (ministrstvo, javni zavod, občina, ipd) oz. prejemniku sredstev (posamezniki, podjetja - izvajalci javnih storitev).



Iskalnik je izhodiščna točka orodja. Z njim lahko poiščemo transakcije, ki vodijo od določenega proračunskega porabnika, do določenega podjetja, ali kombinacijo obojega. Tako nas lahko npr. zanimajo vsi prihodki, ki jih je Telekom Slovenije dobil od Ministrstva za javno upravo (teh je v zadnjih 8 letih bilo kar za 30 milijonov evrov), odhodki Mestne občine Maribor (381 mio) ali njene mestne...

1261 komentarjev

Britanska vlada razširja zakon o dostopu do informacij javnega značaja

Britanski informacijski pooblaščenec Christopher Graham

vir: Guardian
Guardian - Britanska vlada je ta teden objavila načrtovana dopolnila zakona o dostopu do informacij javnega značaja (FOI), s katerimi želijo razširiti njegov obseg in poskrbeti za večjo transparentnost, kot so obljubili v predvolilnem programu.

Povečali bodo število organizacij, ki so upravičene do dostopa do informacij po zakonu FOI, in število služb v javni upravi, ki so zavezane posredovati zakone po tem podatku. S 30 let na 20 let bodo zmanjšali bodo čas, v katerem so tajni dokumenti iz arhivov javno dostopni. Poleg tega bodo natančno preučili delovanje zakona v praksi in po potrebi predlagali dodatna dopolnila, če bi ugotovili, da kje škripa.

Informacijski pooblaščenec Christopher Graham pravi, da so se od WikiLeaksa naučili, da je...

5 komentarjev

Nov ameriški zakonski osnutek v boju zoper piratstvo

Ars Technica - V ameriškem Senatu so včeraj razpravljali o osnutku zakona Combating Online Infringement and Counterfeits Act, s katerim bodo poizkušali zajeziti delovanje strani s piratskim blagom. Zakonski osnutek predvideva močno orožje tudi za boj proti stranem, ki ne domujejo v ZDA, saj bi pravosodno ministrstvo po novem lahko od zveznega sodišča zahtevalo sodno odredbo, ki bi od registrarja domene terjala prenehanje preusmerjanja zahtevkov do strani. Tako bi vsi obiskovalci dobili napako Stran je nedosegljiva 404, četudi bi stran povsem normalno obratovala.

Ali bo zakonski osnutek sprejet, še ni mogoče reči. Pred dvema letoma so poizkušali sprejeti podoben zakon, ki je tudi uvedel funkcijo koordinatorja za uveljavljanje intelektualne lastnine, a je takrat Busheva administracija zagrozila s predsedniškim vetom, če ne bi sedaj znova aktualnih pooblastil pravosodnemu ministrstvu takrat odvzeli. RIAA in MPAA seveda podpirata predlog; med drugim tudi zato, ker bi jima sedaj pravosodno...

34 komentarjev

MJU objavilo pogodbo z Microsoftom

Slo-Tech - Konec avgusta 2009 smo na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja od Ministrstva za javno upravo želeli pridobiti seznam, vsebino in vrednost vseh pogodb, ki jih je državna uprava v letu 2009 sklenila s podjetjem Microsoft.

Novembra 2009 je MJU dostop do dela zahtevanih dokumentov zavrnilo, vendar smo se na odločbo o zavrnitvi zaradi kršitve Zakona o splošnem upravnem postopku s strani MJU na odločitev pritožili in zahtevali ponovno odločanje. MJU je postopek odločanja o zahtevi za dostop do informacij javnega značaja obnovila, vendar pa odgovora kar ni bilo. Zato smo se v začetku januarja pritožili pri Informacijskem pooblaščencu; izkazalo se je, da postopek odločanja še teče, a je MJU potem zadevo sam v odločanje odstopil Informacijskemu pooblaščencu.

MJU se je v prvi (zaradi kršitve ZUP razveljavljeni) odločbi skliceval na to, da je del vsebine pogodbe z Microsoftom opredeljen kot poslovna skrivnost. Vendar pa smo bili mnenja, da izjema poslovne skrivnosti ne...

99 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo preučuje dogovor Microsoft - Yahoo

Bloomberg - Avgusta se je končalo Microsoftovo dvorjenje Yahoo. Rezultat je bil dogovor o sodelovanju na področju spletnega iskanja in oglaševanja, kjer bosta podjetji združili moči in denarnice v boju proti Googlu. Dogovor je bolj ali manj dorečen, potrditi ga mora le še ameriško pravosodno ministrstvo, ki se je vzelo nekoliko več časa. Kot poroča Bloomberg, so zaprosili za več podrobnosti o poteku sodelovanja. To pomeni, da potrditev ne bo le formalnost, temveč bodo natančno premotrili poslovanje obeh podjetij.

Michael Katz, nekdanji vodilni ekonomist v protimonopolnem oddelku pravosodnega ministrstva pojasnjuje, da bosta imela podjetij obilico dela z dokazovanjem, da združitev ne bo ovirala konkurence. In to kljub temu da skupaj obvladujeta trikrat manj trga kot Google. Podjetji bosta morali razkriti investicije v brskalnik Bing, ceno oglaševanja in podobno. Microsoft mora o sodelovanju obvestiti še Evropsko komisijo, ki si prav tako lahko vzame 90 dni časa, da pregleda dogovor.

2 komentarja

Oracle sme prevzeti Sun

ComputerWorld - Oracle je dobil dovoljenje ameriškega pravosodnega ministrstva, da sme prevzeti Sun za 7,4 milijarde dolarjev oz. 9,50 dolarja na delnico. Tam nekje je tudi tečaj Sunovih delnic ostal zabetoniran od aprila. Namero so v Oraclu objavili aprila, julija so dobili blagoslov delničarjev, sedaj pa so da dahnili še regulatorji - edini, ki še morajo potrditi prevzem, so evropski komisarji. S prevzemom bo Oracle dobil celo paleto novih izdelkov: zakorakal bo na trg strojne opreme, podatkovne baze MySQL in Jave. Klik!

11 komentarjev

Zgodba o človeku, ki je medijem razkril program nezakonitega prisluškovanja v ZDA

Newsweek - Te dni je Newsweek objavil članek o Thomasu Tammu, uslužbencu ameriškega pravosodnega ministrstva, ki je odkril, da v okviru National Security Agency deluje posebna tajna skupina, katere naloga je bilo nezakonito prisluškovanje ameriškim državljanov v okviru "vojne proti terorizmu".

Gre za tajni projekt s kodnim imenom Stellar wind, v okviru katerega je NSA po ukazu predsednika Georgea Busha kršila Foreign Intelligence Surveillance Act in nezakonito prisluškovala komunikacijam Američanov.

Tamm je zadevo skušal raziskati, saj se mu je zdelo moralno sporno, da kot uslužbenec pravosodnega ministrstva ve za nezakonitosti in ne ukrepa oziroma posredno pri takšnem početju celo sodeluje. Ker pa so ga predpostavljeni skušali utišati, je nato poklical The New York Times in zgodbo razkril novinarjem. Ostalo je zgodovina.

26 komentarjev

Sodni poziv AMD-ju in nVidii

več strani - Tuje strani poročajo, da sta AMD, ki je pred kratkim prevzel grafičnega giganta ATi, in nVidia prejela sodne pozive z ameriškega pravosodnega ministrstva, natančneje protimonopolnega oddelka. Razlog naj bi tičal v kršitvah protimonopolne zakonodaje s prodajo in distribucijo grafičnih procesorjev in kartic, natančnejših razlogov pa niso želeli razkriti. Kljub temu sta AMD in nVidia že napovedala popolno sodelovanje s preiskovalci. Več o tem preberite na Hartware, The Register ali X-Bit Labs.

77 komentarjev

Ali kopiranje baze lahko le-to poškoduje?

Slashdot - Lahko -- vsaj takega mnenja je ameriško pravosodno ministrstvo.

Nekdo je namreč na podlagi FOIA (Freedom of Information Act; pri nas imamo podoben Zakon o dostopu do informacij javnega značaja) zahteval javno objavo seznama tujih lobistov, ameriško pravosodno ministrstvo pa je javno objavo zavrnilo z obrazložitvijo, da bi ta zahteva lahko povzročila sesutje in pogubno izgubo podatkov iz baze.

Na Slahsdotu zato ugotavljajo, da kopiranje po mnenju ameriške vlade lahko poškoduje bazo podatkov.

Vprašanje je torej, kako sploh narediti varnostno kopijo baze ...

7 komentarjev

Baza podatkov o skoraj 98 % ameriške populacije

Slashdot - Mass Hich Tech magazin poroča, da je ta mesec podjetje LocatePlus sklenilo pogodbo s protiterorističnim in ostalimi preiskovalnimi oddelki massachussetske policije, s katero so policiste na terenu opremili z brezžičnimi napravami in dostopom do njihove baze podatkov.

Baza podatkov vsebuje osebne podatke o skoraj 98 odstotkih ameriške populacije, vključno s sedanjim in preteklimi naslovi, sostanovalcih, podatkih o lastništvu vozil in nepremičnin, morebitni kriminalni preteklosti itd. Podjetje se na svoji spletni strani pohvali, da imajo bazo skoraj vseh, tudi tajnih telefonskih številk (vključno z številkami mobilnih telefonov), omogoča pa tudi iskanje po bazi registriranih vozil.

Policija je seveda navdušena, saj so jim bili ti podatki sicer dostopni že prej, vendar so za dostop do njih potrebovali dneve ali tedne, "z brezžičnimi napravami pa je to mogoče v sekundah" (izjava Johna Latorelle, direktorja podjetja LocatePlus). Navdušeno pa je tudi podjetje, saj pričakuje, da bo...

6 komentarjev

iSONEWS: glasnik Pravice

Slo-Tech - V kratkem se ima zgoditi, da vas na strani iSONEWS ne bodo več čakale informacije o na sivem trgu izdanem igrovju in programju, ampak stran ameriškega pravosodnega ministrstva o zadevi David M. Rocci vs. DOJ ter ostalih mukah ameriškega sodstva v boju proti piratstvu.

Bit pravnega spora pa ni omenjena spletna stran, ampak Davidovo udejstvovanje v preprodaj "Enigmah" mod čipov za Microsoftovo konzolo Xbox, ki omogočijo igranje varnostnihi kopij iger. Iz Anglije naj bi uvozil in na trgu menjal kar 450 enot, kar naj bi mu prineslo približno $28.000 (no, ta številka v primerjavi s statistikami dosežkov BSA ni ravno velika [>:D]).

Rocci je ZlaDejanja™ priznal, v kupčkanju za čim manjšo kazen pa je privolil tudi v predajo domene isonews.com. Sodba bode izrečena 7. marca; najvišja možna kazen znaša 5 let zapora ter $500.000 globe.

Mimogrede, pogled v whois bazo:
Administrative Contact, Technical Contact:
The iSO News mraskolnikov@hotmail.com
NS1.ISONEWS.COM 149.101.1.3

12 komentarjev

Big Brother is coming?

eon.si - Eon.si poroča, da naj bi ameriški pravosodni minister John Ashcroft - ki zagovarja poostren nadzor nad vsemi tujci, ki prihajajo v ZDA - zagovarjal jemanje prstnih odtisov, fotografiranje in preverjanje preteklosti turistov, poslovnežev in drugih obiskovalcev ZDA, ko le-ti pridejo na mejo.

Ameriški liberalci, ki so proti tej ideji že protestirali, so prepričani, da se FBI ne bo omejil le na terorizem, ampak da obstaja nevarnost da bi zbirali podatke tudi o drugih zadevah. Recimo o ljudeh, ki nasprotujejo politiki ZDA ali NATU, lahko pa bi stvar zavila tudi v kakšno indutrijsko špijonažo.

Vprašanje je tudi kako je takšna zadeva sploh tehnično izvedljiva, a kljub vsemu ne smemo pozabiti da je Evropska unija na Nizozemskem letališču Shiphold poizkusno uvedla prepoznavo oseb s pomočjo skeniranja mrežnice.

4 komentarji