» »

Pustiti službo da imaš lahko družino

Pustiti službo da imaš lahko družino

1 2 3
4
»

lexios ::

krneki0001 je izjavil:

Ja, v hotelu mama, bi lahko prišparal od 2k skoraj vse. Ko pa enkrat sam plačuješ položnice, pa ni več tako enostavno. Sploh če imaš svojo hišo - stavbno zemljišče, davek, ogrevanje,.... Pa pri hiši je vedno kaj za narest, obnovit, zamnejat. Vedno so kakšni manjši stroški. Pol pride pa čas, ko pride še kak večji strošek - recimo fasada ali streha za zamenjat.

Kr naenkrat se ne da več šparat takih velikih zneskov, kot nekateri tukaj nabijajo.


Osebno se mi zdi da je tukaj gor zelo veliko razvajenih mulčkov, ki živijo v hotelu mama in nimajo ravno razčiščeno, kaj vse potegne za sabo in kaj pomeni živeti na svojem, brez pomoči staršev. Definitivno pa ne moreš od plače 2k prišparat 1k evrov.


To, da pri 2k+ plače vsak mesec za težke čase/neredne izdatke ni možno prihranit vsaj ene minimalne plače vsak mesec se zdi predvsem tistim, ki:

a) ne znajo z denarjem in živijo preko lastnih zmožnosti
b) če karikiram - niso sposobni niti osnovnih opravil kot je menjava žarnice opraviti same...


recimo 2kEUR (2 odrasla + 3 leta star otrok)
300EUR najemnina
200EUR stroški
377EUR vrtec
50EUR internet + 2x gsm
350EUR hrana
2x 35EUR položnica za registracijo dveh avtomobilov
4x 75EUR tankanje dveh avtomobilov
2x 36EUR parkirni prostor pred službo
150EUR za drobnarije


Najprej se vprašaj ali sta 2 avtomobila nuja? Omenjaš pač najemnino in:
Recimo živiš v širši okolici ivančne gorice, mož dela v novem mestu, žena v ljubljani. Povezave so slabe, avtobus gre 2x na dan(ob 5h in ob 17h nazaj), do vlaka je 25km. Torej rabiš 2 avtomobila, da se vsak v svojo službo pripeljeta.


Če se ti ne izzide se lahko preseliš v Novo mesto, prodaš en avtomobil in greš lahko z biciklom ali peš v službo, žena pa z avtom v Ljubljano... Je takoj 71 eurov manj, glede na tvojo kalkulacijo, pa še položnica za kredit (nakup avtomobila) se razpolovi.


In zakaj se nebi smel voziti z avtom? Zakaj moraš na vlak ali kolo?

Prvo je bolj okolju prijazno, drugo pa bolj zdravo. >:D


Prosim, razsvetli nas, kako v najemniškem stanovanju družina z dvema otrokoma prišpara 1000 evrov od skupne plače 2000 evrov. (ker s tako plačo nisi več upravičen do otroških doklad, oziroma dobiš 70 centov na otroka, plačaš vrtec brez popustov,...)


Za začetek bi pri kalkulacijah lahko bil fer in upošteval potne stroške, ki vsaj delno pokrijejo stroške goriva, torej je strošek, ki ga odšteješ od 2k na oko nižji za teh tvojih "4x 75eurov"...

Ker pa ne mislim podpirat tega, je otrok v privat varstvu za 3x manjšo ceno.


Evo, si prihranu še 380 eurov...

Prekalkulirano glede na tvoj izračun ti zgolj v zgornjih primerih takoj ostane 800-900 eurov, še mal paziš pri drobnarijah in kaj kupuješ pa je jurja...

Ker si v nadaljnjih prispevkih namesto z najemnino začel primerjavo z lastništvom hiše, pa takole: če znaš vsaj določene zadeve okoli hiše postoriti sam in imaš še vrt lahko prihraniš najmanj toliko oz. še več kot v zgornjem primeru (na dolgi rok). Strehe najbrž ne menjaš vsako leto ali?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

lexios ::

Pa še ena stvar. Zakaj moraš na vsak način šparat in pri 2k plači obeh skupaj moraš prišparat 800 evrov? Zakaj je sploh treba šparat? Privoščiš si malo več, saj ne boš nič v grob odnesel. To šparanje je res ena velika neumnost.


Seveda ti v primeru 2k+ rednih dohodkov ni potrebno bistveno šparat, je pa to tista bistvena razlika na katero tule nekateri pozabljate - primer socialne družine mora vsej denarni pomoči in olajšavam navkljub šparat, da zvozi mesec, kar se pozna najmanj pri udobju in kvaliteti življenja...

Logike, da ima nezaposljena mati samohranilka 5 otrok, sicer tudi sam ne razumem, mislim pa, da je problem te debate bolj mentaliteta Slovencev oz. tipično slovenska "foušija"...

Pithlit ::

lexios je izjavil:

tipično slovenska "foušija"...

Bizarno je sam to, da je v našem primeru, nekdo z ~1,1k€/osebo fouš tistim z ~250€/osebo. Zato ker tistim z 250€/osebo država pomaga vsaj malenkost bolj dostojno živet.
Life is as complicated as we make it...

Val202 ::

Po drugi strani pa privatniki, ki pridejo po otroka v vrtec v avtu za 100K€ in skrivajo velikost plače (to jim tudi svetujejo na CSD-ju), plačajo na mesec 30% cene kot pa midva.
Lažeš.

Pogledajo tudi kakšen avtomobil voziš in koliko stane."


@nekirk: Ne pa ne. Za prvo dejstvo samo predvidevam, za drugo (CSD) mi je pa bilo rečeno iz prve roke.

Super Sonic ::

V čem točno je problem?

Mogoče v tem, da se kot enako kvalitetno inači varstvo pri dveh upokojencih z varstvom, pod stroko, pri čemer se neko lastno izkušnjo priporoča širše; pod vtisom, da je vpis v vrtec blazno rentabilna dejavnost oz. odstopa od splošne ekonomije na trgu, ter, da nas "lupjo", ker je 350EUR po uravnilovki glede na posamezen prihodek družine tak blazen denar, ki ga otrok ni vreden.

Njegova izkušnja je morda osebna, morda splet nekih okoliščin in dejstev, nikakor pa ne more posploševat v smislu, ki ga navaja in to mi gre na živce. Sicer bi delal kaj drugega kot tule pisal, ampak je že mimo.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

šernk ::

dragana je izjavil:

Okapi je izjavil:

A je v te stroške vključena cena avta?

V mojem je všteta cena.

Če plačajo 377€ za vrtec, potem morata zaslužiti oba skupaj vsaj za 3 povprečne plače (če imata samo enega otroka), ali pa nista odddala vloge za znižano plačilo.



aha. če dodam še ceno avta v stroške se mi pa strošek dvigne za cca 40eur mesečno. pač avto je bil kupljen 8 let nazaj za 4200eur in če predvidevam da je danes vreden nič znese to 43eur na mesec, bo pa ob odvozu avta na odpad predvideno znašala amortizacija avta 35eur/mesec. skratka nič s čimer bi se sekiral.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

krneki0001 ::

Rupa je izjavil:

Moje navedbe niso anekdotične in niso vezane na mojo plačo ali število mojih otrok. Možno je, da so bile številke drugačne toliko let nazaj, nisi napisal, kdaj je bila izdana odločba, da bi se preverilo.
Za mestno občino Ljubljana je za 1. starostno obdobje (ki je najdražje) max cena 321,17EUR za zadnji razred, kjer so tudi milijonarji.
Da ne bo dvomov: http://www.ljubljana.si/si/mol/novice/7...


Citirano iz molove strani:
Cene programov za prvo starostno obdobje se bodo povečale za 2,3 %, za drugo starostno obdobje pa za 3,3 %. Polna cena programov v vrtcih MOL bo od 1. avgusta 2012 za prvo starostno obdobje znašala 485 EUR, za drugo starostno obdobje 346 EUR, cena za kombinirane oddelke in oddelke 3-4 letnih otrok bo znašala 379 EUR, za razvojne oddelke pa 937 EUR.


Plačilo vrtca bo za starše, ki živijo na območju MOL, še vedno dodatno znižano, in sicer:
v prvem starostnem obdobju, vzgojno-varstveni družini in razvojnih oddelkih:
- 1. dohodkovnem razredu so starši oproščeni plačila,
- 2., 3. in 4. dohodkovnem razredu za 20 % nižjo ceno programa in
- 5., 6., 7., 8. in 9. dohodkovnem razredu za 14 % nižjo ceno programa,

v programu drugega starostnega obdobja, oddelkih 3-4 letnih otrok in kombiniranih oddelkih:
- 1. dohodkovnem razredu so starši oproščeni plačila,
- 2., 3. in 4. dohodkovnem razredu 10 % nižjo ceno programa in
- 5., 6., 7., 8. in 9. dohodkovnem razredu za 7 % nižjo ceno programa.

Staršem otrok, za katere je Mestna občina Ljubljana po veljavnih predpisih dolžna kriti del cene programa in imajo otroka vključenega v javni vrtec izven območja MOL, se plačilo dodatno zniža tako, da plačajo za 7 % nižjo ceno programa v svojem dohodkovnem razredu.


Že večkrat sem napisal, da je otrok star 3 leta. Je že bil ko sem dal prošnjo za vrtec. Odločbo sem dobil letos s ceno 377 evrov. Ta bi po molovi objavi morala biti 379 - 7%, kar bi zneslo 352 evrov.

Razen, če je kaka delavec/ka naredila napako in 3 letnega otroka dala v prvo starostno skupino, kjer pa je 485 evrov polno in 77% tega je 377 evrov. Ampak to se pri nas ne dogaja, oni so nezmotljivi. :))
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Lastništvo 2 avtov (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
618827 (6969) facepalm
»

Plačevanje preživnine (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11241354 (21992) bambam20

Varčevanje in dražje plačilo vrtca

Oddelek: Loža
4816520 (15713) Utk

Več podobnih tem