» »

Konfrontacija s tržnim inšpektorjem

Konfrontacija s tržnim inšpektorjem

hipertija ::

Ena zanimva zgodbica za torek,

danes me je v enem izmed lokalov ziritiral inšpektor s svojim nadzorom. Scenarij: v času malic, to je okoli 10.00 ure, se odločijo opraviti inšpekcijski nadzor v enem izmed gostinjskih lokalov, ki je prevenstveno namenjen točenju pijače, imajo pa PON-PET tudi v krajšem terminu ponudbo malic. V šanku dela ena oseba, ki streže hrano in pijačo, izdaja račune in ostalo nujno delo. Kot vemo, nam zakonsko v času 8h dela, pripada 30min malice. Od 30 minut malice, sem 15 minut čakal, da bi gospa pristopila za naročilo - vendar tega seveda zaradi nadzora ni mogla narediti - ker se je posvečala gospodu. Po 15 minutah sem pristopil do njega in ga vprašal dve zadevi:
- kdo bo meni in ostalim, vidno jeznim gostom, povrnil čas malice
- kdo bo plačal izpad prometa gostincu, saj bomo vsaj 4 gostje lokala odšli nepostreženi v sosednjo trgovino, da vsaj na hitro pojemo v teh 15 minutah nekaj drugega
- seznanil sem ga tudi s tem, da je gospa vidno ziritirana in se slaba volja nepotrebno prenaša po celotnem lokalu

Odgovor je, da je to nadzor in da bo poklical policijo in da je navodilo šefa, da opravi nadzor tisti trenutek. Seveda, ko sem ga povprašal po šefu, le-tega ni izdal... Po odhodu iz lokala sem poklical tržni inšpektorat in dobil vodjo rajona, ter mu obrazložil situacijo. Direktnega odgovora na zgornja tri vprašanja ni bilo, je pa zatrdil, da bi se moral nadzornik opravičiti in tudi počakati, da lahko gospa nemoteno dela :) oz. da se opravičuje za neprijetno izkušnjo in bo z dotičnim tudi govoril - kar mi je kristalno jasno, da se ne bo zgodilo, ker je takih konfrontacij verjetno malo morje :)
Prekle za kurnk

redtech ::

Pustiš kontaktne podatke, če si že imel hrano in greš iz lokala?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

redtech je izjavil:

Pustiš kontaktne podatke, če si že imel hrano in greš iz lokala?

Nisem je še imel, z njim sva (nevede) vzporedno prišla v lokal in ko sem se vsedel, gospa (ki je ponavadi hitra) ni prišla, zato sem pogledal kje hodi in videl da ji "teži"... po 15 minutah cca. sem ustal in mu ob odhodu obrazložil, kar sem napisal. Očitno tudi ni bilo hujših kršitev v lokalu, saj so znanci, ki so vzporedno odšli iz gostilne brez postrežbe šli popoldan na drink iz radovednosti in jim je povedala, da je bilo vse v redu.
Prekle za kurnk

Malcolm_Y ::

Po moje je v kakem zakonu napisano, da to sme početi. Enako se ne moreš policaju pritoževati, če te ustavi, pa ti tudi gre nekaj minut.

Če gre za sanitarnega inšpektorja, bom en dan komot preživel na sendviču, če to pomeni, da je sicer oštarija neoporečna. Vsekakor bolje tako, kot da sredi kosila uletijo, izpraznijo in zaprejo lokal zaradi ščurkov, npr. Pa tudi tržni inšpektorji načeloma delajo v dobrobit potrošnikov.

Zgodovina sprememb…

Saj tudi jaz podpiram nadzore (čeprav mislim, da bi kje drugje bili bolj nujni, kot nadzor - če gostinec pod mizo proda gajbo pira lokalnim pijančkom... ampak ok), gre se bolj za tehnično vprašanje, kot je izpad prometa, slaba volja. Zagotovo imajo zakonsko podlago... je še pa ena stvar, ki se ji reče olika oz. poslovni bonton (ne pozabimo, da gre za osebe z najmanj VII. stopnjo izobrazbe). Zmotil me je odnos oz. grožnja s policijo, predvsem zato, ker v nobenem pogledu nisem napadal, niti bil sovražno nastrojen - drži pa, da sem mu zmotil nadzor in si dovolil postaviti par vprašanj. Ker sem videl njegov odnos, sem ga pustil in se odločil postopati drugače :)
Prekle za kurnk

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hipertija ()

Malcolm_Y ::

Itak, mogoče je imel slab dan, mogoče pa je tak tudi sicer. Kot v vsaki drugi branži so tudi inšpektorji verjetno od zelo prijaznih do zelo osornih.

Vem pa za primer, ko so celo firmo (par sto delavcev) obkolili inšpektorji, policija, psi, in vsi ki so bili takrat tam, so se morali zglasiti v jedilnici, kjer so delavski inšpektorji vsakega legitimirali. Delo na črno, pa take fore. In tam je bilo izpada vsaj 2 uri proizvodnje/režije/..., če ne več. Pa tudi ni bilo povračila izgube dohodka... :)

nejc_nejc ::

kako že rečejo?
Mogoče paše v ta rang:
Kad se opanak ocipeli.

FireSnake ::

hipertija je izjavil:

danes me je v enem izmed lokalov ziritiral inšpektor s svojim nadzorom. Scenarij: v času malic, to je okoli 10.00 ure, se odločijo opraviti inšpekcijski nadzor v enem izmed gostinjskih lokalov, ki je prevenstveno namenjen točenju pijače, imajo pa PON-PET tudi v krajšem terminu ponudbo malic. V šanku dela ena oseba, ki streže hrano in pijačo, izdaja račune in ostalo nujno delo. Kot vemo, nam zakonsko v času 8h dela, pripada 30min malice. Od 30 minut malice, sem 15 minut čakal, da bi gospa pristopila za naročilo - vendar tega seveda zaradi nadzora ni mogla narediti - ker se je posvečala gospodu. Po 15 minutah sem pristopil do njega in ga vprašal dve zadevi:
- kdo bo plačal izpad prometa gostincu, saj bomo vsaj 4 gostje lokala odšli nepostreženi v sosednjo trgovino, da vsaj na hitro pojemo v teh 15 minutah nekaj drugega
- seznanil sem ga tudi s tem, da je gospa vidno ziritirana in se slaba volja nepotrebno prenaša po celotnem lokalu

Odgovor je, da je to nadzor in da bo poklical policijo in da je navodilo šefa, da opravi nadzor tisti trenutek. Seveda, ko sem ga povprašal po šefu, le-tega ni izdal... Po odhodu iz lokala sem poklical tržni inšpektorat in dobil vodjo rajona, ter mu obrazložil situacijo. Direktnega odgovora na zgornja tri vprašanja ni bilo, je pa zatrdil, da bi se moral nadzornik opravičiti in tudi počakati, da lahko gospa nemoteno dela :) oz. da se opravičuje za neprijetno izkušnjo in bo z dotičnim tudi govoril - kar mi je kristalno jasno, da se ne bo zgodilo, ker je takih konfrontacij verjetno malo morje :)

Zelo dobro, da si poklical!
Iti bi moral še dlje: da pride tako daleč, da se inšpektor tebi tudi osebno opraviči.
Za take je samo ena šola: takoj poklicati šefa.

Tudi sam postopa enako. Sem zelo potrpežljiv. Ko pa gredo zadeve predaleč pa samo: "dajte mi kontakt od šefa". In nato se začne veselica.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Slopek ::

Firesnake, zakaj naj bi se mu inšpektor dejansko opravičil? Zaradi 15.minut in sendviča? Dej nehite no. Žrtev pa taka. Pač je opravil nadzor, vse je bilo ok, pa yakot jutri ne bo treba v trgovino po sendvič. Juhej!

delavec44 ::

Malcolm_Y je izjavil:

Po moje je v kakem zakonu napisano, da to sme početi. Enako se ne moreš policaju pritoževati, če te ustavi, pa ti tudi gre nekaj minut.

+1

Če mu pa nekdo tretji utruja med uradnim postopkom, pa tudi menda lahko reče, da bo poklical policijo. Mislim kulturno ni, je pa po zakonu.

Bolj je vprašanje zakaj je moral to reševati z edino zaposleno in ne z njenim nadrejenim. Če ga ni tam, bi ga pač poklicala.

nejc_nejc ::

Mah poznamo samo eno plat zgodbe...

delavec44 je izjavil:

Malcolm_Y je izjavil:

+1

Če mu pa nekdo tretji utruja med uradnim postopkom, pa tudi menda lahko reče, da bo poklical policijo. Mislim kulturno ni, je pa po zakonu.

Bolj je vprašanje zakaj je moral to reševati z edino zaposleno in ne z njenim nadrejenim. Če ga ni tam, bi ga pač poklicala.

Šef je prihajal, vendar očitno ni mogel počakati nanj... :) srečal sem ga na izhodu iz trgovine, ko je prihajal proti lokalu.
Prekle za kurnk

Squirrel ::

Zakaj?
Saj iz zapisanega ni razvidno, za katero izmed mnogih inšpekcij, ki lahko pridejo nenapovedano, na podlagi rednega nadzora ali prijave, gre. Tu imaš tržno, delovno, zdravstveno, FURS, za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (požarna varnost)... potem so pa še občinske inšpekcijske službe itd.

Če gre recimo za Zdravstveni inšpektorat (torej tisti, ki mu nekateri rečete sanitarni), ki preverja higienske pogoje, ravnanje z živili, osebno higieno zaposlenih, sanitarije, sledljivost živil, spoštovanje HACCP sistema, itd. to počne točno s tisto osebo, ki je na delovnem mestu prisotna in ta oseba ali pozna HACCP sistem, ali pa tam nima kaj početi.

Tudi sicer mi je osebno tisto najedanje @hipertije zgoraj smešno :)
Pač, da gre sredi inšpekcijsega nadzora moriti "kdo bo plačal izpad prometa gostincu", pa da inšpekcijski nadzor iritira zaposlene in podobne neumnosti.
Mislim, Karen no... a je lahko človek še bolj trčen? Kadar inšpekcijski nadzor dejansko deluje, se na tem področju dogaja še kaj bistveno bolj drastičnega. Recimo primeri, ko ob sumu večjih kršitev ali kaznivih dejanj kombinirane inšpekcijske službe v prisotnosti policije obkolijo zgradbo - nihče ne gre ven, nihče noter... kot smo pred leti brali v povezavi z znanim LJ gostincem, ki je poleg osnovne dejavnosti nudil še drugačne storitve.

bm1973 ::

Da ne govorimo o tem, da je nekdo izgubil 15 minut časa za malico :)).

mailer ::

Vsaka gostilna s postrežbo malic ima 5x bolje urejeno čistočo kot katerakoli kebabđinica v lastništvu šiptarja. So ravno eno "znano" iz NM pred mesecem ali dvema zaprli.
Da spomnim:
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mailer ()

c3p0 ::

>> Vsaka gostilna s postrežbo malic ima 5x bolje urejeno čistočo kot katerakoli kebabđinica v lastništvu šiptarja. So ravno eno "znano" iz NM pred mesecem ali dvema zaprli.

Pri nas se ljudje drenjajo, da bodo kupili poceni penasto, zamrznjeno in na hitro pečeno ponudbo pri lokalnem Albancu. Avti stojijo po cesti.

TucoX ::

hipertija je izjavil:

Đizs, si ti en komplikator. Namesto, da bi izkoristil situacijo sebi v prid in si lepo zaradi inšpekcijskega nadzora upravičeno podaljšal malico, si šel z inšpektorjem zapenjati glede njegovega dela.

Furbo ::

Slopek je izjavil:

Firesnake, zakaj naj bi se mu inšpektor dejansko opravičil? Zaradi 15.minut in sendviča? Dej nehite no. Žrtev pa taka. Pač je opravil nadzor, vse je bilo ok, pa yakot jutri ne bo treba v trgovino po sendvič. Juhej!

Ne rabi glih med največjo gužvo delat še večjo gužvo.
Ampak dopovej to enemu, ki ni še nikoli imel poštene službe v privat sektorju.

c3p0 je izjavil:

>> Vsaka gostilna s postrežbo malic ima 5x bolje urejeno čistočo kot katerakoli kebabđinica v lastništvu šiptarja. So ravno eno "znano" iz NM pred mesecem ali dvema zaprli.

Pri nas se ljudje drenjajo, da bodo kupili poceni penasto, zamrznjeno in na hitro pečeno ponudbo pri lokalnem Albancu. Avti stojijo po cesti.

To zadnje (poceni, zamrznjeno..) se bolj sliši kot Pečjak.
Ne vem zakaj bi šiptar zamrzoval zadeve.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Korak k zmanjšanju sužnjelastništva? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17527828 (21914) IL_DIAVOLO

Kdo ve, kam se lahko prijavi lokal, ki PCT ne preverja? (strani: 1 2 3 )

14016900 (14618) bluefish
»

Logatec: Za neizdan račun globa v višini najmanj 3.000 evro (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

31932916 (25520) UganiKdo

Več podobnih tem