Forum » Loža » Kvaliteta pekarn od Slovenije do Dubrovnika
Kvaliteta pekarn od Slovenije do Dubrovnika

cahahopie ::
Zdravo,
Imam vprašanje zakaj je ponudba pekarn od Slovenije in po celotni Jadranski obali tako slaba ? V to ne štejem franšize Mlinar ali kaj podobnega.
Domnevam, da obstaja nek klasičen zastarel nabor ponudbe, ki se je rodil v prejšnji državi.
Tega sedaj zopet tem bolj uvajajajo novi migranti iz področja Kosova in BiH, da si omogočijo preživetje verjetno.
Hkrati pa po celotni Jadranski obali ostajajo zakoreninjene stare pekarne z bolj ali manj isto ponudbo.
Delno zaradi odročnosti (npr. pekarna na Dugem otoku) ter delno zaradi istega razloga kot je bil že omenjen.
Ko govorim o ponudbi mislim na naslednje:
- mehek bel kruh , ki zdrži slab dan, super za namakanje v ribji brodet in mazanje Kekec paštete. Spomini na otroštvo.
- slaniki in preste
- kifeljc s hrenovko,
- hrenovka v testu,
- pica s šunko,
- sirovka
Hec je, da so vsi delani z istim testom. Ni ločnice med sladkim in slanim, je samo isti "sladki" kruh s soljo ali več sladkorja.
Da ne delam krivice, zraven navado spadajo še mastni mesni burek rezina, sirna pita (aka sirov burek) in jabolčni zavitek.
Ali lahko kmalu pričakujemo kakšno kulinarično revolucijo ?
Imam vprašanje zakaj je ponudba pekarn od Slovenije in po celotni Jadranski obali tako slaba ? V to ne štejem franšize Mlinar ali kaj podobnega.
Domnevam, da obstaja nek klasičen zastarel nabor ponudbe, ki se je rodil v prejšnji državi.
Tega sedaj zopet tem bolj uvajajajo novi migranti iz področja Kosova in BiH, da si omogočijo preživetje verjetno.
Hkrati pa po celotni Jadranski obali ostajajo zakoreninjene stare pekarne z bolj ali manj isto ponudbo.
Delno zaradi odročnosti (npr. pekarna na Dugem otoku) ter delno zaradi istega razloga kot je bil že omenjen.
- mehek bel kruh , ki zdrži slab dan, super za namakanje v ribji brodet in mazanje Kekec paštete. Spomini na otroštvo.
- slaniki in preste
- kifeljc s hrenovko,
- hrenovka v testu,
- pica s šunko,
- sirovka
Hec je, da so vsi delani z istim testom. Ni ločnice med sladkim in slanim, je samo isti "sladki" kruh s soljo ali več sladkorja.
Da ne delam krivice, zraven navado spadajo še mastni mesni burek rezina, sirna pita (aka sirov burek) in jabolčni zavitek.
Bolje živ slabič kot mrtev junak!

Pithlit ::
Zdravo,
- slaniki in preste
- kifeljc s hrenovko,
- hrenovka v testu,
- pica s šunko,
- sirovka
Dokler se boš samo pri "šiptarjih" ustavljal pač ne pričakuj neke revolucije.
Life is as complicated as we make it...

Vanadium ::
Problem je, da so šiponi preplavili pekarsko branžo in klasičnih normalnih pekaren je vedno manj oziroma podlegajo trendu lokalne konkurence. Včasih je bilo logično da ima šipon sadje/zelenjava iz Makedonije, burek in sladoled. Prodajo bureka so razširili še potem na pekarijo in isto opažam da je njihov kruh in pekovski izdelki večinoma še pred nakupom za v koš. Preveč kvasa, neokusno ... Jaz sem parkrat doma popizdil glede kruha in sem rekel naj se ne kupuje več kruh od šiponov in raje zdaj sami spečem doma pa vsaj vemo kaj jemo ...

strikeout ::
Večino pekarn obvladujejo albanci. Z nizko kakovostjo izdelkov in dumpinško politiko so izrinili konkurenco.
So pa v starih časih imeli dober burek. Zdaj je pa obup.
So pa v starih časih imeli dober burek. Zdaj je pa obup.

Kurzweil ::
Verjetno so ljudje navajeni na te taiste izdelke, ki so šli od naših babic in dedkov, do nas in še mlajših... ljudje po večini ne radi menjajo rutine...
Je pa dejstvo, da nekaj so te "šiptarske" pekarne, se opravičujem izrazu, ampak tako najbolj nazorno opišem pekarne, kjer dobiš po večini bel kruh, kot je OP napisal, po večini isto testo za vse, najbolj cenena moka, kruh oz. izdelki, ki so čez en dan zgolj še za smeti... včasih se zdi, da je v kruhu in testu ista količina sladkorja... seveda je takšen kruh najcenejši, kjer tišči en velik razlog... v resnici pa je to tako kot McDonalds, ena navadn tovarna sladkornih bolnikov, seveda govorim o tistih, ki pretiravajo, kar je večina... izdelki pa isti, ker folk to pač hočejo... kako že pravijo, ne menjaš konja, ki zmaguje...
Po drugi strani pa ima skoraj vsaka vas in mesto tudi številne druge alternative, kot so domače pekarne, kakšne tradicionalne pekarne, poznam kar nekaj ljudi, ki pečejo kruh, ki je vrhunski, precej dobiš na tržnici, ponekod celo še razvažajo... kvaliteta kruha je seveda boljša, kruh je bolj obstojen, predvsem pa se dobi tudi kaj iz graham, ajdove, pirove in še kakšne druge polnozrnate moke, kar je neprimerljivo bolj zdrava alternativa. Seveda je takšen kruh primerno dražji, ampak v vsakem primeru večina ljudi je preveč kruha, še posebej je to problem pri belem kruhu, da ne rečem belih sladkih stvareh... da ne omenjam kvalitete sira, šunke, hrenovk v nekaterih izdelkih.
Osebno jemljem polnozrnat kruh, največkrat pečen z drožmi, ki je lažje prebavljiv, okusen, dlje zdrži... je pa dražji, ga pa pače lokalna gospa in ga dobiš po naročilu, enkrat tedensko ima tudi stojnico, kjer ponuja še številne druge stvari.
Podobno velja pri zelenjavi, sadju, mesu, mlečnih izelkih, če imaš srečo se dobi v lokalnem okolju marsikaj, kar je neprimerljivo bolj kvalitetno je pa drago, seveda se med temi najdejo tudi kakšne črne ovce, še posebej kar se mesa tiče, ampak če poznaš te ljudi in kako delajo, si lahko precej pomirjen. Jaz tako tedensko jemljem gajbice sezonske zelenjave... 1-2 tedensko kruh, ki ga iz leta v leto jem manj, definitivno pa ne tiste puhaste bele smeti iz pekarne, ki so drug dan dobre za zabijanje žebljev.
Sem imel pa v življenju že tudi obdobja, tudi precej dolga, ko sem si pekel kruh sam... kupil proper moko, recimo v Prekmurju (podobno kot bučno olje)... domače, mleto na kamen... sam imam rad povsem polnozrnat kruh in eno tono semen... spečeš ko rabiš in imaš sveže... stvar ne vzame veliko časa, lahko si testo narediš tudi za večkrat in daš v skrinjo... dolgo sem imel tudi droži v teglcu v omari... tu vsaj veš kaj ješ... že kar je kupljeno in je temno in kjer piše, da je polnozrnato, iz ajde, pire..... potem pogledaš kaj vse je dodano, kakšen delež je dejansko te moke in vidiš, da gre tudi tam v veliki meri za nateg, saj je včasih delež moke, ki se je izogibaš večji, kot tisti, ki ga želiš.
Long story short... folk je navajen jesti/kupovati isto, sploh starejši, ti "šiptarji" pa tudi delajo tako, kot jim bilanca veleva, dvomim tudi, da je kdo od njih prav zares nek mojster peke in nek kulinarični guru in raziskovalec, da bo pekel nekaj novega, raziskoval... poceni moka, poceni sestavine, poceni pekovski izdelki, ki pa so dejansko prej smeti, kot pa hrana...
Je pa dejstvo, da nekaj so te "šiptarske" pekarne, se opravičujem izrazu, ampak tako najbolj nazorno opišem pekarne, kjer dobiš po večini bel kruh, kot je OP napisal, po večini isto testo za vse, najbolj cenena moka, kruh oz. izdelki, ki so čez en dan zgolj še za smeti... včasih se zdi, da je v kruhu in testu ista količina sladkorja... seveda je takšen kruh najcenejši, kjer tišči en velik razlog... v resnici pa je to tako kot McDonalds, ena navadn tovarna sladkornih bolnikov, seveda govorim o tistih, ki pretiravajo, kar je večina... izdelki pa isti, ker folk to pač hočejo... kako že pravijo, ne menjaš konja, ki zmaguje...
Po drugi strani pa ima skoraj vsaka vas in mesto tudi številne druge alternative, kot so domače pekarne, kakšne tradicionalne pekarne, poznam kar nekaj ljudi, ki pečejo kruh, ki je vrhunski, precej dobiš na tržnici, ponekod celo še razvažajo... kvaliteta kruha je seveda boljša, kruh je bolj obstojen, predvsem pa se dobi tudi kaj iz graham, ajdove, pirove in še kakšne druge polnozrnate moke, kar je neprimerljivo bolj zdrava alternativa. Seveda je takšen kruh primerno dražji, ampak v vsakem primeru večina ljudi je preveč kruha, še posebej je to problem pri belem kruhu, da ne rečem belih sladkih stvareh... da ne omenjam kvalitete sira, šunke, hrenovk v nekaterih izdelkih.
Osebno jemljem polnozrnat kruh, največkrat pečen z drožmi, ki je lažje prebavljiv, okusen, dlje zdrži... je pa dražji, ga pa pače lokalna gospa in ga dobiš po naročilu, enkrat tedensko ima tudi stojnico, kjer ponuja še številne druge stvari.
Podobno velja pri zelenjavi, sadju, mesu, mlečnih izelkih, če imaš srečo se dobi v lokalnem okolju marsikaj, kar je neprimerljivo bolj kvalitetno je pa drago, seveda se med temi najdejo tudi kakšne črne ovce, še posebej kar se mesa tiče, ampak če poznaš te ljudi in kako delajo, si lahko precej pomirjen. Jaz tako tedensko jemljem gajbice sezonske zelenjave... 1-2 tedensko kruh, ki ga iz leta v leto jem manj, definitivno pa ne tiste puhaste bele smeti iz pekarne, ki so drug dan dobre za zabijanje žebljev.
Sem imel pa v življenju že tudi obdobja, tudi precej dolga, ko sem si pekel kruh sam... kupil proper moko, recimo v Prekmurju (podobno kot bučno olje)... domače, mleto na kamen... sam imam rad povsem polnozrnat kruh in eno tono semen... spečeš ko rabiš in imaš sveže... stvar ne vzame veliko časa, lahko si testo narediš tudi za večkrat in daš v skrinjo... dolgo sem imel tudi droži v teglcu v omari... tu vsaj veš kaj ješ... že kar je kupljeno in je temno in kjer piše, da je polnozrnato, iz ajde, pire..... potem pogledaš kaj vse je dodano, kakšen delež je dejansko te moke in vidiš, da gre tudi tam v veliki meri za nateg, saj je včasih delež moke, ki se je izogibaš večji, kot tisti, ki ga želiš.
Long story short... folk je navajen jesti/kupovati isto, sploh starejši, ti "šiptarji" pa tudi delajo tako, kot jim bilanca veleva, dvomim tudi, da je kdo od njih prav zares nek mojster peke in nek kulinarični guru in raziskovalec, da bo pekel nekaj novega, raziskoval... poceni moka, poceni sestavine, poceni pekovski izdelki, ki pa so dejansko prej smeti, kot pa hrana...

Ganon ::
Če me dnevno, do konca življenja, zastonj zalagaš z albansko robo, je ne vzamem. Raje nikoli več ne jem pekovskih izdelkov. Najbolj cenena možna svinjarija. In iz čisto vseh obratov enako smrdi po nečem kislem, vonj ki ga ne zaznam nikjer drugje. Da ne omenjam, da je vse tako mastno, da je papirnata vrečka prepojena. Ko tipkam, me sili na bruhanje.
Imamo domače pekarne s kvalitetnimi izdelki, samo oči je potrebno odpreti.
Imamo domače pekarne s kvalitetnimi izdelki, samo oči je potrebno odpreti.

Squirrel ::
- mehek bel kruh , ki zdrži slab dan, super za namakanje v ribji brodet in mazanje Kekec paštete.
Zdrži slab dan? Kaj pa to sploh pomeni? Da potem ni več ves mehak, nežen ampak se naravno stara? Zdrži seveda še kakšen dan ali dva, le za razvajeno ritko ni več.
Mene bi skrbelo, če se do naslednjega dne ne bi vsaj nekoliko posušil. To, da ohrani nespremenjeno stanje dlje časa se namreč običajno doseže z dodanimi aditivi, maščobami, itd.

harmonkar9 ::
jaz ne bom podpiral migrantov, jem samo kvaliteten kruh v ameriškem slogu, ki je na sobni tempreturi en mesec nespremenjen, takoj vidiš razliko v kvaliteti s hitro pokvarljivo albansko robo.

cekr ::
Kot vem, imajo Šiptarji proizvodnjo na Viču. Tam jemljejo vsi to robo.
Zato je povsod enako.
Da pa uspevajo, je pa samo zaradi tega, ker narod ne spoštuje samega sebe.
Če piše npr. Pekarna "Medvode", se nekaterim kar milo stori. "Domač" kruh.
Sploh pa niso nič cenejši kot v klasični trgovini.
Tisti najcenejši narezan iz trgovine, je precej boljši.
Zato je povsod enako.
Da pa uspevajo, je pa samo zaradi tega, ker narod ne spoštuje samega sebe.
Če piše npr. Pekarna "Medvode", se nekaterim kar milo stori. "Domač" kruh.
Sploh pa niso nič cenejši kot v klasični trgovini.
Tisti najcenejši narezan iz trgovine, je precej boljši.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Bellator ::
Pri svežem kruhu je razlika skoraj 2x, najcenejši (narezan) iz trgovine je vsaj 1 dan star.
Preveri koliko mtoseva si v resnici!
https://mojkviz.neocities.org/
https://mojkviz.neocities.org/
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()

Magic1 ::
Jaz sem začel bojkotirat večinoma zaradi cene. Vsakič, ko sem šel v nedeljo po kruh/burek, je bil 10centov dražji. Vse je skoraj dvakrat dražje, kot nedolgo nazaj.
Magic
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16810 (4004) | Tody |
» | Hofer in premalo pečen kruh (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16393 (13669) | zmaugy |
» | postarana hrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15858 (13619) | imagodei |
» | Pečem domač kruh preračunano stane 0,5 evra/kg (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21458 (19383) | energetik |
» | Najboljsi sendvic (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9416 (5553) | JamesBond |