» »

Učenje tujega jezika

Učenje tujega jezika

Boomerang ::

Nameravam se naučiti še kak tuji jezik, in sicer izbiram med italijanščino in nemščino. Italijanščina mi ni niti malo poznana, vendar naj ne bi bila dosti težja od angleščine. Nemščine sem se 2 leti učil v osnovni šoli in se nekaj besed/fraz še spomnem. Čeprav je nemščina težja od italijanščine, je slovnica podobna slovenski. Tudi poslovno bi mi nemščina verjetno bolj koristila kot italijanščina. Kakorkoli, učiti se nameravam sam. Obiskovanje jezikovnega tečaja mi ta trenutek ne pride v poštev.

Zanima me, kako sploh začeti z učenjem? Slovnica je v obeh primerih bolj kompleksna kot pri angleščini, saj je treba upoštevati število (ednina, množina), sklon in spol. Beseda ni torej vedno ista (kakor sem tega navajen v angleščini), ampak se njena končnica spreminja (podobno kot v slovenščini). Potem so tukaj časi (pretekliki, sedanjiki, prihodnjiki), kakšne izjeme itd. Kje dobiti kakšno uporabno gradivo? V poštev pride nabava kakšnih učbenikov in delovnih zvezkov, vendar spet ne vem, kaj točno potrebujem. Kako vaditi izgovorjavo besed in slušno razumevanje? Kako se vsega skupaj lotiti?

Scaramouche3 ::

Michel Thomas ima drugačen način kot ostali...

HotBurek ::

V kiosku lahko kupiš en izvod Deutsch perfekt, preberš in vidiš, če ti je gut.

https://www.deutsch-perfekt.com/

Isto imajo za italjaščino.

https://www.adesso-online.de/
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

Kurzweil ::

Jaz bi priporočal Duolingo, sliši se malce naivno, ampak sem prepričan, da za začetek bolj prijaznega, poceni in zabavnega učenja jezika ne boš dobil. Še posebej če najdeš kakšnega buddyja in skupaj vzameta family paket oz. so lahko štirje, kar pomeni, da te to letno članstvo pride, če se prav spomnim 50-60€... torej dobrih 10€ na enega, če še najdeš koga.

Tam lahko izbiraš večino jezikov, tako da boš lahko hitro ugotovil, kaj ti sede in morda na koncu ugotoviš, da to ni niti Italijanščina, niti Nemščina.

Do Duolinga lahko dostopaš na vseh napravah, od telefona do računalnika in kar je najbolj pomembno, začneš res s popolnimi osnovami... potem pa tekom časa pač vedno bolj zahtevno... tu imaš slušno razumevanje, če hočeš lahko tudi govoriš, torej na telefonu tako imaš mikrofon, na računalniku pa ga vklopiš... pa seveda tudi pisno... zraven imaš tudi prevode... sicer pa razne queste, challenge in podobno.

Jaz imam Duolingo vsa ta leta za zraven... če igraš vsak dan kakšnih 15 min... sedaj že lahko govorimo o letih, se seveda naučiš ogromno... za polnit vocabulary in se učit pravil, časov, spolov je super... potem pa seveda greš malce brati v izbranem jeziku... jaz gledam recimo tuje TVje, serije, filme... potem pa grand finale pa je itak govorjenje v praksi, to pa tako ni jezika, ki bi ga spodobno govoril, ne da bi imel na drugi strani nekoga, s katerim se pogovarjaš.

Seveda je vmes pa nešteto knjih, vaj, YT videov, tutorialov, tečajev... in kar je mogoče najboljše... jaz sem na FB našel skupino, kjer so ljudje z istimi interesi, torej se naučiti jezika, tako imam jaz trenutno eno kolegico, s katero imava, ko je čas, sessione in se pogovarjava v izbranem jeziku... tu imaš native speakerje in tudi takšne, ki se učijo isti jezik... perfect pa je seveda itak, da najdeš nekoga, ki se uči tvoj jezik in obratno...

Vmes pa kakšno potovanje v omenjeno državo za kakšen teden-dva... in lahko potem v praksi malce govoriš...

Se boš pa moral vprašat kaj ti bolj paše in prav pride... velikokrat je tudi odvisno od kot ti... če si primorec boš gotovo presenečen, koliko besed že poznaš italijanskih... pri štejercih in korošcih pa recimo Nemščina... mogoče tudi gledaš na jezikovno skupino... recimo germanske ali romanske jezike in kam potem naprej... če poznaš angleščino... in se učiš nemščino oz. si se je kdaj učil... omenjena jezika namreč spadata v isto jezikovno skupino, potem boš presenečen, koliko lažje je, še posebej, če bi se potem lotil še kakšnega ne vem, recimo skandinavskega jezika, tu mislim predvsem Danščine, Norveščine, Švedščine...

Po drugi strani pa lahko greš seveda po romanski poti in nažigaš recimo francosko, italijansko, špansko... pri ženskah je recimo to prev gotovo bolj popularno, germanski jeziko pa recimo bolj pri moških, še posebej pa pri ljudeh, ki so v poslovnem svetu, če vemo, da imamo največjo izmenjavo z Nemčijo, se pa seveda to zelo spreminja...

Se boš moral sam vprašat, ampak jaz priporočam za začetek Duolingo, imaš tudi free verzijo za začetek in tam preklapljaš med jeziki, pa boš videl...

bemfa ::

Zguba časa, AI pa to.

VelkBla ::

Poleg Duolinga imaš tudi Chatterbug in Memrise, nisem jih še poskusil.

Za nemščino: https://learngerman.dw.com/en/learn-ger... ; https://yourdailygerman.com/

Kar je Kurzweil napisal za Duolingo je res, ampak se mi zdi da Duolingo ni več to kar je bil, čeprav nudi kar različne možnosti za učenje. Mogoče je za začetek dovolj, za kaj več moraš pa sam "poprijeti" medtem ko je za nekatere popolnoma dovolj.

Nekateri dovolj odnesejo z podnapisi ko gledajo filme, oddaje, ...ipd.

twom ::

Kaj pa knjige? Morda kakšen srednješolski ali osnovnošolski učbenik in delovni zvezek, kjer začnejo učenci z nule, al od kakšnega tečaja v živo?

Mene bi zanimalo katere knjige za Španščino...

VelkBla ::

twom je izjavil:

Mene bi zanimalo katere knjige za Španščino...

https://www.mladinska-knjiga.si/sola/ce...

Kaj od tega? Ne vem koliko so to stare verzije in če so bile potem kaj posodobljene.

DrPašteta ::

če misliš da je italjanščina lahka, malo sanjaš....

wajdouc ::

Angleščino sem se učil od prvega razreda dalje in po faksu še italijanščino, v različnih tečajih in samostojno doma. Za moje pojme je italijanščina enako "težka" kot angleščina.

immortan ::

če ti čas dovoljuje, za 1-2 meseca v italijo / nemčijo, pa se vključi v družbo (to meni najbolj pomaga)

brbr21 ::

Ne vem no... jaz sem se zaradi posla uradno pričel učiti italijansko šele po 30. letu. Prej samo občasno skozi TV in glasbo (stari starši primorci). Bi rekel, da mi je bila od vseh treh jezikov najlažja. Seveda postane jezik ko se poglobiš kompleksnejši, ampak osnove so mi pri italijanščini najlažje.

Je pa pri meni tako, da sem na srečo podedoval posluh za jezike in sem se ogromno naučil po čisto naravni poti poslušanja in uporabe. Nemščino praktično v celoti brez formalnega učenja. Zato OPju predlagam čimveč stika z jezikom v obliki poslušanja pesmi in gledanja TV(videov) iz področja, ki mu je poznan, kjer nekako iz dogajanja razvozlaš pomen besed, fraz in dobiš občutek za melodiko jezika. Vseeno pa ne gre v stilu 'naučite taljanski za tri sedmice'. :)

cortez ::

Za začetek pogledat na kakšni ljudski univerzi, imajo ponavadi brezplačne tečaje tujih jezikov, ki jih financira EU.

Alles gut oder was ?

Kurzweil ::

Nobeden jezik ni lahek, če hočeš goviriti res dobro. Če razumeš gledati film brez slovenskih podnapisov si še vedno zelo daleč od tega, da si dober v Angleščini. V praksi si to največkrat potem vidi, ko mora človek govoriti in se fukcionalno sporazumevati, po možnosti v kakšnem strokovnem okolju... marsikdo misli, da zna dobro Slovensko, pa ste lahko prepričani, da velika večina ne zna niti normalno maternega jezika. Je pa seveda vse odvisno od tega, kaj bi rad, če bi rad osnovno komunikacijo na izletu po Italiji, pa to sigurno ob malo volje ni težko.

Jaz imam kar rad jezike in če bi jih moral dati v skupine, bi definitivno med lažje jezike dal Italijanščino, Španščino, Francoščino, Nemščino in Angleščino... že po samem jeziku, strukturi, semantiki in sintaksi... ne gre zanemarit dejstva, da so to eni od najbolj razširjenih jezikov na svetu... k temu pritiče seveda tudi dejstvo, da je neprimerljivo več vsebine, gradiva in govorcev, da spraviš jezik do neke stopnje, znanja in v prakso. Večina teh jezikov je še toliko lažja, ker včasih je človek presenečen, ko se gre učiti in vidi, koliko besed že ve, ker so to nam kulture in jeziki, ki so nam na vse mogoče načine blizu.

ČE mislite, da se motim, vam predlagam, da se lotite Islandskega, Finskega, Madžarskega in še kakšnega jezika... če govorimo o evropskih jezikih, proti tem jezikom je Italijanščina in Nemščina kot walk in the park... raje ne bom začel naštevat kakšnih afriških ali azijskih jezikov... in ja, ne rečem, da je kakšen jezik lahek, ker je to dejsnko zelo kompleksna stvar, ampak je pa med njimi zaradi okoliščin ogromna razlika. Je pa seveda za nas kot Slovane lažje marsikateri vzhodnoevropski jezik in seveda tudi balkanski.

trancer01 ::

Meni se italijanščina ne zdi nič kaj lahka. Ne vem, zakaj jo mnogi uvrščajo med lahke jezike. Italijanščina ima precej zapleteno glagolsko morfologijo, kot velja za vse romanske jezike. Za Slovane so najlažji slovanski jeziki, ker so bil še dobro tisočletje nazaj samo narečja istega jezika. Za materne govorce romanskih jezikov so seveda najlažji romanski jeziki, za Germane germanski jeziki in tako naprej. Najlažje se torej naučimo jezikov jezikovne skupine, v katero se uvršča naš materni jezik.

Angleščina je precej čuden jezik, ki je po strukturi dokaj tipičen germanski jezik, po besedišču pa je pravo sračje gnezdo, ki je med drugim ogromno besed prevzel iz srednjeveške francoščine, saj so francosko govoreči Normani sredi 11. stoletja za skoraj sto let okupirali Anglijo.

Tujega jezika se je zelo težko naučiti dobro. Tudi ko se ga enkrat naučiš, je treba znanje stalno ohranjati in izpopolnjevati, kar ni lahko, posebej, če ga nimaš priložnosti vsakodnevno uporabljati.

HotBurek ::

Kako pa bi razvrstili težavnost izgovorjave romanskih jezikov za "nas", ki pridemo iz slovenskega jezika "ven" v to situacijo?

Jst bi dal:

- lahko: italjanski, portugalski
- srednje: španski, romunski
- težko: francoski

Težavnost izgovorjave za nemški jezik bi dal "lahko". Tisto, kar je sicer težko, so situacije, kosovsebesedeskupajnapisane, ampak tu je težava pretvorit tak zapis v besede, in ne sama izgovorjava.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Boomerang ::

Se nekako bolj odločam za nemščino. Je bolj razširjena, imam nekaj malega predznanja in mi bo verjetno bolj koristila v kakšnem poslovnem okolju.

Za začetek sem začel z osebnimi in svojilnimi zaimki. Že tu se je nabralo kar nekaj besed oz. možnih oblik na račun spolov in sklonov: mein, meine, meinen, meinem, meiner, meines... in vse te oblike potem še za dein, sein, unser, euer, ihre. Da ne omenjam, da je treba paziti, v kakšni obliki poleg zaimka napišeš samostalnik. Bomo videli, kako bo to šlo na dolgi rok, če si bom sploh vse to zapomnil.

Postopoma se nameravam naučiti samostalnike in njihov spol (der, die, das) ter glagole. Vmes pa bom dodal še čase, začenši s sedanjikom. Potem pa ostanejo še vsi pridevniki. Tak je plan. Nameravam kupiti kak slovar in zbirko učbenikov ter delovnih zvezkov. V kakšnem letu ali dveh bi že moral tekoče tvoriti stavke. Od razumevanja, kaj govorijo na TV kanalih pa bom verjetno še zelo daleč?

Se pa tudi sprašujem, kako bo učenje vplivalo na znanje angleščine. Čeprav z angleščino nimam težav, se občasno še zmeraj naučim kaj novega. Upam, da na koncu ne bom vsega skupaj pomešal, tako da na koncu ne bo niti angleščine niti nemščine.

KG-348 ::

Jaz se trenutno učim za certifikat nemščine B2. Odvisno je, kako hitro bi se rad učil. Samostojno učenje je kar zahtevno ampak nivo A1 in A2 lahko relativno hitro osvojiš. Duolingo je za začetek ok, še bolje pa je https://learngerman.dw.com/en/beginners... z interaktivnimi vsebinami

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Simulacije pokazale, zakaj so veliki jeziki obširnejši in preprostejši

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4314510 (11617) kogledom
»

Nemški jezik (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6414743 (12211) noraguta
»