» »

Kater način ogrevanja izbrati (novogradnja s "slabo" elektriko))

Kater način ogrevanja izbrati (novogradnja s "slabo" elektriko))

1
2
3

iKst_ ::

besame je izjavil:

Hm, v najbolj gozdnati državi v Evropi bi se greli na elektriko, ki bo vsako leto dražja.

V ozadju propagande toplotnih črpalk je verjetno tudi dejstvo, da ko porabljam elektriko, plačam celo vrsto davkov. Pri kurjavi na drva pa jih lahko dobim neposredno od kmeta in v državno blagajno ne kane nič.

Kubik drv z dostavo stane cca. 80€-100€. Točen izračun naj si naredi vsak zase, ampak sodobna TČ je kar se cene tiče tam tam, mogoče celo malo cenejša.

S tem, da ti TČ nudi neprimerno več udobja in porabi neprimerno manj časa kot peč na drva.

Če nimaš svoje hoste, opreme za spravilo lesa in časa, je les precej draga in nerodna zadeva.

bm1973 ::

besame je izjavil:

V ozadju propagande toplotnih črpalk je verjetno tudi dejstvo, da ko porabljam elektriko, plačam celo vrsto davkov. Pri kurjavi na drva pa jih lahko dobim neposredno od kmeta in v državno blagajno ne kane nič.

Tudi kmet ni neumen in konstantno dviga ceno drv glede na ceno ostalih energentov...

Kolega si je izračunal, glede na ceno energentov, po 25 letih težko kaj prihraniš, je vse tam, tam... Tako da se je odfločil za najbolj udobno rešitev. Invertersko klimo dobil zraven (greje na 17 stopinj), namontiral električne radiatorje za hude zime in majhen kamin.

TČ ni vštel, ker je šlo za stanovanje, ampak TČ tudi ne bo zdržala 25 let...

Na koncu kurilno olje ni tako slaba zadeva, ker je nizek začetni strošek... Za 3k dobiš peč in cisterno.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

starfotr ::

Kurilc je 1 eur že več kot desetletje. Vmes je sicer malo nihalo ampak je spet nazaj.

Drva so bila po 40-50 eur, ko je bil kurilc 1 eur pred 10 in več leti. Sedaj so 100 eur. Torej kmetje in ostali nabijajo cene v nebo?

mikhaair ::

joez7 je izjavil:

mikhaair je izjavil:

Vsaka peč rabi dimnik. Kako bi jo kar nekam zunaj postavili? Ker kao peletne imajo ventilator dimnih plinov?
Italijanske peleti iz bukve? Kaj je na njih posebnega? Najvec kalorij imajo smrekove.

Tanove oljne peči so zadovoljne tut z 2m dimnika - lepo daš tri slojni rosfraj, podpih ti pa itak dela gorilec. Ko gorilec ugasne, ti itak zapre dovod zraka, da ni zračenja dimnika in peči.
Bolj bi mene skrbela požarna varnost. Če se le da, bi mel cisterno in gorilec ločen.

Dimnik ni to kar preberes na spletu, temvec kar zahteva zakonodaja, stroka, proizvajalec. Potrdi v praksi dimnikar s svojim podpisom. Ce nekdo nekaj po svoje zmontira, brez potrebnih podpisov monterja, zagona in dimnikarja, lahko pozabi tudi na garancijske zahtevke.
Ne pozabit tudi na vse neumnosti, ki zahtevajo smrtne zrtve zaradi dimnih plinov in slabega izgorevanja. Tudi ne ves kdo bo ta 2m inoxa čez desetletje uporabljal in zakaj. Sirjenje taksnih enostavnosti in posplosevanj po spletu ali gostilni je dejansko nevarno.

Kekokekič ::

Z drvi načeloma ne bi imel težav, ker bi jih lahko dobil od sorodnikov, verjetno celo po malo boljši ceni. Težavo imam s shranjevanjem in pa ostalega dela je veliko - Verjetno bi moral nekaj pomagati pri napravljanju, žaganje, vožnja sem in tja, shranjevanje... potem še kurjenje, žaganje je vsepovsod na koncu, itd...

Drugače, da je slaba napeljava mi je povedal ta kolega iz elektra. Je pregledoval neke meritve. Takrat sem tudi komaj dobil odobreno 3 fazno napajanje. Je bilo čisto na meji z meritvami nekje pri sosedu, do moje hiše pa je potem še cca. 100m kabla. Tudi sosedje so omenili, da včasih žmrkajo luči (ko so vsi doma in je več porabnikov), pečica dela bolj počasi (če v normalnih pogojih rabijo 30min za neki spečt, lahko v nekaterih primerih rabijo tudi 90+min), itd... Pač nekaj je na tem, ravno meritev pa nisem delal.

Glede sončne elektrarne, mi je ta isti kolega iz elektra odsvetoval, ker baje ne bi moral nič oddajati(/prodajati?) nazaj v omrežje, (spet) zaradi slabe napeljave. Tako, da bi se mi investicija še kasneje povrnila in bi bilo precej drago z dolgo dobo vračanja...

Glede opicje za TC + peč na drva, to bi sicer mogoče šlo... Bi bilo za preveriti.

fikus_ ::

starfotr je izjavil:

mikhaair je izjavil:

Vsaka peč rabi dimnik. Kako bi jo kar nekam zunaj postavili? Ker kao peletne imajo ventilator dimnih plinov?
Italijanske peleti iz bukve? Kaj je na njih posebnega? Najvec kalorij imajo smrekove.

Smreka ima na 1 m^3 2178 kWh, medtem ko bukev ima 3078.

Pri peletih moraš računati energijo na težo. Pri tem smreka prehiti bukev, ima več energije na kg.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Dimnik ::

Bostjan_321 je izjavil:

vendar sem na območju z zelo velikim nihanjem napetosti. Na splošno napajanje tam ni ravno najboljše

Kaj to sploh pomeni v praksi?
Kako veš da vam napetost niha? In ali veš koliko vam niha? Pri nas gre od 215V do 240V ampak to je vse znotraj standarda in nikoli še nismo imeli težave da bi kaj crknilo ali nagajalo.

Vam prov luči žmigajo? Ali celo pogosto meče več za par sekund?

Tudi števec imam ubistvu pri sosedu in od tam kabel naprej do hiše, ker drugače ni šlo (spet info od elektra)

To je še bolj čudno.
Pri nas so težili staršem ker je bila prvotno nova hiša povezana na staro in je bil števec na tastari hiši. Potem so morali starši narediti lastno omarico in lasten kabel do trafota.

Ni treba da meče ven. Pri nas je problem v eni fazi, ki pade pod 180v in takrat luči svetijo kot bi jih dimal na najmanj. Ja led reflektorji in luči crkujejo.

In te tolerance so si lepo nastavili na elektru.

V našem primeru, zavrnjena elektrarna pred 4 leti, planirana posodobitev omrežja 2032, po treh letih pritož, smo dosegli to, da so obljubili da pristopijo predčasno k dokumentaciji za izgradnjo trafoja in k zagotovitvi denarnih sredstev.
Do takrat bodo v zimskem času povišali napetost na fazi, poleti znižali.

Včeraj zvečer smo dobili to slabo fazo nazaj, smo bili samo na dveh od včeraj zjutraj, od petka pa brez elektrike. In ja nihala od 178 do 207..danes je boljše, ampak je lepo vreme in toplotne ne delajo, ljudje v službi in ni porabnikov.

Bom napisal vrednosti toleranc ko pridem do papirja.

krho ::

Kekokekič je izjavil:

Hvala za odgovore.

Imeli bomo talno ogrevanje + planiran je kamin v dnevnem prostoru.

Zamenjaj kamin v dnevni za "šporget" na drva v kuhinji. Kar pomeni, da boš v skrajni sili si gor lahko tudi kaj skuhal.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Kuhat na drva ni ravno praktično, tudi, če je samo za backup. 6 mesecev na leto so temperature previsoke za tak šport. Traja preden se dovolj pogreje, da lahko kaj skuhaš gor, pa preden ugasne. Si razgreješ celo hišo, če si hočeš špagete skuhat.

Bi bilo pa verjetno smiselno razmisliti o plinskem štedilniku, če je elektrika res tak problem.

S stedilnikom na drva imas garancijo, da bos ne glede na vse na toplem in si lahko kaj skuhas. Odlicna rezerva. Če ga pa dejansko uporabljas za kuhanje in peko je hrana cisto nekaj drugega, ko se enkrat navadis seveda na ta nacin. Plus da sodobni stedilnik na drva zgledajo lepo, seveda glede na okus...

S kaminom in plinskim štedilnikom si na istem.

stara mama ::

Kekokekič je izjavil:

Drva mi ne odgovarjajo zaradi skladiščenja (dokaj omejen prostor) in tudi zaradi ostalih dejavnikov (kurjenje, umazanija, itd.).

Ja bohpomagej, najboljš da smo ko eni pohlci zabubeni znotraj bajte celo zimo al kako?

Karkol boš delal, bistveno je, da je bajta dobro izolirana (termoizolacija osnovne plošče, dobra izolacija fasade) in potem je praktično vseeno na kaj boš ogreval, ker bo poraba zelo majhna.
Bi bil presenečen, kako komot je lahko kurjenje na drva z zalogovnikom v dobro izolirani bajti.
Pa še sredinec lahko pokažeš naftnim/elektro/biomasa trgovcem, ter trošarinskim dacarjem.
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

mertseger ::

Jaz bi vzel pelete z zalogovnikom.

delavec44 ::

stara mama je izjavil:

Bi bil presenečen, kako komot je lahko kurjenje na drva z zalogovnikom v dobro izolirani bajti.

Definitivno dobra peč z zalogovnikom vzame manj časa kot recimo sobni kamin. In izkoristek je boljši. Je pa tudi dražja.

Sem pa tudi sam že razmišljal o TČ in dovolj veliki bateriji za izravnavo nihanj v omrežju, za tak primer. Ne vem pa če ne bi bilo dražje od drv.

"Komot" je zelo relativen pojem. Napiši konkretno kolikokrat na dan kuriš, koliko časa porabiš za pripravo drv (vse, od naročila do spravila), kaj narediš, ko te pozimi 14 dni ni doma in ne želiš, da ti temperatura bajte ne pade na 5 stopinj...

RedDrake ::

iKst_ je izjavil:

...
"Komot" je zelo relativen pojem. Napiši konkretno kolikokrat na dan kuriš, koliko časa porabiš za pripravo drv (vse, od naročila do spravila), kaj narediš, ko te pozimi 14 dni ni doma in ne želiš, da ti temperatura bajte ne pade na 5 stopinj...

Nimam drv, ampak ko te 14 dni ni doma pač vklopiš klimo, jo daš na min in gretje ter si naredil vse. Saj klimo imaš, right? Ali potem poleti, ko 14 dni ne pade pod 30-35, v "pasivni hiši", kot eni žlahtniki, živiš na dobesedno 30. Klima je nuja, ne glede na kakovost omrežja. In komot drži temperaturo na nekaj ne-mrzlega, če je izolacija zelo dobra sploh ne rabiš drugega gretja. Meni en multi split + en navaden split (skupaj ~8kW) komot drži 100 let staro bajto z "nekaj" izolacije (6 ali 10 stiropora, odvisno od stene) na 20+ tudi v najhujši zimi. Nafta je samo zato, ker je manj (beri nič) hrupa in pihanja.
Moderno bajto z odpritmi tlorisi pa lahko en 3,5kW split povsem solidno pokrije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

komunist1945 ::

delavec44 je izjavil:

stara mama je izjavil:

Definitivno dobra peč z zalogovnikom vzame manj časa kot recimo sobni kamin. In izkoristek je boljši. Je pa tudi dražja.

Imaš tudi toplovodne kamine za v bivalni prostor (nekateri so še s pečico), to potem vežeš na zalogovnik (in bojler) in je tudi dosti bolje glede udobja in izkoristka kot nek toplozračni kamin, kjer imaš takoj savno. Čeprav tudi ti toplovodni kamini spustijo kakšno tretjino ali četrtino toplote v prostor skozi steklo (ostalo pa v vodo) in to je lahko v dobro izolirani hiši preveč, kotli spustijo najmanj v prostor in nimaš problema s prevročim prostorom, ne moreš pa ogenjčka gledat s kavča in štrudlja spotoma peči

Klima je nuja, ne glede na kakovost omrežja.

OP že od začetka razlaga, da TČ ne pride v poštev.

Magic1 ::

Če klima ne pride v poštev, potem me zanima kako pere posodo, cunje, uporablja pečico...
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Ashrack ::

iKst_ je izjavil:

To ni tvoj problem ce elektro ima nihanje izven obmocja.

Seveda je njegov problem. Če elektro tega ne popravi, bo on na hladnem.

Ne ni njegov problem. Je problem elektra. Elektro mora zagotoviti elektriko v normah. V primeru da ne pa ne placa poloznic in da pritozbo. V vmesnem casu se pa ogreva na karkoli druge in mu mora Elektro to placati
....

nejc_nejc ::

Ashrack je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Ne ni njegov problem. Je problem elektra. Elektro mora zagotoviti elektriko v normah. V primeru da ne pa ne placa poloznic in da pritozbo. V vmesnem casu se pa ogreva na karkoli druge in mu mora Elektro to placati

Me zanima koliko časa to traja.

Ashrack je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Če greš pri zeleni luči čez cesto pa te pijan voznik povozi, je tudi on kriv. Imaš ful zadovoljstvo, ko se nepokreten voziš okrog na vozičku.

Si že kdaj tožil koga? Veš koliko časa se vlečejo postopki in koliko stanejo?

Dimnik ::

Dimnik je izjavil:

Bostjan_321 je izjavil:

vendar sem na območju z zelo velikim nihanjem napetosti. Na splošno napajanje tam ni ravno najboljše

Kaj to sploh pomeni v praksi?
Kako veš da vam napetost niha? In ali veš koliko vam niha? Pri nas gre od 215V do 240V ampak to je vse znotraj standarda in nikoli še nismo imeli težave da bi kaj crknilo ali nagajalo.

Vam prov luči žmigajo? Ali celo pogosto meče več za par sekund?

Tudi števec imam ubistvu pri sosedu in od tam kabel naprej do hiše, ker drugače ni šlo (spet info od elektra)

To je še bolj čudno.
Pri nas so težili staršem ker je bila prvotno nova hiša povezana na staro in je bil števec na tastari hiši. Potem so morali starši narediti lastno omarico in lasten kabel do trafota.

Ni treba da meče ven. Pri nas je problem v eni fazi, ki pade pod 180v in takrat luči svetijo kot bi jih dimal na najmanj. Ja led reflektorji in luči crkujejo.

In te tolerance so si lepo nastavili na elektru.

V našem primeru, zavrnjena elektrarna pred 4 leti, planirana posodobitev omrežja 2032, po treh letih pritož, smo dosegli to, da so obljubili da pristopijo predčasno k dokumentaciji za izgradnjo trafoja in k zagotovitvi denarnih sredstev.
Do takrat bodo v zimskem času povišali napetost na fazi, poleti znižali.

Včeraj zvečer smo dobili to slabo fazo nazaj, smo bili samo na dveh od včeraj zjutraj, od petka pa brez elektrike. In ja nihala od 178 do 207..danes je boljše, ampak je lepo vreme in toplotne ne delajo, ljudje v službi in ni porabnikov.

Bom napisal vrednosti toleranc ko pridem do papirja.

No gremo...

Glede na vašo reklamacijo z dne 4.12.25 v smislu odstopanja kakovosti napetosti.....vas obveščamo o rezultatihizvedenih meritev. Na podlagi vaše pritožbe smo pregledali meritve iz stevca za obdobje enega leta.

Analiza meritev je pokazala na neskladje standarda SIST EN50160, 10min povp vrednost se lahko v 95% časa enega tedna giblje med 207V in 253V.

Nobena 10min povp vrednost pa ne sme biti izven 195V in 253V.

Za odpravo neskladja odklona kakovosti napetosti, bomo pristopili
k pridobitvi finančnih sredstev in pripravi dokumentacije za uvrstitev v plan izgradenj novih transformatorskih postaj.

Kot hiter oz začasni ukrep bomo izvršili dvig stopnje na transformatorju in s tem zvišali napetost na omrežju.

To je to...faza pa še vedno v kur.u...sploh čez vikend in med tednop popoldne..sploh ob nižjih temperaturah zunaj.

Sem včeraj za silo prevezal el omarico in pustil na tisti fazi samo trofazne priklope....trifazne vtičnice in toplotna. Včeraj toplotne nisrm vklopil, ker je bila napetost vmes pod 180V

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dimnik ()

To imajo očit o hude težave s fazno nesimetrijo, če je stano ena faza problem.

Naj malo uredijo stanje na terenu, saj imajo meritve kdo kdaj in koliko obremenjuje omrežje.

joez7 ::

"To je to...faza pa še vedno v kur.u...sploh čez vikend in med tednop popoldne..sploh ob nižjih temperaturah zunaj.

Sem včeraj za silo prevezal el omarico in pustil na tisti fazi samo trofazne priklope....trifazne vtičnice in toplotna. Včeraj toplotne nisrm vklopil, ker je bila napetost vmes pod 180V"
Mi smo meli pred desetletji podoben problem (vedno je ene faza pregorela na odcepu 80A), še posebej ob vikendih in praznikih. So se mamke organizirale, se ob kavi zmenile - ob kateri uri bo katera pekla.
Pa smo potem vsak pri sebi prestavljali velike porabnike na sosednje faze. Z leti se je čudežno vse skupaj vneslo. Sem mel za izredne razmere pripravljeno briko iz ene faze na drugo (pač znajdi se za tistih nekaj ur - ko ni štroma8-O). Morš pa vedet kaj delaš (odklopit okvarjeno fazo za FIDom in briko not).
Je pa zanimivo - nekatere 3f toplotne lepo delujejo tut na dve fazi. Mora met samo tapravo fazo (na kateri je krmiljenje), to je zarad inventerja. Eni so probali z medsebojno menjavo faz - pa pol TČ ni metala več ven.
Prvo se 3f usmeri v DC - pol pa inverter iz 1xDC (450V) v 3f z regulirano frekvenco. Je pa treba pazit - da ni polno obremenjena (nekje do 60% nazivne moči gre)8-).
V skrajnem primeru ti itak vrže (erorr) ven.

MAlce sumim, da je bil haklc tut v kakem slabem kontaktu (kabelj čevlju), ker mamo nekje 25x poštrikano - od hiše do hiše.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

komunist1945 je izjavil:

Imaš tudi toplovodne kamine za v bivalni prostor (nekateri so še s pečico), to potem vežeš na zalogovnik (in bojler) in je tudi dosti bolje glede udobja in izkoristka kot nek toplozračni kamin, kjer imaš takoj savno. Čeprav tudi ti toplovodni kamini spustijo kakšno tretjino ali četrtino toplote v prostor skozi steklo (ostalo pa v vodo) in to je lahko v dobro izolirani hiši preveč, kotli spustijo najmanj v prostor in nimaš problema s prevročim prostorom, ne moreš pa ogenjčka gledat s kavča in štrudlja spotoma peči

Nikoli nisem razumel folka, ki si hoče dnevno sobo spremenit v kurilnico.
Ekologija™ in Trajnost™

feryz ::

Ti ne, pri nas pa komaj čakamo, da v kaminu gori. Toplovodni, seveda.
Pa je štrom zastonj. In toplotne so tudi zastonj. Jih ni niti najmanj škoda.
Nekateri pač ne razumejo domačnosti in prijetnega počutja.
Imajo rajši rostrej in steklo po bajti. In u nulo spolirane površine, na kavču pa polivinil, da se slučajno ne umaže.

Točno tako. Ogenj, da domu toplino. Ljudje so se vedno zbirali ob kurišča.

A zato so Bosanci na Jesenicah kurili parket?

Dobro da vem ;).

c3p0 ::

*Na Jesenicama

Meni je nakup kamina tudi ena boljših odločitev glede hiše. Ni ga pozimi boljšega občutka, kot, ko tista toplota zajame cel prostor. Ne moreš tega replicirat z radiatorji ali cevmi v tleh.

Nikoli nisem razumel folka, ki si hoče dnevno sobo spremenit v kurilnico.

Jaz nisem nikoli razumel ljudi, ki se ukvarjajo s tem kaj delajo drugi.

Jaz sem lani končno zmontiral kaminsko peč, izključno za ambient, in zadnje 4 mesece vsak dan kurim. Namesto cepljenih drv sem naročil hlodovino, pa sem lepo počasi dopoldne žagal, cepil in zlagal drva za malo rekreacije. Zame neprecenljivo, za nekoga, ki nima časa ali volje verjetno malo manj.

DamijanD ::

Ker nimam veliko izkušenj s tem: A se pri teh kaminih nikoli niti malo ne pokadi v prostor?

Seveda se. In počasi zid nad kaminom spremeni barvo.
In okrog kamina so koščki lesa in pepela.
In sledi gum od karjole, ko drva pripelješ do kamina.

Vse to in še več je.
Ampak tudi to je del življenja.
Čiščenje, beljenje in podobno.
Kdo bi si mislil?

Za mamj smeti imas na voljo peletne kamine, etanol variante in seveda kamin na ekranu...

Kamin je way of life.
Kdor tega ne šteka ali ne jebe, naj kamine pusti tam, kjer so.
Vprašanja o umazaniji, dimu in podobno, sugerirajo točno to. Beži čim dlje od tega.

Jaz sem belil po 10 letih, prej ni bilo opazno (če malo paziš). Drva prinesem v škatli, ob kaminu je lepa črna kišta s pokrovom. Pod kaminom je pa kaljeno steklo, tako da s poskodbami in čiščenjem ni težav.

DamijanD je izjavil:

Ker nimam veliko izkušenj s tem: A se pri teh kaminih nikoli niti malo ne pokadi v prostor?

Kadi se, včasih. Kar je del čara. Drugače si lahko zmontiraš senzor prašnih delcev, da spremljaš kakovost zraka. Tudi, če se kdaj konkretno pokadi v prostor, so vrednosti nižje od tistih v mestu.

Drugače je pa meni všeč tudi vonj v prostoru. Zadnjič sem kuril jablano iz domačega sadovnjaka. Suha kot poper, par let je stala pod streho. Res lepo diši.

joez7 ::

Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Malo za šalo , malo zares, če hočeš kamin in popolnoma čisto, potem nabaviš en star plazma TV in gor predvajaš ogenj. Ogrevanje in videz ognja zagotovljen.

Samo OP namenoma išče nekaj, kar ni odvisno od elektrike.

Vidim da sem mimo pihnil.

Ah ne, jaz sem bolj tistemu nad tabo odgovarjal.

nejc_nejc ::

ali si nekateri nič ne postrežete na ta način:

očitno vse sterilno in kot v izdelovalnici čipov:(

Meni je najboljša dobra podpeka. Uff, že dolgo nisem.

delavec44 je izjavil:

Samo OP namenoma išče nekaj, kar ni odvisno od elektrike.

Saj smo mu dali opcije...

Olje, drva, peleti, plin.

Zdaj mora samo dobiti ponudbe in se odločit...

feryz je izjavil:

Ti ne, pri nas pa komaj čakamo, da v kaminu gori. Toplovodni, seveda.
Pa je štrom zastonj. In toplotne so tudi zastonj. Jih ni niti najmanj škoda.
Nekateri pač ne razumejo domačnosti in prijetnega počutja.
Imajo rajši rostrej in steklo po bajti. In u nulo spolirane površine, na kavču pa polivinil, da se slučajno ne umaže.

Js komi čakam, da v mojem žaru zagori.
Domačnost in prijetno počutje vedno znova prikliče vonj po čevapih.
Nekateri pač ne razumejo, raje jejo zuni v restavracijah, instant obroke iz trgovine, kavo iz papirnatega kozarca TO-GO, hrano pogreto v mikrovalovki.
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

To je sarkazem, ja?
Težko si predstavljam nekoga, ki mu je kamin popolnoma odveč, da se igra z ogljem. Nekako ne gre skupaj. K takemu res bolj paše mc.

Ti s kaminom svinjaš znotraj, js z ogljem zunaj... kje je problem?
Dost čistim zarad mularije, ne da bom še zarad kurjave...

Drgač pa tud avto mora vsaj mal smrdet po bencinu, če ne se že pripravljam na implozijo od prometnega dolgcajta.
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

Eduardo ::

Jaz bi dal peč na trda goriva in zalogovnik da ni konic in da je energija na rezervi. Ne bi dal kamina in definitivno ne bi več montiral TČ. Imamo Mitsubishi Orca, damo več za servise in popravila kot pa za ogrevanje. Sreča, da imam še običajno peč, ker je TČ muhasta. In ko imaš enkrat TČ težko imaš kaj drugega, ker ima verjetno tudi bojler.

Oziroma, če kdo montira TČ zmaga tista z več garancije.

Peč na pelete tudi zna hecati.

So pa ogrevanja kar je bil včasih VW. Noben lastnik ti ne pove dejanskih stroškov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Eko sklad - ogrevanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8820659 (5259) Twixz
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

17553918 (7880) joez7
»

Nova mala lesena hiša - katera peč na pelete? (strani: 1 2 )

8424283 (10002) FrankTyler
»

Toplotna čpralka v novgoranji - realni celoletni COP faktor? (strani: 1 2 3 )

14627629 (20018) krho
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

21950701 (27341) fikus_

Več podobnih tem