» »

Težave z računalnikom zaradi elektrike / EM interference?

Težave z računalnikom zaradi elektrike / EM interference?

1
2
»

bm1973 ::

No ja, če en switcher napajalnik ne more podelati današnjega omrežja, gre pač samo za šparanje...

joez7 ::

Točno tako. Tut luknje po 100mS mora preživet - drugače v kanto.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

starfotr ::

Glede na to, da te harmonike povzročajo ravno stikalni napajalniki in razsmerniki ... nobena stvar ni imuna na to. Povzorča pa slabše izkoristke in prerane odpovedi opreme.

d4vid ::

OPja je očitno sosedova mikrovalovka scvrla.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

d4vid je izjavil:

Pa ravno mikrovalovka nima stikalnega. Ma navadni trafo iz 220/2000V za napajanje magnetrona.

mr_chai ::

Kliči na elektro in jim sporoči, da naj te priklopijo direktno na JEK. Ker sedaj ti pošiljajo neke osiromašene elektrone, ti pa rabiš v bistvu štrom na neosiromašen uran

starfotr ::

d4vid je izjavil:

Prej sosedova sončna elektrarna.

David Novak ::

Bilo bi preizkusiti napajanje celotnega sistema (računalnik, monitor...) preko ločilnega transformatorja.

MM91 ::

Update:

-Grounding ni problem - pregledano s strani privat električarja. Vsaj ne v stanovanju na vtičnicah, ostalih stvari v bloku pa se itak ne da pregledat kar tako, to bi moral prvo dobit soglasje vseh stanovalcev, da se potem plača celoten pregled napeljave s strani upravitelja stavbe / dobavitelja štroma.
-UPS ki sem si ga izposodil za test ni pomagal čisto nič - je pa res je bil line-interactive UPS, in ne "online" UPS ki ga nisem uspel dobit, da bi ga sam kupil pa je veliko predrag, če na koncu pa sploh ne bi pomagal.
-Na laptopu je problem enak, če je direktno vštekan v vtičnico IN tudi če deluje na baterijo (ki je bila predtem napolnjena na isti vtičnici kot deluje PC), kar je čudno.
-Prenapetostna zaščita (podaljšek), ki naj bi imel vgrajen tudi RF/EMI filter, seveda ni spremenil nič.
-Morda se mi meša od poizkusa reševanja tega problema in je lahko placebo, ampak ko vključim likalnik v katerokoli vtičnico v stanovanju, začne PC delovati boljše tudi podnevi...začasno, lahko zgolj za par minut, ali kakšno uro.

Tako da še vedno mislim da je kriva kvaliteta elektrike ki jo čez dan pošilja elektro firma, ponoči oz. pozno zvečer ko se poraba močno zniža pa pošljejo višjo kvaliteto elektrike...kar je spet čundo, glede na to da je nočna tarifa cenejša. Ali pa EMI/RF, ki ga navadni UPS ne popravi. Ali pa nek jebeni interference ki sploh ne gre po kablih, ampak direkt po zraku na naprave.

BTW, obstaja tema z 112 stranmi glede tega problema (https://forums.blurbusters.com/viewtopi......folk je probal vse, vključno z celotno napeljavo po hiši postavljeno na novo v vrednosti 10,000$, in ni pomagalo, UPS tudi očitno nikomur ni pomagal, EMI filtri ne pomagajo, nič ne pomaga...in te stvari je folk začel opažat šele zadnjih 6, 7 let, prej tega ni bilo, prizadeti pa so zgolj in izključno novejši računalniki, in pa tudi igralne konzole.

Praktično edino kar še nisem probal je, da dam alu foljo čez vse naprave in čez vsak milimeter kabla...mogoče bi najbolj banalna zadeva pomagala.

mr_chai ::

Pomojm je tvoja hiša ravno pod neko nevidno vesoljsko ladjo.

enavlaka ::

Zanič ozemljitev ali ničla in napetosti plešejo po svoje

pegasus ::

Če laptop na bateriji kaže enake simptome, potem elektrika NI kriva, pač pa soba oz. nekaj v njej.

MM91 ::

pegasus je izjavil:

Če laptop na bateriji kaže enake simptome, potem elektrika NI kriva, pač pa soba oz. nekaj v njej.

Tudi če se napolni z "zanič" elektriko iz vtičnice, ki drugače napaja PC? Se lahko prenizka voltaža presene na baterijo, ali harmoniki/EM, in potem tudi z baterije dela isto kot direkt iz stene?

Potem je pa lahko samo še coax kabel, in gre interferenca po zraku, ne po kablih...PC je takoj zraven modema, laptop pa sem tudi poizkušal v razmaku 2 metrov.

Imam pa tudi veliko odvečnega kablovja (cat 5e), ko je "mojster" iz telemacha konkretno narobe ocenil koliko kabla potrebuje da poveže modem in EON smart box v sosednji sobi, in sedaj imam pod mizo vsaj 2-3 metre odvečnega kablovja, ki sem ga s salotejpom prilepil ob steno. A lahko to oddaja tako močno interferenco? Se pa tudi dotika coaxa, saj gresta oba kabla skozi isto odprtino v steni po stanovanju.

No ampak še vedno ni logike, zakaj bi potem pozno zvečer začelo delovati normalno, potem bi 24/7 delovalo zanič, dokler je modem prižgan.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MM91 ()

TROLL

Zvezdica27 ::

ja, tole je pa zdaj trolanje.

zz

pegasus ::

To mora zdaj asinhronc prevzet, jaz se vdam :))

mirator ::

MM91 je izjavil:

Že vsaj 3 leta imam problem z računalnikom, po večkratni novi namestitvi Windowsa (10, 11 in celo starejše verzije kot so 7), menjavi celotnega računalnika, prezkus računalnikov drugih ljudi pri meni doma itd., sem prišel do zaključka, da težave niso hardwarske / softwarske, ampak električne (moj računalnik na drugi lokaciji deluje perfektno, doma pa ne).

Nastane pa cel kupov problemov:
-Najbolj se pozna pri miški (ja, tudi miške sem probal vsaj 3 - težava ni hardwarska ali softwarska), saj se občuti input lag, je nenatančna, ob istem fizičnem premiku miške se zmeraj premakne drugače, včasih premalo, včasih preveč, občutek "težke miške", občutek kot da bi jo vlekel po vodi ali po zraku itd...na angleških forumih pravijo temu simptomu "floaty mouse".
-Input lag pri tipkanju
-De-sinhronizacija zvoka in slike - zvok in slika v videu sta neskladna, ne veliko ampak ravno dovolj, da se opazi
-Monitor nima tako jasne, žive in ostre slike kot jo ima na drugi lokaciji, nekatere pisave oz. črke so razmazane
-In pa največji problem - celoten računalnik deluje kot drek, 144Hz osvežitev ekrana se občuti kot da je dejansko manj kot 60Hz, animacije vseposod so zakasnele, štekajo, vidi se sled od miške ("ghosting"), sledi animacije, če minimiraš okno se to najbolj opazi, nobena animacija ni gladka, niti scrollanje gor in dol.

A je možno, da je kriv pametni merilnik elektrike, ki so ga vsilili dobavitelji pred leti? Da "šparajo" s kakovostjo elektrike, in pošiljalo neko osiromašeno elektriko, in potem naprava ne dobi zadostne voltaže ker smart meter "pametno oceni" da je vse OK, in da ne potrebuje več? Ali bi lahko bil problem EM motnje? Vtičnica NI kriva, ker sem probal komp in monitor na vseh vtičnicah v stanovanju (razen če vse delujejo napačno, kar je zelo majhna verjetnost). Probal sem tudi z prenapetostno zaščito in ni nič boljše.

Aja, ponoči deluje VELIKO boljše kot čez dan ali dopoldne...ni brez problemov, je pa občutno boljše - tam nekje po 22:00 postane boljše. In ne, naprave v mojem stanovanju nimajo vpliva na to - sem probal izklopit čisto vse, še hladilnik, in je bil samo PC priključen na omrežje in ne pomaga. Glede na to da problem časovno varira in ni nikdar isto slabo ali isto dobro 24/7, odpade da je karkoli narobe z napeljavo v stanovanju ali da je problem ozemljitev, saj potem bi bilo konstantno enako (verjetno?).

Tako da, kaj za boga bi lahko bil problem, in kako bi sploh to lahko objektivno diagnosticiral, saj ne vem niti kje začeti...dobavitelj bo rekel da je vse OK če jih kličem (njihova logika je stanovanje ima elektriko = vse je OK), tudi števca mi ne bojo menjali nazaj na analognega zaradi direktive EU. Veliko ljudi ima ta problem, tukaj je le nekaj tem iz tujih strani, in noben nima konkretnega odgovora...tako kot jaz jih je večina menjala več računalnikov in je isto sranje, ko pa nesejo kišto na neko drugo lokacijo, pa deluje perfektno.

https://www.reddit.com/r/electrical/com...
https://forums.tomshardware.com/threads...
https://forums.blurbusters.com/viewtopi...
https://www.reddit.com/r/buildapc/comme...

Sem sicer prebral vse poste pa se mi vseno zdi, da trolaš.
Sicer dopuščam možnost, da ima kakšen sosed balkonsko SE z nekoliko večjo močjo, kot je dovoljeno, ali pa imaš najcenejši zakupljeni internet.
Če je vzrok mrežna napetost, se pravi prepogosti upadi napetosti, je pravi naslov aktualni distributer. Takšne motnje, predvsem v večji oddaljenosti od transformatorske postaje, lahko povzroča tudi nekdo, ki mu je uspelo zamenjati glavno varovalko z močnejšo in s svojo dejavnostjo povzroča motnje.
Če drugje, razen v svojem stanovanju, nimaš motenj, potem je pravi naslov Elektro.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop gospodinjskih aparatov!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
475419 (296) matobeli
»

Katere varovalke za hišo (strani: 1 2 3 )

11834336 (1779) joez7
»

Vse električne naprave v flatu "tresejo" - statična elektrika

495701 (4146) mirator
»

prenapetostna zaščita

Oddelek: Kaj kupiti
4715718 (12184) mojca
»

PC ne dela na posamezni lokaciji