» »

Kava? Zeleni čaj? Črni čaj?

Kava? Zeleni čaj? Črni čaj?

1
2
3 4

Mesar ::

Samo ga neboš pil z užitkom če bo zanič, a ne?
Your turn to burn!

mihec87 ::

Boš opazil razliko če je imela voda ob pripravi 65 ali 75stopinj?

Mesar ::

Seveda, aroma je zanič oziroma je ni če so previsoke temperature.
Your turn to burn!

mihec87 ::

To je logično vsem,da vrela voda ni taprava..
Samo gdaj je previsoka temperatura?
Naredi 5 ali 10stopinj več od idealne temperature opazno razliko?

Kolikor vem pa tako majo različni čaje različne temperature..

Mesar ::

Ja seveda imajo različni čaji različne temperature in že 3°C razlike lahko vpliva na okus.
Your turn to burn!

panteist ::

mihec87 je izjavil:

To je logično vsem,da vrela voda ni taprava..
Samo gdaj je previsoka temperatura?
Naredi 5 ali 10stopinj več od idealne temperature opazno razliko?

Kolikor vem pa tako majo različni čaje različne temperature..


Da, temperatura naredi veliko razliko. Sam se najraje zanašam na občutek in vedno vodo skoraj zavrem in odstavim...nato pa po občutku počakam, preden prelijem lističe. Pri puerh čajih je to dosti hitro, pri črnih in oolong kakšna minuta, pri ostalih pa tudi slabih 5min - seveda po "vgrajeni" uri. Drugače pa je občutljivost na temperaturo odvisna od čaja...poskusi pri kakšnem japonskem 10°C razlike. :-)

Goldee ::

Ok, ti si očitno res dlakocepski. Js pijem čaj za katerega vem, da mi je dober, če ga skuham z vodo iz mašine. Ne rabim termometra za to ;) Bom pa enkrat res poskusil skuhat zeleni čaj z vodo, ki ima 65'C - pa da vidimo a je res takšna razlika. Bom poročal :)
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

panteist ::

Najbolje je kar tebi ustreza. S prakso najdeš optimalne pogoje za čisto vsak čaj posebej - pač se malo igraš med pripravo, spreminjaš parametre in iščeš popolno skodelico.

MojsterLeo ::

probite dat zeleni caj v vrelo vodo za nekaj minut, in napiste kolk vam je bil vsec narejeni zvarek. sploh ce je cajna vrecka, ki ima zmlete listice. :))
pri zelenem caju je razlika pri temperaturi vode res ogromna.
pri crnem pa predvsem to, da ga ne namakas predolgo, drugace rata zelo trpek, in ga tud kila cukra in pol litra mleka ne bosta izboljsala.

Okapi ::

Jaz ga vedno pijem, kot sem se naučil na Kitajskem. Vrelo vodo nalijem v termovko in nato z njo prelijem čaj (na začetku ima tam okoli 80 stopinj, mogoče malo čez). Pijem v glavnem zelene - jasmin dragon pearl, jade zeppelin, mudan in lung ching. Liste pustim v skodelici in ko spijem čaj, čez še 2x ali 3x prelijem vodo iz termovke (in vsakič malo dlje počakam, preden začnem piti).

O.

IceIceBaby ::

Jaz ga včasih pijem tudi z vrelo ali skoraj vrelo vodo, se mi ne da čakati, da se ohladi ali dolivati ravno prav hladne vode. Malo je trpek, ampak ni sile. Malo prej ga vzamem ven iz vode, pa je tudi OK.

Velja za kakšen aromatiziran zeleni čaj (ponavadi na osnovi cheap sencha). Za kakšen fancy gyokuro se to pač ne spodobi.

bajsibajsi ::

Okapi je izjavil:

Liste pustim v skodelici in ko spijem čaj, čez še 2x ali 3x prelijem vodo iz termovke (in vsakič malo dlje počakam, preden začnem piti).


Pri ponovitvah (zelenega caja) sem takisto naletel na vec moznosti. Ena je kot si jo ti napisal, medtem ko nekateri ravno vsako ponovitev naredijo z novo bolj vroco vodo in namakajo/prelijejo zgolj za par sekund (15 sec druga ponovitev).

Vcasih ni narobe pustiti zeleni caj (oz. pravi) preko 2-3 minut, sploh ce imas probleme pri prebavljanju in absorbciji (ko)feina oz. nasploh obcutljiv zelodec. Izlocena creslovina bo naredila bolj blagodejen ucinek v zelodcu, pocasnejse in manj nasilno sproscanje..itd itd.. Skratka cela znanost. Prehrana in dietetika je lahko blazno zanimiva, pa tud zapletena... po eni strani tanin marsikje pomaga (npr. peristaltika crevesja in ciscenje), po drugi pa lahko skoduje pri absorbciji zeleza in celo kalcija v telesu... bla bla bla... Pred leti sem se prehrani precej bolj posvecal, sedaj pa ze pozabljam, ceprav mi je se vedno zanimiva. :)

edit
BTW, sam vcasih svoj zeleni caj "posilim" s parimi listi posusene stevie. Predvsem tiste cenejse in manj sladikave sorte caja.

Zgodovina sprememb…

gendale ::

IceIceBaby je izjavil:

Jaz ga včasih pijem tudi z vrelo ali skoraj vrelo vodo, se mi ne da čakati, da se ohladi ali dolivati ravno prav hladne vode. Malo je trpek, ampak ni sile. Malo prej ga vzamem ven iz vode, pa je tudi OK.

Velja za kakšen aromatiziran zeleni čaj (ponavadi na osnovi cheap sencha). Za kakšen fancy gyokuro se to pač ne spodobi.

v vodo daj kako kocko ledu pa se bo ohladila praktično takoj
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Mr Hilter ::

Jaz pa ravno kupujem čajnnik in sem se zagledal v to zadevo:
http://oskarveliki.si/index.php/manjsi-...

Čajarji boste gotovo vedeli za kaj boljšega v rangu 100€??

Okapi ::

Čajarji se takih zadev tudi z dolgo palico ne dotaknejo.

 Vodo zavreš v takemle

Vodo zavreš v takemle



 Čaj narediš pa v takem

Čaj narediš pa v takem



O.

Mr Hilter ::

A to iz ponosa ali kaj? Konec koncev poteka proces pri idealni temperaturi in idealno časa...?

panteist ::

Ne vem, jaz najraje prakticiram kar gretje vode za čaj s plameni...če bi šlo, bi še na drva :-)
Drugače za pripravo čajev pa je najbolje tudi kakšen yixing čajnik...

gendale ::

dvomim da bi na double blind testu odkril razliko med čajem zavretim z drvi al pa elektriko :)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

IceIceBaby ::

Meni se tole zdijo podobne fore kot razni pozlačeni kabli pri audiofilih.

Nič ne rečem, je dosti razlike med čajem pripravljenim z vrelo vodo in z vodo, ki ima recimo 80 stopinj. Ampak noben me ne bo prepričal, da čuti razliko me 80 in 85 stopinj. Podobno je s temi elektronskimi grelci, lončenimi čajniki, trdo in mehko vodo... V praksi dvomim, da kdo opazi razliko.

bajsibajsi ::

To pa vsekakor ne drzi. Ce razlike ne opazis ti (in jaz), se ne pomeni da imamo vsi ljudje enako razvite brboncice in ostala cutila.

@Okapi
Seveda, vsak komaj caka, da placa 60+ evrov za 3 dcl vrcek. :)

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

Tudi, če razlika obstaja in jo je kdo sposoben zaznati je zanemarljiva. Na zaznavanje okusa vpliva veliko dejavnikov. Npr. okolje v katerem si, zvoki okoli tebe (no bullshit, resno), hrana, ki si jo jedel tisti dan...

Za casual pitje čaja so razni termometri in mehčalci vode nepotrebna komplikacija.

Pa še ena malo bolj filozofska. Japonci, pod vplivom budizma, ne marajo ravno popolnosti. Vsaka stvar naj bi imela nek osebni pečat, zato so japonske skodelice izdelane ročno in vsaka je malo drugačna. Pri pitju potem gledaš skodelico, opazuješ ročno poslikavo, kakšen "nepopoln" detajl itd. To lahko potem preneseš tudi na sam okus in pripravo čaja, tako, da ima vsakič malo drugačen okus.

Če nisi ravno spiritualno in filozofsko razpoložen pa enostavno zavreš vodo, počakaš 5 minut in vržeš not čaj.

bajsibajsi ::

Saj jaz se v tem kontekstu povsem strinjam s tabo. Zelel sem samo poudariti, da nekateri obcutijo razliko pri cajih (kot npr. sommelier pri vinu). V bistvu jo tudi jaz in ti obcutiva do nekega nivoja. Medtem ko nekdo drug ne bo opazil razlike med pitjem sencha in gyokuro.

Okapi ::

vsak komaj caka, da placa 60+ evrov za 3 dcl vrcek.
Ne, vsak komaj čaka, da bi nekaj takega dobil za darilo.;)
Zelel sem samo poudariti, da nekateri obcutijo razliko pri cajih
Pa tudi če se jim samo zdi, da jo občutijo. Stvar je pač v uživanju, ne v empiričnem merjenju.

O.

panteist ::

IceIceBaby je izjavil:

Tudi, če razlika obstaja in jo je kdo sposoben zaznati je zanemarljiva. Na zaznavanje okusa vpliva veliko dejavnikov. Npr. okolje v katerem si, zvoki okoli tebe (no bullshit, resno), hrana, ki si jo jedel tisti dan...

Za casual pitje čaja so razni termometri in mehčalci vode nepotrebna komplikacija.

Pa še ena malo bolj filozofska. Japonci, pod vplivom budizma, ne marajo ravno popolnosti. Vsaka stvar naj bi imela nek osebni pečat, zato so japonske skodelice izdelane ročno in vsaka je malo drugačna. Pri pitju potem gledaš skodelico, opazuješ ročno poslikavo, kakšen "nepopoln" detajl itd. To lahko potem preneseš tudi na sam okus in pripravo čaja, tako, da ima vsakič malo drugačen okus.

Če nisi ravno spiritualno in filozofsko razpoložen pa enostavno zavreš vodo, počakaš 5 minut in vržeš not čaj.

Perfect Imperfection ~ to nekako je bila moja ideja popolnosti :-)
Drugače pa...če je pitje čaja obred, ki se mu popolnoma posvetiš in odstaviš druge stvari na stran, potem marsikaj opaziš.

DOOM_er ::

meni ni jasno kako se vam da zjutraj ob 6h komplicirat koliko vroča more biti voda :)) , meni je to problem delati še ob 6h zvečer :). Kvantna mehanika zjutraj ob šestih ali sedmih, ne hvala :). Jaz zjutraj zavrem vodo, počakam pol minute prelijem čez čaj, dodam sladkor počakam 3 minute dodam mleko, prižgem cigaret in jutranji zajtr je opravljen.
Robots will steal your job. But that's OK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DOOM_er ()

Mesar ::

Kaka mehanika kaj norip?! Gre se samo za temperature, ki MORAJO BITI PERFEKTNE DRUGAČE JE ČAJ ZANIČ IN SE TEŽKO PIJE.JE TO RES TKO TEŽKO RAZUMETIII!?
Your turn to burn!

DOOM_er ::

moj earl grey je zjutraj v vsakem primeru dober, pa če ma 60 80 ali 90 stopinj al kelivan al celzija ali pa celo farenheita :D, zjutraj ne razločim niti med marmelado in limonami :) , kaj šele med okusi istega čaja pri 65 ali pa 66 stopinjami :). Bom zjutraj naredil experiment, naredil bom 2 čaja pri različnih temeraturah. En bo vaših 65 en pa 80 pa da vidimo okus, pa še ura bo fajn pol šestih zjutraj.
Robots will steal your job. But that's OK

DOOM_er ::

ne najdem gumba edit, tako da. Meni je okus isti :) tako da nevem kaj imate to ene super občutljive brbončice.:)
Robots will steal your job. But that's OK

matajur ::

DOOM_er je izjavil:

moj earl grey je zjutraj v vsakem primeru dober, pa če ma 60 80 ali 90 stopinj al kelivan al celzija ali pa celo farenheita :D, zjutraj ne razločim niti med marmelado in limonami :) , kaj šele med okusi istega čaja pri 65 ali pa 66 stopinjami :). Bom zjutraj naredil experiment, naredil bom 2 čaja pri različnih temeraturah. En bo vaših 65 en pa 80 pa da vidimo okus, pa še ura bo fajn pol šestih zjutraj.


Glede na to, kar si napisal ob desetih zvečer, vidim, da ni bistvene razlike v primerjavi z jutrom, ko si še zaspan, tako da prosim, da nam prizaneseš s svojimi umotvori.

Ne priporočam tistega eksperimenta, ki si ga omenjal, če ne uspeš ločevati med Kelvinom, Celzijem in Fahrenheitom, ker lahko pride do nesreče.

Ostalim pa pusti veselje ob zaznavanju razlike v nekaj st. C.

MojsterLeo ::

DOOM_er je izjavil:

moj earl grey je zjutraj v vsakem primeru dober, pa če ma 60 80 ali 90 stopinj al kelivan al celzija ali pa celo farenheita :D, zjutraj ne razločim niti med marmelado in limonami :) , kaj šele med okusi istega čaja pri 65 ali pa 66 stopinjami :). Bom zjutraj naredil experiment, naredil bom 2 čaja pri različnih temeraturah. En bo vaših 65 en pa 80 pa da vidimo okus, pa še ura bo fajn pol šestih zjutraj.
malo slab primer.
earl grey je namrec crni caj, zato temperatura priprave ni tako problematicna.
je pa kar pomembna za zelene/bele/rumene caje.
vsekakor pa ni zdaj da bi moral meriti temperaturo. jaz dam recimo zjutraj gor lonec vode, potem pa za zelenega vodo odlijem nekoliko prej, ostale caje pa prelijem s prevretkom.

ferdov ::

Dejansko je tako. Crni so (po moje) lahko v vreli vodi, ampak zeleni pa resnicno imajo drugacen okus pri hladnejsi vodi. Seveda pa je stvar posameznika, kako temperaturo določa. Sam delam čisto po občutku. In včasih seveda kiksnem:)

MojsterLeo ::

zeleni caj v vreli voti rata trpek/ eni bi rekli grenek. pripravljen v vroci vodi je pa naravnost prijetnega okusa. razlika je zelo ocitna ko uporabis pravi leaf tea in ne vrecke. caj v vreckah je zmlet, zato je izlocanje snovi, ki oddajajo grenek okus, nekoliko pospeseno.

Mesar ::

Tako tako, potrebno je lepo prava temperurca in top je vse za dober čajčič.
Your turn to burn!

DOOM_er ::

se posipam s pepelom :) , bom rekel kolegici naj mi še zeleni čaj prinese, ona ve kje se da dobit dobro robo :)
Robots will steal your job. But that's OK

Mesar ::

Pa naj ti še A4 papire prineseta pa zmotata čajček pa ga skadita.
Your turn to burn!

Daoli ::

Kolega me je opozoril na to temo in sem jo z veseljem prebral. Moje mnenje je tako (malo se bom razpisal):

Za vsakodnevno pitje je pretirano kompliciranje s pripravo nesmiselno. Pomembno je, da clovek pije caj in pri tem uziva. Ne si zagreniti zivljena s termometri, brita filtri, posebnimi cajniki, cajnimi mizami ipd. Ko imate cas, eksperimentirajte z razlicnimi dolzinami namakanja in temperaturo ter kolicino vode. Kar vam ugaja, je pravi nacin priprave. Ceprav morda na embalazi pise drugace.

Ce ste zacetnik, ne kupujte dragih cajev. Poskusite nekaj poceni razlicic in ce vam caj postaja zanimiv, pocasi preidite iz filter vreck na razsuti tovor :). Praviloma so caji predpakirani v filter vrecke slabse kakovosti (cajni prah). Ni pa nujno. Tako kot v vsakem poslu, se tudi v cajnem prodaja marsikaj.

Tudi razsute (loose) caje lahko pripravljate v klasicni skodelici. Enostavno listice zabrisite vanjo in jih prelijte s toplo vodo. Najboljse je, ce caj prosto plava v vodi, da se lahko odpre in 'zadiha'. Ce vas listi res motijo, uporabite cedilko ali filter.

Kdor se zeli poglobiti v kulturo pitja caja, bo kmalu posegel po razlicnih cajih. Poiscite cimvec virov (trgovin, dobaviteljev, prijateljev ...), povsod nafehtajte vzorce in ponovite vajo. S caji je kot z vinom. Vsi pravi caji so zrasli na rastlini istega rodu (cajevec), od lokacije, nacina in casa obiranja ter od postprodukcije pa je odvisno, kaj se znajde pri cajepivcu.

Kakovost cajev je tricky biz. Kljub temu, da sem jih spil ze nesteto in se z njimi tudi pro ukvarjam, me tu pa tam kdo brez tezav naheca z zanic cajem. Morda me le z dianhongom tezko, kaksni specialni wulongi, sploh pa puerji pa so zgodba zase. Ne samo zahodni trgovci, ze Kitajci znajo pri postprodukciji silno carati. Zato svetujem, da z zrnom dvoma jemljete nase t. i. cajne mojstre, ki prodajajo zlato. Cena skoraj nikoli ni zagotovilo za kakovosten caj. Kolega Kitajec, ki se ukvarja s caji, mi je dejal: poskusi - ce ti je vsec, kupi. Ne glede na ceno in zagotovila trgovca o superkakovosti.

Ce imam cas in so na obisku prijatelji, sam caje najraje pripravljam po gongfu metodi na cajni mizi in v gaiwanu. Cajni listici se prelijejo veckrat, opazujemo lahko, kako se razvijajo in kako se aroma med prelivi razlikuje. Za cajno ceremonijo izberem razlicne caje iz celega spektra (zeleni, wulong, crni, puer), tudi take, ki so obcutljivi glede dolzine namakanja ipd. Ceprav imam kar nekaj izkusenj s pripravo, vedno malo drugace prelijem, in se o odzivu posameznega caja kaj novega naucim.

Ce sem sam, ne kompliciram. Za v pisarno vzamem mini termovko (tumbler), jo napolnim s cajni listi in cez dan vodo enostavno dolivam. Pazim le, da na tak nacin ne delam obcutljivih cajev. Dober dianhong (crni caj) recimo namakam le 30-40 sekund, zato za termovke ni primeren.

Kitajci, ki so ata&mama pravega caja, dodatkov (mleko, limona, sladkor ...) ne marajo in tudi sam sem se naucil uzivati v pristih cajnih okusih.

Tudi poleti pijem topel caj (saj tudi kavopivci poleti pijejo toplo kavo!). Si pa vcasih za osvezitev pripravim ledenega. Za osnovo ledenega caja je dober katerikoli caj, jaz imam rad tieguanyin (wulong aka oolong caj). Najboljse je hladno namakanje (nekaj ur v hladilniku). Ce ni casa, klasicno kratko namakanje z vroco vodo, nato z njim v vrc poln ledu.

Povzetek: ne kompliciraj, rajsi eksperimentiraj in uzivaj v namakanju! :)

Lp, Miha

Disclaimer: s caji in kulturo pitja caja se profesionalno ukvarjam via http://daoli.si.

IceIceBaby ::

Jaz za ledeni čaj ponavadi uporabim sencha ali bancha.

Sencha dam zvečer v vrč in do vrha napolnim z ledom. Čez noč se led stopi, po potrebi vrč do vrha napolniš z vodo. Bancha skuham, nalijem v vrč in pustim, da se ohladi in dam potem čez noč v hladilnik.

bajsibajsi ::

Daoli je izjavil:

Ce sem sam, ne kompliciram. Za v pisarno vzamem mini termovko (tumbler), jo napolnim s cajni listi in cez dan vodo enostavno dolivam. Pazim le, da na tak nacin ne delam obcutljivih cajev. Dober dianhong (crni caj) recimo namakam le 30-40 sekund, zato za termovke ni primeren.


Lahko ta del razlozis malenkost bolj podrobno? Iz prebranega razumem, da vodo dolivas preko prve in iste (cajne) polnitve. Se pravi, da vec namakanj naredis na enih in istih cajnih listicih. Ker to se mi zdi zgreseno in glede na to, da imas tak job... verjetno ves, da pripravek ponovitvenih rund s prvim cajem, naj ne bi trajal in se vlekel ure in ure (npr. 8 ali vec urni delavnik), ampak v krajsem omejenem casovnem zaporedju. Npr. v smislu, ko imas prijatelje v gosteh in tistem casu ure ali dve obiska naredite 3-4 ponovitvene prilive. Je kul, da cajni listici stojijo in se uporabljajo pol dneva?

genesiss ::

Daoli,
se da pri vas narocit kake vzorce teh cajev?

panteist ::

@Daoli:

Zanimiva stran, tudi blog sem malo nahitro prebral. Nekaj takšnega bi jaz tud počel :-) Drugače pa škoda, da nisem vedel za čajanko v LJ, ker bi se je gotovo udeležil. Sem že bil na eni podobni predstavitvi in tudi pomagal organizirati. Zanimivo bi bilo kakšne vzorce dobiti, ker sem glede not v okusu dosti izbirčen. Škoda, da nisi na cajnisvet.si objavil vabila na tisto čajanko...ali pa sem ga jaz spregledal.

Okapi ::

Ce ste zacetnik, ne kupujte dragih cajev.
Ta nasvet pa ne bi mogel biti bolj napačen. Kot prvo, noben čaj, ki ga lahko kupiš pri nas, ni tako drag, da bi zaradi petih dek obubožal. In kot drugo, dokler ne poskusiš nekaj boljšega, v resnici ne moreš ocenjevati kakovosti slabših, ker nimaš na voljo merila oziroma reference.

Pri konjakih morda ta nasvet drži in res nima smisla na vrat na nos kupiti nek XO za 500 evrov, že pri viskijih pa ne drži in nima smisla začeti z raznimi Glen Granti za 15 evrov, če lahko dobiš vrhunski single malt za 40-50 evrov. Pri čajih je pa podobno.

O.

IceIceBaby ::

Se strinjam. Pri nas je 100g čaja max. 15, mogoče 20 eur, dražjega že skoraj ne dobiš. Iz hibiki-an.com za 40 usd dobiš kak zanimiv komplet, 3 ali 4 čajev, pa poštnina je brezplačna.

mihec87 ::

Mene tudi zanima kje dobiti/kupiti paket vzorcev nekih čajev..Ker npr dragon tea house ima miljon čajev in ne veš kje bi začel+kupiš celo pakungo potem ti pa ni všeč....

panteist ::

IceIceBaby je izjavil:

Se strinjam. Pri nas je 100g čaja max. 15, mogoče 20 eur, dražjega že skoraj ne dobiš. Iz hibiki-an.com za 40 usd dobiš kak zanimiv komplet, 3 ali 4 čajev, pa poštnina je brezplačna.

Če veš kje iskat, tudi v centru LJ dobiš 100g čaja za vsaj 60€, čeprav ...je pa vprašanje, če je res tako kvaliteten. Malce dvomim.

Mesar ::

panteist je izjavil:

IceIceBaby je izjavil:

Se strinjam. Pri nas je 100g čaja max. 15, mogoče 20 eur, dražjega že skoraj ne dobiš. Iz hibiki-an.com za 40 usd dobiš kak zanimiv komplet, 3 ali 4 čajev, pa poštnina je brezplačna.

Če veš kje iskat, tudi v centru LJ dobiš 100g čaja za vsaj 60€, čeprav ...je pa vprašanje, če je res tako kvaliteten. Malce dvomim.


V Mariboru je bolj kvaliteten.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: mihec87 ()

Master_Yoda ::

Jaz imam zelo rad caja Sakura - Japonska cesnja (zeleni), in Jasmin Dragon pearl (iz trgovine chai v Europarku MB), ampak se degustiram razlicne vrste. Cudi pa me, da sem na zacetku imel rad crne, sedaj pa ko sem zacel z zelenimi / belimi pa mi crni niso vec tako vsec.

Glede temperature pa ne kompliciram prevec - imam grelec vode, ki ima slider za temperaturo ter ko pijem crnega/oolong ga dam na maximum, da mi voda zavre, ko pa zelenega /belega pa na najmanj.

Skodelic tudi nimam posebnih, imam kar eno pol litrsko cajno skodelico v katero namocim zlicko in pol caja v "bunki". Caj prelijem 2-3 krat.

Mesar ::

Čaj moreš prelit 5 krat, da dobi pravo aromo, dajte se držat pravil za pripravo čajev.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: kihc ()

Okapi ::

In še kar ne nehaš smetit čisto povsod. Upam, da se vsaj malo bolje počutiš zaradi tega.;((

O.

IceIceBaby ::

Nisem rekel, da se ne dobi dragih čajev pri nas, ampak teh za več kot 20, 30 eur na 100g je relativno malo. Izbire je ogromno tudi pri poceni čajih.

Tole imam jaz običajno na zalogi. Skoraj vsi čaji se dobijo pri nas. V CHA, v DM, v Sparu imajo nekaj pod Spar premium...

Zeleni:
- China Gunpowder
- Gyokuro
- Sencha
- Genmaicha matcha-iri (http://www.hibiki-an.com/product_info.p... - malo poseben okus, ker je notri riž, ampak za moje pojme najboljši čaj ever)
- vedno imam nekaj malega Matcha za čajanko in ko delam sladoled.

Zeleni z aromo:
- Zelena Pinacolada
- Zelena japonska češnja (oba iz CHA)

Beli:
- Pai Mu Tan

Črni:
- English breakfast (vedno imam v omari pol kile :))
- Assam
- kakšen Darjeeling

Teh črnih Assamov in Darjeelingov je miljon različnih vrst. Tudi pri zelenih je pri vsaki vrsti še nešteto varjant, ki se razlikujejo po kakovosti listov, času obiranja, sušenju itd.

Zgodovina sprememb…

MojsterLeo ::

meni so zelo dobri kitajski crni, predvsem 'dien hong' yunnan in keemun. indijski so za primerljivo ceno precej slabe kvalitete. assam iz CHA je res brutalno zanic. enako bi ocenil tudi CHAjevo japonsko sencho.
nasploh ce kupujem caje v cajnicah sloveniji, najraje posegam po tistih cenejsih. ker vecinoma uvazajo robo iz nemcije, kjer se dolgo valja po skladiscih. za caje (se posebej zelene) pa je pomembno da so cimbolj svezi.
v ljubljani je vredno pogledati tudi ponudbo palace cajev. drugace je pa dragon tea house najboljsi.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

cha.si odlična spletna trgovina (pravih) čajev

Oddelek: Loža
273199 (1650) harvey
»

Kateri zeleni čaj v filter vrečkah? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7212354 (9416) user-pass
»

Koliko kave spijete na dan? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1218170 (4635) DOOM_er
»

A obstaja v Sloveniji poceni kava brez kofeina?

Oddelek: Loža
365205 (4651) shark_nm
»

Kofeinska abstinenca aka dan brez kave...

Oddelek: Loža
245134 (4627) MojsterLeo

Več podobnih tem