» »

Nizozemska se spogleduje s prepovedjo prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov

««
6 / 6
»
»»

Blazz ::

Nagi Bator je izjavil:

Ce bodo vsaj vso svinjarijo povezano z izdelavo baterij obdrzali doma je cist ok.
Bodo pa baterije seveda Made in P.R.C.


očitno si malce za svetom:

Gigafactory 1 @ Wikipedia

GizmoX ::

udirač => uni. dipl. inž. rač.

PredatorX ::

Lepo pojasneno. Zato nujno potrebujemo boljše baterije, bolj ekološke.
Čeprov vse skrbi za "global Warming", kaj pa pitna voda? Mislim, da bo to večji problem.

http://www.sciencealert.com/researchers...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PredatorX ()

Jst ::

Če bi jaz sedaj gradil hišo, bi si omislil tudi solarne panele in Teslin Powerwall. Če bi vsaka hiša imela solarne panele, bi bil problem elektrike za EV-je manjši. Ampak trenutne solarne celice so še crap. V zadnjih mesecih (pri poslušanju science podcastov) so raziskovalci naredili več korakov, da bodo solarne celice v prihodnosti mnogo bolj učinkovite.

1. Neko snov, ki če jo damo na zunanjo stran navadne žarnice, se svetilnost poveča za trikrat. Ti ljudje so tudi rekli, da je to pomemben korak v dizajnu next-gen solarnih celic.

2. Solarne celice imajo boljši izkoristek, če so hladne. Tudi tu je bilo narejenih več stvari - "premaz", s katerim se temperatura solarnih celic (ali karkoli) zniža za 50%, medtem ko prepušča vidno svetlobo. Ta "premaz" ima dobro lastnost, da lahko prilagodijo katere valovne dolžine spuščajo skozi.

3. In še odkritje zanimive lastnosti nekega "nano" materiala, s katerim se poveča tako učinkovitost, kot življenjska doba celic.

Ta tri odkritja niso samo R&D v laboratorijskih pogojih, ampak je možnost komercializacije že v tem (/enem) letu. Virov nimam, ker sem, kot sem napisal, vse slišal v podcastih. Največ v SGU - Skeptics Guide - kjer zelo realno izbirajo novice in se včasih, recimo pri baterijah, delajo norca, ker kot vemo, so superbaterije vsako leto za vogalom.

"Next-gen" solarne celice lahko pričakujemo nekje v obdobju 5-10 let. Pričakovanje se, da bi z pomočjo omenjenih odkritjih ogromno povečali učinkovitost. Faktor x2 je pretiran, ampak že z 50% povečanjem, se takoj spremeni investicijska "slika", še posebej, če bodo cene padale.

Potem so še razna odkritja, ki pa žal še niso pripravljena za komercializacijo.

EVji se bodo vedno več pojavljali, s tem pa tudi pritisk za raziskovanje novih materialov za baterije, pa tudi trenutno stanje ni slabo. V 15ih letih smo naredili kar lep napredek v energijski gostoti.

Sam sem prepričan, da generacija, ki sedaj sedi v srednješolskih klopeh, bo, ko bo odrasla in začela z gradnjo hiš, da bodo solarne celice na strehi "standardni paket", poleg trenutnih trendov, da se z dobro izolacijo in pametnim prezračevanjem, naredi hiše manj energijsko potratne.

Takrat bodo pa tudi EVji imeli možnost 1000km dosega, če bomo hoteli tak razred.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

gus5 ::

Očitno bo tudi Norveška do leta 2025 'prepovedala' vozila z bencinskimi in dizelskimi motorji. Mediji ne poročajo, kaj bo ta nordijska država naredila s svojimi plinskimi/naftnimi nahajališči. Norveška namreč dnevno 'pridela' več kot poldrugi milijon sodščkov nafte.

PredatorX ::

gus5 je izjavil:

Očitno bo tudi Norveška do leta 2025 'prepovedala' vozila z bencinskimi in dizelskimi motorji. Mediji ne poročajo, kaj bo ta nordijska država naredila s svojimi plinskimi/naftnimi nahajališči. Norveška namreč dnevno 'pridela' več kot poldrugi milijon sodščkov nafte.


"Noverška bo od leta 2025 prepovedala..."
««
6 / 6
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stint

Oddelek: Na cesti
262862 (1920) jype
»

Na Švedskem odprli prvo elektrificirano cesto

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
207909 (4944) LeQuack
»

Slovenija po letu 2030 brez novih avtomobilov na nafto in bencin (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
27778955 (70879) AštiriL
»

Nizozemci uzakonili Net Neutrality

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3216069 (13511) poweroff

Več podobnih tem