»

AMD po dolgih letih z dobičkom

V zadnjem letu je delnica AMD-ja zrasla

AMD - AMD-ju je končno uspelo doseči pozitiven poslovni rezultat. V izteklem se četrtletju so namreč zabeležili 1,29 milijarde dolarjev dobička. Medtem so vsi njihovi prihodki znašali 1,62 milijarde dolarjev, kar je za 18 odstotkov več kot četrtletje prej in za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Omeniti velja, da je levji delež dobička prinesel Intel z 1,22-milijardno poravnavo; brez nje bi poslovali s pozitivno ničlo. To je prvikrat po 13 četrtletjih, da je AMD ponovno posloval z dobičkom.

V celotnem fiskalnem letu 2009, ki se je izteklo na Štefanovo, so zbrali 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 304 milijone dolarjev dobička, medtem ko so še leto prej napravili več kot tri milijarde minusa.

Z letom 2010 bo AMD poročal le o finančnih rezultatih dizajnerskega dela, torej podjetja AMD po razdelitvi, in ne več...

25 komentarjev

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi?

The Register - The Register poroča, da naj bi evropski regulatorji trga neuradno odločili, da Microsoft ni spoštoval protimonopolnih določil Evropske komisije. Tako naj bi Microsoft moral kmalu pričeti plačevati 2,5 milijona USD kazni na dan, pričenši s 15. decembrom lanskega leta.

Po podatkih Microsoft Watch-a, je Microsoftov pravni oddelek zaposlenim poslal obvestilo iz katerega je moč razbrati, da se podjetje že pripravlja na plačevanje omenjene kazni.

Kot je znano, je Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da tržnim tekmecem omogoči vpogled v komunikacijske protokole operacijskega sistema Windows, zahtevali pa so tudi, da Microsoft pripravi posebno različico operacijskega sistema brez Windows Media Playerja. Zaradi nespoštovanja monopolnih prepovedi je Evropska komisija Microsoft leta 2004 že kaznovala s kaznijo v višini 628 milijonov dolarjev, na katero pa se je Microsoft pritožil. Tokratna kazen pa se nanaša na nespoštovanje zahteve, da Microsoft priskrbi dokumentacijo o omrežnih...

120 komentarjev

Kako prisluškovati svetu

Tech World -

Gotovo ste že slišali za Echelon, vprašanje pa je, ali veste, kaj točno Echelon je. Poenostavljeno rečeno gre za gigantski prisluškovalni sistem, prek katerega ZDA, VB, Kanada in Avstralija pregledujejo glasovni promet (telefonske pogovore) in iščejo določene ključne beseda, ki namigujejo na terorizem.

Deluje nekako takole. Vohunski geostacionarni sateliti in prisluškovalne postaje, kakršna je britanski Menworth Hill, prestrezajo satelitske in zemeljske klice in jih pošiljajo v obdelovalne postaje, kakršna je naprimer ameriški Fort Meade, kjer jih superračunalniki sproti (v realnem času, torej) obdelajo. Se sprašujete, kdo in kako lahko obdela tako ogromne količine podatkov? Berite dalje.

Gre za izdelke podjetja Texas Memory Systems (TMS), katerega predstavnik priznava, da več kot polovico svojega zaslužka ustvarijo s t.i. DSP sistemi za ameriško vlado. Ti so kombinacija SSD in DSP ASIC-ov (angl. application-specific integrated circuits, torej vezja, prilagojena za specifične...

26 komentarjev

Pogajanja med Microsoftom in Evropsko Unijo propadla

Slashdot - Microsoft, ki je na drugi strani Atlantika že pred časom končal s svojimi pravnimi težavami z ameriško vlado, pa se na naši strani Atlantika še vedno otepa pravnih problemov. Tako so pogovori med slednjim (Microsoftom) in evropskim komisarjem Mariom Montijem propadli, Microsoftu pa sedaj grozi velikanska kazen med 100 milijoni in eno milijardo evrov zaradi kršitve pravil konkurence, "razdelitev" Oken na tista z in tista brez Windows Media Playerja in razkritje določenih delov programske kode razvijalcem, da bi le-ti lahko izkoristili prednosti, ki jih imajo Microsoftovi programerji različnih programov. A kazen je že vse prej kot izrečena, zatorej je pričakovati, da bo Microsoft uporabil vsako pravno sredstvo, ki jim je na razpolago v Evropski uniji, da kazni ne bo plačal.
Novica in uradna izjava.

4 komentarji

Windows XP SP2 žrtvoval združljivost za varnost?

Slashdot - Infoworld v svojem članku pravi, da je možno, da prihajajoči drugi paket popravkov in izboljšav Service Pack 2 za Windows XP žrtvuje del združljivosti za izboljšanje varnosti. Pri svojih trditvah se opirajo predvsem na besede Tonya Goodhewa - odgovornega v Microsoftovem razvijalskem oddelku, ki pravi, da določene aplikacije ne bodo delovale zaradi pomanjkanja varnosti.

Področja, katerim je Microsoft odločil posvetiti svojo pozornost so predvsem "zaščita spomina" (memory protection), internetna varnost, e-poštna varnost in varnejše brskanje, saj so to danes najbolj izpostavljeni in ranljivi deli Oken. In prav zaradi možnosti nezdružljivosti aplikacij je Microsoft začel obširno osveščanje razvijalcev in programerjev. Klik!

17 komentarjev

Dve različici Oken?

Slashdot - Pred približno tremi leti je ameriška vlada Microsoftu grozila z razdelitvijo na več delov, in sicer zaradi izkoriščanja monopola in oviranja tekmecev. Po zamenjavi oblasti in sodnika je Microsoft ušel razdelitvi in prejel le nekaj blažjih ukrepov. Danes mu spet grozi razdelitev, a ne samega podjetja na več manjših, pač pa operacijskega sistema Windows na dve različici.

Tako naj bi Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da v prihodnje prodaja dve različici svojega operacijskega sistema - eno z različnimi priloženimi programi, kot je npr. Windows Media Player, drugo pa brez nijh. Klik!

35 komentarjev

Microsoft bi patentiral pozivnik

Slashdot - Uporabnikom odprtih operacijskih sistemov je poznan princip navideznih namizij, ki omogočajo razporeditev oken na več namizij (ponavadi 4). Pri tem potrebujemo posebnega pomočnika, namizni pozivnik (pager), ki prikazuje majhna okenca z vsebino namizij in omogoča preklapljanje med njimi. Podoben sistem se obeta tudi v novem Windowsu, saj Longhorn že kaže dodelane zametke navideznih namizij in pozivnikov. In zdaj se je Microsoft odločil pozivnik patentirati ...

20 komentarjev

Kakšen bo novi Xbox?

Slashdot - Z Xboxom se je Microsoft podal na zanj novo avanturo -- osvajanje trga igralnih konzol. Zaenkrat ima precej manjše uspehe, kot denimo pri namiznih računalnikih, saj ga je Sonyjev PlayStation 2 prekosil za faktor 5, Xbox pa podjetju še vedno ne prinaša dobička. Zato se je podjetje najbogatejšega Zemljana odločilo, da izda novo, izboljšano različico svoje igralne konzole. Vsebovala bo 3 64-bitne IBM-ove procesorje in grafično kartico podjetja ATI, ki naj bi bila mnogo hitrejša od prihajajočega R400. Kompatibilnost s prvo različico konzole ni zagotovljena, ker naj bi bila predraga, Xbox Next pa naj bi na trg priromal jeseni 2005, vsekakor pa pred PlayStationom 3, kar naj bi bilo ključnega pomena za Microsoft. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

9 komentarjev

Microsoftu odobren patent za avtomatizacijo skript XML

Slashdot - Po kopici neuspehov v zadnjih dneh za Redmontsko programsko hišo, se je le zgodil en uspešen dogodek za uveljavljanje njihove poslovne vizije. Ameriška pisarna za patente in blagovne znamke je podjetju dodelila patent številka 6 687 897, na katerega je Microsoft čakal dobra 3 leta. Odslej ima tako edini pravico do uporabe sistemov, metod in podatkovnih struktur, ki združujejo skripte, napisane v enem ali več skriptnih jezikih, v eno samo datoteko XML. Patent ni neposredno povezan z nedavno vloženim v EU in Novi Zelandiji, o katerem smo poročali pred kratkim, saj se slednji nanaša na zaščito zapisa dokumentov. Klik!

8 komentarjev

AMD-ju pol milijarde evrov

InfoWorld -

Že pred časom smo poročali o namigovanjih, da naj bi AMD nameraval zgraditi svojo tovarno v Dresdnu. Vse skupaj je od tedaj postalo že povsem uradno.

Na InfoWorld tako poročajo, da bo AMD prejel izdatno finančno injekcijo. Nemčija mu bo namreč podarila 545 milijonov evrov sredstev za gradnjo dresdenske tovarne, ki se bo imenovala Fab 36. Delovati bo pričela predvidoma leta 2006, njena izgradnja pa bo stala 1,9 milijarde evrov, medtem ko bo zaposlovala približno tisoč ljudi. Več o tem.

14 komentarjev

Spor o Windows Media Playerju

The inquirer -

Poročali smo že, da evropska komisija zaslišuje Microsoft zaradi domnevnega izkoriščanja monopola z integracijo Windows Media Playerja (WMP) v operacijski sistem, danes pa je znanega še nekaj več.

Microsoft je namreč opozoril komisijo, da bo, če ga prisilijo, da iz Windows odstrani WMP, primoran na novo napisati dobršen del kode operacijskega sistema, kar se bo odražalo v slabši kakovosti, ki je bodo deležni evropski uporabniki. Postavlja se seveda vprašanja, v kolikšni meri Microsoft pretirava.

Vemo, da so naprimer Embedded različice Windows zelo fleksibilne, prav tako pa obstajajo celó programi, ki WMP popolnoma odstranijo iz sistema. Zakaj torej Microsoft ne more storiti tega še na namizni različici?

V Redmondu smatrajo WMP kot funkcijo sistema, komisija pa kot...

30 komentarjev

Ameriški imigracijski sistem zadel virus

Slashdot - V torek je ameriški sistem za imigracijo zadel virus W32.Welchia, ki izkorišča RPC luknjo v Oknih. Zelo kmalu je postalo očitno, da je črv prizadel omrežje do te mere, da je bilo potrebno temeljito čiščenje.

Tako so bili prisiljeni ugasniti celotno omrežje za 9 ur, da so počistili računalnike in namestili zaščito. To je najbolj prizadelo prosilce, ki niso mogli priti do vize. Uradni viri trdijo, da ni bila ogrožena baza, v kateri imajo shranjenih okoli 75000 imen potencialnih teroristov.

9 komentarjev

Rabite mrežico za zaščito ventilatorja?

modtown - Če so vaše želje višje od trenutne (borne, moram reči) ponudbe v Mat'Kurji, vas bo tale novica razveselila. Pri modtownu so razpisali natečaj za najboljšo in najbolj izvirno 80mm mrežico za ventilator. Zmagovalec bo brezplačno prejel svojo zaščitno mrežico v zlati, rdeči, modri, srebrni ali prozorni barvi ter Antec-ov 80mm ventilator z vgrajeno modro diodo. Drugouvrščeni pa bo prejel le izdelan svoj "gril". Več podrobnosti izveste tukaj, predlogo za izdelavo pa dolpotegnite tule.

Upam da se bo kdo od forumašev opogumil in se udeležil tekmovanja, saj so do sedaj predstavljeni dizajni resnično revni in jih bo lahko premagati. Tekmovanje traja od 14. septembra do prvega oktobra, tako da je časa še dovolj. Pa kar na delo![:D]

0 komentarjev

Windows Media Player 8 samo v Windows XP

ActiveWin - Microsoft se spet vrača k svojim starim metodam, zaradi katerih se je že moral zagovarjati na sodišču. Tisti uporabniki, ki bi želeli uporabljati novo verzijo Microsoftovega programa Windows Media Player, verzijo 8, bodo morali kar instalirati nov operacijski sistem Windows XP, saj Windows Media Player ne bo na voljo kot samostojen program.
Podobno "povezavo" programa z operacijskim sistemom je Microsoft izvedel leta 1996, ko je vključil spletni brkljalnik Internet Explorer v operacijski sistem, da bi si pridobil boljši položaj na trgu spletnih brkljalnikov. To pa je bil povod za protimonopolno tožbo, ki še vedno čaka na rešitev na sodišču.

8 komentarjev