Forum » Loža » bio hacking, prehranska dopolnila
bio hacking, prehranska dopolnila
Okapi ::
Kako ste kaj s prehranskimi dopolnili? Kaj jemljete, zakaj da, zakaj ne...?
Jaz imam multivitaminske tablete, kreatin, ribje olje (omega 3), magnezijev threonat, ubiquinol (koencim Q10). Bolj zaradi občutka kot kakšne resne potrebe, v smislu, ziher je ziher.
Jaz imam multivitaminske tablete, kreatin, ribje olje (omega 3), magnezijev threonat, ubiquinol (koencim Q10). Bolj zaradi občutka kot kakšne resne potrebe, v smislu, ziher je ziher.
Biohacking je zavestno spreminjanje življenjskega sloga, prehrane, okolja ali telesa z namenom izboljšanja zdravja, zmogljivosti in dolgoživosti. Temelji na znanstvenih spoznanjih, tehnologiji in eksperimentiranju z lastno biologijo.
...
Prehranski biohacking: uporaba funkcionalnih živil, dodatkov (npr. omega-3, magnezij, nootropiki) in časovno omejenega prehranjevanja (intermittent fasting).
NuMaN ::
Po moje so za kolikor-toliko zdravega človeka prehranska dopolnila nepotrebna.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.
Ključno pri tem je, kaj je "nepotrebno". Ker namreč, obstajajo dve možnosti (če zanemarimo možnost, da je škodljivo):
1) Prehransko dopolnilo je nepotrebno, ker ne prinese nobene prednosti.
2) Prehransko dopolnilo je nepotrebno (v smislu preživetja), prinaša pa vseeno določene prednosti. Recimo, da gripo preboliš en dan prej, ali da lahko prehodiš 1 km več.
1) Prehransko dopolnilo je nepotrebno, ker ne prinese nobene prednosti.
2) Prehransko dopolnilo je nepotrebno (v smislu preživetja), prinaša pa vseeno določene prednosti. Recimo, da gripo preboliš en dan prej, ali da lahko prehodiš 1 km več.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
mtošev ::
Recimo, da gripo preboliš en dan prej, ali da lahko prehodiš 1 km več.
Gripo lažje preboliš, če se proti njej cepiš.
1km več lahko prehodiš, če greš malo prej na pot.
Če kupuješ dopolnila boš samo malce prej izpraznil denarnico in plačal tisočkratne marže z davkom na neumnost.
In se potem splača investirati v to?
Če fašeš gripo, rabiš vsaj pet dni da prideš k sebi, podobno je tudi s covidom sedaj. En dan tu ne igra vloge.
Bolje je za to razliko v denarju kupovati kvalitetneje. Je več učinka.
Še vedno telo bolje absorbira joto, surovo rdečo papriko, limonado, mineralno vodo kot multivitaminske tablete recimo, po katerih čutiš pogosto rahlo slabost.
Če fašeš gripo, rabiš vsaj pet dni da prideš k sebi, podobno je tudi s covidom sedaj. En dan tu ne igra vloge.
Bolje je za to razliko v denarju kupovati kvalitetneje. Je več učinka.
Še vedno telo bolje absorbira joto, surovo rdečo papriko, limonado, mineralno vodo kot multivitaminske tablete recimo, po katerih čutiš pogosto rahlo slabost.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NuMaN ()
tilen03 ::
Prehransko dopolnilo je lahko škodljivo, saj lahko lažje predoziraš in ustvariš neravnovesje. Absorpcija je pri ljudeh sicer drugačna, zato je brez predloga doktorja uporaba prehranskih dopolnil bolj lenoba pri prehranjevanju in marketinška vaba.
Lahko pa priporočam eno takšno sezonsko aktualno koristno bio lokalno naravno prehransko dopolnilo za telo&dušo: zašiljena gologlavka.
Lahko pa priporočam eno takšno sezonsko aktualno koristno bio lokalno naravno prehransko dopolnilo za telo&dušo: zašiljena gologlavka.
99.991% of over-25 population has tried ChatGPT.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Jysta ::
Redlight therapy full body panel 3x tedensko po 10 minut/seanso
NAC
Kreatin
Sauna 1x tedensko, fitness 2x tedensko full body program.
Spanje kontroliram z Oura ring.
Ne kadim, ne uživam drog, napijem se ga redkokdaj.
Vizualno imam 5-10 let manj kot je moja biološka starost.
NAC
Kreatin
Sauna 1x tedensko, fitness 2x tedensko full body program.
Spanje kontroliram z Oura ring.
Ne kadim, ne uživam drog, napijem se ga redkokdaj.
Vizualno imam 5-10 let manj kot je moja biološka starost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jysta ()
En dan manj je 20% bolje. Če ne vidiš razlike, ti ne morem pomagati.
Koliko je to vredno v denarju, je pa drugo vprašanje. Nekdo, ki je na bolniški, morda celo raje vidi en dan več. Če pa v enem dnevu, ko ne moreš delati, izgubiš par sto evrov zaslužka (ali užitka na dopustu), je pa precej drugače.
Jasno pa je, da so te reči (tiste, ki dejansko prinesejo neko korist) odvisne od tega, koliko si vsak lahko privošči, oziroma kakšne so njegove prioritete.
Zgodovina sprememb…
Bolj je problem čas in disciplina.
Če že uživaš dopolnila, se je kar treba izobraziti na tem področju, in izvajati redne preiskave, sicer ne vidim smisla v tem.
Še vedno trdim, da je dosti več koristi, če se vpišeš v karate klub, pilates ...
Če si bolan, je vseeno če si doma ali kje na dopustu.
Izpad enega dneva glede dobička? To pa je kriza res ... Mogoče se ni vredno toliko pehati za denarjem, da ustvariš razliko, ki jo porabiš potem za dopolnila ...
Če že uživaš dopolnila, se je kar treba izobraziti na tem področju, in izvajati redne preiskave, sicer ne vidim smisla v tem.
Še vedno trdim, da je dosti več koristi, če se vpišeš v karate klub, pilates ...
Če si bolan, je vseeno če si doma ali kje na dopustu.
Izpad enega dneva glede dobička? To pa je kriza res ... Mogoče se ni vredno toliko pehati za denarjem, da ustvariš razliko, ki jo porabiš potem za dopolnila ...
Zgodovina sprememb…
tilen03 ::
Izpad enega dneva glede dobička? To pa je kriza res ...
Glej, zdravje = performans v naši dobi.
99.991% of over-25 population has tried ChatGPT.
NekdoPach ::
Kje se splača kupit multivitamine in pa zadeve kot magnezij, cink? Te naše lekarne mi delujejo kot nateg.
DamijanD ::
Načeloma ljudem pri nas primanjkuje samo vitamin D, vse ostalo dobiš z neko normalno/raznovrstno prehrano.
Napačna logika, ker to ni vprašanje eno ali drugo. Lahko se vpišeš v karate klub IN jemlješ vitamine.
Izpad enega dneva glede dobička? To pa je kriza res ...Zato sem pa dodal "izgubo užitka na dopustu". A ti si raje en dan več bolan? Zanimivo.
Kje se splača kupit multivitamine in pa zadeve kot magnezij, cink? Te naše lekarne mi delujejo kot nateg.
To je pa vprašanje za milijon evrov.
Zgodovina sprememb…
Jemlješ kot dejstvo da bi bil z vitaminčki iz lekarne en dan manj bolan. Lahko da, lahko ne.
Vprašaj se tudi, zakaj pacientom v bolnicah ne dajejo poleg vse farmakologije še prehranska dopolnila (razen če jim manjka kaj v izvidih).
Naj se pa vsak odloči po svoje. Sam osebno bi raje dal denar za manualnega terapevta kot za prehranska dopolnila.
Pa ne mi napisat, da lahko oboje. Domnevaj, da je proračun za to pač omejen, pri veliki večini slehernikov.
Vprašaj se tudi, zakaj pacientom v bolnicah ne dajejo poleg vse farmakologije še prehranska dopolnila (razen če jim manjka kaj v izvidih).
Naj se pa vsak odloči po svoje. Sam osebno bi raje dal denar za manualnega terapevta kot za prehranska dopolnila.
Pa ne mi napisat, da lahko oboje. Domnevaj, da je proračun za to pač omejen, pri veliki večini slehernikov.
Zgodovina sprememb…
Načeloma ljudem pri nas primanjkuje samo vitamin D, vse ostalo dobiš z neko normalno/raznovrstno prehrano.
Večino teh učinkovin (vitaminov, mineralov...) res lahko dobiš s prehrano, vprašanje pa je, koliko moraš pojesti, da dobiš optimalne količine vseh potrebnih učinkovin. Oziroma, koliko nepotrebnih (oziroma celo škodljivih) stvari dobiš še zraven.
Bolj slaba tolažba je, če lahko "vse" dobiš s hrano, če moraš pojesti za 5000 kalorij hrane, da to dobiš, če potrebuješ samo 2500 kalorij.
V glavnem zaradi (dodatnih) stroškov.
Zgodovina sprememb…
Proračun je pri večini omejen zaradi različnih prioritet. Nekdo da 100 evrov na mesec za "vitamine", drugemu se pa zdi bolje, da jih porabi za pijačo v gostilni, ali za računalniško igro, ali za kino, ali za kaj čisto četrtega. Eni kupijo knjigo, drugi jo pa dobijo brezplačno v knjižnici. A so zato tisti, ki kupujejo knjige, neumni?
A obstaja korelacija med nakupovanjem knjig in neumnostjo?
S temi hipotetičnimi meglenimi primerjavami ne pridemo nikamor.
Da zaključim, sam sem prehranska dopolnila jemal redkokdaj, včasih sem po zaužitju čutil rahlo slabost. Nisem imel očutka, da bi mi pomagala oziroma škodila sicer.
Ne mislim jih jemati tudi v prihodnje. Vse kar rabim dobim s prehrano in pitjem, kuham si večinoma sam, ne jem čokolad, procesirane hrane.
Dosti se gibljem, spim zadosti.
--------
Tisti, ki pa uživajo prehranska dopolnila, naj tudi izvajajo redne kontrole in naj se izobrazijo na tem področju, sicer zadeva brez tega nima nobenega smisla.
S temi hipotetičnimi meglenimi primerjavami ne pridemo nikamor.
Da zaključim, sam sem prehranska dopolnila jemal redkokdaj, včasih sem po zaužitju čutil rahlo slabost. Nisem imel očutka, da bi mi pomagala oziroma škodila sicer.
Ne mislim jih jemati tudi v prihodnje. Vse kar rabim dobim s prehrano in pitjem, kuham si večinoma sam, ne jem čokolad, procesirane hrane.
Dosti se gibljem, spim zadosti.
--------
Tisti, ki pa uživajo prehranska dopolnila, naj tudi izvajajo redne kontrole in naj se izobrazijo na tem področju, sicer zadeva brez tega nima nobenega smisla.
Zgodovina sprememb…
pegasus ::
Moja prehranska dopolnila: vsako jutro en bezgov čajček.
Efekt: ne vem kaj je to prehlad, gripa, covid ...
velikBrokoli ::
B12 in vitamin D. Cepim se vsako sezono proti gripi in covidu, pomaga, ko so otroci v vrtcu in pogosto prinesejo random bolezni domov...

gruntfürmich ::
zakaj nova tema?
včasih si kupim multivitaminske tablete supradyn, in naredim eno kuro. morda 1× ali 2× letno. po mojem je kakih 30 tablet noter.
vsekakor je tvoj bezgov čajček glavni razlog...
včasih si kupim multivitaminske tablete supradyn, in naredim eno kuro. morda 1× ali 2× letno. po mojem je kakih 30 tablet noter.
Moja prehranska dopolnila: vsako jutro en bezgov čajček.
vsekakor je tvoj bezgov čajček glavni razlog...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
gruntfürmich je izjavil:
vsekakor je tvoj bezgov čajček glavni razlog...Da, je. Preberi si kaj o bezgu in zakaj se uporablja v "tradicionalni" medicini.![]()
To ni placebo. Opažam pa, da ste se ljudje tako odtujili od narave, da ne znate več ceniti, kar vam ponuja ...
Prvi hit na guglu: https://www.zdravilnazelisca.si/bezeg
Prvi hit na guglu: https://www.zdravilnazelisca.si/bezeg
111111111111 ::
Vitam D. Sedaj čez zimo.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Glugy ::
D3 bi mogu praktično vsakdo jemat skoz zimo, vse ostalo pa je odvisno od tvoje prehrane. Si pa težko predstavljam da vse kar bi moral 100% dobit vsak sleherni dan dobiš z prehrano brez da spustiš dan.
Je pa treba bit pazljiv da ne padaš na vsako finto ki jo prodajajo kot oh in sploh.
Dejansko bolj zbirčni ljudje rabijo več prehranskih dopolnil da vsaj malo ublažijo pomanjkanje raznovrstnosti, pogostosti zdrave hrane.
Ogromno je ljudi ki se prehranjujejo povečini nezdravo obenem se pa zmrdujejo nad prehranskimi dopolnili. To je najslabša kombinacija.
Pa še to. Pazte da ne boste preveč jemal. Določeni vitamini imajo negativen učinek na telo če se z njimi pretirava. ( Imaš tud prehranska dopolnila ki gredo preko priporočene dnevne vrednosti ; pri teh prej preveri če so lahko negativni učinki če se pretirava ).
Je pa treba bit pazljiv da ne padaš na vsako finto ki jo prodajajo kot oh in sploh.
Dejansko bolj zbirčni ljudje rabijo več prehranskih dopolnil da vsaj malo ublažijo pomanjkanje raznovrstnosti, pogostosti zdrave hrane.
Ogromno je ljudi ki se prehranjujejo povečini nezdravo obenem se pa zmrdujejo nad prehranskimi dopolnili. To je najslabša kombinacija.
Pa še to. Pazte da ne boste preveč jemal. Določeni vitamini imajo negativen učinek na telo če se z njimi pretirava. ( Imaš tud prehranska dopolnila ki gredo preko priporočene dnevne vrednosti ; pri teh prej preveri če so lahko negativni učinki če se pretirava ).
Evo, zdaj grem na pot in sem spil en pu erh čaj iz drobnega ščepca listov. Moram enkrat stehtat, ampak na uč bi rekel ene 200mg. Upam, da uspem zaspati pred nedeljo ... ker naslednja dva dneva zagotovo ne bom.
Evo, zdaj grem na pot in sem spil en pu erh čaj iz drobnega ščepca listov. Moram enkrat stehtat, ampak na uč bi rekel ene 200mg. Upam, da uspem zaspati pred nedeljo ... ker naslednja dva dneva zagotovo ne bom.
Jaz recimo pijem japonski zeleni čaj matcha. V prah zdrobljeni čajni listi, se pravi popiješ vse, z listi vred. Za eno skodelico se računa 1 gram, lahko tudi nekaj več.
Pitje čaja matcha prinaša številne prehranske koristi, predvsem zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, aminokislin in kofeina, ki skupaj podpirajo energijo, koncentracijo in presnovo.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Ali jemljete prehranska dopolnila ?Oddelek: Loža | 1556 (674) | IL_DIAVOLO |
| » | Kje kupujete omega 3 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 37057 (7192) | Horas |
| » | Katere multivitamine/mineraleOddelek: Loža | 2104 (1046) | c3p0 |
| » | Kje prodajajo pri nas vitamin D2 oz. varnost "ebay recnij"? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 39335 (32912) | IL_DIAVOLO |
| » | Prehranska dopolnila (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 31072 (27476) | kakob |