»

Slike iz "vesolja" za prgišče dolarjev

Oprema

Slashdot - Justin Lee in Oliver Yeh z bostonske univerze MIT sta uresničila svoje sanje in posnela nekaj fotografij našega planeta s tolikšne višine, da je ukrivljenost površja opazna. S proračunom 148 dolarjev sta uspela fotoaparat poslati na višino 29 km, kjer je nastalo nekaj dobrih posnetkov. Stvar debate je, ali višina 29 km že šteje za vesolje, saj je Kármán to mejo postavil na 100 km, NASA pa na 122 km, a to ne zmanjšuje veličine njunega uspeha. Na 300-gramski vremenski balon sta privezala Motorolo i290, ki ima vgrajen GPS-čip in je ves čas vestno pošiljala sporočila o lokaciji naprave - tako sta enostavno določila mesto pristanka. Fotografije je snemal Canon A470, ki je vsakih pet sekund...

36 komentarjev

Predstavljen Beli vitez 2

White Knight 2

vir: Slashdot
Slashdot - Včeraj sta Richard Branson in Burt Rutan storila naslednji zgodovinjski korak h komercializaciji in kolonizaciji vesolja s predstavitvijo White Knight Two (Beli vitez 2), ki bo služil kot nosilno plovilo za SpaceShipOne.



Eva, kot je WK2 krščen, postavlja precej mejnikov - ker je v celoti zgrajen iz karbonskih vlaken, je s svojim razponom kril (preko 42 metrov) največja enotna kompozitna struktura, ki se je dosedaj uporabljala v zračni industriji. Z največjo možno višino več kot 15 kilometrov, nosilnostjo, ki je več kot 30% večja od polno zasedenega SpaceShipTwo in zmožnostjo prenašanja tako pozitivnih G sil kot tudi breztežnosti za potrebe urjenja astronavtov, WK2 vsekakor ne namerava spati na lovorikah prvega belega...

25 komentarjev

Predstavljen SpaceShipTwo

New Scientist - V sredo sta predsednik družbe Virgin Galactic Richard Branson in predsednik družbe Scaled Composites Burt Rutan predstavila model njihovega novega plovila SpaceShipTwo. SpaceShipTwo je naslednik SpaceShipOne, ki je bilo prvo zasebno plovilo, ki je poletelo v vesolje. S tem zgodovinskim poletom so leta 2004 osvojili Ansari X-prize in odprli pot zasebnim poletom v vesolje.

Polete s SpaceShipTwo bodo tržili pri družbi Virgin Galactic. Na polet se je prijavilo že 200 ljudi. Cena enega poleta naj bi stala 200000 dolarjev, ko bodo zgradili več plovil, v načrtu jih je 40-50, pa naj bi cena padla. Polet naj bi trajal 2,5 ure, od tega 5 minut breztežnostnega stanja. Plovilo naj bi se bilo sposobno povzpeti do...

20 komentarjev

Google bo sponzoriral robotski polet na Luno

Space - Uradna objava in tuji mediji poročajo, da se je Google odločil v sodelovanju z organizacijo X Prize Foundation nagraditi z 20 dolarskimi milijoni prvo zasebno podjetje, ki bo do konca leta 2012 uspešno zgradilo in na Luno poslalo mobilnega robota z določenimi sposobnostmi (premakniti se po površju za 500 metrov in poslati na Zemljo slike, videe in druge podatke). Če do takrat ne bo nihče uspel, bodo nagrado znižali za 5 milijonov dolarjev in natečaj podaljšali za dve leti. Poleg glavne nagrade imajo pripravljeno še 5-milijonsko nagrado za drugo mesto in 5-milijonski sklad za dodatke k nagradam za izdelke, ki bodo omembe vredno presegli razpisne pogoje.

Izstrelitev tekmujoče podjetje lahko opravi samo, ali pa za to najame kakšno obstoječo rešitev.

Medtem, ko na Wired.com ugibajo, če bo Google postavljal svoje strežnike na Luni, soustanovitelj Sergey Brin razlaga, da tovrstna vlaganja niso nič posebnega - nekatera podjetja toliko in še več vlagajo v stadione in jadralske...

40 komentarjev

Nov vesoljski turistični raketoplan

New Scientist Tech - Evropsko podjetje EADS Astrium se je odločilo iti v razvoj novega vesoljskega turističnega raketoplana, ki bi dosegal višine do 100 kilometrov. Omogočal bi 90 minutne izlete, ki bi vključevali tudi 3 minutno stanje breztežnosti. Do višine 12 kilometrov bi se plovilo obnašalo kot navadno letalo, dodatni raketni motorji pa bi služili za doseganje suborbitalnih višin. Podjetje trenutno išče sofinancerje, ki bi bili v projekt pripravljeni vložiti skupno 1 milijardo €. Prototip raketoplana bi naj bil izdelan do leta 2012. Ob uspešni izvedbi računajo, da bi do 2020 prepeljali 15.000 vesoljskih turistov.



newscientist.com

Cena izleta? Drobiž! Med 150.000 in 200.000€. Vsaj glede na ceno vesoljskega turizma, ki ga s Soyuzi...

21 komentarjev

Novo tekmovanje X-prize

Slo-Tech - X-prize foundation oz. fundacija X-prize, ki jo poznamo po razpisu nagrade 10 milijonov $ za privatni suborbitalni človeški polet (nagrado je leta 2004 dobil team, ki je izdelal SpaceShipOne), pripravlja nov razpis za nagrado, ki se imenuje Automotive X-prize. Gre za izdelavo super učinkovitega avtomobila, ki zmore prevoziti 100 milj (161 km) z energijo, ekvivalentno tisti iz 1 galone goriva (3,785 litra). Cena serijske proizvodnje takega avtomobila mora biti "razumna", avtomobil pa mora upoštevati vse veljavne ameriške in mednarodne varnostne, ekološke in ostale standarde, hkrati pa mora ponujati udobje in opremo, kot jo imajo današnji avtomobili. Zaenkrat je izdan zgolj draft, ki spodbuja javnost k dodajanju popravkov in dopolnitev. Višina nagrade zaenkrat še ni znana. Nagrada bo uradno razpisana konec letošnjega leta.

Hkrati poteka tudi tekmovanje za osvojitev X-prize v genomiki. Za osvojitev 10 milijonov $ mora team sekvencirati 100 človeških genomov v 10 dneh.

13 komentarjev

Najprej X-prize, sedaj pa še NASA

Slashdot - Le nekaj ur po prvem uspešnem zasebnem poletu v vesolje so se že pojavile govorice, da naj bi tudi NASA ponudila milijonske nagrade (med 10 in 30 milijoni dolarjev) za izdelavo zasebnih vesoljskih vozil. A ker je X-prize s svojimi zahtevanimi 100 km že skoraj dokončan, so se odločili za nekoliko večji iziv, glede na to da so tudi nagrade precej večje. Tokrat bodo morali zasebniki izdelati rakete, ki bodo lahko poletele malo dlje od Zemlje (orbita) ter na Luno. Vsekakor bolj zanimivo kot "samo" polet na 100 km.

9 komentarjev

Prvi zasebni polet v vesolje

CNN.com - Kakor poroča CNN.com, je prvi zasebni vesoljski polet uspel. Pilot oz. sedaj že astronavt 62-letni Mike Melvill je polet začel ob 15.30 po našem času in po eni uri se je SpaceShipOne odcepil od matičnega letala White Knight, ki je ponesel SpaceShipOne do višine 15 km. Ta je potem sam nadaljeval pot do višine nekaj čez 100 km (raketni pogon je bil v pogonu približno 80 sekund) ter po posegu v vesolje varno pristal na matičnem letališču Mojave ob 17.15 po našem času.

Uradna strana stran tega projekta zaenkrat še ne poroča o tem dogodku.

O dogodku poročajo tudi slovenski mediji: 24ur.com in RTV Slovenija.

Kot zanimivost naj omenimo še to, da je sponzor ameriški milijarder Paul Allen, soustanovitelj Microsofta, in sicer z vsoto 20 miljonov dolarjev.

Če podjetju uspe polet ponoviti s tremi ljudmi na krovu v treh tednih, potem bodo verjetno tudi zmagovalci X Prize.

vir: 24 ur

vir: 24 ur

30 komentarjev

Mehaniki za Hubbla

CNN.com - Hubblovemu teleskopu so dnevi šteti, saj mu bodo nekje med letoma 2006 in 2007 odpovedali giroskop ter baterije. V senci nedavne nesreče vesoljskega čolnička Kolumbija, so pri NASI opustili misel na človeško vzdrževalno misijo kot preveč tvegano.

Kljub temu, da niso polagali veliko upov v povsem robotizirano odpravo, so vseeno razpisali natečaj za rešitev Hubblovih težav brez uporabe živih astronavtov. Rezultati so bili presenetljivi. Izmed 26 rešitev jih je nekaj tako dobrih (in hkrati celo izvedljivih), da še nekdanji skeptiki zdaj razmišlajo ne le o podalšanju teleskopovega življenja, temveč tudi dodajanju novih inštrumentov.

6 komentarjev

Se začenja vesoljski turizem?

Slashdot - Ameriška vlada je sporočila, da je podelila prvo licenco za izgradnjo zasebne rakete s človeško posadko, s čimer naj bi prvič v zgodovini odprla vesolje za posameznike. Federal Aviation Administration (FAA) je licenco podelila podjetju Scaled Composites iz Kalifornije, ki ga vodil Burt Rutan, znan predvsem kot oče letala, ki je leta 1986 prvo obkrožilo svet, brez da bi vmes natočilo gorivo.

Space Ship One je sestavljen iz raketnega letala SpaceShipOne in White Knighta, eksotičnega reaktivca, ki bo ponesel raketo v orbito. Plovilo so izdelali na pobudo razpisa X PRIZE, ki naj bi pomagal zagnati vesoljski turizem. Nagrada za prvo mesto je bila 10 milijonov USD. Raketa bo morala nositi vsaj 3 ljudi in doseči 72 km nad Zemljo, postopek pa bodo morali ponoviti 14 dni po prvem vzletu. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi Tody.

10 komentarjev

Konec "neslišne govorice"?

24 ur - Verjetno se strinjate, da tudi sami pogosto izgovarjate neslišne besede. Lahko sami sebi kaj rečete, lahko kratko malo kaj berete, lahko pa v pogovoru z nadrejenim sočno "izrazite" svoje mnenje. Kot kaže, bomo tudi pri tem morali biti kmalu previdnejši. Pri Nasi namreč razvijajo programje, s katerim naj bi bilo mogoče "slišati" tudi tudi neizgovorjene besede. S posebnimi senzorji na bradi in Adamovem jabolku naj bi namreč bilo mogoče zaznati živčne signale, ki jih možgani pošljejo grlu in jeziku, programska oprema pa naj bi znala to razvozlati. Kot trdijo pri Nasi, tega ne razvijajo za potrebe kakšnih velikih bratov, temveč za namene komuniciranja med astronavti, v hrupnih okoljih, z invalidi ipd. Vendar se z malo zdravega skepticizma lahko kaj hitro vprašamo, kdaj bi se kdo spomnil vse to zlorabljati tako rekoč za nadzor misli...

Novica se nahaja na 24ur med zanimivostmi (ne med novicami IT). Uspelo pa mi je tudi najti potrditev na Nasinih straneh.

1 komentar