» »

High tech skodelica, ki je zmožna kavo ali čaj shladiti v 15 sekundah

High tech skodelica, ki je zmožna kavo ali čaj shladiti v 15 sekundah

alešhojs ::

Tudi moje mnenje je, da se usmeri v pivo.

Kot so ti že povedali, nihče ne kuha kave 3 minute pred odhodom od doma in jo potem zeksa v dveh sekundah. Jaz pač kavo skuham takoj, ko vstanem in se poščijem. V času, ko se zrihtam, je kava že ta prave temperature. Iščeš problem, ki ga ni.

S pivom sem imel pa že neštetokrat problem, ko bi rabil hladnega, pa ta ni bil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: alešhojs ()

matobeli ::

Utk je izjavil:

Na primer, naredi mi hladilno torbo, ki bo zares dobro hladila, ne preveč brnela, in porabila malo elektrike na 12V v avtu. To bi pa kupil.

Ja sej to pa že maš. Mal dražje od une ki ne dela je že, ampak 100€ tud spet ni blazen znesek. aliexpress, 12/24V za hlajenje uporablja majhen kompresorček. Tišje kot ventilator, ohladi pa konkretno in h višjim izkoristkom kot peltie.

Utk ::

Če on to dela 10x bolj učinkovito je to nekaj drugega. Bi lahko pustil vžgano tudi če ne bi imel vžganega avta. Te na kompresor dvomim da bi.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Ales78 ()

Komot lahko. Poraba je 50W peak in ko imaš enkrat vse hladno se to spusti na nekih 20W ali manj. Iz avtomobilskega akumulatorja komot zvlečeš ven kakšnih 200Wh brez da bi to povzročalo težave. Cca 700Wh tak hladilnik porabi za shladit plato pira iz sobne na 3stC.

growat5 ::

alešhojs je izjavil:

Tudi moje mnenje je, da se usmeri v pivo.

Kot so ti že povedali, nihče ne kuha kave 3 minute pred odhodom od doma in jo potem zeksa v dveh sekundah. Jaz pač kavo skuham takoj, ko vstanem in se poščijem. V času, ko se zrihtam, je kava že ta prave temperature. Iščeš problem, ki ga ni.

S pivom sem imel pa že neštetokrat problem, ko bi rabil hladnega, pa ta ni bil.

Dobro potem pa pivo. Koliko bi bil največ pripravljen dat za napravo, ki ti nekaj pločevink piva iz sobne temperature shladi v manj kot eni minuti na 1°C?

Magic1 je izjavil:

Tip se je hvalil, da ohladi pir prej kot mitbusterji na par stopinj.

Se mi dosežek ne zdi nič posebnega, če bi videl kakšne vse napake delata Mythvustersa pri tem, tudi sam nebi smatral zadevo kot za nekaj nezaslišanega. Poglej tisti posbetek od Mythbustersov, če imaš vsaj malo občutka in znanja za te svari boš opazil goro bistvenih napak.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: growat5 ()

tilen03 ::

growat5 je izjavil:

tilen03 je izjavil:

Tega nihce ne bi kupil. Prove me wrong.

Morda, morda ne. Na podlagi česa to trdis? Svoje domisljije? Vse kar v resnici ti lahko zabesljivo trdiš je da TI OSEBNO ne bi tega kupil. Pa še to ni nujno, ker vprašanje koliko sam sebe poznaš in če se te lahko z ustreznim marketingom prepriča drugače.

Delas produkt, ki je namenjen izmisljenim problemom Boomerjev in X.
99.991% of over-25 population has tried ChatGPT.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.

tilen03 je izjavil:

growat5 je izjavil:

tilen03 je izjavil:

Tega nihce ne bi kupil. Prove me wrong.

Morda, morda ne. Na podlagi česa to trdis? Svoje domisljije? Vse kar v resnici ti lahko zabesljivo trdiš je da TI OSEBNO ne bi tega kupil. Pa še to ni nujno, ker vprašanje koliko sam sebe poznaš in če se te lahko z ustreznim marketingom prepriča drugače.

Delas produkt, ki je namenjen izmisljenim problemom Boomerjev in X.

In to spet trdiš na podlagi česa točno, spet svoje domišljije?

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

growat talk is cheap. Daj posnemi video te svoje šalce, da vidimo

Furbo ::

Če si izumil nekaj pametnega, kar hitro hladi, potem naredi patent, ker ima lahko zadeva milijon (pametnejših) aplikacij, ne pa da se drkaš s ponujanjem šalc, ki jih bo prvi mimoidoči kitajc skopiral.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

DamijanD je izjavil:

growat talk is cheap. Daj posnemi video te svoje šalce, da vidimo

Najprej se moram pozanimat če bi se zadevo dalo patentirat in če je potreba na trgu za to, po tem lahko.

starfotr ::

growat5 je izjavil:

S pomočjo numeričnih simulacij in pretty neat ingeniringa sem uspel razvit skodelico, ki je zmožna jutranjo kavo ali čaj na zahtevo s pritiskom na gumb shladiti v 15 sekundah, perfektno za zjutraj, ko se ti mudi. Sedaj pa me zanima, kako zjutraj v primeru da se vam mudi shladite jutranjo kavo? Čakate 15 minut, da se shladi po naravni poti (in upate da se vam vmes v avtu ne polije), dodate ledene kocke, kaj tretjega?

Zanima me ali obstaja na trgu potreba za tak izdelek, da vem če naj zadevo smatram kot fun inženirski projekt ali pa se mi splača ustanovit startup podjetje, ki bo zadevo proizvajalo. Bi kupili takšen produkt? Koliko bi največ bili pripravljeni plačat za tak izdelek?

.

Saj lahko kavo ali čas pripraviš tudi z vodo, ki ima nižjo temperaturo. Recimo kar direktno iz pipe.

ššš ::

Moja stara mama je kavo prelivala iz ene šalce v drugo. ... U bistvu to nardiš samo ene trikrat in se kofe shladi,...

NuMaN ::

Ali imas kovinsko zlicko v hladilniku. Mozno je skonstruirati tako z vecjo povrsino. In jo prodajas za 9,99e. Hladilna zlicka za kavo - to morate imeti.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Ales78 ()

Magic1 ::

Datacentri rabijo odvest Gigawate toplote. Dobesedno bi dali na stotime miljonov za neko "dobro revolucionarno" idejo.
Magic

stara mama ::

ššš je izjavil:

Moja stara mama je kavo prelivala iz ene šalce v drugo. ... U bistvu to nardiš samo ene trikrat in se kofe shladi,...

Stara šola, najbolj ziher in vedno deluje!
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

ššš je izjavil:

To sem tud jaz prej delal, sam 3x ni zadost bolj ene 15x če je kava vrela. Deluje, ampak je annoying AF, pa ponavadi zgubiš kako petino kave ker se poceja (če ne delaš nad umivalnikom moraš pa še čistit na koncu), less that ideal solution. Zdej pa lepo nalijem vrelo kavo, pritisnem tipko in čez 15 sekund že pijem, nobenega izgubljanja časa po nepotrebnem.

gruntfürmich ::

Magic1 je izjavil:

Datacentri rabijo odvest Gigawate toplote. Dobesedno bi dali na stotime miljonov za neko "dobro revolucionarno" idejo.

on ne želi denarja niti slave.
on samo želi da imajo slotecharji hladno pijačo :))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Magic1 je izjavil:

Končnim potrošnikom je dostikrat res težko prodajat, dostikrat lažje podjetjem. Gre pa za 3 različne ideje oziroma koncepte, vsak deluje na drugačen način: koncept za hladit kavo, koncept za hladit pivo in napredni sistem za hlajenje elektronskih naprav (slika spodaj).Zadene niso med sabo povezane.

gruntfürmich je izjavil:

Magic1 je izjavil:

on ne želi denarja niti slave.
on samo želi da imajo slotecharji hladno pijačo :))

Neumnosti. Slotecharji naj imajo hladno izjemno hitro shlajeno pijačo samo če in samo če so pripravljeni za to plačat, če ne pa ko jih jebe.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

growat5 je izjavil:

S pomočjo numeričnih simulacij in pretty neat ingeniringa sem uspel razvit skodelico, ki je zmožna jutranjo kavo ali čaj na zahtevo s pritiskom na gumb shladiti v 15 sekundah, perfektno za zjutraj, ko se ti mudi. Sedaj pa me zanima, kako zjutraj v primeru da se vam mudi shladite jutranjo kavo? Čakate 15 minut, da se shladi po naravni poti (in upate da se vam vmes v avtu ne polije), dodate ledene kocke, kaj tretjega?

Zanima me ali obstaja na trgu potreba za tak izdelek, da vem če naj zadevo smatram kot fun inženirski projekt ali pa se mi splača ustanovit startup podjetje, ki bo zadevo proizvajalo. Bi kupili takšen produkt? Koliko bi največ bili pripravljeni plačat za tak izdelek?
Ti bi moral narediti nekaj, kar bi kavo ohladilo iz 100 na ~45°, nato pa držati 45 v nedogled. Torej da jo lahko takoj piješ, a ostane topla.
Predstavljam si, da je kaj takega možno le tako, da je iz aluminija, z hladilnimi rebri + ventilatorjem, kar aktiviraš z gumbom.
vires in numeris

energetik je izjavil:

growat5 je izjavil:

Ti bi moral narediti nekaj, kar bi kavo ohladilo iz 100 na ~45°, nato pa držati 45 v nedogled. Torej da jo lahko takoj piješ, a ostane topla.
Predstavljam si, da je kaj takega možno le tako, da je iz aluminija, z hladilnimi rebri + ventilatorjem, kar aktiviraš z gumbom.

Tudi to bi se dalo, vprašanje pa če so ljudje pripravljeni plačat še dodatnih 30 EUR za to funkcijo. Sej v resnici 30 EUR za kaj takega res ni veliko, tolk daš za 2 dneva da ti Wolt pripelje kosilo, ampak večina folka je pač weird, 100 EUR za pijačo zapravi v enem večeru brez da bi trenil z očesom, a dat 30 EUR za nekaj kar ti bo leta služilo in olajšalo vsakdanje življenje, o ne, to pa ne. 😆 Dat 100 EUR za električarja da ti žarnico zamenja ni problem (čeprav jo lahko sam v minuti), a dat 100 EUR za nek tehnološki izdelek je pa problem, večina folka je weird like that.

Zgodovina sprememb…

Meee ::

PA dobro vsi ki pišete, da je tak produkt brez veze...pa ste kdaj odprli Amazon, Temu, Aliexpress ali se zapeljali v nek TEDi, Pepco, ali Leclerc ali kakšen podobno veliko trgovino? Šrot na šrot, ki je za 99% ljudi neuporaben! Ne pravim da bi tak izdelek bil sigurno zelo uspešen, ampak nek market skoraj sigurno obstaja. Tako da hladitev kave/čaja kot za pivo. Določenim % ljudem bi se pomoje dopadel in bi ga (če je pravi marketing, izgled in cena) verjetno lahko kupili. Še posebej pred kakšnimi prazniki ko je ogromno folka brez idej kaj kupit sorodstvu ima pa preveč denarja.

Js priznam da ga ne bi kupil zase, predvsem zato ker vem da realno ne bi veliko uporabljal teh izdelkov in bi mi potem stal po kakšni omari. In to je nekaj čemur se res izogibam...A bi Instant Beer Cooler nabavil za kolega , ki ima rad pir za npr rojstni dan?? Možno ja

Meee je izjavil:

A bi Instant Beer Cooler nabavil za kolega , ki ima rad pir za npr rojstni dan?? Možno ja

Sam mora met še pokrov, če ne se prej zlufta...

Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

growat5 je izjavil:

Tudi to bi se dalo, vprašanje pa če so ljudje pripravljeni plačat še dodatnih 30 EUR za to funkcijo. Sej v resnici 30 EUR za kaj takega res ni veliko, tolk daš za 2 dneva da ti Wolt pripelje kosilo, ampak večina folka je pač weird, 100 EUR za pijačo zapravi v enem večeru brez da bi trenil z očesom, a dat 30 EUR za nekaj kar ti bo leta služilo in olajšalo vsakdanje življenje, o ne, to pa ne. 😆 Dat 100 EUR za električarja da ti žarnico zamenja ni problem (čeprav jo lahko sam v minuti), a dat 100 EUR za nek tehnološki izdelek je pa problem, večina folka je weird like that.
Am, ne naročam na Wolt nikoli, tudi za pijačo v bifejih ne zapravljam. Tega hladilnika kave pa tudi nočem, ker imam že tako preveč kramarije po kuhinji. Imam debelo keramično šalco za kavo, itak mora malo stati v đezvi, da se posede, hkrati se ohladi do 90°, nato keramika posrka toploto da imam kavo nekje pri 50° - kar itak hočem, da srkam vročo kavo. Mrzla je zanič.
vires in numeris

iso2000 ::

Hitro hlajenje pijače/piva, to bi bilo več kot uporabno! Če samo pomislim na kakšno barko, ko so omejene kapacitete hladilnika! Pa kakšne "ad hoc" žurke. Ma, še doma ne bi rabil več basat piva v hladilnik. Meni se zdi zadeva uporabna in bi razmislil o nakupu. Cena, pa ne vem... 50EUR? Premalo znanega o delovanju, kompliciranosti uporabe itd. Jaz poznam vsaj ene 20 kolegov, ki bi z veseljem uporabili tako zadevo. Sicer pa. greš na kickstarter in vidiš kaj vse se proda. Po moje, bi bil takle hladilnik za piajčo uspešen.

NuMaN je izjavil:

Ali imas kovinsko zlicko v hladilniku. Mozno je skonstruirati tako z vecjo povrsino. In jo prodajas za 9,99e. Hladilna zlicka za kavo - to morate imeti.

Tole bi delovalo samo če in samo če bi bila žlica težka 2,3 kilograme, kar ne bi bilo ne prakticno, ne uporabno in niti podtazno ne bi stalo samo 10 EUR, že 2,3 kg nerjavnega jekla je v tem rangu, kaj šele celotna pridukcija, marketing, davki in pošiljanje.

Aja pa volumen bi mela 0,3 litra. Daš notr v šalco, se ti cela kava polije čez rob.;(( Ja sej bi lahko vzel pol litrški glaž pa notr potopil to sranje, ampak zadeva bi bila res shitty AF.

Zgodovina sprememb…

RedDrake ::

Sir Troll-a-lot spet na delu.
Matr, kokice kar letijo po zraku.

tilen03 ::

Men je zanimivo, da Xerji se niste ugotovili, da se tako kot vas slavni kavni aparat da kupiti tudi aparat za pivo. Ki tudi hladi in je bolj primerno za druzenja. Saj enkrat bo :P
99.991% of over-25 population has tried ChatGPT.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.

Sej je en že napisal, 50eur za napravo ki shladi pivo v roku minut ali 10 je zastonj.

Že termo vrček za pivo je nekih 20-30€, pa moraš dat mrzlo pivo not.

Recimo:
50eur za napravo napajano prek USB C PD oziroma DC
100eur za napravo z integrirano baterijo
100eur za "Makita" varjanto

Pa sem zih da so lahko cene še 50% višje in bo vseeno šlo.

Mora bit pa vsaj okvirno prenosno, recimo da lahko napravo tovoriš in uporabljaš kot voznik ali na nekem pikniku.

Ker to ni samo za pivo hladit, to je tud za energy drinke vse šoferjev po svetu.

Ales78 ::

matobeli je izjavil:

Ja sej to pa že maš. Mal dražje od une ki ne dela je že, ampak 100EUR tud spet ni blazen znesek. aliexpress, 12/24V za hlajenje uporablja majhen kompresorček. Tišje kot ventilator, ohladi pa konkretno in h višjim izkoristkom kot peltie.

Si našel takšnega, ki bi bil za eno 0.5 piksno, pa da dejansko dela? Hladilne torbe so prevelike, rabil bi nekaj za v torbo.

Tole, samo ni na baterije? https://www.aliexpress.com/item/1005007...
SDS in ne-voljenje: https://slo-tech.com/forum/t835230/p8641476#p8641476
"Levi fašist" je skovanka ljudi brez izobrazbe, ki ne vedo kaj fašizem sploh
pomeni, uporablja pa se za poizkus relativiziranja/prikrivanja pravega fašizma.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

fur80 ::

Jaz bi mel oboje, šalčko za kavo ali čaj, nekje 30€ na komad, pivo 50€. Tu nekje bi še dal. Javi ko boš mel.

d4vid ::

Če zjutraj doma nimam časa, jo pač skuham v službi pa spijem tam.

Kava se pije počasi, zato jaz ne vidim potrebe po neki napravi, ki bi mi kavo ohladila. Če pa slučajno rabim ohladit, pa dodam malo mleka iz hladilnika.

Ko ravno računaš. Kakšno moč rabiš za vzdrževanje temperature 45° v 200ml skodelici za kavo?
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Ales78 je izjavil:

Si našel takšnega, ki bi bil za eno 0.5 piksno, pa da dejansko dela?

Ne, to sem za Utkja napisal k je rekel da bi imel vsaj boljšo hladilno torbo za v avto. Danes so vsi ti hladilnički ki niso na kompresor navaden e-waste. Termovka bolje zadržuje temperaturo kot te igračke hladijo.

Tko da... Če začneš prodajat takega ki shladi eno piksno, pa tud če je brez baterije,... Vzamem dva. Najmanj dva.

Pa dej, če že delaš... Dej zraven ponudi še plastenko za večkratno uporabo, v velikosti 0.5l piksne.
Včasih bi tud samo mrzla voda pasala.

Ales78 je izjavil:

matobeli je izjavil:

Ja sej to pa že maš. Mal dražje od une ki ne dela je že, ampak 100EUR tud spet ni blazen znesek. aliexpress, 12/24V za hlajenje uporablja majhen kompresorček. Tišje kot ventilator, ohladi pa konkretno in h višjim izkoristkom kot peltie.

Si našel takšnega, ki bi bil za eno 0.5 piksno, pa da dejansko dela? Hladilne torbe so prevelike, rabil bi nekaj za v torbo.

Tole, samo ni na baterije? https://www.aliexpress.com/item/1005007...

Tole je ta slavni Pelterjev element. Ti lepo piše da ima significant cooling effect v 15 do 20 minutah, kar je kar dolga doba, sploh ko si žejen in se ti lušta mrzlo pivo. In s temle boš poleti pil mogoče malo mlačen pir, niti približno ne hladnega tako kot je treba. Poglej rewieve takih stvari na netu, stvar je shitty AF, v 20 minutwh dosežeš nekje v rangu 5 stopinj pod temperaturo okolice. Ne vem zate, ampak s takimi specsi se meni zdi zadeva totalno neuporabna. Mislim lej, kupi, i don't care, ampak ne mi potem govorit da te nisem prej povedal da zadeva ne deluje.

Čakat 20 minut da imaš par stopinj hladnejši pir od temperature okolice, še vedno "toplega kot scalnica"? Ne vem noz jst ne bi, ti pa kakor veš.

Zgodovina sprememb…

mihi666 ::

Če je huda žeja in hočeš pivo ohladit vzameš co2 gasilni aparat naprej mi verjetno ni treba razlagat. Deluje preizkušeno večkrat, sem le gasilec...

tikitoki ::

Al pa spiješ pivo in ne jambras.

mihi666 je izjavil:

Če je huda žeja in hočeš pivo ohladit vzameš co2 gasilni aparat naprej mi verjetno ni treba razlagat. Deluje preizkušeno večkrat, sem le gasilec...

Deluje, Mythbustersa sta s tem shladila pir mislim da v okrog 4 minutah če se prav spomnim. Ampak to je še vedno 3 minute več kot rabi moja naprava.

Bi bila pa seveda zgodba drugačna in bi dosegel podobne čase, če bi v suhi led iz CO2 gasilnega apatata dal aceton da zadeva postane tekoča in potem pločevinko pira hitro vrtel v raztopini, to bi bila pa čisto druga zgodba, bi delovalo dosti hitreje kot pa sqmo suhi led (CO2 gasilni aparat). Seveda vrtel z motorčki, ker roke seveda nočeš namakat v raztopini, ki ima -78°C.

Zgodovina sprememb…

d4vid je izjavil:

Če zjutraj doma nimam časa, jo pač skuham v službi pa spijem tam.

Kava se pije počasi, zato jaz ne vidim potrebe po neki napravi, ki bi mi kavo ohladila. Če pa slučajno rabim ohladit, pa dodam malo mleka iz hladilnika.

Ko ravno računaš. Kakšno moč rabiš za vzdrževanje temperature 45° v 200ml skodelici za kavo?

Rabis tolikšno moč da nadomeščaš izgube. Kakšne pa te izgube so, je pa nemogoče izračunat, brez da vem kakšne so razmere v okolici, kakšna je termalna prevodnost šalce, nekaj malega vpliva tudi emisijaki koeficient površine šalice, kakšne so geometrije šalice, je bolj visoka in vitka ali bolj "čokata", kakšna je hitrost zračnih tokov v okolici, temperatura prostora in tako naprej. Če pa podaš vse te parametre, pol se sa izračunat precej natančno.

Zgodovina sprememb…

mihi666 je izjavil:

No, malo bolj cenovno učinkovita opcija je led, voda in sol, če se slučajno ne boš hotel spet pohvaliti, kako stran mečete denar :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

Ales78 je izjavil:

mihi666 je izjavil:

No, malo bolj cenovno učinkovita opcija je led, voda in sol, če se slučajno ne boš hotel spet pohvaliti, kako stran mečete denar :)

Že res, ampak brez vrtenja bo čas hlajenja v rangu 15 minut, ker se ob stenah pločevinke na notranji strani ustvari boundery layer mrzle tekočine, tekočina znotraj pa je še vedno topla (konvekcija pa ni zadosti močna da bi to izenačila v doglednem času, odvajanja toplote preko prevoda toplote je pa tudi zelo nizko glede na kovine, ker je pač medij voda, ki ima zelo slabo toplotno prevodnost). Vrtenje in a tem mešanje pira znotraj pločevinke je KLJUČNO, če hočeš hitro shladit pir. Pa seveda ne samo znotraj plocevinke, mešat moraš tudi medij zunaj pločevinke (torej v tem primeru mešanico soli, ledu in vode)..

Zgodovina sprememb…

Kaj pa če bi enostavno šalco za kofe shranjeval v hladilniku?
Bo takoj hladno, ko boš kej nalil noter.

Če ne bo dost, uporabiš bolj masivno šalco.
Obstajajo enostavne rešitve!
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

stara mama je izjavil:

Bi morala bit izjemno tezka da bi delovalo, sej lahko poračunaš, vse kar rabis je osnovnosolska fizika. Masa x termalna kapaciteta x delta T, zelo enostavno, vsak ki je naredil osnovno šolo bi mogel to znat.

Za shladit 2 dcl čaja ali kave iz 100 do 40 °C, torej delta 60K, bi rabil 2,3 kg težko skodelico iz nerjavnega jekla in potem z mešanjem poskrbet za zadost hiter odvod toplote iz kave v stene skodelice. Ampak 2,3 kile težka šalca, to je malo tko no, bolj namest uteži za kvihtanje, ni lih šalca za pit, ki bi jo človk z veseljem uporabljal. Bolj enostavne rešitve že so, ampak so kinda shitty.

Zgodovina sprememb…

deltaT povečaš, če jo shraniš v zmrzovalnik :)
Termalne kapacitete šalce ne poznam, sem bolj trial&error guy...

Mislim da maš več šans da preusmeriš energijo v hladilni krigel za pivo.
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

growat5 je izjavil:

stara mama je izjavil:

Bi morala bit izjemno tezka da bi delovalo, sej lahko poračunaš, vse kar rabis je osnovnosolska fizika. Masa x termalna kapaciteta x delta T, zelo enostavno, vsak ki je naredil osnovno šolo bi mogel to znat.

Za shladit 2 dcl čaja ali kave iz 100 do 40 °C, torej delta 60K, bi rabil 2,3 kg težko skodelico iz nerjavnega jekla in potem z mešanjem poskrbet za zadost hiter odvod toplote iz kave v stene skodelice. Ampak 2,3 kile težka šalca, to je malo tko no, bolj namest uteži za kvihtanje, ni lih šalca za pit, ki bi jo človk z veseljem uporabljal. Bolj enostavne rešitve že so, ampak so kinda shitty.
Tipičen espreso je tam 50ml, ne pa 200ml. In tudi iz avtomata ne pride na 100°, morda tam 90°. In pijemo ga ponavadi s srebanjem, vročega pri recimo 50°. Lepa težka keramična šalčka iz hladilnika je ravno idealna za ta namen.
vires in numeris

growat5 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

mihi666 je izjavil:

Že res, ampak brez vrtenja bo čas hlajenja v rangu 15 minut, ker se ob stenah pločevinke na notranji strani ustvari boundery layer mrzle tekočine, tekočina znotraj pa je še vedno topla (konvekcija pa ni zadosti močna da bi to izenačila v doglednem času, odvajanja toplote preko prevoda toplote je pa tudi zelo nizko glede na kovine, ker je pač medij voda, ki ima zelo slabo toplotno prevodnost). Vrtenje in a tem mešanje pira znotraj pločevinke je KLJUČNO, če hočeš hitro shladit pir. Pa seveda ne samo znotraj plocevinke, mešat moraš tudi medij zunaj pločevinke (torej v tem primeru mešanico soli, ledu in vode)..

15 minut je čisto ok :)

stara mama je izjavil:

deltaT povečaš, če jo shraniš v zmrzovalnik :)
Termalne kapacitete šalce ne poznam, sem bolj trial&error guy...

Mislim da maš več šans da preusmeriš energijo v hladilni krigel za pivo.

Rabiš 1,9 kg težko šalico iz nerjavnega jekla, če hočeš 200 ml kave shladit za 60 stopinj, če si imel prej šalco v skrinji na -18°C. Prej sem za delta T vzel manjšo cifro, mislim da sem upošteval končno temperaturo kave 60°C, kar je v resnici prevroče, 40 °C je bolj normalna temperatura kave, delta T je torej 60K.

Ales78 je izjavil:

growat5 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

mihi666 je izjavil:

15 minut je čisto ok :)

Bro, če si žejen in bi rad ledeno mrzel pir TAKOJ, ker je zunaj vroče kot pes, ti pa že več ur delaš v vročini je 15 minut izjemno dolga doba za cakat na mrzel pir, verjemi. Za nekatere situacije je morda 15 minut hlajenja OK, za druge pa nič drugega kot nesprejemjivo, vse je relativno.

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

growat5 je izjavil:

stara mama je izjavil:

Tipičen espreso je tam 50ml, ne pa 200ml. In tudi iz avtomata ne pride na 100°, morda tam 90°. In pijemo ga ponavadi s srebanjem, vročega pri recimo 50°. Lepa težka keramična šalčka iz hladilnika je ravno idealna za ta namen.

Morda za eksprso če je šalca fejst težka in jo daš v skrinjo. Ampak marsikdo pije turško kavo, ne eksprssa. 2 dcl je komaj zadost da prime tko kot mora.

Zgodovina sprememb…

mn ::

Kar se kave tiče upoštevajte tudi, da je stvar neuporabna za turško. Če jo bo mešal bo kavna usedlina povsod.
Prav tako ni povedal, kako se bo pralo to njegovo čudežno napravo. Edini opciji sta po moje ali da jo želi prečrpavati čez kaka hladila rebra, ali pa gre za izkoriščanje spremembe agregatnega stanja. Aleš s soljo in ledom je po moje uganil principa delovanja za obe napravi.

Ravno tako pivo, lahko dobiš skompano pivo v 15sekundah, ni pa napisal ali lahko 4 piva za povrstjo ohladim v minuti z eno pripravo. Sem prepričan da ne, da jo je treba po uporabi v skrinjo dati za kak dan.

mihi666 ::

Mi smo pivo z vodo in co2 ohladili na pitno temperaturo v manj kot v petih minutah, če ti to ni dovolj si kronik ne žejen.. kot so mnogi ugotovili bi prej prodal napravo ki hitro ohladi pivo kot čaj kavo. Naš način s co2 je res načeloma drag ampak smo to naredili s starimi odsluženimi aparati vse v znanstvene namene.

mn je izjavil:

Kar se kave tiče upoštevajte tudi, da je stvar neuporabna za turško. Če jo bo mešal bo kavna usedlina povsod.
Prav tako ni povedal, kako se bo pralo to njegovo čudežno napravo. Edini opciji sta po moje ali da jo želi prečrpavati čez kaka hladila rebra, ali pa gre za izkoriščanje spremembe agregatnega stanja. Aleš s soljo in ledom je po moje uganil principa delovanja za obe napravi.

Ravno tako pivo, lahko dobiš skompano pivo v 15sekundah, ni pa napisal ali lahko 4 piva za povrstjo ohladim v minuti z eno pripravo. Sem prepričan da ne, da jo je treba po uporabi v skrinjo dati za kak dan.

Sem že napisal da princip delovanja za vse 3 naprave ni isti, nisi zasledil? Kako nej še bolj jasno napišem da bos razumel? Al sploh prebral nisi zadnjih par strani teme preden si komentiral?

Lahko shladis več piv eno za drugim, prav tako pivo ni skomano, kljub mešanju, i tested it. Glede uporabnosti za turško kavo imaš več opcij: če uporabiš mleto kavo neke solidne kakovosti, ki nima velikega deleža ultra finih delcev, se ti v prej kot minuti posede nazaj dol. Druga opcija, če ti je minuta čakanja preveč, je filtriranje, bodisi vakumsko ali pressure assisted. Vse to se da narest, vrašanje je samo koliko je uporabnik pripravljen plačat za to.

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

Growatt, na začetku sprašuješ, če je takšna zadeva aktualna na trgu.
Na trgu se pojavlja marsikaj, na prvi pogled tudi neumne stvari za nekatere.
To spraševanje tukaj ni produktivno, raje najdi investitorja, ki bo to spravil v življenje, ti pa ali prodaš idejo/izvedbo, ali se dogovoriš za %. Če bo zadeva uspešna, bodo hitro kopije in z neko malo firmo ne boš spravil v promet dovolj izdelkov, da bi pokril razvoj, izdelavo in distribucijo. Če ne bo uspešna, itak ne bo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kvalitetna kava (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
559146213 (13109) hotig
»

Kava? Zeleni čaj? Črni čaj? (strani: 1 2 3 4 )

19052071 (6334) mojsterleo
»

V katerem primeru se kava hitreje shladi?

Oddelek: Znanost in tehnologija
295108 (3221) Spajky
»

Grelnik vode - čas do zavretja ?? (strani: 1 2 )

7631166 (28288) radmannsdorf
»

Kateri zeleni čaj v filter vrečkah? (strani: 1 2 )

7219863 (16925) user-pass

Več podobnih tem