Forum » Problemi človeštva » Bogati smo bolj obdavčeni, zato plačujemo manj vrtca
Bogati smo bolj obdavčeni, zato plačujemo manj vrtca

WizzardOfOZ ::
Moje mnenje samo, seveda. Poleg tega se pa socializacija zgodi že v zgodnjem obdobju, tisti otroci, ki so doma, so praviloma vidno drugačni v obnašanju in to ne na bolje.
No, jaz se ne strinjam s tem.
Meni je tole bližje:
1. Primarna socializacija
se začne takoj po rojstvu posameznika, njen nosilec pa so starši oz. ožja družina otroka. Traja nekje do 5.-7. leta starosti, ko je otrok zrel za vstop v šolo. V tej fazi se otrok uči obvladovanja telesnih potreb in spretnosti, intenzivno se uči govora, navezuje čustvene stike s starši, na bolj subtilnem nivoju pa spoznava tudi temeljna družbena pravila in preko staršev ponotranja družbene norme in vrednote.
2. Sekundarna socializacija
….nastopi, ko otrok doseže starost od 5.-7. leta. Takrat otrok že obvlada osnovne družbene in kulturne pojme. Za to fazo je značilno intenzivno šolanje v izobraževalnih institucijah, ki otroku poglobljeno in sistematično posredujejo kulturo družbene skupnosti katere del je. V tej fazi otrok spoznava tudi različne vloge in situacije, ki mu jih prinaša življenje.
3. Terciarna socializacija (o njej je le malo govora)
….traja od obdobja adolescence. Zanjo je značilno, da posameznik ne ponotranja več tistega, kar mu nudi okolica in na podlagi že privzetih vzorcev sam začenja oblikovati svoj življenje (poklic, partnerstvo, družina).
Torej za primarno socializacijo smo odgovorni starši in družina, nikakor pa ne vrtec. Seveda je to samo moje mnenje.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

WizzardOfOZ ::
Nope.
To je napisala ena ženska, ki se s tem ukvarja. In to ravno zaradi tega, ker so ji težili, ker ni imela otroka v vrtcu, ampak doma.
To je napisala ena ženska, ki se s tem ukvarja. In to ravno zaradi tega, ker so ji težili, ker ni imela otroka v vrtcu, ampak doma.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()

Snajper_ ::
Ziher je 40+, ima dva priimka in ve vse o vsem, ter obvlada teorijo v nulo! (ampak le teorijo, prakse nikol ni)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Snajper_ ()
Magic1 ::
1. Primarna socializacija
se začne takoj po rojstvu posameznika, njen nosilec pa so starši oz. ožja družina otroka. Traja nekje do 5.-7. leta starosti, ko je otrok zrel za vstop v šolo. V tej fazi se otrok uči obvladovanja telesnih potreb in spretnosti, intenzivno se uči govora, navezuje čustvene stike s starši, na bolj subtilnem nivoju pa spoznava tudi temeljna družbena pravila in preko staršev ponotranja družbene norme in vrednote.
To izpade tako, da imajo 3/4 dneva otroke stari starši, ki jim pustijo vse. Zvečer pa zjahana starša nimata volje in je otrok prepuščen samemu sebi.
Kot drugo, večino staršev nima sposobnosti pravilno vzgajat otroka, četudi bi imeli opcijo. Danes je pa že itak problem, ker se sploh več ne ve, kaj je pravilna vzgoja... Kakšne so sploh še danes vrednote?
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Lonsarg ::
V praksi 95% starsev prevec otroke razvaja (no predvsem mame in stari starsi, fotri smo edini k red delamo ponavadi) in hvalabogu za vrtec da ni fotr edini ki red dela (pa ne sam red, pomanjlanje spodbujanja samostojnosti itd itd). Morda ima kdo sreco in ima babico ki dela vsaj malo tudi vzgaja namesto razvaja, ponavadi ni tako. Tudi credni nagon igra dodatno vlogo tu seveda, za credni nagon rabis al 3+ otroke ali pa vrtec in brez crednega nagona ni dobre vzgoje, tak smo narejeni.
Ampak dobro to res ni glavni point teme, glavni point je da se pritozujemo nad slabo rodnostjo srednjega razreda (je veliko slabsa kot rodnost nizjega razreda), hkrati pa financno najbolj je... v glavo ravno druzine iz srednjega razreda.
Ampak dobro to res ni glavni point teme, glavni point je da se pritozujemo nad slabo rodnostjo srednjega razreda (je veliko slabsa kot rodnost nizjega razreda), hkrati pa financno najbolj je... v glavo ravno druzine iz srednjega razreda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
nekikr ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Nope.
To je malce slabše kot če bi rekel, da si na FB prebral. Svetovna stroka pravi drugače in iz opažanja ji lahko pritrdim.
johnnyyy ::
Ziher je 40+, ima dva priimka in ve vse o vsem, ter obvlada teorijo v nulo! (ampak le teorijo, prakse nikol ni)
To mi je precej zanimiv nivo. Imaš otroke, imaš jih doma in ljudje te označijo za teoretika
Svetovna stroka pravi drugače in iz opažanja ji lahko pritrdim.
Ne vem kakšna so tvoja opažanja, a v moji generaciji nas je bilo cca 1/2 iz domačega varstva, druga polovica pa iz vrtčevskega, pa nekih hudih razlik ni bilo. Na obeh straneh smo imeli nekaj kritičnih posameznikov in na obeh straneh smo imeli takšne, ki so izstopali.
tony1 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Nobene replike z vsebino "prasci, ker so miljarderji #fouš" nisem napisal.
Replika je bila na temo, da so vse naredili iz nič. Kar ne drži v celoti, pomagalo jim je tudi ugodno okolje, v tem primeru jim je omogočilo dostop do zagonskega kapitala.
Seveda so iz nič naredili.
Najdi.si so naredili iz nič. Uspeli že takrat in to tudi uspešno prodali TS.
A ni to poanta podjetništva?
Če nekaj narediš in to narediš s svojim znanjem, da to tudi prodaš z zaslužkom. In to znanje so prodali skupaj s stranjo najdi.si. In to znanje je TS tudi kupil.
Mene ne moti poanta podjetništva.
Opozarjam pa, od kod je ta denar prišel. Ker, če bi prišel iz "zaresnega podjetniškega okolja" bi ga padlo precej, precej manj.
"Razen če si ti tudi en izmed tistih, ki pravi, sej programerji 3x po tipkovnici kliknete, pa je že narejeno. In to potem ni nič vredno.
Niga, plis. Lej, saj se lahko tudi jaz zafrkavam, recimo: "ha, včasih smo poznali vsaj tipkarice, in smo jim dajali minimalca, ne pa dones teli prugramerji!"
WizzardOfOZ je izjavil:
takrat bi 2 morala plačevat polno, vsi ostali pa po 40EUR. Pa sem si rekel, da jaz že ne bom tisti, ki bi vse ostale sponzoriral.
Z babico smo se zmenili, da gre dan preden bi otrok moral v vrtec in žena v službo, babica v penzijo in je ostala doma, otrok pa pri njej. Otrok je jedel vedno domačo hrano in topla doma skuhana kosila, tako da je bil zdrav kljub temu, da se ni "prekužil" v vrtcu.
Že samo to, da otrok zaradi vrtca, kamor brezvestneži vozijo bolne otroke, ni imel po 10 bronhitisov na leto več kot odtehta kvazi socializacijo. Tle si otroku podaljšal življenjsko dobo vsaj za čas trajanja vrtca.
Zakaj pa ameriški miljonarji svojih otrok ne vozijo v (seveda privat) vrtce, ampak jih imajo doma, če sta lahko starša doma?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

stara mama ::
Pri miljonarju žena ne rabi hodit na šiht za minimalca
Ma pa ponavad pomočnico, da niso otroci "preveč stres"
Ma pa ponavad pomočnico, da niso otroci "preveč stres"
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
matobeli ::
In zakaj so otroci miljonarjev dostikrat egoisti.
Doma met otroke je čist fino, ampak moraš met ene tri. Pa še to je praktično neizvedljivo za cca 90% ljudi ker nimajo ali starih staršev v penzjonu ali pa dovolj visokih dohodkov da bi si lahko privoščili.
Doma met otroke je čist fino, ampak moraš met ene tri. Pa še to je praktično neizvedljivo za cca 90% ljudi ker nimajo ali starih staršev v penzjonu ali pa dovolj visokih dohodkov da bi si lahko privoščili.
GupeM ::
Že samo to, da otrok zaradi vrtca, kamor brezvestneži vozijo bolne otroke, ni imel po 10 bronhitisov na leto več kot odtehta kvazi socializacijo. Tle si otroku podaljšal življenjsko dobo vsaj za čas trajanja vrtca.
WTF? Ima tvoj otrok slučajno oslabljen imunski sistem? Pri nas še niti eden ni imel bronhitisa, kaj šele, da bi ga kdo imel 10x na leto. Pa tudi pri nas brezvetneži vozijo bolne otroke v vrtec.
A ti misliš imet svoje potomce celo življenje zaprte, da slučajno ne bodo česa fasal? Biti neizpostavljen ponavadi pomeni, da je telo tok manj pripravljeno, ko kaj faše. To da malo zboliš ni problematično, kot da te nekaj konkretno dotolče, ker telo nima dobrega imunskega sistema. Slab imunski sistem imaš pa lahko zaradi genetike, življenskih navad, neizpostavljenosti, ali kombinacije.
Magic
URL plis, ki navaja (dologoročne?) pozitivne aspekte prebolelih 10 bronhitisov na leto v prvih 5ih letih življenja.
matobeli ::
na isti domeni je kot tisti ki dokazuje zakaj je robni primer bolj pomemben od statističnega ko se pogovajamo o povprečju.
Pa sej niso vrtci zdaj problem, če nekatri otroci fašejo 10 bronhitisov na leto... Večina jih ne. Moji so prvo leto ali dve zbolevali (vročina), potem se je pa ustavilo. Če ima kater otrok slab imunski sistem, je verjetno treba premislit o najboljši rešitvi. Za večino je pa dobro.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
tilen03 ::
- Bogati že financirajo vrtce preko višjih davkov (progresivna lestvica)Ne.
- Zahtevati od njih še polno plačilo vrtca je dvojno obdavčevanje iste storitveNe.
- Dejansko plačujejo vrtce dvakrat - enkrat preko davkov, drugič neposrednoNe.
Vrtec ilustrira absurdnost sistema, kjer tisti, ki že največ prispevajo k financiranju javnih storitev, zanje še dodatno plačujejo polno ceno. To ni le nepravično, ampak tudi ekonomsko neučinkovito in družbeno škodljivo.
To je ekonomsko učinkovito in družbeno koristno - škoda, da ni temu tako.
99.991% of over-25 population has tried ChatGPT.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tilen03 ()
Glugy ::
URL plis, ki navaja (dologoročne?) pozitivne aspekte prebolelih 10 bronhitisov na leto v prvih 5ih letih življenja.
Sej ne rabiš. Sej veš da so otroške bolezni ki so relativno blage če jih prvič stankeš kot otrok, če jih pa prvič stakneš kot odrasla oseba pa to hitro lahko vodi v resne zdravstvene zaplete ali pa težji potek bolezni.
Če se prav spomnim gre konkrentno za ošpice.
Ampak ja dejansko je otrok bolj ranljiv za nalezljivost bolezni, ampak to je nuja da treniraš imunski sistem ko je ta najbolj elastičen ( tako kot možgani v prvih letih življenja ). Imunski sistem na začetku nima toliko orodij s katerimi bi lahko učinkovito šel v boj z raznimi bacili in virusi, pridobi jih šele ko je v to prisiljen, in mnoga orodja mu potem ostanejo. Ne da ne bi okužbe fasal ampak da je možnosti za to nekoliko manj, da ukrepanje imunskega sistem zmanjša tveganje za težji potek bolezni ipd.
Eduardo ::
Pa kaj imate otroke?
Kar se mene tiče sem se pred svojimi otrocmi izogibal otrok kot hudič križa, bolan skoraj nikoli, ker sem se umaknil od kašljujočih. V vrtec so otroci šli pri približno enem letu in prve dve leti sem bil v sezoni bolezni nonstop bolan. Maksimalno dva tedna približno OK. Včasih na bilniški že po enem tednu. Je bilo tako, da nisem več vedel kako je biti zdrav, skoraj dal ven mandlje...
Mineta dve leti, izpostavljen vsem možnim sevom, sedaj me boli k., če je kdorkoli bolan, če je otrok bolan, ker šansa, da je to popolnoma novo za moje telo je verjetno manjša. Pa še kar dobim me ne vrže na smrtno posteljo kakor me je prej. Pa je baje kar pogosto tako pri takih z mojo zgodbo.
Kar se tiče kdaj dati otroke v vrtec pa vam zelo zelo priporočam, da čim kasneje, da bodo čim bolj boječi in čim manj socializirani, ker drugače moji ne bodo imeli komu biti šefi.
Kar se mene tiče sem se pred svojimi otrocmi izogibal otrok kot hudič križa, bolan skoraj nikoli, ker sem se umaknil od kašljujočih. V vrtec so otroci šli pri približno enem letu in prve dve leti sem bil v sezoni bolezni nonstop bolan. Maksimalno dva tedna približno OK. Včasih na bilniški že po enem tednu. Je bilo tako, da nisem več vedel kako je biti zdrav, skoraj dal ven mandlje...
Mineta dve leti, izpostavljen vsem možnim sevom, sedaj me boli k., če je kdorkoli bolan, če je otrok bolan, ker šansa, da je to popolnoma novo za moje telo je verjetno manjša. Pa še kar dobim me ne vrže na smrtno posteljo kakor me je prej. Pa je baje kar pogosto tako pri takih z mojo zgodbo.
Kar se tiče kdaj dati otroke v vrtec pa vam zelo zelo priporočam, da čim kasneje, da bodo čim bolj boječi in čim manj socializirani, ker drugače moji ne bodo imeli komu biti šefi.
"Sej ne rabiš. Sej veš da so otroške bolezni ki so relativno blage če jih prvič stankeš kot otrok, če jih pa prvič stakneš kot odrasla oseba pa to hitro lahko vodi v resne zdravstvene zaplete ali pa težji potek bolezni.
Če se prav spomnim gre konkrentno za ošpice."
Narobe se spomniš. Zares nevarne otroške bolezni (kot so ošpice, kjer nek delež obolelih - tudi otrok) umre preprečujemo s cepljenjem. Ja, ošpice pri odraslih so prav tako problematične, ampak danes tudi to preprečujemo z dodatnim odmerkom cepiva v otroštvu.
Ogromna razlika je tudi prebolevati cel kup okužb v 2. letu ali v 5.
"Ampak ja dejansko je otrok bolj ranljiv za nalezljivost bolezni, ampak to je nuja da treniraš imunski sistem ko je ta najbolj elastičen ( tako kot možgani v prvih letih življenja ). Imunski sistem na začetku nima toliko orodij s katerimi bi lahko učinkovito šel v boj z raznimi bacili in virusi, pridobi jih šele ko je v to prisiljen, in mnoga orodja mu potem ostanejo. Ne da ne bi okužbe fasal ampak da je možnosti za to nekoliko manj, da ukrepanje imunskega sistem zmanjša tveganje za težji potek bolezni ipd."
Neumnost, vse skupaj.
Če se prav spomnim gre konkrentno za ošpice."
Narobe se spomniš. Zares nevarne otroške bolezni (kot so ošpice, kjer nek delež obolelih - tudi otrok) umre preprečujemo s cepljenjem. Ja, ošpice pri odraslih so prav tako problematične, ampak danes tudi to preprečujemo z dodatnim odmerkom cepiva v otroštvu.
Ogromna razlika je tudi prebolevati cel kup okužb v 2. letu ali v 5.
"Ampak ja dejansko je otrok bolj ranljiv za nalezljivost bolezni, ampak to je nuja da treniraš imunski sistem ko je ta najbolj elastičen ( tako kot možgani v prvih letih življenja ). Imunski sistem na začetku nima toliko orodij s katerimi bi lahko učinkovito šel v boj z raznimi bacili in virusi, pridobi jih šele ko je v to prisiljen, in mnoga orodja mu potem ostanejo. Ne da ne bi okužbe fasal ampak da je možnosti za to nekoliko manj, da ukrepanje imunskega sistem zmanjša tveganje za težji potek bolezni ipd."
Neumnost, vse skupaj.
Meni se zdi da čisto mičkeni lažje prebolijo, ker ni psihične komponente. Če ni tako slabo, da kolapsirajo od vročine jih sploh ne gane.
Pa kaj imate otroke?
Ne vem kako to, da imaš take težave kot jih imam tudi sam, pa sem, prečudno, bil v vrtcu. Očitno ni nič pomagalo...
"Kar se tiče kdaj dati otroke v vrtec pa vam zelo zelo priporočam, da čim kasneje, da bodo čim bolj boječi in čim manj socializirani, ker drugače moji ne bodo imeli komu biti šefi.
Ti bo nebivedu povedal, kako boječa je njegova hči, ja, ker ni v vrtcu ja...
Tako je, zato je misliti, da je koristno za tvoj odrasli imunski sistem prebolevati prehlade v 2. letu starosti - neumnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Ti bo nebivedu povedal, kako boječa je njegova hči, ja, ker ni v vrtcu ja...![]()
Itak, v poznanen okolju so vsi šefi.
Tako je, zato je misliti, da je koristno za tvoj imunski sistem v odrasli dobi prebolevati prehlade v 2. letu starosti - neumnost.
Verjetno res, zate tako tako, za froce kar, ker bodo verjetno še leta kasirali podobne seve. No jaz sem srečen, da je to mimo, kar familija kariera, podjetja ... pa biti nonstop bolan se čuti kot vojno stanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()
GupeM ::
Sej ne rabiš. Sej veš da so otroške bolezni ki so relativno blage če jih prvič stankeš kot otrok, če jih pa prvič stakneš kot odrasla oseba pa to hitro lahko vodi v resne zdravstvene zaplete ali pa težji potek bolezni.
To je neumnost. Laringitis (vnetje grla) je lahko pri majhnih otrocih velik problem (lahko celo smrtno nevarno) pri odraslih pa je samo neprijetno.
Potem mononukleoza. Otroci in odrasli nimajo nekih hudih težav. Najstniki pa pogosto obležijo.
Ošpice so smrtno nevarne za otroke in za odrasle. Verjetno si mislil vodene koze oz norice? To je pa tipičen primer otroške bolezni, ki jo otroci brez težav prebolijo, odrasli pa imajo kar težave. Mislim, da zadeva ni ravno smrtno nevarna, je pa vročina lahko kar huda, počutje pa povsem v pi*di.
Sicer se strinjam, človek mora biti izpostavljen virusom, bakterijam in ostalim zadevam, da se lahko imunski sistem tudi nauči česa, preveč pa tudi ni fajn.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Plačilo vrtca (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Šola | 108208 (9740) | uniman |
| » | Imeti denar na računu ali ne? Furs,csd,vrtecOddelek: Loža | 4466 (3107) | LapD |
| » | Koliko dejansko "stane" otrok? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 56558 (48025) | WizzardOfOZ |
| » | Pustiti službo da imaš lahko družino (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 39504 (33272) | krneki0001 |
| ⊘ | Varčevanje in dražje plačilo vrtcaOddelek: Loža | 19605 (18798) | Utk |