» »

YouTube bo označeval z umetno inteligenco ustvarjene videoposnetke

YouTube bo označeval z umetno inteligenco ustvarjene videoposnetke

Slo-Tech - Ker posnetki in podobe umetne inteligence preplavljajo internet, zaradi naraščajoče kakovosti pa jih je čedalje teže prepoznati, se jih nekatere platforme trudijo označevati. YouTube je to prvikrat poizkusil ne tako davnega leta 2024, ko so bili posnetki še tako izmaličeni, da jih je bilo trivialno prepoznati. Dandanes je drugače, zato jih bodo sedaj sistematično označevali.

Oznake so poenostavili in postavili na vidnejša mesta. V klasičnih videoposnetkih bo oznaka neposredno pod predvajalnikom nad opisom, tako da jo bodo gledalci težko zgrešili. Pri kratkih posnetkih (shorts) bo oznaka neposredno na posnetku. Vsebina, ki ni realistična, je animirano ali kako drugače spremenjena, pa bo oznaka v razširjenem opisu.

Prepoznavanje so avtomatizirali. Uporabo umetne inteligence morajo sicer priglasiti že ustvarjalci, a če tega ne bodo storili sami, jih prepoznal sistem. Imeli bodo tudi možnost ugovora.

18 komentarjev

Glugy ::

Hvala bogu. To pa je dobra novica.

driftwood ::

Dobra ideja. Te solate je vedno več na YT.

besame ::

Prepoznavanje bo seveda 100% pravilno in se ga ne bo dalo prelisičiti.

timrosu ::

Bo označil tudi ko doda posnetku AI filter? Na 1080p in višje opažam precejen smearing efekt, ki ga ai "upscaling" pusti za seboj. Posnetki so sicer objavljeni v 1080p, a youtube iz nekega razloga ne prikazuje original 1080p videa...
Mogoče iz njega transcoda vse nižje resolucije, original pa zbriše in potem 1080p prikazuje kot upscalan 720p?

kow ::

Ne zdi se mi tako uporaben feature.

Zelel bi si raje, da zrihtajo avtomatsko prevajanje, ki se vedno ne uposteva konteksta videa. Ce bi ugibal, ne znajo resiti problema, ne da bi porabili veliko racunske moci.

timrosu je izjavil:

Bo označil tudi ko doda posnetku AI filter?

Tega ne bodo nikoli dodali. Ker potem bi jaz sfiltriral vse videe, ki jih uporabljajo. Ter ne bi videl 99% srota, ki nam ga vsiljujejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

bf4ed ::

Zdaj je za silo uporabno.
Res dobro bi pa bilo da bi lahko v nastavitvah vklopil da ti AI posnetkov sploh ne prikazuje.

Upam da se v kratkem najde kak plugin, AI video blocker.

OutOfTheBox ::

očitno nisi dost na internetu zadnje čase :)

Velki ::

kow je izjavil:

Zelel bi si raje, da zrihtajo avtomatsko prevajanje, ki se vedno ne uposteva konteksta videa. Ce bi ugibal, ne znajo resiti problema, ne da bi porabili veliko racunske moci.

timrosu je izjavil:

Bo označil tudi ko doda posnetku AI filter?

Tega ne bodo nikoli dodali. Ker potem bi jaz sfiltriral vse videe, ki jih uporabljajo. Ter ne bi videl 99% srota, ki nam ga vsiljujejo.

ti si tako ali tako eden izmed tistih ki bi Elonu pustil da ti vgradi čip v glavo...

OutOfTheBox je izjavil:

očitno nisi dost na internetu zadnje čase :)

Saj ne rabis klikati prvo stvar, ki jo vidis. Mi das primer AI, ki ni ociten. En youtube video?

Aja, OutOfTheBox, pozabil sem da vecina ljudi verjetno YT gleda na telefonu. Sam skoraj nikoli. Na majhnih zaslonih, te pa verjetno res lahko veliko hitreje prevara.

Nima veze telefon ali PC. Verjem, da ni variante da boš odkril vse kar je narejeno z AI. Za začetek:

https://www.youtube.com/shorts/rqrA0a4P...

Kje ti vidiš da je tole AI?

Zgodovina sprememb…

bajker ::

Dobrih generatorjev slik in filmov ni prav veliko. Zakonsko bi morali biti prisiljeni, da se v sliko ali video vkomponira identifikator, torej nekakšen certifikat oz. podpis, ki bi dokazoval izvor in bi se ga dalo brez težav prebrati.
Tako bi preprosto rešili problem deep fajkov. Seveda bi bil potreben konsenz na nivoju celega sveta. A ker se zadeva dejansko tiče celega sveta, bi moralo biti izvedljivo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bajker ()

OutOfTheBox je izjavil:

Kje ti vidiš da je tole AI?

A si slep? Z razlogom se vse hitro premika, da ne opazis kako je zanic (nebo, svetloba, polje..). Pa zajc se nenaravno premika, potem skoci ortogonalno v samomor, ter premakne za vec kot velikostni razred mase? Sure.
Sploh pa se shorte gleda samo na fonu. Ravno o tem se govoril.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

fikus_ ::

kow, včasih je bolje, da nič ne pišeš! Tisti posnetek je orginal, kamera je rahlo vprašljiva ali pa je bil naložen v manjši ločljivosti.

PsS ne poznaš zajcev in njihovo obnašanje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Drži, video ki sem ga nalimal je originalen posnetek.

Markoff ::

Uf, false positive...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Gagatronix ::

A to bo umetna inteligenca sama sebe odkrivala ? ;((

PluribusUnum ::

Porast prebivalstva zahteva novo, oblika ponavljanja je družbena pijavka, dotik "drugačne" inspiracije in izvedba v bio obliki šteje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znane so podrobnosti Intelovega novega poimenovanja

Oddelek: Novice / Procesorji
85616 (2122) filip007
»

Lažne vesti oblikujejo javno mnenje in vplivajo na volitve (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
17971078 (58253) gus5
»

Apple WWDC: Mac in OS X (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
6828947 (26059) modicr
»

Vezno čipovje X79 za zmogljivejši Sandy Bridge

Oddelek: Novice / Matične plošče
168975 (8271) Dr_M
»

Athlon 2000 in kt400