» »

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca

Koci ::

Kaj pravite na zgornjo novico:

Rusi razvili umetne človeške možganeMoskva, Torek, 17.4.2001 -

Ruski znanstveniki potrjujejo razvoj prvih umetnih človeških možganov, ki naj bi omogočali podoben intelektualni potencial kot ga imajo običajni, naravni možgani. Poseben nevro računalnik simulira delovanje možganskih celic, pri tem uporablja najnovejša spoznanja nevrofiziologije in nevromorfologije, njegove zmogljivosti pa krepko presegajo vse pretekle poskuse na tem področju. Znanstveniki, ki so sodelovali pri razvoju pravijo: "Ta stroj potrebuje podoben odnos kot novorojenček, zelo je pomembno, da ga vzgojimo v prijatelja in ne v sovražnika ali kriminalca." Upamo lahko na najboljše, še vedno pa ostaja strah pred inteligentnimi, razmišljujočimi stroji, ki bi sčasoma prevzeli oblast v svoje roke in iztrebili človeško raso.Osebno sem bil zmeraj prepričan, da računalniki nikoli ne bodo mogli nadomestiti človeških možganov, če slednji drži pa smo kot kaže na poti, da jih nekoč bodo, kar ni nič kaj preveč spodbudno...

 • spremenil: Koci ()

ABX ::

Jaz se bol bojim unih neumnih ruskih glav :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

OZZY ::

Abx: Dobra opazka.:)) Razvoj umetne inteligence bo še nekaj čas v povojih. Koci se strinjam s tabo, da kompjuter ne more nadomestiti človeškh možganov. Bomo pa sigurno dočakali računalnike, ki bojo znali samostojno misliti in reševati probleme. Vprašanje pa je koliko bodo zmogli. Ko pa bojo sestavli skupi enga androida se bo pa treba zamisiti.
Go with the flow.

abcde7 ::

Enkat bojo nardil še nov svet...Mi bomo pa:( in šli k>:D

ABX ::

Dokler bo vse ostalo na l in o (1,0) se situacija ne bo spremenila. lol
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Koci ::

Hmmm... če sevedi drži to, da to rusko čudo "potrebuje podoben odnos kot novorojenček, zelo je pomembno, da ga vzgojimo v prijatelja in ne v sovražnika ali kriminalca" potem to že pomeni, da ima določene človeške sposobnosti kot so sposobnost čutenje, mišljenja, odzivanja in podobno. Ok verjento je še vse na zelo začetni stopnji, dak da ni panike bomo pa še vidli kaj se bo kaj iz tega razvilo

Marjan ::

>Kaj je umetna inteligenca?
>Blondinka pobarvana na črno!:))

Drugače pa jest verjamem v razvoj umetnih možganov, ki bodo nekoč prehiteli (v IQ-ju) človeške! Boste vidl kakšne spremembe se nam obetajo...to bo noro!!

Zdele se bo zihr Thomas oglasu....lih taprava tema>:D

Thomas ::

IMHO ... • (a) Rusi so se nekoliko prenaglili s (samo)hvalo.
 • (b) nobenega dvoma ni, da bo AI presegla clovesko v 20 letih - ji pa ne bo podobna
 • (c) kdor misli, da ne, je na istem kot tisti, ki so trdili da stroj tezji od zraka ne more leteti
 • (d) to ne bo konec sveta ampak samo zacetek boljsega
 • 8-)
  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

  Koci ::

  Evo še ene podone:

  Umetna inteligenca na izraelski način

  Izraelski znanstveniki se trudijo razviti računalnik z zmožnostjo inteligentne komunuikacije. V petdesetih letih je veliki mag računalništva, britanec Alan Turing, postavil osnovni test umetne inteligence, v katerem je stroj inteligenten če zmore prepričati človeka, da ta komunicira z drugim človekom in ne s strojem. Izraelci so na dobri poti k stvaritvi razmišljujočega stroja. Zaenkrat je njegova zmogljivost na ravni 18 mesečnega otroka, leta 2005 pa naj bi s konstantnim učenjem in izpopolnjevanjem dosegla nivo odraslega človeka. HAL kot so poimenovali zadevo, deluje na povprečnem Pcju, ki ga poganja operacijski sistem Windows 2000. Strojne zahteve se sicer povečujejo z rastjo zmogljivosti umetne inteligence, vendar te zaenkrat ne predstavljajo težav. HAL komunicira v tekstovni obliki, razpoznavanje glasu in govor pa sta dve področji, ki ju še mora osvojiti.

  Koci ::

  Thomas

  Ne bi rekel, da ga bo presegla. Tako zapletenega organizma kot so možgani, ki isočasno (!) opravljajo več milijonov funkcij bo težko prehitel kateikoli računalnik. Kot vemo si ti istočasno sposobni opravljati le nekaj deset funkcij.

  ABX ::

  Vse bo prišlo, edni problem je čas in naš način izkoriščanja tehnologije.
  Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

  Thomas ::

  To smo debatiral ze v PROTOKOL-u.

  Cloveski mozgani naredijo od 1014 do 1017 operacij na sekundo.

  PC pa najvec 109 na sekundo.

  To je vsa razlika.

  Ki pa bo kmalu obratna.

  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

  Koci ::

  ja thomas, samo ne istočasno. Možgani istočano delajo en kup funkcij, prvi čisto tiste telesne, zarevn špa še možganske.-Računalnik pa lahko istočasno dela ene par funkcij - recimo procesor računa, zraven pa poteka še par porgramov.

  Thomas ::

  Koci!

  Ni nobene (nacelne) ovire za multitasking. Kaj sele za multiprocesorki multitasking.

  :)
  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

  Mitja 34 ::

  S čim,če še za gretje nimajo. :\

  Koci ::

  hm...kaj je to?

  Thomas ::

  Ja multitasking je to, da se cas enega procesorja deli na vec nalog - programov. Tipicen primer za to so WindowsTM.

  Zdej mas pa tud ze racunalnike z vec procesorji ... tmle je eden z dvema ...

  Omejitve navzgor ... skoraj ni.

  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

  Koci ::

  in to kolk gre to, recimo kolk nalog lahko opravlja naenkrat

  Thomas ::

  Linux na enem IBM mainframe sistemu so zagnali kot 42.000 istočasnih instanc. Vsaj v načelu bi lahko vsak Linux potem poganjal svoj program.  Seveda pa to še nikakor ni teoretična zgornja meja.  Milijarde ... bilijone ... ni nobene ovire.  Prav tako ni omejeno število procesorjev. Nekateri računalniki jih imajo tudi 65536 ... 2N.  T.i. hiperkocka.
  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

  abcde7 ::

  Še nekj: umetna inteligenca je takrat, ko se blondinka prebearva na črno!:D:D:D

  Morpheus ::

  Dej robo mal poglej gor pa boš vidu da je to en žr napisu. Nehi nabijat!
  I too shall be brought low by death, but until then, let me win glory!

  Aggressor ::

  Kot prvo, nihče ne pravi, da je zadeva potegavščina. Drugič, ruske glave niso niti malo neumne.

  Tretjič, po eni strani se strinjam s Thomasom, da je AI vsekakor mogoča, da bo lahko, če se bo razvila, daleč presegla zmožnosti človeških možganov. Vendar pa se s Thomasom ne strinjam v dveh točkah, to je, da bo to za človeštvo začetek boljšega in pa način, na katerega se bo zadeva zgodila. Tule sem privrženec Jarona Laniera, ki postavlja izum resnične AI mnogo kasneje, kot vsi kibernetski zanesenjaki.
  en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

  Thomas ::

  Strong AI, sploh ni tako tezko sprogramirat, kot vecina misli - ce le imas dovolj CPU operacij na sekundo na razpolago.

  Katerakoli intelektualna naloga se da prevesti v zaporedje (bilijonov+) CPU instrukcij.

  Edino kar nam se fali, so taki procesorji, ki bodo milijonkrat hitrejsi ...


  :)
  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

  element ::

  Hehe, ene 100terahercov bi blo dost. >:D Umetna Inteligenca more bit čimbolša u kšnih komandovščinah, pr streljačinah pa tud če je ni... :)) Ruski možgani, ne hvala, jest sm za UI samo za na računala in v igre, pa še to ne preveč napredno, ker lohk škoduje. Rusi so pa itak RUSI!! :))

  Jst ::

  KOci: kje si to prebral?

  Thomas ::

  100 THz ... ja.

  Ampak - igrce so tle popolnoma terciarne. Edinole spodbujajo razvoj - to je.

  Drugače je pa 1000 področij, kamor je treba vpreči AI še bolj akutno, kot pa v igrice. Medicina, fizika, matematika, programiranje ... promet, farmacija, proizvodnja, ...

  Povsod pač.

  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

  Koci ::

  ne vem več, nekje na Matkurji

  Koci ::

  jp, sm nič kaj prijento ni slišat, da bodo lahko nekoč stroji tako razmišljali kot mi. Če predpostavimo, da so lahko tudi do nekajtisočkrat močnejši kot mi, potem se nam ne obeta nič dobrega. Ž eitak je rpeveč konfliktov.

  Thomas ::

  Visoka inteligenca ne teži k konfliktom.

  Preberi PROTOKOL Koci ... ti ne more škodvat!
  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

  Binji ::

  Ja ce se ji zdi, da je ogrozena. Kdaj bo pa racunalnik mislu da je ogrozen pa se ne vej... Tudi nad tem bi se jst mal zamislu.
  Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

  Thomas ::

  Implicitno predpostavljaš, da ima AI samoohranitveni nagon - da je to imanentni del inteligence same.

  Tu se pa motiš. Tako kot mnogi.

  Nobeno samozavedanje, nobena čustva in nobeni (samoohranitveni naprimer) nagoni niso avtomatični sestavni deli inteligence.

  Bi se pa dalo narediti tudi uporno AI.

  Tako kot atomsko bombo, ki namenoma eksplodira že kar v skladišču.
  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

  Aggressor ::

  Tule zopet trčimo na samo definicijo umetne inteligence. Glede na to, da Thomas trdi, da se da ustvariti različne vrste le-te, si lahko njegovo razumevanje AI razlagam le kot malce močnejši kalkulator, ne pa kot čuteče in razmišljajoče entitete. Kajti takšni bilo povsem nemogoče definirati in zaradi tega razumeti, tako da bi bile različne trditve v smislu "AI ne teži h konfliktom" nesmiselne. No, moja definici AI je ravno ta, namreč čuteča inteligenca, ki se je ne da definirati. Tisto, kar pa zagovarja Thomas, pa je zame robot. Takšen, ki bi deloval glede na vhodne podatke in se učil. V bistvu take že imamo - šahovske programe, ki imajo le to pomanjkljivost, da se ne moremo razvijati preko začrtane meje, kar naj bi strong AI lahko počela.

  Poleg tega, Thomas, če zagovarjaš tezo o razvoju AI, kot jo predstavlja npr. Vernor Vinge, kako pa naj bi potem po tvoje zadevo nadzorovali, če pa je predpostavljeno, da naj bi se AI razvila "samoiniciativno", kot npr. mreža računalnikov? Nadalje, če ni tako težko spisati strong AI, potem bi to že zdavnaj naredili. Lanier lepo dokazuje, da smo, nasprotno vedno bolj nesposobni pisati učinkovite programe.

  Mimogrede, dovoljujem, da bi se AI samoiniciativno razvila le v enem primeru: ko bi imela nadzor nad hardverom. Če ponazorim, bi imeli organsko nevronsko mrežo pod nadzorom te mreže same. Takrat je to potencalno možno, čeprav časovnih ocen tule ne bi delal.
  en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

  Thomas ::

  Aggressor

  Inteligenca JE zgolj "močnejši kalkulator".

  Ampak tebi gre zgleda za "umetno depresiranje". Tega ne rabmo.

  KAKO si predstavljam? Zelo podrobno in koncizno - amapk o podrobnostih pa javno ne govorim. :D
  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

  Aggressor ::

  No ja, imava pač različno dojemanje umetne inteligence. JAz bom ostal pri svojem. Kot govori Lanier: z imenovanjem umetne inteligence prisegamo na lastno neumnost. Torej, dokler ne bo AI resnično vsaj tako inteligentna in intuitivna, kot je človek, bo zame še vedno le računalnik.
  en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

  Thomas ::

  Vis vitalis - "zivljensko silo" isces.

  Modrost je doumeti, da je delitev na "organsko" in "anorgansko" kemijo samo prakticna(?) definicija, ki je izsla iz zgodovine (ne)znanja. Ceprav se na prvi pogled zdi, da prepad je - med "zivim" in "nezivim" - prepada ni.

  Prav tako je s tem razlikovanjem med "intuitivnimi potezami Kasparova (cloveka)" in "skalkuliranimi potezami stroja".

  Nobene razlike v resnici ni - vprasanje je samo, kako dobra poteza pravzaprav je.

  Nic se ne more zgoditi v clovekovi glavi, kar se v stroju ne bi moglo.

  Celo vec. Ne verjamem, da obstaja cloveska misel, ki je ne bi bilo mogoce prevesti v niz Pentium instrukcij.

  Ti pa kakor zelis Aggressor.

  :)
  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

  Aggressor ::

  Ni popolnoma tako.

  Namreč, mnenja sem, da se da tudi samo s simulacijo ustvariti zavest, ki lahko posnema našo. Vendar pa to ni takšna zavest, ki bi ji lahko pridal določene lastnosti za vedno. Drugače povedano, je nepredvivljiva, tako kot ljudje. Pa ne nepredvidljva v smislu, da meče ven random poteze, ampak nepredvidljiva v človeškem smislu, smislu svobode. Taki AI pa se, po mojem skromnem mnenju še nekaj časa ne bomo približali.

  Torej moja domneva ne predppostavlja ne ke življenjske sile, jo pa vsekakor dovoljuje. Za razliko od nekaterih si ne domišljam, da smo krona stvarstva.
  en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

  Thomas ::

  Aggressor

  "Namreč, mnenja sem, da se da tudi samo s simulacijo ustvariti zavest, ki lahko posnema našo."

  No lepo - jest to govorim ze skoz.

  "Vendar pa to ni takšna zavest, ki bi ji lahko pridal določene lastnosti za vedno."

  Kaj naj to pomeni? Kaj lahko "pridas cemurkoli za vedno"???

  Drugače povedano, je nepredvivljiva, tako kot ljudje.2

  Seveda lahko povsem kot ljudje. Vendar za buldozer ni pomembno, da "koplje kot clovek". Pac pa da skoplje kar najvec. Prav tako AI. Naj izumi, kar rabimo! Ne pa, da se gre kavbojce z nami. Ali pa melanholicno filozofira "o biti".

  "nepredvidljiva v človeškem smislu, smislu svobode"

  To je fatamorgana - ta "imanentno cloveska svoboda". Nekaj takega kot "prirojena lahkost ptic".

  "moja domneva ne predppostavlja ne ke življenjske sile, jo pa vsekakor dovoljuje"

  Hipoteza o zivljenski sili - je nepotrebna. Nobenega razloga ni, da bi jo resno jemali.


  " Za razliko od nekaterih si ne domišljam, da smo krona stvarstva.
  "


  Skromnost naj bi sicer bila lepa cednost - vendar ne na racun resnice.

  Kaj ce smo krona stvarstva?

  Meni zgleda, da smo.  :)
  Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


  Vredno ogleda ...

  TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
  TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
  »

  Zadnja priložnost za človeštvo v goju (strani: 1 2 )

  Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
  5015499 (13611) jype
  »

  Domače branje: Christopher Steiner: Automate This (2012) (strani: 1 2 )

  Oddelek: Novice / Domače branje
  7211846 (8628) jype
  »

  Prehajanje na umetno inteligenco

  Oddelek: Loža
  201151 (702) tomi66
  »

  Razvoj umetne inteligence v polnem zamahu (strani: 1 2 3 )

  Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
  14318070 (14896) Jst
  »

  Umetna inteligenca na ravni otroka razvita (strani: 1 2 3 )

  Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
  12910326 (6722) m0LN4r

  Več podobnih tem