Forum » Loža » Medved - luštkana živalca
Medved - luštkana živalca
solatko ::
Znano je, da so Bloke medvedov teren in srečanje z njimi tam okoli Slivnice ni tako redek pojav. Sam sem hodil po tistih gozdovih nekaj deset let in nisem imel te sreče/nesreče, da bi ga videl v živo. Bloke so medvedu prehodno območje, ko se seli iz kočevskih gozdov, preko bloške planote, Javornikov na primorski konec, saj je strnjenih gozdov na bloški planoti samo toliko, da bi se na tem območju lahko normalno zadrževalo samo nekaj medvedov in tudi mest za brloge ni ravno v izobilju, je pa znano, da medved lahko dnevno prehodi v iskanju hrane in miru tudi več kot 60km, tako, da medvedk z mladiči na teh koncih ni. Po drugi strani ga je bratranec videl sredi zime, nekaj 100 m od vasi, brat pa je ob nabiranju lešnikov medveda slišal in potem ko je prišel na konec leske tudi videl, ko je na drugi strani razkopaval mravljišče, veter pa je pač pihal tako, da ga medved ni zavohal, ko pa ga je zagledal nekaj deset metrov stran, sta se oba pognala v beg, brat proti vasi, medved v drugo stran. Se je pa zgodilo, da je ponoči, sosedu razmetal čebelnjak, na vrtu, nekaj m od hiše in so potem dva dni pobirali čebelje družine z dreves v okolici, da so jih spravili v nove panje.
Domačini tam okoli pravijo, da medved ni problem, ker se ob hrupu umakne, da pa so veliko nevarnejši ob srečanju, divji prašiči, ki po dnevi spijo v grmovju in, če ga zbudiš, te napadejo in baje so zelo vztrajni, reši pa te samo plezanje na drevo. Ker sem nabiralec gob, sem dejansko kar nekaj ur preživel v teh gozdovih in travnikih ob njih, saj se tam nahajajo čudoviti gobarski tereni in ko je dobra letina, jurčkov, lisičk, golobic, sivk, zajčkov, turkov, marel,.... ne manjka, saj v teh koncih ni toliko nabiralcev, kot drugod po SLO in dobiš praktično vse kar zraste pa nisem imel niti enega srečanja s kakšno divjo živaljo, sem pa vedno precej hrupen in navadno s seboj tudi kakšna konkretna mrcina v obliki nemškega ovčarja, kraševca ali kaj podobnega, šolanega tako, da ga drugi prebivalci gozda niso zanimali, bi se pa vsak od njih še kako postavil v bran lastnika.
Torej, velja pravilo, da bodite ne terenih, kjer so doma nevarne divje živali, čim bolj glasni in ne boste srečali niti risa, volka, medveda in niti divjih svinj, ker se vse te živali, če se le da, človeku umaknejo.
Domačini tam okoli pravijo, da medved ni problem, ker se ob hrupu umakne, da pa so veliko nevarnejši ob srečanju, divji prašiči, ki po dnevi spijo v grmovju in, če ga zbudiš, te napadejo in baje so zelo vztrajni, reši pa te samo plezanje na drevo. Ker sem nabiralec gob, sem dejansko kar nekaj ur preživel v teh gozdovih in travnikih ob njih, saj se tam nahajajo čudoviti gobarski tereni in ko je dobra letina, jurčkov, lisičk, golobic, sivk, zajčkov, turkov, marel,.... ne manjka, saj v teh koncih ni toliko nabiralcev, kot drugod po SLO in dobiš praktično vse kar zraste pa nisem imel niti enega srečanja s kakšno divjo živaljo, sem pa vedno precej hrupen in navadno s seboj tudi kakšna konkretna mrcina v obliki nemškega ovčarja, kraševca ali kaj podobnega, šolanega tako, da ga drugi prebivalci gozda niso zanimali, bi se pa vsak od njih še kako postavil v bran lastnika.
Torej, velja pravilo, da bodite ne terenih, kjer so doma nevarne divje živali, čim bolj glasni in ne boste srečali niti risa, volka, medveda in niti divjih svinj, ker se vse te živali, če se le da, človeku umaknejo.
Delo krepa človeka
WizzardOfOZ ::
Temu bo treba pa en velik kos mesa dat.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
kuall ::
To pa je bil prizor
Sej se mi smilijo oboji
Wizard ti si desni levicar [podn] jaz pa levi desnicar[best combo]
Sej se mi smilijo oboji
Wizard ti si desni levicar [podn] jaz pa levi desnicar[best combo]
Ti nisi levi ali desni, samo levak.
Vanich ::
AgJ1 ::
Evo, kaj naj človek naredi v tem primeru, kaj naj ima s seboj?
https://www.24ur.com/novice/tujina/dans...
Danskega turista med smuko napadel medved, ki se je zbudil iz spanja
https://www.24ur.com/novice/tujina/dans...
donvito ::
BorutO ::
Jaz sem na področju, kjer medvedov ni dosti, vendar si ga ne želim srečati. Sem pa skoraj dnevno v hosti. Če bi živel na območju medvedov, bi si vsekakor omislil kakšen sprej, pa jajca namakal v šnops, da bi se malo opogumil.
Kar se tiče odstrela, po mojem mnenju je medvedov preveč v sloveniji, bi jih bilo treba razredčit - zdaj pa kar udarite s kritiko...
A veš kako je to ... Gledam posnetke in berem članke iz sveta, predvsem največ teh je ameriških. Pride medved do hiše, se tam kopa, ali razmetava, ali počiva, ali na pašo pelje oči itd, pa nobenemu nič. V Sloveniji medved pride samo v bližino naselja, pa že sledi odstrel. Torej, ni problem pri boječih prebivalcih in teh, ki dajejo komando za takojšen odstrel medvedov, da se kasneje lovci zabavajo zraven medvedjih salam in golažov, pač pa pri tem, da država ničesar ne naredi za zaščito tako medvedov, kot ljudi in domačih živali. Spet je v nekaterih delih države problem spet človek, ker ima ovce na pašniku zaščitene samo z navadnim pastirjem in mu pokolje vse ovce, da bi pa investiral recimo 2000 eur v ograditev pašnika z 2m veliko mrežo, betonskimi ali lesenimi sohami, to pa ne ... o tem pa nočejo slišati.
V kraju, kjer imam starše, so pred dobrimi petimi leti "terorizirali" šakali. Pobili so kar veliko perutnine po vasi, pri starših pa niti ene, ker so bile vse zagrajene v sadovnjaku, pa jih je foter parkrat videl, da so letali okoli sadovnjaka, tudi veliko stopinj je bilo na njivi. Vaški lovec, ki je dnevno bil aktiven v gozdu, ni dobil nobenega šakala, pa jih je lovil, tudi videl jih je v daljavi. Tako kot so prišli šakali, so kasneje tudi odšli in jih ni več.
Daniel ::
Jaz sem na področju, kjer medvedov ni dosti, vendar si ga ne želim srečati. Sem pa skoraj dnevno v hosti. Če bi živel na območju medvedov, bi si vsekakor omislil kakšen sprej, pa jajca namakal v šnops, da bi se malo opogumil.
Kar se tiče odstrela, po mojem mnenju je medvedov preveč v sloveniji, bi jih bilo treba razredčit - zdaj pa kar udarite s kritiko...
A veš kako je to ... Gledam posnetke in berem članke iz sveta, predvsem največ teh je ameriških. Pride medved do hiše, se tam kopa, ali razmetava, ali počiva, ali na pašo pelje oči itd, pa nobenemu nič. V Sloveniji medved pride samo v bližino naselja, pa že sledi odstrel. Torej, ni problem pri boječih prebivalcih in teh, ki dajejo komando za takojšen odstrel medvedov, da se kasneje lovci zabavajo zraven medvedjih salam in golažov, pač pa pri tem, da država ničesar ne naredi za zaščito tako medvedov, kot ljudi in domačih živali. Spet je v nekaterih delih države problem spet človek, ker ima ovce na pašniku zaščitene samo z navadnim pastirjem in mu pokolje vse ovce, da bi pa investiral recimo 2000 eur v ograditev pašnika z 2m veliko mrežo, betonskimi ali lesenimi sohami, to pa ne ... o tem pa nočejo slišati.
V kraju, kjer imam starše, so pred dobrimi petimi leti "terorizirali" šakali. Pobili so kar veliko perutnine po vasi, pri starših pa niti ene, ker so bile vse zagrajene v sadovnjaku, pa jih je foter parkrat videl, da so letali okoli sadovnjaka, tudi veliko stopinj je bilo na njivi. Vaški lovec, ki je dnevno bil aktiven v gozdu, ni dobil nobenega šakala, pa jih je lovil, tudi videl jih je v daljavi. Tako kot so prišli šakali, so kasneje tudi odšli in jih ni več.
Trditev o odstrelu je že v osnovi laž, ker mi je znenec iz notranjske kar nekaj let razlagal, kako jim medo vsako leto raztrga nekaj bal trave. Brez, da bi ga odstrelili. Ko pa zahteve o populaciji iz strani pametnjakovičev iz raznoraznih NVOjev presežejo to, kar lahko prenese okolje na določeni lokaciji pa se dogaja marsikaj.
Koliko Ovac mora prodati mali kmet, da se mu povrne investicija 2000 eur v ogrado, ki jo volk ali medved lahko tudi preplezata ali spodkopljeta (vir, posnetki na YT, dodatno bi najbrž rabil še pse, ki so dodatni stalni strošek.). Koliko Ovac mora prodati kmet, ki ima gorski pašnik, torej skalni teren, da lahko v skalah učinkovito ogradi tam nekje 40 do 50 ha zemljišča in ob tem ne vpliva na planinske poti in učinkovito zaščiti živali? In vse to zgolj za to, da bojo NVOji, ki živijo iz promoviranja nadstandardnih količin volka in medveda v lokalnem okolju lahko lepo živeli. Ker kmet nima od tega popolnoma nič, razen škode, poplačila katere marsikdaj sploh ne dočaka.
Ko bo vse skupaj zaraščeno, tudi turistov ne bojo imeli več kam voditi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
Pa potem mora kmet še zakopavat ostanke pobitih ovc ali kaj se s tem naredi? Če bi jih pustl nekje v naravi, a bi divje živali to pospravile?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AgJ1 ()
Evo, nova dva primera na Slovaškem, ena smrtna žrtev:
https://www.24ur.com/novice/tujina/medv...
Nov napad medveda na Slovaškem: poškodovanih pet oseb, tudi mlajša deklica
Po sobotnem napadu medveda na turista, ki sta pohajkovala v gorovju Spodnje Tatre na Slovaškem, v katerem je umrla 31-letnica, slovaška policija poroča o novem napadu medveda na človeka. Tokrat je odrasel medved na ulicah mesta Liptovsky Mikulaš napadel pet oseb. V mestu so zaradi napada razglasili izredne razmere, na ulice pa so poslali večje število patrulj in lovce, ki ščitijo prebivalce in lovijo medveda.
https://www.24ur.com/novice/tujina/medv...
feryz ::
Pa potem mora kmet še zakopavat ostanke pobitih ovc ali kaj se s tem naredi? Če bi jih pustl nekje v naravi, a bi divje živali to pospravile?Vrže se na krmišče, da pospravijo še ostalo. Medved je itak mrhovinar, ima rajši meso če že malo "diši". Drugače raje zelenjavo žveči.
Mrhovišča so po evropi uknili. Tudi pri nas naj bi jih. (naj bi jih, ker ljudje še vedno vozijo na tista mesta crknjene živali in imajo manj problemov z divjimi živalmi)
Kje pa so mrhovišča? Mislim, da nisem še nikoli naletel na to, pa sem včasih precej hodil po gozdu.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dobre "cost-benefit" lokacije v bližini večjih mest (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9041 (7260) | m0LN4r |
» | medvedi in srnjad (strani: 1 2 3 4 … 11 12 13 14 )Oddelek: Loža | 78373 (52176) | HappyPills |
» | Obramba pred živalmi (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 37067 (33154) | FrRoSt |
» | Ste že videli medveda v naravi (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17888 (15957) | Spock83 |
» | Zadnji človekov plenilec. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7281 (5711) | Matako |