» »

Ste že videli medveda v naravi

Ste že videli medveda v naravi

«
1
2

listje123 ::

Že kot v naslovu rečeno ali ste že videli medveda v naravi, v gozdu...Živalski vrt ne šteje
Sam veliko hodim po gozdu in ga še na srečo nisem videl.
Nekateri pravijo da je veliko hujše če si v bližini mladičkov, saj te lahko mama napade ker jih brani.
Zanima me ali ga je mogoče kdo od vas že kdaj videl in kaj ste storili.

jype ::

Medved se umakne, če si med hojo po gozdu dovolj glasen. Srečal sem ga dvakrat (na Krimu in nekje južno od Pivke), mame z mladiči še ne, vedno sem se enostavno obrnil, poklical psa (ki k sreči ne pali na divje živali, ker ni najbolje če se pes zažene v medveda, potem se ti pa skrije med noge) in odšel.

Če srečaš medvedko z mladiči je verjetno najbolje pospešiti v nasprotno smer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

draciel ::

jype je izjavil:

Medved se umakne, če si med hojo po gozdu dovolj glasen. Srečal sem ga dvakrat, mame z mladiči še ne, vedno sem se enostavno obrnil, poklical psa (ki k sreči ne pali na divje živali, ker ni najbolje če se pes zažene v medveda, potem se ti pa skrije med noge) in odšel.

Če srečaš medvedko z mladiči je verjetno najbolje pospešiti v nasprotno smer.


Nisem ga še srečal. Je pa vse res kar je jype rekel. Če srečaš medvedko z mladiči samo pospešiš v nasprotno smer..

PaX_MaN ::

Ne.

šernk ::

Če srečaš medvedko z mladiči je verjetno najbolje pospešiti v nasprotno smer.


NIKOLI NIKOLI IN NIKOLI NE TEGA DELAT! Medved bo v tem primeru začutil strah in se zelo verjetno zagnal za tabo. Najbolje je v trenutku obstati in se počasi in izredno previdno umakniti nazaj. Medved šteje človeka kot močnejšega sovražnika (tako kot praktično vse ostale živali) in ne kot plen in se mu zato poizkuša izogniti, pobegniti mu je pa nemogoče če se zapodi za vami.

več na http://www.life.zgs.gov.si/documents/Sr...
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

jype ::

A zato jagri bežijo pred medvedkami - da jih potem lahko v samoobrambi!

Kar pravi šernk se sliši smiselno. Upam, da se ne bom nikoli znašel v situaciji, ko bi moral preizkušati, kaj je prav.

gregor_m ::

Do sedaj sem ga srečal 3x. Enkrat sem parkiral avto ob cesti (relacija Kočevje Stari trg), da bi nekaj preveril v dokumentih in vidim medveda 50m stran, ki se sprehaja po gozdni cesti. Seveda sem takoj odpeljal naprej.

Enkrat pa sem ga srečal, ko sem se vozil s kolesom (med sotesko in dvorom na dolenskem). Cca 100m pred menoj je prečkal precej prometno cesto pri tem ni pogledal ne levo ne desno :). Videl sem ga kakšne 2 sekundi nato se je ponovno izgubil v gozdu, potem sem počakal kakšno minuto, da se je oddalil. Pravijo, da tam pogosto hodijo pit v Krko, ki je 50m nižje od ceste.

Ti pa precej dvigne kocine, ko ga vidiš v živo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gregor_m ()

PacificBlue ::

Medveda še na srečo nisem srečal, čeprav vem da včasih kateri pride iz avstrijske strani na Pohorje. Bile pa so divje svinje pred desetletji pa se te so iztrebili..

krucymucy ::

Sem iz krajev kjer medvedov zadnje čase mrgoli. Večkrat sem ga videl že sredi dneva, nekaj 10 metrov stran od precej prometne ceste. V gozd pa sicer ne hodim čez leto, ne toliko zaradi medveda kot zaradi klopov.

šernk ::

A zato jagri bežijo pred medvedkami - da jih potem lahko v samoobrambi!


mogoče :D

splošno pravilo pri srečanjih z vsemi (divjimi) živalmi je, da ne izivaj in ne izvajah hitrih gibov istočasno pa moraš ostati miren, ker zavohajo adrenalin. Medveda sicer še nisem srečal, tako da pojma nimam kako bi šlo v praksi, pri vseh ostalih srečanjih sem pa še vedno pametno obstal in se počasi umaknil na varno. Recimo precej ljudi odskoči in zakriči če jih preseneti kača, kar je seveda napaka in močno poveča možnosti za napad, sem pa pred kakšnimi dvemi leti nedaleč stran od hiše videl dokaj sveže pojedeno žival, mislim da je bila srna pa se ne spomnim več dobro, kako je šla raven adrenalina gor v trenutku ni treba povdarjat
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

martincek1 ::

jype je izjavil:

A zato jagri bežijo pred medvedkami - da jih potem lahko v samoobrambi!


Evo ga. Vsak dan visi na ST da lahko spodbija stereoptipe o kolesarjih, na druge se pa znaša kot da bi sam sebe blatil. :)

Karaya 52 ::

Za slucaj srecanja z medvedko z mladicem imam v zepu vedno vrecko arasidov za hranjenje tamalega. 8-)

Mimogrede, v Franciji Slovenijo, ce ze po cem, poznajo ravno po rjavih medvedih. Naselitvi v Pirenejih so se uprli francoski kmetje in od takrat dalje je francoska javnost seznanjena s to "posastjo" in Slovenijo.

Zgodovina sprememb…

jype ::

martincheq> Evo ga. Vsak dan visi na ST da lahko spodbija stereoptipe o kolesarjih, na druge se pa znaša kot da bi sam sebe blatil. :)

Jah, za hitro bežanje pred medvedkami sem jaz slišal izključno od jagrov.

ahac ::

V Kaliforniji blizu sequoia national parka nas je medved obiskal v kampu sredi noči. Ravno zaradi medvedov moraš tam vso hrano, šampone, itd. (karkoli ima vonj) dat v posebne zabojnike, ki jih medved ne more odpret (ne smeš imet nič v avtu ali šotoru). Ta medved je pa prevrnil kontejner za smeti in se je utrgala veriga tako, da se je odprlo. Potem smo pa kakšnih 10m stran stali na cesti, upravnik kampa je z lučjo svetil v njega, on se je pa postavil na zadnje noge in gledal čez kontejner, potem pa zagrabil eno vrečko in šel nazaj v gozd.

Kasneje smo pa v Yellowstone vidl še mladega grizlija, ki se sploh ni sekiral, da ga s ceste gleda cel kup turistov.

Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

Meizu ::

medvedi so zakon hehe.

Tudi jst sm že parkrat v snežniških gozdovih naletel na medveda. Zaenkrat sem še živ. Medvedke nisem še nikoli srečal. Jo je pa moj kolega - in to ravno tako, da je stal med medvedko in njenimi mladiči. No, tudi on je še živ. Pravi pa, da je bila atmosfera takrat resnično strašljiva.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: sasli ()

mtosev ::

nikoli.sem pa videl srne in kače
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Aston_11 ::

Videl. Ob robu ceste, ko sem šel počasi s kolesom navzdol. V klanec je tako zašibal, da jaz v dolino ne bi mogel toliko z biciklom. Mrcina je bila takoj gor. Klanec pa ornk. Cesta na Kalič, če kdo ve, kje je to.

3man ::

Videl večkrat, tudi medvedko z mladičem a na srečo nisem bil vmes. Videl sem kako zna ignorirati in kako zbežati, sam pa sem bil vedno "posran", razen enkrat, ko je bil res daleč jaz pa na prometni cesti s kolesom in se ni menil zame in promet. Vedno sem šel mirno in počasi svojo pot, nekoč tudi v smeri kjer je medvedka z mladičem cca 15m stran prečkala cesto, ker enostavno ni bilo druge. Malo sem, sicer ves trd, počakal in potem nadaljeval pot.
Srečanja z njim se res ne bojim več, se pa zelo bojim oz. me je pa živa groza kač, tudi micenih beloušk ali slepcev. Klopov se ne bojim, niti ne občutim groze, ko jih vidim, a so nam daleč najnevarnejši od vseh treh naštetih.

oo7 ::

Videl že 2x pa ni bilo problemov.
Danes sem šel pa po gobe sem pa videl polno kosti od krave in glavo po moje jo je medved ali pa jo je kdo odvrgel.
Aja našel sem 11 jurčkov:P.

Zeberdee ::

Jaz sem ga srečal med vožnjo v Yellowstonu. Mladiča in odraslo žival pa se nista baš sekirala.

Echbart ::

Nekajkrat v nočnih vožnjah po cestah južno od Kočevja. Sem pa redno videval stopinje, v okolici grosuplja v okolici luže, kamor je hodil piti - cela medvedja družina. Enkrat so bili odtisi tako sveži ravno po dežju. da smo jo samo popihali iz gozda.

Mi je pa, ko sem pred leti pasel ovce snedel ris eno, pa nisem niti opazil, do čez nekaj dni, ko je v eni vrtači začelo smrdeti. Takrat me je tudi napadel jelen, k ssem ga priznam izzival pri ruku. Na srečo se je zagnal za psom, ta pa jo je pametno ucvrl v nasprotno smer kot sem jo jaz.

Pa parkrat sem srečal mlade divje prašičke - to je šele strah....kej si mamica?

pijavka ::

Velikokrat ga vidim ob cesti v naših krajih. Prejšnji teden sem ga videl po cca. 2 letih, danes še enkrat. Obakrat dokaj mala.

marvin42 ::

oo7 je izjavil:


Danes sem šel pa po gobe sem pa videl polno kosti od krave in glavo po moje jo je medved

krave se ne sprehajajo po gozdu ;) tja jo je prinesel nekdo, ki je na črno klal.
Mostly Harmless

krucymucy ::

Aston_11 je izjavil:

Videl. Ob robu ceste, ko sem šel počasi s kolesom navzdol. V klanec je tako zašibal, da jaz v dolino ne bi mogel toliko z biciklom. Mrcina je bila takoj gor. Klanec pa ornk. Cesta na Kalič, če kdo ve, kje je to.

Po teh naših javornikih jih je polno in naprej v snežniških gozdovih. Še malo je nesreč.

jype ::

marvin42> krave se ne sprehajajo po gozdu ;) tja jo je prinesel nekdo, ki je na črno klal.

Al pa jagri, ki so delal mrhovišče.

Fritz ::

Srečal sem ga samo enkrat, zavohal pa že večkrat...v okolici Kočevja in jugozahodno od Vrhnike. Tako kot je nekdo prej omenil, se medved človeku raje umakne. Ko sem ga zavohal sva bila relativno blizu a se je medved venomer izognil srečanju z mano.

Sicer pa v naravo, kjer so velike zveri, vedno hodim oborožen. Nisem lovec in nimam namena streljati na živali vendar se tudi nimam namena izpostavljati tam, kjer je zver po skoraj vsem bolje prilagojena in boljša od mene. Verjetno bi že opozorilni strel zadostoval za to, da se žival umakne. Zato nekako težje razumem ljudi, ki živijo na takšnih področjih pa ne poskrbijo bolje za svojo zaščito. Medved je tam dejstvo, kot veliko in precej inteligentno zver ga je potrebno spoštovati in to vključuje tudi zavedanje, da je v določenih okoliščinah lahko človeku nevaren.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Isotropic ::

Meizu je izjavil:

medvedi so zakon hehe.

Tudi jst sm že parkrat v snežniških gozdovih naletel na medveda. Zaenkrat sem še živ. Medvedke nisem še nikoli srečal. Jo je pa moj kolega - in to ravno tako, da je stal med medvedko in njenimi mladiči. No, tudi on je še živ. Pravi pa, da je bila atmosfera takrat resnično strašljiva.

kaj je pa naredil?
pa se ti echbart, kaj je bilo s prasici?

Zgodovina sprememb…

izbrisiracun ::

jype je izjavil:

marvin42> krave se ne sprehajajo po gozdu ;) tja jo je prinesel nekdo, ki je na črno klal.

Al pa jagri, ki so delal mrhovišče.


To ne vem, če je še dovoljeno. Ali samo malo provociraš jagre?

oracle ::

jype je izjavil:

A zato jagri bežijo pred medvedkami - da jih potem lahko v samoobrambi!

Kar pravi šernk se sliši smiselno. Upam, da se ne bom nikoli znašel v situaciji, ko bi moral preizkušati, kaj je prav.

Dej dej. Tle si pa zabredel. Pred medvedom ali bilokerim plenilcem (recimo pes) nikoli ne bežiš a.k.a. pokažeš hrbta. Ker se s tem identificiraš v živalskem svetu kot plen.

Če že bežiš, beži na prvo ustrezno drevo.

oo7 je izjavil:


Danes sem šel pa po gobe sem pa videl polno kosti od krave in glavo po moje jo je medved ali pa jo je kdo odvrgel.

Medved je v veliki meri rastlinojed. Če že, se spravi na manjše živali. Sej ni T-rex:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oracle ()

jype ::

oracle> Dej dej. Tle si pa zabredel. Pred medvedom ali bilokerim plenilcem (recimo pes) nikoli ne bežiš a.k.a. pokažeš hrbta. Ker se s tem identificiraš v živalskem svetu kot plen.

Tko so pravl, jaz pojma nimam, kaj so v resnici počeli.

oo7 ::

marvin42 je izjavil:

oo7 je izjavil:


Danes sem šel pa po gobe sem pa videl polno kosti od krave in glavo po moje jo je medved

krave se ne sprehajajo po gozdu ;) tja jo je prinesel nekdo, ki je na črno klal.



To vem,da se ne sprehajajo krave po gozdu.Ampak čist možno je,ker 50 metrov stran tam od gozda je kmetija kjer se zunaj pasejo krave seveda je ograjeno ampak je že katerkrat ušla kašna krava in tudi že medved je bil opažen v tem gozdu.Pa kosti tudi ne ležijo na enem koncu ampak so na večih koncih.Sej je brez veze kaj ugibat ampak pomoje če je bilo nebi bilo prvič,da bi medved ubil kravo v gozdu:).

tpleko ::

pospešiš stran od medvedke v primeru, da te še ni videla. če pa bulji v tebe kaj boš naredil pa logično da ni pametno pospešit, ker je velika verjetnost, da se bo zapodila za teboj. v takem primeru je najbolje počasi iti stran, mogoče še malo prijazno govoriti z njo. če pa vidiš da grdo gleda v tebe da bo napadla pa je najbolje iti ritensko, da ne dobi preveč poguma, ko ji obrneš hrbet. jaz živim v središču medvedjega prostora v sloveniji pa ga še nisem videl, pa kar nekaj hodim po gozdu.

če te medved vidi s psom pa se naj bi zagnal direktno v tebe. razlaga za to je, da ima medved človeka s psom za veliko grožnjo, ker je človek zadnjih 10.000 let s psom lovil in pobijal medvede. zapodi se v človeka namesto v psa pa zato, ker je to edino pametno, če hoče preživeti. če bi se zapodil v psa bi ga človek medtem ko bi se on ravsal s psom, ubil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tpleko ()

oo7 ::

Sem pa gledal enkrat na discovery,ko je medved napadel 2 brata in sta se rešila s pomočjo spreja.Medved ima neverjetno razvit vonj,kar pomeni,da je njegov smrček tudi zelo občutljiv.Zato pa obstajajo prav spreji proti medvedom.Jaz ga sicer še nisem kupil ga imam pa namen kupiti,ker veliko hodim po gozdu.

Tukaj sem našel en solzivni sprej proti medvedu.Ampak teh sprejev je več vrst.

http://slovarms.si/lovska-oprema/solziv...
http://kostevc.si/lov/sprej-za-za.html

Po moje je kar pametna zadeva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oo7 ()

Echbart ::

Isotropic je izjavil:

Meizu je izjavil:

medvedi so zakon hehe.

Tudi jst sm že parkrat v snežniških gozdovih naletel na medveda. Zaenkrat sem še živ. Medvedke nisem še nikoli srečal. Jo je pa moj kolega - in to ravno tako, da je stal med medvedko in njenimi mladiči. No, tudi on je še živ. Pravi pa, da je bila atmosfera takrat resnično strašljiva.

kaj je pa naredil?
pa se ti echbart, kaj je bilo s prasici?


Enkrat se mi je iz grmovja v nogo prikadil en majhen prašiček. Priznam zmrznil sem, on se je vrnil v grmovje, jst pa v drugo smer popihal. Drugič pa smo z brati vleteli v eno grapo in kar naenkrat so bili pred nami nekaj divjih prašičev z mladimi. Mi smo vsak instinktivno prijeli palce in začeli udarjati po drevesih in tuliti, pa so se obrnile in šle, mi smo se pa še kr tresli od adrenalia.

Isotropic ::

oo7 je izjavil:

Sem pa gledal enkrat na discovery,ko je medved napadel 2 brata in sta se rešila s pomočjo spreja.Medved ima neverjetno razvit vonj,kar pomeni,da je njegov smrček tudi zelo občutljiv.Zato pa obstajajo prav spreji proti medvedom.Jaz ga sicer še nisem kupil ga imam pa namen kupiti,ker veliko hodim po gozdu.
.

to imajo tudi v ameriki proti grizlijem. v bistvu navaden CS sprej, kot ga ma policija, samo da ni nic razredčen. če bi kaj takega posprical cloveku v oko, bi verjetno oslepel.

Phantomeye ::

Chuck Norris je enkrat srečal medveda (ko je še delal kot texaški ranger.) Ni se dobro končalo. Za medveda!

Drugače ga pa jaz osebno še nisem srečal. No razen tistega, ki je bil zaprt v kletki in je plesal za porcijo pomfrija (ne sej ni plesal...). Nekje na Gorenjskem. Imajo (so imeli?) gostilno, pa medvede zraven za gledat, po kosilu.

Isotropic ::

kje je ta gostilna sploh? sem ze slisal, baje majo velike porcije za sorazmerno normalno ceno.

sulaco ::

Medvedki so pa res luštkani:

Matthew ::

Enkrat je medvedka z mladički pred mano prečkala cesto. Bil sem v avtomobilu in sem moral ustaviti, ker so si vzeli čas, da so prišli čez. Vmes se je medvedka še obrnila proti meni in za kakšno sekundo postavila na zadnje noge. Potem so nadaljevali pot v sosednji gozd.

martincek1 ::

jype je izjavil:

marvin42> krave se ne sprehajajo po gozdu ;) tja jo je prinesel nekdo, ki je na črno klal.

Al pa jagri, ki so delal mrhovišče.


Alpa se je jure zaletu v kravo s kolesom - prva žrtev.

BigWhale ::

oracle je izjavil:


Če že bežiš, beži na prvo ustrezno drevo.


Pred medvedom, na drevo? Nevem no.

zee ::

Medved AFAIK zna plezat...tako da drevo ni glih optimalna izbira.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jype ::

Sej so v kekcu al kje že pokazal, da medved spleza na sosednje drevo.

innerspace ::

Nekoc mi je bilo receno, da medveda lahko prehitis s tekom po pobocju navzdol. Ker ima dolge zadnje noge, nima dovolj stabilnosti za visoko hitrost.
Never tried, never wish to.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

jype ::

Ne moreš.

D3m ::

innerspace je izjavil:

Nekoc mi je bilo receno, da medveda lahko prehitis s tekom po pobocju navzdol. Ker ima dolge zadnje noge, nima dovolj stabilnosti za visoko hitrost.
Never tried, never wish to.


|HP EliteBook|R5 6650U|

Genetic ::

innerspace je izjavil:

Nekoc mi je bilo receno, da medveda lahko prehitis s tekom po pobocju navzdol. Ker ima dolge zadnje noge, nima dovolj stabilnosti za visoko hitrost.
Never tried, never wish to.


eno neumno vprasanje: zakaj bi sploh tekel za medvedom in ga potem se prehitel?

D3m ::



:))
|HP EliteBook|R5 6650U|

innerspace ::

Genetic je izjavil:

eno neumno vprasanje: zakaj bi sploh tekel za medvedom in ga potem se prehitel?


LOL'd! Nebi tekel ZA medvedom ampak bezal pred njim.
In rekel sem pobocje, ne travnik z rahlim naklonom.

jype> Ne moreš.
Ne trdim da lahko, vendar predpostavljam, da obstaja neka verjetnost, sploh ce gre za strm klanec.
Ampak vseeno. g = g, medved pada enako hitro kot clovek:)
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

jype ::

Genetic> eno neumno vprasanje: zakaj bi sploh tekel za medvedom in ga potem se prehitel?

Bežanje pred rojem sršenov se sliši kot odličen razlog, recimo :)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

medvedi in srnjad (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
66569702 (43505) HappyPills
»

Take živalske (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13919775 (9803) TineR
»

uporaba strašilne pištole v silobranu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6216263 (9457) kr3ten
»

Obramba pred živalmi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17031447 (27534) FrRoSt
»

Manipulacija pomladka SLS in cenzura na 24ur.com

Oddelek: Problemi človeštva
313736 (2463) root987

Več podobnih tem