Forum » Omrežja in internet » SIOL modem, neo tv box, indirektna vezava
SIOL modem, neo tv box, indirektna vezava

detroit ::
Živjo, ali je možno imet med modemom od siola in neo tv boxom kakšne mrežne elemente (routerji, switchi ipd).
Chat gpt pravi da rabim vlan taggin ali trunking, no idea kaj to je :) Ampak ali je že kdo delal kaj podobnega doma, mislim da je safe to assume da veliko ljudi to počne?
Chat gpt pravi da rabim vlan taggin ali trunking, no idea kaj to je :) Ampak ali je že kdo delal kaj podobnega doma, mislim da je safe to assume da veliko ljudi to počne?
Skero

Mogoče tudi vprašanje kakšno opremo rabim, rad imel sfp switch ali router ki podpira te tage, trunking.
Vem da si že sam odgovarjam, samo ne bi rad kupil mačka v žaklju:)
Vem da si že sam odgovarjam, samo ne bi rad kupil mačka v žaklju:)
Skero
Zgodovina sprememb…
- spremenil: detroit ()

DamijanD ::
išči siol mikrotik vlan 3999 na tem forumu. Mislim, da večina boljših roterjev to zna (mikrotik 100%)

telexdell ::
Če daš med modem in TV povsem navadno omrežno stikalo potem stvar funkcionira brez problemov. Takoj, ko pa je vmes neka "pametna" zadeva- ali stikalo ali usmerjevalnik pa odgovor ni enoznačen. Sem imel ASUS usmerjevalnik, nastavljene ustrezen VLAN in prehod za IPTV in mi je na starem Box-u delalo nekaj let. Pol pa je prišel Neo box in stvar ni več špilala...Pol sem se nekaj igral s pametnim NETGEAR stikalom pa rezultat ni bil v mejah pričakovanja. Na koncu dal stikalo za 16€ iz Amazona.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Daniel ::
Čez Mikrotik, ki ima spodoben ARM procesor lahko pošlješ ves hišni IPTV. Imam pri sorodnikih dva NEO boxa priklopljena direktno na Mikrotik. Dela že leta brez težav. Se pa da na Mikrotiku poganjati tudi UDPproxy kot container in v DNS delu lahko naložiš gor adlisto, ki domene na listi pošilja v 0.0.0.0

sirotka ::
Če daš med modem in TV povsem navadno omrežno stikalo potem stvar funkcionira brez problemov. Takoj, ko pa je vmes neka "pametna" zadeva- ali stikalo ali usmerjevalnik pa odgovor ni enoznačen. Sem imel ASUS usmerjevalnik, nastavljene ustrezen VLAN in prehod za IPTV in mi je na starem Box-u delalo nekaj let. Pol pa je prišel Neo box in stvar ni več špilala...Pol sem se nekaj igral s pametnim NETGEAR stikalom pa rezultat ni bil v mejah pričakovanja. Na koncu dal stikalo za 16€ iz Amazona.
Modem ima 4 lan priključke in če je v bridge načinu, gre multicast čez samo internet ne deluje in potem NEO boxi rabijo kar nekaj časa, da se prižgejo. Vsaj tako je bilo par net nazaj.

Hap AX2 oz. HapAX3, za možnost koriščenja USB porta. Če ni potrebe po Wifi bi mogoče šlo tudi z novim HEX.
Si pa prej malo poglej vmesnik, da se ne boš potem lovil z nastavljanjem.
Si pa prej malo poglej vmesnik, da se ne boš potem lovil z nastavljanjem.

starfotr ::
no idea kaj to je
Potem pač imej direktno povezavo STB (tv box) v CPE (modem) in to je to.

David Mayer ::
Nekaj sem že bral o tem na forumu - tisti, ki imate neobox stb, imate to po po lastni izbiri (v smislu, prenosljivost, nepametna tv, ločljivost) ali kot nujno? Če bi telekomova smart tv aplikacija delovala kot kakšen netflix (s fhd, 4k) in bi dejanska ločljivost bila enaka kot na neobox stb, kaj bi izbrali?

stara mama ::
Živjo, ali je možno imet med modemom od siola in neo tv boxom kakšne mrežne elemente (routerji, switchi ipd).
Med Telekom modemom (optika) ter NEO boxom običen najcenejši Tenda switch deluje BP.
Iz njega gre še direktna povezava do TVja in ARM boxa, vse BP.
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()

Sheteentz ::
en offtopic: a je preveč problemov ali kaj, da tile boxi niso so wifi? Ker vlačenje kablov med modemom in tem boxom je res ene par desetletij passe.

Furbo ::
David Mayer je izjavil:
Nekaj sem že bral o tem na forumu - tisti, ki imate neobox stb, imate to po po lastni izbiri (v smislu, prenosljivost, nepametna tv, ločljivost) ali kot nujno? Če bi telekomova smart tv aplikacija delovala kot kakšen netflix (s fhd, 4k) in bi dejanska ločljivost bila enaka kot na neobox stb, kaj bi izbrali?
Noben ne bi izbral še ene škatle, še enega daljinca, še enega porabnika štroma več..
.. uspehi netflixa in podobnih jasno kažejo, da je to nepotrebna navlaka.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Noben ne bi izbral še ene škatle, še enega daljinca, še enega porabnika štroma več..
Le kje ti živiš? Neo box je za televizorjem, da se nikjer ne vidi. Daljinec je le eden in z enim gumbom prižgeš tako TV kot Box. Pol pa vse ostalo delaš z glasovnimi ukazi. Netflix in podobna navlaka pa se lahko skrije pred tem, vsaj dokler njihov vmesnik ne bo omogočal glasovnih ukazov v Slovenščini ob vsaj podnapisih v istem jeziku za vse oddaje.
en offtopic: a je preveč problemov ali kaj, da tile boxi niso so wifi? Ker vlačenje kablov med modemom in tem boxom je res ene par desetletij passe.
Če hočeš kaj zanesljivo, pol je to še vedno fizična povezava, čeprav je že par desetletij passe. Če pa hočeš probleme si pač danes z wifi par let v prihodnosti. Ko se boš naveličal težav, pa pridi nazaj v sedanjost.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()

BlaY0 ::
Neo box je še en računalnik, ki je prižgan non-stop. Nepotrebna navlaka. Danes so že vsi televizorji sami po sebi precej zmogljivi računalniki in ne vem zakaj hudiča bi rabil še en ekstra računalnik. Rabil bi torej samo multicast aplikacijo, ki bi tekla na TV-ju direktno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()

In pa sposobnost tvja, da ima (v primeru konfiguracije kot je pri TS) možnost nastavitve VLANov, česar pa še lep čas ne boš doživel.

Če hočeš kaj zanesljivo, pol je to še vedno fizična povezava, čeprav je že par desetletij passe. Če pa hočeš probleme si pač danes z wifi par let v prihodnosti. Ko se boš naveličal težav, pa pridi nazaj v sedanjost.
Kakšne težave, resnično? Pri nas je VSE na wifi, kar je povezljivega, razen sekundarnega routerja, že preeeeceeej let, praktično povsod - od televizorjev, računalnikov, telefonov, printerjev, iot, vse dela b.p., kable imamo ampak samo zaradi lepšega, so čisto odveč... Aja, nimamo navade govoriti aparatom, samo pač stisneš na daljincu in je... Te neobox daljinec sicer posluša ves čas (?) ali samo na stisk in ga moraš imeti v rokah? Tudi pametni tv imajo glasovne ukaze (na stisk gumba), mislim celo, da deluje, čeprav to ni naš stil, nikjer. Moram sicer preveriti aplikacije, če podpirajo glasovne ukaze v smislu, da jim tv daljinec posreduje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()

z3ro ::
Pri TS imaš app Neo tv lite in ne rabiš boxa.
Ki pa deluje bolj tako tako. Jaz ga imam na drugem TVju, ki se zelo malo gleda, si pa ne predstavljam da bi tole uporabljal na TVju v dnevni. Včasi zmrzne, včasi zmanjka zvoka za nekaj sekund, vmesnik je počasen. Napram EON aplikaciji je dosti slabši.

Zakaj lite? A obstaja tudi non-lite verzija?
Glede na ime zagotovo obstaja, lite je pač nek zmazek za majhne ali zelo oddaljene ekrane, za neke velikosti v letu 2025 menda obstaja prava verzija, samo ne vem, kje, verjetno ima to TS interno samo za izbrance v miljonskih penthousih, direktorje, politične aktiviste ali kaj, ne vem.
Zgodovina sprememb…

Furbo ::
Le kje ti živiš? Neo box je za televizorjem, da se nikjer ne vidi. Daljinec je le eden in z enim gumbom prižgeš tako TV kot Box. Pol pa vse ostalo delaš z glasovnimi ukazi. Netflix in podobna navlaka pa se lahko skrije pred tem, vsaj dokler njihov vmesnik ne bo omogočal glasovnih ukazov v Slovenščini ob vsaj podnapisih v istem jeziku za vse oddaje.
Ja seveda.
Dokler se TV ne spomni imeti update in ti daljinec od boxa ne prime. Ali pa se hoče TV zaradi 'neaktivnosti' ugasniti, ker ne drkaš njegov daljinec.
Ali se boxu zmeša in rabi reset.
Ali se povezavi CEC zmeša in deluje daljinec samo za televizor ali samo za box.
Ali crkne napajalnik za box ali box, ker vemo kako kvalitetne boxe naročajo operaterji.
Jaz živim na deželi in si ne želim več možnosti za težave. Kje pa ti živiš, da si jih?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,

Neo box je še en računalnik, ki je prižgan non-stop. Nepotrebna navlaka. Danes so že vsi televizorji sami po sebi precej zmogljivi računalniki in ne vem zakaj hudiča bi rabil še en ekstra računalnik. Rabil bi torej samo multicast aplikacijo, ki bi tekla na TV-ju direktno.
Sem ravno menjal pametni TV, kateri me je ob nakupu prišel cca 1500 € za TV zaslon, kateri me je prišel 300 €. Tako prej, kot sedaj sem uporabljal le Siol Box na "pameti" TV pa se je nabiral prah. Ko pa pogledaš porabo elektrike- prej se je kurilo 150 W, ko je TV delal, sedaj pa se med 46 in 78 W. Torej- porabim pol manj elektrike pa še jurja+ sem prihranil. In pa seveda- laufa le en računalnik.

Sheteentz ::

David Mayer je izjavil:
Glede na ime zagotovo obstaja, lite je pač nek zmazek za majhne ali zelo oddaljene ekrane, za neke velikosti v letu 2025 menda obstaja prava verzija, samo ne vem, kje, verjetno ima to TS interno samo za izbrance v miljonskih penthousih, direktorje, politične aktiviste ali kaj, ne vem.
Slika je na 75" TV povsem solidna in primerljiva s Total TV oz. EON... po novem (pač imam na eni lokaciji oboje). Ne omogoča pa Lite verzija plačljivih vsebin.
Če bi pa rabil IPTV signal na TV pa imaš zastonj aplikacijo, če malo pobrskaš po spletu.

Za povezat box z routerjem in gledanje tv-ja je wifi povsem zadosti, a ne?
WiFi signal potuje v nekem frekvenčnem območju celotnega spektra. To območje je razdeljeno na kanale 1...12 (oz. 15). Za vsak kanal je na voljo propustnost. Če je na enem kanalu več odjemalcev pač vsak dobi nek delež razpoložljivega obsega kanala- eden dobi npr. 100 MBs, če pa jih je 100 pa vsak dobi 1 MBs. Pol pa dodaj še padanje hitrosti z oddaljenostjo, ovire v stenah, pohištvu...
Če živiš sam v hiši in imaš le TV in mogoče računalnik pol bi to šlo. V blokih pa je že večje vprašanje. Ker pa je danes vse več pametnih gospodinjskih aparatov to pomeni vse bolj zaseden frekvenčni spekter pa zanašanje na WiFi slej ko prej pripelje do težav. Kabel in še posebej optika je še vedno zakon.

Sem ravno menjal pametni TV, kateri me je ob nakupu prišel cca 1500 EUR za TV zaslon, kateri me je prišel 300 EUR. Tako prej, kot sedaj sem uporabljal le Siol Box na "pameti" TV pa se je nabiral prah. Ko pa pogledaš porabo elektrike- prej se je kurilo 150 W, ko je TV delal, sedaj pa se med 46 in 78 W. Torej- porabim pol manj elektrike pa še jurja+ sem prihranil. In pa seveda- laufa le en računalnik.![]()
Ok, vsi res nimamo takšnih težav, imamo pa tudi maksimalno zavarovan inventar za primer vremenskih in podobnih neprilik, naenkrat smo lahko samo na eni lokaciji, nimamo naprave za kvantno teleportacije. Pustimo pri tem, da imate nekateri radi kable in FHD, nekateri pa imamo še raje UHD sliko v letu 2025 na malo večjih ekranih - mislim, da ima že TS konkurenca smart appe sliko z višjo ločljivostjo (se dam poučiti, če ne), kaj šele app za video na zahtevo, kjer je 4K standard, ne glede na glasovno upravljanje

Slika je na 75" TV povsem solidna in primerljiva s Total TV oz. EON... po novem (pač imam na eni lokaciji oboje). Ne omogoča pa Lite verzija plačljivih vsebin.
Če bi pa rabil IPTV signal na TV pa imaš zastonj aplikacijo, če malo pobrskaš po spletu.
Na kakšni oddaljenosti to glede 75"? Kar smo imeli Telekomov neo tv lite, nikoli več k njim, dokler ne nadgradijo, mogoče, če bi bil pol cenejši od konkurence. Hitrosti na optiki bi bile sicer višje - ampak razen frajarjenja, ne bi bilo benefitov.
Zgodovina sprememb…

Kvaliteta slike na NeoLite je odvisna od kvalitete interneta. Če imaš zanič WiFi v hiši pol ni kriv Telekom. Sam gledam preko LTE-4G omrežja, kjer je signal okrog 50 MBs do modema in od tam s kablom na TV. Slika deluje v HD kvaliteti.
Pa- Ko želiš 3. letnemu vnuku pokazali film npr. Ne joči Peter ali Kekec nad samotnim breznom ti standard 4K pomeni le nepotreben balast. Že 720i je resolucija, s katero bi bil več kot zadovoljen. Pač- interpolacija na 4K ni isto kot original na 4K. Tega originala, pa imaš še zelo malo.
Pa- Ko želiš 3. letnemu vnuku pokazali film npr. Ne joči Peter ali Kekec nad samotnim breznom ti standard 4K pomeni le nepotreben balast. Že 720i je resolucija, s katero bi bil več kot zadovoljen. Pač- interpolacija na 4K ni isto kot original na 4K. Tega originala, pa imaš še zelo malo.
Zgodovina sprememb…

Ne kar tako brez zveze, no. Imamo wifi vsaj ene 500Mbps z ISP routerjem je Gbps, optike ene 600/100Mbps, mislim, da nič od tega ni problem, bi že videli pri 4K hkratnih vsebinah na dveh tv, od katerekoli VOD app, celo youtube.
Sicer pa, vabim te, da prideš zmerit in če ugotoviš, da je NAŠI ODJEMALSKI strani vse v redu, vcepi neko upravičeno večmilijardno kazen Telekomu
Ko bomo imeli vnuke, bomo nabavili kaj podobnega, verjetno bo tako potrebno zamenjati TV že na 100 colske ali projektorje takrat.
Bomo takrat prišli vprašat, kakšno ponudbo imal Telekom, če ima še vedno neo tv lite v letu, ehm, 2030-2035 po pričakovanjih čez palec, ko bo faza hedonizma pri podmladku že preraščena.
Sicer pa, vabim te, da prideš zmerit in če ugotoviš, da je NAŠI ODJEMALSKI strani vse v redu, vcepi neko upravičeno večmilijardno kazen Telekomu

Ko bomo imeli vnuke, bomo nabavili kaj podobnega, verjetno bo tako potrebno zamenjati TV že na 100 colske ali projektorje takrat.
Bomo takrat prišli vprašat, kakšno ponudbo imal Telekom, če ima še vedno neo tv lite v letu, ehm, 2030-2035 po pričakovanjih čez palec, ko bo faza hedonizma pri podmladku že preraščena.
Zgodovina sprememb…

Tisti TV, kateri je bil zamenjan z tem za 300 EUR je bil 4k, eden prvih z HEVC kodekom, 3D na pasivna očala...Poleg se je nabavil še Samsung Note3, kater je med prvimi omogočal 4k snemanje videa...Pol pa ko vidiš kakšna je izbira 3D filmov, kakšna je poraba prostora za 4k video...Za postavljanje pred sosedom je že, pa za nekajkrat poskusiti... a ko se žemljica ohladi je vsaka enaka- kaj hitro trda in neužitna.
Očitno Neo lite ni zate. Pa verjetno NEO ali EON ali... tudi ne. Imaš pač take standarde. Ko pa se bo žemljica ohladila in bo pomembnejša vsebina kot pa embalaža...
Očitno Neo lite ni zate. Pa verjetno NEO ali EON ali... tudi ne. Imaš pač take standarde. Ko pa se bo žemljica ohladila in bo pomembnejša vsebina kot pa embalaža...
Zgodovina sprememb…

starfotr ::
In kateri TV danes ni smart? Razen morda nekih 19-32 colskih jajc za 100 eur. Tisti za 120 eur so pa že smart.

In kateri TV danes ni smart? Razen morda nekih 19-32 colskih jajc za 100 eur. Tisti za 120 eur so pa že smart.
Je treba naprej definirati, kaj pomeni smart, pol pa lahko trdimo kaj takega ali temu oporekamo.

Vsekakor pa na vse TV ne moreš namestiti aplikacij NeoLite ali Eon ali...

BlaY0 ::
Sem ravno menjal pametni TV, kateri me je ob nakupu prišel cca 1500 € za TV zaslon, kateri me je prišel 300 €. Tako prej, kot sedaj sem uporabljal le Siol Box na "pameti" TV pa se je nabiral prah. Ko pa pogledaš porabo elektrike- prej se je kurilo 150 W, ko je TV delal, sedaj pa se med 46 in 78 W. Torej- porabim pol manj elektrike pa še jurja+ sem prihranil. In pa seveda- laufa le en računalnik.![]()
To je OK... "neumen" TV + računalnik. Če pa že imaš "pameten" TV, potem pa ne vidim razloga za še en računalnik zraven.

Telexdell, EON, T2, to vse imamo instalirane na naših smart tv - edino neo tv lite ne. Embalaža, praviš, ok... Kdo sem jaz, da bi se prepiral s teboj? Nekoč smo imeli Eon box preko wifi bridge, je bilo pogojno sprejemljivo.
Vem, da pač neo tv lite ne gledamo in verjetno še hitro ne bomo, kabla, dodatnih daljincev in tv boxov nočemo, ker očitno ni potrebno za druge, bolj zahtevne storitve.
Nam ne oodtehta, četudi bi bil prihranek pri naročnimi, 1000/300 optika in menda še upravljanje z zvokom ali kaj. Vi pa, kakor želite, pri 75" bi sicer bili lahko bolj izbirčni, če ne gledate neo tv lite z razdalje 5m

Nam.Pač.Ne.Odtehta.
Vem, da pač neo tv lite ne gledamo in verjetno še hitro ne bomo, kabla, dodatnih daljincev in tv boxov nočemo, ker očitno ni potrebno za druge, bolj zahtevne storitve.
Nam ne oodtehta, četudi bi bil prihranek pri naročnimi, 1000/300 optika in menda še upravljanje z zvokom ali kaj. Vi pa, kakor želite, pri 75" bi sicer bili lahko bolj izbirčni, če ne gledate neo tv lite z razdalje 5m

Nam.Pač.Ne.Odtehta.

stara mama je izjavil:
Med Telekom modemom (optika) ter NEO boxom običen najcenejši Tenda switch deluje BP.
Iz njega gre še direktna povezava do TVja in ARM boxa, vse BP.
Hej, potencialna težava je ker je optični kabel napeljan vse od vhoda optike v hišo (pritličje) v 2 štuk, in sedaj bi izrabil isto optiko za vse živo, ampak ta siolov modem bi prestavil dol vmes dal sfp switch #1 , ali so Tenda switchi tudi sfp in bi delovalo in ne bi bila težava da je gor še en tenda switch sfp #2 (v katerega pride iz switcha #1)in iz #2 lan v neobox?
-vhod---modem---swith---optika-do-zgornjega-štuka---switch---LAN---neobox
Skero

David Mayer je izjavil:
Telexdell, EON, T2, to vse imamo instalirane na naših smart tv - edino neo tv lite ne. Embalaža, praviš, ok... Kdo sem jaz, da bi se prepiral s teboj? Nekoč smo imeli Eon box preko wifi bridge, je bilo pogojno sprejemljivo.
Nam.Pač.Ne.Odtehta.
Očitno sem se nerodno izrazil. S suhimi žemljicami je bil mišljen čas, z embalažo pa slika visoke resolucije, FLAC kodeki za 7+1 prostorski zvok... Vsebina pa je tisto, kar dejansko gledaš. In če je vsebina kvalitetna, jo spremljaš z užitkom pol ti je tudi resolucija 480 p z mono zvokom užitek. Moj vnuk je živ dokaz, ko je gledal Kekca.
PS sem pa vse kar sem opisal dal skozi, ko sem še vzgajal otroke in so žemljice bile še vroče. Ko pa pridejo vnuki se pa žemljice ohladijo in je pomembneje kaj gledam, kot kako je to predtsvljeno. Nenazadnje- na pohodu je umetna inteligenca, katera ti prikaže že skoraj kar si poželiš in kako si poželiš.

Če dobro premislim, bi se dejansko lahko posipal s pepelom, ponos/napuh je pač slaba reč - mi je ene malo žal zaradi TS, neoc s telefonskimi naročninami ~10EUR/mo ugodnejši paket od že polno izkoriščenega Kinga (oboje izredna ponudba), polna naročniška hitrejša optika, same tv v ožjem smislu niti ne gledam skoraj nič, bolj berem, tudi stacionarni nismo ves čas. Pač bolj video on demand in ravno pri tej tv sem občutljiv, ker je bližje. Na drugi/večji tv bi box bil sprejemljiv, samo ni eth kabla tja, neo tv lite verjetno tudi, se gleda na razdalji, da tudi 720p ne moti pretirano - samo, zaenkrat je mimo, bo že počakalo - bi pa verjetno bilo smiselno potrpeti za ene razlike 250EUR/2y pri naročninah, če že 300Mbps uprate ne bi bil dovolj namesto 100

Umetno 'inteligenco' poznam in aktivno uporabljam, naročniški modeli, nekaj pa se plačuje po potrebi/prometu, uporabljeno kot precej produktivnostno orodje za razne analize, planiranje, proizvodnjo - verjetno kar precej nadpovprečno, ne pa v smislu gledljive zabave.

Umetno 'inteligenco' poznam in aktivno uporabljam, naročniški modeli, nekaj pa se plačuje po potrebi/prometu, uporabljeno kot precej produktivnostno orodje za razne analize, planiranje, proizvodnjo - verjetno kar precej nadpovprečno, ne pa v smislu gledljive zabave.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | NEO Telekoma Slovenije (strani: 1 2 3 4 … 37 38 39 40 )Oddelek: Omrežja in internet | 517350 (3010) | Ganon |
» | Deco X60 (3pack) in NEOOddelek: Omrežja in internet | 2847 (275) | Robert |
» | NEO TV in TP-LINK Deco X50 AX3000Oddelek: Zvok in slika | 548 (191) | 133780 |
» | TViN [Hacked APK][AndroidTV] (strani: 1 2 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 21930 (517) | Mtalharizwn |
» | Chromecast 4 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Zvok in slika | 76030 (17915) | Ulixes |