Forum » Elektrotehnika in elektronika » Laično vprašanje
Laično vprašanje

SVGA ::
Živijo,
v eni hiši pomagam in bi želeli vgraditi v prostor ki bo postal kuhinja sledeče: el. kuhalno ploščo, pečico in hladilnik. Ne spoznam se praktično nič na elektriko, ampak za kuhalno ploščo piše da se lahko priklopi na 2 fazi, na 2 varovalki od 16A.
Ali mora biti na teh dveh samo in zgolj kuhalna plošča? Ali pa bi lahko na eno od dveh priklopili še hladilnik, na drugo pa še pečico? Verjetno ne, ker na kuhalni plošči piše 1x 32A ali 2x 16A, ali pač?
Zanima me še, kako bi lahko preverili ali je na teh dveh 16A varovalkah res samo po ena vtičnica (po ena na vsako varovalko) in potem speljali od tam tok do kuhalne plošče (tega ne bomo delali sami, ampak radi bi čimveč naredili sami).
Torej, kako preveriti da ni še kaj drugega gor na varovalki - verjetno samo tako, da po eno varovalko izklapljamo in preverjamo vsa svetila, napreve in vtičnice v hiši? Namreč, nič ni popisano pri varovalkah, kaj je na katero vezano.
Se opravičujem za ta zmazek, ampak sem laik in sem napisal kot vem in znam.
Hvala za odgovore že v naprej.
v eni hiši pomagam in bi želeli vgraditi v prostor ki bo postal kuhinja sledeče: el. kuhalno ploščo, pečico in hladilnik. Ne spoznam se praktično nič na elektriko, ampak za kuhalno ploščo piše da se lahko priklopi na 2 fazi, na 2 varovalki od 16A.
Ali mora biti na teh dveh samo in zgolj kuhalna plošča? Ali pa bi lahko na eno od dveh priklopili še hladilnik, na drugo pa še pečico? Verjetno ne, ker na kuhalni plošči piše 1x 32A ali 2x 16A, ali pač?
Zanima me še, kako bi lahko preverili ali je na teh dveh 16A varovalkah res samo po ena vtičnica (po ena na vsako varovalko) in potem speljali od tam tok do kuhalne plošče (tega ne bomo delali sami, ampak radi bi čimveč naredili sami).
Torej, kako preveriti da ni še kaj drugega gor na varovalki - verjetno samo tako, da po eno varovalko izklapljamo in preverjamo vsa svetila, napreve in vtičnice v hiši? Namreč, nič ni popisano pri varovalkah, kaj je na katero vezano.

Meizu ::
Ne smeš priklapljat drugih stvari. Plata ima neko moč, za polno moč rabi pri stalni napetosti toliko toka. Če boš priklapljal druge stvari gor ti bo ali vrglo varovalke ven, ali pa boš kake žice stopil.

bbbbbb2024 ::
Živijo,
Na teh dveh fazah ne rabi biti samo kuhalna plošča, je pa to priporočljivo. Res je, kuhalna plošča se običajno priklopi na dve fazi, dve 16A varovalki.
Vendar je stvar taka, da je v razdelilnidozi, od koder gresta ti dve fazi običajno še tretja faza. Na tretjo fazo potem priklopiš pečico. Nikaor ne smeš priklopiti pečice na eno od prejšnjih dveh faz, ker ti utegne metati varovalko ven.
Hladilnik bi načeloma lahko priklopil na katerokoli od teh treh varovalk, idealno pa še na kakšno četrto varovalko.
Kako pa preverite, kaj je na kateri varovalki pa je sicer enostavno. Oštevilčite vse varovalke, ter v vsaki sobi popišete vtičnice, svetila. Ne pozabite na npr. el. bojler.
Potem recimo prižgete vse luči, ter izklapljate varovalke. Vzamete probirko, ter greste po vtičnicah. Ali izklapljate eno po eno, ali pa vse izklopite, ter jih nazaj vklapljate.
Če imate vtičnico, pa ste zgrešili, na kateri varovalki je, greste vse varovalke izklopit eno po eno. Ko faza več ne gori - tista varovalka varuje vtičnico.
To je mogoče 30 minut dela za hišo, ki jo poznate, ter 2 uri, za hišo, ki je ne poznate. To bi skoraj pri vsaki hiši bilo potrebno narediti, ker če je kaj narobe, hitro z varovalkami ugotovite, kje recimo prebija na zemljo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Priklop gospodinjskih aparatov!Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5526 (403) | matobeli |
» | 4800w na eno vtičnicoOddelek: Loža | 2397 (794) | mirator |
» | Priklop kuhinjskih aparatovOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5191 (4290) | TheBlueOne |
» | Elektricna poraba naprav , elektricna stikala in podobna vprasanjaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4393 (2483) | radoha62 |