Forum » Loža » Medvedja problematika
Medvedja problematika

Buggy ::
No vidis. Jaz sem celo poletje drkal jeza na sploh ne ravnih placih in obracal ter grabil seno, pa se nic ne pritozujem. V bistvu sem uzival, do dolocene mere, dokler nisem dal dekreta, ker mera mora bit. Morja videl nisem, sel sem na Kolpo ampak zdej tega nebi zamenjal. Nihce od nasih pa ni dobil nobene subvencije za nic, v vukojebini so nas celo cudno gledal (prisli iz LJ) kaj smo retardi, da ne gojimo krav, ker to je pa itaq treba. Ne, imel smo Lipicanca, Arabko in Angleza zgoj in samo za fun...pa se zrebicke.
In to takrat ko so se vsi zgrazali kaj se gremo, zdej pa kle okol polno kojnev ...za meso...epic kmetijstvo
In to takrat ko so se vsi zgrazali kaj se gremo, zdej pa kle okol polno kojnev ...za meso...epic kmetijstvo

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()

Daniel ::
Mislim dobesedno, ti primerjaš to kar si eno poletje grabil seno s kmetijstvom nasploh? Krav nihče noče, ker ko jih enkrat imaš boš šele videl kaj je pravo delo v kmetijstvu. Zakaj misliš, da vsi preferirajo rejo bikov in poljedeljstvo? Če te zadeva zanima ti priporočam, da kak mesec življenja posvetiš življenju na kakšni živinorejski kmetiji in potem komentiraš stvari, ki jih trenutno očitno niti približno ne poznaš.

delavec44 ::
Razen tega da sem kot mulc skrbel za 3 konje, ki sta si jih starsa omislila nic kaj dost. Razen kosnje z Styer en zilinder traktorjem letnik 48 s hidravliko zadaj, ter na roke obracanje sena, potem pa spravilo na roke iz nakladalke v skedenj, ter futranje jahalnih konjev...ne za meso ampak za uzitek. Ja takrat smo imeli konje ne za profit ampak za fun. Od pucanja hleva, napjanja in vsega kar mi je dobrga taka jahalna zival dala.
Ti imas verjetno vse avtomatizirano? Jaz sem cez poletje delal na roke zadeve, kar ti verjetno ne poznas vec s svojimi 100K traktorji, se pa opravicujem ce sem te uzalil s tem. Ne podcenjuj ljudi, ki jih ne poznas!
Ni bilo balirk ali pa pohalic za seno, vse na roke pa se parcele nismo imeli in smo dobili bolj kot ne samo lokacije za kosit ki jih Daniel -like s traktorji niso hotli.
Misliš podobno kot ti podcenjuješ mestne mehkužce?
Kaj sedaj pa nočeš več imeti konj in kositi? Poceni si se prodal.

iz kje si potegnil eno poletje buh te nima rad, pa se nimam za nobenega kmeta ali karkoli, vem pa kako se dela za zival, ce jo imas rad...Ce sem dobil svojega konja, ki se je skotil pri nas in so mi ga potem tudi prodali (se zmeraj me matra), je zadeva potekala od osnovne do - srednje sole in kasneje, ko sem se odlocil, da se tega ne grem vec in sem imel druge prioritete v zivljenju...pa se starsem sem lahko rekel FU!
Zgodovina sprememb…

Misliš podobno kot ti podcenjuješ mestne mehkužce?
Kocevar je itaq nic od nic...Moze seljak iz sela, ali ne moze selo iz seljaka

Se najdes?
Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Jebote, tudi sam sem skrbel za konja 26 let (želja sestre, ko je bila še majhna), dokler ga ni laminitis tako zdelal, da ni več mogel normalno stati. Vmes sem imel zaradi živahnih zaščitnikov živali 2x na dvorišču policijo in 2x inšpektorja, ker so zaščitniki iz ceste "ocenili", da bi ga moral že par let nazaj uspavati. Manjkalo mu ni nič, je pa težko hodil. Slovo po tolikih letih je bilo več kot težko. Ampak to je bil med vsemi ostalimi živalmi zgolj konj, kje je še ostalih 60 glav živali? Ne primerjaj situacij, ki niso niti približno primerljive.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()

@Daniel: posteno in zalostno se strinjam, nisem se postavlja tebi (kmetu) ob ramo...zgolj negiral sem tvoj apriori, za trenutek vzvisen odnos do enih, ki nismo (bili) v tej branzi za profit.
Kmetje imate svoje specifike in privilegije, kar pa ne zelim pospolsevat. Tukaj kar spremljam pa je morda razlog za kaksen dober review!
sicer smo pa zasli...kot vedno...prevzemam del odgovornosti.
Kmetje imate svoje specifike in privilegije, kar pa ne zelim pospolsevat. Tukaj kar spremljam pa je morda razlog za kaksen dober review!
sicer smo pa zasli...kot vedno...prevzemam del odgovornosti.
Zgodovina sprememb…

V branži za profit... Smem vprašati ali delaš v svoji branži zgolj iz čistega zadovoljstva in po možnosti v minus? Ker to so nekako osnove, dokler se zgolj od zraka ne da živeti, kaj šele preživeti družine.

Dobro vprasanje. Vsekakor sem prepuscen trgu in dobri volji zaposolovalca, na subvencije tipa moca/toca/susa, pa ceprav je to v veke vekomaj vsako leto in bo tudi vedno huje, brez zavarovanj nekak ne morem racunat. Pa ti? Si kaj naredil k temu ali se zgolj prepuscas...neskoncno prilagajanje in ucenje v moji branzi je ena od bistvenih lastnosti. Kaj pa pri tebi? Si kaj naredil, da ne bo problema s suso/toco?
Kaj bo letos poleg regularnih subvnencij na sporedu, kar vam bomo placali?
Kaj bo letos poleg regularnih subvnencij na sporedu, kar vam bomo placali?
Zgodovina sprememb…

Prepuščam (obenem vsekakor pustim internetnim genijem mnenja o tem kako se soočaš s sušo, če v bližini ni namakalnega sistema in kako s točo (mogoče polivanje kisa in orgonski topi??)). Nisem v situaciji, da bi si lahko vplačal zavarovalne premije za težave na polju. Koruza razen na eni njivi izgleda ok, soja ne ravno pretirano dobro, precej se pozna konkretno pomanjkanje padavin. Kakor bo bo, bo pa po moje v naslednjih par letih izjemno velik osip v pridelavi pšenice. Bomo pač uvozili iz ukrajine kajne. Sicer nima nobene veze, da v EU nimamo za pridelavo dovoljenih niti približno toliko sredstev kot izven EU (ukrajina) a važno je, kaj se sporoča potrošniku. A lahko prosim z dejanskim izpisom prikažeš kje si ti dal kakšen EUR za mojo kmetijo in kje si ga dal za litijsko in povišanje plač v JS? Samo toliko da vem, kako imaš zadeve razdelane in koliko sem ti dolžan za tvoje nesebične usluge. Da se ne boš mučil prosim zanemari družbeno korist hrane in kupa betona, ki ga očitno nihče več noče.
Zgodovina sprememb…

Lej, pri nas ce nismo dost pocen ali pa nimamo zadost referenc tud ne dobimo posla. Zakaj bi se ti matral z neko kulturo, kjer je jasno kot beli dan da ob vseh globalnih spremebah in trzni nekonkurencnosti se zmeraj vztrajas?. Tebe imam za enega redkih dost pametnih protagonistov kmecke srenje a vseeno me preseneca, da se navkljub vsem tezav ne znate preusmerit/modernizirat in prilagodit. Ja lahko je meni rect od dalec, ce smo pa posteni bolje ne bo...se strinjas?
A je tezko zamenjat pridelovalne kulture za nekaj kar je bolj rentabilno in ne futr za zivino. Al ste vsi samo na proizvodni mesa in vam dol visi?
A je tezko zamenjat pridelovalne kulture za nekaj kar je bolj rentabilno in ne futr za zivino. Al ste vsi samo na proizvodni mesa in vam dol visi?

NekdoPach ::
Subvencije za napade divjadi ni isto kot subvencije za točo. Pri divjadi so subvencije smešno nizke, hkrati pa jih je banalno enostavno preprečit (postrelat divjad), česar cirkus država ne dovoli. Glede toče pa nimaš kaj, podnebje postaja vse bolj ekstremno, požari ipd. Žal pa ljubljanski uradniki mislijo da se hrana sama avtomatsko manifestira v hoferju. Kmet je zame najbolj ugleden poklic, folk z corporate službo in ne vem kolk tisoč EUR na mesec dobiva nek superiority compleks ker so kao ne vem kolk pomembni, realno so pičkin dim, lahk krepajo pa nebo noben opazu ker jih bo takoj zamenjal naslednji ritoliznik v vrsti, brez kmetov pa vsi ginemo od lakote. Tak je.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NekdoPach ()

pridelki iz slovenskih kmetij so skor tako redki v nasih stacunah kot 18letne devicke 
Vsi prodajajo tam kjer je vec denarja in to ni Slovenija..se motim?

Vsi prodajajo tam kjer je vec denarja in to ni Slovenija..se motim?

Ti si prvi ki je napisal podatek o prodaji brez linka. Daj link, da se lahk jaz posipam s pepelom.

sej ti ze AI pove vse:
Slovenia's agricultural exports heavily favor EU member states, with over 70% of its exports going to these countries, particularly Croatia and Italy. While Slovenia is a net importer of food, some specific agri-food groups, like live animals, meat preparations, and dairy products, see a trade surplus when compared to imports
Cakam se tvoj info..tnx
Slovenia's agricultural exports heavily favor EU member states, with over 70% of its exports going to these countries, particularly Croatia and Italy. While Slovenia is a net importer of food, some specific agri-food groups, like live animals, meat preparations, and dairy products, see a trade surplus when compared to imports
Cakam se tvoj info..tnx
Zgodovina sprememb…

No kar se njiv tiče, bi vsekakor prosil za tvoje predloge rentabilnosti, ker izgleda si bolje obveščen kot jaz. Kaj torej pridelavaš za pridelavo na njivah kar bo omogočilo preživetje, ki ga ne bo sesul dumping poceni uvoza iz ukrajine, ravno tako sofinancirane iz eu a z kupom manj omejitev, kot jih imajo eu kmetje? Seveda se uvaža tudi iz drugih držav amapk tam nihče kaj dosti ne vpraša za kvaliteto ampak je glavno, da je poceni. Na kvaliteto se dobesedno analizira nek smešen procent, praktično ne vreden omembe. Dejansko je proizvodnja mesa panoga, ki zadnje čase kar prosperira ampak ironično imaš tudi med kmeti večino, ki bi najraje zgolj hranili bike in nekaj redkih, ki še imajo krave. Z biki je efektivno vsaj 5x manj dela (bolj 10X) kot z kravami. Ampak brez krave ni bika. Večino le teh se že sedaj uvaža iz češke in madžarske, nekaj tudi iz irske. Enostavno v Sloveniji več nimamo domače hrane, ker pridelava in količina dela leti krepko čez stroške in ker nihče (kot je tudi splošen trend) noče delati več ampak vsi iščejo čim manj dela. Ni to trend samo v gospodarstvu in JS, je tudi v kmetijstvu. Zato tudi takšno propadanje lastne pridelave, ker mladega najti tako neumnega, da bo delal toliko, kot je treba delati v kmetijstu, če imaš krave in njive praktično ne boš več našel. Kam bo to dolgoročno vodilo... no za to se jaz ne sekiram. Sebe bom preživel, za ostale me pa ravno toliko briga kot glede na spletne komentatorje njih briga za mene.
Zgodovina sprememb…

sej ti ze AI pove vse:
Cakam se tvoj info..tnx
A si mogu prosit halucinogen "AI" da ti pomaga

Zgodovina sprememb…
- spremenil: NekdoPach ()

Industrijska konpolja je baje neproblematicna in rentabilna. Nasadi ameriskih borovnic zaradi spremebe podnebja in trpeznosti baje tudi uspevajo. NWM...Lust s pokritimi in namakalnimi miljeji baje kar dobro prosperira z nasadi pardaznikov, pa se okusni so. Prilagodili so se in investirali. Zdej imajo domeno. Jaz vedno pogledam za njihovimi proizvodi, sploh ne razmisljam, da bi vzel kaj uvozenega. Stekas? Na zacetku tudi za njih ni bilo glih lahko mende?
Zgodovina sprememb…

Lahko tudi poenostavimo. Danes smo naložili kravo za avstrijo, nekatere se vrnejo kot mcdonalds zrezki v Slovenijo ampak prej potujejo vse do Nizozemske (par let nazaj je bilo tako). Jutri nalagamo dve telici za italijo. Te se ne bojo vrnile v Slovenijo, ker italjanom precej manjka kvalitetnih živali. Glede na to, da 75% subvencij kmetom plača EU kot taka, se ob tam nekako ne počutim krivo, da ne prodam vseh živali domačim odkupovalcem od katerih smo kakšno desetletje nazaj za dve telici dobili celih 600 eur. Danes so na trgu vredne približno 3500+ eur (koliko je vmes zrasla cena mesa na polici?). Že tedaj so bile vredne več ampak zanašanje na naše odkupovalce in predelovalce dostikrat vodi v propad.
In če komentiram samo tvojo zadnjo nebulozo... nekdo, ki že celo življenje dela na reji živali in poljih, se ne bo kar tako čez noč prestavil v pridelavo borovnic. Imamo tukaj enega, eko borovnice. Jih proda, ampak dosti pred lokalno trgovino osebno. In če se nas sedaj pojavi 20 z borovnicami? Lušt je drug rang. Tukaj je vstopal kapital. To ni povprečen slovenski kmet s 30 Km fergusonom, 75 konjskim torpedom in 100 konjskim hollandom ali JD ampak je zadeva podkrepljena s precej kapitala. Delati takšne primerjave je bolj ali manj zgolj provociranje. Je pa vsekakor boljša kvaliteta kot plastika iz španije. Spet pa ni to posel za vsakega.
In če komentiram samo tvojo zadnjo nebulozo... nekdo, ki že celo življenje dela na reji živali in poljih, se ne bo kar tako čez noč prestavil v pridelavo borovnic. Imamo tukaj enega, eko borovnice. Jih proda, ampak dosti pred lokalno trgovino osebno. In če se nas sedaj pojavi 20 z borovnicami? Lušt je drug rang. Tukaj je vstopal kapital. To ni povprečen slovenski kmet s 30 Km fergusonom, 75 konjskim torpedom in 100 konjskim hollandom ali JD ampak je zadeva podkrepljena s precej kapitala. Delati takšne primerjave je bolj ali manj zgolj provociranje. Je pa vsekakor boljša kvaliteta kot plastika iz španije. Spet pa ni to posel za vsakega.
Zgodovina sprememb…

Lust je zgolj primer, da se da v mali drzavi kot je Slovenija nekaj narediti, kdo je rekel da moramo furat se vedno tradicionalno kmetijstvo izpred 50 let? Ravno to govorim, da se mora tudi kmet prilagajat spremebam na trgu in predvsem podnebnim spremembam..ce ne zdej pa cez leta, sam takrat bo tezji prehod.
Da ne govorim o tem da vsak, ki ima par hektarjev mora kar furat kmetijo per-se...jebeno zdruzite se v zadruge, kaksna planska politika vam nebi delala skode
To imate pa zadruge, ki imajo verjetno svoje interese (velke kmetije) - to smo ze zasli..spet :D
Da ne govorim o tem da vsak, ki ima par hektarjev mora kar furat kmetijo per-se...jebeno zdruzite se v zadruge, kaksna planska politika vam nebi delala skode

To imate pa zadruge, ki imajo verjetno svoje interese (velke kmetije) - to smo ze zasli..spet :D
Zgodovina sprememb…

Je primer ja. In je primer tistega drugega miljonarja, ki je tudi vložil v rastlinjake. Ampak to ni povprečen slovenski kmet. Očitno nimaš pojma kaj so zadruge. V osnovi so spet podjetja, ki so večino svojega premoženja iz prejšnje države prodala za vzdrževanje samih sebe. Sedaj jih pa čimveč skuša preživeti na trgu. Ampak to spet ne gre ravno enostavno, ker ima vsaka zadruga najmanj svojega direktorja, tajnico in fikus. Sedaj pa to preslikaj na slovenijo in občine (ali recimo JU) in potegni vzporednice kar se optimizacije poslovanja tiče. S tem, da nekateri pač vlečejo iz vreče brez dna, drugi pa od kmetov. Kdo od vseh teh misliš ima interes reorganizacije in združevanja, glede na to, da jim ob tem grozi izguba službe in plače?
Smo pa seveda krepko zašli, to nima več nič z medvedi. Jutri letim po 1.5 dCi z menjanim motorjem (zaribal), če bo sreča bom morda celo uspel priti do doma, potem me pa čaka še kar nekaj dela doma. Lep večer želim.
Smo pa seveda krepko zašli, to nima več nič z medvedi. Jutri letim po 1.5 dCi z menjanim motorjem (zaribal), če bo sreča bom morda celo uspel priti do doma, potem me pa čaka še kar nekaj dela doma. Lep večer želim.

ne samo to...pri nas konkretno ima zadruga monopol nad industrijsko cono, da se obcina ne more razvijat in ima svojo zeleznino in trgovino, ki je fransiza od Mercatorja a obcutno drazja, ker ima monopol v vukojebini...vem o cem govoris. Kmeti ste zgolj intersna skupnost in utez pri notranji politiki, ce si ti notri ne vem...ta interesna skupina je pa mocna in bo naredila vse da spodkoplje spremembe, ki jih zeli vlada narediti...nekako tako mocan in "nedotakljiv" lobij kot zdravstvo, oboje je pa rak rana nase drzave. Vsec jim je namrec status Quo - spremeb si nihce ne zeli-zahtevajo pa jih. Najprej z nekontrlorianmi subvencijimi drugo pa kot pijavka zazrto v sistem ze 30 let.
Spremembe so potrebne a bojo bolece!
on topic: Medveda letos srecal se nisem, razen iz avta
Spremembe so potrebne a bojo bolece!
on topic: Medveda letos srecal se nisem, razen iz avta
Zgodovina sprememb…

fikus_ ::
Pri Luštu so Nizozemci zadaj, hidroponika, topla voda iz zemlje in rastlinjaki ter nenazadnje in skoraj najbolj pomembno dovolj poceni delovna sila za paradajz po ceni med dražjimi v SLO trgovinah. Prednost ima, kratke razdalje transporta.
Na kmetijo je potrebno gledat kot vsako drugo firmo, ki ima delovna sredstva (kdo od vas gre h kakšnemu privatniku in mu teži, zakaj ima takšne in drugačne stroje, kot nekateri tukaj kmetom za traktorje). Poleg tega je kmetijstvo zelo odvisno od vremena. Kar se da, se seli v bolj kontrolirano okolje (rastlinjaki, protitočne mreže,... ker je bolj stabilen pridelek), hlevi so postali cela znanost in na m2 primerljivo dragi kot dobre hiše (osvetlitev, prezračevanje, ravnanje z gnojem, gnojevko, tla hlevov, rabljena "ročna" molzišča nekaj 10k€, robotska nova pa 100k€ in več....).
Na kmetijo je potrebno gledat kot vsako drugo firmo, ki ima delovna sredstva (kdo od vas gre h kakšnemu privatniku in mu teži, zakaj ima takšne in drugačne stroje, kot nekateri tukaj kmetom za traktorje). Poleg tega je kmetijstvo zelo odvisno od vremena. Kar se da, se seli v bolj kontrolirano okolje (rastlinjaki, protitočne mreže,... ker je bolj stabilen pridelek), hlevi so postali cela znanost in na m2 primerljivo dragi kot dobre hiše (osvetlitev, prezračevanje, ravnanje z gnojem, gnojevko, tla hlevov, rabljena "ročna" molzišča nekaj 10k€, robotska nova pa 100k€ in več....).
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

socialec ::
Na kmetijo je potrebno gledat kot vsako drugo firmo, ki ima delovna sredstva (kdo od vas gre h kakšnemu privatniku in mu teži, zakaj ima takšne in drugačne stroje, kot nekateri tukaj kmetom za traktorje).
Kmetijstvo ni priljubljen topic politike in msm, na njih gledajo zviška, ideološko in razredno sovražno, še vedno pa kot nujno zlo. Tisti kmet bi naredil uslugo, če bi se pripeljal s pahorjansko katrco, ne pa s starim porsche suv, je 3/4 Slovenije zaradi politike in msm trigeriralo - ve se, kateri del, tudi na tem forumu.

mtosev ::
Tole pa ni dobro, da se kr po cesti sprehaja.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Medved - luštkana živalca (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8569 (3143) | AgJ1 |
» | medvedi in srnjad (strani: 1 2 3 4 … 11 12 13 14 )Oddelek: Loža | 88031 (61834) | HappyPills |
» | Obramba pred živalmi (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 42786 (38873) | FrRoSt |
» | Ste že videli medveda v naravi (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18994 (17063) | Spock83 |
» | Manipulacija pomladka SLS in cenzura na 24ur.comOddelek: Problemi človeštva | 4048 (2775) | root987 |