» »

Renault z enim polnjenjem prevozil tisoč kilometrov

Dewalt ::

Zgoraj si pisal da se folk pozabi priklopit kabel, ko pride domov in kot rešitev te težave ponudil povečanje dosega iz 500 na 1100 km, torej na MAGIČNI DOSEG enega rezervoarja dizla. Tako si zapisal, "MAGIČNI DOSEG enega rezervoarja dizla. Čeprav ne vem kaj je v tem dosegu karkoli magičnega.

Se ti ne zdi, da je okrog tisočkrat cenejša rešitev, da ti bi avto rekel "priklopi kabel", takoj ko bi po GPS koordinatah zaznal da si prišel domov in odprl vrata?

Malo dražja rešitev od zgornje, pa še vedno nekaj 10 krat cenejša: brezzično polnjenje v tleh garaže.

Tvoja rešitev problema da folk pozabi priklopit kabel in je zato TREBA doseg EVjev povečat na MAGIČNI doseg enega rezervoarja dizla je NAJDRAŽJA MOŽNA rešitev.

Tole sem ti zgoraj že enkrat poskusil razložit, pa ni bilo videt da bi razumel. And don't get me wrong, da se ne boš zdej trmaril, rešitev da povečajo doseg EVja na 1100 km bi delovala, ampak bi avto bil božjastno težak in drag. Zakaj, če pa obstaja tisočkrat cenejša rešitev?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Dewalt ()

fikus_ ::

"Inženir", daj nabavi si EV in nehaj tukaj utrujat! Boš lahko pisal blog iz lastnih izkušenj.

PS "TREBA" je samo umret in ti nimaš pri tem nobene besede!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

iKst_ ::

"Inženir", daj nabavi si EV in nehaj tukaj utrujat! Boš lahko pisal blog iz lastnih izkušenj.

Tole je dober nasvet za veliko ljudi v tej temi :)

pegasus ::

Posnetki tega renoja:

Not impressed. Aptera ponuja veliko, veliko več.

fikus_ je izjavil:

PS "TREBA" je samo umret in ti nimaš pri tem nobene besede!

EV že imam. Utruja c23po, je annoying AF, kar je verjetno tud njegov namen (trola pač, namen je povzročiti jezo in vzemirjenje pri drugih uporabnikih foruma).

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Problem EVjev ni samo doseg... Doseg je dejansko nepomemben ko enkrat prekoračimo REALNIH 500km (v slabih pogojih, torej za SLO so slabi pogoji pač 0 stopinj in hitrost cca 110-115km/h

Ko enkrat pridemo pri teh pogojih preko REALNIH 500km dosega... je večji problem dolžina polnjenja... in dokler ta ne bo primerljiva polnjenju enega tanka bencina torej tam ranga 2-4 min MAX bo to dokaj slabo...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

bm1973 ::

Naj mi dajo EV, ki naredi 700km pri 150km/h...

Ajde, povprečje 100km/h...

Pa da se napolni pri hiši v, ajde bom prijazen, 1 uri...

Mato989 je izjavil:

Problem EVjev ni samo doseg... Doseg je dejansko nepomemben ko enkrat prekoračimo REALNIH 500km (v slabih pogojih, torej za SLO so slabi pogoji pač 0 stopinj in hitrost cca 110-115km/h

Ko enkrat pridemo pri teh pogojih preko REALNIH 500km dosega... je večji problem dolžina polnjenja... in dokler ta ne bo primerljiva polnjenju enega tanka bencina torej tam ranga 2-4 min MAX bo to dokaj slabo...
V praksi je to precej drugače in tistih 4 minute polnjenja ni pomembnih. Pomisli ko greš na dopust (v Grčijo na morje ali whatever the case may be), na koliko časa se ustavljaš z bencinarjem da noge pretegneš, greš na WC in kaj poješ. . Zdej pa pomisli da se ustavljaš enako tudi z EVjem, narediš vse enako, le da ta čas izkoristiš še za polnjenje vmes. Marsikateri EV se izjemno hitro polni, od 10 do 80 % v samo 18 minutah (Ioniq 5 recimo, pa še dosti je takih modelov). 350 dni na leto se pa EV fila doma čez noč, tam je pa še manj pomembno ali se nafila v 4 minutah ali pa šele zjutraj ko greš na šiht. Plus tale tvoja meja 500 km v vseh pogojih je malo artificial, iz trte izvita. Je lahko manjša, pa ne bo 99,9 % ljudi nič prikrajšanih zaradi tega.

bm1973 je izjavil:

Lahko, to je vse dokaj enostavno naredit . Ampak ga ne boš pripravljen plačat. Niti ti ne bodo všeč vozne lastnosti po nepotrebnem težkega vozila, ker si notri vgradil po nepotrebnem mnogo preveliko baterijo. In ne boš pripravljen odjem bajte povečat na 100 kW (ali postavit ustreznega buffer baterijskega sistema). Sicer pa zakaj rabiš 700 km pri 150 km/h dosega? In za kaj točno rabiš eno urno polnjenje doma iz praznega do polnega? To in še več omogočajo hitre DC polnilnice, doma tega niti približno ne rabiš. Veš kaj vse taka zahteva za sabo potegne? Verjetno ne, ker če ne je ne bi postavil. Taka zahteva po dosegu je nepotrebna in iracionalna.

Zgodovina sprememb…

Kot zanimivost, iz podatkov na internetu je poraba tega Renaultovega prototipa 8,6 kWh na 100 km, Aptere pa 6,5 kWh na 100 km. Poraba Renoja je 32 % večja od porabe Aptere. S tem da je Aptera dvosed in mora met zaradi tega večjo čelno površino kot bi jo lahko imela sicer.

Zgodovina sprememb…

V praksi je to precej drugače in tistih 4 minute polnjenja ni pomembnih. Pomisli ko greš na dopust (v Grčijo na morje ali whatever the case may be), na koliko časa se ustavljaš z bencinarjem da noge pretegneš, greš na WC in kaj poješ. . Zdej pa pomisli da se ustavljaš enako tudi z EVjem, narediš vse enako, le da ta čas izkoristiš še za polnjenje vmes. Marsikateri EV se izjemno hitro polni, od 10 do 80 % v samo 18 minutah (Ioniq 5 recimo, pa še dosti je takih modelov). 350 dni na leto se pa EV fila doma čez noč, tam je pa še manj pomembno ali se nafila v 4 minutah ali pa šele zjutraj ko greš na šiht. Plus tale tvoja meja 500 km v vseh pogojih je malo artificial, iz trte izvita. Je lahko manjša, pa ne bo 99,9 % ljudi nič prikrajšanih zaradi tega.

V praksi ni... jaz recimo primerjam pot do Zadra... to je približno 430km... no jaz grem z ICEjem dol v Zadar (avto poln na štartu) pridem v Zadar oz okolico, sem tam še cel teden (BREZ DA SE UKVARJAM Z PRIKLOPOM AVTA NA ELEKTRIKO niti ga ne filam) in potme zadnji dan po 8 dneh, grem preden gremo na pot natankam v par minutah na lokalno bencinsko...

Zdaj pa mi najdi enako malo ukvarjanja z EVjem za tako turo... JE NI... Razen če boš našel enega ki bo imel doseg seveda 1.200km+ da lahko pridem tja in nazaj in še tam za kake mini izlete (2-3 in trgovine) da potem komaj doma vklopim... takega komercialnega EVja ki bi zdržal cca. 1.200 km (buffer) pa pač ni...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

V praksi je.
-Do zadarja vmes tudi z bencinarjem narediš postanek ali dva, posledično ne rabiš 500 km dosega, ker lahko te postanke izkoristiš tudi za polnjenje.

-Tud če ima avto 500 km dosega, ga do zadarja skuriš 430 km in za tam se vozit po vsej veretnosti nimaš zadosti dosega, vsekakor pa rabiš polnit za na nazaj it.

-Če ga vsekakor rabiš polnit za nazaj it, potem ni nobene težave in lahko žrtvuješ tisto minuto da ga filaš v apartmaju, magar čez okno če ni nobene vtičnice zunaj. Oziroma še boljše če zbereš tak apartma, ki ima EV polnilno mesto, samo za to da pošlješ signal lastnikom apartmaja naj to zrihtajo, ker v prihodnosti če tega ne bo bodo zelo malokrat oddali.

Zdaj pa mi najdi enako malo ukvarjanja z EVjem za tako turo... JE NI... Razen če boš našel enega ki bo imel doseg seveda 1.200km+ da lahko pridem tja in nazaj in še tam za kake mini izlete (2-3 in trgovine) da potem komaj doma vklopim... takega komercialnega EVja ki bi zdržal cca. 1.200 km (buffer) pa pač ni...

Seveda je. Kumot, ti "par minut na bencinski", kar je v resnici 10 minut, lastnik EVja pa 1 minuto da podaljšek razvije vklopi v apartmaju. No pol pa še 10 sekund ko pride domov da priklopi kabel vsak dan (podaljšek je že razvit od prej). Tko da realno okrog 2 minuti vse skupaj, še prej kot pa en obisk bencinske.

Se pa vidi kako petrohedi razmišljate oziroma bolje rečeno ne razmišljate. Torej zaradi tega ker greš 1x na leto na dopust in se ti ne da zapravit 2 minuti za razvit podaljšek (da pa se ti iz nekega čudnega razloga zapravit vsaj 5 minut na crpalki), bi rad imel Ev z 1200 km dosega, ki bo NEPRIMERLJIVO mnogi dražji in težji od nekega normalnega EVja z 400 km dosega.

Zgodovina sprememb…

V praksi ni... jaz recimo primerjam pot do Zadra... to je približno 430km... no jaz grem z ICEjem dol v Zadar (avto poln na štartu) pridem v Zadar oz okolico, sem tam še cel teden (BREZ DA SE UKVARJAM Z PRIKLOPOM AVTA NA ELEKTRIKO niti ga ne filam) in potme zadnji dan po 8 dneh, grem preden gremo na pot natankam v par minutah na lokalno bencinsko...

Drugače bi moral z Model 3 LR takšno pot narediti v enem kosu, sploh poleti, ampak ok. Če prav razumem. Pred apartmajem/v kampu/hotelu ti je totalno odveč porabiti dodatnih 20 sekund, da priklopiš avto, ustavljanje na bencinskih je pa OK?

Pa še bonus vprašanje. Kolikokrat letno greš v Zadar, da ti je taka muka stati 10 minut na polnilnici? Pa koliko kilometrov narediš, da ustavljanje na pumpah ni omembe vredno?

Glede na tvoje poste bi sklepal, da letno prevoziš 900km, do Zadra in nazaj. Vmes pa avto stoji.

c23po ::

Dewalt je izjavil:

Zgoraj si pisal da se folk pozabi priklopit kabel, ko pride domov in kot rešitev te težave ponudil povečanje dosega iz 500 na 1100 km, torej na MAGIČNI DOSEG enega rezervoarja dizla. Tako si zapisal, "MAGIČNI DOSEG enega rezervoarja dizla. Čeprav ne vem kaj je v tem dosegu karkoli magičnega.

Se ti ne zdi, da je okrog tisočkrat cenejša rešitev, da ti bi avto rekel "priklopi kabel", takoj ko bi po GPS koordinatah zaznal da si prišel domov in odprl vrata?

Malo dražja rešitev od zgornje, pa še vedno nekaj 10 krat cenejša: brezzično polnjenje v tleh garaže.

Tvoja rešitev problema da folk pozabi priklopit kabel in je zato TREBA doseg EVjev povečat na MAGIČNI doseg enega rezervoarja dizla je NAJDRAŽJA MOŽNA rešitev.

Tole sem ti zgoraj že enkrat poskusil razložit, pa ni bilo videt da bi razumel. And don't get me wrong, da se ne boš zdej trmaril, rešitev da povečajo doseg EVja na 1100 km bi delovala, ampak bi avto bil božjastno težak in drag. Zakaj, če pa obstaja tisočkrat cenejša rešitev?

Je res težko razumeti, ljupči, da so vsa ta nakladanja z kabli in garažami posledica tvojih izmišljotin. Ti si to prinesel v debato na prvi strani. Ti si v temo o o nekem dosežku vsilil debato o tem ali so EV-ji ali EV-ji niso. V slabem poizkusu zagovarjanja nihče-ne-ve-česar-a-mogoče-se-vsi-celo-strinjamo se loviš besede čarobno (še enkrat: to je le stilska figura) in nepomebnih detajlov. Odebeljeni stavek tvojega posta: pizda, vsi se okoli tega strinjamo; splačalo se bo čez 30 let in takrat boš, ljupči, z veseljem razlagal, da se ne splača povečevati dosega saj je to, kar je doseženo popolnoma dovolj za 99% povprečnih lastnikov.
Statistike priznati pa ne znaš.
Računalniki nimajo spominov.

Okej je očitno, c23poju odgovore za trolanje piše chat gpt. Skratka narobe imaš, neumnosti pišeš. Škoda mojega časa zate. Lep dan.

ps: bodi brez skrbi, statisko obvladam, sem jo imel 10 na faksu, povprečno oceno pa mef top 5 % studentov, za kar sem prejel tudi nagrado s strani faksa. Glede na današnjo težo in ceno baterij nikakor ni smiselno delat EVjev z 1000 km dosega, lahko se bo to čez 30 let spremenilo. Ne rabi pa tega 99 % lastnikov EVja, ne danes, ne čez 30 let. Ja če bo čez 30 let stalo jurja in 50 kg da povečaš doseg za 500 km, torej iz 500 na 1000 km, potem bo mogoče folk kupoval tudi če ne rabi.

Danes ko pa 500 kilometrsko povečanje dosega stane 10 jurjev in 500 dodatnih kilogramov pa zadeva ni smiselna niti približno.

500 dodatnih kilogramov zaradi nepotrebno težke baterije pomeni slabše vznetenje, slabše vozne lastnosti, večjo porabo ipd, tudi če denar ne bi bil problem.

Zgodovina sprememb…

Okej je očitno, c23poju odgovore za trolanje piše chat gpt (vidim glede na to da dela specifične napake pri sklepanju soecifične za umetno inteligenco). Skratka narobe imaš, neumnosti pišeš. Škoda mojega časa zate. Lep dan.

ps: bodi brez skrbi, statisko obvladam, sem jo imel 10 na faksu, povprečno oceno pa med top 5 % studentov, za kar sem prejel tudi nagrado s strani faksa. Glede na današnjo težo in ceno baterij nikakor ni smiselno delat EVjev z 1000 km dosega, lahko se bo to čez 30 let spremenilo. Ne rabi pa tega 99 % lastnikov EVja, ne danes, ne čez 30 let. Ja če bo čez 30 let stalo jurja in 50 kg da povečaš doseg za 500 km, torej iz 500 na 1000 km, potem bo mogoče folk kupoval tudi če ne rabi.

Danes ko pa 500 kilometrsko povečanje dosega stane 10 jurjev in 500 dodatnih kilogramov pa zadeva ni smiselna niti približno.

500 dodatnih kilogramov zaradi nepotrebno težke baterije pomeni slabše vznetenje, slabše vozne lastnosti, večjo porabo ipd, tudi če denar ne bi bil problem.

Zgodovina sprememb…

Dokaži desetko s faksa in obrazloži svoj prvi post. Kaj je narobe s
f(x) = 48,95 x + 14,45
Znaš, ne znaš?

Sem že, pobrskal po forumu za nazaj, celo sliko potrdila med 5 % študentov sem objavil.

Kaj je narobe s to formulo? Vse. Povečevanje dosega z leti ni linearno kot si ti predpostavil. Moraš tud mslo razlišljat KAJ RAČUNAŠ, ne pa samo računat zato da računaš (da je samemu sebi namen).

Zgodovina sprememb…

Torej, razlage ne bo. Ne znaš, jupči a?

sem jo že podal:
Kaj je narobe s to formulo? Vse. Povečevanje dosega z leti ni linearno kot si ti predpostavil. Moraš tud malo razlišljat KAJ RAČUNAŠ, ne pa samo računat zato da računaš (da je samemu sebi namen).

Resno vprašanje: si ti dejansko peder al kaj?

Zgodovina sprememb…

Še zadnjič: kakšna je pravilna rešitev?

Je ni. Povečevanje dosega ni linearno.Zbriši formulo in začni znova (back to the drawing board). :))

Torej, pojma nimaš. Samo lajaš v luno.
Meni tudi to zadostuje, ljupči!

Spet kar neki nabijaš. Ni res, edini ki nima pojma si ti. Najraj pa mam bo FDVjevc pametuje inženirjem. :)) Dunning kruger efekt at its finest. Dej se ti naprej mal poduč, pol pa pametuj, jaoo kaj vse zemljo tlači.

Zgodovina sprememb…

Dewalt je izjavil:

V praksi je.
-Do zadarja vmes tudi z bencinarjem narediš postanek ali dva, posledično ne rabiš 500 km dosega, ker lahko te postanke izkoristiš tudi za polnjenje.

Ni res, B.P. narediš brez postanka...

Dewalt je izjavil:

-Tud če ima avto 500 km dosega, ga do zadarja skuriš 430 km in za tam se vozit po vsej veretnosti nimaš zadosti dosega, vsekakor pa rabiš polnit za na nazaj it.

Če drekam kot EV, pridem gor in dol, plus vse vožnje tam okoli...

Dewalt je izjavil:

-Če ga vsekakor rabiš polnit za nazaj it, potem ni nobene težave in lahko žrtvuješ tisto minuto da ga filaš v apartmaju, magar čez okno če ni nobene vtičnice zunaj. Oziroma še boljše če zbereš tak apartma, ki ima EV polnilno mesto, samo za to da pošlješ signal lastnikom apartmaja naj to zrihtajo, ker v prihodnosti če tega ne bo bodo zelo malokrat oddali.

Sploh ni res, večina nima, niti ne bodo dali priklopa za EV.

Da ne govorimo otokih.

In pomanjkanje polnilnice ga ne bo prizadelo, ker Švabo pač ne bo hodil z EV iz Hamburga na Hrvaško. Še iz Muenchna ne...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Lahko, ampak večina ljudi ne, ker niso mazohisti.

Sploh ni res, večina nima, niti ne bodo dali priklopa za EV.

Kam ti hodiš na morje, na Susak, na Silbo?

Dewalt je izjavil:

V praksi je.

Seveda je. Kumot, ti "par minut na bencinski", kar je v resnici 10 minut, lastnik EVja pa 1 minuto da podaljšek razvije vklopi v apartmaju. No pol pa še 10 sekund ko pride domov da priklopi kabel vsak dan (podaljšek je že razvit od prej). Tko da realno okrog 2 minuti vse skupaj, še prej kot pa en obisk bencinske.

Se pa vidi kako petrohedi razmišljate oziroma bolje rečeno ne razmišljate. Torej zaradi tega ker greš 1x na leto na dopust in se ti ne da zapravit 2 minuti za razvit podaljšek (da pa se ti iz nekega čudnega razloga zapravit vsaj 5 minut na crpalki), bi rad imel Ev z 1200 km dosega, ki bo NEPRIMERLJIVO mnogi dražji in težji od nekega normalnega EVja z 400 km dosega.

Moj avto ma ob lepi vožnji (110km/h) cca 700km dosega, kar je ravno dovolj do Zadra in še tam 6 dni fijakanje brez polnjenja... sicer se res ustavim na poti do Zadra ampak 1x in to za scanje, to pa je stoje v grmovju... torej ni to postanek 10 min...

iKst_ je izjavil:

Drugače bi moral z Model 3 LR takšno pot narediti v enem kosu, sploh poleti, ampak ok. Če prav razumem. Pred apartmajem/v kampu/hotelu ti je totalno odveč porabiti dodatnih 20 sekund, da priklopiš avto, ustavljanje na bencinskih je pa OK?

Pa še bonus vprašanje. Kolikokrat letno greš v Zadar, da ti je taka muka stati 10 minut na polnilnici? Pa koliko kilometrov narediš, da ustavljanje na pumpah ni omembe vredno?

Glede na tvoje poste bi sklepal, da letno prevoziš 900km, do Zadra in nazaj. Vmes pa avto stoji.

Ni mi muka, ampak ko grem hočem da avto to zmore (600km dosega ima praktično tudi najcenejši bencinar...)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

PluribusUnum ::

Na naslov: Lep dosežek, upam da so pustili še kaj prostora za izboljšave, če se vzame za podatek kilometri na kilovatno uro se lahko naredi budget različice in tekmovanja podobno kot SE varjante.

DamijanD ::

bm1973 je izjavil:

Ko boš imel 300kW priklop pri hiši, boš tudi avto, ki naredi 700km, lahko napolnil v 1h

Mercedes EQS 450+ je blizu 700km pri 100km/h - v lepih razmerah - dal ti ga pa nihče ne bo, lahko ga pa kupiš :)

DamijanD je izjavil:

Ko boš imel 300kW priklop pri hiši, boš tudi avto, ki naredi 700km, lahko napolnil v 1h

Meni je to jasno, večini FDV EV loverjem pa ne :)).

Tako kot so super (in čisto normalne) hitre polnilnice za ladje sredi Pacifika >:D.

Ni mi muka, ampak ko grem hočem da avto to zmore (600km dosega ima praktično tudi najcenejši bencinar...)

Ja, imamo različne potrebe. Večini ljudi je bolj pomembno, da jim ostalih 350 dni v letu ni treba razmišljati o tem kdaj in kje bodo polnili.

Meni je to jasno, večini FDV EV loverjem pa ne :)).

V 2 letih in skoraj 50.000km še nisem imel potrebe po tem, da zmontiram 3 fazno polnilnico (7kW). Mi lahko razložiš v kakšni situaciji bi rabil 300kW DC?

feryz ::

Kaj pa je treba zmontirati?
Avtu je bil priložen polnilec s šuko kablom, polnjenje do 2,3 kW.
Naročil sem nov kabel, 85 evrov in zdaj lahko filam do 11 kW.
Nobenih montaž, nič, samo kabel v drugo luknjo v zidu vtakneš.

Nimam 3 fazne vtičnice na nadstrešku. Pa, če bom že montiral, bom dal dinamično.

gen Maister ::

feryz je izjavil:

:))

Ne mi rečt!?? 8-) Ti si to naredil!??
Vtaknil si drug, 11kW kabel v drugo 'lukno' v steni in zdaj ti iz te 'luknje' vleče 11kW!?? 8-O

BT52 ::

hahah bruh

borut_p ::

Mogoce ima pa tak ko wap .. da se malo srka strom iz stene :):)

Res je, res. Ni point ali se da naredit brez prestanka, ja da se, ampak je poant ali velika večina ljudi z bencinarji postanke iz Ljubljane do Splita dejanako dela ali ne. Google maps kaže da je do tja 4,5 ure vožnje in 99 % normalnih ljudi se do tja ustavi vsaj enkrat, če ne že 2x ali 3x, ker je vožnja z postanki pač bolj prijetna in zakaj bi se po nepotrebnem matral, če pa ni treba. Verjamem pa da če bi šel s prijatelji stavit ali prideš do tja ali ne da bi ti ratalo.

Preostali del komentarji ti odgovorim enkrat jutri ko bo cajt.

Zgodovina sprememb…

BMWjev charger omogoče polnjenje na 1 ali 3 faze, samo kabel zamenjaš. Vsaj jaz sem dobil takega zraven.

nejc_nejc ::

....Zadeva je "dober poskus", "zanimiv inženirski eksperiment", "dobra reklama", ampak ne prinaša nobenega novega znanja, ki bi ga lahko uporabil pri avtomobilih masovne proizvodnje.....
Inzenirček
Tle si ga pa pošteno mimo pihnil.

feryz ::

Pač slotek inteligenca.

Vprašajte čet, ker ponovno ne verjamete in namigujete da lažem. Pa vam bo vse razložil.

Utk ::

gen Maister je izjavil:

feryz je izjavil:

:))

Ne mi rečt!?? 8-) Ti si to naredil!??
Vtaknil si drug, 11kW kabel v drugo 'lukno' v steni in zdaj ti iz te 'luknje' vleče 11kW!?? 8-O

Kaj zaboga je tu čudnega? Razen tega si uspel končat osnovno šolo (sklepam, ne stavim denarja na to).

UkrFTW!! ::

Dewalt je izjavil:

Res je, res. Ni point ali se da naredit brez prestanka, ja da se, ampak je poant ali velika večina ljudi z bencinarji postanke iz Ljubljane do Splita dejanako dela ali ne. Google maps kaže da je do tja 4,5 ure vožnje in 99 % normalnih ljudi se do tja ustavi vsaj enkrat, če ne že 2x ali 3x, ker je vožnja z postanki pač bolj prijetna in zakaj bi se po nepotrebnem matral, če pa ni treba. Verjamem pa da če bi šel s prijatelji stavit ali prideš do tja ali ne da bi ti ratalo.

Zakaj se ne zlažeš po resnici in napišeš, da se ustavijo 7x, ker je neizmerno prijetno ob ac stat. In to čim dlje.
? Očitno si navaden retard, ki mu tablete ne primejo. Retard jedan.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: UkrFTW!! ()

a_borlak ::

Ko smo ravno pri avtu za 1000km ...

Avto za 1000km

Avto za 1000km

mtošev ::

Fantje, kar sprijaznite se. Inženirček vas šola po levi in po desni. Njegov Leaf prevozi več kot vaši smrdljivi ICE-ji in PHEV-i, sončna elektrarna njegove mamice proizvede več elektrike kot NE Krško pa tudi več hudač pobere, medtem ko vi tankate na tankšteli.
Zmagal je v lajfu, vi ste mu pa fovš. Slovenska nevoščljivost žal ne pozna meja, tudi ko gre za lep primer absolutnega zmagovalca v življenju.
Še novoletni loto zadane in opremi flat s subvencionirano fotovoltaiko, pa mu boste lepo še od plače dajali, da fura svoj ležeren lifestyle.

Inženirček, jaz sem s teboj. Me pa zanima kaj je s tistim izumom, ki ti ga je spizdil asistent - a si mogoče že prišel do pravice? Če ne ti lahko pomagam, imam namreč veze na ustavnem ter enotnem sodišču za patente.

Mtošev OUT, Inženirček pa samo z visoko dvignjeno glavo naprej.

Dewalt je izjavil:

Dobro dajmo nekaj razčistit....

Zdaj nekaj je 1 postanek da se raztegneš in morda na hitro odtocis

Drugo je pa 3x se ustavljat na 4,5 urni poti to je pa absolutno too much...

Razen če maš male froce

besame ::

Mojega soseda so 5-6 let nazaj navdušili za eletrični avto in je kupil novega Audi E-trona. Pravi, da toliko problemov in stroškov ni imel še na nobenem avtu. Po nekje 8 jurjih za servis je avto prodal in zdaj pravi, da je imel električarja trikrat. Prvič, zadnjič in nikoli več. Dobro, da je bolj premožne sorte.

denabiker ::

Glede tega kurčenja za čas polnjenja, se grem stavit, da ste med temi, ki hodite tankat za drobiž, ker opažam, da je veliko takšnih modelov, ki vlivajo non stop za 20, 30, 40 eur,... Tudi prodajalka na domači bencinski je to potrdila v smehu.

gen Maister ::

Mato989 je izjavil:

Dewalt je izjavil:

Dobro dajmo nekaj razčistit....

Zdaj nekaj je 1 postanek da se raztegneš in morda na hitro odtocis

Drugo je pa 3x se ustavljat na 4,5 urni poti to je pa absolutno too much...

Razen če maš male froce

:)):)):))

NO, pa dajmo še 10 ali 101. RAZMISLIT!! 8-)

Koliko pa prevoziš v tej 4,5 urni poti!?? :D
Ker povprečen domet e vozil je recimo 600 km, kolikor sem gledal po spletu... Kar dejansko pomeni, da prideš do Beograda... koliko je do Splita, ne vem... Potem moraš pa v Beogradu, ali pa Splitu, če ti je ljubše, najti polnilnico!??
In se moraš ustaviti vsaj za nekaj ur, recimo da več kot je prstov na eni roki!??

Bo to šlo!??? Ali bo treba iti 10000011???

GenZNPC ::

Največja beda je, da je nekoč imel vsak poceni clio ali polo dizel za rajo tudi 800km dosega oz. bencinar vsaj 600, pa dovolj placa za rajo, da si peljal mlado familijo na kak daljsi obisk ali sankanje pa ce je kaj spontano prislo vmes ga nisi takoj najebal.

Poceni EVji za rajo pa so ali neki mini Dacia Springi pa Twingoti z mini baterijami, ki te pozimi ne pripeljejo nikamor, pa se pocasi se polnijo.

Po drugi strani, ce pa bi clovek rad imel tudi pozimi spodoben doseg pa stanejo avti ala Model 3 Longrange ali ID.7 po 44-45jurjev. Pustmo zdej subvencijo ob strani, brez nje v Sloveniji si teh avtov nihce nebi kupil.

Naj odstranijo vse te fensi ficerje zaradi mene pa dajo raji ljudski EV ranga Clio pa z ajd vsaj 300km dosega pozimi po avtocesti in 20 jurjev brez subvencije, da bi pol bil z subvencijo tak avto 13 jurjev.

PS: Vprašanje za tiste, ki hodite vsako uro lulat in kakat za 15-20 minut, kako kaj gledate 3 urni film? Pa drugače z zdravjem vse ok?
skibidi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GenZNPC ()

Lonsarg ::

Debate o obsegu bodo sle stran ko bomo imeli na voljo gostoto ranga 200 polnolnic v Sloveniji z mocjo 200kW.

Ko to bo, bo zadeva no-brainer tudi ce bodo kako cheapo zadeve imele majhen range.

To da manjko polnilnic resujemo z vecanjem dosega je ekonomska neumnost. Treba resit core problem in to je da brez planiranje ce si nekje z 50km ranga lahko v prides do prazne polnilnice in si tam 10 min predno nadaljujes pot.

In to bi drzava morala resit, ukinit subvencije na EV in iti all-in z hitrimi polnilnicami. Sploh ne rabi dati niti 1EUR, preprosto zahteva od lastnikov bencinskih crpalk doloceno gostoto EV 200kW polnilnic ali pa izgubijo licenco za prodajat bencin.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

denabiker ::

Kitajci zmagujejo, normalen avto, ne ta prototip, ki je brezveze. Imaš razne hibride, ki z enim polnjenjem krepko preko 2000km, imaš na trgu tudi že baterije, ki se polnijo tako hitro kot rezervoar z bencinom. Saj so že razvili in je v razvoju še boljše. Bodo te baterije v boljših dražjih modelih zaenkrat, ko bo pa to "stara" tehnologija, pa bo cena padla, pa bo tudi v srednje cenovnih razredih za povrečnega Janeza in Marijo:D
Neka Kitajska firma je izdelala že lani motor z impresivno toplotno učinkovitostjo tam okrog 47%, zdajle že konkurenčne Kitajske firme so že boljše razvile. Tak da se dogaja na polno, ne se zdaj toliko kregat, kmalu boste vsi zadovoljni. Za baterije pa tak vsak mesec bereš o novih tehnologijah, eni so to pogruntali, drugi ono, samo boljše in boljše. Škoda, da tudi pri nas nimamo razvoja in proizvodnje, samo tako kot so rekli Kitajci Italijanom, da brezveze vlagajo na desetine milijard v razvoj elektro avto industrije, ker so 20 let odzadaj za njimi. Kje smo potem mi, ko nimamo nič, aja imamo, šajtrge delamo:D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pretirana uporaba avtomobila (kako pretirana uporaba avtomobila uničuje posameznika i (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
51299294 (31729) GenZNPC
»

Nizozemska se spogleduje s prepovedjo prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
255101087 (89782) PredatorX
»

Chebela - mobilnost prihodnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8218475 (16893) Matako
»

Avtomobil s pogonom na zrak (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7111597 (9714) sidd

Več podobnih tem