Forum » Loža » Ameriški Delniški Trg
Ameriški Delniški Trg
enavlaka ::
https://www.facebook.com/ca.bhagyashree...
America is nearing a $40 trillion debt bomb. 💣🇺🇸 The real danger is not that the US runs out of dollars. It is that investors start demanding higher interest to keep
Chalky ::
Čalky kje šteka? Čas je da dobimo nove UPDATE.
Sem ravnokar posodobil ker sem se spomnim tvojega komentarja. Moraš vedeti da je vlaganje v delniški trg maraton in ne sprint in da se ne moreš veseliti če imajo ZDA kakšno slabše obdobje kar se tiče delniškega trga kajti zgodovinsko gledano je šlo do zdaj še vedno na koncu gor in kot vidiš je tako tudi zdaj v tem primeru ko je vrednost celotnega delniškega trga že presegla $81 Trillion in gre vse skupaj že proti $100 Trillion.
Noro takšne stvari smo nazadnje doživeli v času Covida potem ko je bilo vse na čisten dnu in je bilo jasno da bo šlo vse skupaj konkretno navzgor.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Chalky ()
Predal se bo, brez da bi ameriški vojak stopil na njihova tla. No, razen, ko so ga sklatili iz letala. Pa vejšda
Predal se bo, brez da bi ameriški vojak stopil na njihova tla. No, razen, ko so ga sklatili iz letala. Pa vejšda![]()
Ne da ti želim karkoli očitati ampak ti ne moreš razumeti kakšno je stanje tam pri njih kjer je inflacija 300% in kjer je 1 dolar vreden 2 milijona rialov. Seveda lahko mi na Zahodu solimo pamet in vi navijate za Iran ampak v resnici je tam pri njih grozno in večina si ne želi več živeti v takšnem okolju kjer je gospodarstvo povsem uničeni in kjer lahko v vojaškem smislu zgolj opazujejo ko rakete in bombe padajo po njih.
Tega si nihče ne želi, še najmanj pa ljudje v Iranu. Očitno so končno ugotovili da je bolje da podpišejo poraz in predajo.
Zgodovina sprememb…
Palentir je danes gor 30%...če je kdo poslušal in upošteval moj komentar, ki sem ga objavil predno se je trg danes odprl je zdaj kar lepo zaslužil, upam da se niste spet samo pritoževali po nepotrebnem in da ste dejansko izkoristili vse skupaj.
Zgodovina sprememb…
pegasus:: danes, 21:05:03
Jaz pa vidim vse skupaj iz povsem drugega zornega kota in sicer vlagam v njih zaradi njihov komercialnega sektorja ki je prinesel in prinaša malim in velikim podjetjem veliko dobrega saj konkretno pomaga pri sami produktivnosti. Problem je ker ti ne veš in ne razumeš da je Palentir bistveno več kot zgolj Gotham.
Drugače pa zakaj bi bilo slabo če bi recimo v njih vlagal zaradi vojske? Saj sem vendarle na Zahodu in si želim da je ta del sveta čim bolj varen pred ostalimi sovražniki kot so recimo Rusija in Kitajska, in Palentir je tu izjemno pozitivna stvar ker drži nekaj korakov pred sovražniki ki čakajo iz zaledja da uničijo naš način življenja.
To da se moram sramovati Zahodnih vrednot ter Zahodnega načina življenja...na takšne neumnosti ne padam več in tudi večina Zahodnega sveta ne. To je bilo popularno tam leta 2012 naprej ko smo se morali na Zahodu vsega sramovati in sami sebe poniževati, hvala bogu je tega obdobja že nekaj časa konec...no v Evropi še ne povsem.
Jaz pa vidim vse skupaj iz povsem drugega zornega kota in sicer vlagam v njih zaradi njihov komercialnega sektorja ki je prinesel in prinaša malim in velikim podjetjem veliko dobrega saj konkretno pomaga pri sami produktivnosti. Problem je ker ti ne veš in ne razumeš da je Palentir bistveno več kot zgolj Gotham.
Drugače pa zakaj bi bilo slabo če bi recimo v njih vlagal zaradi vojske? Saj sem vendarle na Zahodu in si želim da je ta del sveta čim bolj varen pred ostalimi sovražniki kot so recimo Rusija in Kitajska, in Palentir je tu izjemno pozitivna stvar ker drži nekaj korakov pred sovražniki ki čakajo iz zaledja da uničijo naš način življenja.
To da se moram sramovati Zahodnih vrednot ter Zahodnega načina življenja...na takšne neumnosti ne padam več in tudi večina Zahodnega sveta ne. To je bilo popularno tam leta 2012 naprej ko smo se morali na Zahodu vsega sramovati in sami sebe poniževati, hvala bogu je tega obdobja že nekaj časa konec...no v Evropi še ne povsem.
Zgodovina sprememb…
SuperJet ::
pegasus:: danes, 21:05:03
Upam da se zavedaš da bo ta opevani zahodni svet vrgel tebe pod tovornjak še isto sekundo, ko jim kaj ne bo po godu. Če misliš da je Ameriki karkoli do tvojega slavljenja zahodnega načina življenja, se motiš. Z veseljem pa vzamejo tvojo poceni propagando in tvoje vložke v delnice, ker to je edino, kar je uporabnega od tebe.
Nahajaš se po mnenju večine v vzhodni evropi, kar pa pomeni, da kakršenkoli večji konflikt med vzhodom in zahodom spremeni našo prelepo deželo v obrambni jarek med velesilami.
Američani pa beguncev ne bodo sprejemali, pa tudi če imaš njihove delnice.
SuperJet:: danes, 22:42:24
Ne zaenkrat od kar sem na tem svetu je bilo pod Zahodom povsem v redu in ni bilo nobenega problema. To kar ti omenjaš se bo zgodilo če bodo načrti Kitajske oziroma Rusije uspeli saj nas namreč želijo uničiti, pod njimi bo pa točno tako kot si zgoraj opisal.
To kako oni dojemajo moje vložke je meni vseeno, ker meni to prinaša denar.
Ne zaenkrat od kar sem na tem svetu je bilo pod Zahodom povsem v redu in ni bilo nobenega problema. To kar ti omenjaš se bo zgodilo če bodo načrti Kitajske oziroma Rusije uspeli saj nas namreč želijo uničiti, pod njimi bo pa točno tako kot si zgoraj opisal.
To kako oni dojemajo moje vložke je meni vseeno, ker meni to prinaša denar.
karafeka ::
Na kak način nas želi Kitajska uničiti? A so normalni? A ne vejo, da ima ZDA veliko več orožja in bolj modernega in učinkovitega, da satelitov in palantirja sploh ne omenjam. Zdaj si marsikoga prestrašil, da imajo to že v načrtu.
Predal se bo, brez da bi ameriški vojak stopil na njihova tla. No, razen, ko so ga sklatili iz letala. Pa vejšda![]()
Ne da ti želim karkoli očitati ampak ti ne moreš razumeti kakšno je stanje tam pri njih kjer je inflacija 300% in kjer je 1 dolar vreden 2 milijona rialov. Seveda lahko mi na Zahodu solimo pamet in vi navijate za Iran ampak v resnici je tam pri njih grozno in večina si ne želi več živeti v takšnem okolju kjer je gospodarstvo povsem uničeni in kjer lahko v vojaškem smislu zgolj opazujejo ko rakete in bombe padajo po njih.
Tega si nihče ne želi, še najmanj pa ljudje v Iranu. Očitno so končno ugotovili da je bolje da podpišejo poraz in predajo.
Če se prav spomnim se je oranžni hvalil, da so iranu sesuli valuto.
https://cryptobriefing.com/trump-claims...
gozdar1 ::
Na kak način nas želi Kitajska uničiti? A so normalni? A ne vejo, da ima ZDA veliko več orožja in bolj modernega in učinkovitega, da satelitov in palantirja sploh ne omenjam. Zdaj si marsikoga prestrašil, da imajo to že v načrtu.
Recimo težave nemške (japonske,..) avto industije,..gredo v veliki meri na račun kitajske. Zraven evropa ni zmožna enotnega odziva, ker nacinalni interesi.

Mr.B ::
Recimo težave nemške (japonske,..) avto industije,..gredo v veliki meri na račun kitajske. Zraven evropa ni zmožna enotnega odziva, ker nacinalni interesi.
BS,
Nemški VW ima dvakrat več zaposlenih kot Toyota, vendar proizvede polovico manj avtomobilov. Kriv pa naj bi bil Kitajec.
Bolano.
Smešno je,
da po skoraj petih letih še vedno nisi sposoben opredeliti,
pod kakšnimi pogoji zmagujemo v Ukljani.
Ameriški delniški trg je ravnokar prvič v zgodovini presegel $74 Trillion in je zdaj še 26 Trillion od stotice.
$74T/$100T
UPDATE: Ameriški delniški trg je ravnokar prvič v zgodovini prebil $75T in je zdaj še $25T od stotice.
$75T/$100T
UPDATE: Ameriški delniški trg je ravnokar prvič v zgodovini prebil $76T in je zdaj še $24T od stotice.
UPDATE: Ameriški delniški trg je ravnokar prvič v zgodovini prebil $77T in je zdaj še $23T od stotice.
UPDATE PREMARKET: Ameriški delniški trg je ravnokar prvič v zgodovini prebil $78T in je zdaj še $22T od stotice. SpaceX je že v računici.
UPDATE: Ameriški delniški trg je ravnokar prvič v zgodovini prebil $79T in je zdaj še $21T od stotice
UPDATE: Boom...Ameriški delniški trg je ravnokar prvič v zgodovini prebil $80T in je zdaj še $20T od stotice!
NASDAQ: 3%+
DOW: 1.4%+
Danes zaenkrat $1600 milijard dolarjev plusa. Česa podobnega že dolgo nisem videl dejansko gre za zlato dobo drugače si tega ne znam razlagati.
UPDATE: Ameriški delniški trg je ravnokar prvič v zgodovini prebil $81T in je zdaj še $19T od stotice!
UPDATE: Ameriški delniški trg je ravnokar prvič v zgodovini prebil $82T in je zdaj še $18T od stotice!
Če poleg prištejemo še Anthropic ter OpenAI je vse skupaj že blizu $85T. Kot kaže bo že letos v igri $90T+. Sem mislim da je to nemogoče ob koncu leta ampak kot kaže se dejansko zna zgoditi da bodo že letos dosegli to številko. Če bo šlo tako naprej lahko naslednje leto enkrat pričakujemo $100T.
Potem naslednji cilj je da se poveča razlika proti Kitajski na $100T+ za kar bo verjetno potrebno tam okoli $120T oziroma bolj 125T glede nato da bo Kitajska morda tudi v tem času dodala nekaj trilijonov. Proti EU je prednost že zdaj skoraj $70T proti Indiji pa skoraj $80T. To so glavni konkurenti, mislim da bodo ZDA v roku kakšnega leta povečale prednost proti Indiji in bo razlika kmalu $100T kar je kar varna razlika čeprav je bolje da je razlika še bistveno večja ker bo Indija nekoč ameriški konkurent.
Trenutna lestvica:
United States $82.0 Trillion
China $11.4 Trillion
Japan $8.1 Trillion
UK $4.7 Trillion
Canada $4.3 Trillion
Taiwan $4.1 Trillion
India $4.1 Trillion
South Korea $3.6 Trillion
France $3.2 Trillion
Switzerland $3.1 Trillion
Pri Kitajski je potrebno dodati okoli 5 Trillionov ker imajo še Hong Kong se pravi je Kitajska bolj pri 17 Trillion.
Potem naslednji cilj je da se poveča razlika proti Kitajski na $100T+ za kar bo verjetno potrebno tam okoli $120T oziroma bolj 125T glede nato da bo Kitajska morda tudi v tem času dodala nekaj trilijonov. Proti EU je prednost že zdaj skoraj $70T proti Indiji pa skoraj $80T. To so glavni konkurenti, mislim da bodo ZDA v roku kakšnega leta povečale prednost proti Indiji in bo razlika kmalu $100T kar je kar varna razlika čeprav je bolje da je razlika še bistveno večja ker bo Indija nekoč ameriški konkurent.
Trenutna lestvica:
United States $82.0 Trillion
China $11.4 Trillion
Japan $8.1 Trillion
UK $4.7 Trillion
Canada $4.3 Trillion
Taiwan $4.1 Trillion
India $4.1 Trillion
South Korea $3.6 Trillion
France $3.2 Trillion
Switzerland $3.1 Trillion
Pri Kitajski je potrebno dodati okoli 5 Trillionov ker imajo še Hong Kong se pravi je Kitajska bolj pri 17 Trillion.
Zgodovina sprememb…
Anthropic investors eye record $2T valuation in October IPO: report
Anthropic (ANTHRO) investors believe the rapidly growing AI lab will reach a staggering valuation of more than $2T when it makes its initial public offering, which could occur as soon as October, according to the Financial Times.
This would surpass SpaceX's (SPCX) record-setting valuation of $1.77T when it went public in mid-June. It reached a market capitalization of $2.1T by the close of its first day of trading with shares at $160.95. SpaceX currently has a market cap of $1.89T. Several of Anthropic's investors indicated the mega start-up's surging revenue would allow it to more than double its current valuation through an IPO, the report said.
"If Anthropic is growing 800% a year, you'd think at the incredibly low end they would trade at 30 times [revenue]," said one investor to the Financial Times. "That would make them a $3tn company." Investors expect Anthropic's annualized revenue to range from $100B to $120B by the end of 2026, the report said. This would represent an increase of more than 1,000% over the course of the year.
Anthropic's most recent valuation was $965B after it completed a $65B fundraising round in May.Earlier this week, Anthropic's odds of launching its IPO before the end of the year increased to 85% from 71% on Kalshi. The odds jump occurred after Anthropic secured a $9B cloud computing partnership with Riot Platforms (RIOT).
https://qz.com/anthropic-ipo-2-trillion...
https://www.ft.com/content/840ac156-af1...
Anthropic (ANTHRO) investors believe the rapidly growing AI lab will reach a staggering valuation of more than $2T when it makes its initial public offering, which could occur as soon as October, according to the Financial Times.
This would surpass SpaceX's (SPCX) record-setting valuation of $1.77T when it went public in mid-June. It reached a market capitalization of $2.1T by the close of its first day of trading with shares at $160.95. SpaceX currently has a market cap of $1.89T. Several of Anthropic's investors indicated the mega start-up's surging revenue would allow it to more than double its current valuation through an IPO, the report said.
"If Anthropic is growing 800% a year, you'd think at the incredibly low end they would trade at 30 times [revenue]," said one investor to the Financial Times. "That would make them a $3tn company." Investors expect Anthropic's annualized revenue to range from $100B to $120B by the end of 2026, the report said. This would represent an increase of more than 1,000% over the course of the year.
Anthropic's most recent valuation was $965B after it completed a $65B fundraising round in May.Earlier this week, Anthropic's odds of launching its IPO before the end of the year increased to 85% from 71% on Kalshi. The odds jump occurred after Anthropic secured a $9B cloud computing partnership with Riot Platforms (RIOT).
https://qz.com/anthropic-ipo-2-trillion...
https://www.ft.com/content/840ac156-af1...

Torej verjameš v delniški trg, ki temelji na objavah obsojenca in človeka, ki mu zaradi pranja denarja zapirajo račune. Odlično, Chalky -- res trden temelj za tvoj finančni optimizem.
Smešno je,
Malidelničar ::
Osebno imam v U.S. marketu 25% portfelja.
Ni mi težava, da še povečam, če bi našel kakšne dobre deal-e, max 30%.
Sem pa izven Mag7 - kako pa kaj ostali, držite Mag7 ali se jih izogibate zaradi balona?
Ni mi težava, da še povečam, če bi našel kakšne dobre deal-e, max 30%.
Sem pa izven Mag7 - kako pa kaj ostali, držite Mag7 ali se jih izogibate zaradi balona?
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.

Glede na padanje vrednosti $, se postavlja vprašanje, ali je smiselno imeti sredstva v $ delnicah. Tudi razmerje v zadnjih nekaj letih ni bilo najbolj v korist $ in S&P 500.
Smešno je,

Kolobarjenje v najlepši obliki: FED spet pridno zliva dolarje v sistem, ker očitno brez redne doze denarja "normalni" delniški trg sploh ne zna več dihati.
Top economist warns that the AI math doesn't make sense: 'Profits are currently being funded by investors rather than earned from customers'
He called this dynamic the "most-obvious and under-discussed part of the AI bubble": While 13-figure hyperscaler capital expenditures are fueling a semiconductor boom, there's little evidence so far that the current AI boom will translate to widespread applications of technology that will justify all this spending.
More dangerous than just OpenAI failing to deliver on its $300 billion promise to Oracle is other tech companies giving up on their own exorbitant AI spending, Zitron explained.
Top economist warns that the AI math doesn't make sense: 'Profits are currently being funded by investors rather than earned from customers'
He called this dynamic the "most-obvious and under-discussed part of the AI bubble": While 13-figure hyperscaler capital expenditures are fueling a semiconductor boom, there's little evidence so far that the current AI boom will translate to widespread applications of technology that will justify all this spending.
More dangerous than just OpenAI failing to deliver on its $300 billion promise to Oracle is other tech companies giving up on their own exorbitant AI spending, Zitron explained.
Smešno je,
ripmork ::
Mag7 niti ne briljirajo letos, ampak večinoma ostali sektorji in podjetja v s&p-ju potiskajo indeks gor. Medtem, ko je velik del debate vezan na "AI mehurček" in klasične vsakoletne katastrofične napovedi, dejanska rast dobičkov mnogih podjetij različnih sektorjev pospešuje stock market. Tak ATH je tudi občutno varnejši kot ATH, kjer pretežno Mag7 podjetja naredijo večino rasti indeksa (kot je bilo to v nedavni preteklosti).
Goran10 ::
Daj še številke kolikokrat so napadli druge države v tem času....
saj vem boleče spoznanje da so zda še vedno na vrhu kljub brics nabijanju ki dejansko stagnira že od fin krize 2008 naprej.
The demise of the US is just not a thing that has happened
zanimivo je to da so kitajci ravno tam kjer so bili prej japonci čeprav so njihove gdp številke fejk. tako da so v bistvu daleč stran od tega. japonci v 80ih in začetek 90ih so bili res sila večja kot so kitajci potem jim je pa nepremičniski trg padel in ravno to se je isto zgodil kitajcem. zda so isto imele težave z nepremičninskim trgom ampak oni so se pobrali in nadaljevali z razvojem naprej.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Goran10 ()
Goran10:: ravnokar
Predstavljaj si kaj se bo zgodilo v primeru da Kitajce doleti enaka usoda kot Japonce oziroma da bodo imeli neko večjo gospodarsko krizo, ZDA bodo pobegnile in jih nihče ne bo mogel ujeti še naslednjih 100 let. Že en manjši spodrsljaj in lahko ZDA povečajo razliko proti Kitajski.
Če bodo ZDA dominirale AI bodo pa vstopili v neko povsem drugo ligo. Ljudje pravijo da ZDA nikoli več ne bodo imele 50% svetovnega GDP-ja kar je verjetno res ampak če Kitajski spodrsne in ZDA implementirajo AI na vseh področjih se zna zgoditi da bodo ZDA v podobnem položaju kot po drugi svetovni vojni.
ZDA se vedno prilagodijo in spreminjajo pravila igre, ta dobro razloži vse skupaj:
ZDA ne moreš premagati ker so na drugi strani sveta in edini način da jih dejansko izpodrineš je da jih premagaš na njihovih tleh kar je pa dobesedno nemogoče, zato se lahko ZDA vedno fokusirajo na specifično kategorijo in usmerijo vso energijo v tisto panogo kot je sedaj AI, medtem ko morajo ostale države vedno razmišljati o sosednjih državah in 100 različnih problemih itd.
Tisti ki sovražijo ZDA neprestano ponavljajo da so v zatonu ampak očitno temu niti približno ni tako sploh ker še vedno cel svet gleda njihove filme, posluša njihovo glasbo ter kupuje njihove igrice:
https://x.com/DiscussingFilm/status/208...
GTA 6 bo pa tudi podrla vse žive rekorde in bodo samo s to igrico verjetno zaslužili več kot so vojaški proračuni nekaterih držav.
Predstavljaj si kaj se bo zgodilo v primeru da Kitajce doleti enaka usoda kot Japonce oziroma da bodo imeli neko večjo gospodarsko krizo, ZDA bodo pobegnile in jih nihče ne bo mogel ujeti še naslednjih 100 let. Že en manjši spodrsljaj in lahko ZDA povečajo razliko proti Kitajski.
Če bodo ZDA dominirale AI bodo pa vstopili v neko povsem drugo ligo. Ljudje pravijo da ZDA nikoli več ne bodo imele 50% svetovnega GDP-ja kar je verjetno res ampak če Kitajski spodrsne in ZDA implementirajo AI na vseh področjih se zna zgoditi da bodo ZDA v podobnem položaju kot po drugi svetovni vojni.
ZDA se vedno prilagodijo in spreminjajo pravila igre, ta dobro razloži vse skupaj:
ZDA ne moreš premagati ker so na drugi strani sveta in edini način da jih dejansko izpodrineš je da jih premagaš na njihovih tleh kar je pa dobesedno nemogoče, zato se lahko ZDA vedno fokusirajo na specifično kategorijo in usmerijo vso energijo v tisto panogo kot je sedaj AI, medtem ko morajo ostale države vedno razmišljati o sosednjih državah in 100 različnih problemih itd.
Tisti ki sovražijo ZDA neprestano ponavljajo da so v zatonu ampak očitno temu niti približno ni tako sploh ker še vedno cel svet gleda njihove filme, posluša njihovo glasbo ter kupuje njihove igrice:
https://x.com/DiscussingFilm/status/208...
GTA 6 bo pa tudi podrla vse žive rekorde in bodo samo s to igrico verjetno zaslužili več kot so vojaški proračuni nekaterih držav.
Zgodovina sprememb…
kitajci stagnirajo že od leta 2008 naprej za namen fasade pa prirejajo gdp statistiko. japonska je bila v 80ih večja sila kot je danes kitajska. na vrhuncu konec 80ih so imeli japonci med top 10 podjetji na svetu 7 svojih na lestvici in so bili daleč pred zda. dosežek o katerem kitajci lahko samo sanjajo.
zda vedno usmerijo energijo in investicvije tam kjer je največji donos ostali pobiramo kar pač ostane.
zda vedno usmerijo energijo in investicvije tam kjer je največji donos ostali pobiramo kar pač ostane.
Zgodovina sprememb…
Daj še številke kolikokrat so napadli druge države v tem času....
saj vem boleče spoznanje da so zda še vedno na vrhu kljub brics nabijanju ki dejansko stagnira že od fin krize 2008 naprej.
V bistvu je veliko presenečenje, da zda nimajo še veliko večjega deleža bdp, ker na vse možne načine onemogočajo razvoj ostalih držav (napadi in vojne, ugrabitve, sankcije, raznorazni embargi in prepovedi, v bistvu zagrozijo ostalim državam, če bodo trgovale z državo, ki jim ni všeč itd itd). Saj se je tudi sam trumpek pohvalil, da so kot pirati.
Pa ko ravno o Japonski...glede na to da so prav ZDA na njo vrgle dve atomski bombi, je čudež da je tam kjer je.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
če ne bi bilo zda in njihovih investicij v kitajsko bi za slednje zadeva bolj slabo izgledala. japonska je bila hud konkurent ameriki pa se je sama potem zaklala z nepremičniskim balonom in kasneje s pretiranim varčevanjem in podobno se zdaj dogaja kitajski. ameriški vojaški posegi niso bistveno vplival na razvoj ampak predvsem investicije v it sektor so pognale ameriko. internet revolucija je naredila svoje zdaj je pa že v teku nova ai revolucija.
ameriko bo težko ujeti ker pri njih laufa kapitalizem v najbolj koncentrirani obliki na svetu pa saj konkurenti niti nimajo neke pretirane želje. evropa na prvo mesto postavlja drugačne vrednote kot pa samo denar, kitajska pa daje prednost preživetju diktatorskega režima, kopiranju namesto inovacij in pretiranem varčevanju.
ameriko bo težko ujeti ker pri njih laufa kapitalizem v najbolj koncentrirani obliki na svetu pa saj konkurenti niti nimajo neke pretirane želje. evropa na prvo mesto postavlja drugačne vrednote kot pa samo denar, kitajska pa daje prednost preživetju diktatorskega režima, kopiranju namesto inovacij in pretiranem varčevanju.
Zgodovina sprememb…
pa seveda megalomanskim projektom kot se za diktaturo spodobi.
Internet je po mojem mnenju največja iznajdba v zgodovini človeštva in vse pohvale tistim ki so to videli v naprej in razumeli kako zelo pomembna stvar bo to v prihodnje. ZDA so preko interneta praktično na mehak način prevzele celoten svet in resnično verjamem da ni pogojev da bi kdaj prišlo do alternative kjer bi neka druga država uspela izriniti ZDA na tem področju.
Brez interneta bi bile zdajle ZDA povsem druga država z bistveno manjšim vplivom v svetu vključno z mehko močjo. Internet je bistveno močnejši od dolarja kajti preko interneta dejansko držijo v šahu celoten svet medtem ko z dolarjem samo določene države.
Danes je praktično vse vezano na internet vključno s trgovino, propagando, mehka moč, družabna omrežja itd kjer se vsak dan obračajo trilijoni dolarjev. Skratka kapo dol tistemu ki je razumel in videl prihodnost in to izkoristil.
Kresnik ::
Internet je po mojem mnenju največja iznajdba v zgodovini človeštva in vse pohvale tistim ki so to videli v naprej in razumeli kako zelo pomembna stvar bo to v prihodnje. ZDA so preko interneta praktično na mehak način prevzele celoten svet in resnično verjamem da ni pogojev da bi kdaj prišlo do alternative kjer bi neka druga država uspela izriniti ZDA na tem področju.
Brez interneta bi bile zdajle ZDA povsem druga država z bistveno manjšim vplivom v svetu vključno z mehko močjo. Internet je bistveno močnejši od dolarja kajti preko interneta dejansko držijo v šahu celoten svet medtem ko z dolarjem samo določene države.
Danes je praktično vse vezano na internet vključno s trgovino, propagando, mehka moč, družabna omrežja itd kjer se vsak dan obračajo trilijoni dolarjev. Skratka kapo dol tistemu ki je razumel in videl prihodnost in to izkoristil.
Internet, vsaj hrbtenico sodobnega interneta, je izumil Anglez v Svici (specificno v CERN-u).
vsa top ameriška podjetja so IT. še danes mi donijo v glavi besede mojega profesorja za računalništvo v srednji šoli ko je 95-ega rekel zapomnite si prihodnost je v informaciji-informacija je dobrina-dobrina prihodnosti-upam da uživa v zasluženi penziji.
zda so poleg nepremičnenskega balona še prej preživela dot com balon-nasdaq 2000-največji balon sveh časov so američani preživeli in iz tega potegnili revolucijo svet je pa samo lahko opazoval in seveda z veseljem konzumiral poplavo informacij. naslednji boom bo pa izgleda ai ki bo pomagal ljudem v poplavi informacij izbrati pravo za njih. medtem pa razni razsvetljenci sanjajo o bricsu

Zimonem ::
Se pravi vse kar je ostalo od ameriškega gospodarstva je šaflanje vakuuma in malo orožja?
Se pravi vse kar je ostalo od ameriškega gospodarstva je šaflanje vakuuma in malo orožja?
orožje je takole vredno
RTX (raytheon) Corporation~300 milijard USD na dnu top 100 največjih na svetu
ostali sledijo takole
Lockheed Martin 140 milijard USD
General Dynamic 107 milijard USD
Northrop Grumman 81 milijard USD
to je drobiž v primerjavi z it sektorjem
IT je the beast , se pa brics feni težko s tem sprijaznijo ker so večno napovedovali da je prihodnost v nafti, srebru, surovinah, diktatorstvu in zaprtih info-sistemih a resnica je ravno obratna prihodnost je v hitrem dostopu do informacije ki živi v neomejenem prostoru vedno na voljo tistim ki jo potrebujejo za bilo šta.
nafta je stara zgodba, stara revolucija že davno utečena in zoptimizirana. informacija je pa še na začetku poti.
Zgodovina sprememb…
A nisi tudi kitajski ai modeli blizu ameriškim? S tem, da jih kitajci celo opensourcajo.
po benchmarkih dosegajo vrh glede na ceno in performans, problem je da so kitajci znani po cenovnem dumpingu ki ga subvencionira država-stara fora-novi norci kjer naj bi s tem prijemom zavladali trgu dokler jih leta ne razkrije da je to star neučinkovit model za prevlado na trgu., ne pozabimo da je deepseek lagal da laufa na ne-nvidia čipovju
pa seveda kopiranje. ai modele se da kopirat ampak takoj ko je enkrat skopiran se kitajski razvoj zaustavi ker čaka na naslednji preboj da ga skopira
trg ceni inovacije in transparentne bilance tega pa kitajci ne zmorejo oziroma nočejo ker velika podjetja bi lahko začela konkurirat komunistični partiji in njenemu info monopolu. za kitajsko je na prvem mestu preživetje info monopola in posledično režimskega enoumja potem pridejo šele na vrsto inovacije in kapital. posledično vedno zaostajajo v sferah največjega donosa.
Zgodovina sprememb…

kitajci stagnirajo že od leta 2008 naprej za namen fasade pa prirejajo gdp statistiko. japonska je bila v 80ih večja sila kot je danes kitajska. na vrhuncu konec 80ih so imeli japonci med top 10 podjetji na svetu 7 svojih na lestvici in so bili daleč pred zda. dosežek o katerem kitajci lahko samo sanjajo.
Imaš podatke z viri ali gre spet za Chalkyjeve ideje? Donos papirnega zlata je bil zadnji dve leti bistveno višji od rekordne rasti ameriških borz.
Morda bova spet vadila golobje dihanje. Uradne zahodne vire bova razglasila za propagando, ti pa boš dodal klasični dokaz: trunst me bro.
po benchmarkih dosegajo vrh glede na ceno in performans, problem je da so kitajci znani po cenovnem dumpingu ki ga subvencionira država-stara fora-novi norci kjer naj bi s tem prijemom zavladali trgu dokler jih leta ne razkrije da je to star neučinkovit model za prevlado na trgu., ne pozabimo da je deepseek lagal da laufa na ne-nvidia čipovjupa seveda kopiranje. ai modele se da kopirat ampak takoj ko je enkrat skopiran se kitajski razvoj zaustavi ker čaka na naslednji preboj da ga skopira
trg ceni inovacije in transparentne bilance tega pa kitajci ne zmorejo oziroma nočejo ker velika podjetja bi lahko začela konkurirat komunistični partiji in njenemu info monopolu. za kitajsko je na prvem mestu preživetje info monopola in posledično režimskega enoumja potem pridejo šele na vrsto inovacije in kapital. posledično vedno zaostajajo v sferah največjega donosa.
Trust me brot — Večina ameriška podjetja gradijo in uporabljajo odprtokodne kitajskih modele. Imajo vso to metriko, ki jo rabijo in je pomembna..
Smešno je,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
ripmork ::

Donos papirnega zlata je bil zadnji dve leti bistveno višji od rekordne rasti ameriških borz.
Zadnje dve leti, kaj pa prej?
Sicer pa @Goran10 pomoje dobro opisal situacijo.
Ko ameriškemu predsedniku države zapirajo račune zaradi suma pranja denarja ...
Recimo, da je to nova zahodna norma ... potem ni čudno, da imajo nekateri težave ugotoviti, čigava lutka je pravzaprav Taco.
Smešno je,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Trump predlagal obrambni proračun v višini 1500 milijard dolarjev (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 20960 (15) | feryz |
| » | Anthropic se spogleduje z vrednotenjem 2000 milijard dolarjev (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Rezultati | 2832 (99) | abiz |
| » | Ali bo Elon Musk Postal Poglavar Sveta In Zgradil Globalni Imperij? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 9252 (333) | bm1973 |
| » | ZDA 250: 60 ameriških inovacij ki so preoblikovale gospodarstvo in svet (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 5904 (4031) | PovemVfaco |
| » | Nvidia presegla pričakovanja (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Rezultati | 7418 (5319) | iKst_ |