» »

Katera klima

Katera klima

««
3 / 120
»»

SavoS ::

@jurci...premosna klima je vredu le v primeru, ki ga je opisal jože, ker je slučajno na sredini svojega stanovanja našel zračnik in lepo odvedel cev za topel zrak vanj, nato samo malo obrne klimo in mu ohladi še ostalo.....jože IDEALNO!!
Torej če imaš možnost kam speljati cev iz sobe ven, ne da bi pri tem odpiral okno, potem je to primerna rešitev, drugače pa ti preostane le namestitev klime "dvojče ali trojček".....kaj to pomeni......en zunanja enota in dve ali tri notranje enote, ki so povezane z zunanjo in je vsaka v svojem prostoru.....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

SavoS ::

@spirit....ja eni ti bodo svetovali prenosno, drugi fiksno klimo......mislim, da neboš zgrešil z prenosno......namreč tehnologije se izboljšuje in tudi v prenosnih klimah se to pozna....posodo boš praznil glede na to kako dolgo bo klima delala....če cel dan, potem zvečer le poglej ali je polna ali ne.....odvisno je tudi kako vroče je v tvojem prostoru......težko je rečt čisto natančno.....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

mkonci ::

SavoS hvala, za info!

Stvar je taka, klima na notranji strani pride na steno( ja itak), pol je pa samo direkt lukna čez steno že narjena, tko da bi cev rabu recmo max
50cm:

Aja se to, mora zunanji del biti visje ali nizje od notranjega?

SavoS ::

Zunanja enota je lahko višje, enako visoka ali nižje...
Če je zunanj a enota višja kot notranja : potem se iz cevi naredi " šlenga " oz. polkrog ali pa cel krog v obliki spirale, da morebitna tekočina iz kompresorja ne zaide v notranjo enoto.....

Če je zunanj enota v isti višini kot notranja : se naredi manjša šelnga oz. lok......pač gledaš da nekako estetsko zgleda vse skup....

Če je zunanja enota nižja od notranje : potem enostavno priklopiš na notranjo....

Sicer pa ponavadi zmontiraš zunanjo enoto tako, da se prekrije luknja skozi zid, in je tako klima enostavno nižja od notranje enote....priključki so pa itak obrnjeni postarni navzgor, tako da skoraj v vsakem primeru narediš majhen lok oz šlengo....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

Lime ::

Tudi sam sem tik pred nakupom klime in me zanima ali je vredno dodati cca 50.000 SIT za klimo z ionizatorjem, ECO inverterjem, kateinskim filtrom...

Odločam se med modeloma E15CKE ali PW18CKE.
Rad bi pa hladil stanovanje veliko 85m2 in me model PW18CKE bolj mika zaradi večje moči hlajenja.

Ali morda kdo od vas hladi stanovanje približno take velikosti in s katero klimo?

cryptozaver ::

Te dni prvic posteno preizkusil Panasonika in sem totalno zadovoljen. Pr men so bli ze sosedovi in preverili kaj hudica se tko hvalim :-) sedaj pa ze narocajo isti model. Povrsino v dveh etazah z mal manj kot 50 sqm hladim od 13-18 ure. In to z min. obrati ventilatorja nastavljeno na temp. 22 stC. Ponoc pa odprem okna in prepustim delo naravi (dokler se lahko).

Ikar ::

SavoS hvala, za info! 8-)

Imam se dve podvprašanji kar se tiče prenosne klime.
Kateri podatek naj gledam pri nakupu klime?
Ali "x BTU" ali "x KW" ali pa "x m2". Namreč, pri razlicnih klimah sm zasledil, da imajo priblizno vse (isti cenovni rang) enako stevilo BTU (10.000), ampak npr. ena naj bi kao ohladila do 80m3 velik prostor s samo 2.1 KW, druga klima pa naj bi s 2.5kw ohladila samo 20m2 (home mate iz merkurja). Razlika je velika.
Spet druga klima MIDEA iz merkurja, ki je kar 20 jurjev drazja naj bi s 2.8kw imela samo 9.000btu in za prostor do 25m2.
Prav tako imajo razlicne kolicine napisanega pretoka zraka. Torej katere podatke naj gledam?

- Kaj pomeni da ima naprava plin plin R 407 C?
- Ali so klime ki imajo hlajenje IN gretje kaj slabse od tistih ki imajo samo hlajenje? Mislim v takem smislu, ker gretje in drugic ohlajanje zelo fizikalno vpliva na elemente klime (plastika, itd.).

Se enkrat da ponovim, to klimo potrebujemo v glavnem za hlajenje prikolice z lesenim izoliranim predprostorom (v toplicah), predprostor je velik nekje do 15-20m2. Tam bi potreboval pozimi tudi gretje.
Kadar klime ne bi uporabljali v toplicah, bi jo pa imeli doma v hiši v dnevni sobi. Hiša je dobro izolirana in zna biti kar prijetno hladna (ko prides od zunaj v hiso). Kljub temu bi pa v dnevno sobo potem postavil to prenosno klimo in nekako ven izpeljal cev, tako da bi bil prostor se malo bolj hladen. Dnevna soba je velika kakih 20m2 in zraven je se kuhinja z 12m2.

Za vaso pomoc in predloge se vam v naprej zahvaljujem! Branil se nebi niti napotka kam naj se obrnem za nakup. Zaenkrat imam ogledano ponudbo v merkurju in v metroju v celovcu za 180eur (brez gretja).

cryptozaver: koliko decibelov pa je meja med tistim kar se lahko prenasas in kaj ne? vem da je to relativno od cloveka do cloveka, ampak meni npr. stevilka 50 decibelov nic ne pove.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ikar ()

cryptozaver ::

Uf pa resno mislis s temle... sam sicer nisem za portable varjanto, ampak tebi ocitno res ne ostane nic drugega. Samo en namig. Dobro poglej podatke o glasnosti naprave. Svoje case sem namrec delal v prostoru, ki je bil 'hlajen' s portable klimo. Poleg neucinkovitosti je tko hudicevo ropotala da sem jo redno izkljuceval. Splaca se dat kaksen tolar vec in pocakat kak mesec vec.

bobu ::

Joze: glede glasnosti a je tako glasna samo ko obratuje na maximumu ali je tudi tako glasna ko doseže zaželjeno temperaturo? Če zamanjšaš hitrost ventilatorja (mislim da ima tri hitrosti) predvidevam da se ti potem tudi glasnost zmanjša.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bobu ()

Gwanaroth ::

Doma imamo Airwell-ovo Hawaii, namontirano nad vhodnimi vrati. Stanovanje je veliko cca. 120m2 in ta klima lepo shladi celotno prostornino. Prvo leto, ko smo jo imeli, sem jo malo testiral. Zunaj je bilo 33°C in na max power ji je uspelo shladit stanovanje na 24°C. Klima sicer ni inverterska (tega ne rabimo, imamo CK), ampak drugače smo zadovoljni z njo. Zame je pomembno to, da je tiha in učinkovita. Stric ima Panasonicovo, s podobnimi karakteristikami.. Je cenejša, tudi vredu shladi, ampak deluje glasno kot traktor.

Naša je bila pa malo dražja, glede na ostale klime (pred 2 leti, cena 320.000 SIT). Ampak jebeš, kvaliteto se plača.
Vzeli smo jo pa pri LTH v Škofji Loki. Sicer ti ne priporočam, da vzameš tam, ker so monterji tako-tako. Smo imeli še kar precej dela sami potem. Speljevanje odtočne cevi, parapetni kanali, itd. Ampak to je bilo potrebno zaradi pedantnosti matere (estetika..) >:D

Aja, pa še to. Če se boš odločal za prenosno, ti vsekakor odsvetujem DeLonghi Pingvino :> Ime deluje zelo "zmrzujoče", cena tudi pripomore, da ti kri malo zmrzne, a o učinkovitosti je bolje, da sem tiho.
Lights often keep secret hypnosis..

Zgodovina sprememb…

Spajky ::

Spirit, prečitaj si celi thread, pa ti bo bolj jasno, kako močno klimo rabiš; IMHO prenosne klime majo slabši izkoristek kot fixne split! Kar pa se tiče glasnosti, 50dB je kar glasno, še posebej ker jo imaš v istem prostoru kot si sam, 40 je pa v redu! Klime ki imajo tudi gretje ne bi smele hladit slabše kot one brez tega!

Kar se tiče tehničnih podatkov (posebej tistih koliko m2 lahko ohladijo), je pa tako, da marketing rulz (zavajanje kupcev!-podatki so za v "idealnem primeru", vsak to predstavlja kot mu odgovarja že najmanj zadnjih 15 let za vsako tehnično stvar). "Podatke" jemlji močno z rezervo! Pa po par letih (ko je garancija "out"), učinkovitost pade ziher vsaj za četrtino po mojih izkušnjah. Po moje če piše da ohladi "up to" 80m2, je resnica prej pol manj, za gretje pa še manj! Se pa to razlikuje od proizvajalca do proizvajalca; čipšit roba ima ponavadi bolj napihnjene karakteristike, o kvaliteti izdelave, pa smo že zadost govorili... :D ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

joze ::

Ja glasnost se zmanjša, vendar ne veliko.Glasna je, vendar ne toliko, da se ne bi dalo normalno pogovarjat, zna pa precej najedat živce, če dela dalj časa.

Dr_M ::

Gwanaroth: sicer nevem kasno panasonicovo klimo ma tvoj stric, ampak mi mamo doma zdele 1 leto eno inverter panasonic in je to najtisja klima kaj sm jih kdaj vidu/slisu. pa jih nism mal.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

cryptozaver ::

Se strinjam glete 'tihosti' Panasonicove klime. Tehnicni podatki so pa itaq na voljo za vse firme.

Ne se tolazit da klima pri malih obratih ni glasna. Takrat tudi ni zmogljiva. Razen predimenzionirat pri nakupu in potem laufat na low >:D

Oldi ::

Rad bi si omislil eno malo boljšo klimo (inverter) s samomontažo, dal bi jo pa v klet, kar bi po moje tako poleti kot pozimi izboljšalo izkoristek, pa še klet bi se pozimi prej ohladila, kar je za jabolka super zadeva. Pozimi bi grel le izjemoma, ko sončnemu ogrevanje malenkost zmanjka, prehodnem obdobju morda nekaj bolj, ampak mislim da to za jabolja v kleti ne bi bil tak problem. Klet ima ilovnata tla in 2 celi steni v tleh, je pa dimenzij 4 x 4, dve sobi, ki bi ju klimatiziral pa imata skupaj 32 m^2. Ima kdo kak nasvet glede modela in kje ga kupiti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

Dr_M ::

inverter lahko zmanjsa moc kompresorja, navadne se pa pac uzigajo in ugasajo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Rokomawh ::

Kako da nobeden ne omenja Gorenjevih klim? V pisarni jo imamo montirano in nimamo pripomb.

Ker se sedaj odločam za nakup klime v stanovanju in izbiram med Panasonicom inverter in Gorenjem (skoraj 2x razlika v ceni) me pa res zanima zakaj se Gorenje v tem threadu ne pojavlja? Ali je tistih par decibelov in malce boljši izkoristek pri gretju (na strani Panasonica) vreden toliko denarja??

Kar nekaj vas je na tem forumu s konkretnimi izkušnjami pri montaži klim. Mi ve kdo povedati, kako dolžina cevi oz. razdalja med notranjo in zunanjo enoto vpliva na izkoristek pri gretju?
Doma imam namreč dve možnosti
1. Ali montitati zunanjo enoto 3m stran in kake 1.5 m višje (-kazi izgled ker je na sprednji strani fasade, -težave z odvodom kondenza)
ali pa
2. Zunanja enota se lahko montira kakih 8m stran od notranje na zadnjo stran fasade (slabost je -dostop do enote samo z lestvijo , montažo bi bilo potrebno izvesti z odrom ipd..)

Kaj mi svetujete?
__________
----------- pa lep dan! Rokomawh

jurck ::

A ima kdo izkušnje z Coolwex klimami. Sedaj imajo akcijo, v kateri ti podarijo motažo v vrednosti 42.000,00 SIT (2m od zunanje do notranje enote). Imaš pa klimo ranga Panasonic E9DKEW za 159.900,00 pa še na 24 obrokov brez obresti.

Coolwex CAS9I
http://www.horizont.si/slo/klime/poveza...

MadMax ::

jurck, malce v temo brcaš.
E9DKEW je inverter, CAS9I pa ne.
Coolwex CES9I je inverter. In koliko stane slednja?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

jurck ::

Očitno v temo brcaš ti. Poglej si specifikacije za CAS9I. To JE inverter klima.

cryptozaver ::

Panasonic je razred boljsa.

MadMax ::

Ok, I admit, my mistake... :8)
Vseeno pa me zanima, če je kje na netu ta cenik coolwexovih klim?

/edit:
Pa tale Coolwex ima tudi možnost pihanja, premikanja loput levo-desno?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Oldi ::

So mi zmontirali Panasonic E9DKE, za katero sem z montažo dal 200kSIT, no ja, bi dal, če mi te ku** ne bi zaračunale 1m podaljšane inštalacije skoraj 4 tisočake - dva kosa bakrene cevi, dve penasti izolaciji in 5 žilna žica. Barabe, s tem služijo. Si predstavljate nekoga, ki mu zmontirajo na 20m cevi, bo dal skoraj pol cene za te cevi.

Ni mi pa najbolj jasno kako deluje način "sušenje". Verjetno temperaturo notranje enote bolj zniža in zmanjša pretok zraka.

jurck ::

Cenik Coolwex
http://www.telsat.si/coolwexklime1.htm

Ta Coolwex-ova klima nima možnosti premikanja loput levo-desno. Vsaj v specifikacijah piše samo za gor-dol.

Oldi: Kje si pa vzel klimo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jurck ()

cryptozaver ::

Jest mam 12DKE in me je tut zanimal kaj dela dry mode. Kokr razumem samo susi. Medtem ko cool susi in hladi. V avto modu pa naj ne bi zadeva prevec dobr delala.

Brilko ::

Coolwex so kul, se splača, ima vse specifikacije ki jih potrebuje klima, tišino, dolgo garancijo, kvaliteto pri gretju in hlajenju, posebej pa še sedaj AKCIJA Z BREZPLAČNO MONTAŽO V VREDNOSTI 42K.

Coolwex.com

klubski2000 ::

Vidim da hvalite invercijsko klimo, kaj to sploh je, kaksne so njene prednosti pred navadno klimatsko napravo?

LP

ganzi ::

Mene tud neki zanima, kako je s tem, če imaš stanovanje recimo 55 kvadratov in želiš to ohladit. Seveda je v stanovanju več prostorov.. npr kuhinja, spalnica, dnevna soba, hodnik, ki so seveda ločeni s stenami.

Ali je možno ohladit vse te prostore z eno notranjo enoto, npr na hodniku in da bi se potem hladili še drugi prostori?

Nisem pa prebral cele teme, k me je ob primitivnih izjavah nekaterih (npr da tisti k kupjo bl pocen klime ne znajo ravnt z njimi) minil brat to temo.In še slučajno mi oseba deluje kot mod z mal preveč kesha. Pa ti js neki povem kolega, mam js soseda z doktoratom pa ne zna žarnce sam zamenjat... tko da ne sklepi o sposobnostih ljudi na podlagi njihovga premoženja.8-O

Tko da če je blo nej en reče "blo" pa bom šu celo prebrat.

Dragč pa rabim še en nasvet kok kW za 55 kvadratov?
LP

MadMax ::

klubski2000:
Klikni!

ganzi:
Je možno, ampak morajo bit vrata odprta.
Ko se boš torej ponoči hotel crkljat s punco boš moral zapret vrata da vaju sostanovalci ne slišijo, kar pa bo bistveno dvignilo že itak vroće razpoloženje ;)
Za 55m2 bi komot zadostovala 2.5kW zadeva.

Sicer pa zaradi primitivnih izjav posameznikov čakaš da te brcnemo v rit da se spraviš brat to temo?
Sorry, kolega, ampak če sam ne misliš ločevat zrnja od plevela, ti ga tudi drugi ne bojo...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Brilko ::

ganzi ::

MadMax tenks za hitr odgovor ;)

Ja veš malo mi je bedno brati tako temo, kjer nekdo s pametnimi izjavami napada ljudstvo.
Sem pa rekel da če je že bilo, zadostuje "bilo" in prebral bi celotno temo;)
Mal je pa tut vroče, mogoče si bom omislu kako pocen klimo sammo me je strah da nebi znal z njo ravnat :\


LP

Brilko ::

> Mal je pa tut vroče, mogoče si bom omislu kako pocen klimo sammo me je strah da nebi znal z njo ravnat

Upam da nisi resen! :D Če ti gre računalnik od rok, ti bo klima tekla gladko.

Se pa mogoče splača malo več vložiti v klimo (glede na tvoj komentar da kupuješ poceni), ker jo le nimaš samo eno sezono, lahko tudi več sezon. Poleg tega pa vsak laik misli da če klima fajn piha, da je to dobra klima. To sploh ni treba da je res, ker kvalitetnejša klima je tista ki prostor ohladi z minimalnim pihanjem, pretirano pihanje pa lahko prej povzroči kakšen prehlad ali glavobol recimo...

ganzi ::

:D Seveda da nisem resn, je bila bolj ironična izjava, vezana na izjave nekaterih uporabnikov.

Ne bom kupil najcenejše, ker če se že kupuje se kupi tak kot se šika :)
Tele Coolwex zgledajo uredu, bom izbiral v tej smeri.


LP
LP

Geo ::

Caw!

Zaradi neizprosne vrocine, bom tudi pri nas kupili klimo naslednji teden, pa nevem katero, vbistvu nimamo pojma katero vzet, meni so pa zelo vsec Electrolux-ove klime kajti je vodilni v prodizvodnji ga aparatov, in tudi najvecji so, saj vse vprek kupuje druge firme, se za nase Gorenje se neki zanimajo ze vec cajta, ma ne zato, da bi povecali proizvodno ali pa kaj podobnega, no ja to tudi ampak zato, da konkurenco zmajnsajo.

No zej mam pa vprasanje katero klimo, ni glih nujno da je od Electroluxa za tam 150-200 ali oa celo vec, blo pi pa zazeljeno, da ma une fore za vlazenje zraka, ter, da menja vsake tolko cajta, saj veste...

Hvala za vso pomoč :).

LP!Peter
SHIT!!! I did it again...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Geo ()

sleeperman ::

Ej, mene pa zanima tole...a je kaj važno da je zunanja enota v senci - p moji leseni logiki bi to pomenilo boljse hlajenje in s tem posledično manjšo porabo elektrike...?

Druga stvar...a mislite da bojo šle klime še kaj dol s ceno ( drugo leto itd...)?

SavoS ::

@sleeperman : kje stoji zunanja enota - v senci ali na soncu - ni pomembno...važno je le to, da ima dober pretok zraka, torej da je okrog zunanje enote dovolj prostora, da lahko ventilator zrak vleče od zadaj not in ga spredaj izpihuje...glede cen....seveda zmeraj malo padejo cene, samo če boš čakal na nizke cene potem boš pač še celo leto, (ali pa dve), norel od vročine.......

@Geo : za tak denar moraš dobiti Panasonic ali Mitshubishi klimo z inverterjem in z vsemi dodatki - vlaženje, sušenje, ioniziranje zraka, razni filtri.....Lahko vzameš tudi Gorenje ali pa Airwell-to je eno in isto, boš pač malo prišparal in denar kam drugam vložil, ali pa si boš omislil klimo napravo "dvojček"- ena zunanja in dve notranji....

@Ganzi : Coolvex klime so dober nakup.....glede tvojih izjav pa - skrajni čas je že, da si kupiš klimo, ker ti vročina slabo vpliva na možgane :D
Glede tvojega stanovanja z 55m2...zadostovala bi recimo 2,5kw - 3kw, zdaj je tudi pomembno ali živiš v mansardi, potem kje je lokacija stanovanja S., J., V., Z., kako je hiška ali stanovanje izolirana...glede specifike stanovanja, ti bi predlagal klimo "dvojček ali trojček", da namestiš eno notranjo enoto v dnevni prostor, eno v spalnico in mogoce eno na hodnik,ali pa otroško sobo....nevem no...ne me držat za besedo, ker bi blo treba situacijo videt na kraju samem in se lahko potem odloči ali priporoča kaj bi bilo najbolj smotrno....ponavadi je kuhinja nekako odprta in skupaj z dnevno in bi potem tam zadostovala le ena klima....

Eden je spraševal, če ima klima lopute za regulacijo zraka levo on desno..... VSE KLIME IMAJO TO REGULACIJO! vendar POVEČINI ROČNO! kaj to pomeni....ja greš h klimi in ročno prestaviš loputke za izpuh zraka levo ali desno....pri manjših klimah sta sve loputki, pri večjih pa tri!


@kokomawh : dolžina cevi nima nobenega vpliva na izkoristek klime....so recimo samo določene opmejitve, recimo glede višine med zunanjo in notranjo enoto in glede dolžine cevi....preverjeno pa deluje 3kw klime Gorenje na dolžino cevi 20mterov!!!, seveda sem moral dopolniti plin, ampak to nima veze....res pa je, da rabi pač recimo 30s več da žačne pihati hladen zrak, kot pa klima, ki ima cev dolžine 3m....cevi so pa itak zelo dobro izolirane, tako da ni zgube.....Kje boš ti zmontiral klimo je čisto tvoj problem, pač pazi na izgled, glede dolžine, do 8m nekje ni treba dopolniti plina, kar je več pa je že priporočljivo....
Hmmmm glede na datum tvojega posta, predvidevam, da se že veselo hladiš...:D
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

sleeperman ::

Hm... hvala za odgovor. Sicer mi ne potegne čits, zakaj je tako, ampak...že mora bit.
Vedno sem mislil da je sploh štos klime da zunaj plin stisneš, zaradi česar se segreje, pol ga ohladis, pelješ stisnjenega in (relativno)ohlajenega noter, ga tam spet raztegneš, kar povzroči da se shladi... Torej, po tej logiki bi zunanja enota v senci pomenila da lahko ta plin bolj ohladiš, kar naprej pomeni da se bo pol notri bolj ohladil...
Zanima me zato, ker v mojem primeru bi bila zunanja enota po vsej verjetnosti na južni steni, torej na čistem soncu, to pa pomeni da bo poleti imela....70 stopinj ali več brez da deluje... Ajd, v tem primeru se pač še bolj segreje, da se pol lahko ohladi, ampak to bi spet pomenilo več porabe elektrike...kompliciram |O

Geo ::

Gledalli smo te dve, kaksne se vam zdijo bodo vredu, aja a vlazijo zrak, to je nujno da ma...
PANASONIC CS/CU E12 DKEW INVERTER 200k, z montazo 250k
PANASONIC CS/CU PE9 DKE INVERTER 150k, z montazo 200k
SHIT!!! I did it again...

sleeperman ::

Damn...še nekaj sem hotel prašat...
kot vidim, je Panasonic in Coolwex tam tam... ajd par jurjev gor dol... torej...katero pol? Pa kdo sploh okoli LJ ima panasonic...? :O

Brilko ::

sleeperman: če je cena približno enaka, nevem ali misliš z montažo ali brez (sam nisem primerjal cen), trenutno je pri coolwex brezplačna, poleg tega je meni pomemben dejavnik garancija, kjer se eno in 5 let pozna odločilno.

SavoS ::

oj
Prečekiraj to stran za Coolwex klime....

Glede panasonic....ceno moraš gledat z montažo, razen če imaš koga, da ti to naredi....drugač pa špica klima - boš 100% zadovoljen z njo, če bi bolj natančno prebral specifikacije klime bi videl, da ima močnejša klima razvlaževanje 2 L/h, slabša pa 1,5 L/h

Preglej še to stran
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

Dr_M ::

panasonic klime ma telecenter, brnciceva 13.
nam so jo lani montiral. pa zelo uredu so.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Boriss22 ::

Čao! Sem šele sedaj odkril to temo in če bi jo prej bi se drugače odločil a ker sem že kupil (Prenosno v merkatorju za 59.000 sit) imam vprašanje! Skratka imam isto sobo na podstrešju in sem nabavil omenjeno klimo! Problem je znan in to je kam z cevjo ker ko se segreje je učinek res prau nasproten! Imam pa vprašanje! Ali obstaja kakšna varianta da bi to cev nekako izolirau? Recimo z stiroporjem da bi ovil to cev? Ali pa če obstaja kakšna druga varianta namesto stiroporja?

tec ::

jest pa iscem eno bolj poceni resitev, ker si trenutno ne morem privoscit klime za 150k, poleg tega pa racunam po dveh letih zamenjat stanovanje za hiso in se mi res ne splaca.
Kaj pravite na tole, zmontiraj sam varianto. Stanovanje je 70 m2 s tremi sobami. Spodaj je skica, kako so sobe postavljene in kam bi jest klimo zmontiral. Verjetno bi bilo bolj pametno, ce bi jo dal nad vhodna vrata, ampak potem moram tudi cevi dalj napeljevat.
Hvala

MadMax ::

tec, da nebi slučajno jo tam kupil....
Bauhaus ima identično zadevo za 79.9kSIT, sam pa zaradi zmontiraj-si-sam razmišljam o cenejši varianti, 59.9k za 2.6kW model.

Kdo ve, kako se priključijo cevi pri ne-zmontiraj-si-sam klimah?
(vseeno me vleče za kak inverter...)
Kako dejansko izgledajo priključki? (kakšna slika morda?)
Konkretno si namreč ne morem privoščit plačane montaže v sobi, ker je zametana in polna polic, izselitev pa bi trajala vsaj 2 dni :8), zato moram vsaj notranjo enoto zmontirat sam, montažerji mi namreč lahko naredijo opustošenje...
Če je kak monter tu, ali pa boljši znanec, ki bi morda zadevo lahko malce poslikal step-by-step, bi bil hvaležen :)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

jurck ::

Kako je z garancijo, če klimo moniraš sam? Ali ti potem vseeno priznajo garancijo ali ti mora klimo zmonitirati pooblaščeni monter?

cryptozaver ::

Meni hladi panasonic 12DKEW 2,5 stuka, postavljeno imam navrh stopnicsa. Vsega placa skup je zgor (3prostori) 25m2 spod pa 2 'velika' 40m2. Zadeva deluje fenomenalno. Velik bols kot sem prcakval. Zg prostori so mal bolj ohlajeni ampak ker mrzu zrak leze dol so spodnji tut cist OK temperirani. Ves cas laufam na 22stC in na min vrtljajev, od 9-21. Ponoc ugasnem in odprem okna, tko da se hladi po natur poti, pa se zlufta se (mors obvezno vsak dan)

Ko sem se odlocu za investicijo sm bil nmcken skepticen, zdej bi se pa rajs odpovedu enmu obroku na dan kot klimi. Castna rec :D

SavoS ::

@madmax : na klimah, ki jih montirajo pooblaščeni montažerji se na cevi najprej natakne matica, nato se z posebnim orodjem naredi konus in to tak, da se točno prilega konusu na drugi strani elementa, ki ga želiš spojiti....sicer se pa že dolgo dobijo klime, ki imajo vse cevi in konuse zraven, tak, da bi to ne smel bit problem zmontirat, za prvi zagon klime pač pokličeš uradnega montažerja, in ti bo za cca 10.000 sit preveril vse spoje, preveil tesnost sistema in zagnal zadevo....se splača....Glede step-by-step....kak pa si predstavljaš, da ti bom 4 ure dela tu not napisal 8-O

@jurck : glede garancije....garancija je na klimo kot enoto, se pravi imaš garancijo na zunanjo enoto in na notranjo enoto, ni pa garancije, recimo, če ti uide plin iz sistema, ali če med montažo poškoduješ cev-le ta poči in ti posledično spet iude plin....oz če celo napolniš z napačnim plinom, potem pač ni garancije....za vse ostalo pa garancijo poda proizvajalec klime....

@Tec : hja ko se odseliš, pač klimo odmontiraš in jo enostavno prestaviš na novo lokacijo......
glede skice za tvoje stanovanje...5kw klimo boš rabil!, če bi hotel vse ohladiti, tako kot si ti narisal!
Najprej se odloči kaj bi rad hladil, ker recimo kuhinja nima vrat na hodnik in sam veš, da preden bi hladen zrak prišel, do kuhinje se bi že segrel, pa še eden 1,5metra x 1,5metra velik ventilator bi rabo, da bi ti potiskal zrak do kuhinje :D
Nisi napisal strani neba, se pravi, dnevna soba je verjetno na jugu, oz. ima okna na vzhod, jug in zahod, ali se motim....v prvem primeru, ti priporočam, "dvojček" klimo, se pravi, eno notranjo enoto v dnevni+jedilnici, ki ti bo ohlajala še kuhinjo, drugo notranjo enoto pa na hodniku, tako kot si narisal...v tem primeru "dvojček" klime, imaš samo eno zunanjo enoto in dve notranji....aja pa nič nisi napisal kako velike so te sobe.....ne pričakuj hladnoče za mali denar, pač nimaš tako "ergonomsko" urejeno stanovanje, da bi se dalo z eno klimo vse shladit:'(

@Boris22 : ja ti kar lepo izoliraj tisto cev od prenosne klime, kaj je najbolj primerno...včasih so cevi od centralne kurjave oblagali z neko peno, probaj to najti, če ne pa je še ena možnost.....v trgovinah z energetskim materialom najdi posebne obloge, ki se dajo za radiator, da preprečujejo odhod toplote v steno, pa te obloge razreži na trakove, tako široke, da bodo objele cev in jih prilepi na cev...te obloge so: spredaj je sprebrna folija, zadaj pa je nekekšna pena, mislim, da jih lahko kupiš celo na metre....


@cryptozaver : super, glavno, da si zadovoljen z tem....sicer pa je to če se ne motim 4kw klima, tako, da je to že bilo skoraj za pričakovat....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

SavoS ::

@tec
sem še enkrat dobro pregledal zadevo....z 4,5-5kw klimo bi recimo ohladil do 80% stanovanja, seveda razen kuhinje, ki pa predstavlja dodaten vir toplote, s tem, da bi klimo moral postaviti nad vhodna vrata, to je ena stvar, druga pa da bi moral imeti vsa vrata zmeraj nastežaj odprta(razen vhodnih), da bi se hladen zrak nekako enakomerno porazdelil po stanovanju..... pač najhladnejši prostor bi bil hodnik, nato spalnica, če bi dobro nastavil izpuh bi potem nekje srednje shladilo še dnevno sobo in jedilnico, nekaj bi dobila tudi pisarna, za kuhinjo pa tak sam veš, da ni varijante....upoštevaj še to, da je treba iz notranje enote speljati cev za kondenz in ta mora imeti prosti pad, da kondenz lahko prosto odteče, če to ni izvedljivo, se dokupi posebna pumpica in ti kondenz potiska kamor pač želiš.....

Poceni rešitev......hja prenosna klima, pač jo pelješ tja kamor želiš imeti v nekem trenutku hladno, s tem, da so spet omejitve glede vroče cevi.....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

MadMax ::

SavoS, no, saj nisem mislil ravno čisto vsega... Pravzaprav samo tole o konusih in pa izgled notranje enote brez pokrova, za lažjo predstavo. Sama fizična montaža notranje in zunanje enote, preboj zidu, električni priklop itd. je jasno, da ne bo nihče pisal.
Konkretno me namreč drži za Panasonica (inverter), pri montaži pa bi rabil cca 2m cevi.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
««
3 / 120
»»