Forum » Loža » Kvaliteta pekarn od Slovenije do Dubrovnika
Kvaliteta pekarn od Slovenije do Dubrovnika

cahahopie ::
Zdravo,
Imam vprašanje zakaj je ponudba pekarn od Slovenije in po celotni Jadranski obali tako slaba ? V to ne štejem franšize Mlinar ali kaj podobnega.
Domnevam, da obstaja nek klasičen zastarel nabor ponudbe, ki se je rodil v prejšnji državi.
Tega sedaj zopet tem bolj uvajajajo novi migranti iz področja Kosova in BiH, da si omogočijo preživetje verjetno.
Hkrati pa po celotni Jadranski obali ostajajo zakoreninjene stare pekarne z bolj ali manj isto ponudbo.
Delno zaradi odročnosti (npr. pekarna na Dugem otoku) ter delno zaradi istega razloga kot je bil že omenjen.
Ko govorim o ponudbi mislim na naslednje:
- mehek bel kruh , ki zdrži slab dan, super za namakanje v ribji brodet in mazanje Kekec paštete. Spomini na otroštvo.
- slaniki in preste
- kifeljc s hrenovko,
- hrenovka v testu,
- pica s šunko,
- sirovka
Hec je, da so vsi delani z istim testom. Ni ločnice med sladkim in slanim, je samo isti "sladki" kruh s soljo ali več sladkorja.
Da ne delam krivice, zraven navado spadajo še mastni mesni burek rezina, sirna pita (aka sirov burek) in jabolčni zavitek.
Ali lahko kmalu pričakujemo kakšno kulinarično revolucijo ?
Imam vprašanje zakaj je ponudba pekarn od Slovenije in po celotni Jadranski obali tako slaba ? V to ne štejem franšize Mlinar ali kaj podobnega.
Domnevam, da obstaja nek klasičen zastarel nabor ponudbe, ki se je rodil v prejšnji državi.
Tega sedaj zopet tem bolj uvajajajo novi migranti iz področja Kosova in BiH, da si omogočijo preživetje verjetno.
Hkrati pa po celotni Jadranski obali ostajajo zakoreninjene stare pekarne z bolj ali manj isto ponudbo.
Delno zaradi odročnosti (npr. pekarna na Dugem otoku) ter delno zaradi istega razloga kot je bil že omenjen.
- mehek bel kruh , ki zdrži slab dan, super za namakanje v ribji brodet in mazanje Kekec paštete. Spomini na otroštvo.
- slaniki in preste
- kifeljc s hrenovko,
- hrenovka v testu,
- pica s šunko,
- sirovka
Hec je, da so vsi delani z istim testom. Ni ločnice med sladkim in slanim, je samo isti "sladki" kruh s soljo ali več sladkorja.
Da ne delam krivice, zraven navado spadajo še mastni mesni burek rezina, sirna pita (aka sirov burek) in jabolčni zavitek.
Bolje živ slabič kot mrtev junak!

Pithlit ::
Zdravo,
- slaniki in preste
- kifeljc s hrenovko,
- hrenovka v testu,
- pica s šunko,
- sirovka
Dokler se boš samo pri "šiptarjih" ustavljal pač ne pričakuj neke revolucije.
Life is as complicated as we make it...

Vanadium ::
Problem je, da so šiponi preplavili pekarsko branžo in klasičnih normalnih pekaren je vedno manj oziroma podlegajo trendu lokalne konkurence. Včasih je bilo logično da ima šipon sadje/zelenjava iz Makedonije, burek in sladoled. Prodajo bureka so razširili še potem na pekarijo in isto opažam da je njihov kruh in pekovski izdelki večinoma še pred nakupom za v koš. Preveč kvasa, neokusno ... Jaz sem parkrat doma popizdil glede kruha in sem rekel naj se ne kupuje več kruh od šiponov in raje zdaj sami spečem doma pa vsaj vemo kaj jemo ...

strikeout ::
Večino pekarn obvladujejo albanci. Z nizko kakovostjo izdelkov in dumpinško politiko so izrinili konkurenco.
So pa v starih časih imeli dober burek. Zdaj je pa obup.
So pa v starih časih imeli dober burek. Zdaj je pa obup.

Kurzweil ::
Verjetno so ljudje navajeni na te taiste izdelke, ki so šli od naših babic in dedkov, do nas in še mlajših... ljudje po večini ne radi menjajo rutine...
Je pa dejstvo, da nekaj so te "šiptarske" pekarne, se opravičujem izrazu, ampak tako najbolj nazorno opišem pekarne, kjer dobiš po večini bel kruh, kot je OP napisal, po večini isto testo za vse, najbolj cenena moka, kruh oz. izdelki, ki so čez en dan zgolj še za smeti... včasih se zdi, da je v kruhu in testu ista količina sladkorja... seveda je takšen kruh najcenejši, kjer tišči en velik razlog... v resnici pa je to tako kot McDonalds, ena navadn tovarna sladkornih bolnikov, seveda govorim o tistih, ki pretiravajo, kar je večina... izdelki pa isti, ker folk to pač hočejo... kako že pravijo, ne menjaš konja, ki zmaguje...
Po drugi strani pa ima skoraj vsaka vas in mesto tudi številne druge alternative, kot so domače pekarne, kakšne tradicionalne pekarne, poznam kar nekaj ljudi, ki pečejo kruh, ki je vrhunski, precej dobiš na tržnici, ponekod celo še razvažajo... kvaliteta kruha je seveda boljša, kruh je bolj obstojen, predvsem pa se dobi tudi kaj iz graham, ajdove, pirove in še kakšne druge polnozrnate moke, kar je neprimerljivo bolj zdrava alternativa. Seveda je takšen kruh primerno dražji, ampak v vsakem primeru večina ljudi je preveč kruha, še posebej je to problem pri belem kruhu, da ne rečem belih sladkih stvareh... da ne omenjam kvalitete sira, šunke, hrenovk v nekaterih izdelkih.
Osebno jemljem polnozrnat kruh, največkrat pečen z drožmi, ki je lažje prebavljiv, okusen, dlje zdrži... je pa dražji, ga pa pače lokalna gospa in ga dobiš po naročilu, enkrat tedensko ima tudi stojnico, kjer ponuja še številne druge stvari.
Podobno velja pri zelenjavi, sadju, mesu, mlečnih izelkih, če imaš srečo se dobi v lokalnem okolju marsikaj, kar je neprimerljivo bolj kvalitetno je pa drago, seveda se med temi najdejo tudi kakšne črne ovce, še posebej kar se mesa tiče, ampak če poznaš te ljudi in kako delajo, si lahko precej pomirjen. Jaz tako tedensko jemljem gajbice sezonske zelenjave... 1-2 tedensko kruh, ki ga iz leta v leto jem manj, definitivno pa ne tiste puhaste bele smeti iz pekarne, ki so drug dan dobre za zabijanje žebljev.
Sem imel pa v življenju že tudi obdobja, tudi precej dolga, ko sem si pekel kruh sam... kupil proper moko, recimo v Prekmurju (podobno kot bučno olje)... domače, mleto na kamen... sam imam rad povsem polnozrnat kruh in eno tono semen... spečeš ko rabiš in imaš sveže... stvar ne vzame veliko časa, lahko si testo narediš tudi za večkrat in daš v skrinjo... dolgo sem imel tudi droži v teglcu v omari... tu vsaj veš kaj ješ... že kar je kupljeno in je temno in kjer piše, da je polnozrnato, iz ajde, pire..... potem pogledaš kaj vse je dodano, kakšen delež je dejansko te moke in vidiš, da gre tudi tam v veliki meri za nateg, saj je včasih delež moke, ki se je izogibaš večji, kot tisti, ki ga želiš.
Long story short... folk je navajen jesti/kupovati isto, sploh starejši, ti "šiptarji" pa tudi delajo tako, kot jim bilanca veleva, dvomim tudi, da je kdo od njih prav zares nek mojster peke in nek kulinarični guru in raziskovalec, da bo pekel nekaj novega, raziskoval... poceni moka, poceni sestavine, poceni pekovski izdelki, ki pa so dejansko prej smeti, kot pa hrana...
Je pa dejstvo, da nekaj so te "šiptarske" pekarne, se opravičujem izrazu, ampak tako najbolj nazorno opišem pekarne, kjer dobiš po večini bel kruh, kot je OP napisal, po večini isto testo za vse, najbolj cenena moka, kruh oz. izdelki, ki so čez en dan zgolj še za smeti... včasih se zdi, da je v kruhu in testu ista količina sladkorja... seveda je takšen kruh najcenejši, kjer tišči en velik razlog... v resnici pa je to tako kot McDonalds, ena navadn tovarna sladkornih bolnikov, seveda govorim o tistih, ki pretiravajo, kar je večina... izdelki pa isti, ker folk to pač hočejo... kako že pravijo, ne menjaš konja, ki zmaguje...
Po drugi strani pa ima skoraj vsaka vas in mesto tudi številne druge alternative, kot so domače pekarne, kakšne tradicionalne pekarne, poznam kar nekaj ljudi, ki pečejo kruh, ki je vrhunski, precej dobiš na tržnici, ponekod celo še razvažajo... kvaliteta kruha je seveda boljša, kruh je bolj obstojen, predvsem pa se dobi tudi kaj iz graham, ajdove, pirove in še kakšne druge polnozrnate moke, kar je neprimerljivo bolj zdrava alternativa. Seveda je takšen kruh primerno dražji, ampak v vsakem primeru večina ljudi je preveč kruha, še posebej je to problem pri belem kruhu, da ne rečem belih sladkih stvareh... da ne omenjam kvalitete sira, šunke, hrenovk v nekaterih izdelkih.
Osebno jemljem polnozrnat kruh, največkrat pečen z drožmi, ki je lažje prebavljiv, okusen, dlje zdrži... je pa dražji, ga pa pače lokalna gospa in ga dobiš po naročilu, enkrat tedensko ima tudi stojnico, kjer ponuja še številne druge stvari.
Podobno velja pri zelenjavi, sadju, mesu, mlečnih izelkih, če imaš srečo se dobi v lokalnem okolju marsikaj, kar je neprimerljivo bolj kvalitetno je pa drago, seveda se med temi najdejo tudi kakšne črne ovce, še posebej kar se mesa tiče, ampak če poznaš te ljudi in kako delajo, si lahko precej pomirjen. Jaz tako tedensko jemljem gajbice sezonske zelenjave... 1-2 tedensko kruh, ki ga iz leta v leto jem manj, definitivno pa ne tiste puhaste bele smeti iz pekarne, ki so drug dan dobre za zabijanje žebljev.
Sem imel pa v življenju že tudi obdobja, tudi precej dolga, ko sem si pekel kruh sam... kupil proper moko, recimo v Prekmurju (podobno kot bučno olje)... domače, mleto na kamen... sam imam rad povsem polnozrnat kruh in eno tono semen... spečeš ko rabiš in imaš sveže... stvar ne vzame veliko časa, lahko si testo narediš tudi za večkrat in daš v skrinjo... dolgo sem imel tudi droži v teglcu v omari... tu vsaj veš kaj ješ... že kar je kupljeno in je temno in kjer piše, da je polnozrnato, iz ajde, pire..... potem pogledaš kaj vse je dodano, kakšen delež je dejansko te moke in vidiš, da gre tudi tam v veliki meri za nateg, saj je včasih delež moke, ki se je izogibaš večji, kot tisti, ki ga želiš.
Long story short... folk je navajen jesti/kupovati isto, sploh starejši, ti "šiptarji" pa tudi delajo tako, kot jim bilanca veleva, dvomim tudi, da je kdo od njih prav zares nek mojster peke in nek kulinarični guru in raziskovalec, da bo pekel nekaj novega, raziskoval... poceni moka, poceni sestavine, poceni pekovski izdelki, ki pa so dejansko prej smeti, kot pa hrana...

Ganon ::
Če me dnevno, do konca življenja, zastonj zalagaš z albansko robo, je ne vzamem. Raje nikoli več ne jem pekovskih izdelkov. Najbolj cenena možna svinjarija. In iz čisto vseh obratov enako smrdi po nečem kislem, vonj ki ga ne zaznam nikjer drugje. Da ne omenjam, da je vse tako mastno, da je papirnata vrečka prepojena. Ko tipkam, me sili na bruhanje.
Imamo domače pekarne s kvalitetnimi izdelki, samo oči je potrebno odpreti.
Imamo domače pekarne s kvalitetnimi izdelki, samo oči je potrebno odpreti.

Squirrel ::
- mehek bel kruh , ki zdrži slab dan, super za namakanje v ribji brodet in mazanje Kekec paštete.
Zdrži slab dan? Kaj pa to sploh pomeni? Da potem ni več ves mehak, nežen ampak se naravno stara? Zdrži seveda še kakšen dan ali dva, le za razvajeno ritko ni več.
Mene bi skrbelo, če se do naslednjega dne ne bi vsaj nekoliko posušil. To, da ohrani nespremenjeno stanje dlje časa se namreč običajno doseže z dodanimi aditivi, maščobami, itd.

harmonkar9 ::
jaz ne bom podpiral migrantov, jem samo kvaliteten kruh v ameriškem slogu, ki je na sobni tempreturi en mesec nespremenjen, takoj vidiš razliko v kvaliteti s hitro pokvarljivo albansko robo.

cekr ::
Kot vem, imajo Šiptarji proizvodnjo na Viču. Tam jemljejo vsi to robo.
Zato je povsod enako.
Da pa uspevajo, je pa samo zaradi tega, ker narod ne spoštuje samega sebe.
Če piše npr. Pekarna "Medvode", se nekaterim kar milo stori. "Domač" kruh.
Sploh pa niso nič cenejši kot v klasični trgovini.
Tisti najcenejši narezan iz trgovine, je precej boljši.
Zato je povsod enako.
Da pa uspevajo, je pa samo zaradi tega, ker narod ne spoštuje samega sebe.
Če piše npr. Pekarna "Medvode", se nekaterim kar milo stori. "Domač" kruh.
Sploh pa niso nič cenejši kot v klasični trgovini.
Tisti najcenejši narezan iz trgovine, je precej boljši.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Bellator ::
Pri svežem kruhu je razlika skoraj 2x, najcenejši (narezan) iz trgovine je vsaj 1 dan star.
Preveri koliko mtoseva si v resnici!
https://mojkviz.neocities.org/
https://mojkviz.neocities.org/
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()

Magic1 ::
Jaz sem začel bojkotirat večinoma zaradi cene. Vsakič, ko sem šel v nedeljo po kruh/burek, je bil 10centov dražji. Vse je skoraj dvakrat dražje, kot nedolgo nazaj.
Magic

Nikonja ::
Sej so tudi drugačne pekarne, seveda manj jih je kot albanskih, ampak jih je (kar nekaj v Ljubljani). Tudi ta kruh v Lidlih, Hoferjih... niti ni tolk slab, še vedno precej boljši kot tista kvašena goba.
Osebno pri šiptarjih kupujem samo burek, ostalo mogoče 2krat na let kot pozabim v soboto kupit kruh in so v nedeljo ponavadi oni edina izbira.
Osebno pri šiptarjih kupujem samo burek, ostalo mogoče 2krat na let kot pozabim v soboto kupit kruh in so v nedeljo ponavadi oni edina izbira.

mojsterleo ::
Op upam da trolaš in da v resnici kulinarične revolucije ne iščeš v šiptarskih pekarnah. Tja zavije lačen radnik ki si zaželi masten burek s kokakolo, pa sproti vzame še štruco za doma.

Glugy ::
harmonkar9 je izjavil:
jaz ne bom podpiral migrantov, jem samo kvaliteten kruh v ameriškem slogu, ki je na sobni tempreturi en mesec nespremenjen, takoj vidiš razliko v kvaliteti s hitro pokvarljivo albansko robo.
Ameriški kruhi so sladki kruhi in imajo polno sladkorja notr...tako da če mene vprašaš je to še slabš.

harmonkar9 je izjavil:
Ameriški kruhi so sladki kruhi in imajo polno sladkorja notr...tako da če mene vprašaš je to še slabš.
Trolal je. Ameriški kruh ni kruh, niti približek našemu. Packarija, kot vse ostalo.
Nekdo je omenil Hofer. Veliko vrst, okusen kruh in mnogo cenejši, kot drugje. Polnozrnat hlebec ti bo na primer Spar prodal dvakrat dražje.

gruntfürmich ::
slovenci pač niso navajeni kvalitetne robe, samo na denar gledajo. zato pa so šiptarji prenehali uvažati kvalitetno makedonsko sadje in zelenjavo, ker je bilo 20% dražje kot pomije v trgovini...
iz enakega razloga sedaj prosperirajo pomije od albanskih 'pekov'...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

c3p0 ::
Nezahteven kupec, ki želi le penasto, puhasto in čimceneje. Ustrezna ponudba pride, ampak to je le posledica povpraševanja.

gruntfürmich je izjavil:
slovenci pač niso navajeni kvalitetne robe, samo na denar gledajo. zato pa so šiptarji prenehali uvažati kvalitetno makedonsko sadje in zelenjavo, ker je bilo 20% dražje kot pomije v trgovini...
Kvalitetno makedonsko sadje in zelenjavo. To pa.

gruntfürmich je izjavil:
Kvalitetno makedonsko sadje in zelenjavo. To pa.Če sam nisi navajen kvalitetne hrane, ne sodi drugih po sebi.
bolj kvalitetna je bila kot ponudba v supermarketih.

cahahopie ::
Takole je.
Ne živim v Ljubljani ampak blizu četrtega največjega mesta v Sloveniji in edini Mlinar v mestu se je žal zaprl.
Tako, da nimamo razkošja Ljubljane.
Ne govorim samo za "albanske" pekarne ampak govorim tudi o pekarnah pri nas in na Hrvaškem, ki jih vodijo bodisi slovenci (Štefka), hrvati (Marica iz Dugog otoka) in Biljana, priseljenka iz Doboja.
Pomojem gre kot je nekdo prej napisal, ustaljen, enostaven trend v povezavi s ceno ali prepričanjem, da nam ta okus še vedno sede ali kupovanje pekovskih polizdelkov iz istih virov.
Npr. letos v Milni na Braču kjer so zasidrane razkošne jahte. Okoli fensi morska ponudba a v edini pekarni v kraju pa strežejo ravno takše "sladice". Da bi se človk kar odpeljal v Tommy-ja 15km vstran.
Pa na morju ne bom ravno pekel kruha.
Pa če grem v službo in bi na poti kaj pametnega kupil, tudi ne bom pekel kruha.
Sploh pa se ne gre za štruce kruha!
Ne živim v Ljubljani ampak blizu četrtega največjega mesta v Sloveniji in edini Mlinar v mestu se je žal zaprl.
Tako, da nimamo razkošja Ljubljane.
Ne govorim samo za "albanske" pekarne ampak govorim tudi o pekarnah pri nas in na Hrvaškem, ki jih vodijo bodisi slovenci (Štefka), hrvati (Marica iz Dugog otoka) in Biljana, priseljenka iz Doboja.
Pomojem gre kot je nekdo prej napisal, ustaljen, enostaven trend v povezavi s ceno ali prepričanjem, da nam ta okus še vedno sede ali kupovanje pekovskih polizdelkov iz istih virov.
Npr. letos v Milni na Braču kjer so zasidrane razkošne jahte. Okoli fensi morska ponudba a v edini pekarni v kraju pa strežejo ravno takše "sladice". Da bi se človk kar odpeljal v Tommy-ja 15km vstran.
Pa na morju ne bom ravno pekel kruha.
Pa če grem v službo in bi na poti kaj pametnega kupil, tudi ne bom pekel kruha.
Sploh pa se ne gre za štruce kruha!
Bolje živ slabič kot mrtev junak!

paradajzos ::
Dejansko ti kruh butiki
rastejo blizu šol, kjer mularija poje vse, kar jim je na prvo žogo okusno in poceni mora biti.
Tako so si zagotovili posel na dolgi rok, ker imajo zagarantirane trume odvisnikov.
Meni na kraj pameti ne pade, da bi kupil kruh ali karkoli podobnega v takšni pekarni - že praktično ni, zakaj bi se posebej ustavljal še tam, če lahko vse kupim v šoping centru.
Potem je pa tu zame še "pa nisam ti ja mačak" moment...

Tako so si zagotovili posel na dolgi rok, ker imajo zagarantirane trume odvisnikov.
Meni na kraj pameti ne pade, da bi kupil kruh ali karkoli podobnega v takšni pekarni - že praktično ni, zakaj bi se posebej ustavljal še tam, če lahko vse kupim v šoping centru.
Potem je pa tu zame še "pa nisam ti ja mačak" moment...

Zgodovina sprememb…
- spremenil: paradajzos ()

donvito ::
Dober domač kruh iz krušne peči in še mesnine se dobi:
https://mmjevnikar.kmeckiglas.com/zlate...
Občasno kupim domač kruh tudi na stojnicah ob sobotah v Kranju, med tednom pa Špar, Hofer in redko Lidl.
In še: https://www.pekarna-orehek.si/kruh-2/
https://mmjevnikar.kmeckiglas.com/zlate...
Občasno kupim domač kruh tudi na stojnicah ob sobotah v Kranju, med tednom pa Špar, Hofer in redko Lidl.
In še: https://www.pekarna-orehek.si/kruh-2/

Nekoč mi je ena veganka težila z vegansko prehrano.
Tadruga(tudi veganka) zraven mi je pa rekla: "nisi smetnjak",
da bi dajal vase, kar ti ni všeč.
V primeru teh "pekarn" je pa isto.
Nisi SMETNJAK, da boš požrl vse čirečare.
Tadruga(tudi veganka) zraven mi je pa rekla: "nisi smetnjak",
da bi dajal vase, kar ti ni všeč.
V primeru teh "pekarn" je pa isto.
Nisi SMETNJAK, da boš požrl vse čirečare.

Magic1 ::
Kaj pa ima veze "všeč" in smetnjak?!? Ta "pena" kruh je čist dober dokler je topel. Večina kruha je, samo načeloma le v teh pekarnar dobiš toplega.
Magic

feryz ::
Kruh lahko človek je dokler je mlajši od 35 let. Potem je veselice konec.
Jaz ga ne jem že 20 let. Nobenega.
Kar ni mulcev več doma, se ne spomnim, kdaj je bil kruh nazadnje pri hiši. Letos nisem ziher da je bil.
Jaz ga ne jem že 20 let. Nobenega.
Kar ni mulcev več doma, se ne spomnim, kdaj je bil kruh nazadnje pri hiši. Letos nisem ziher da je bil.

Netrunner ::
te cigu migu pekarne kjer je ni razlike med krofom in kajzrco se je za izogibat, razen če potrebuješ lepinjo .. to še znajo narediti. Drugače pa po vseh pekarnah pogrešam črn kruh, miljon različic belih in sem pa tja kakšen polbelih .. črnih pa zelo zelo malo.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

starfotr ::
Vsem pekarnam je skupna poceni vhodna surovina in drag končen izdelek.
Tona pšenice je največ 225 eur za najboljšo klaso. Kruh in pecivo pa prodajajo po več kot 10 eur/kg.
https://kz-radgona.si/attachments/artic...
Surovine pa prihajajo iz Ukrajine in podobno, kjer je vse še mnogo ceneje.
Pekarne lidl pa hofer so milo rečeno za en drek. To je industrijska proizvodnja. Celo tako industrijsko pekarno upravlja 5 ljudi, v trgovino samo še spečejo. Ampak vseeno svetlobna leta bolje od šipcev. Ljudem je pomembma cena. In šipci so eni izmed cenejših.
Tona pšenice je največ 225 eur za najboljšo klaso. Kruh in pecivo pa prodajajo po več kot 10 eur/kg.
https://kz-radgona.si/attachments/artic...
Surovine pa prihajajo iz Ukrajine in podobno, kjer je vse še mnogo ceneje.
Pekarne lidl pa hofer so milo rečeno za en drek. To je industrijska proizvodnja. Celo tako industrijsko pekarno upravlja 5 ljudi, v trgovino samo še spečejo. Ampak vseeno svetlobna leta bolje od šipcev. Ljudem je pomembma cena. In šipci so eni izmed cenejših.

Pekarne lidl pa hofer so milo rečeno za en drek.
Ti se že zbudiš zagrenjen?
Kar 51 HOFERjevih vrst pekovskih izdelkov prejelo zlato odličje
Zadnje čase kupujem njihov kruh brez kvasa s semeni. Odličen.

V kruh spada moka, voda, sol, kvas ali pa droži. In čisto nič drugega, kar vsebujejo industrijski kruhi.

V kruh spada moka, voda, sol, kvas ali pa droži. In čisto nič drugega, kar vsebujejo industrijski kruhi.
Tega se lahko držiš, če kruh pečeš doma.
Če so pa količine, si pa ne moreš privoščit, da se ti kaj podre.
Zato dajejo notri od sodebikarbone, pecilnih, razne konzervanse...
Predvsem jim je prva, da bo res vzhajalo in to hitro. Kar se pri drožeh in natur kvasu rado tudi ponesreči.
Npr. napisano imajo: kruh brez kvasa. Droži niso omenjene. Le od česa je vzhajalo?
Potem imaš koruzni kruh brez kvasa. Temu se sploh ne more reči, da je kruh. To je čisti biskvit. Z mnogo preveč cukra, da bi bil kruh.
Zanimivi so krofi? Doma ne boš nikoli dosegel, da je testo kot puhek, pena... => To niso dobre lastnosti. Krof mora biti natur kvašen in vzhajan. Takšnih ne moreš več kupit. Še pri pravih Pekih zelo težko.

Pat_MaGroin ::
Siptarske pekarne so tam za pranje mafijskega denarja. Kaj se prodaja notri, je postranskega pomena.

fikus_ ::
Kruhov in podobnih pekovskih izdelkov brez kemije ni. Že to, da je kruh enakomerno vzhajan, male enakomerne luknjice,... je dodana kemija.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

iso2000 ::
V te "pekarne" ne vstopim več. Kot ste že ostali ugotovili ima vse isti okus in za vse uporabijo praktično enako testo. Da lahko takšne pekarne obstajajo pa pripisujem parim dejavnikom - ljudje so postali leni in se jim ne da doma peči kruha. Večina je navajena na industrijske kruhe in potem v kombinaciji z nizkimi cenami to šiptarsko sranje najde svoje stranke. Opazujem kako skrbne mamice zavijejo v pekarno, po kakšno žemljico za svojega sončka. To počnejo dan za dnem in je bodoči nov odjemalec tu. Navajen na prijetno mehko "penico" in sladkast okus. Pa je mamica naredila svoje...
Če že, bi bila boljša izbira kakšen kruh v trgovini, kakšni hlebci, kot npr. jelenov. Je pa seveda vse to industrija, drugače ne more biti.
Sem pa v Trzinu pred časom odkril dobro pekarno, kjer pek peče kruh z drožmi. Ampak, ko takega prinesem domov, domači že vihajo nos, ni posebej dober, trda skorja, hitro se pokvari... Pač,smo spet pri navaajenosti na okuse, so vajeni kruha iz trgovine.
Jaz sicer kruha pojem minimalno, tedensko ca. 100-150 gramov (lepinja ali chiabata). Ga pa kdaj doma spečem za druge. Ta vedno hitro izgine, pa ni nič posebnega... Tako, da pravi odgovor je po mojem mnenju peka domačega kruha. Tako se nadzoruje kakovost sestavin, pa tudi cenovno se verjetno izplača, če je človek večji porabnik kruha.
Če že, bi bila boljša izbira kakšen kruh v trgovini, kakšni hlebci, kot npr. jelenov. Je pa seveda vse to industrija, drugače ne more biti.
Sem pa v Trzinu pred časom odkril dobro pekarno, kjer pek peče kruh z drožmi. Ampak, ko takega prinesem domov, domači že vihajo nos, ni posebej dober, trda skorja, hitro se pokvari... Pač,smo spet pri navaajenosti na okuse, so vajeni kruha iz trgovine.
Jaz sicer kruha pojem minimalno, tedensko ca. 100-150 gramov (lepinja ali chiabata). Ga pa kdaj doma spečem za druge. Ta vedno hitro izgine, pa ni nič posebnega... Tako, da pravi odgovor je po mojem mnenju peka domačega kruha. Tako se nadzoruje kakovost sestavin, pa tudi cenovno se verjetno izplača, če je človek večji porabnik kruha.

Pat_MaGroin je izjavil:
Siptarske pekarne so tam za pranje mafijskega denarja. Kaj se prodaja notri, je postranskega pomena.
Bo kar držalo. Drugače se ne bi mogli tako širit.

Matwic ::
Ja žalostno je, da se v večjih supermarketih - oz. hipermarketih (Špar, ELeclerc) ponavadi najde boljši kruh kot pa v večini namenskih pekarn. Skoraj vedno se najde kaj uporabnega, recimo ajdov kruh, "rustic" baguette, dejanski črni kruh z droži (sourdough), razno-razne žemljice, itd. Tudi ko gledaš sestavine ni nič posebej spornega notri in ti kruhi zdržijo tudi po 3 - 4 dni brez pretiranega sušenja. Potem imaš pa te "pekarne", samo beli kruh iz najslabše moke, na tone kvasa notri (ker se jim ne da čakati, da bi testo čez noč ali še več počasi vzhajalo), sestavine... kdo bi vedel.

Tega se lahko držiš, če kruh pečeš doma.
V bistvu tudi naše velike pekarne pečejo kruh iz osnovnih sestavin. Recimo jelenov kruh od Žita je čista osnova. Prav tako ima Pekarna Grosuplje kruhe brez aditivov in zdržijo kar lep čas.
Lahko si razlagaš kakor želiš, dejstvo je, da kruh iz diskontnih trgovin ni bog ve kaj, saj zasledujejo nizko proizvodnjo ceno in visoke marže. Zato pa je kompletna proizvodnja avtomatizirana.
Da ne omenjam ogabnih strank, ki si kruh postrežejo s svinjskimi rokami. Hvala, ampak ne hvala.
Nazaj na šipce. Nikoli ne bi šel v te greznice po karkoli.

bozicek ::
Da res je, naš kruh zdrži dolgo časa in je brez aditivov (večina) ampak ima notri kislo testo, predtesto ali pa celo oboje zaradi česar je taka obstojnost.
Seveda te stvari niso poceni in niti ni za pričakovati da bo lokalni šiptar to imel
Seveda te stvari niso poceni in niti ni za pričakovati da bo lokalni šiptar to imel
Darila letos samo za poredne

največja žalost je da slovenčeki toliko šinfajo albance, a po te pomije pa redno hodijo...

donvito ::
gruntfürmich je izjavil:
največja žalost je da slovenčeki toliko šinfajo albance, a po te pomije pa redno hodijo...![]()
Očitno tudi ti, da to veš.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16899 (4093) | Tody |
» | Hofer ne fer (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 54229 (22632) | darkolord |
» | Triki za prišparati nekaj denarja (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 37327 (28050) | Uporabnik |
» | Hofer in premalo pečen kruh (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16560 (13836) | zmaugy |
» | Aparat za peko kruha (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 43867 (39058) | fosil |