» »

Dve opažanji iz lokalnih cest zadnjih nekaj mesecev

Dve opažanji iz lokalnih cest zadnjih nekaj mesecev

««
9 / 9
»
»»

GupeM ::

Na nepreglednih je marsikje črtkana črta zaradi preozke ceste. Kamion preko ovinkov ne more zvozit, ne da bi prevozil črto.

Za primer:
https://maps.app.goo.gl/ySGrMkGjEaWUo4A...

Če preko takšnih ovinkov vidiš črtkano črto, lahko pričakuješ, da boš v kakšnem ovinku srečal kamion/bus, ki bo že delno na tvoji strani, zato vozi previdno.

Črtkana črta kot taka ti ne dovoljuje prehitevanja. Tako kot ti ga polna črta ne prepoveduje. Polna črta prepoveduje samo vožnjo preko. Če lahko varno prehitiš, ne da prevoziš polno črto, go for it. Prehitevanje ti prepoveduje znak za prepovedano prehitevanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

mirator ::

Črtkana črta kot taka ti ne dovoljuje prehitevanja. Tako kot ti ga polna črta ne prepoveduje. Polna črta prepoveduje samo vožnjo preko. Če lahko varno prehitiš, ne da prevoziš polno črto, go for it. Prehitevanje ti prepoveduje znak za prepovedano prehitevanje.
Izjava, ki bi jo zavidal tudi kakšen filozof.:D

WizzardOfOZ ::

GupeM je izjavil:

64. člen
Širina vozišča regionalne ceste znaša najmanj 6 m za dvosmerni promet oziroma najmanj 3,5 m za enosmerni promet.

Če z bajkom vozim 1m od roba (z 80cm široko balanco) in me mora avto prehitet, je to skoraj 3m, ker me mora prehitet z vsaj 1.5m bočne razdalje. Avti so v povprečju 1.6 do 1.8m široki.
Torej, če je pas širok 3m, potem mora vsaj 80 ali 90cm zapeljat čez črto na nasprotni pas. Torej varnega prehitevanja kolesarja ne da bi pri tem šel čez polno črto ni.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

fikus_ ::

kow je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Zelena je cisto ok.

Ce je zelena ok, se bom kmalu zaletel, ker bom nekomu prekrizal pot.

Nisi sam na cesti!
Sicer pa elaboriraj, kaj je prav.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Pithlit ::

GupeM je izjavil:

Seveda je.

ZPrCP, 83. člen, osmi odstavek:
(8) Pešec mora prečkati vozišče brez ustavljanja in po najkrajši poti. Preden stopi na vozišče, se mora prepričati, če to lahko varno stori.

Kje piše da ne smem ležat? Tko, da uporabim vašo retoriko "če ni izrecno prepovedano je dovoljeno".
Life is as complicated as we make it...

Saj bo bolje, Pithlit

mirator je izjavil:

Izjava, ki bi jo zavidal tudi kakšen filozof.[:D

Dejansko se je (vsaj včasih) takšno vprašanje pojavljalo na CPP testih. Kaj pomeni neprekinjena sredinska črta?
A) Prepovedano prehitevanje
B) Prepovedana vožnja preko črte
C) Nek random napačen odgovor

Pravilen odgovor je B. Menda je kar velik odstotek rad obkrožil A ali celo A in B.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

WizzardOfOZ je izjavil:

Če z bajkom vozim 1m od roba (z 80cm široko balanco) in me mora avto prehitet, je to skoraj 3m, ker me mora prehitet z vsaj 1.5m bočne razdalje. Avti so v povprečju 1.6 do 1.8m široki.
Torej, če je pas širok 3m, potem mora vsaj 80 ali 90cm zapeljat čez črto na nasprotni pas. Torej varnega prehitevanja kolesarja ne da bi pri tem šel čez polno črto ni.

Drži. Kar ne spremeni dejstva, da čez polno črto ne smeš vozit. Nekdo je sicer omenil, da čez polno črto lahko prehitevaš počasna, enosledna vozila. Tega sicer v ZPrCP nisem nikjer našel, bom moral še malo pobrskat. Piše pa v pravilniku o talnih označbah, da neke izjeme obstajajo. Nimam časa zdajle.

fikus_ je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Srčno upam da nobenega od vas ne srečam na cesti. Ker očitno ste izpite vsi dobili v zavojčku bazooke-e in je za vas pravilno vse kar ni izrecno prepovedano. Pejte ležat na prehod za pešce... ni prepovedano.

Tukaj si se zaplezala, ne biti "buthurt".

Težko me boste prepričal da sem se zaplezala dokler v enem stavku sprešujete za specifičen člen v cpp ki nekaj zapoveduje... V drugem pa zagovarjate tako imenovano 'življenjsko' početje zato ker je to pač bolje.

V resnici se jaz z marsičem strinjam (z mojim enoslednim vozilom grem včasih tudi mimo kakšnega bolj počasnega dvoslednega čez polno črto - vem da ni prav, tega ne zagovarjam in sem pripravljena na možne posledice s strani modrih lizik), ne maram pa da se kot argument enkrat uporablja eno, drugič pa drugo.

GupeM je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Drži. Kar ne spremeni dejstva, da čez polno črto ne smeš vozit. Nekdo je sicer omenil, da čez polno črto lahko prehitevaš počasna, enosledna vozila. Tega sicer v ZPrCP nisem nikjer našel, bom moral še malo pobrskat. Piše pa v pravilniku o talnih označbah, da neke izjeme obstajajo. Nimam časa zdajle.

Mene so vedno učili naj si polno črto predstavljam kot zid. Je pa res da je tega že kar dolgo nazaj...

Je mal višje objavil nekdo te izjeme. Se opravičujem ker ne vem kdo točno.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

delavec44 je izjavil:

Ne vem, boste sigurno poiskali pravi člen.

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) eksplicitno dovoljuje prehitevanje nekaterih počasnih udeležencev čez neprekinjeno črto. Kolesarja (pa tudi pešca, skiro, kmetijsko mehanizacijo, ki ne presega 25 km/h, itd.) smeš prehiteti čez polno črto, če:

S tem ne ogrožaš ali oviraš drugih udeležencev (nasproti vozečih).

Imaš zadostno preglednost pred seboj.

Kolesarju zagotoviš predpisano bočno razdaljo (najmanj 1,5 metra).

Evo, najdla. Manjka specifičen člen, ja.

mirator ::

Pithlit je izjavil:

GupeM je izjavil:

Seveda je.

ZPrCP, 83. člen, osmi odstavek:
(8) Pešec mora prečkati vozišče brez ustavljanja in po najkrajši poti. Preden stopi na vozišče, se mora prepričati, če to lahko varno stori.

Kje piše da ne smem ležat? Tko, da uporabim vašo retoriko "če ni izrecno prepovedano je dovoljeno".

Ja vidiš, pravo je hudič. Ni treba, da je v kakšnem zakonu ali predpisu nekaj izrecno zapisano. Lahko je dejanje, ki ga implicintno opisujejo drugi členi. Ležanje na prehodu za pešce ali kjerkoli na katerikoli prometni površini, je seveda kaznivo. Če ne verjameš lahko mirno preizkusiš.
Res pa je, da filozofiranje na forumu, ni prepovedano, kaj šele, kaznivo dejanje.

WizzardOfOZ ::

Obstajata zakonodaja pa zdrava kmečka pamet. Zdej, če je ene preveč in druge manj, greš lahko ležat namesto zebre na cestišče.

Rezultat bo napis na nagrobniku, po zakonu ni bilo prtepovedano.

Ampak ali si res želimo da bo vse prepovedano in zapovedano? A res ne moremo malo več zdrave kmečke pameti in logike uporabljat? Bomo vsi tudi lažje živeli.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

feryz ::

Bemti, ravnokar je poštar uletel s kuverto.
Nisem bil jaz, itak pa je en drobiž čez omejitev. 47 km/h namesto 40 km/h.
Mislim, da se jim da. Več košta papirologija, kot je vse skupaj vredno.
To je tako glupo, da meji na neverjetno. Ampak ok, red mora biti, baje. Nekdo je plačan, da te kuverte okrog pošilja. Pa če jih ali ne.

WizzardOfOZ je izjavil:

Obstajata zakonodaja pa zdrava kmečka pamet. Zdej, če je ene preveč in druge manj, greš lahko ležat namesto zebre na cestišče.

Rezultat bo napis na nagrobniku, po zakonu ni bilo prtepovedano.

Ampak ali si res želimo da bo vse prepovedano in zapovedano? A res ne moremo malo več zdrave kmečke pameti in logike uporabljat? Bomo vsi tudi lažje živeli.

Ljudje smo tako naravnani da izkoristimo vsako možno luknjo (tud če je prepovedano, sam da nas ne dobijo pa se bomo s tem še na internetsih hvalili). Le zakaj so marsikje polne črte kjer so še nedolgo nazaj bile prekinjene? Zakaj se je treba s turbo krožišča zezat (pa še tam ogromno folka kar čer robnike vozi). Če se ne motim smo imeli par let nazaj (dober, as in življenjski) eksperiment z rumeno lučjo pa smo šli direkt nazaj (ker je folk preegoističen da bi razumel). Tko kot povsod učijo da je treba v krožišču pri prvem izvozu ven iz zunanjega pasova... ampak ker je folk len (in ni izrecno prepovedano) pač rinejo po zunanjem naprej in ovirajo vse ostale. Dok ne bojo nesreče zakuhal... ampak takrat bo itak nekdo drug kriv. Taki so zame na nivoju kolesarjev k po sredi ceste vštric vozijo. Pa unih k 70km/h po regionalki ovčke štejejo (saj veste, uni nad katerimi se vsi pritožujete kolk so nesposobni in vas živci rajo do te mere da jih greste v škarje prehitevat in so valda oni krivi - pa nikjer ne piše da ne smejo 70 po regionalki vozit).

Dejte se mal u špegu pogledat no.

fikus_ ::

" Tko kot povsod učijo da je treba v krožišču pri prvem izvozu ven iz zunanjega pasova..."

A to po novem učijo?!

Mene so v AŠ učili, da "navadnem" dvopasovnem krožišču lahko pelješ po zunanjem pasu mimo enega izvoza, če kakšen izvoz več, potem pa na notranji pas, pred želenim izvozom na zunanji pas ter šele potem na izvoz.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

fikus_ je izjavil:

A to po novem učijo?!

Ja, od juče.

predi ::

Učijo tako, ker tako veleva zakon.. Vožnja po zunanjem, če ne greš ven na naslednjem izvozu, je dovoljena samo pogojno.
««
9 / 9
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vožnja po AC (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
52854949 (22810) GupeM
»

Tovornjakarji in avtomobilisti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
16352667 (50419) Heavy

Vozi tik za zadkom avta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Na cesti
377101383 (92377) dzinks63

Več podobnih tem