» »

Norveški je uspelo, praktični vsi novi avtomobili so električni

iKst_ ::

Razlika je samo ena in to je tehnologija pogona. Vsi ostali stroški so najmanj isto visoki ali pa presegajo stroške ICE. Prav tako ni razlike med bolj ali manj onesnaževanja, bolj ali manj nevarnosti (npr. za požar) saj je vse ista pašta. Onesnažujejo oboji, gorijo oboji, prostor na cesti in v mestih na parkiriščih zasedajo oboji.

Boš malo bolj podrobno razložil tole? Kakšne številke mogoče?

Tudi osebne izkušnje iz prve roke bodo OK.

starfotr ::

Katere številke točno bi rad? Imaš dostop do interneta? Najdi si jih. Najbolje take, da bodo pasale tvoji agendi.

WizzardOfOZ ::

GenZNPC je izjavil:

Tisina torej edino faktor? Kako glasn pa je nov ICE pri 90km/h sploh? Razen kake Toyote, ki sopa obrate zarad CVTja?

Pri 90km/h pa noben CVT ne šopa obratov. Pri konstantni vožnji 90km/h z 1.6 motorjem, je to nekje okol 1500 obratov. In novi bencinarji so pri teh obratih tihi, pol pa še izolacija naredi svoje in motorja nič ne slišiš.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

a_borlak ::

starfotr je izjavil:

O super. Novice iz wonderlanda in onaniranje na to.

Razlika je samo ena in to je tehnologija pogona. Vsi ostali stroški so najmanj isto visoki ali pa presegajo stroške ICE. Prav tako ni razlike med bolj ali manj onesnaževanja, bolj ali manj nevarnosti (npr. za požar) saj je vse ista pašta. Onesnažujejo oboji, gorijo oboji, prostor na cesti in v mestih na parkiriščih zasedajo oboji.

Je pa še kar sramota, da so jim odpisali davke, dovolili vožnjo po pasovih za avtobuse in podobno. To je navadna shizofrenija vrha držav(e) in EU. Še bolj shizofreno je pa to, da na veliko izvažajo nafto in se delajo "zelene".

Next.

Daj prosim potrdi z podatki. Ker recimo moji podatki glede požarov na 100.000 vozil pravi, da se EVji vžgejo 70x manjkrat kot klasični avti (25 napram 1500). Vzdrževanje? Na eni strani Tesle, ki ga praktično nimajo (iskreno povedano se mi ne zdi ravno pametno) do Hyundaijev z 15.000km cikli, cena obiska od 100 do 300€ (naredijo pa praktično nič, razen da pogledajo stanje tekočin, zamenjajo kakšen filter, itd), hodimo pa vsi tja zaradi garancije. Kar se onesnaževanja tiče, nisem vedel, da hidroelektrarna onesnažuje, pa tudi če pogledaš celoto za Slovenijo, je za elektriko še vedno manj izpustov kot povprečen klasičen avto. In za konec Norvežani, kolegi, ki so bili v Oslu so rekli, da je prav neverjetno, kako tih je center mesta in da ne vohaš nobenih izpustov dizlov. K temu dodaj toliko manj pljučnih oboljenj, tako da pod črto, morda pa je odpis davka mala cena za zdravljenje plučnega bolnika.

a_borlak je izjavil:

Vzdrževanje? Na eni strani Tesle, ki ga praktično nimajo

A zato je sodelavec v štirih letih že večkrat menjal roke, dvakrat voznikov sedež, ki se je zlomil,... Da ne govorimo o tem, da so mu zavore zgnile in je bilo treba komplet menjat, ker jih ni nič uporabljal.
Pa napake na kljukah, ko je moral skozi okno ven lezt, ker se vrat ni dalo odpret in podobne bedarije. Tok težav tudi alfe nikol niso imele.

Tesla je na nivoju jugota iz osemdesetih, sam da so se na jugotu vrata vedno dala odpret (zapret jih je bilo težje). Crkujejo deli pa približno enako kot so na jugotu.

Zgodovina sprememb…

starfotr je izjavil:

Katere številke točno bi rad? Imaš dostop do interneta? Najdi si jih. Najbolje take, da bodo pasale tvoji agendi.

Saj to je problem Internet pravi, da nabijaš.

Osebne izkušnje pa prav tako. Od 4 avtomobilov je samo en EV, tako, da neke hude agende ravno nimam. Stroški so z EVjem daleč najnižji. Smrdi za dizli definitivno bolj. Zgorel mi pa še noben ni, ampak glede na statistiko je precej bolj verjetno, da bo zagorel ravno dizel.

a_borlak, aha zdravje je pomembno. Ukinimo potem avte in bodo poleg pljučnih še vse srčno žilne bolezni zreducirane, saj bodo ljudje hodili peš ali s kolesom.

Vzrok smrti je drastično višji pri srčno žilnih boleznih, kot pa pri pljučnih obolenjih zaradi avtov.

Nisem vedel, da pride elektrika iz HE za EV. Sem mislil, da vse pridelate na t.i. lastnih PV elektrarnah, saj gre vendar za samooskrbo!

Servisov pa ne bo več, ker so/bodo začeli delat avte, ki bodo ob prvem defektu samo še za v prešo. Kot bela tehnika, kjer se zaradi odpovedi ležaja ne izplača popravit stroja. Zato servisov res ne bo treba, kot ugotavljaš. Bo pa avto za 100, 150 ali 200 kkm nato pa novi.

Avtomobilska industrija ni neumna. Ne bodo sebi pljuvali v skledo z manj prihodki. Ves sistem je naravnan na več prihodkov in ne manj, na stalno rast. Samo slepi tega ne vidite in mislite, da dobivate nekaj zastonj.

Meni se to ne zdi nič ceneje, kot ICE pri porabi 20 kWh/100 km.

https://www.petrol.si/mobilnost/zasebni...

https://ionity.eu/en/network/access-and...

https://evclinic.eu/2025/07/11/lexus-is...

https://evclinic.eu/2025/08/03/we-need-...

Utk ::

A doma nimaš nobenga štekarja da bi polnil samo na petrolu?

V Avstriji na avtocesti je 100 oktanc skoraj 2,5€. Pri porabi 18 litrov na 100km je to 45€ na 100km. Precej ceneje kot 14 za EV na Petrolu.

Razlika je v tem, da pri naftnih derivatih imaš izbiro, premium tanka zelo nizek odstotek ljudi. Pri elektriki si lahko srečen, da sploh kaj dela in je nekje polnilnica in da je prosta.

Pri elektriki si lahko srečen, da sploh kaj dela in je nekje polnilnica in da je prosta.

Ne vem, jaz se ne spomnim, da bi kdaj polnil na Petrolu, torej nekaj izbire je. Povprečno me pride 100km s štromarjem okoli 3EUR. Zgoraj sem dal najbolj neumno primerjavo, ki sem se jo spomnil, pa še vedno je bolj realen primer kot tisti tvoj.

Glede teh polnih polnilnic pa prosim povej kaj več. A pogosto čakaš? Pa kje točno?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

iKst_ je izjavil:

V Avstriji na avtocesti je 100 oktanc skoraj 2,5€. Pri porabi 18 litrov na 100km je to 45€ na 100km. Precej ceneje kot 14 za EV na Petrolu.

103 oktanc pa skoraj 3, ampak se splača. Avto leti ko sneta skera.

Kaj hočeš povedat? Da ne moreš iz avtoceste zapeljat in tankat v prvi vasi, kjer je 100 oktanc 1.6€?

Vprašaj stargafotra zakaj mora ves polniti na najdražji možni polnilnici, namesto, da bi doma priklopil avto in polnil za 15c na kWh.

Če lahko doma tankaš, je to poceni. Če moraš tankat je cena višja.

iKst_ je izjavil:

Vprašaj stargafotra zakaj mora ves polniti na najdražji možni polnilnici, namesto, da bi doma priklopil avto in polnil za 15c na kWh.

Primerjamo hruške s hruškami in jabolka z jabolki.

Tankanje/polnjenje izven doma. Potem lahko rečem, da vozim zastonj, ker imam hipotetičnega golfa 1 in tankam olje od friteze doma.

PacificBlue ::

Po novem imam možnost polnjenja v službi, zastonj.
Tako, da sem se začel malo ozirati za EV..
Nimam pa pojma, kaj bi vzel..manjsi avto vsekakor. 25-30 k eur max.
Se mi pa ne mudi, lahk počakam do naslednjega leta, če pride id2 ali pa morda cenejsa Tesla standard. 4x4 obvezno.

Utk ::

starfotr je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Tankanje/polnjenje izven doma. Potem lahko rečem, da vozim zastonj, ker imam hipotetičnega golfa 1 in tankam olje od friteze doma.

Razlika je samo da štekar ima doma skoraj vsak, 5 litrov olja iz friteze na 2 dni pa nihče z manj kot 150 kilami.

Saj sem primerjal jabolka z jabolki. Primerljivo zmogljiv avto, ki ga tankam na primerljivo dragi pumpi porabi cca. 45€ na 100km.

PacificBlue je izjavil:

Po novem imam možnost polnjenja v službi, zastonj.
Tako, da sem se začel malo ozirati za EV..
Nimam pa pojma, kaj bi vzel..manjsi avto vsekakor. 25-30 k eur max.
Se mi pa ne mudi, lahk počakam do naslednjega leta, če pride id2 ali pa morda cenejsa Tesla standard. 4x4 obvezno.

A to gledaš novo ali rabljeno?

Ne vem, če je kaj novega s 4x4 za ta denar.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

a_borlak ::

starfotr je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Super, zdaj pa izračunaj, koliko te je prišlo olje. V Sparu je liter 2,28€, se pravi 0,8€ dražji, kot nafta. Odlična računica. Ali vsak dan kuriš fritezo?

Dewalt ::

OK.d je izjavil:

Tudi zaradi tega, no-go.
https://www.zurnal24.si/avto/180-kilome...

V članku opisuje kako je v Umagu poskusil polniti na različnih polnilnicah, pa so bile zasedene ali nedelujoče, okej. Ampak a ni niti tolk pameten, da bi se spomnil, da lahko avto nafila v svojem apartmaju, kjer je stanoval, pa magar prek navadnega podaljška na kolutu. Sej tisto polnjenje prek navadnega štekarja res ni hitro, ampak preko noči bi lahko lepo nafilal.

Problem niso polnilnice, ampak zabit, neiznajdljiv uporabnik.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

Gregor P ::

A da bi brez dovoljenja lastnika na skrivaj polnil s kablom čez oken iz vtičnice v sobi?8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Ne, poveš lastniku da boš, ga izobraziš da tiste 50 kWh elektrike stane 10 € in mu v roko stisneš 20 €, za dobrodošlico (čeprav je baraba že na apartmaju tipično bistveno preveč pokasiral).

shmandi ::

Dewalt je izjavil:

OK.d je izjavil:

Tudi zaradi tega, no-go.
https://www.zurnal24.si/avto/180-kilome...

V članku opisuje kako je v Umagu poskusil polniti na različnih polnilnicah, pa so bile zasedene ali nedelujoče, okej. Ampak a ni niti tolk pameten, da bi se spomnil, da lahko avto nafila v svojem apartmaju, kjer je stanoval, pa magar prek navadnega podaljška na kolutu. Sej tisto polnjenje prek navadnega štekarja res ni hitro, ampak preko noči bi lahko lepo nafilal.

Problem niso polnilnice, ampak zabit, neiznajdljiv uporabnik.

Vse za publiciteto in všečke. Eni pa že leta polnimo in vozimo brez vsakršnega pompa...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shmandi ()

bm1973 ::

Dewalt je izjavil:

Ne, poveš lastniku da boš, ga izobraziš da tiste 50 kWh elektrike stane 10 € in mu v roko stisneš 20 €, za dobrodošlico (čeprav je baraba že na apartmaju tipično bistveno preveč pokasiral).

Ja, pa špice bo potem on plačeval celo leto...

Res pametno...

shmandi ::

Špice za 2 kW? A v Mongoliji?

bm1973 je izjavil:

Dewalt je izjavil:

Ja, pa špice bo potem on plačeval celo leto...

Res pametno...

Ma kakšne špice no? 2 kW porablja fen ali likalnik, vsak izmed njih toliko. To ni nobena omembe vredna špica.

Dewalt je izjavil:

Seveda, lastnika aparmaja lahko sploh ne vidiš niti nimaš z njim nobenih opravkov ali transakcij.

Malo mi smrdi tole. Noben lastnik EV ni tako radodaren, da bi kar 100 % tringelta pustil. Prav tako nima gotovine pri sebi, ker ima aplikacije na telefonu. In ne 25 m podaljšķa. Tako, da lahko z verjetnostjo 100 % rečem, da je to fake scenarij.

Bistvo lastništva EV je poceni vožnja. In če daš 50-100k za avto, potem mora pozimi porabit maksimalno 12 kWh/100 km. Kolikor nabijajo, da je poraba. V resnici pa pod 20-30 nikoli ni.

Tako, kot vozniki ICE, ki govorijo o 2-3 l porabe. Ista zgodba.

pegasus ::

Če znaš vozit, imaš lahko tudi manj kot 12 ;) Če pa ne znaš ... well, tvoj problem. Ki ga boš občutil na denarnici, kar je prav.

Bistvo lastništva EV je poceni vožnja. In če daš 50-100k za avto, potem mora pozimi porabit maksimalno 12 kWh/100 km. Kolikor nabijajo, da je poraba. V resnici pa pod 20-30 nikoli ni.

Ma ne vem, če je res. Meni dol visi za ceno na prevožen kilometer. Imam avtomobile s porabo blizu 20 litrov na 100k, pa ne delam panike. Ne bo me konec, če 3x na leto nekje plačam 10€ več za elektriko.

Mislim, da nisem edini. Se mi zdi, da imajo lastniki EVjev nasplošno kar dober občutek za TCO.

Ravno za TCO imajo občutek. Ker matematika in dejstva jim ne gre. Samo občutek jih nosi po svetu.

bm1973 ::

pegasus je izjavil:

Če znaš vozit, imaš lahko tudi manj kot 12 ;) Če pa ne znaš ... well, tvoj problem. Ki ga boš občutil na denarnici, kar je prav.

Če oviraš promet, potem lahko kuriš tudi manj >:D.

Mato989 ::

Na Pohorju in v Halozah so bili presrečni zdaj ko ni bilo 3 dni elektrike, tisti ki imajo EVje sploh niso mogli nikamor... če si mel pa dizlaša pa je šlo >:D
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Na Pohorju in v Halozah so bili presrečni zdaj ko ni bilo 3 dni elektrike, tisti ki imajo EVje sploh niso mogli nikamor... če si mel pa dizlaša pa je šlo >:D

A to majo električne avtomobile na kabel, da niso mogli nikamor?

Ne štekam. Jaz imam v avtu baterijo v kateri se hrani elektrika. Se lahko vozim tudi, če omrežje pade.

Mato989 ::

iKst_ je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne štekam. Jaz imam v avtu baterijo v kateri se hrani elektrika. Se lahko vozim tudi, če omrežje pade.

Kam si pa lahko šel z Dacio Springom z 120 dosega ki je bila mogoče na 40% ko si prišel na božični večer domov in je zmanjkalo elektrike? tudi z navadnim Cliom z pol keslca si nardil več km...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

15km stran do prve polnilnice.

pegasus ::

Mato989 je izjavil:

Tisti s tapravimi EVji izpada sploh niso čutili, ker so iz avta napajali celo bajto. V2L je zakon :⁠-⁠)

starfotr je izjavil:

Dewalt je izjavil:

Ne, poveš lastniku da boš, ga izobraziš da tiste 50 kWh elektrike stane 10 EUR in mu v roko stisneš 20 EUR, za dobrodošlico (čeprav je baraba že na apartmaju tipično bistveno preveč pokasiral).

Seveda, lastnika aparmaja lahko sploh ne vidiš niti nimaš z njim nobenih opravkov ali transakcij.

Malo mi smrdi tole. Noben lastnik EV ni tako radodaren, da bi kar 100 % tringelta pustil. Prav tako nima gotovine pri sebi, ker ima aplikacije na telefonu. In ne 25 m podaljšķa. Tako, da lahko z verjetnostjo 100 % rečem, da je to fake scenarij.

Tako, kot vozniki ICE, ki govorijo o 2-3 l porabe. Ista zgodba.

Trol en. Lastniku apartmaja napišeš na sms ali ga pokličeš, pošlješ email, whatever. Vzet 25m kolut podaljška od doma preden greš res ni neka umetnost no.

potem mora pozimi porabit maksimalno 12 kWh/100 km. Kolikor nabijajo, da je poraba. V resnici pa pod 20-30 nikoli ni.

Noben ne nabija da je pozimi poraba 12 kWh/100 km, razen tebe.
Seveda je poraba dostikrat pod 20-30.
Letna poraba glede na celotno letno kilometrino je tipično med 15 in 20 kWh na 100 km. Kar je ekvivalent 1,5 do 2 litra dizla na 100 km.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Dewalt ()

DamijanD ::

razlika med prijetnimi temperaturami in trenutnimi (torej niti ne ekstremno mrzlimi) pri 130km/h
 id.7

id.7

428 vs 304 km dosega pri 77kWh bateriji - je pa res, da je ta avto verjetno brez TČja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

V čem je problem? Pri nizkih temperaturah z zimskimi gumami tudi pri ICE pade poraba. Hkrati imaš pri povprečnih 126kmh še vedno dovolj dosega za skoraj 3 ure vožnje.

Samo dejstvo - nisem napisal, da je problem - tvoj "skoraj 3 ure" je pa dejansko slabe 2h in pol. In ker dejansko ne voziš od 100% do 0%, to pomeni max 2h vožnje. Kar pa ni več tako veliko - v povprečju nam mehurji zdržijo več :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

Imaš prav. Ampak dejansko tudi 126kmh povprečne hitrosti ne dosežeš na tako dolgi poti, tako, da je dejanski doseg spet kakšnih 100km daljši.

To je pa močno odvisno od lokacije in časa. V Sloveniji večinoma res ne. Fery to do/presega redno.
Jaz zase pa lahko povem, da ko se vračam ponoči iz kakšnega koncerta (Milano, Budimpešta) je vsaj par 100 km hitrost stalno 130km/h + (sploh zadnja pot od Milana je bila stalno dobrih 130km/h do naše meje)

matobeli ::

Niti ne. Statistično gledano sta vidva z feryzem nepomembna.

Pomembni so recimo vsi štajerci (uf, ta je pa krepka) ki se furajo v Ljubljano vsak dan in je to edina stvar ki jo počnejo s tem avtom.

DamijanD je izjavil:

To je pa močno odvisno od lokacije in časa. V Sloveniji večinoma res ne. Fery to do/presega redno.
Jaz zase pa lahko povem, da ko se vračam ponoči iz kakšnega koncerta (Milano, Budimpešta) je vsaj par 100 km hitrost stalno 130km/h + (sploh zadnja pot od Milana je bila stalno dobrih 130km/h do naše meje)

Iz centra Budimpešte do slovenske meje je 250km. S tem, da takšni odseki niso redki.

iKst_ je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Če pade mobilno omrežje ali GPS, boš ti imel samo še kontejner na dvorišču in ga ne boš uspel niti odklenit, kaj šele peljat.

Lahko prosim razložiš?

Avto se odklepa preko bluetootha na telefonu ali NFC s kartico. Kakšno vezo imata mobilno omrežje in GPS?

Sistemi so danes tako povezani, da scenarija kot uporabnik sploh ne moreš probat. Še spletnih strani ne moreš več obiskat, če nimaš točnega časa na računalniku.

Saj smo videli, kako so samovozeči avti obstali na cesti, ko so nehali delat semaforji.

Skratka, avto ima lahko vgrajen sistem, da ti ne bo delal, če se na primer ne poveže v internet v 24 urah ali podobno. Že videno pri industrijski opremi, ki mora stalno biti v nadzoru proizvajalca.

Malo prej si trdil, da ne bom mogel odkleniti avtomobila. Zdaj pa praviš, da imajo avtomobili LAHKO vgrajen nek imaginarni sistem. Kaj zdaj?

Pa kaj točno ima to veze z EVji? ICE avto ne more imeti vgrajenega takšnega sistema? Jaz imam namreč tudi v dizlu povezavo z internetom, enako kot v Tesli.

Gregor P ::

Saj vendar ne trdiš, da sta si dizel in tvoja Tesla enaka?!?8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Huh? Kako sta lahko dva različna modela različnih znamk enaka? :)

Če imata dva avtomobila nek podoben feature sta po novem enaka? Vsi avtomobili imajo sedeže in kolesa, torej je vseeno ali voziš Rolls Royce ali staro Lado?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Britanci bodo obdavčili vsak prevožen kilometer na elektriko (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostalo
11812575 (2111) Markoff
»

Lani že desetina prodanih avtomobilov električnih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12930583 (26802) trancer01
»

Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12530941 (25140) Utk
»

rabljen poceni ev (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
19139300 (34105) iloveboobz

Več podobnih tem