» »

Linux+gorenjska banka

Linux+gorenjska banka

coffeetime12 ::

Pozdravljeni!

Če lahko kdo pomaga oz. ima kakšno idejo?
Danes sem nameščal na svoj prenosnik drugo verzijo jave (1.4.2_06) ker Gorenjska banka pač to zahteva in uvozil v Firefox certifikat (uporabljam digitalni certifikat) ter hotel izvršiti transakcijo.Vse lepo in prav , vendar ko pridem do končne potrditve za izvšilo plačila , me sistem vpraša za ; - put token pin-vpišem geslo- na izbiro mi vrže moj certifikat , ga izberem , potem pa se vsi moduli naložijo , nato pa mi izpiše , da moj digitalni certifikat oz. podpis ni pravilen.

Samo za info. :
- banka uporablja Hermesov certifikat
- za delovanje uporablja Javo 1.4 (ne vem zakaj) ?
- link Link Gorenjska banka

V win teh problemov nimam , vendar je zelo moteče ,da venomer skačem ravno na win , da opravim svoja plačila.

Vsakršna ideja je dobrodošla .Mogoče pa bi moral zamenjati banko?

P.S. Banki sem poslal vprašanje v zvezi s tem , vendar do sedaj še nimam nobenega odgovora.
Uporabljam pa ML2007 , kernel 2.6 , FF 2.0.0.1 , Javo 1.4.2_06

Lp

krneki0001 ::

Za te zadeve rabiš 2 certifikata. Enega dobiš in ta je tvoj, drugega pa dobiš iz bančne strani in si ga lahko snameš dol brez problemov.

coffeetime12 ::

Jaz že imam certifikat . In brez problema hodim v ebanko. Problem je plačevanje in digit.podpis.

hooger ::

podoben problem mam tut sam. Rad bi prešaltal na Linux in edina stvar, ki me moti je to, da Gorenjska banka ne omogoča tega. Verjetno bom vse skupaj prenesel na SKB kjer ne bo problemov.

mspiller ::

coffeetime12, hooger:
Ali lahko probas, ce ti delujejo eDavki. Komponenti sta isti, vendar se razlikujeta v verziji.
http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/...
http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/...
Par kar skopirita .jar in .so datoteke iz edavkov.

Ali lahko posljeta screenshot napake. Na edavkih (v primeru, da pride do napake) in ebanki. Pa izpis iz java console (pri obeh).

coffeetime12 ::

No in dobil sem odgovor banke :


" Spoštovani!

Po pregledu vseh prejetih informacij ugotavljamo, da imate pravilno nastavljen računalnik, ugotovili smo tudi, kje do napake pride, ni pa nam uspelo ugotoviti zakaj do napake pride.

Kot sem omenil, bomo takoj ko se pričnejo aktivnosti na pripravi novih funkcionalnostih za LINK, pričeli tudi s zamenjavo java DigSig komponente za Mozillo (enako kot pri E-davkih). Ocenjujemo, da bo take in podobne napake z novo komponento rešene, oziroma se ne bodo več pojavljale.

Predvidoma bo komponenta zamenjana v pričetku poletja.

Lep pozdrav, služba za pomoč uporabnikom elektronske banke "


Upam pa , da bodo vsaj med tem časom spremenili svojo spletno stran , kjer objavljajo gradnike za digit.podpis za Linux in da je Linux OS , s katerim je možno e-bančno poslovanje V Gorenjski banki.

Matevžk ::

podoben problem mam tut sam. Rad bi prešaltal na Linux in edina stvar, ki me moti je to, da Gorenjska banka ne omogoča tega.

Če nisi kakorkoli zavezan na banko (dolgovi, npr.), nemudoma zapri račun in pojdi na kakšno konkurenčno banko, ki Linux dobro podpira. Za to boš porabil sicer nekaj ur svojega časa (da vsem, ki rabijo, sporočiš spremembmo številke računa, opraviš vse formalnosti in preneseš denar itd.), kar je pa veliko manj, kot se boš zafrkaval s tem digsig :).
lp, Matevžk

coffeetime12 ::

No ker sem banki težil , so se me usmilili in poslali odgovor , danes 22.06.07. Pazite to :

" Spoštovani!

V uporabniški dokumentaciji in na zahtevku za odobritev uporabe elektronske banke Link je navedeno, da je za uspešno delo potrebujete MS Internet Explorer različica 5.50 ali višja, oziroma brskalnik Mozilla z verzija jave JRE 1.4.2.

Da bi omogočili uporabo LINK-a tudi na OS Linux, smo pripravili navodila, s pomočjo katerih naj bi LINK deloval tudi v tem okolju. V primeru, da kljub pravilni namestitvi vseh komponent LINK na LINUX-u ne deluje, predlagamo, da za elektronsko poslovanje uporabljate OS Windows in ustrezni brskalnik Internet Explorer.
Joke of a century!
[ Njihova ažurnost Klik ]

Glede na to, da je bilo v letu 2006 zamrznjenega večino razvoja, ki ni bil 100% vezan na uvedbo Evra kot domače valute, smo s pripravo nadaljnjih aktivnosti za prikaz prometa opravljenega z Mastercard karticami na Linku pričeli letošnjo pomlad. Datum uvedbe navedene funkcionalnosti pa žal še ni znan. [ To govorijo že 2 leti in pol ]

Lep pozdrav, služba za pomoč uporabnikom elektronske banke "

Vsem , ki želite oz. imate Gorenjsko banko --Banko s posluhom--- what a joke , svetujem ,da se je izogibate v radiusu 500Km. Rezultat tega je , da v Sloveniji ni prave konkurence , zato lahko delajo s svojimi strankami kar hočejo.Po domače se jim jebe.

Zgodovina sprememb…

Loki ::

a je ta klik oz. kakorkoli se mu ze rece od GB kaj dober?
I left my wallet in El Segundo

'FireSTORM' ::

Napiši jim nazaj naj ti dajo denar za nakup OS Windows kjer vse dela in ni nikakšnih težav. LOL :D
Those penguins.... They sure aint normal....

Matevžk ::

@Loki: ne! :D Ima moja mati, pa še to samo zato, ker je pač včasih bla tam in bi bil zdaj precejšnji logističen zalogaj it na drugo banko. Js sm pa ravno zaradi tovrstnih tehničnih neprilik, NEposluha do strank in dveh večjih napak v zvezi z vodenjem mojega računa v enem samem letu pač zamenjal banko.

Zdaj imam Abanko in Abanet je odličen, redno dopolnjevan in deluje na vseh OS-ih in načeloma na vseh brskalnikih, ki podpirajo HTTPS, prijavo s certifikatom in javascript (mislim, da brez javascripta žal ne deluje menu, ampak mene to ne moti).

[Upam, da tole ni bilo vzeto kot 'reklama', ampak kot moje osebne izkušnje, pač primerjava med dvema bankama (z jasnim zmagovalcem v vseh pogledih). Ostalih bank in njihovih elektronskih sistemov ne poznam, zato jih v tem postu ne komentiram. Zagotovo obstaja še veliko dobrih bank z dobrim in 'povsod' delujočim elektronskim dostopom.]
lp, Matevžk

coffeetime12 ::

Še par cvetk njihove podpore :


" Skrbnik LINK zapisal(a):

Spoštovani!
Glede na napako iz loga
(org.apache.xml.security.utils.I18n.initLocale(I18n.java:264)) je zadnja
stvar, ki se izvaja pri nas prilaganje glede na uporabnikov jezik.
Vprašanje sedaj je, če imate nastavljen kakšen drug jezik kot
slovenščino/angleščino? Halo?
Glede na to da je možno da imate nastavljen kakšen drug jezik bi
priporočali, da poskusite še s slovenskimi nastavitvami izvesti
digitalni podpis.
Lep pozdrav,
Služba za pomoč uporabnikom elektronske banke
Gorenjska banka d.d., Kranj,
Sektor informacijskih sistemov
Služba za pomoč uporabnikom elektronske banke
tel.: 386 4 2084312
e-mail: skrbnik.link@gbkr.si "


Naslednji :

" Skrbnik LINK zapisal(a):
Spoštovani!
V Java™ Plug-in Control Panel naj se :
- briše Cache,
- preveri Proxies.
Potem najprej izvedite testni podpis in če bo v redu, poskusite izvesti
še plačilo preko LINK-a.

Lep pozdrav,
Služba za pomoč uporabnikom elektronske banke
__________________________
Gorenjska banka d.d., Kranj,
Sektor informacijskih sistemov
Služba za pomoč uporabnikom elektronske banke
tel.: 386 4 2084312
e-mail: skrbnik.link@gbkr.si "


" Skrbnik LINK zapisal(a):
Spoštovani!

Po pregledu vseh prejetih informacij ugotavljamo, da imate pravilno
nastavljen računalnik, ugotovili smo tudi, kje do napake pride, ni pa
nam uspelo ugotoviti zakaj do napake pride. " Ja zakaj pa ne povprašajo razvijalca progr.opreme?


Programsko opremo jim razvija oz. vzdržuje Hermes Softlab. Pa sem jih povprašal , če mi lahko dajo ime ter kontaktno osebo s njihove strani in pa Hermesove ,da bi prišel stvari do dna , da se ne ubadam več s tem , vendar odgovor je "izgubljen nekje v drugi galaksiji , drugem času " >:D

Kaj mislite , čem kar direktno preko spletne pošte nekako dobiti odgovor oz. pomoč od Hermes Softlaba sam osebno? Tepci pa ne povedo seveda , da razvoj programske opreme stane ( še pa še evrov ) in naprej nategujejo,nategujejo,nategujejo......

'FireSTORM' ::

Tisti Halo? si ti pripisal ali gospod iz podpore?
Če bi to on meni napisal bi jih nabrsal v rit tako da bi še 5 dni okrog zemlje leteli...

NLB FTW!
Those penguins.... They sure aint normal....

steev ::

Zato pa imamo SKBnet. :))
:|

coffeetime12 ::

@'FireSTORM' Yep , tisti "Halo" sem jaz napisal. Ko sem dobil ta email , mi je film počil.No , ko sem se pa pomiril ,sem jih pa začel iz principa zezati >:D , bumbarji bankirski.

kekz ::

Tale link so res zakomplicirali. Je pa dejansko zato bolj varen kot drugi e-bančni programi. V zasnovi Škulj proof. :D

Aba net je že super, ampak A banka pa zadnje čase vedno bolj sucks. Vse storitve so dražje kot pri konkurenci, da o pogojih in cenah kreditiranja ne govorim. Ko sem iskal kredit, so mi dali ravno pri A banki, kjer sem že dolgo, najslabše pogoje. Za foro sem šel v BACA, kjer nimam nič, pa so mi dali takoj 0,5% nižje obresti, pri SKB, kjer tudi imam račun, pa najbolj ugodnih, kar 3% nižje od A banke.

SKBnet daje sicer nekoliko bolj zastarel občutek, vendar je uporaben. Težava je le, če nimam kalkulatorčka s sabo. Pri drugih bankah si enostavno začasno preko Interneta potegnem certifikat k sebi.

coffeetime12 ::

@kekz Ne vem , v čem je link bolj varen? S certifikatom? Ne bi rekel. Tudi sam uporabljam SKB token in je super in varna zadeva. Digit.certifikati so preživeti. Problem je , ker mora banka investirati v programsko opremo , to pa stane kar nekaj denarcev. Sedaj pa seveda zakaj pa bi , če imaš glavne uporabnike elektr.banke na win in IE , ki tako ali tako nič ne vedo in se jim s temi zadevami tako ali tako ne da ubadati. Torej pustiš zadeve pri miru ( prihraniš denar ) in se delaš neumnega. Razen včasih te malo zmoti kak zmešan pingvin , ki "nekaj brezveze" teži >:D

kekz ::

Jaz sem tudi pingvin. ;)
Digitalni certifikati do daleč od preživetosti. Niti dobro se še uveljavili niso in imajo še svetlo prihodnost.

V čem je link varnejši?
v tem, da podpišeš vsako transakcijo posebej. Pri ostalih bankah imaš avtenticiran samo vstop v aplikacijo. Ko si enkrat noter, ni več prijavno varnostnih mehanizmov. Torej bi ti en specializiran trojanec v ozadju enostavno in prikrito lahko opravil par 10 nakazil na razne račune. To je v bistvu Škulj varnostna luknja. Zato pa banke tako svarijo pred okužbami. V GB moraš vsako nakazilo posebej podpisati in tega trojanec ne more.

coffeetime12 ::

@ kekz Ja vse se da , če se hoče. Samo , če bi bilo to res , kar si napisal , potem bi mi že vse pobrali z računov. Poleg tega banka uporablja 128 bitno šifriranje. Mar še niso slišali za 256 ? Token menja kode vsakih par sekund. Prikrade se ti pa lahko povsod ; še v hlače , če je mogoče. >:D

kekz ::

Šifriranje tu ne igra nobene vloge. Na koncih podatki niso šifrirani, samo na prenosni poti so.
Ustrezen trojanec bi moral samo simulirati par klikov, oz. poslati strežniku nekaj ustrezno formiranih zahtev, kot da si sam naklikal nakazilo.

To je približno tako, kot bi se na javnem računalniku prijavil v e-banko in šel potem vmes na eno kavo. Naključni mimoidoči pa bi se med tem časom poigral na tvoji seji. Za to mu ni treba vedeti nobenih gesel, certifikatov itd., ker si že prijavljen.

V GB je drugače. Za vsako nakazilo posebej moraš ustvariti elektronski podpis posebej za tisto transakcijo. Nič se ne more zgoditi brez tvoje volje, nekje v ozadju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

coffeetime12 ::

Token = zadostuje varnosti.Ni nobenih potreb po certifikatih.

kekz ::

Saj, če bi na SKBnetu naredili, da bi moral s kalkulatorčka prepisati geslo za potrditev vsake transakcije posebej, bi bilo to še za nekaj stopenj varnejše, kot ima trenutno GB. Bi pa to otežilo uporabo. Trenutna rešitev pa je manj varna od Gorenjske banke. Ampak za zdajšnje razmere očitno še dovolj.

Loki ::

gorenjci so se potem nekaj naucili od fenomena skulj. :))
kako kvalitetna pa je spletna banka drugace sploh (od gbkr?) predvsem glede prijaznosti vmesnika.....?
I left my wallet in El Segundo

mspiller ::

Problem kalkulatorcka je v tem, da je namenjen izkljucno avtentikaciji. Tako da, ce podpisujemo napovedi za dohodnino, ter placila, itd itd je uporaba certifikatov trenutno edina moznost. Kaj pomeni, da je digitalni podpis ustrezen, je pa itak doloceno z zakonom.

Idealna resitev bi bila, da browserji podprejo javascript podpisovanje po moznosti w3c xml digital signature in/ali pgp (mozilla to sicer ze podpira v eni izredno simpl obliki (tako da podpise navaden text (crypto.signtext))). Pa seveda certifikate na kartice. Pa vpisovanja pina na readerju ob vsakem podpisu.

lp, Matej

Matevžk ::

@Loki: Že nekaj časa nisem uporabljal, naj povedo drugi, če se je kaj spremenilo, ampak meni se zdi tisti vmesnik kot ena neposrečena poldinamična spletna stran iz leta 1995.

@mspiller: Se strinjam; to, da bi brskalniki sami podpirali podpisovanje, je edina rešitev za komplikacije, ki smo jim danes priča na Linku, E-davkih in podobnih aplikacijah. Ne vem, kaj še čakajo! :)
(No, na E-davkih so se vsaj potrudili in sestavili razumljiva (in delujoča!) navodila, da stvar usposobiš v Mozilli/Firefoxu na Linuxu.)
lp, Matevžk

jan01 ::

@coffeetime12
Sem bral, da je v eni verziji opensslja en tak bug. Probaj z novejšo/drugo verzijo

roli ::

Krekova banka ima odlično spletno bančništvo vendar zelo smotano osebje včasih! Torej spletna banka deluje na linuxu preko certifikatov.Dela na firefoxu in mozilli vendar ima majčen problemček z IE8-O . Vsaj starejšimi verzijmi. Sicer dela ampak je nekaj časa potrebno preden ugotoviš kako usposobit to (ampak to je bilo pred dvema letoma ali celo še več).Prav tako pa rabi pri plačilu položnice naprimer stvar ponoven vpis gesla in uporabo neke komponente za digitalni podpis.Rabiš pa to za vsako položnico posebej delat.Tista komponenta za digitalni podpis je mala kurba vendar dela pod linuxom.Samo root uporabnika moraš uporabit za njeno namestitev. Res pa je, da tole kar sedaj pravim je že staro. Moj oče ima sedaj svoj računalnik in ima Win XP in firefox pa mu deluje lepo.Moji mami pa preko SKB deluje tudi prav tako dobro edino malo zaostanka imajo.Ker pri krekovi banki je na netu vse skupaj skoraj v trenutku pri SKB pa včasih traja cel dan.
http://www.r00li.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera banka? (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
469140156 (3407) TrumpDonald
»

Kje na disku je shranjen certifikat za banko

Oddelek: Pomoč in nasveti
4520202 (18238) technolog
»

Internetno bančništvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7419151 (14837) Tilen
»

Novi varnostni mehanizmi slovenskih bank (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
7111629 (8120) CaqKa
»

Elektronsko bančno poslovanje

Oddelek: Loža
346571 (4437) Primoz78

Več podobnih tem