Forum » Loža » A se v Sloveniji sploh komu da delat?
A se v Sloveniji sploh komu da delat?

link_up ::
jah, ce ne zna niti i2c vzpostavit za status ali pa kaksne druge gpiote furat od prej, potem bo learning curve steep.
In and Out

johnnyyy ::
jah, ce ne zna niti i2c vzpostavit za status ali pa kaksne druge gpiote furat od prej, potem bo learning curve steep.
Hja, če je bil prej n-let v embededu potem bi to skoraj moral znat ali pa se vsaj naučit. Saj če je v lajfu delal precej z UART, SPI, I2S potem tudi to ne bi smel bit problem. In podobno je z uPCji, če si delal na parih različnih potem koncept poznaš toliko, da znaš praktično vse.

bm1973 ::
Embedded ni samo nek i2c interface, pa GPIO, precej programiranja v embedded sploh ne vidi hardvera...

link_up ::
ja, ce codas app na boardu...kernel moduli pa kar lepo rabijo poznavanje hw. :)
In and Out

sbawe64 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
HR ni sposoben preceniti ustreznosti tehničnega osebja. Sploh ne vem zakaj se mešajo zraven razgovorov.
He, he, se spominjam časov, ko sem bil en mali šef embedded SW. Smo precej zaposlovali in nekega dne mi kadrovnica z žarečimi očmi prinese natiskano prošnjo in CV (punca je v 21. stoletju preferirala papirnato interno korespondenco, pred sestanki pa nam je rada v sejne sobe nosila in razdeljevala kupe papirja, mi ostali pa vsi z laptopi). In mi reče: “Poglej kako izkušen inženir se zanima za zaposlitev.” Pogledam CV in dripac je v dvajsetih letih zamenjal deset služb.
In to naj bi bilo veliko? Meni se zdi normalno.
Potem si nekje med kadrovnico in mano. Kadrovnici se zdi človek z desetimi službami v dvajsetih letih “izkušen”, tebi “normalen”, meni “problematičen”. Verjetno gledam precej subjektivno - v embedded razvoju povprečno sposoben novozaposleni prvih šest do dvanajst mesecev samo zajeda čas sodelavcev, njegov neto izplen za podjetje je globoko negativen. Morda potem v drugih dvanajstih mesecih podjetju to vrne. Kaj bom s takim, če mi bo po 24 mesecih odšel. Samo izguba mojega časa.
Potem pričakuješ kader, ki bo magično že vse znal ?
Good luck with that.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order

Bud_Bundy ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
HR ni sposoben preceniti ustreznosti tehničnega osebja. Sploh ne vem zakaj se mešajo zraven razgovorov.
He, he, se spominjam časov, ko sem bil en mali šef embedded SW. Smo precej zaposlovali in nekega dne mi kadrovnica z žarečimi očmi prinese natiskano prošnjo in CV (punca je v 21. stoletju preferirala papirnato interno korespondenco, pred sestanki pa nam je rada v sejne sobe nosila in razdeljevala kupe papirja, mi ostali pa vsi z laptopi). In mi reče: “Poglej kako izkušen inženir se zanima za zaposlitev.” Pogledam CV in dripac je v dvajsetih letih zamenjal deset služb.
Potem si nekje med kadrovnico in mano. Kadrovnici se zdi človek z desetimi službami v dvajsetih letih “izkušen”, tebi “normalen”, meni “problematičen”. Verjetno gledam precej subjektivno - v embedded razvoju povprečno sposoben novozaposleni prvih šest do dvanajst mesecev samo zajeda čas sodelavcev, njegov neto izplen za podjetje je globoko negativen. Morda potem v drugih dvanajstih mesecih podjetju to vrne. Kaj bom s takim, če mi bo po 24 mesecih odšel. Samo izguba mojega časa.
Good luck with that.
Ni rekel tega, on pač želi zvest kader. Ampak zvestoba se lahko tudi kupi, oziroma se mora kupiti. To da človek menja službo na dve leti nekaterim pomeni alarm, meni pove, da je potrebno takemu človeku dati vedeti, da lahko raste in napreduje v podjetju in ne smeš čakati, da on pride do tebe z zahtevo po boljših pogojih, ker mu je lažje menjati službo.

IL_DIAVOLO ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
In kje je tezava da po 2 letih gre drugam? To je nova realnost in res nic posebnega.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

tikitoki ::
Če slabo plačaš, je velika verjetnost, da bo našel boljšo opcijo in šel.
Al pa če imaš slabe pogoje dela.
Ne vem zakaj bi delavec čutil lojalnost, ki je sam od delodajalca ne dobi. Delodajalci ga bo večinoma odslovil, čim mu to ustrezalo.
Al pa če imaš slabe pogoje dela.
Ne vem zakaj bi delavec čutil lojalnost, ki je sam od delodajalca ne dobi. Delodajalci ga bo večinoma odslovil, čim mu to ustrezalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()

KG-348 ::
Nekaterim se prav vidi, da že nekaj časa niso iskali službe. Jaz tistega, ki vleče socialno pomoč (pa da ni tujec) raje kot da dela za minimalno plačo ne obsojam. Res je kar je nekdo povedal, da je več kot pol šihtov na portalih za minimalca +- 100EUR. In po mojih izkušnjah si po koncu delovnega dne v teh službah bolj zjeban kot pa potem, ko delaš nekje z diplomo. Tudi mladih ne obsojam da se jim jebe, kaj si bodo lahko sploh kupili s svojimi plačami, pri takih cenah vsega- nepremičnin, avtomobilov, najemnin? Se jim splača delat? Sploh za minimalca ali malo več?
Ko sem se vrnil iz Nemčije, ravno v času ko se je pri nas podiralo rekorde nizke brezposelnosti sem mislil, da iskanje kolikor toliko normalne službe ne bi smel bit tak problem. Prijavljal sem se najprej na razpise za službe kolikor toliko povezane z mojim študijem. Raziskovalne pozicije so bile vedno interno že vnaprej dodeljene, saj me niti na razgovor niso povabili in zavrnili še preden je oglas sploh potekel. Potem sem se začel prijavljat na vse kar se mi je zdelo zanimivo, tudi fizična dela ki jih "nihče noče več delat" (jih vi programerji hočete?). Odgovora na 90% prijav sploh nisem dobil! Prišel sem na razgovor za support tujim strankam, za znanje nemščine sem rekel okvirno bruto plačo 1500 in je bilo očitno preveč, ker me niso več kontaktirali in ponovili razpis še 3x. Krovstvo, ostala obrtniška dela kjer izkušnje niso bile zahtevane, celo pest control. Niti odgovora, pa sem življenjepis in prijavo prilagodil vsaki prijavi. Mnogokrat ne gre za pomanjkanje kadra ampak zmrdovanje delodajalcev s slabimi pogoji dela. In filipinci gor ali dol se bo naredila naravna selekcija kjer bodo te psihopati potonili.
Pa še to: jaz občasno delam ta raznorazna dela kot so košnja, prevozi, čiščenje,... in 15-20EUR na uro je minimum za te storitve danes.
Ko sem se vrnil iz Nemčije, ravno v času ko se je pri nas podiralo rekorde nizke brezposelnosti sem mislil, da iskanje kolikor toliko normalne službe ne bi smel bit tak problem. Prijavljal sem se najprej na razpise za službe kolikor toliko povezane z mojim študijem. Raziskovalne pozicije so bile vedno interno že vnaprej dodeljene, saj me niti na razgovor niso povabili in zavrnili še preden je oglas sploh potekel. Potem sem se začel prijavljat na vse kar se mi je zdelo zanimivo, tudi fizična dela ki jih "nihče noče več delat" (jih vi programerji hočete?). Odgovora na 90% prijav sploh nisem dobil! Prišel sem na razgovor za support tujim strankam, za znanje nemščine sem rekel okvirno bruto plačo 1500 in je bilo očitno preveč, ker me niso več kontaktirali in ponovili razpis še 3x. Krovstvo, ostala obrtniška dela kjer izkušnje niso bile zahtevane, celo pest control. Niti odgovora, pa sem življenjepis in prijavo prilagodil vsaki prijavi. Mnogokrat ne gre za pomanjkanje kadra ampak zmrdovanje delodajalcev s slabimi pogoji dela. In filipinci gor ali dol se bo naredila naravna selekcija kjer bodo te psihopati potonili.
Pa še to: jaz občasno delam ta raznorazna dela kot so košnja, prevozi, čiščenje,... in 15-20EUR na uro je minimum za te storitve danes.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: KG-348 ()

Mato989 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Good luck with that.
Ni rekel tega, on pač želi zvest kader. Ampak zvestoba se lahko tudi kupi, oziroma se mora kupiti. To da človek menja službo na dve leti nekaterim pomeni alarm, meni pove, da je potrebno takemu človeku dati vedeti, da lahko raste in napreduje v podjetju in ne smeš čakati, da on pride do tebe z zahtevo po boljših pogojih, ker mu je lažje menjati službo.
Tako eni še kr ne razumejo da se zvestoba kupi da smo plačanci ne pa romantični vitezi ki bi za ljubzen do dela tudi umrli kot leta 1950...
Realnost je da pri resnih službah rabiš eno leto da si zares kolk tolk koristen.
Drži ampak to da nekdo menja šihte na 2 leti pomeni v 90% da pač ko se nauči in izboljša mu firma ne da povišice ali pa vsaj plana povišice in zato v 90%+ odide...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

Miki N ::
Tudi mladih ne obsojam da se jim jebe, kaj si bodo lahko sploh kupili s svojimi plačami, pri takih cenah vsega- nepremičnin, avtomobilov, najemnin?
Hm, to je mogoče tudi kar demotivator. Kak nadebudnež ima velik plan ... nakar začne GURS pošiljati okrog svoje nore ocene (treba dvigniti osnovo, da bo lahko nizek procent davka

Good luck with that.
Ko nekdo reče, da mora biti zaposleni zvest firmi, je to takoj alarm... Ker:
1. Mogoče je začetna plača še solidna, potem je konec povišic.
2. Lastnik škrtari pri opremi.
3. Pričakuje se, da delaš petek in svetek.
4. Nadur se ne plačuje.
5. Ekstra ur ne moreš koristiti.
6. Le te se z novim letom brišejo.
7. Vedno problem z dopusti, ker je treba NUJNO nekaj narediti za nekoga.
Pač alarm za tako firmo, ker očitno ne obvladujejo poslovnih procesov in svoje delo prepoceni prodajajo...
V Sloveniji je TREBA za višjo plačo zamenjati službo. Ampak delodajalcem to ne potegne, ker jim ni treba iz parih razlogov:
1. Mislijo, da takoj dobijo novega na trgu.
2. Njihov portfelj dela je pač simple, in zgornja trditev drži. Čeprav ni nujno, da bo novi enakovreden. Včasih se komu userje, da dobi celo boljšega, bolj naivnega...
3. Vedno se najde lokalni idiot v firmi, ki prevzame delo odhajajočega. Ta je pa zvest, in mu lastnik MOGOČE da 50 EUR povišice.
Realnost je da pri resnih službah rabiš eno leto da si zares kolk tolk koristen.
Če si koristen šele po enem letu, to samo pomeni da je celotni poslovni/razvojni proces zblojen do konca... Z nič dokumentacije...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

Delodajalci ga bo večinoma odslovil, čim mu to ustrezalo.
Kako?
Simple:
- Ukineš njegovo delovno mesto in za novega narediš neko novo pod drugim imenom.
- Daš mu neko nalogo, ki jo je nemogoče narediti in ga krivdno odpustiš
- Nategneš ga in mu daš sporazumno odpoved. In ga zajebeš na vseh nivojih, tudi za zavod in nadomestilo...
In ker je večina delojemalcev pravno neizobražena, delodajalci padejo lepo skozi... Drugače bi pelo delavsko sodišče, kjer praktično vsi delodajalci popušijo. In po sodbi imaš delovno mesto "javnega sektorja" v zasebnem sektorju, kjer ti ni treba nič delati

Uf, moji standardi so precej bolj zahtevni. Prej kot v enem mesecu, v primeru, da ostaneš znotraj branže.
Večina firm ti v enem mesecu ni sposobna dati niti accountov, niti opreme

Zgodovina sprememb…

Utk ::
Če si koristen šele po enem letu, to samo pomeni da je celotni poslovni/razvojni proces zblojen do konca... Z nič dokumentacije...
Če ti bi jaz dal vso našo "dokumentacijo", ne našo da smo je mi napisali, ampak to, ki jo naj bi upoštevali, jo ti v enem letu niti ne prebereš.
Ampak firme so različne. V nekaterih odpreš wordpress in delaš, pa jamraš da si na 1400 neto, iz drugih, ki z manj naredijo več, se pa ne splača delat za švabe niti na remote.

Saj ni treba prebrati vsega sranja, ki naj bi ga kvazi upoštevali...
Če ne znate novozaposlenega usmeriti kje naj začne brati, to samo pomeni dokumentacija zaradi nje same.
Uporabnost nič...
Če ne znate novozaposlenega usmeriti kje naj začne brati, to samo pomeni dokumentacija zaradi nje same.
Uporabnost nič...

Kdo še dela svoj hardware in driverje zanj?!?!? Total waist of time...
Svoj HW je čedalje lažje naredit, poleg tega imaš precej možnosti. Danes lahko dobiš že stestirane shematike in layoute, ki jih lahko uporabiš. Če ti je preveč za razvijat celoten HW lahko kupiš tudi že obstoječe SOM module. Za prototipe pa imaš boardov tipa RPi v neomejenih količinah.
Tudi iz SW vidika so šle stvari naprej, saj proizvajalci mikrokrmilnikov/CPUjev ponujajo svoje BSPje, ki vsebujejo od driverjev, operacijskih sistemov itd. Tako da na koncu po navadi nekih hudih driverjev niti ni treba pisati. Pa embedded gre tudi čedalje bolj v performančne procesorje z GNU/Linux okoljem in tam si velikokrat že bolj sistemc kot pa programer

Utk ::
Saj ni treba prebrati vsega sranja, ki naj bi ga kvazi upoštevali...
Uporabnost nič...
Začne brati tam in tisto za kar ima konkretno nalogo. Prvič, pa še katerkrat, sigurno bo počasneji. In če je takih stvari samo 5, bo v enem letu na vsaki stvari delal enkrat in prvič. Pa jih je več kot 5.

Tudi iz SW vidika so šle stvari naprej, saj proizvajalci mikrokrmilnikov/CPUjev ponujajo svoje BSPje, ki vsebujejo od driverjev, operacijskih sistemov itd. Tako da na koncu po navadi nekih hudih driverjev niti ni treba pisati. Pa embedded gre tudi čedalje bolj v performančne procesorje z GNU/Linux okoljem in tam si velikokrat že bolj sistemc kot pa programer.
Te BSPji niso nekaj novega, so bili že 30 let nazaj... In več...
Pa ne samo za Linux. Je kdo slišal za pSOS

Zdaj je popularen tale Linux:
https://www.yoctoproject.org/
Videl tudi nekaj jobov na to temo...
Zgodovina sprememb…

Te BSPji niso nekaj novega, so bili že 30 let nazaj... In več...
Si siguren? Sam sem štartal z Atmeli (ATmega, ATtiny) ter Motorolinim HCS. Pa nekih BSPjev ni bilo, še JTAG debugerje so prodajali za suho zlato. Recimo danes ti nudi NXP ali ST svoj SDK, kjer imaš driverje ter example, za malce boljše procesorje pa imaš vkomponiran FreeRTOS in tcp stack. Tudi Linux včasih ni podpiral device tree, pa smo vso inicializacijo pisali v C kodi.
Yocto je popularen, saj proizvajalci IC (NXP,ST,TI,...) naredijo svoje layerje s podporo oz. ga prilagodijo. Drugače je bitbake fork od portage (Gentoo) tako je konfiguriranje Yocta na nivoju Gentoo-ja. Ker ti image na koncu vsebuje še neke tvoje pakete zadeva postane precej hardcore.

gruntfürmich ::
3. Vedno se najde lokalni idiot v firmi, ki prevzame delo odhajajočega. Ta je pa zvest, in mu lastnik MOGOČE da 50 EUR povišice.mislim da je to glavni point delodajalcev in delavčkov v sloveniji. da jim je 10 minut več vožnje konec sveta. ali pa šiht v drugem kraju kot da bi šli na obisk k neku drugi vrsti življenja. skratka zahojena vaško-lokalna mentaliteta.
bolj kot razmišljam, bolj vem da so slabo plačani delavčki ter tečni delodajalci brez dobrega kadra ustvarjeni drug za drugega. in v sloveniji tudi prevladujoča oblika 'gospodarstva'.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Mato989 ::
gruntfürmich je izjavil:
3. Vedno se najde lokalni idiot v firmi, ki prevzame delo odhajajočega. Ta je pa zvest, in mu lastnik MOGOČE da 50 EUR povišice.mislim da je to glavni point delodajalcev in delavčkov v sloveniji. da jim je 10 minut več vožnje konec sveta. ali pa šiht v drugem kraju kot da bi šli na obisk k neku drugi vrsti življenja. skratka zahojena vaško-lokalna mentaliteta.
bolj kot razmišljam, bolj vem da so slabo plačani delavčki ter tečni delodajalci brez dobrega kadra ustvarjeni drug za drugega. in v sloveniji tudi prevladujoča oblika 'gospodarstva'.
No to drži le delno...
Jaz bi glede na trenutno stanje raje delal doma 5 min stran od doma za 1.500 bruto kot se vozil vsak dan v LJ s Ptuja za 3,5k bruto lol
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!

BSPje so imeli tudi drugi embedded OSi, ne samo Linux.
No Linux BSPja nikoli ni imel, ampak je BSP imel Linux.

Pač kar sem hotel povedati je, da so se časi spremenili in danes je precej lažje kar se tega tiče in tudi ceneje. Danes ti proizvajalec nudi brezplačno okolje, ki je daleč bolj napredno kar si dobil 20 let nazaj.
gruntfürmich je izjavil:
Ha ha ha. To me spominja na eno bivšo stranko. En čez drugega (vodstvo/kader) toliko za povedati, a ko jih poslušaš in gledaš kako delajo in kako razmišljajo, so bili pa isti.

feryz ::
Za jurja in pol bruto, nihče več ne dela.
Razen mato bi. On baje dela kot prekarc za 2 jurja in pol.
S snažilko še prideš skozi za tak znesek, če rabiš nekoga za orodje nositi majstrom, bo pa že premalo.
S snažilko še prideš skozi za tak znesek, če rabiš nekoga za orodje nositi majstrom, bo pa že premalo.

KG-348 ::
odpri kako stran z oglasi za delo lepo prosim. Ne posplošuj plač ki jih daješ ti svojim zaposlenim na vso Slovenijo

IL_DIAVOLO ::
Na terenu res ne.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

gruntfürmich ::
Jaz bi glede na trenutno stanje raje delal doma 5 min stran od doma za 1.500 bruto kot se vozil vsak dan v LJ s Ptuja za 3,5k bruto lol
Ja lol, seveda v LJ ne ker je res predaleč iz ptuja. Kaj pa v MB?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

zodiak ::
gruntfürmich je izjavil:
No to drži le delno...
Revež štajerski. Lol jaz sem v tem podjetju že 2 leti pa se mi zdi , da bom počasi postal del tega podjetja. Kot recimo škorenjc na ladji davija jonesa , če razumete prispodobo. Ne vem v kakšnih firmah to delate, da se dajete to sem in tja za par fičnikov.... pa si odpri s.p., če ti je to problem. Delaj za to firmo pa mu izstavi račun...

delavec44 ::
Saj mato ima sp. Tolaži se celo, da furs ne more več sam ugotavljati znakov rednega delovnega razmerja.

gruntfürmich je izjavil:
Ja lol, seveda v LJ ne ker je res predaleč iz ptuja. Kaj pa v MB?
Po mojem si lahko brez skrbi, Mato je že toliko preračunljiv, da si bo zračunal kaj mu ustreza

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Problemi človeštva | 74971 (56251) | sbawe64 |
» | Razgovor za službo in kadrovski odnos (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 67004 (49119) | Trubar |
» | Trenutna plača v Revozu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 32460 (13624) | PunkDude |
» | World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 67080 (53210) | bbf |
» | Slovenci ne bomo delali za minimalno plačo! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 37024 (31728) | Mr.B |