» »

V katerem primeru se kava hitreje shladi?

V katerem primeru se kava hitreje shladi?

Jst ::

Vem, da je to tema o srednješolski fiziki, a sam v wolframalpha ne znam vstaviti pravilno vprašanja.

Zadnjič smo debatirali, v katerem primeru se kava hitreje shladi:

Skuhaš kavo in jo natočiš v skodelico. Recimo, da 2 dcl.

Opcija 1: Takoj natočiš mrzlo mleko - pol deci - in počakaš pet minut.
Opcija 2: Počakaš pet minut in potem natočiš pol deci mrzlega mleka.

Recimo, da ima kava 95C, mleko pa 10C - čeprav to verjetno ni pomembno (razen kadar se gre za večje količine ali večje razlike temperature).


---

Srednješolci (in višje; ter znalci, ki se še spomnite, kako to rešiti): bi bili tako dobri in napisali formulo za prvo in drugo opcijo? (ter rešitev, seveda)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
  • spremenil: Jst ()

Miha 333 ::

Bolj hladna bo v drugem primeru. Zato ker je razlika v temperaturi med kavo in okoljem v drugem primeru dlje časa večja, ob večji delta T pa je prehajanje toplote med kavo in okoljem hitrejše. Če predpostavimo sobno temperaturo okolice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miha 333 ()

maco-maco ::

Ja, dT/dt=neka konstanta x deltaT(kave in okolice)
Kaj?

Unilseptij ::

Jst je izjavil:

Vem, da je to tema o srednješolski fiziki, a sam v wolframalpha ne znam vstaviti pravilno vprašanja.

Zadnjič smo debatirali, v katerem primeru se kava hitreje shladi:

Skuhaš kavo in jo natočiš v skodelico. Recimo, da 2 dcl.

Opcija 1: Takoj natočiš mrzlo mleko - pol deci - in počakaš pet minut.
Opcija 2: Počakaš pet minut in potem natočiš pol deci mrzlega mleka.

Recimo, da ima kava 95C, mleko pa 10C - čeprav to verjetno ni pomembno (razen kadar se gre za večje količine ali večje razlike temperature).

---

Srednješolci (in višje; ter znalci, ki se še spomnite, kako to rešiti): bi bili tako dobri in napisali formulo za prvo in drugo opcijo? (ter rešitev, seveda)

Takole na pamet se mi to ne zdi ravno srednješolska naloga, saj ohlajanje s prevajanjem toplote (kondukcija) poteka drugače kot če samo mešamo snovi, kar se ponavadi počne v srednji šoli. Poleg tega za točen izračun rabiš vsaj še temperaturo okolice ter toplotno prevodnost skodelice.

Lahko pa narediš naslednji razmislek... Recimo, da je temperatura okolice nekje vmes med temperaturo mleka in kave... običajnih 20 stopinj. Potem lahko analiziraš naprej:

1. Recimo, da je skodelica toplotni izolator (recimo termovka). V tem primeru se kava praktično ne bo ohladila, zato je vseeno, kdaj dodaš mleko. Končna temperatura bo enaka temperaturi mešanice kot jo dobiš po izračunih za mešanje tekočin, v našem primeru kar vode.
2. Druga možnost je, da je skodelica zelo dober toplotni prevodnik (recimo, da je kovinska, nanjo pa je nameščeno še par kil hladilnih reber, podobno kot za hlajenje CPU-jev). V tem primeru se bo kava shladila zelo hitro približno do temperature okolice in če boš na koncu dodal še mleko boš teoretično lahko dosegel temperaturo nižjo od temperature okolice. Če pa boš mleko dodal na začetku se bo mešanica ohladila le do temperature okolice, saj nižje ne more iti.

Realne razmere so nekje vmes med 1. in 2. Vsekakor pa je smiselno podati oceno, da bo kava hladnejša, če boš mleko dodal na koncu... pod pogojem, da je mleko ves čas v hladilniku na stalni temperaturi 10 stopinj.

Edir: Malo sem popravil "readability"

Zgodovina sprememb…

maco-maco ::

Pa dobro, idealnega izolatorja ali prevodnika pač nimamo. Prevodnosti in oblike skodelice ne rabiš, prav tako ne lastnosti medijev - zraka, kave in mlekač; pa tudi T okolice ni pomembna(razmeroma). So itak v obeh primerih iste. Ko greš kaj računat, prvo čimveč zadev odpišeš in zanemariš.
Kaj?

Unilseptij ::

maco-maco je izjavil:

Pa dobro, idealnega izolatorja ali prevodnika pač nimamo. Prevodnosti in oblike skodelice ne rabiš, prav tako ne lastnosti medijev - zraka, kave in mlekač; pa tudi T okolice ni pomembna(razmeroma). So itak v obeh primerih iste. Ko greš kaj računat, prvo čimveč zadev odpišeš in zanemariš.


Ja, samo argument, da je druga točka pravilna zato, ker se snov z višjo temperaturo hitreje ohlaja, pa tudi sam po sebi ni dovolj. To je nekako tako, kot bi rekel, da bo kava pri začetnih 95 stopinjah čez pet minut hladnejša kot bi bila kava pri začetnih 85 stopinjah, ker se bolj vroča stvar hitreje ohlaja. Pa je jasno, da to ne drži.

Zgodovina sprememb…

maco-maco ::

Tvoj primer je kot tek zajca in želve. Še vedno pa je pri tej nalogi nepomembno, a je zajec siv ali bel. Če je sploh zajec, če ni slučajno kunec.
Kaj?

Unilseptij ::

Poglej, saj to drži in ne razumem, kaj bi rad povedal. Samo OP je med drugim spraševal po formuli za eksaktni izračun in jaz sem povedal, da to ne gre tako enostavno. In potem sem poskusil čim bolj enostavno pojasniti, zakaj ni potrebno nič računati in da se da do rešitve lepo priti z zdravo pametjo in nekaj logike.

In v posebnem primeru, ko je kava popolnoma toplotno izolirana od okolice pač dejansko ni nobene razlike, zato je za celotno razumevanje problema in rešitve to tudi pomemben podatek... vsekakor pove več ko pavšalna navedba, da je točka 2. pravilna, ker se bolj vroča kava hitreje ohlaja.

Zgodovina sprememb…

ales85 ::

Unilseptij je izjavil:

maco-maco je izjavil:

Pa dobro, idealnega izolatorja ali prevodnika pač nimamo. Prevodnosti in oblike skodelice ne rabiš, prav tako ne lastnosti medijev - zraka, kave in mlekač; pa tudi T okolice ni pomembna(razmeroma). So itak v obeh primerih iste. Ko greš kaj računat, prvo čimveč zadev odpišeš in zanemariš.


Ja, samo argument, da je druga točka pravilna zato, ker se snov z višjo temperaturo hitreje ohlaja, pa tudi sam po sebi ni dovolj. To je nekako tako, kot bi rekel, da bo kava pri začetnih 95 stopinjah čez pet minut hladnejša kot bi bila kava pri začetnih 85 stopinjah, ker se bolj vroča stvar hitreje ohlaja. Pa je jasno, da to ne drži.

Hitrejse ohlajanje ni absolutno in konstantno. Predvidevam, da je zelel s hitrejsim ohlajanjem ponazoriti to, da se bo kava s 95° v petih minutah ohladila na 85°, kava s prvotno temperaturo 85° pa v istem casu na 77°.
Torej razlika je med 10 in 8 stopinj. Ko kava doseze enako temperaturo kot v drugem primeru, se seveda zacne ohlajati enako hitro/pocasi.

PS: stevilke so na pamet :)

Unilseptij ::

ales85 je izjavil:

Unilseptij je izjavil:

maco-maco je izjavil:

Pa dobro, idealnega izolatorja ali prevodnika pač nimamo. Prevodnosti in oblike skodelice ne rabiš, prav tako ne lastnosti medijev - zraka, kave in mlekač; pa tudi T okolice ni pomembna(razmeroma). So itak v obeh primerih iste. Ko greš kaj računat, prvo čimveč zadev odpišeš in zanemariš.


Ja, samo argument, da je druga točka pravilna zato, ker se snov z višjo temperaturo hitreje ohlaja, pa tudi sam po sebi ni dovolj. To je nekako tako, kot bi rekel, da bo kava pri začetnih 95 stopinjah čez pet minut hladnejša kot bi bila kava pri začetnih 85 stopinjah, ker se bolj vroča stvar hitreje ohlaja. Pa je jasno, da to ne drži.

Hitrejse ohlajanje ni absolutno in konstantno. Predvidevam, da je zelel s hitrejsim ohlajanjem ponazoriti to, da se bo kava s 95° v petih minutah ohladila na 85°, kava s prvotno temperaturo 85° pa v istem casu na 77°.
Torej razlika je med 10 in 8 stopinj. Ko kava doseze enako temperaturo kot v drugem primeru, se seveda zacne ohlajati enako hitro/pocasi.

PS: stevilke so na pamet :)


Ja, in to vse drži... Samo OP je postavil vprašanje, ker tega pač verjetno ni (z)mogel/znal predvidevati na tak način, saj drugače ne bi bilo treba nič vprašati... Jaz samo trdim, da originalno podana razlaga (o hitrejšem ohlajanju bolj vroče kave) nekaj pove samo nekomu, ki že tako ali tako razume rešitev.

Zgodovina sprememb…

maco-maco ::

Ja , dT/dt je večja pri višji T in s tem višji delta T. Je pa logično, da se ne bolj shladila kava zaradi tega. Če hočmo bit eksaktni, bi rabli sestavo in geometrijo skodelice in točne podatke o medijih (al je 1,5 al 3°mastno mleko). Zato pač poenostavimo. Rečemo, da so lastnosti mleka in kave iste. Se pravi deci mleeka pri 10 plus deci kave pri 90 je dva deci pri 50 (al neki tazga). Ohlajanje pa po formuli: od nič do 5 min. enkrat od 50 (začetek - mešanje) do x(pro pet minut) in drugič od 90 do y (po 5 minut) - mešanje.

Pa dobr, upam da razumete. Nisem najbolj pismen.
Kaj?

Tarzan ::

delta T je edina zadeva ki ima tukaj kaj veze. Podobno je poleti s kockami ledu v kokti, če jih daš v kozarec pol ure preden zvarek spiješ, bo po pol ure topla in razredčena, če pa zvizneš par kock notri šele ko se jo spraviš spit, pa čeprav bo mogoče sama kokta nekoliko toplejša, bo pijača na koncu hladnejša. Ogrela se bo lahko največ do temperature zraka, potem se segrevanje upočasni do te mere, da se celo popolnoma ustavi, led temperaturo zniža in se začne ponovno segrevati.
Mrzlo mleko v vroči kavi - ista pesem. Dokler je kava vrela, se bo ohlajala hitreje, kot če bi bila malenkost nad temperaturo zraka v kuhinji. Ko se ohladi na temperaturo zraka se ne bo več ohlajala, še več, če rukneš notri mleko takrat, se ti bo, kot kokta poleti začela segrevat. :D

videc ::

Tale naloga je za diferencialno enačbo.
Se spomnim, da smo pri Analizi računali ohlajanje vode. :) Ko si končno videl, da se pa le da nekaj konkretnega izračunati z vsem, kar so ti spredavali pri predmetu.

MrStein ::

In potem ugotoviš, da je vsa tvoja znanost napačna. :))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

maco-maco ::

Se opravičujem Unilseptij, šele sedaj sem dojel tvojo poanto. OP je želel točen račun. In res, to presega srednjo šolo. Pa premalo podatkov je. Če bi hotel rešit bi rabil še vsaj T zraka in maso in T skodelice. Če pa bi bil picajzelj pa še kakšno vlago, pa obliko skodelice, pa morebitni veter, kakšno mleko, pa kako mleko not zliješ,... zato pa pač vse poenostavimo in eliminiramo; in rečemo da je vse neka konstanta, razen delta T in je zato pravilen odgovor št. 2.
Kaj?

MaterVola ::

Samo OP ni navedel trenutka merjenja temperature! Pomanjkljivo vprašanje.

Blinder ::

Praviloma se lahko uposteva tudi to, da ko dolijes mleko.. se povrsina med posodo in tekocina poveca.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Miha 333 ::

Blinder je izjavil:

Praviloma se lahko uposteva tudi to, da ko dolijes mleko.. se povrsina med posodo in tekocina poveca.

Res je, vendar je to v obeh primerih enako, razlika je le v delta T.

Siddh ::

Ce mleko dolijemo takoj toplota uhaja cez vecjo povrsino kot pa da mleko dolijemo na koncu. Ni isto.


maco-maco ::

Ja sej, to se da ornk zakomplicirat. Zato pa moraš veliko stvari poenostavit in odstranit.

Za zgornji primer pač rečeš, da toplota hitro prehaja iz tekočine v skodelico, počasi pa iz skodelice v zrak. Zato lahko to zanemariš in rečeš, da je površina skodelice pomembna, in ne stična površina tekočine in skodelice.
Kaj?

dzinks63 ::

Zadeva za popoln izračun je izjemno komplicirana, vendar naloga je enostavna, narediti poizkus obeh primerov v realnosti in imaš rezultat v par minutah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

Mare2 ::

Sedaj me je pa začelo zanimat. Če bo kdo naredil poizkus, naj napiše rezultat. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

MrStein ::

Ping? Kdorkoli?
A so vsi nehali kavo piti? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jst ::

Odvisno je od skodelice.

Googlaj: "Perfect temperature coffee mug"

Ta skodelica ima na zunanji strani slabo toplotno prevodno snov, vmes malo zraka, ki je tudi zelo slabo toplotno prevoden, in tako ene dva ali štiri layerje. Po dveh urah je kava še vedno perfektne temperature. Ni prevroča, ni hladna ali mlačna, ampak pač "perfect temperature" za kavo. In to po parih minutah, ko jo naliješ v ta pefect temp coffee mug.


---

Moje prvotno vprašanje je bilo pa bolj filozofske narave. Če imaš skodelico, kot jo imajo v barih in kavarnah, kdaj se kava hitreje shladi. Če pomislim nazaj, smo vsi imeli prav oz. vsi narobe. Je bila pa zanimiva debata, tako iz retorike, kot iz znanja (osnovne) termodinamike. (Kar ne doživiš ravno pogosto nekega random dne z semi-random ljudmi.)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

>Ce mleko dolijemo takoj toplota uhaja cez vecjo povrsino kot pa da mleko dolijemo na koncu. Ni isto.

To je bil eden izmed argumentov, za katerega drugi, ki smo vsi imeli vsak svojo razlago, nismo mogli kontrirati, ker je res in logično. Heh, takrat se je razvila takšna debata o temperaturi kave, da mi je sedaj, ko pomislim nazaj, prav smešno.


---

Sicer pa: ko sem redno, vsak dan pil kavo sem delal naslednje: Skuhal sem kavo 2 deci kave in jo zlil v 3 deci skodelico. Takoj sem dal eno kocko ledu. Po ene pol minute ali še manj, kocke ledu več ni bilo in takrat sem nalil 0.5 deci mleka iz hladilnika. Temperatura je bila idealna in z veseljem sem jo popil, medtem, ko sem pokadil cigaret.

Sedaj (že nekaj let) ne pijem kave, pred ene štirimi meseci sem nehal kaditi in zamenjal cigarete za uparjalnik, ampak vseeno na teden popijem kakšno kavo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Ahh, spet nisem mogel popraviti!!!

Hotel sem napisati, da ko sem redno pil kavo, da sem to z ledeno kocko delal samo zjutraj, preden sem se odpeljal na šiht.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Afo ::

Se opravičujem ker odgovarjam na eno leto star komentar, ampak nekateri na fiziki smo se tega problema lotili pred nekaj leti :) priporočam ogled strani: http://projlab.fmf.uni-lj.si/arhiv/2004...
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

AgiZ ::

Brez zakljuckov in opisov kaj je v posamezni meritvi... ne da se mi studirat kaj pomeni kaj zato bi bil samo zakljucek z enim stavkom dobrodosel.

smacker ::

Meritev 1 - mleko na začetku
Meritev 2 - mleko po 5 minutah
Meritev 3 - mleko po 10 minutah
Meritev 4 - mleko na začetku, kava na vetru
Temp1 - 100ml kave, 20ml mleka
Temp2 - 80ml kave, 20ml mleka
Zaključek: najbolj topla ostane, če dodaš mleko takoj na začetku.

Spajky ::

Kmet ("doktoriran" iz domače pridelave) ve, da je mleko pravkar ročno pomolzeno iz seska krave v šalico (polnomastno in slabih 40°C) s toplim kofetom najbolje, neglede na vso "fiziko" ...

Predlagam šolanim novo znanstveno disertacijo ali anketo : Ali je kravi bolje/lepše, če jo pomolze človeška topla roka ali drkajoči/vakumski stroj ... :)) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34097667 (1096) kuglvinkl
»

Kava? Zeleni čaj? Črni čaj? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19048309 (2572) mojsterleo
»

Nakup aparata za kavo

Oddelek: Loža
3916387 (14909) cekr
»

Grelnik vode - čas do zavretja ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7627870 (24992) radmannsdorf
»

Dnevno zaužitje kofeina. Se s časom efekt zmanjša? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6010034 (8352) Jakka

Več podobnih tem