»

Microsoftov neuravnovešen cash flow: Nadaljevanje.

The Economist - The Economist poroča o zanimivi Microsoftovi "dilemi": podjetje ima nerazporejenih (oz. v obliki gotovine (9,348) ali kratkorkočnih vrednostnih papirjev (47,059)) 56 milijard dolarjev (65,27). Delničarjem neposredno ljubša varianta -- torej izplačilo dividend -- že od nekdaj ni Microsoftova najbolj priljubljena (kaj šele prakticirana [:)]) rešitev, ampak bolj izhod v sili.

Bodimo pošteni: o podobnem stanju smo že poročali pred približno letom dni, med tem pa se je kup povečal za 10 MRD USD. Bill Gates sicer rad poudarja, da želi imeti vedno na razpolago vsaj toliko sredstev, kolikor bi jih podjetje potrebovalo za enoletno preživetje brez prodaje, vendar bi to ob današnjih številkah pomenilo polovico zneska. Ljubša rešitev je tudi tokrat nakup (se opravičujem: združitev) drugih podjetij, vendar bi to ob strategiji podjetja, ki nasprotuje velikim transakcijam (nakupi nad 100 MIO USD) oz. spodbuja povezovanje z namenom pridobivanja intelektualnega in človeškega kapitala, pomenilo...

17 komentarjev

Bo X-box 2 tekel na 65 nanometrih?

The inquirer - Sedaj, ko je jasno, da je Microsoft za svojo prihajajočo konzolo izbral ATi za grafični del in IBM za procesor, so sedaj iz IBM-a potrdili, da bi naj bili procesorji, ki jih izdeluje IBM za Microsoft, zgrajeni v 65-nanometerski tehnologiji.

IBM, ki je že dolgo poznan kot eden izmed najboljših izdelovalcev procesorjev (nenazadnje imajo na vesti PowerPC 970), bi tako prav lahko za Redmondskega velikana in njegovo konzolo izdeloval 5GHz procesorje. Kako se bo X-Box 2 odnesel proti Playstation 3 (ki bo prav tako zgrajen z 65-nanometersko tehnologijo), bi naj videli leta 2005. Klik!

26 komentarjev

Zdravljenje raka z antimaterijo

Slashdot - Vsi, ki imajo radi znanstveno fantastiko, verjetno poznajo antimaterijo. V Zvezdnih stezah namreč skupaj z materijo poganja warp pogone. Po nekaterih izjavah in teorijah naj bi bilo to zduževanje nemogoče, a vsi vemo, da so nekoč govorili, letenje ni mogoče in da je Zemlja ploščata ...

A kot poroča Slashdot, jo bomo kmalu lahko uporabljali v praktični znanosti in za naše dobro. Znanstveniki v Ženevi so odkrili, da lahko antiprotone pošljejo v točno določeno celico, ki jo izberejo in da tam povzročijo veliko več "škode" na tumornih oz. rakavih celicah. Poleg tega pa, v primerjavi z drugim metodami zdravljenja, povzročijo zelo malo škode na bližnjih celicah, saj je tehnologija veliko bolj precizna. Klik!

7 komentarjev

Razvoj novih Windows primerljiv z odpravo na Mesec

The inquirer -

Novica ali kost za glodanje, kakor pač obrnete, za vse, ki se pritožujete čez cene Microsoftovih izdelkov.

Na Etre konferenci, ki se te dni odvija v Berlinu, je Bill Gates podal zanimivo izjavo. Trdi, da bo razvoj nove različice Windows stal Microsoft toliko, kot je stala odprava Apolla na Mesec v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Ponovno je ponovil že znano dejstvo, da bo Longhorn zamudil, o čemer smo že poročali. Več o tem.

22 komentarjev

Microsoftov neuravnovešen cash flow

The Register - Microsoftovi finančniki se te dni (no, roko na srce, ne le te dni) ukvarjajo z zanimivim problemom: njihove denarne rezerve se bližajo tako visoki vrednosti, da jih morajo zmanjšati.

Tržni analitiki izpostavljajo predvsem možnost prevzemov drugih podjetij, naprimer Siebela ali Sage Group, vendar gre pri vseh tovrstnih transakcijah za izjemno tvegane poteze; ne pozabimo tudi tega, da je Microsoft sposoben marsikak produkt izdelati sam in za to ne potrebuje dodatnih (neopredmetenih) sredstev, znanja. Druga -- delničarjem ljubša -- možnost se ponuja kar sama: izplačilo dividend v skupni vrednosti do $ 10 MRD, kar bi bilo največje poplačilo v zgodovini podjetja. Microsoft je med drugim znan tudi po svojih restriktivnih izplačilih, saj denarne rezerve ohranjajo visoke predvsem zaradi sodnih procesov in obveznosti do delničarjev s prodajnimi opcijami. Klik!

4 komentarji

Da, Windowsi prinašajo dobiček ...

U.S. Securities and Exchange Commission - ... kar pa ne velja tudi za nemalo ostalega programja. Da, Microsoftu dejansko nikoli nismo očitali prenizkih cen programja -- kateregakoli. Sem bil pa danes še sam presenečen nad blazno visoko stopnjo rentabilnosti Microsoftovih programov za "široko potrošnjo", torej nam tako priljubljenega operacijskega sistema Windows ter pisarnopisniškega paketa Office. Prav tako je bila sedaj prvič javno objavljena končna bilanca stanja ter uspeha tega redmondskega giganta (seveda v okrnjeni obliki). Klik sem, pa si poglejmo nekaj zanimivosti...

Dragi bralec, trdno se primi. Odpri iskalno okence v svojem spletnem brskalniku ter poišči 'Note 9 - Segment Information' -- da, razčlemba financ po družinah. V spodnjem delu (leto 2002) poiščeva postavko 'Clients', ki predstavlja Windowse 'za množice' ter opaziva prihodke v višini $2,892 MRD, od tega kar $2,482 MRD -- dobička. Vrstico nižje so se malce slabše odrezali strežniški izdelki, 'Information Worker' (beri: razširjena družina Office ter...

7 komentarjev

Microsoftovo premoženje

Slo-Tech - Ste se kdaj vprašali, koliko sredstev ima na razpolago najbolj poznani softverski velikan na svetu - Microsoft? No, če ste se, potem ne smete zgrešiti zanimivi novice na CNN. Tu so se izognili zoprnim statistikam in raje napisali članek bolj primerjalno. Če povzamem: Microsoft ima na razpolago reci in piši 39 milijard $ sredstev, ki pa nezadržno rastejo in bodo v kratkem (če že niso) dosegle in presegle 40 milijard $. To je zares izjemna količina denarja, saj lahko Microsoft z njim kupi 23 space shuttlov ali vse nogometne, hokejske, baseballske in košarkarske ekipe, ali pa vso letalsko industrijo - dvakrat. Skratka, prav zastrašujoča finančna moč Microsofta [8-O].

7 komentarjev