» »

Mnenja glede nape in bele tehnike na splošno

Mnenja glede nape in bele tehnike na splošno

Zstiller ::

Zdravo,

ker se ne spoznam toliko na belo tehniko in se na novo opremlja stanovanje me zanima latera od teh treh nap bi bila dobra izbira in kaj so razlike, če kdo ve iz prve roke:

https://www.stv-global.si/p/in-light-ev...

https://www.merkur.si/vgradna-kuhinjska...

https://trgovina-jana.si/bosch-dhl885c-...

Glede pečice bi bil vesel nasveta kateri modeli so kvalitetni do nekje 500 eur.

Za vse nasvete se lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav

ivanuscha ::

Te izgledajo fajn. Samo ne vzemi Gorenja, pri napah so res slabi, glasne in nič ne vleče. Falmec je tudi odlična firma, jo imam. Integrirana in skrita v omari nad ploščo, se jo potegne ven in začne delovati. Glej podatke o glasnosti in pretok zraka. Jaz bi vprašal še kakšno trgovino s kuhinjami, npr. GA ali Danküchen, kakšne imajo oni izkušnje. Meni so svetovali Falmec. Mogoče obstajajo tudi kakšni testi, mogoče tudi youtube...

Pečico bi jaz vzel iste firme kot ploščo, če je vsaj srednji višji razred bo ziher super. To je več ali manj dodelano pri vseh firmah.

Ploščo in pečico imam jaz od Gorenja, in super deluje. Plošča je top model indukcijska 90 cm širine in deluje odlično. Celo pomivalca imam od Gorenja, spet top model XL za več notranjega prostora, tudi zaenkrat dobro deluje. Predvsem mi je odlično avtomatsko odpiranje vrat ob koncu programa. Hladilnik isto od Gorenja, samostoječ, deluje super in še lepo izgleda.
Pri pomivalcih je treba biti pozoren, da ne kupiš cenejšega z plastično notranjostjo. Do pred kratkim nisem vedel, da to sploh obstaja, pa so baje dosti pogosti tudi od Boscha!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ivanuscha ()

nejc_nejc ::

Iz naših izkušenj moraš napo ven potegnit. Pa nima veze moč.
Vsaj malo omiliš paro na vrata nad njo....

Hvala za nasvete se bom oglasil še v trgovinah, samo iz izkušenj prodajalci nimajo nekega poglobljenega znanja. Glede nape sem prebral več različnih stvari pa še zdaj nevem zakaj so ene trikrat dražje.

zasavc83 ::

"Pri pomivalcih je treba biti pozoren, da ne kupiš cenejšega z plastično notranjostjo. Do pred kratkim nisem vedel, da to sploh obstaja, pa so baje dosti pogosti tudi od Boscha!"

Tu se ne strinjam, 12 let bo že kar imamo Boscha s plastično notranjostjo. V notrajnosti izgleda kot nov, deluje neslišno. Uporaba 3-4x tedensko. Takrat me niso znali povsem prepričati v čem naj bi bila inox notranjost toliko boljša, da bi bil pripravljen plačat razliko v ceni.
Edino kar pogrešam, pa verjetno takrat še ni bilo toliko standardno je pa samodejno odpiranje vrat po končanem ciklu, da se lahko posoda posuši, tudi če nas ni doma, ko damo prat.

PINki ::

Sem povprašal ChatGPT glede nap in pljune tole:

Pri nakupu kuhinjske nape z odvodom (odvod v zračnik) je pomembno, da razumeš ključne lastnosti, razlike med modeli in zakaj cene lahko močno nihajo. Tukaj je pregled:

### **1. Glavni kriteriji pri izbiri kuhinjske nape**
**? Pretok zraka (zmogljivost):**
- Meri se v kubičnih metrih na uro (m?/h).
- Priporočen pretok: **6-12-kratna menjava zraka v kuhinji na uro**.
Formula: *Prostornina kuhinje (dolžina × širina × višina) × 10*
Npr. za kuhinjo 4 × 3 × 2,5 m: 30 m? × 10 = **vsaj 300 m?/h**.

**? Glasnost (dB):**
- Tihe nape: **pod 55 dB** na srednji moči.
- Glasnejše: nad 65 dB lahko postanejo moteče.

**? Širina nape:**
- Naj bo vsaj toliko široka kot kuhalna plošča.
Običajne širine: **60 cm ali 90 cm**.

**? Osvetlitev:**
- LED osvetlitev je energetsko učinkovita in trpežna.

---

### **2. Razlike med kuhinjskimi napami**
**? Motor in število ventilatorjev:**
- Boljše znamke imajo zmogljive, a tihe motorje.
- Nekatere imajo dvojni motor za večji pretok.

**? Stopnje delovanja in načini upravljanja:**
- Več stopenj omogoča prilagoditev moči.
- Dodatni "boost" način hitro odstrani vonjave.

**? Filtri:**
- **Maščobni filtri**: Običajno kovinski in pralni.
- **Ogljikov filter**: Pri odvodu ni nujen (potreben le pri recirkulacijskih napah).

**? Dodatne funkcije:**
- **Senzorji pare in samodejni vklop/izklop**.
- **Časovnik s samodejnim izklopom**.

---

### **3. Zakaj so nekatere znamke dražje, čeprav imajo slabše specifikacije?**
- **Materiali:** Inox višje kakovosti, kaljeno steklo, boljši filtri.
- **Motor:** Bolj učinkovit, tišji, z daljšo življenjsko dobo.
- **Dizajn:** Premium modeli imajo minimalističen, vgradni ali "otočni" dizajn.
- **Garancija in podpora:** Daljša garancija ali boljša servisna mreža.
- **Pametne funkcije:** Nadzor prek aplikacije ali povezava s kuhališčem (npr. napo vklopi plošča samodejno).
- **Ekološki certifikati:** Energetski razred A+ ali boljši.

---

### **4. Kako se odločiti, katero kupiti?**
? **Koraki za izbiro:**
1. **Izmeri kuhinjo in preveri odvodno cev:** Če je cev dolga ali ima več ovinkov, potrebuješ močnejši pretok.
2. **Določi proračun:** Cene kakovostnih nap so med **200 € in 800 €**, premium modeli pa nad 1000 €.
3. **Preveri hrup:** Če imaš odprto kuhinjo, izberi model z manj kot **55 dB**.
4. **Primerjaj filtre:** Če se lahko maščobni filter pere v pomivalnem stroju, to olajša vzdrževanje.
5. **Dizajn:** Če je kuhinja moderna, morda želiš vgradno ali "downdraft" napo (vgrajeno v pult).

---

### **Priporočeni modeli glede na potrebe:**
- ? **Cenovno ugodni, a učinkoviti:** Bosch, Gorenje, Beko (dobra zmogljivost za ceno).
- ? **Zanesljivi in tihi:** Elica, Faber, Siemens (poudarek na tihem delovanju).
- ? **Premium dizajn in tehnologija:** Miele, Bora, Neff (inovativne, povezava s kuhalno ploščo).

Zdravo, trenutno je že skoraj vse izbrano, zanima me vaše mnenje katero od teh dveh bi vzeli:

https://www.bosch-home.si/sl/mkt-produc...

ali

https://si.hisense.com/izdelki/kuhanje-...

če ima kdo od teh dveh prosim, da napiše izkušnje.

Hvala, lepi pozdravi

nejc_nejc ::

prve brez pirolize zihr nebi.
najdi 2, s pirolizo za primerjavo

Anney ::

Tole sem pred kratikm vgradil pa sem zadovoljen.
https://www.bigbang.si/haier-h6-id48c5y...

Da povem še kot zanimivost, sam sem vzel vse aparate od iste firme in dobil tudi lep popust pri enem od večjih slovenskih trgovcev, kot če bi sam metal v košarico. Govorimo o znesku s štirimi ciframi.

Čaka me še projetk napa, nad otokom, kjer pa sem rahlo v temi, odvod zračnika imam, kakše ideje?
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Anney ()

nejc_nejc je izjavil:

prve brez pirolize zihr nebi.
najdi 2, s pirolizo za primerjavo

sploh nisem opazil, da nima pirolize:(

Anney je izjavil:

Tole sem pred kratikm vgradil pa sem zadovoljen.
https://www.bigbang.si/haier-h6-id48c5y...

Da povem še kot zanimivost, sam sem vzel vse aparate od iste firme in dobil tudi lep popust pri enem od večjih slovenskih trgovcev, kot če bi sam metal v košarico. Govorimo o znesku s štirimi ciframi.

Čaka me še projetk napa, nad otokom, kjer pa sem rahlo v temi, odvod zračnika imam, kakše ideje?

Faber ali pa Falmec oboje je dober glede na odgovore prodajalcev. Jaz sem vzel FABER Inca Lux Evo 3.0 a70 ker imam indukcijo 80cm.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zstiller ()

Anney ::

Jaz imam 3m strope, bom moral reševati drugače, pogledam za faber nape.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

darkolord ::

ivanuscha je izjavil:

Te izgledajo fajn. Samo ne vzemi Gorenja, pri napah so res slabi, glasne in nič ne vleče
Imam napo od Gorenja in vleče ko hudič. Če ne odprem okna, mi iz vseh zračnikov in celo sifonov vleče smrad. Okno ali balkonska vrata komaj zapreš, ker tako vleče zrak skozi. Ko stopim iz avta na ulici, takoj zavoham, kaj se kuha.

Res pa je, da sem tudi cevi in odvod naredil z velikim presekom in čimmanj upora.