» »

Norveški je uspelo, praktični vsi novi avtomobili so električni

1 2 3
4
5

shmandi ::

a_borlak je izjavil:

Žena se bo po novem nekaj časa vozila 180km v službo in nazaj, tudi pri najnižji kilometrini (ker javnega prevoza ni) bo to zneslo cca 550€, ki jih bo dobila za prevoz, za elektriko, ker bo polnila doma bo plačala cca 120€ namesto 280 za nafto, pri SE bi bil pa strošek še za pol nižji. Se pravi se splača. Pa za ta denar, za katerega sem kupil EV ne dobiš avta z 150kW in avtomatika, še posebej ne letnik 2022 in 45kkm. Pardon, MG3 lahko kupim za ta denar, ki pa od obljubljenih 4,4l/100km verjetno prej porabi okoli 6, se pravi sem na 9€/100km in ne na 7, kolikor sem vzel za izračun.

Edino pravilno. Pusti razne EV haterje, ki zapravijo 5k€ na leto za dizel in mislijo, da bo njihov 10 let star avto vreden več kot nov...

feryz ::

Koliko pa bo vreden ding dong, li čung in podobno, kar se te dni kupuje in na veliko hvali?
Kitajske firme takrat že davno ne bo več, izdelava je pa kitajska, se pravi crkot na dnevnem redu.
Veliko sreče s takimi avti, ne čez deset let, že mnogo prej.

David Mayer ::

Ja, Dongfeng Forthing še nima zgodovine prodaje.

fikus_ ::

feryz je izjavil:

ttzavod je izjavil:

Ker se veliko vozim po celi evropi (60.000 km na leto) si enostavno ne morem privoščiti naftnega ICE avtomobila. Že 14 let le elektrika.
To pa ne razumem. A ti se zastonj, za brez veze voziš po Evropi in niti za gorivo nimaš? In se še hvališ s tem? Kako dol.

Ttzavod laže!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

iKst_ ::

feryz je izjavil:

Koliko pa bo vreden ding dong, li čung in podobno, kar se te dni kupuje in na veliko hvali?

Relativno gledano več kot tvoj bmw :)

Utk ::

feryz je izjavil:

Kitajske firme takrat že davno ne bo več, izdelava je pa kitajska, se pravi crkot na dnevnem redu.
Veliko sreče s takimi avti, ne čez deset let, že mnogo prej.

Raje se brigaj za tista tvoja jajca. Pri 100 kkm boš spet delal generalko. Če ti baterija zdrži do takrat that is. Vreden bo pa morda 15% cene.

a_borlak ::

shmandi je izjavil:

Edino pravilno. Pusti razne EV haterje, ki zapravijo 5k€ na leto za dizel in mislijo, da bo njihov 10 let star avto vreden več kot nov...

Mene EV hejterji ne skrbijo, jaz vsakomur pravim, naredi si računico. Poleg tega če imaš trenutno avto, na katerega računaš, da ga boš vozil še lep čas ali te je strah zaradi dosega in polninic, potem pač kupi klasiko. V tem trenutku še nismo tam, da bi lahko rekli, da je EV za vsakogar, je pa kot drugi avto lahko praktično povsod tam, kjer imaš vtičnico na voljo in to je več kot polovica gospodinjstev, ki ne živi v blokih. Tako mimogrede, poznam človeka, ki se je iz Črnomlja vozil v službo v Ljubljano na dnevni bazi z eGolfom, avto je imel na koncu cca 240.000km in še vedno ga je takrat prodal za 12, 13k, kupil ga je pa za cca 20k. Zdaj pa računaj, če je na energentu prihranil samo 4€ na 100km, pa je več, ker je imel SE doma. Praktično mu je bilo vseeno, koliko dobi za rabljenega.

Utk je izjavil:

Raje se brigaj za tista tvoja jajca. Pri 100 kkm boš spet delal generalko. Če ti baterija zdrži do takrat that is. Vreden bo pa morda 15% cene.
100 kkm bo zelo kmalu btw, baterija še ne kaže utrujenosti. Boš moral popraviti post.

Sicer me boli k... koliko bo vreden, ko bo star 10 let. Ker bo takrat že vsaj 5 let stal v nekem skladišču.

Nism omenjal 10 let.
100 kkm bo zdržal, ko bo konc garancije bo pa lightshow.

Ok, torej še par mesecev in menjamo.

Telbanc ::

https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...

"Kabli dobili 'noge': diši baker ali sabotaža električne mobilnosti?"

Mobilnost ja, na dolenjskem bo ta "Norveški prehod" še zlo zanimiv.

Jezus, pa tle je res nekam veliko bakra. 8-)

Piše tle da dobiš za ta kos 50 lepih ojrov.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

DamijanD ::

Ja s tem majo kar probleme. Imajo/razvijajo že okrepljene kablje zaradi tega...

kriptobog ::

GenZNPC je izjavil:

Ni slaba cena, ampak za Balkan je to se vedno predrago.
Treba se je zavedati, da smo nedavni se bli narod cliotov za 10k in meganov za 20k.

Pa se vedno se dobi octavia avtomatik za 28k ali pa kak Dacia Logan, Bigster za veliko manj.

PS: No saj se vedno je tako, ce pogledamo vozni park pri kakem hofru ali obiju izven kapitola. Kadjari, Dace, Opli, Tucsoni, 10+ let stari v povprecju.

Kakšne so bile pa plače ko je bil Clio 10 jurjev?
Tam nekje do 2011 si dobil Cliota po 10k. Povprečna plača takrat je bila cca 1500 bruto, minimalna cca 750 bruto.

Danes dobiš Cliota za slabih 15k. Plače? Povprečna cca 2400 bruto, minimalna cca 1250 bruto.
Bi rekel, da je Clio danes celo malo cenejši kot takrat :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()

WizzardOfOZ ::

Telbanc je izjavil:

https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...

"Kabli dobili 'noge': diši baker ali sabotaža električne mobilnosti?"

Mobilnost ja, na dolenjskem bo ta "Norveški prehod" še zlo zanimiv.

Jezus, pa tle je res nekam veliko bakra. 8-)

Piše tle da dobiš za ta kos 50 lepih ojrov.

Jap, za tist meter kabla dobiš 50€. Ena noč (ene 10 metrov), pa imaš tamočno milwaukee baterijsko fleksarco poktiro, naslednjo noč si pa že v plusu. Na dolenjskem so pa že prvo noč v plusu, ker so flekso dobili zastonj. :)):)):))
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

Kakšno fleksarco? Da pol mesta zbudiš?
Navadne klešče za kabel to pregriznejo z levo roko.
Če želiš biti fancy, pa baterijske klešče za žice.

bm1973 ::

DamijanD je izjavil:

Ja s tem majo kar probleme. Imajo/razvijajo že okrepljene kablje zaradi tega...

Ah, kupiš tiste hidravlične ročne klešče s pumpico, precvika vse...

feryz je izjavil:

Kakšno fleksarco? Da pol mesta zbudiš?
Navadne klešče za kabel to pregriznejo z levo roko.
Če želiš biti fancy, pa baterijske klešče za žice.

Kot da koga zanima, če se fleksa ponoč oglaša. :))

Aha. Kot klavir podnevi.
Čuden je svet te dni.

feryz je izjavil:

Aha. Kot klavir podnevi.
Čuden je svet te dni.

A govorimo za norveško al za slovenijo. Pri nas "svaka dlaka smeta".

A tam misliš, da lahko igrajo klavir podnevi?
Upoštevaj ihto, s katero so se spravili na ice avte.
Se ti zdi, da so strpni in razumevajoči? Če tako misliš, se zelo motiš.

Kable so rezali v Nemčiji, ne na Norveškem, btw.

V nemčiji pa itak lahko delaš karkoli hočeš. Samo fašizma ne smeš izvajat. Lahko zelenega, ampak ...

KG-348 ::

V nemčiji sam čez izrael ne smeš nič rečt

nekikr ::

shmandi je izjavil:

a_borlak je izjavil:

Žena se bo po novem nekaj časa vozila 180km v službo in nazaj, tudi pri najnižji kilometrini (ker javnega prevoza ni) bo to zneslo cca 550€, ki jih bo dobila za prevoz, za elektriko, ker bo polnila doma bo plačala cca 120€ namesto 280 za nafto, pri SE bi bil pa strošek še za pol nižji. Se pravi se splača. Pa za ta denar, za katerega sem kupil EV ne dobiš avta z 150kW in avtomatika, še posebej ne letnik 2022 in 45kkm. Pardon, MG3 lahko kupim za ta denar, ki pa od obljubljenih 4,4l/100km verjetno prej porabi okoli 6, se pravi sem na 9€/100km in ne na 7, kolikor sem vzel za izračun.

"EV haterji" so velikokrat samo ekonomsko bolj pismeni, pa jih potem tako označite. Za ta primer, ki ga je napisal, je to vsekakor ok izbira, matematika štima (bolj ali manj, odvisno kaj se odločil olepšati in kaj pozabiš povedati). Ampak to je računica pri praktično 5x vožnji povprečnega voznika, se pravi tam to nekako pride do izraza. Ko pa nekdo, ki naredi povprečnih 10kkm letno razlaga kako zdaj prihrani, ko je kupil nekaj za 50k je pa to debilno na kvadrat. Če bi imel V16 s porabo 30 litrov ne bi imelo praktično nobene veze.

shmandi ::

nekikr je izjavil:

Ko pa nekdo, ki naredi povprečnih 10kkm letno razlaga kako zdaj prihrani, ko je kupil nekaj za 50k je pa to debilno na kvadrat. Če bi imel V16 s porabo 30 litrov ne bi imelo praktično nobene veze.

Res pa ne vem, zakaj bi kdo, ki dela 10kkm na leto kupil avto za 50k€. Pa naj bo EV ali ICE...

GenZNPC ::

Se 10kkm ne smes vozit kot president, je dovoljeno samo z Zoe klaso?
skibidi

deco16 ::

Če ljubiš tišino ga ni ICEja v katerem bi se bolje vozil kot v EV. No razen kakga twizija :D

bm1973 ::

KG-348 je izjavil:

V nemčiji sam čez izrael ne smeš nič rečt

Ali
- migrante
- LGBTQ+ sceno
- Ukrajino
- nemške politike...

Me zanima, kdaj bodo Poljsko zaprosili za dostop do Auschwitza...

Torej se ne smemo vec vozit pod 10kkm z KTMom ali Caterhamom?
Ali pa kakim BMWjom s sedezi, kot fotelj?

deco16 je izjavil:

Če ljubiš tišino ga ni ICEja v katerem bi se bolje vozil kot v EV. No razen kakga twizija :D

Tisina torej edino faktor? Kako glasn pa je nov ICE pri 90km/h sploh? Razen kake Toyote, ki sopa obrate zarad CVTja?
Jaz motorja pri tej hitrosti sploh ne slisim... Je kotalni Hrup ID.7 255mm gum glasnejsi od Golfovih 205mm idk.
skibidi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GenZNPC ()

kamiKaZaA ::

deco16 je izjavil:

No ja. Kaj pa tišina v Rolls Royce (ICE varianta)? Namreč po tem so znani (poleg vsega udobja).

Malo prej ste govorili, da so ICE avti cenejši, zdaj si pa moral posečt po 370 jurjev vrednem ICE, da si prišel na nivo nekega električnega za 50.

Utk je izjavil:

Malo prej ste govorili, da so ICE avti cenejši, zdaj si pa moral posečt po 370 jurjev vrednem ICE, da si prišel na nivo nekega električnega za 50.

Jaz sem to komentiral:

Če ljubiš tišino ga ni ICEja v katerem bi se bolje vozil kot v EV.

Pa si dejansko ze probal? Meni se je zdel ID.7 brez akusticnih stekel glasnejsi od Passata z akusticnimi stekli...
Pri ID.7 je vetr in kotalni hrup bil kr konkreten, medtem pa pri Passatu tistih 1600 obratov nic ne slisis, manj vetra in kotalnega hrupa.

Ampak pod 10kkm to je ponavad vikend auto, kak roadster, old timer, brum brum pops and bangs.

Al pa kak star mercedes s sedezi ko se niso sparali, ne pa te umetne spuzve na deski danes.
skibidi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GenZNPC ()

GenZNPC je izjavil:

Se 10kkm ne smes vozit kot president, je dovoljeno samo z Zoe klaso?

Seveda se lahko. Samo potem izpustiš bullshit o prihrankih in poveš druge stvari, ki so te prepričale. Prihranka ni pri teh kilometrih, so pa lahko druge stvari.

deco16 je izjavil:

Pri 50km/h. Ko greš enkrat 80 ali več je spodoben ICE bistveno tišji. Šel sem testirat Taycana (zaradi prihranka pri gorivu, kakopak) in me je precej odvrnil hrup. Isto kot pri vseh EV. Mašine se ne sliši (kar se je tudi pri boljšem ICE ne kaj dosti), slišiš pa kolesa in zunaj zrak tako močno, da najbrž tudi mašine ne bi slišal, če bi jo imel. Moj prvi komentar pri vožnji Tesle Y je bil "zakaj je tako glasna?!". Pri cijazenju v coni 30 je pa res tišji, to pa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

Mene je 6 let star leaf stal takrat 13 jurjev, najbrž podobno kot bi nek golf, in tudi drugač je podoben, samo da ima še kaj več od opreme od večine golfov.
Na leto me stane dobesedno 500 evrov. V to štejem zavarovanje, registracijo, "gorivo", gume, servise, vse razen izgube vrednosti.
Ne glede kolk km delaš se "splača". Če delaš več km, bo hitreje cel pokrit, če malo, ga boš pač tolk dlje časa imel. Jasno, še ceneje je pa peš hodit.

Utk je izjavil:

Na leto me stane dobesedno 500 evrov. V to štejem zavarovanje...

Napiši še, da je to čisto osnovno in da vsak kamen v šipo plačaš kot tudi, če ti ga kdo na parkingu rukne ali pa če ogledalo zlomiš. Mislim kake eni pišete.

Res pa ne vem, zakaj bi kdo, ki dela 10kkm na leto kupil avto za 50k€. Pa naj bo EV ali ICE...

Jaz delam cca. 20kkm, mogoče malo manj. Pa imam EV za 50k.

Razlogi so enostavni:
1. Rabim relativno velik avto, ker veliko od teh 20kkm naredim s polnim avtom. 4 osebe + občasno pes. Dopusti, izleti itd. Če bi se vozil sam v službo, bi z lahkoto kupil majhen, poceni avto.

2. Ker veliko voženj delam po mestu, kjer je ICE požrešen. Moj dizel karavan porabi povprečno cca. 9 litrov. 2.0d mlinček s 170 konji, ne kaka huda zverina. Dizel SUV z V6 motorjem mi porabi 12-13 litrov pri taki vožnji. Prihranek na gorivu je pri mojem načinu vožnje kar konkreten, čeprav kilometrov ni veliko.

3. EV za 50 jurjev trenutno ponuja največ v tem razredu. ICE konkurenca enostavno ni niti blizu. Model Y je zame idealna kombinacija prostora, opreme, vozne dinamike. Če želim avto, ki se bo peljal enako ali bolj športno kot Model Y, lahko kupim BMW X3 ali kakšnega Macana. Oboje je vsaj 20k zraven pa oba imata pol manj prostora. Če hočem enako prostoren avto je opcija kak VW Tiguan Allspace oz. zdaj novi Tayron. Če hočem spodobno opremo in 4WD bom še vedno dal več kot za Teslo, pa 150 konjskega dizla bom imel v nosu. Pri Tesli imam vse, vozno dinamiko, opremo, velikost...

kamiKaZaA je izjavil:

Utk je izjavil:

Napiši še, da je to čisto osnovno in da vsak kamen v šipo plačaš kot tudi, če ti ga kdo na parkingu rukne ali pa če ogledalo zlomiš. Mislim kake eni pišete.

Sej tudi pri 8 let starem golfu ne bi imel kaskega.

Utk je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Utk je izjavil:

Sej tudi pri 8 let starem golfu ne bi imel kaskega.

Jaz tudi ne. Bi pa imel delni kasko (šipe, ogledala, luči), parking in divjad. To pa kar nekaj nanese (par dodatnih stotakov).

Jaz tudi ne. Bi pa imel delni kasko (šipe, ogledala, luči), parking in divjad. To pa kar nekaj nanese (par dodatnih stotakov).

Jaz pri novem avtu nimam ne kaska ne šip :) Če bi imel karkoli od tega, bi bila cena enaka, ne glede na vrsto pogona.

Se ne čudim. Neracionalni ljudje pač neracionalno zapravljajo denar, ne vem zakaj se treba s tem še hvalit.

Utk je izjavil:

Se ne čudim. Neracionalni ljudje pač neracionalno zapravljajo denar, ne vem zakaj se treba s tem še hvalit.

Kakor za koga. Mirneje spim in se ne sekiram, če me dobi toča (me je že med vožnjo in sem nadaljeval, popravilo pa stalo malo manj od 1500€), prileti kamen v šipo ali da mi kdo čohne avto na parkingu. To mi več pomeni kot tisti par dodatnih stotakov letno.

No vidiš, če bi se vozil na elektriko in na leto prišparal jurja ali 2 na ta račun, se ne bi rabil trest zarad nekega stroška v rangu 500 ali 1500 evrov.

Ta zdajšnji avto je bil kupljen novi in če bi želel električnega (novega) bi še moral dati nekje za približno en taki avto zraven (subvencija je odšteta). Enostavno se mi to zdi preveč za avto (neracionalno) in se mi tisti prihranek ne bi izšel, ker delam nekje 12k letno.

matobeli ::

Za na šiht imet nov avto in se blazno sekirat zanj...

Novi avto se kupi, če ga imaš imeti namen vsaj 10 let (pišem za takšne kot sem sam iz delavske klase). No jaz sem se odločil, da ga zvozim do konca, pa če bo to 15 let ali pa 25 let. Prodam, ko bo začelo vse pretirano crkovat in bo potreben konkretne obnove. In takrat ponovim vajo. Trenutno redni servisi, avto pa še nima 100k na števcu. Ko bo imel preko 200k pa se bo verjetno začela veselica. Ali pa tudi ne?

Utk je izjavil:

Mene je 6 let star leaf stal takrat 13 jurjev, najbrž podobno kot bi nek golf, in tudi drugač je podoben, samo da ima še kaj več od opreme od večine golfov.
Na leto me stane dobesedno 500 evrov. V to štejem zavarovanje, registracijo, "gorivo", gume, servise, vse razen izgube vrednosti.
Ne glede kolk km delaš se "splača". Če delaš več km, bo hitreje cel pokrit, če malo, ga boš pač tolk dlje časa imel. Jasno, še ceneje je pa peš hodit.

Ampak, pismo, s tem pa res samo šparaš in se tega zavedaš vsak kilometer, ko si v njem. Sem ga peljal in čisto zares ne vem, če sem vozil slabši avto, vključno z Maruttijem :)

Še vedno bi pa za namen šparanja moral vzeti nekega dizla za 5 jurjev, stroškov bi bilo čisto enako, zgolj nekaj bencina več, še to ne prav veliko (če se dela povprečno kilometrov, potem je razlika med EV in nekim 4-4,5l/100km dizlom zanemarljiva). Par sto evrov letno največ. Če daš to v dodatno amortizacijo dražjega avtomobila se praktično nikdar ne pokrije.

Sori, nimaš pojma. Za vozit je boljši od vsakega "golfa". Zjutraj se vsedem v ogretega, keyless, rikverc kamera, potegne dovolj dobro, prostora glih tolk kot v vsakem tako velikem. Ne vem v čem bi bil slabši. Sploh pa ne od nekega dizla za 5 jurjev. Ne vozim se pa z njim po avtocesti. Z njim naredimo skoraj 20 kkm letno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Seveda nima pojma.

Tudi dizli ne pijejo 4 litre. Pa pri takih za 5 jurjev hitro naklepeš za par jurjev stroškov, ko menjaš DPFje, EGRje, verige, vodne pumpe...

To so pač kmetavzarji, ki mislijo, da mora avto ropotat in smrdet kot traktor, drugače ni avto.

starfotr ::

O super. Novice iz wonderlanda in onaniranje na to.

Razlika je samo ena in to je tehnologija pogona. Vsi ostali stroški so najmanj isto visoki ali pa presegajo stroške ICE. Prav tako ni razlike med bolj ali manj onesnaževanja, bolj ali manj nevarnosti (npr. za požar) saj je vse ista pašta. Onesnažujejo oboji, gorijo oboji, prostor na cesti in v mestih na parkiriščih zasedajo oboji.

Je pa še kar sramota, da so jim odpisali davke, dovolili vožnjo po pasovih za avtobuse in podobno. To je navadna shizofrenija vrha držav(e) in EU. Še bolj shizofreno je pa to, da na veliko izvažajo nafto in se delajo "zelene".

Next.
1 2 3
4
5

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Norveškem električnih avtomobilov že več kot bencinarjev (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18117227 (12903) bluefish
»

Lani že desetina prodanih avtomobilov električnih (strani: 1 2 3 )

12927998 (24217) trancer01
»

Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih (strani: 1 2 3 )

12528858 (23057) Utk
»

rabljen poceni ev (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
19136743 (31548) iloveboobz

Več podobnih tem