» »

Merjenje in odkrivanje zanič komponentov

Merjenje in odkrivanje zanič komponentov

Capone ::

Rad bi vedel,kako odkriti zanič komponentov, kot so kondenzatorji, diode, upori...Seveda imam instrument. Na kaj moram biti pozoren? Za upore je značilno,če material potemni oz. če je ožgan.Za kondije pa ne vem. Ali moram imeti vežje pod napetostjo? Ker jaz ne najdem napak na vežjih in zato vas vprašam, kako odkriti.

zlabo ::

poglej če je kakšen elektrolit napihnjen, upori se ponavadi na zunaj vidi da so skurjeni, diode odlotaš z vezja in premeriš. Odllotaj tudi vse tranzistorje in jih premeri. Pa če je kakšen IC v vezju, malo poglej v kakšnem stanju je.

Aja, pa priklopi vezje in začni meriti, začni pri napajanju, pa naprej, zmeri napajalno napetost čipa(če je v vezju), na posameznih elementih, itd.

Kaj pa to popravljaš, če smemo vedeti;)

LP, zlabo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zlabo ()

Kaj pa keramični kondenzatorji?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Capone ()

Highlag ::

Ne vam točno kaj so komponentov.
Verjetno misliš na komponente.

Ne vem kakšne komponente misliš preizkušat in zakaj? Če imaš vezje, ki ne dela, pa si ga sam sestavil najprej preglej samo vezje. To so same povezave med elementi. Potem pa začneš preverjat če so vsi elektrolitski kondenzatorji pravilno obrnjeni, pa tranzistorji, diode, integrirana vezja. Upori in keramični kondenzatorji so verjetno zadnja svar, ki lahko crkne. Edino pri spajkanju lahko keramične kondenzatorje prekuriš sploh če so majhnih vrednosti.

Potem pa naprej.
Never trust a computer you can't throw out a window

Jaz si nameravam popraviti TV in bi rad vedel katere komponente so zanič. Če ga dam na servis, bom moral drago plačati za take malenkosti. Zato pa si rajši sam popravim in si nekaj dnarja prisparam.

PPG78 ::

Hja... če želiš popraviti televizijo je poleg osnovnega znanja elektrotehnike zelo dobro če takole na forumu opišeš kakšni so simptomi okvare (a samo zvok ne dela, a se slika ne vidi pa je zvok OK, ...) in pa da poveš točen tip in model televizije (prepišeš iz nalepke na zadnji strani).

LP, Peter

OK. Takole je: Sprva je šla slika (vartikala), ki se razteza navzgor. Šele na koncu mi pa pokaze sredini ekrana en cm beline, vse drugo je pa tema. Zvok in kanali delajo, samo slike ni.

Model TV je: TOSHIBA 217d9w

LP

BREZNKAR ::

Če mi jo daš, ti jo popravim...

Rajši ne. Za 13 let starega TVja ne bom dal za popraviti, ker serviserji drago zaračunajo. Se ne splača. Da bi jaz sam popravil, je to moj hobi.Največja težava je v tem, da nekatere komponente ne dobi v LJ. Hvala za ponudbo, toda si bom ze pogruntal.;)

Mr.B ::

odklonski tranzistor.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zdaj sem ugotovil, da je šla dioda blizu trafota. Prav tako nima stika tudi keramični kondi. Ali je možno, da je šla dioda? Bom pa izmeril tudi odklonilni tranzistor. Samo en problem je, kje je ta tranzistor. Tranzistor bi moral biti v bližini trafo. Ali imam prav?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokvarjen toaster - poškodovano vezje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
362709 (2350) Brane22
»

popravljanje gramofona

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
193083 (2430) SaXsIm
»