» »

e-dohodnina

e-dohodnina

BSD-jas ::

Ker smo nekateri STjevci (že) davkoplačevalci, morda ne bi bilo slabo, če bi si nekje malo izmenjali izkušnje glede najnovejšega čuda e-dohodnine in tole temo vsaj do aprila "ustalili".

Na že znanem naslovu www.dohodnina.com lahko poberemo obrazce za izračun. Tam dobimo predlogo za Excel in, lepo presenečenje, končno so nekje slišali, da obstaja tudi OOo. Pohvalno! Še lani se mi namreč Excelov dokument nekako ni hotel uvoziti v OOo (izgovarjal se je na gesla). Za e-dacarstvo je potreben certifikat od "e-države" (na UE se ga dobi zastonj, potrebno je izpolniti en obrazec in pokazati osebni dokument, če ga še ne rabite nujno, se ga bo verjetno dobilo tudi na Teleinfosu in Infosu) ali od Klika NLB. OK, imam celo oba. Pa se poskušajmo prijaviti na stran edavki.durs.si. Potrebujemo primerno nov IE (s 6.0 mi rata priti gor), Mozillo (1.5 oz. 1.6 naj bi bila v redu), za Opero ne vem... Pa poskušamo najprej z Mozillo 1.6 (za Windows) nekako ne rata, podrobnejše branje razkrije, da je potrebno imeti še JRE, ampak da bi zraven dodali še povezavo, to bi jim padla krona z glave. Iskanje z Googlom me poskuša usmeriti na Sunovo stran za J2SE. Vprašanje, če je to to. Pa še Sunove strani so v tem trenutku nedosegljive....
No, če ne gre drugače, pa reaktivirajmo že dolgo upokojeni IE. Prijava uspe, pridem do vnosa podatkov in ponudi se možnost uvoza vnaprej pripravljenih podatkov v XML. Seveda nikjer ne piše nič, kakšen naj bo tale XML (DTD, schema, kakšne oznake...), Bog ne daj, da bi vsaj pisalo (če že ne bi bilo podprto s povezavo) o kakšnem programu, ki zna tole narediti! (Hja, eni smo še vedno na modemskem internetu, kjer zaračunajo vsako porabljeno minuto....).
Nekateri računalniško še manj osveščeni osebki bi hoteli, da oddam napoved še v njihovem imenu. Ker nimajo nobenega od zgoraj omenjenih certifikatov, morajo izpolniti obrazec za pooblastilo in ga oddati na davkarijo. Do tu vse lepo in prav, možnosti zlorab je treba preprečevati, na strani za pomoč piše, da se obrazec dobi na "tej" strani. Ali sem slep ali nepismen, na "tisti" strani ga nikakor ne najdem, najdem ga šele, ko se odjavim, pa še to samo v Wordovem formatu. V nasprotju s Pasadeno tile dacarji očitno mislijo, da morajo imeti vsi davkoplačevalci ne ravno poceni pisarno NEKEGA podjetja (morda bi lahko razmislili o ukinitvi davkov za tiste, ki zmorem(j)o tudi brez tega izdelka, saj se jim vsaj še nekaj let ne bi bistveno poznalo....). Očitno še niso slišali, da je standard kvečjemu PDF in da je v tem formatu mogoče tudi izpolnjevanje obrazcev. Ali pa da bi vsaj ponudili povezavo do kakšnih brezplačnih pregledovalnikov zanj....
Prva prijava je res dodelana, izbrati je treba certifikat, vnesti geslo za njegovo aktivacijo in še s slike pretipkati številke na karo podlagi (kar poznajo že številni brezplačni ponudniki el. pošte, spletnega prostora itd.). Ko pa kliknemo na "Izstop", v dobri veri pomislimo, da smo sejo v celoti zaprli. Narobe, če predamo nezaprt IE nekomu drugemu, lahko s klikom na "Vstop" brez kakršnegakoli preverjanja pride nazaj v sistem in si ogleda podatke, ki razen davkarije res ne brigajo nikogar drugega.

Vabljeni še ostali, da poveste svoje mnenje. V nasprotju z "uporabniško izkušnjo", s katero sem res morda pretiraval (sam izgled je še kar ličen, malo premalo pa so pomislili, da bi podali več drobnih informacij) me dosti bolj zanimajo vaše izkušnje (uporaba Mozille, kje za vraga je tisti famozni JRE, kako je z XML...)
  • preklical razglas: Primoz ()

Cokolesnik ::

Obrazce za izpolnjevanje (denimo pooblastila za oddajo napovedi za ostale družinske člane, če ima dig. certifikat le en družinski član) bi lahko res ponudili v več formatih (ne le .doc, temveč denimo .txt, ki je hiter in široko podprt).

Naslednja stvar, na katero so opozorili pri Financah, so napake pri informativnem izračunu vračila/doplačila dohodnine. Če so res napake, upajmo, da jih čimprej odpravijo. Prav zato bi priporočil oddajo e-dohodnine v 2. polovici marca.

Najbolj pa me moti tole, o čemer sem napisal pismo tudi Davčni upravi:

Spoštovani,

s preizkušanjem sistema e-davki sem ugotovil, da vaš sistem za vstop uporabnika v občutljivo okolje ne zahteva nikakršnega uporabniškega gesla. To pa seveda odpira določena varnostna vprašanja.

To v praksi pomeni, da se lahko v sistem prijavi prav vsakdo, ki sedi za računalnikom, kjer je nameščeno dig. potrdilo uporabnika, saj sistem za vstop ne zahteva gesla, temveč le izbiro dig. potrdila (brskalnik IE ob vstopu ponudi seznam nameščenih potrdil, to pa je tudi vse).

Edina možnost, ki varuje uporabnika pred nepooblaščeno uporabo nameščenega dig. potrdila v računalniku, je uporaba gesla za uporabo zasebnega ključa v dig. certifikatu (v brskalniku IE je to nastavljeno le, če uporabnik ob namestitvi ali uvozu certifikata izbere možnost High security, ki seveda ni privzeto predlagana), pa še ta ni najbolj zanesljiva, saj brskalnik IE v primeru, če predhodno uspešno prijavljen uporabnik e-davkov ne zapre brskalnika, slednji ponovnega vnosa gesla za uporabo zasebnega ključa v dig. potrdilu ne zahteva ponovno!

Niti povezava "Izstop", ki uporabnika domnevno odjavi iz e-davkov, ne izvede odjave, kot bi jo pričakovali ali da bi zaprla brskalniško okno in posledično izvedla temeljito odjavo predhodno prijavljenega uporabnika.

Prav tako nikjer ni vidnega opozorila/nasveta, naj se brskalniško okno po vsaki odjavi zapre (predvsem v primeru če se laični uporabnik ne zaveda dejstva, da mora zapreti brskalnik, v kolikor želi uporabiti svoje dig. potrdilo, saj se bo v nasprotnem primeru prijavljal pod dig. potrdilom predhodno prijavljenega uporabnika).

Naj samo spomnim, da ima Nova Ljubljanska banka, ki podpira uporabo dig. potrdil za e-poslovanje (po novem tudi e-davke) in e-bančništvo, sistem dodatno zaščiten z uporabniškim geslom, kar preprečuje že omenjene zlorabe.

Pričakovati, da bodo uporabniki sami od sebe zapirali brskalniška okna ali se zavedali načinov ustrezne odjave iz sistema, je zmotno in realno pričakovano le v krogu rač. navdušencev in strokovnjakov.

Za pojasnilo se zahvaljujem.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

BSD-jas ::

Pozabil sem napisati, da piše, da naj bi to delalo samo uz različnih vrst Windows. Če bo kdo probal opraviti državljansko dolžnost še s kakšnega ne MS operacijskega sistema, je ravno tako vabljen k poročanju o izkušnjah.

Čokolešnik: kateri info računi naj bi bili napačni? DURSovi ali Pasadenini (www.dohodnina.com)?

kopernik ::

Jaz bom doma sigurno probal z linuxa. Bom poročal o izkušnjah:\

Buggy ::

Suljo: Za Mozillo imas dodane file na portalu. Na levi strani v menuju klikni "Oprema" potem pa spodaj "vec" in pokazala se ti bo stran, ki ti bo nazorno pokazala kako usposobis Mozillo tako, da bos lahko b.p oddal dohodnino tudi z njo.
Ne MS operacijski sistemi pa niso podprti, kar to tudi pise na podstrani "Oprema".

kopernik ::


Ne MS operacijski sistemi pa niso podprti, kar to tudi pise na podstrani "Oprema".


Sranje ;(( ;((. Loleki, a ni to web aplikacija? ..... ah ja, kaj čmo.

BSD-jas ::

Tisto sem videl. Piše, da je najprej treba imeti JRE (samo to in nič o tem, od kje ga stakniti), šele potem se omenjeno solato shrani v njegov imenik...

Tudi glede OS sem videl, samo fora spletnega komuniciranja naj bi bila, da je vseeno, kaj imaš na odjemalski strani, glavno da SW obvlada (v tem primeru) SSL in certifikate. Zato pa sprašujem, če je komu vseeno ratalo z Linuxa...

kopernik ::

Možno je, da so se samo zavarovali. Npr. ne nudijo supporta, ipd. in niso odgovorni za morebitno nedelovanje, če uporabljaš kaj drugega kot MS programje.

Velepotez ::

A se je komu uspelo prijaviti z certifikatom od Klika? Povsod se hvalijo, da to gre, meni pa ni uspelo. Mail na "support" ni rodil sadov (beri: odgovora).

joze ::

jaz sem se danes brez težav prijavil s certifikatonm klika Nlb

kopernik ::

V Linuxu zadeva definitivno ne funkcionira, čeprav naj bi edohodnina podpirala tako activex(za IE) kot java applete(za mozillo). Javo imam nameščeno, appleti mi tudi normalno delajo, sklepam da njihov applet ne deluje točno po standardih (sicer bi deloval tudi v linuxu). V glavnem, proval sem z firebirdom, firefoxom (pri obeh pridem do zaslona, kjer moraš pretipkati kodo iz slike, na vrhu pa piše "transforming document..."), konqueror pa ne pride naprej od zaslona s prijavo certifikata (čeprav imam certifikat). Skratka, v Linuxu je NO GO ... je komu drugemu uspelo ???

Cokolesnik ::

Sodeč po Priporočljivi konfiguraciji, ne podpirajo drugih OSjev kot MS. Zakaj je temu tako, bi jaz povprašal izvajalca projekta, ker se DURS verjetno ni spuščal v tehnične omejitve/lastnosti projekta, ampak zahteval le širšo kompatibilnost/aktualnost aplikacije.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Cokolesnik ::

Suljo: glede XML jezika si mogoče iskal tole: link
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

kopernik ::

cokolesnik:

bi jaz povprašal izvajalca projekta, ker se DURS verjetno ni spuščal v tehnične omejitve/lastnosti projekta, ampak zahteval le širšo kompatibilnost/aktualnost aplikacije


Sledil sem vsem navodilom za pravilno pripravo javanskega okolja. Vse tiste zahtevane knjižnice obstajajo tudi za linux (mozilla jss in nss) in sem jih tudi namestil, ampak stvar ne dela.

Nočem nikogar dodatno spraševati (Hermesa), naj dajo podrobna navodila na edavki.durs.si. Ampak sklepam, da stvar na linuxu enostavno ne funkcionira... samo za tistih 300 milijonov, kolikor naj bi bil vreden projekt edohodnina, bi se lahko malo bolj potrudili.

Javna institucija tipa DURS si po mojem mnenju ne bi smela privoščiti lock-in na windowse, še posebej ne pri web aplikacijah.

inspiron ::

Ojla,

zaradi precejsnjih tehnicnih tezav z Mozillo na linuxu in appletom za digitalni podpis le ta trenutno v sistemu eDavki ne deluje. Stvar bo resena predvidoma do konca tedna (patch namescen v petek popoldne) - obvestim v ta thread, ko naj bi stvar delovala.

Podprta bo vsaj Mozilla 1.4 in 1.5! 1.6 NE BO podprta, saj ima tezave z java appleti, kar je ze bilo sporoceno kot bug, ki bo odpravljen v enem od naslednjih CVS buildov Mozille.

Netscape NE BO podprt.

Stvar ze deluje na W$ OSih in sicer z IE 5.5+ in Mozilla 1.4 in 1.5 - kot ze receno ima Mozilla 1.6 hude probleme z uporabo appletov, zato ne bo podprt.

Vse XML sheme dokumentov so javno objavljene in javno dostopne. Trenutno ne vem za eksterne programe za generiranje ustreznih XMLjev za uvoz, vsekakor pa jih lahko zgeneriramo z uporabo EDPja. Razvijalci racunovodskih programov ravnotako ze prilagajajo svoje programe za exportiranje EDP prepoznavnih shem (predvsme za DDV, kjer ima to smisel).

EDP informativni izracun je bil dejansko napacen pri vnosu olajsave B, 5 (sredstva za nakup učbenikov in druge strokovne literature ter programske opreme) - dvojno pristevanje zneska. Napaka je bila odpravljeno v patchu na dan 2.3. po 15h uri.

EDP je skoraj v celoti Web aplikacija. Skoraj do trenutka, ko je potrebno izvesti digitalni podpis XML dokumenta in njegove XSLT transformacije, kar se mora zaradi uporabe privatnega kljuca digitalnega potrdila zgoditi na clientu. V idelanem svetu bi se podpis zgodil po predpisanih stadardih kot ena od funkcionalnosti brskalnika, a se zal ne. Zato je potrebno nekako transparentno namestiti bodisi ActiveX bodisi Java applet (odvisno od browser tehnologije), kjer se podpis dejansko zgodi. Hoces noces so pri M$ platformi in IE browserju stvari mnogo bolj straight forward, kot pri linuxu in Mozilli. Tudi vsa "solata" pri konfiguraciji Mozille (JRE, XML, NSS, ...) ni nekaj, kar bi se spomnili v okviru EDP aplikacije ampak je to higinenski minimum pri relativno zahtevni operaciji digitalnega podpisa.

LP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: inspiron ()

kopernik ::

Zelo bom vesel, če bo stvar funkcionirala tudi na linuxu.

Verjamem, da so težvae pri linuxu(mozilli) zaradi dodatnih knjižnic, ampak z njihovim nameščanjem se bomo morali pač spopasti uporabniki ...

digital_sarm ::

če maš linux ne morš oddat e-dohodnine so mi rekl na e-upravi...prodanci pač...

kopernik ::

inspiron trdi, da bo zadeva funkcionirala s koncem tega tedna tudi v linuxu ...

cryptozaver ::

Tudi sam nameravam dohodnino oddati po e-poti. Domnevno naj bi bil mozen tudi samo informativni izracun brez oddaje. OK samo zakaj potem potrebujes certifikat? V zadnjem monitorju so naredili primerjavo nekaj programckov za izracun dohodnine ki delujejo in so zastonj. LINK.
Naslednje kar me moti (se nisem preizkusil vendar ce naj verjamem postu) je nepodpiranje NEMS sistemov. Nekako potem ne razumem stavka: (navajam)

Odprta koda je v Centru Vlade RS za informatiko že kar stara znanka. Linux na strežnikih je lepo uveljavljen, uporabljamo Apache spletne strežnike in ...
vec o tem

Upam da so to le porodne tezave in bodo pocasi odpravljene. Nenazadnje je bil projekt drag, placali pa smo ga ... se ve kdo - uporabniki.

Naj sugestije uporabniko ne ostanejo le nekje v cyber spaceu :O

Cokolesnik ::

Certifikat zato, da vejo, kdo je res oddal dohodnino v tvojem imenu. :) Uporabil pa ga boš lahko tudi za ostale storitve e-uprave, že zdaj za izpisek iz rojstne matične knjige. Obrazec, ki je dostopen brez certifikata pa je namenjen tistim, ki bodo izpolnjene podatke natisnili na papir in slednjega oddali na Davčni upravi oz. poslali po pošti.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Buggy ::

Cryptozaver: Kot ti je povedal ze cokolesnik...informativni izracun pa imas tudi na obrazcu za neprijavljene uporabnike, tako da ti ni potrebno imeti certifikata zato, da si izracunas, koliko ti bo drzava vrnila :D

cryptozaver ::

Pa saj vem cemu sluzi certifikat. Hotel sem reci da nisem nasel obrazca za oddajo dohodnine ki bi bil dostopen tistim ki zelijo samo izracun. (brez certifikata)!!!
Sem preveril, so ga ze objavili. Kaksen dan nazaj ga se ni bilo!

Zgodovina sprememb…

Cokolesnik ::

Katero stran si pa obiskal, da nisi našel linka na obrazec za uporabnike brez certifikata? Ko odpreš http://e-davki.durs.si bi ga moral najti. :\ OBRAZEC ZA NEPRIJAVLJENE UPORABNIKE...


Direktni link za obrazec za dohodnino za uporabnike brez certifikata
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

Skrat ::

Hmm... sedajle sem se pa kar malo ustrasil >:D V glavnem - nenavadna uporabniska izkusnja pri uporabi e-dohodnine.

Pred slabim tednom, sem se odlocil poskusiti to novo cudo e-dohodnina. "Koncno ena uporabna stvar (lansko leto sem 31. marca zvecer kaknsno uro stal na posti), za katero bomo lahko uporabili svoja digitalna potrdila, ki nam jih drzava izdaja ze nekaj let", sem si mislil. No, pa gremo poskusit. Seveda sem takoj naletel na problem, ki se mu rece Oprema za delo z eDavki, Linux ni podprt. Zakaj hudica se hvalijo, da imajo podprt Windows 2000 Server in Windows 2003 Server -- res super programska oprema za domaco rabo. V glavnem -- gremo vseeno probat. Mozilla se mi sesuje. Blink. Zgine. Browser ne vec spljoh. Dvakrat. Trikrat. No, ok, ocitno res ne dela.

Dobro, no, ce ze hocete, vseeno bolje kot da grem na posto (malo pa je imela prste zraven tudi radovednost) - gremo v WMvare, WInXP in IE. Zadeva deluje brez tezav, razen tega, da sem bil malo presenecen, da so mi pokazali, da vedo veliko o meni: kje sem zaposlen, katere bancne racune imam, kje imam prijavljeno stalno prebivalisce :) Skratka, relativno uporabna zadeva. Pa se na posto mi ne bo treba. Izpolnim obrazec, ga shranim za kasnejse posiljanje, ugasnem win in dam zadevo na stran do druge polovice meseca.

Sedaj pa pride "šok" 8-O ki ga ne razumem popolnoma. Danes v Linuxu in Mozilli 1.6 (baje ne bo podprta >:D) nevemvectocnozakaj odprem eDavke in poskusim s prijavo. Brskalnik me vprasa za Security Device Password (to me je spraseval ze prej), vpisem in bumf, padem na svojo osebno stran eDavki. Imam dostop do vsega. Lahko spreminjam svoj obrazec, ga shranim, verjetno ga bom lahko tudi poslal. Skratka: zadeva DELA 8-O. Ok, gremo poskusit se v Konquererju (3.1.5). Spet presenecenje - stvar dela tudi tukaj.:D

Ocitno je problem zgolj v registraciji certifikata v sistem eDavkov. A mi kdo zna razloziti, kaj je stos. In ob tem se eno vprasanje: zakaj ne morejo certifikatov, ki jih izdaja vladna sluzba SIGEN-CA avtomatsko registrirati v sistem in s tem obremenjujejo uporabnika (in zadeve pogojujejo s placljivo programsko opremo)?
Free software is a matter of liberty, not price.

Cokolesnik ::

Skrat: Inspiron je napisal, da bodo e-dohodnino usposobili za Linux danes, torej ti zato dela. :)

Inspiron tudi lepo razlaga tehnično ozadje pri vprašanjih "Zakaj pa pri odprti kodi drugače?".
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

Skrat ::

Inspiron je tudi napisal:
- da bo to v petek popoldne (ok, morda prehitevajo oz. je ze popoldne :D ),
- da mozilla 1.6 NE BO podprta (dela v Mozilli 1.6)
- da bo dal obvestilo v ta thread, ko bo delovalo (dopuscam moznost da je drzi moja prva pripomba in taga se ni storil)
- ni nicesar napisal o Konquererju
Free software is a matter of liberty, not price.

inspiron ::

Hi.

Se malo vec detajlov. Kot sem ze povedal v prejsnjem postu ni problem sam EDP (elektronsko davcno poslovanje) katerega del se obnasa kot Web aplikacija, ki jo vec ali manj znajo precej dobro prikazovati vsi bolj popoluarni browserji zopet vec ali manj neodvisno od operacijskega sistema na katerem tecejo - naj bo to W$, Linux, Mac ali kaj se bolj cudnega :) ). Zato tudi ni problem pribrowsati v Linuxu z Konquererjem, Opero ali Netscapom na http://edavki.durs.si (odpri del portala) - to deluje. Niti ni problem sama SSL seje (https) potem ko smo 1x ze registrirani v portal: kot he ugotovil ze nekdo pred mano se je ob predlozitvi certifikata mirno lahko sprehajal tudi po njegovem zaprtem delu. Kar pa NE MORE storiti je PODPISATI dokumenta. Ker je zato (kar sem malo natancneje razlozil ze v "zgoraj") potrebna Java Applet komponenta tudi na strani odjemalca.

Zakaj se takoj ne registrirajo vsi mozni certifikati v aplikacijo, pa je stvar resena?
Prvic, cetudi bi avtomatsko registrirali vse mozne izdane certifikate (zaenkrat) 3eh slovenskih priznanih overiteljev in bi (as it is) zadeva delovala tudi v vecini ostali browserjih/OS-ih se vedno ne bi mogel ODDAT dohodnine, ker bi prisel do digitalnega podpisa in zopet isti zaplet z appleti.
Drugic, pri prijavi (prvi registraciji) digitalno podpises splosne pogoje poslovanja :)

@Skrat: upam, da sem ti znal razloziti, v cemu je stos

Zakaj digitralno podpisovanje ne bo delovalo z Mozillo 1.6?
Lepo povedano "ker ima Mozilla tezava z nekatermi tipi Java appletov", po domace povedano pa "zato, ker ima ta verzija en navaden bug". Linki na originalne reportirane bug reporte v Mozzila Bugzilli:
http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cg...
http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cg...

Torej ni problem, da EDP nekaj ne zeli podpreti, ampak da Mozilla 1.6 pac crashira.

Hkrati naj povem tudi, da resitev digitalnega podpisovanja z podprtimi verzijami Mozille zaradi nekaterih (pa tokrat ne-tehnicnih zapletov) v sistemu EDP danes se ne bo namescena na produkcijske streznike. Da se ne "opecem" se 1x ne bom navedel novega datuma, bo pa to kmalu. Seveda obvestim kdaj (saj je zanimiva tudi povratna informacija uporabnikov na Linux clientih), pa se za morebitne "zlobne primpombe": ja ja, bo pred iztekom roka za oddajo dohodnine. :)

LP.

Tr0n ::

Če želite kot imetnik kvalificiranega digitalnega potrdila elektronsko oddati e-dohodnino tudi za drugo fizično osebo, morate pred tem obvezno pridobiti ustrezno overovljeno pooblastilo, ki ga izdajo na vaši Upravni enoti http://edavki.durs.si/OpenPortal/Doc/Pooblastilo_Dohodnina2003.doc.

Skrat ::

@inspiron: hvala za odgovor. Zdej stekam zadevo.

Se eno vprasanje (pa prosim ne jemat tega zlobnonamerno, zgolj iz radovednosti): glede na buge v Mozilli 1.6, ali je mozno, da bo podprt kaksen drug brskalnik pod Linuxom? Zadeve/problematike namrec ne poznam podrobno, ampak glede na odgovore je ocitno browser dependent?
Free software is a matter of liberty, not price.

inspiron ::

@Skrat: Podprta bo Mozilla, a zal zaradi napaka v verziji 1.6 le tu zadeva ne bo delovala. Zaenkrat kaze, da bodo podprte verzije 1.4.1, 1.5 ter prihajajoca verzija 1.7 (trenutno v Alfa stanju). Testiranje poteka na distribuciji Linux Pingo 2.0 - posledicno naj bi torej zadeva "spilala" tudi na Red Hat 8.* in 9.* ter Fedora Core. Skoraj gotovo pa tudi na Suse 8.*, 9.*, Mandrake in Debian.

(Naj se prisepnem sicer neuradno informacijo, da bo nekje v podobnem casovnem terminu z javno objavitvijo podpore EDP za Mozillo na Linuxu na voljo tudi nova razlicica distribucije Linux Pingo (ali pa vsaj nova Mozilla distribucija 1.6.x), ki bo ze imel odpravljeno napako iz prej omenjenih Bugzilla problemov).

LP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: inspiron ()

digital_sarm ::

men zadeva na suseju ne dela pa konc...tut na informativni številki so mi rekl da nej nebi delal na libuxu tko da ne vem u čem je fora..

Tigorsami ::

Najprej pohvale odgovornim za vključevanje podpore za Mozilo in linux v e-dohodnino ter inspironu za njegovo informiranje. Drugače pa imam mogoče malce nenavadno vprašanje, pa vendar. Zanima me, kako da tiskani obrazec za dohodnino lahko pošlje kdorkoli za kogarkoli, medtem, ko je za e-dohodnino potrebno pooblastilo osebno oddati na izpostavi davčne uprave, kar je praktično enako zamudno, kot če bi vložili vlogo za digitalno potrdilo.:\

brandy ::

Pooblastilo ni poterebno oddati osebno. Lahko ga pošlje ali prinese kdorkoli.

Tigorsami ::

Oseba, ki želi pooblastiti nima digitalnega potrdila: na pristojno davčno izpostavo osebno ali pisno odda vlogo, da pooblasti drugo osebo za oddajo dohodnine.
Namesto osebno ali pisno bi torej moralo pisati osebno ali po pošti.:)

inspiron ::

Danes popoldne je bil narejen upgrade programske opreme EDP, ki poleg nekaterih ostalih popravkov in novosti prinasa tudi podporo za digitalno podpisovanje v Mozzila 1.4.1 in 1.5 na Linuxu. Podprta (in testirana!) konfiguracija, kakor tudi navodila za namestitev so navedeni na:
http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/...

LP.

kopernik ::

Uspešno sem oddal dohodnino iz Linuxa. Moja konfiguracija :

- distribucija Gentoo
- kernel 2.6.1
- Java SDK 1.4.2_02
- Mozilla FireBird 0.7

Potrebno je namestiti vse dodatne knjižnice, kot je opisano v navodilih (link, ki ga je podal inspiron).

Torej zadeva dela ok !

Samo za info:


Najprej sem poizkusil s Firefoxom, toda zadeva mi ni delala: certifikat sem lahko "prijavil", tudi dokument sem lahko izpolnil, toda podpisovanje ni delalo - javascript error:

[Exception... "'java.security.PrivilegedActionException: java.security.PrivilegedActionException: java.lang.reflect.InvocationTargetException' when calling method: [nsIDOMEventListener::handleEvent]" nsresult: "0x8057001c (NS_ERROR_XPC_JS_THREW_JS_OBJECT)" location: "unknown" data: no]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

digital_sarm ::

no..vendarle je uspel tut men..na suseju 9.0 in mozilli 1.4...

BSD-jas ::

Mogoče še tole vprašanje za inspirona. Ko dokument vložiš, lahko downloadaš povratnico v XMLju, kjer se da razbrati osebne podatke, nekaj podobnega šifrirnim ključem (videti je kot nizi nekih naključnih znakov) ter zneske, ki so bili vnešeni v posamezna polja. Ali tole zagotovo pomeni, da sem zares oddal napoved in za letos opravil svojo dolžnost? Je tole enakovredno tistemu listku, ki se ga dobi ob osebni oddaji napovedi (kjer birokrat na roko izpolni obrazec, da je dne tega in tega ta in ta oddal napoved)? Se da tole natisniti v kakšni lepši obliki (da se lahko priloži v kuverto z zbranimi izpiski in računi)?

Pa še bolj kot zanimivost: se je kaj upoštevalo, da kakšne pol Slovenije opravi te stvari v zadnjem trenutku in da bodo strežniki na resni preizkušnji? Če se nekdo prijavi v sistem 31. marca pet minut pred polnočjo (recimo, da strežniki vzdržijo), dejanska oddaja napovedi pa se izvede kakšnih 5 sekund po polnoči (torej že 1. aprila), se šteje, da je zamudil in da lahko začne varčevati za tistih 50 tisočakov kazni? Morda ne bi bilo slabo povedati, s katerim nntp-jem je sinhronizirana dursova ura.

cryptozaver ::

Elektronska povratnica je enakovredna papirni. Zakaj bi jo pa se printal??? Saj je elektronska. Ena od prednosti (moje prepricanje) elektronskega poslovanja je tudi reduciranje papirnih dokumentov. Primeren backup bi bil cist dovolj. Jaz mam vse fajle: pdf, xml in certifikat lepo zapecene na CDju za 70 SIT.

inspiron ::

@suljo:
Digitalna povratnica, ki si jo lahko shranis ob vseh podpisanih dokumentih v sistemu EDP med drugim vsebuje tudi:
-dejanske podatke v XML obliki (body tag na koncu)
-podatke o podpisniku (header tag na zacetku)
-transformacijo za prikaz (hslsig:presentation)
-digitalni podpis z vlagateljivim potrdilom (DepositorSignature)
-TSA (time stamping authority) podpis z TSA potrdilom na CVI (http://www.si-tsa.gov.si/) (TSASignatureObject)
-strezniski podpis streznika na DURS, da je res sprejel podatke (ServerSignatureObject)

Verjetno lahko ze opazis, da je taksnale povratnica vec, kot tisto, kar dobis fizicno na DURSU ali pa neprimerno vec, kot dobis na posti (ce oddas priporoceno):
-imas potrdilo o dejanskih izpolnjenih vrednostih na obrazcu (tega na DURS ne dobis)
-imas zagotovilo (zaradi podpisa), da ti nihce na DURSu ne more popraviti podatkov (no ja, popravi jih ze lahko (recimo admin v bazi), a potem podpis ne bo vec pravi)
-imas potrdilo od tretje "osebe" (TSA), ki ni DURS, da si res oddal tocno te podatke (podobno kot recimo notar)
-imas potrdilo DURSA, da si res oddal

Zaenkrat je to samo kot dokazilo in (zopet zaenkrat, to se bo spremenilo!) ne mores vizuelno lepse (recimo kar kot obrazec) pregledovati povratnice v off-lineu.

Kateri cas se uposteva? Postopek je takle:
1. izbral si recimo obrazec za dohodnino
2. izpolnis obrazec
3. nato pritisnes knof "Oddaj vlogo" ---> dejansko gre stvar ze na streznik
4. nato dobis obrazec, GIF kodo in gumb podpisi - na tem oknu si bil obvescen o vlagatelju, datumu in uri, ki jo streznik uposteva kot oddaja. Sedaj imas natancno 20 minut casa, da dejansko vtipkas GIF kodo in stisnes knof PODPISI. Po preteku 20 minut dobis timeout in NE Mores vec oddati dokumenta.

Primer: 31.3.2004, ura je 23:55, si na koraku 4 (torej tik pred podpisom, tudi streznik ti javi 23:55). 23:55+20 minut=00:15. Ce bos pritisnil knof PODPISI ob 00:15 bos ravno se ujel 20 minutni timeout, uposteval pa se ti bo cas 23:55. (20 minut je dejansko moznost uporabniku, da vtipka GIF in odda dolument).
Analogija z recimo Posto: ce posta zapira vrata ob 7:00 zvecer, ti prides na posto ob 6:55, potem sicer ob 7:00 posta zapre vrata (novih ne spustijo vec noter), vrsto pa obdelajo - lahko naceloma prides na vrsto tudi ob 7:15).

(kot NTP streznik se uporablja servis na ntp.gov.si).

Je pa potrebno z tem ravnati podpobno, kot z relalife situacijo: ce cakas pred posto 31.3. zvecer pa ti jo pred nosom zaprejo, ker je guzva, si TI kriv in ne posta. Tako je tudi tukaj - skratka oddaj cimprej.

Pa se nekaj: do 31.3. lahko oddas napoved dohodnine preko sistema EDP VECKRAT - steje se ti samo zadnja napoved do 31.3., ostale se avtomatsko stornirajo in ne bodo upostevane za obracun.

LP.

cryptozaver ::

Je ze kdo, ki je oddal dohodnino za 2003 po e-poti dobil odlocbo DURS?

Zvedavec ::

Nisem je dobil po e-poti. :D
Sem pa napoved oddal po e-poti in dobil odločbo ta teden po navadni pošti.

Skrat ::

Jest sem :D
Free software is a matter of liberty, not price.

cryptozaver ::

Jest nisem dobil se nic. Clovek bi prcakval da tale e-way prinasa kaksno prednost (sploh za nas ki dobimo cvenk nazaj :| ), pa nic! Vsi tisti ki sem jih prepriceval kako fajn je e-dohodnina, se mi sedaj po malem rogajo...

No ja se vsaj nisem guzval za oddajo in se tudi v prihodnje ne mislim.

romci ::

Jst sem dobil, ampak premal.
A kdo mogoce ve, ce se je spremenil 8. clen Zakona o dohodnini od lani na letos (se posebi tisti del, ki priznava olajsavo 40% povprecne letne place vsem, ki so delali preko studenta).

LP,
Roman
-- not all those who wander are lost...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

edavki.durs.si (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Izdelava spletišč
35982945 (7491) Buggy
»

edavki ubuntu 13 chrome

Oddelek: Omrežja in internet
184524 (2179) harvey
»

eDavki - težave pri podpisovanju

Oddelek: Pomoč in nasveti
162633 (2072) crniangeo
»

Linux+gorenjska banka

Oddelek: Operacijski sistemi
265257 (4255) roli
»

E-davki in oddaja dohodnike (bliža se dan) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
868350 (6313) kriko1

Več podobnih tem