Forum » Loža » A se v Sloveniji sploh komu da delat?
A se v Sloveniji sploh komu da delat?

c3p0 ::
Glede držanja obljub so obrtniki grozni. Ampak, očitno lahko, premalo jih je in še bi lahko (in tudi bodo) dvignili cene.

bbbbbb2024 ::
Vidim da tukaj laufa popolnoma napačna logika.
Veliki posli so vredni nič in še malo manj. Vsi se grebejo zanje, cena je zbita v poden, v primeru kakršnekoli napakice si v minusu.
Mali posli? Olupiš stranke kot krompir, pa še se jim malo zdi in so hvaležne, da si sploh prišel.
Mali posli pod pogojem, da stranka to hoče plačati. Ker dostih škrtic noče ali pa se pregovarjajo.

feryz ::
Kaj pa lahko naredijo?
Sami pljunejo v roke? Pa že.
Btw, mene navaden delavec stane bruto 26 evrov na uro. Ob tem da ne upoštevam bolniške in še milijon stvari, ki tekom leta uletijo in še dvignejo strošek dela.
Zdaj pa povejte, koliko bi računali pol ure dela, 50 km stran od podjetja. 50 evrov?
Ja, v pravljici. Vse kar je manj od 100 evrov, da zgolj dva vijaka zategne, je izguba.
Zato je vsakomur polagam na srce, ne jamrajte kako so obrtniki dragi, ampak postorite sami. Zagotovo ne zaslužite toliko, kot pušnete, ko vam naredijo drugi.
Sami pljunejo v roke? Pa že.
Btw, mene navaden delavec stane bruto 26 evrov na uro. Ob tem da ne upoštevam bolniške in še milijon stvari, ki tekom leta uletijo in še dvignejo strošek dela.
Zdaj pa povejte, koliko bi računali pol ure dela, 50 km stran od podjetja. 50 evrov?
Ja, v pravljici. Vse kar je manj od 100 evrov, da zgolj dva vijaka zategne, je izguba.
Zato je vsakomur polagam na srce, ne jamrajte kako so obrtniki dragi, ampak postorite sami. Zagotovo ne zaslužite toliko, kot pušnete, ko vam naredijo drugi.

Miki N ::
Ja verjetno se res pozna izpad dela "preko študenta". Včasih je to vse kelnarilo, danes se malokdo odloči za to življensko izkušnjo - plus potrebe so večje, saj bi vsi žrli prek Wolta, dobivali dostavo, potem morata pa Filipinec in Črnec ... črnjačiti lol.

socialec ::
Strel, saj je v kontekstu. Obrtniki in ostali pogodbeniki se ne odzivajo, ker nimajo ljudi, ljudi pa nimajo, ker jim ni potrebno delati, ker izplačilo socialne zmaga. Ti bi kot nepremičninar zagotovo raje, da bi spet kaj predrago prodal državi!? K sreči ljudje na to hitro pozabijo, pehehe! :D

Strel455 ::

Pogodbeniki se ne oglašajo, ker nimajo ljudi! Povej, kje zaključimo, smeš pa se sam intimno posvetovati z idiokrAItskimi orodji...
Ljudi nimajo, ker... (en ali več odgovorov)
a) nihče ne zna delati,
b) so vsi v tujini čez mejo,
c) delajo na daljavo.
d) delajo v prijaznem državnem okolu, kjer se ne izvaja tržni mobing,
e) se jim ne ljubi delati, ker....
e) a) ...
e) b) ...
PS: Ni se mi ljubilo drugače formatirati :D
Ljudi nimajo, ker... (en ali več odgovorov)
a) nihče ne zna delati,
b) so vsi v tujini čez mejo,
c) delajo na daljavo.
d) delajo v prijaznem državnem okolu, kjer se ne izvaja tržni mobing,
e) se jim ne ljubi delati, ker....
e) a) ...
e) b) ...
PS: Ni se mi ljubilo drugače formatirati :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

feryz ::
Ja verjetno se res pozna izpad dela "preko študenta". Včasih je to vse kelnarilo, danes se malokdo odloči za to življensko izkušnjo - plus potrebe so večje, saj bi vsi žrli prek Wolta, dobivali dostavo, potem morata pa Filipinec in Črnec ... črnjačiti lol.Včeraj sem se ustavil na Barju, sem šel scat in po en kofe na avtomat.
Žulim zunaj tisto kofe in čikam zraven, ko pride iz mcdonaldsa en stari čiča, čez prst je bil med 65 in 70 let in začne tlačiti robo v wolt torbo.
Kar svetlo sem gledal, če je to sploh res. Se je pa vsaj v enega podrtega golfa strpal na koncu. Če bi skočil na kakšno skirco, bi že groteskno izgledalo.

JanBrezov ::
Vi bi radi, da smo vaši sužnji!!!! Pa nas lepo Golobček in Levica varujeta pred vami, pogoltnimi kapitalisti in sužnjepriganjači, čakamo samo še na UTD, ki pride v naslednjem mandatu, pol pa se j*****bittteeee, nič nam ne morete!!! Vaš 150 IQ pa spustite v wc školjko, če vas še infarkt zraven :D Živeli!
Potem pa naslednji režim veže višino UTD na "social score", ki ga ta isti režim uvede. Ga serješ po forumih z anti-vladno retoriko? Tvoj UTD = temeljni UTD * 0,5!

JanBrezov ::

IL_DIAVOLO ::
https://cekin.si/zaposlitev/brezposelno...
Dober članek...
V Nemčiji so izračunali, da je meja plače 2200 EUR bruto, ko se načeloma splača delat. Ampak razlika pri neto plači je tam 50 EUR plus za zaposlitev.
Plus, tam ti država plača tudi najemnino... Saj mislim, da tudi pri nas.
Kurac komu placajo...zrihtajo ze nastanitev, plačajo pa si sami.
Bosancem se to ne izplaca vec...zato pa vlacijo v Evropo Filipince in ostalo rajo, ki doma delajo za pest riža.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

Kurzweil ::
Ja verjetno se res pozna izpad dela "preko študenta". Včasih je to vse kelnarilo, danes se malokdo odloči za to življensko izkušnjo - plus potrebe so večje, saj bi vsi žrli prek Wolta, dobivali dostavo, potem morata pa Filipinec in Črnec ... črnjačiti lol.
Ja tudi tu se gotovo pozna manjko delovne sile in konec koncev slabša odzivnost in višje cene kot posledica... tako seveda lahko razni obrtniki izbirajo stranke in kolikor vidim v praksi, tisti, ki polagajo parket, ploščice, strehe, delajo fasade, vodovod, štrom... jih je vsako leto manj, vse ki jih poznam pravijo, da imajo dela vedno več in ne zmorejo več... tako moraš biti prekleto prijazen, da te ne črta oz. se ti ne oglaša na telefon, pa tudi sicer je potrebno vedet, da ta folk, ki dejansko dela tudi nima vedno časa se pogovarjati po telefonu... ali v praksi, če boš klical štromarja, da bi rad zamenjal 2 vtičnici in boš zraven še siten in klical, hitro človek pride do tega, da te ta mojster gladko odjebe in se ti ne javi... vse, ki delajo na takšnih področjih, ki sem jih prej naštel in še mnogi drugi, imajo seveda radi večje posle, večje objekte... proper deal in da ima celotno ekipo na enem objektu in zabezecan posel za mesec/dva/tri... vse te tečnobe, ki za minimalne stvari kličejo mojstre, imajo seveda zelo velike možnosti, da se jim zgodi, kar piše OP in ker je manjko velik, se jim to tudi ne bo maščevalo, ker jih je preprosto premalo, da bi lahko kdo kaj izbiral... bi lahko rekel, da je ena prioritetna lestvica, kjer so najprej veliki posli, resni naročniki... potem na koncu pa driskice, ki kličejo 4x na dan, če pride štromar zamenjat žarnico... namesto, da bi jo zamenjal sam oz. prosil soseda, 2 drinka, roka, usluga naslednjič in deal. V kontekstu OPjevega topica...
Če pa se še malce navežem na študentsko delo... pustimo, kak robbery je to v resnici... da nekomu izplačaš recimo 100€, moraš študentskem servisu nakazati cca 170€. No, v glavnem... ko smo bili mladi, sem konec šole bil presrečen, ko sem pošiljal prošnje za počitniško delo in sem dobil odobreno, delal sem z veseljem! Pri tem pa seveda dobil delovne navade, stimulacijo, da naredim šolo oz. se čimbolj in čimprej spravim k sebi, da bom lahko delal službo, ki jo rad počnem, da ne bom pri 50-ih imel zjebanega pol telesa in da me ne bo strah pogledat na on izpisek za plačo. Nekateri so zraven našli že tudi delodajalca oz. delo, ki ga opravljajo še danes, delodajalci pa so dobili kader, ki ga recimo danes skorajda ni več. Pozitivnih učinkov študentskega dela je bilo res veliko... danes kolikor gledam mladino, je ekstremno redko, da kdo sploh pomisli, da bi šel v prostem času kaj delat.

fikus_ ::
feryz ima prav, za dva šravfa zašraufat moraš računat 50€ in zato da se vsedeš v avto tudi 50€. S tem se pokriva plača, avto, orodje, ... in seveda tudi znati tista dva šravfa zašravfat.
Sicer smo pa na ST forumu, kjer jih je večina s.p.* in nadpovprečni dohodki*, potem pa jamranje, kako je drago nekaj plačati, kako se nikomur ne da delat,... Sami bi veliko računali, drugim pa minimalno plačali, oboji pa s.p.. To se nekako izključuje.
* tako je vsaj zaslediti iz pisanj.
Sicer smo pa na ST forumu, kjer jih je večina s.p.* in nadpovprečni dohodki*, potem pa jamranje, kako je drago nekaj plačati, kako se nikomur ne da delat,... Sami bi veliko računali, drugim pa minimalno plačali, oboji pa s.p.. To se nekako izključuje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Prosim, ne mešaj nas, skromnih socialcev, s slovensko tehnološko smetano, še posebej IT-ja!

fikus_ ::
Eeee... pa ravno tebe sem mislil omeniti, da si izjema.
Moja napaka.
Moja napaka.

Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Grimnir3 ::
feryz ima prav, za dva šravfa zašraufat moraš računat 50€ in zato da se vsedeš v avto tudi 50€. S tem se pokriva plača, avto, orodje, ... in seveda tudi znati tista dva šravfa zašravfat.
Vsega pač ne moreš narediti sam ker nimaš orodja oz. je velika razlika če imaš pravo orodje ali pa neki palamudiš.
Recimo jaz sem rabil keramičarja za par stopnic in podest, so mi precej direktno povedal da bodo prišli ko bo ravno kaka luknja v urniku. Da se jim za to pač ne splača hodet. Marsikaj okoli hiše naredim sam, tudi ploščice sem v kleti ob lijaku položil sam, ne bom pa tega delal na takem vidnem in izpostavljenem mestu. Ker tam v garaži je vseeno kako so, čeprav se moram pohvalit da je odlično izpadlo za prvo polaganje.
Pa kot rečeno nimam orodja in bi spet moral iti do kakega od kolegov ki ga ima.
Sem rabil nekaj malega izkopat, spet umetnost dobit nekoga z bagerjem da se mu da pridet za tisto malenkost. 4 kubike premetat z bagerjem je malnkost na roke pa niti ne. Pa tudi z bagerjem znam delat, ker ga je nekoč imel brat ampak to je taka stvar, ki jo pač nimaš doma ravno za vsak slučaj. Razen če si ferzy. On ga ima zagotovo

bbbbbb2024 ::
Jaz postavim v tej temi zelo bazno vprašanje, koliko 'oni' plačajo razvojno uro, pa se me čisto ignorira.

Furbo ::
Ljudem se da delati. Ampak ja, večinoma delajo raje večje projekte, kjer je dela za 100.000€+
Te stvari ki jih omenjate (par stopnic, prčkarije s kitajsko pumpo, par m3 izkopa) to je treba najti lokalca, ki ti to pofuša, ne pa firmo. Sploh, ker se že na daleč zavoha, da bi radi še gledali na vsak euro, dobili 5 predračunov in podobno.
Jaz sem komaj dobil aluminijaša, da mi je naredil novo panoramsko steno po tem, ko je prejšnjo polomilo neurje. Pa še to je prišel samo zato, ker sem mu jaz nekoč naredil uslugo na gradbišču.
Pa ga tudi razumem, kaj se bo drkal z eno steno za 4 jurje, če ima cele bloke za opremljati z okni/vrati, kjer vsak dan napiše situacijo za 50 jurjev.
Če si bodo vzeli čas za vas, prišli pogledat, poslušali vaše ideje, poslali predračun, da bi zaslužili isto kot drugje oz. za cel izgubljen dan, vas bo pa itak odneslo stran, ko boste videli znesek (in se boste potem hvalili tukaj, kako ste prihranili).
Te stvari ki jih omenjate (par stopnic, prčkarije s kitajsko pumpo, par m3 izkopa) to je treba najti lokalca, ki ti to pofuša, ne pa firmo. Sploh, ker se že na daleč zavoha, da bi radi še gledali na vsak euro, dobili 5 predračunov in podobno.
Jaz sem komaj dobil aluminijaša, da mi je naredil novo panoramsko steno po tem, ko je prejšnjo polomilo neurje. Pa še to je prišel samo zato, ker sem mu jaz nekoč naredil uslugo na gradbišču.
Pa ga tudi razumem, kaj se bo drkal z eno steno za 4 jurje, če ima cele bloke za opremljati z okni/vrati, kjer vsak dan napiše situacijo za 50 jurjev.
Če si bodo vzeli čas za vas, prišli pogledat, poslušali vaše ideje, poslali predračun, da bi zaslužili isto kot drugje oz. za cel izgubljen dan, vas bo pa itak odneslo stran, ko boste videli znesek (in se boste potem hvalili tukaj, kako ste prihranili).
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

mirator ::
Pa še kako se jim da delati, tako da so zaposleni več kot 20 ur na dan in seveda potem ni časa za malenkostne posle individualcev. Žal robotska tehnologija in AI že kažeta mlečne zobe. Vse bo še hujše.

Scaramouche3 ::

blink ::
Prevec je denarja v obtoku (krediti, visoki davki, socialne pomoci, subvencije, sluzbice v JS, nizka brezposelnost). Se spomnem obdobje recesije (2008-2015) ko je bila prava denarna susa in visoka brezposelnost.
Resitev: manj zadolzevanja in nizji davki.
Resitev: manj zadolzevanja in nizji davki.

Glugy ::
Pa točno tko je:
https://x.com/VasjaBocko/status/1927602...
Developer, ki nam neki dela, se ne oglaša in ne odpisuje.
Obrtnik, ki ga prosimo, da bi ene table našraufal, ne odpisuje.
Davčni svetovalec, ki ga prosimo za nasvet, ima dovolj dela in ne bo delal.
Proizvodnja nas prosi, naj jo spomnimo čez 3 tedne, če bodo slučajno pozabili na naročilo.
Vse to seveda za denar, ne kot zastonj usluga.
Problem je ker je premal ljudi pripravljenih delat v teh branžah glede na potrebe na trgu. Normalno pa vsakemu delavci pripada dostojanstvo in ni kriv da ni dovolj teh ljudi na trgu. On bo delal 8 ur na dan pošteno ne bo si pa pretegnil hrbtenice zato zakaj bi se jo?

Pa točno tko je:
Proizvodnja nas prosi, naj jo spomnimo čez 3 tedne, če bodo slučajno pozabili na naročilo.
Problem je ker je premal ljudi pripravljenih delat v teh branžah glede na potrebe na trgu. Normalno pa vsakemu delavci pripada dostojanstvo in ni kriv da ni dovolj teh ljudi na trgu. On bo delal 8 ur na dan pošteno ne bo si pa pretegnil hrbtenice zato zakaj bi se jo?
Vse manj je ljudi, ki bi delali fizično delo, grem v servis za bajk in jim zmanjkuje serviserjev, kdo pa se bo ubijal za majhen keš a cel dan stal na nogah?

IL_DIAVOLO ::
Prevec zaledja od ta starih. Ce ne bi bilo, bi z veseljem prijeli za vsako delo
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

IL_DIAVOLO je izjavil:
Tudi to. Se spomnem ko sem bil star 15 in komaj cakal, da grem poleti s kolesom do studentskega servisa, kjer smo cakali in se grebli za objavljena dela (selitve, proizvodnja...). Pogosto si cakal cel dan in nic dobil.
Zivljenje je postalo prevec udobno.

IL_DIAVOLO je izjavil:
Tudi to. Se spomnem ko sem bil star 15 in komaj cakal, da grem poleti s kolesom do studentskega servisa, kjer smo cakali in se grebli za objavljena dela (selitve, proizvodnja...). Pogosto si cakal cel dan in nic dobil.
In potem je študentski servis s pomočjo države ukradel leta z delovne dobe...

borut_p ::
Pa točno tko je:
Cak mal ... naslov da se nobenmu ne da delat ... a vse primere ki nastejes imajo ljudi cez glavo dela. Kak gre to skupi?

mihagr ::
No in sedaj po dveh straneh postov o vseh mogočih težava tistih, ki nočejo in vseh ostalih, mi povejte kaj naj naredim, ko potrebijem nekaj narediti, popraviti, ali nekaj tretjega. Star sem čez 70 let, računalniki in računalništvo, pa tudi nekaj elektrike mi je tudi dobro poznano, kaj ostalo? Polaganje ploščic ali pa mizarstvo, kdo mi bo naredil, še vedno kaj rabim. Vedno je kup drobnih stvari, ko ne veš kje začeti in iskati, kaj šele narediti. No povejte, recimo "socialec", kaj priporočaš?
Lp
Lp

Utk ::
Kot v starih časih...imet kup otrok in upat da bo vsaj en znal kladivo v roki držat. Druge rešitve skoraj ni...

Kot v starih časih...imet kup otrok in upat da bo vsaj en znal kladivo v roki držat. Druge rešitve skoraj ni...
V današnjih časih, otroc še ne vedo kaj je fizično delo, ko pa je stigmatizirano... To je zdaj samo za migrante!
https://www.youtube.com/shorts/tEgTGOc3...

WaterBoy ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
In to je slabo?

No in sedaj po dveh straneh postov o vseh mogočih težava tistih, ki nočejo in vseh ostalih, mi povejte kaj naj naredim, ko potrebijem nekaj narediti, popraviti, ali nekaj tretjega. Star sem čez 70 let, računalniki in računalništvo, pa tudi nekaj elektrike mi je tudi dobro poznano, kaj ostalo?
V časih Anonimnega Eksperimenta bi zdajle dobil preprost enovrstični nasvet.

IL_DIAVOLO je izjavil:
In to je slabo?
Ja, kot vidis imamo zaradi pretiranega zadolzevanja visoko inflacijo in populacijo ki se ji ne da vec delati in zeli biti samo se v coni udobja.
Enkrat so delali experiment dreves v umetni biosferi. Ker ni bilo vetra so se zacela lomiti pod svojo tezo. Cona neudobja = robustnost in visja moznost prezivetja ko pride do pizdarije.

Scaramouche3 je izjavil:
V današnjih časih, otroc še ne vedo kaj je fizično delo, ko pa je stigmatizirano... To je zdaj samo za migrante!
Tudi z migranti si ne boš kaj dost pomagal. Če nekega kosovarja zaposliš na gradbišču, ker za drugam ni, še ne pomeni, da ti bo popoldan položil ploščice ali pa postavil škarpo. Bo, prek firme, ampak potem smo tam kjer smo zdaj...drago in nikoli.

mihagr ::
Miki N
Daj razsvetli me, v 15-tih letih od AE sem že marsikaj pozabil!

johnnyyy ::
Scaramouche3 je izjavil:
Ah, kot da je bilo včasih kaj bolje. Bat zajla, auspuh lager, tudi po kompresijo so hodili na bencinsko, sveder za 3 oglate lukne vrtat, pa hodili so kamne iskat v graben za koso nabrusit, bingl olje, trifazna žarnica itd.

bm1973 ::
Drugače je tako, da se folku res ne da delat.
Imel od kolega frend elektro firma za inštalacije, 10 zaposlenih.
Ni jih mogel samih pustiti na objektu, ker so vedno kaj zajebali, stolkli so mu služben kombi, s tem da so se zaleteli v fasado, kjer so delali, pa še kaj.
Skratka sami stroški, popizdil, zaprl firmo, in zdaj dela sam...
Ob takem odnosu folka pač ne moreš zalaufati firme, in raje delaš sam...
Ni jih mogel samih pustiti na objektu, ker so vedno kaj zajebali, stolkli so mu služben kombi, s tem da so se zaleteli v fasado, kjer so delali, pa še kaj.

Avenger ::
A veš v čem je fora, trenutno je še vedno čas debelih krav, dela je več kot dovolj in potem so izvajalci izbirčni. A se bo obrtnik rajši j***l z nekom 2 dni, da bo zaslužil 100€ (neto) ali bi mogoče raje projekt, kjer ima za en mesec dela in bo zaslužil 5000? Tko to gre.
Table našraufal.. za kolk dnarja? 30€? Rajš dela vsaj celodnevne zadeve, pa računa 300€. Davčni svetovalec en nasvet za kolk? 50€? Ali konkretno davčno svetovanje firmi za 2000€? Včasih je bil vsak job dober, en štekar za zamenjat, ni problema. Radiator pušča? Pride čez 2 uri. Danes pa samo vso srečo, da ga najdeš in da pride v roku nekaj dni...
Table našraufal.. za kolk dnarja? 30€? Rajš dela vsaj celodnevne zadeve, pa računa 300€. Davčni svetovalec en nasvet za kolk? 50€? Ali konkretno davčno svetovanje firmi za 2000€? Včasih je bil vsak job dober, en štekar za zamenjat, ni problema. Radiator pušča? Pride čez 2 uri. Danes pa samo vso srečo, da ga najdeš in da pride v roku nekaj dni...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Miki N
Žal boš moral ostati zatemnjen, ta nasvet izzove takojšno pordečitev. Ostala bo skrivnost prednikov , LOL.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()

borut_p ::
A veš v čem je fora, trenutno je še vedno čas debelih krav, dela je več kot dovolj in potem so izvajalci izbirčni. A se bo obrtnik rajši j***l z nekom 2 dni, da bo zaslužil 100€ (neto) ali bi mogoče raje projekt, kjer ima za en mesec dela in bo zaslužil 5000? Tko to gre.
Ja a ni logicno. A se vsi ne vsajate nekaj kako so place prenizke ... vsi bi radi vec. Da je slo premalo kapitalisticna ... ko gre pa za nekaj doma je pa vsak predrag, nategun itd.
Vcasih smo ineli v ulici kaksnega penzionarja, ki je zamenjal kaksno pipo, polozil ploscice. Zdaj imas folk ki svetuje penhionarju naj gre raje ... kot da tezi po forumu.
Wtf ... a se vam je ze skeglal? A je polna luna ze?

johnnyyy ::
Drugače je tako, da se folku res ne da delat.
No če hočeš imeti resno firmo, potem moraš imeti produkte, blagovno znamko, utečene/predpisane procese in utečene prodajne kanale. To daje firmi vrednost. To da imaš "firmo" z nekaj zaposlenimi, ki delajo neke tehnične storitve, pa sama firma ni vredna nič.

Koraaz ::
Nihče noče delat, socialne so previsoke, preveč zaledja od tastarih, bla, bla, bla...tečni ste s tem vsi po vrsti, še najbolj pa hinavski delodajalci!
Ko sem iskal zaposlitev sem iskal delo vsepovsod, neglede na plačo (nč bat, ker je itak več kot 60% šihotv za minimalca) in branžo (vse od proizvodnje, fizičnega dela, obrtništva pa do tehničnih del, ki zahtevajo izobrazbo) in kljub vsemu jamru, kako delavcev primanjkuje ni bilo nobenega odziva.
Zakaj se sprašujete?
Enostavno zato, ker se delodajalci nočejo prilagoditi trgu in se še zmeraj obnašajo, kot, da smo leta 2008 sredi največje krize in čakajo, da bodo dobili popolnega kandidata! Zahtevajo 1001 pogoj, izkušenj, izobrazbo za opravljanje dela in ne odstopajo od svojih zahtev za minimalno plačilo in upajo, da bodo nekoč nekoga dobili. Hkrati pa niso pripravljeni nič vlagati v delovno silo, če vidijo, da je ne morejo pridobiti (če je plača nizka, jo zvišaj, če so delovni pogoji slabi, jih izboljšaj, če ni usposobljenih ljudi jim omogoči vajeništvo itd.).
In kaj oni potem naredijo? Po koncu razpisa, ga ponovno razpišejo in upajo, da ujamejo kakšnega obupanega "samoroga" Ampak ljudje niso več neumni, da bi se pustili izkoriščati, zoomerji, pa za razliko od milenijcev se ne pustijo ustrahovat in postavljajo pogoje.
Na kozlanje mi gre to jamranje kako nihče noče delati, potem pa dobim 100 zavrnitev in lažejo v obraz, da so zaposlili "nekoga drugega"
- V domu starejših občanov, kjer nihče noče delat, sem kandidiral za hišnika in so kar vsem rekli, da bodo razpis ponovili, kljub temu, da nas je bilo ogromno kandidatov. Medtem, so na štajerskem zaposlili kar bivšega zapornika
- V neki tiskarni so mi dan po razgovoru rekli, da že imajo kandidata. To je bilo 6 mesecev nazaj s tem, da so že 1 leto prej iskali. No danes še zmeraj iščejo.
- V drugi tiskarni sem dejansko dobil zaposlitev, ampak je potem prišlo do kadrovske rošade znotraj podjetja in sem spet izpadel.
- V skladišču so me zavrnili zaradi "pomanjkanja delovnih izkušenj", medtem, ko to delo lahko vsak počne neglede na izobrazbo.
- V proizvodnji so rekli, da sporočijo v 2 tednih, ker se jim ful mudi, no še zmeraj niso nič sporočili.
- V neki avtohiši iščejo marketingarja že 5 let zapored.
- En obrtnik je pamet solil kok ma velik dela in da rabi delavce. En mesec me je nategoval, na koncu ni bilo iz tega nič.
In potem se vi sprašujete zakaj so ljudje na socialnah?
Ne nisem na socialni, sedaj sem dobil neko zaposlitev v čisto x branži, ampak je delodajalec rekel: "ni problem, ti plačamo izobraževanje in uvajanje v delo.". Takoj, brez karkšnegakoli kompliciranja, me je poslal na kadrovsko še isti dan po razgovoru, da se uredi papirje.
Ampak glede na cel jamr, kako primanjkuje delovne sile bi pričakoval, da bi prej dobil zaposlitev, kot pa vsa ta kalvarija skozi katero sem šel.
Ko sem iskal zaposlitev sem iskal delo vsepovsod, neglede na plačo (nč bat, ker je itak več kot 60% šihotv za minimalca) in branžo (vse od proizvodnje, fizičnega dela, obrtništva pa do tehničnih del, ki zahtevajo izobrazbo) in kljub vsemu jamru, kako delavcev primanjkuje ni bilo nobenega odziva.
Zakaj se sprašujete?
Enostavno zato, ker se delodajalci nočejo prilagoditi trgu in se še zmeraj obnašajo, kot, da smo leta 2008 sredi največje krize in čakajo, da bodo dobili popolnega kandidata! Zahtevajo 1001 pogoj, izkušenj, izobrazbo za opravljanje dela in ne odstopajo od svojih zahtev za minimalno plačilo in upajo, da bodo nekoč nekoga dobili. Hkrati pa niso pripravljeni nič vlagati v delovno silo, če vidijo, da je ne morejo pridobiti (če je plača nizka, jo zvišaj, če so delovni pogoji slabi, jih izboljšaj, če ni usposobljenih ljudi jim omogoči vajeništvo itd.).
In kaj oni potem naredijo? Po koncu razpisa, ga ponovno razpišejo in upajo, da ujamejo kakšnega obupanega "samoroga" Ampak ljudje niso več neumni, da bi se pustili izkoriščati, zoomerji, pa za razliko od milenijcev se ne pustijo ustrahovat in postavljajo pogoje.
Na kozlanje mi gre to jamranje kako nihče noče delati, potem pa dobim 100 zavrnitev in lažejo v obraz, da so zaposlili "nekoga drugega"
- V domu starejših občanov, kjer nihče noče delat, sem kandidiral za hišnika in so kar vsem rekli, da bodo razpis ponovili, kljub temu, da nas je bilo ogromno kandidatov. Medtem, so na štajerskem zaposlili kar bivšega zapornika
- V neki tiskarni so mi dan po razgovoru rekli, da že imajo kandidata. To je bilo 6 mesecev nazaj s tem, da so že 1 leto prej iskali. No danes še zmeraj iščejo.
- V drugi tiskarni sem dejansko dobil zaposlitev, ampak je potem prišlo do kadrovske rošade znotraj podjetja in sem spet izpadel.
- V skladišču so me zavrnili zaradi "pomanjkanja delovnih izkušenj", medtem, ko to delo lahko vsak počne neglede na izobrazbo.
- V proizvodnji so rekli, da sporočijo v 2 tednih, ker se jim ful mudi, no še zmeraj niso nič sporočili.
- V neki avtohiši iščejo marketingarja že 5 let zapored.
- En obrtnik je pamet solil kok ma velik dela in da rabi delavce. En mesec me je nategoval, na koncu ni bilo iz tega nič.
In potem se vi sprašujete zakaj so ljudje na socialnah?
Ne nisem na socialni, sedaj sem dobil neko zaposlitev v čisto x branži, ampak je delodajalec rekel: "ni problem, ti plačamo izobraževanje in uvajanje v delo.". Takoj, brez karkšnegakoli kompliciranja, me je poslal na kadrovsko še isti dan po razgovoru, da se uredi papirje.
Ampak glede na cel jamr, kako primanjkuje delovne sile bi pričakoval, da bi prej dobil zaposlitev, kot pa vsa ta kalvarija skozi katero sem šel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Koraaz ()

filip007 ::
Jaz praznim kadilnice v večjem tujem podjetju, plača dvojna socialna, 8ur, v bistvu vzdrževalec okolice.
So razni programi, preko zavoda za tiste, ki se ne znajdejo ali pa nočejo, je socialna aktivacija, Papilot in posredniki, ki pomagajo pri zaposlitvi, če imaš kako omejitev, jih ne bom našteval.
So razni programi, preko zavoda za tiste, ki se ne znajdejo ali pa nočejo, je socialna aktivacija, Papilot in posredniki, ki pomagajo pri zaposlitvi, če imaš kako omejitev, jih ne bom našteval.
HP prenosnik, Xbox SX in Hisense Qled.

Nekateri ne razumejo da ne glede kolk ima nekdo dela in nekoga nujno rabi, ne bo zaposlil "kar vsakega", ker komot se zgodi da enostavno ne bo pokril svoje plače, če ne celo naredil dobesedno več škode kot koristi. Prekleto malo služb je danes kjer nimaš kaj zajebat.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Problemi človeštva | 74532 (55812) | sbawe64 |
» | Razgovor za službo in kadrovski odnos (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 66808 (48923) | Trubar |
» | Trenutna plača v Revozu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 32394 (13558) | PunkDude |
» | World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 66849 (52979) | bbf |
» | Slovenci ne bomo delali za minimalno plačo! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36810 (31514) | Mr.B |