Forum » Loža » Zunanja enota klime na podstrešju
Zunanja enota klime na podstrešju

lanicor ::
Živjo klapa,
nisem našel informacij na to temo in sem laik, tako da odpiram kar novo temo...
Situacija:
V zgornjem nadstropju medetažne hiše (hodnik, 3 spalnice in kopalnica) bi postavil klimo, namenjeno hlajenju/gretju ampak običajno samo zvečer in mislim da se ne bi dosti uporabljala (trenutno je ni in uporabljamo poleti ventilatorje in spuščamo rolete, pozimi pa kake kaloriferčke :) )
Klimo bi dal na hodnik, tako da lahko vpliva na vse sobe.
(vv na hodniku je odprto stopnišče v spodnje nadstropje, kjer je klima in talno gretje, a bi to moral tudi kako "zapirati"?)
Če prav razumem mora biti zunanja enota na isti višini kot notranja in posledični imam probleme z montažo zunanje enote (ker je hodnik na sredini... cevi bi morale iti preko podstrešja, najprej par metrov gor, potem par metrov levo, potem par metrov nazaj dol in par metrov vn :))
Torej končno vprašanje: Ali bi lahko bila zunanja enota kar na podstrešju? medetažno podstrešje cca 60 m2 na etažo, 4 okna.
Kondens bi že uredil...
nisem našel informacij na to temo in sem laik, tako da odpiram kar novo temo...
Situacija:
V zgornjem nadstropju medetažne hiše (hodnik, 3 spalnice in kopalnica) bi postavil klimo, namenjeno hlajenju/gretju ampak običajno samo zvečer in mislim da se ne bi dosti uporabljala (trenutno je ni in uporabljamo poleti ventilatorje in spuščamo rolete, pozimi pa kake kaloriferčke :) )
Klimo bi dal na hodnik, tako da lahko vpliva na vse sobe.
(vv na hodniku je odprto stopnišče v spodnje nadstropje, kjer je klima in talno gretje, a bi to moral tudi kako "zapirati"?)
Če prav razumem mora biti zunanja enota na isti višini kot notranja in posledični imam probleme z montažo zunanje enote (ker je hodnik na sredini... cevi bi morale iti preko podstrešja, najprej par metrov gor, potem par metrov levo, potem par metrov nazaj dol in par metrov vn :))
Torej končno vprašanje: Ali bi lahko bila zunanja enota kar na podstrešju? medetažno podstrešje cca 60 m2 na etažo, 4 okna.
Kondens bi že uredil...
- spremenilo: lanicor ()

MadMax ::
Imam na podstrešju.
Ampak je zračno, "odprti" napušči.
Računaj da se klima nad 40°C ne počuti več najbolje, sploh ker s svojim delom pridela še kar nekaj stopinj, nad 45 pa naj ne bi bila izpostavljenja (preveri datašit/installation manual željenega izbora klim). Če imaš dovolj veliko, zračno in hladno podstrešje, ne vidim razloga zakaj ne.
Za občutek: danes bil na mojem cimpru max. prek 41°C, s tem da je le ena klima delala na cca 1/3.
Prav tako v datašitu dobiš podatke o dovoljeni višinski razliki in dolžini povezave. Napak razumeš, ni obvezno v enaki višini.
Upoštevaj pa še, da ko jo boš imel, jo boš uporabljal mnogo bolj kot si zdaj predstavljaš.
Ampak je zračno, "odprti" napušči.
Računaj da se klima nad 40°C ne počuti več najbolje, sploh ker s svojim delom pridela še kar nekaj stopinj, nad 45 pa naj ne bi bila izpostavljenja (preveri datašit/installation manual željenega izbora klim). Če imaš dovolj veliko, zračno in hladno podstrešje, ne vidim razloga zakaj ne.
Za občutek: danes bil na mojem cimpru max. prek 41°C, s tem da je le ena klima delala na cca 1/3.
Prav tako v datašitu dobiš podatke o dovoljeni višinski razliki in dolžini povezave. Napak razumeš, ni obvezno v enaki višini.
Upoštevaj pa še, da ko jo boš imel, jo boš uporabljal mnogo bolj kot si zdaj predstavljaš.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Jure14 ::
Jaz jo (zunanjo enoto) imam "zaprto" na zastekljen balkonu. (pač najprej je bila klima, potem smo pa balkon zasteklili)
V glavnem, poleti je tam med delovanjem klime cca 50°C.
Pa vseeno normalno hladi.
{je pa super za sušenje perila. Pralni stroj ne more tako hitro prati, kot se cote tam posušijo)
V glavnem, poleti je tam med delovanjem klime cca 50°C.
Pa vseeno normalno hladi.
{je pa super za sušenje perila. Pralni stroj ne more tako hitro prati, kot se cote tam posušijo)

starfotr ::
Cevi tudi ne moreš imeti neskončno dolgih. To se moraš pozanimat glede na izbran model klime.
Bolje da daš zunanjo enoto na streho kot pa da je zaprta na zaprtem podstrešju.
Bolje da daš zunanjo enoto na streho kot pa da je zaprta na zaprtem podstrešju.

Vice ::
Cevi so lahko dolge tam maks 10-15m. Več metrov več težav. In to vijuganje gor in dol kar kliče k odpovedi klime. Kondenz ti verjetno ne bo tekel gor. še manj pa olje.

Karen ::
Če ti kaj pomaga: pred kratkim sem Micko montiral v treh sobah (triple split - tri notranje, ena zunanja enota). Višina med eno in drugo enoto ni problematična, dokler gre za recimo 2m. Skupna dolžina vseh cevi ne sme presegati (odvisno od modela) 25m v mojem primeru, ampak to zadošča za večino prostorov (ena soba je bila pri meni samo preboj, torej meter, druga cca 5 m, tretja pa cca. 10m, peljal sem jih pa po podstrešju, torej vse cevi iz notranje enote preboj vertikalno in po podstrežju). Delujejo bp. Imel pa sem prej eno na hodniku, pa je bilo precej zoprno, saj moraš sploh če gre za spalnice imeti recimo ponoči odprta vsa vrata (en smrči v eni sobi, drug v drugi, tretji pa trpi...). Razmisli mogoče o opciji da daš več notranjih enot - ne rečem da je vedno opcija ali optimalno, ampak za premisliti je (tako po namenu kot financah, odvisno od konkretnih okoliščin, jaz jo na hodniku že imam pa prvič slabo shladi po vseh sobah tudi če je bilo odprto, sliši se v vseh sobah, pa že prej rečeno odprta vrata, zato sem dal po sobah in je super - je pa to na morju in mogoče pride bolj do izraza).
Je pa največji problem kondenz, ta mora iti nižje (razen če boš poslušal črpalko, ki bo laufala skoz ko bo klima laufala) zaradi gravitacije, in ga moraš nekam speljati - ali v kopalnico oz. odtok, ali ven in potem v žleb ali podobno. Zato je mogoče fino da planiraš postavitev notranje enote tako da je na zunanji steni (ali blizu nje) ker je enostavneje speljat preboj in kondenz po cevi na fasadi, balkonu ipd. Upam da ti to kaj pomaga, verjetno bo še kdo dal kak nasvet.
Je pa največji problem kondenz, ta mora iti nižje (razen če boš poslušal črpalko, ki bo laufala skoz ko bo klima laufala) zaradi gravitacije, in ga moraš nekam speljati - ali v kopalnico oz. odtok, ali ven in potem v žleb ali podobno. Zato je mogoče fino da planiraš postavitev notranje enote tako da je na zunanji steni (ali blizu nje) ker je enostavneje speljat preboj in kondenz po cevi na fasadi, balkonu ipd. Upam da ti to kaj pomaga, verjetno bo še kdo dal kak nasvet.

Arey ::
Jz mam eno zunanjo in tri notranje enote, pa nobena od notranjih ni na isti višini kot zunanja, so vse višje. Tko da ne vem če drži da morajo bit na enaki višini. Je pa treba zrihtat odvod kondenza ja, une črpalke so baje dost nezanesljiva stvar tko da če se le da s padcem.

ToniT ::
Položaj zunanje enote glede na notranjo (višina) ne igra vloge. Pomembno je, da urediš odtok kondenza. Če je zunanja enota na podstrešju, je pomembno zračenje, ker zunanja enota še dodatno ogreva zrak okrog sebe in lahko hitro nastanejo težave.
Glede stopnišča pa pač moraš vedeti, da se hladni zrak spušča in hladiš še spodnje prostore.
Glede stopnišča pa pač moraš vedeti, da se hladni zrak spušča in hladiš še spodnje prostore.

bbbbbb2024 ::
Položaj zunanje enote glede na notranjo (višina) ne igra vloge. Pomembno je, da urediš odtok kondenza. Če je zunanja enota na podstrešju, je pomembno zračenje, ker zunanja enota še dodatno ogreva zrak okrog sebe in lahko hitro nastanejo težave.
Sigurno imaš v specifikaciji max. višinsko razliko med notranjo in zunanjimi enotami. Ki je tam med 11m pa vse do 25m. Kar v hišah ne igra vloge. Ampak recimo da si v bloku, pa ne moreš/smeš postaviti zunanje enote na zid, lahko pa greš po dvižnem vodu, pa recimo jo postaviš na streho. Tu je pa treba gledati, koliko zmore klima.

Vice ::
Seveda igra višina vlogo, od tega je odvisno ali se delajo sifoni, moč črpalk. Je lepo razlženo v navodilih vsakega modela. Dela vse.... so pa mnenja uporabnikov zato različna eni jokajo, da jim ropota, slabo hladi, crkuje, smrdi... itd... drugi pa isti model ne morejo prehvalit, ker jim dela tipi topi 10 let brez enega servisa.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Katera klima (strani: 1 2 3 4 … 135 136 137 138 )Oddelek: Kaj kupiti | 1368435 (711) | Lonsarg |
» | Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 76358 (16555) | edi123 |
» | Lastna montaža klime v hišiOddelek: Loža | 47913 (18343) | Magic1 |
» | Jajc od klime?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 4133 (3216) | balocom |