Forum » Problemi človeštva » Bogati smo bolj obdavčeni, zato plačujemo manj vrtca
Bogati smo bolj obdavčeni, zato plačujemo manj vrtca
133780 ::
Ok, bom šel kar poklicat Putina, Bezosa, Muska, Trumpa, Zuckerberga, Gates, mogoče še koga? Vse spore in globalne krivice razrešimo do jutri do zajtrka, končamo vojne in odpravimo lakoto... Čeprav so današnji techno- in commodity- tajkuni verjetno že velikoooo bogatejši kot 1789 plemstvo, edino vejo, da nas ne smejo hecati s potico namesto kruha. Ni pa problem, če nam kot slovenski PM pred volitvami rečejo, da ne vemo, kam z denarjem in bomo samo veseli višjih napovedanih davkov in mi še to podpremo na volitvah, pa tudi naganjanje na Hrvaško mu ne zamerimo kaj pretirano, izgleda. Do naslednjih volitev bo pa verjetno že tudi kdo drug pripravil vizualizacijo rasti mase plač. :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 133780 ()
zobnik ::
In še več nesocializiranih otrok najbolj problematičnih staršev, ki bi bili do OŠ doma. Večina sploh ne bi znala slovensko.
Včasih smo do 7 leta ostal doma in so vsi naredil osnovno šolo s 4 ali celo sestra same petke, in potem naprej srednja šola, služba, ni d ani.... razen mene zarad bolezni, a sem pač edini v družini, zato tvoja trditev nikakor ne drži.
delavec44 ::
In koliko tujcev je bilo včasih pri nas? Pa koliko otrok so imele družine in kje so se družili ter socializirali? Pa malo primerjaj z danes.
111111111111 ::
Kaj pa zaposlen v ultra high tech firmi kot recimo Cosylab, ki služi na račun javnega denarja, ki gre v znanost?
Jao bože. Bolje kot v kulturnike.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
RedDrake ::
To sploh ni bistveno. Je tak neto prejemnik ali vplačnik?
A si ti tut v teh vodah, eh?
Jah, lej lepo se je svaljkat po paradržavnih parazitih in pametovati po forumih cele dni.
Jah, lej lepo se je svaljkat po paradržavnih parazitih in pametovati po forumih cele dni.
za brezposelne zdrave mamice in očke pa naj imajo otroka doma oz. plačajo 100% saj če so brezposelni od nečesa morajo živet kot od dela na črno, preprodaja avtov, telefonov itd.
S temule delom se ne strinjam. Brezposelni dajo lahko otroka v vrtec zastonj, ampak MORAJO delat 1 dan v tednu javna dela: pobiranje smeti, košenje javnih površin, okopavanje gredic, branje starejšim, prevoz starejših v domu upokojencev, prostovoljstvo...
4 dni pa lahko iščejo šiht.
To sploh ni bistveno. Je tak neto prejemnik ali vplačnik?
Koliko kulturnikov si pri nas služi kruh in ni neto prejemnik? Praktično vsi v operi, drami, orkester RTV, ... Pa te sem naštel, ki si svoj denar tudi zaslužijo, saj nekaj doprinesejo. Kaj pa neki kvazi umetniki, ki samo denar vlečejo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()
RedDrake ::
Poanta je bila da so eni očitni neto prejemniki, drugi, ki pa zase verjamejo, kako trdo garajo na prostem trgu, pa so tudi neto prejemniki. Oh noes!
Recimo, lej tega prodornega podjetnika, ki je uspel na trgu in živi od prostega trga.
Aja ups, čaki mal, moji davki ga plačajo. Ne samo plačajo. Moji davki mu plačajo vile in luksuz, ki se ga gre.
Super.
Samo ne vidim kaj je razlika pri njem, ali pa pri Zokiju, ki mu tudi moji davki plačajo podobno ...
Pa da ne bo pomote, ni tega *zelo* veliko, ampak nekaj pa je. Zdaj taki bi morali biti tiho ko miške, ampak včasih so glasni ko hudič. Ni za dvomiti, da jih je tudi tu na forumu par takih kalibrov.
Recimo, lej tega prodornega podjetnika, ki je uspel na trgu in živi od prostega trga.
Aja ups, čaki mal, moji davki ga plačajo. Ne samo plačajo. Moji davki mu plačajo vile in luksuz, ki se ga gre.
Super.
Samo ne vidim kaj je razlika pri njem, ali pa pri Zokiju, ki mu tudi moji davki plačajo podobno ...
Pa da ne bo pomote, ni tega *zelo* veliko, ampak nekaj pa je. Zdaj taki bi morali biti tiho ko miške, ampak včasih so glasni ko hudič. Ni za dvomiti, da jih je tudi tu na forumu par takih kalibrov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
johnnyyy ::
Poanta je bila da so eni očitni neto prejemniki, drugi, ki pa zase verjamejo, kako trdo garajo na prostem trgu, pa so tudi neto prejemniki. Oh noes!
Super.
Po mojem ljudje delamo napako ker gledamo prek JS/ZS. Podobna napaka je pri prostem trgu. Mi bi morali iti korak naprej in se odločiti, kaj je bolj in kaj je manj pomembno. Ker na koncu je neka "kozmetičarka" na prostem trgu "precej več vredna", kot okoljevarstveni inšpektor.
Malidelničar ::
Kaj pa, če je finančno najbolj ugodna rešitev za mlado družino tista, ki je BREZ VRTCA?
Mož v službi, mama doma (gospodinja oz. stay-at-home-mom).
Pod črto finančno družini več ostane, plus so še posredni benefiti na področju upravljanja z družinskim časom, plus čustveno-psihološki benefiti takšnega 'arrangementa'?
Pod črto finančno družini več ostane, plus so še posredni benefiti na področju upravljanja z družinskim časom, plus čustveno-psihološki benefiti takšnega 'arrangementa'?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Bizkit45 ::
Malidelničar je izjavil:
Kaj pa, če je finančno najbolj ugodna rešitev za mlado družino tista, ki je BREZ VRTCA?
Če je mati na minimalcu in oče nad povprečjem, potem je vsekakor za premisliti.
Če sta pa tam tam, pa žal ne bo šlo. Je še vedno "ceneje" v vrtec in plačati z dvema plačama.
Mislim da je Charlie Kirk bil takšnega mišljenja - kar je bilo tud meni nekako všeč pri njemu. V smislu, nazaj na stara pota. Očetje so lovci/providerji, matere ljubeče/učiteljice, ki skrbijo za družino. Ampak dandanašnje "empowered" ženske nikoli ne bodo za to. Mala peščica ja, ostalo pa..
Malidelničar je izjavil:
Če je mati na minimalcu in oče nad povprečjem, potem je vsekakor za premisliti.
Če sta pa tam tam, pa žal ne bo šlo. Je še vedno "ceneje" v vrtec in plačati z dvema plačama.
Mislim da je Charlie Kirk bil takšnega mišljenja - kar je bilo tud meni nekako všeč pri njemu. V smislu, nazaj na stara pota. Očetje so lovci/providerji, matere ljubeče/učiteljice, ki skrbijo za družino. Ampak dandanašnje "empowered" ženske nikoli ne bodo za to. Mala peščica ja, ostalo pa..
Hvala za razumevajoč odgovor, tega iskreno nisem vajen v Sloveniji.
Jaz namreč občasno v javnosti na forumih želim odpreti to tematiko (zato sem jo tudi tukaj na Slo-Tech-u) in je neverjetno kako je totalen odpor in dobesedno napad že v štartu. Slovenke takoj napadejo - in to prav agresivno - slovenski moški uporabniki pa se potem postavijo na neko progresivno stran, kako da ja "ne bomo dajali žensk za štedilnik".
V primerjavi s tujino in forumi kjer sem aktiven (bolj ameriški, pa tudi kakšne debate v Zah. Evropi, Francija in Britanija) Slovenija tu ful izstopa, da se v bistvu to temo že v štartu sestreli, nosilca ideje osmeši in na ta način blokira v javnosti.
Ta zadeva ne dobi tractiona pri nas. So bili poizkusi pred leti, pa nikoli niti ni bilo debate - odziv medijev, kolumnistov, novinarjev vedno, da je zadeva v SLO 'off limits'.
Nekomu mora biti to izjemno v interesu, da je vsakič takšna histerična reakcija.

stara mama ::
Malidelničar je izjavil:
Nekomu mora biti to izjemno v interesu, da je vsakič takšna histerična reakcija.
A tako kot reakcija na diznijev prikaz tradicionalnih vrednot?
https://www.facebook.com/craftypanda/po...
Ja, tako v k***u smo že, da da nekatere iritira normalna tradicionalna družina.
To je posledica večletnega vsiljevanja woke agend in podobnih oslarij.
Drugače pa da se vrnem na temo:
Polne (nesubvencionirane) cene vrtcev za prvo starostno obdobje so že skoraj 800€, ne daleč od minimalne plače.
Torej, tričlanska družina kjer ima eden nadstandardno plačo, drug pa na minimnalcu in pade v najnižji subvencioniran razred, se mu skoraj ne splača več delat.
Predvsem, če odšteješ vse živciranje na delovnem mestu/v prometu ter odsotnost skupnega družinskega časa.
Dobesedno smo že tam, ko se ljudem ne splača več delat.
To, da kakšne izplačane nadure hitro pokvarijo računico (če preseže razred), je pa že stara zadeva.
https://n1info.si/novice/slovenija/kaks...
Ekologija™ in Trajnost™
Utk ::
No, državi se ne splača da on dela, njemu se, ker ne plačuje 800 evrov.
Mislim da bi vsaka normalna ženska raje bila doma z otroci kot v (kakršnikoli) službi. Tistih par let dokler so majhni, pri 15ih več ni tako nujno.
Mislim da bi vsaka normalna ženska raje bila doma z otroci kot v (kakršnikoli) službi. Tistih par let dokler so majhni, pri 15ih več ni tako nujno.
nekikr ::
Jaz namreč občasno v javnosti na forumih želim odpreti to tematiko (zato sem jo tudi tukaj na Slo-Tech-u) in je neverjetno kako je totalen odpor in dobesedno napad že v štartu. Slovenke takoj napadejo - in to prav agresivno - slovenski moški uporabniki pa se potem postavijo na neko progresivno stran, kako da ja "ne bomo dajali žensk za štedilnik".
Tak je celotni zahodni svet. Jaz tudi mislim, da ni prav nič narobe s tem, če moški dela, ženska pa skrbi za gospodinjstvo in se posveti malo bolj otrokom. Vsekakor je to bolje kot to, da so otroci od jutra do večera nekje v varstvu in dve uri zvečer z utrujenima staršema. Se pravi ne da je to obvezno, ampak da ne bi smelo biti narobe. Ampak politična korektnost uničuje zahodni svet. Samo poglejte sprenevedanja po zadnji nogometni tekmi Slovenije v Sloveniji. Že dva ni berem kako se vsi čudijo in ugibajo kako je lahko toliko Albancev bilo na štadionu da so izžvižgali slovensko himno, igralce in igro. Jejhata, jejhata, prava zagonetka. Morda so krivi varnostniki pravijo, morda prodajalci kart, morda trava na igrišču. Da bi pa kdo rekel" Zato, ker je toliko jebenih Albancev pri nas" to pa ne. Prepovedano. Pa čeprav imamo že dvojezične šole v osrčju Slovenije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nekikr ()
energetik ::
Seveda je lahko tudi obratno, da ženska dela kariero.Jaz namreč občasno v javnosti na forumih želim odpreti to tematiko (zato sem jo tudi tukaj na Slo-Tech-u) in je neverjetno kako je totalen odpor in dobesedno napad že v štartu. Slovenke takoj napadejo - in to prav agresivno - slovenski moški uporabniki pa se potem postavijo na neko progresivno stran, kako da ja "ne bomo dajali žensk za štedilnik".
Tak je celotni zahodni svet. Jaz tudi mislim, da ni prav nič narobe s tem, če moški dela, ženska pa skrbi za gospodinjstvo in se posveti malo bolj otrokom. Vsekakor je to bolje kot to, da so otroci od jutra do večera nekje v varstvu in dve uri zvečer z utrujenima staršema. Se pravi ne da je to obvezno, ampak da ne bi smelo biti narobe. Ampak politična korektnost uničuje zahodni svet.
Jaz bi komot doma skrbel za otroke, če bi žena domov nosila plačo za oba, nimam nič proti.
vires in numeris
Ales78 ::
Spet fašisti provocirajo.
Ne razumeš, da se nisi rodil v ZDA, kjer tvoje lakomno lajnanje izgleda takole:
V EU je malo drugače, tisti, ki si to lahko privoščijo, plačujejo več, tisti, ki si ne morejo, zanje poskrbi družba.
Ne vem, kaj te moti, v ZDA bi bil ali brez šole ali pa bi bil v vojski, kjer bi kakšen taliban streljal po tebi.
Zato lepo zapri gobček in ne nakladaj preveč, prevsem pa ne glej preveč Hollywooda, ker se ti kisa. Nič ti ne manjka, čeprav plačuješ vrtec, v sistemu, ki si ga želiš, bi živel v kartonasti škatli, ker je večjih prascev od tebe mnogo več in bi te pojedli. Pa vrtec bi plačeval veliko več.
Preprečitev dvojnega plačevanja:
- Bogati že financirajo vrtce preko višjih davkov (progresivna lestvica)
- Zahtevati od njih še polno plačilo vrtca je dvojno obdavčevanje iste storitve
- Dejansko plačujejo vrtce dvakrat - enkrat preko davkov, drugič neposredno
Zaključek:
Vrtec ilustrira absurdnost sistema, kjer tisti, ki že največ prispevajo k financiranju javnih storitev, zanje še dodatno plačujejo polno ceno. To ni le nepravično, ampak tudi ekonomsko neučinkovito in družbeno škodljivo.
Ne razumeš, da se nisi rodil v ZDA, kjer tvoje lakomno lajnanje izgleda takole:
V EU je malo drugače, tisti, ki si to lahko privoščijo, plačujejo več, tisti, ki si ne morejo, zanje poskrbi družba.
Ne vem, kaj te moti, v ZDA bi bil ali brez šole ali pa bi bil v vojski, kjer bi kakšen taliban streljal po tebi.
Zato lepo zapri gobček in ne nakladaj preveč, prevsem pa ne glej preveč Hollywooda, ker se ti kisa. Nič ti ne manjka, čeprav plačuješ vrtec, v sistemu, ki si ga želiš, bi živel v kartonasti škatli, ker je večjih prascev od tebe mnogo več in bi te pojedli. Pa vrtec bi plačeval veliko več.
Vas zanima, zakaj zares plačujete visoke davke na plačo?
Ne, ni javni sektor, subvencionirate kapital:
https://slo-tech.com/forum/t801136/p8630739#p8630739
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ales78 ()
Ljudi je preveč. Prav nobene potrebe ni, da produktivni skrbijo za naraščaj tistih, ki svojih lastnih otrok ne morejo preživeti (pa jih še kar štepajo). Ajde, enega ti časti "družba", potem jih pa nehaj delati, če jih ne moreš preživljati.
In za to, da družba poskrbi za vse, navijajo tisti, ki ne morejo preživeti niti sebe, niti svojih otrok. In ti praviš "dajte mi, ker sam ne ustvarim dovolj ali pa se bom zatekel k nasilju". Dandanes se tako izsiljevanje da urediti, če bi bila volja.
energetik: btw, sem že slišal za obratne primere v SLO, ki ga omenjaš, da ženska dela kariero, mož pa je doma z otroci, in zadeva tudi laufa. Je bilo celo v medijih (in so seveda to zaspinali kot pozitivno, ker je ženska uspešnejša od moškega
).
Bolje to kot pa 5 otrok in vpitje "Dajte mi denar, če ne vas postrelim, ker sem tako beden, da niti za svoje otroke ne morem poskrbeti".
Kodrnusa ::
Sistem je narejen tako da morata oba v sluzbo. To so izumili v 60 letih v USA zato ker so dojeli, da lahko dvojno davke poberejo. Inflacija je naredila svoje, pa zenskam so pihal na dušo da so vec sposobne kot doma kuhat in pospravljati..
Sedaj pa imamo kar imamo. Zenske, ki se obnasajo kot tipi, moski ki se obnasajo kot zenske. Bi pa z veseljem podprl da je eden od starsev doma, ze zaradi otrok.
Sedaj pa imamo kar imamo. Zenske, ki se obnasajo kot tipi, moski ki se obnasajo kot zenske. Bi pa z veseljem podprl da je eden od starsev doma, ze zaradi otrok.
PovemVfaco ::
Bolje to kot pa 5 otrok in vpitje "Dajte mi denar, če ne vas postrelim, ker sem tako beden, da niti za svoje otroke ne morem poskrbeti".
Men se n zdi bolš, d se tu nek dereš v prazn, pa fantaziraš, d te bo papir evolucijsko dlje prpelu k razmnoževanje, ti se pa lah slepiš še naprj.
Bi pa z veseljem podprl da je eden od starsev doma, ze zaradi otrok.
Žal to ne bo tako preprosto, ko je to delovalo v ZDA (1960ish, je bil davek na zaslužek, za nekoga, kot je recimo Trump, 90%.
Zato je družba lahko cvetela. Zdaj ne more več, ker se ta denar ne vrača več med ljudi, ampak se koncentrira.
In mi, smo dovolj nori, da se zgledujemo po ZDA, 40 let prepozno v času.
Zgodovina sprememb…
To je bullshit. Taki niso nikdar plačevali teh davkov, ker so vedno našli rešitev. Zato so to tudi spremenili. Lafferjeva krivulja se temu učeno reče. Tudi mi to prakticiramo. Za Pogačarja recimo smo se odločili, da zasluži odločno preveč in ga "davčno" izgnali v drugo državo.
To je bullshit. Taki niso nikdar plačevali teh davkov, ker so vedno našli rešitev. Zato so to tudi spremenili. Lafferjeva krivulja se temu učeno reče. Tudi mi to prakticiramo. Za Pogačarja recimo smo se odločili, da zasluži odločno preveč in ga "davčno" izgnali v drugo državo.
Ja, to je zdaj možno, ker sta Reagan in Thatcherja zjebala svet. Ampak ne mi reči, da ZDA, ne more zapreti vseh teh davčnih oaz, če bi bila volja. Zato pa pravim, da to kar pravi Kodrnusa, ni več tako preprosto izvedljivo, dalo pa bi se, samo veliko koordinacije bi bilo potrebne.
Mimogrede, zato ne gledam Pogačarja po TV. Ker je pohlepna neetičnež, po tem, ko je leta drajsal slovenske ceste in slovenske klube, se dela, kot, da je vse skupaj dosegel sam in bi enako lahko počel, če mu država ne bi nudila vse infrastrukture. Kar velja tudi za vse ostale primere, ki jih boš potencialno navedel.
Zgodovina sprememb…
Tudi ti bi bil povsem enaka neetična pohlepna pizda, če bi bil sposoben ustvariti dovolj. Ker nisi, si želiš to kar ima on. Saj veš kaj pravijo, Levičar želi imeti vse kar imaš ti, le tvoje službe ne.
KG-348 ::
Ta je pa dobra. Pogačar donira več kot je dobil od države. Dončič tudi. Koliko mislite da država vlaga v kolesarjenje?
Hm, moram reči, da sem kar (pozitivno) presenečen: torej niste vsi a priori avtomatsko 100% proti temu, da bi bil en starš (mama) doma, kot alternativa vrtcu?
Zanimivo, na progresivnem Slo-Tech-u .....
Zanimivo, na progresivnem Slo-Tech-u .....
Tudi ti bi bil povsem enaka neetična pohlepna pizda, če bi bil sposoben ustvariti dovolj. Ker nisi, si želiš to kar ima on. Saj veš kaj pravijo, Levičar želi imeti vse kar imaš ti, le tvoje službe ne.
No evo, pa si pokazal pravi obraz fašistek. :)
Ne, živiš v sistemu, kjer vsi prispevajo, po svojih zmožnostih. Nekatere pizde, pa, kljub temu, da so celo življenje dobivale pomoč sistema, od infrastrukture, izobrazbe,... ob svojem uspehu, hinavsko hočejo zadržat vse zase.
In oni kradejo, ne "levičarji".
Zgodovina sprememb…
Ta je pa dobra. Pogačar donira več kot je dobil od države. Dončič tudi. Koliko mislite da država vlaga v kolesarjenje?
Poglej, ustanoviva podjetje, ti mi pomagaš z zagonskim kapitalom. Potem podjetje uspe, jaz ti pa pokažem sredinec. Se ti to zdi vredu?
In teh primerov je kolikor hočeš, od Logoffovih, do Pipistrela (dobiva subvencije od države, potem ponaredi poslovne knjige, nategne neke američane in pobaše denar v davčno oazo, da bi pa prikril svojo pokvarjenost, nekaj donira občini, kljub temu, da je vanj vlagala cela država, se pravi vsi državljani), raznih športnikov itd. In tudi, če si oboževalec dirkalnih konj, še ne pomeni, da moraš biti tako neumen, da se mu nastaviš in slečeš hlače.
Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ ::
Poglej, ustanoviva podjetje, ti mi pomagaš z zagonskim kapitalom. Potem podjetje uspe, jaz ti pa pokažem sredinec. Se ti to zdi vredu?
In teh primerov je kolikor hočeš, od Logoffovih, do Pipistrela (dobiva subvencije od države, potem ponaredi poslovne knjige, nategne neke američane in pobaše denar v davčno oazo, da bi pa prikril svojo pokvarjenost, nekaj donira občini, kljub temu, da je vanj vlagala cela država, se pravi vsi državljani), raznih športnikov itd. In tudi, če si oboževalec dirkalnih konj, še ne pomeni, da moraš biti tako neumen, da se mu nastaviš in slečeš hlače.
Spet neke teorije zarote? Kje je država pomagala loginovim? Z zagonskim kapitalom? Al si samo fouš ker imajo oni denar, ti si pa klošar?
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Malidelničar je izjavil:
Mah, večina žensk je danes izobraženih in posledično lahko zaslužijo več kot minimalca. In ko je nekdo na neki povprečni plači ali še več, to pomeni toliko prihodkov, da ne moreš kar enostavno reči da se bolj splača bit doma. Pač ekonomika tukaj večinoma ne gre skozi.
naj bi izjavil:
Kaj pa zaposlen v ultra high tech firmi kot recimo Cosylab, ki služi na račun javnega denarja, ki gre v znanost?
Jao bože. Bolje kot v kulturnike.
Tebi ne bi škodovalo malo kulture. Kakršnekoli. Pa še tega pacienta spodaj vzami sabo.
naj bi izjavil:
Spet neke teorije zarote? Kje je država pomagala loginovim? Z zagonskim kapitalom? Al si samo fouš ker imajo oni denar, ti si pa klošar?
Že samo s tem, da se nista v gozdu rodila. In vsem ostalim, od izobrazbe, do elektrike in cest. Skratka vse kar počneš, pa za to ne plačaš, je plačala družba - ko pa nekdo uspe, pa gladko na vse pozabi in egonarcistično zaključi, da je vse dosegel sam.
Pa ne projiciraj toliko, ne rabiš še povdarjati tvojih nizkotnih gonov.
Zgodovina sprememb…

naj bi izjavil:
Že samo s tem, da se nista v gozdu rodila. In vsem ostalim, od izobrazbe, do elektrike in cest. Skratka vse kar počneš, pa za to ne plačaš, je plačala družba - ko pa nekdo uspe, pa gladko na vse pozabi in egonarcistično zaključi, da je vse dosegel sam.
S svojim znanjem je programiral zadeve. Tako da ne moreš reči, da ni s svojim znanjem dosegel veliko. Pa tega znanja ne dobiš na faksih. Moraš sam veliko vložit v to.
Poleg tega sta plačevala davke od plač. Verjetno par 10x več kot recimo ti. Praviš gladko na vse pozabi? Koliko ljudi je v sloveniji zaposloval outfit7? So imeli dobre plače? Je bil vedno davek plačan?
Raje nehaj nakladat.
Če pa misliš, da bi vsak, ki zasluži, moral vse dat državi, se pa motiš. Bo morala tudi država kaj za tiste, ki plačujemo davke narest, da bomo potem kaj več vložili. Dokler je pa država mačeha tistim, ki davke plačujemo, se pa vanjo vlagat ne splača več kot tisti minimum, ki ga državi moraš dati. Država vse kar dobi sproti zapravi, pa še kredite jemlje za zapravljanje. (pa ni važno pod katero vlado, pod vsemi je isto)
Že pri plačah JU se vidi. Ni denarja, državi gre slabo, pa se še plače dvigujejo, čeprav je v proračunu velik primanjkljaj. Če imaš lastno firmo, si kaj tega privoščit ne moreš, ker boš propadel zelo hitro.
Škoda razlagat, Alešu matematika ne gre. On je socialist. Vsi enaki, vsi reveži.
matobeli ::
Ima kar prav. Brez da bi živeli v takem blagostanju kot živimo ne bi bilo nobenih Loginov in mačkov ki govorijo.
Isto velja za 3/4 crapa ki ga sproducirajo programerji.
Isto velja za 3/4 crapa ki ga sproducirajo programerji.
jernejl ::
Že dva ni berem kako se vsi čudijo in ugibajo kako je lahko toliko Albancev bilo na štadionu da so izžvižgali slovensko himno, igralce in igro. Jejhata, jejhata, prava zagonetka. Morda so krivi varnostniki pravijo, morda prodajalci kart, morda trava na igrišču. Da bi pa kdo rekel" Zato, ker je toliko jebenih Albancev pri nas" to pa ne. Prepovedano.Te albance so sem pripeljali kapitalisti, ki potrebujejo ljudi, da jim prinašajo zaslužek.
Ljudi je preveč. Prav nobene potrebe ni, da produktivni skrbijo za naraščaj tistih, ki svojih lastnih otrok ne morejo preživeti (pa jih še kar štepajo).Kot rečeno, ljudi rabijo kapitalisti, da zanje delajo in jim ustvarjajo dobiček. Če domačih ni dovolj, pač sem vozijo ljudi od drugod. Zanje ljudi pač ni dovolj, čeprav ti praviš, da jih je preveč.
Zdaj pa, lahko financiramo produkcijo in izobraževanje mladih slovencev, lahko pa namesto tega sem vozimo že "izšolane" albance in se potem ukvarjamo ter financiramo njihovo integracijo.
Ali pa rečemo kapitalistom, da naj se znajdejo z našo delovno silo in jim prepovemo zaposlovanje tujcev. Potem bodo pa stokali, kako smo nekonkurenčni in kako se bodo selili drugam.

Ima kar prav. Brez da bi živeli v takem blagostanju kot živimo ne bi bilo nobenih Loginov in mačkov ki govorijo.
Motiš se. Potem bi imeli še več miljarderjev, ostali bi bili pa v še večjem dreku kot so že.
Malidelničar je izjavil:
Mah, večina žensk je danes izobraženih in posledično lahko zaslužijo več kot minimalca. In ko je nekdo na neki povprečni plači ali še več, to pomeni toliko prihodkov, da ne moreš kar enostavno reči da se bolj splača bit doma. Pač ekonomika tukaj večinoma ne gre skozi.
Ja ampak v številnih primerih, kot je zastavljena situacija pri nas, na koncu progresivni davek in prispevek pobere tisti ekstra dohodek.
Kot je prikazano v tej temi - vrtec je takšen strošek, da dvema dobro situairanima pobere nadpovprečni delež mesečnega proračuna za varstvo, kot bi ga pobral, če bi bile enotne stopnje.
Ne, ni res. Misliš si, da je tako, ker gledaš tistih par superbogatašev, ki premetavajo stotine milijard izmišljenih dolarjev. Ginijev koeficient Slovenije je 0,39 in to pred davki in olajšavami. Tistim z manj prihodki se plača vrtec, prehrana otrok, dobijo dodatke itd. pa si na 0,3 ali celo pod tem.
tony1 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Država je posredno *zelo* pomagala Loginovim, ko je TS (firma v večinski državni lasti) kupil najdi.si za tedaj obsceno mrd ali dve SIT. Firma ne samo, da ni bila toliko vredna, kupec z njo tudi ni imel in ni vedel kaj početi.
Malidelničar je izjavil:
Ja ampak v številnih primerih, kot je zastavljena situacija pri nas, na koncu progresivni davek in prispevek pobere tisti ekstra dohodek.
Kot je prikazano v tej temi - vrtec je takšen strošek, da dvema dobro situairanima pobere nadpovprečni delež mesečnega proračuna za varstvo, kot bi ga pobral, če bi bile enotne stopnje.
Progresivni davek je bolj problem če en dela. Recimo da hodita oba v službo in vsak prinese neko dobro povprečje pri nas ni nekega hudega problema, da pa hoče en dobiti 2x neto dobro povprečje, pa že malce služb zmanjka in gre bruto precej v nebo.
Na koncu je stvar precej socialistična - ali boš garal, pa ti bo država več pobrala, ali pa greš malce bolj v izi pa ti bo manj. Razlika v življenju pa ne bo toliko velika kot vložiš truda.
johnny: ja a nisi s tem v bistvu ravno potrdil moji tezi: da se v Sloveniji zaposlitev obeh partnerjev in koriščenje vrtca preprosto ne izplača?
Zaradi stroška, ki je s strani države predviden za vrtec in obenem premajhnega finančnega benefita dodatnega zaposlenega starša? 
Ne vem, meni se zdi, da imajo Slovence z vrtci za norca.

Država je posredno *zelo* pomagala Loginovim, ko je TS (firma v večinski državni lasti) kupil najdi.si za tedaj obsceno mrd ali dve SIT. Firma ne samo, da ni bila toliko vredna, kupec z njo tudi ni imel in ni vedel kaj početi.
Čeprav v večinski lasti države se TS odloča sam zase, kaj bo kupil in kako bo posloval in za 24 milijonov evrov je TS takrat dobil enega izmed najbolj obiskanih iskalnikov v sloveniji. Če so potem delali napačne odločitve in tega niso izkoristili, je to njihov problem.
A tvoj idol je pa lahko dal čez milijardo evrov državnega denarja za TEŠ6, pa je sedaj, par let po tem, v zapiranju in smo ves ta denar vrgli stran.
Da pa narediš iz 300k€ vredne slike več kot milijardo evrov vredno podjetje, moraš imeti pa vseeno dovolj znanja. Večina tukaj tega ni sposobna.
Malidelničar je izjavil:
johnny: ja a nisi s tem v bistvu ravno potrdil moji tezi: da se v Sloveniji zaposlitev obeh partnerjev in koriščenje vrtca preprosto ne izplača?Zaradi stroška, ki je s strani države predviden za vrtec in obenem premajhnega finančnega benefita dodatnega zaposlenega starša?
Koliko se splača je odvisno od posameznika. Recimo pri nama moja prinese domov preko 2k€/mesec, brez nagrad, božičnic in regresov. Pa recimo da zaradi vrtca in ostalih zadev doprinese 1k€, je še vedno precejšnja razlika.
Ekonomsko se ne splača. Je pa druga stvar če na življenje gledaš z druge neekonomske perspektive - da denar ni vse. Pač na koncu rečeš fuck 2k€/mesec, meni je bolj pomembno da sem s svojimi otroci.
tony1 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Čeprav v večinski lasti države se TS odloča sam zase, kaj bo kupil in kako bo posloval in za 24 milijonov evrov je TS takrat dobil enega izmed najbolj obiskanih iskalnikov v sloveniji. Če so potem delali napačne odločitve in tega niso izkoristili, je to njihov problem.
A tvoj idol je pa lahko dal čez milijardo evrov državnega denarja za TEŠ6, pa je sedaj, par let po tem, v zapiranju in smo ves ta denar vrgli stran.
Da pa narediš iz 300k€ vredne slike več kot milijardo evrov vredno podjetje, moraš imeti pa vseeno dovolj znanja. Večina tukaj tega ni sposobna.
Nimam pojma, kdo je moj idol. TEŠ6 je sicer posebna zgodba, ker ga vseeno rabimo. Ja, napihovanje te investicije je bila lopovščina eršte klase. Ampak lopovščina so tudi Co2 kuponi in subvencije zelenih tehnologij...
24 mio? 6 mrd SIT? Hahaha. Moj spomin na tiste čase je že malo luknjast, kolikor pomnim je pa kmalu Google naredil google.si in je bil iskalnik takoj pol manj vreden. Še večji problem pa je bil, da kupec ni imel plana vložiti v razvoj najdi.si še novih 20 mio EUR.
Skratka, kar sem hotel povedati: brez kapitala iz najdi.si razvoj produkta Talking Tomcat ne bi bil mogoč. To ni bil več projekt, ki bi prišel iz garaže. In ta kapital je prišel iz prodaje najdi.si, ki ga kupec zunaj državne sfere ne bi tako zelo dobro preplačal.
johnnyyy: dobro napisano, ampak me preseneča, ker v Sloveniji je debata off-limits.
To, da ste na odprt način sprejeli moje mnenje na to temo je dejansko en izmed najlepših dni od kar sem na Slo-Tech-u (pa je ene 3 leta) in tega res nisem pričakoval.
Po drugi strani pa si lahko predstavljate kakšna je realnost v SLO in kakšnih odzivov sem bil deležen, ko sem pisal na to temo (Reddit, pa slovenski X, forumi). Na X-u sem imel debate z desnimi poslankami (celo z enimi iz SDS-a!) v DZ-ju in sploh ne morem opisati, kako agresivno so me napadle. Slovenski Reddit pa isto, več sto minusov na objavo in agresivni izpadi z namenom, da me ad-hominem diskreditirajo že v štartu.
To, da ste na odprt način sprejeli moje mnenje na to temo je dejansko en izmed najlepših dni od kar sem na Slo-Tech-u (pa je ene 3 leta) in tega res nisem pričakoval.
Po drugi strani pa si lahko predstavljate kakšna je realnost v SLO in kakšnih odzivov sem bil deležen, ko sem pisal na to temo (Reddit, pa slovenski X, forumi). Na X-u sem imel debate z desnimi poslankami (celo z enimi iz SDS-a!) v DZ-ju in sploh ne morem opisati, kako agresivno so me napadle. Slovenski Reddit pa isto, več sto minusov na objavo in agresivni izpadi z namenom, da me ad-hominem diskreditirajo že v štartu.
Bizkit45 ::
fora je naslednja
3 članska družina s SKUPNIM prihodkom 3600€ na mesec (vsak po 1800neto), plača vrtec 500+ EUR.
3 članska družina z 10kEUR neto prihodkov, plača ISTO!
Prvi družini vzamemo 15% prihodkov, drugi družini pa 5% ali manj.
Ali se lestvica DRASTIČNO spremeni, ali se uvede procent, ali pa fiksna cena, ker tole se že norce delajo iz nas.
3 članska družina s SKUPNIM prihodkom 3600€ na mesec (vsak po 1800neto), plača vrtec 500+ EUR.
3 članska družina z 10kEUR neto prihodkov, plača ISTO!
Prvi družini vzamemo 15% prihodkov, drugi družini pa 5% ali manj.
Ali se lestvica DRASTIČNO spremeni, ali se uvede procent, ali pa fiksna cena, ker tole se že norce delajo iz nas.
Lonsarg ::
Glede na to da mecejo miljarde stran bi res lahko komot vrgli se teh 300 miljonckov v zastonj vrtce za vse.
Mislm halo kake prioritete se gremo, zelo pomembno, delanje otrok, demotiviramo srednjemu razredu. Zato da prisparamo 300 miljonov pri 17 miljardnem proracunu.
Mislm halo kake prioritete se gremo, zelo pomembno, delanje otrok, demotiviramo srednjemu razredu. Zato da prisparamo 300 miljonov pri 17 miljardnem proracunu.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Plačilo vrtca (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Šola | 107866 (9398) | uniman |
| » | Koliko dejansko "stane" otrok? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 56292 (47759) | WizzardOfOZ |
| » | Pustiti službo da imaš lahko družino (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 39459 (33227) | krneki0001 |
| ⊘ | Varčevanje in dražje plačilo vrtcaOddelek: Loža | 19576 (18769) | Utk |