Forum » Loža » Sušilni stroj pušča madeže
Sušilni stroj pušča madeže

LonelyBoy ::
Pozdravljeni!
Imamo sušilni stroj Gorenje DE82, ki že lepo število let dela BP. Edina težava je bila lansko poletje, ko je jermen bobna zamaknilo in sem ga moral namestiti nazaj na svoj položaj.
Pred 14 dnevi pa se je pojavila nenavadna težava: na posušenih oblačilih so se začeli pojavljati manjši MODRI madeži oz. packe. Vizualno izgleda, kot bi bili madeži od kemičnega svinčnika.
Seveda sem natančno (z lučjo) pregledal notranjost bobna, kjer pa ni opaziti nobenih madežev in/ali deformacioj. Filtre seveda vestno čistimo/sesamo po vsakem ciklu sušenja. Parfumskih lističev že leta ne dajemo zraven pri sušenju.
Oblačila so preverjeno oprana BP in madeži nastanejo (šele) v sušilnem stroju.
Seveda sem pregledal internet/forume, ampak nisem našel podobne težave. Čudno se mi zdi, saj ne vidim razloga, kaj bi lahko sploh bilo narobe...
Moram sploh komentirati stanje "boljše polovice" po kar nekaj uničenih oblačilih??? :-)
Imamo sušilni stroj Gorenje DE82, ki že lepo število let dela BP. Edina težava je bila lansko poletje, ko je jermen bobna zamaknilo in sem ga moral namestiti nazaj na svoj položaj.
Pred 14 dnevi pa se je pojavila nenavadna težava: na posušenih oblačilih so se začeli pojavljati manjši MODRI madeži oz. packe. Vizualno izgleda, kot bi bili madeži od kemičnega svinčnika.
Seveda sem natančno (z lučjo) pregledal notranjost bobna, kjer pa ni opaziti nobenih madežev in/ali deformacioj. Filtre seveda vestno čistimo/sesamo po vsakem ciklu sušenja. Parfumskih lističev že leta ne dajemo zraven pri sušenju.
Oblačila so preverjeno oprana BP in madeži nastanejo (šele) v sušilnem stroju.
Seveda sem pregledal internet/forume, ampak nisem našel podobne težave. Čudno se mi zdi, saj ne vidim razloga, kaj bi lahko sploh bilo narobe...
Moram sploh komentirati stanje "boljše polovice" po kar nekaj uničenih oblačilih??? :-)

socialec ::
Poslikaj in objavi te modre madeže za občutek - sploh ni nemogoče, da nekje za robom ali med gumo gnezdi en tak kuli ali samo vložek, ki ga ne najdete... Zakaj sicer moder?

https://imgur.com/a/gjiqEKS
Evo, slika madeža. Za lažjo predstavo zraven kovanec za 1 cent.
V bobnu sigurno ni nič. N-tič pregledan.
Evo, slika madeža. Za lažjo predstavo zraven kovanec za 1 cent.
V bobnu sigurno ni nič. N-tič pregledan.

Nekaj dodatnih idej - ker iz nič se ne materializira, boben je menda N-x potrjeno prazen.
Drobni modri madeži v sušilniku perila so najverjetneje posledica enega od naslednjih dejavnikov:
1. Ostanki mehčalca ali detergenta
Nekateri mehčalci ali detergenti (zlasti tisti z modrimi barvili) lahko pri višjih temperaturah sušenja oksidirajo in puščajo madeže na bobnu ali perilu.
Rešitev: Očisti boben sušilnika z mešanico kisa in vode ali s sodo bikarbono.
2. Razbarvanje zaradi oblačil ali tkanin
Nova ali slabo oprana modra oblačila (npr. kavbojke) lahko sproščajo barvila, ki se usedejo na boben in nato prenesejo na svetlejša oblačila.
Rešitev: Očisti boben z izopropanolom ali čistilom za nerjavno jeklo.
3. Taljenje kemičnih snovi (voščene barvice, kemični svinčniki)
Če je v sušilniku ostal kos voščenke ali kemičnega svinčnika, se lahko pri visokih temperaturah stopi in razmaže po bobnu in perilu.
Rešitev: Odstrani ostanke s čistilnim alkoholom ali aceton (preizkusi na majhni površini).
4. Nabiranje ostankov mehčalca v prezračevalnih kanalih
Dolgotrajna uporaba mehčalca lahko povzroči nabiranje ostankov, ki se ob segrevanju raztalijo in prenesejo na perilo.
Rešitev: Očisti filtre in prezračevalne kanale sušilnika.
Če madeži vztrajajo, je priporočljivo opraviti testno sušenje s staro belo brisačo in preveriti, ali se madeži še vedno pojavljajo.

Najlepša hvala za info.
Mi je kristalno jasno madeži od nekod /nečesa pridejo.
Čudno mi je, ker večino "rizičnih" zadev lahko eliminiram:
- boben, čistilne poti in filter pravkar pregledan in očiščen že "n+1"-tič: še glavo sem porinil v boben, da sem preveril prostor nad vrati iz notranje strani... ?
- nikjer nobenega madeža
- tesnila odmaknjena, da slučajno ne bilo kaj skrito pod njimi
- praške in mehčalce imamo že leta iste, doziranje zmanjšujemo
- kavbojk že leta ne sušimo več v sušilcu
Sem že lansko poletje mislil, da je šel k vragu in se sprijaznil, da je konec z njim in gledal zamenjavo.
Če mi bo čez vikend čas dopuščal, ga bom še enkrat razstavil, če se je mogoče kaj skrilo med bobnom in okvirjem. Iz čistega "firbca".
Mi je kristalno jasno madeži od nekod /nečesa pridejo.
Čudno mi je, ker večino "rizičnih" zadev lahko eliminiram:
- boben, čistilne poti in filter pravkar pregledan in očiščen že "n+1"-tič: še glavo sem porinil v boben, da sem preveril prostor nad vrati iz notranje strani... ?
- nikjer nobenega madeža
- tesnila odmaknjena, da slučajno ne bilo kaj skrito pod njimi
- praške in mehčalce imamo že leta iste, doziranje zmanjšujemo
- kavbojk že leta ne sušimo več v sušilcu
Sem že lansko poletje mislil, da je šel k vragu in se sprijaznil, da je konec z njim in gledal zamenjavo.
Če mi bo čez vikend čas dopuščal, ga bom še enkrat razstavil, če se je mogoče kaj skrilo med bobnom in okvirjem. Iz čistega "firbca".

Vzemi eno staro belo cunjo, vse trdo prebriši in sproti glej, kdaj se pojavi?
Videti je težko, mogoče je samo kakšna temno modra drobtinica.
Videti je težko, mogoče je samo kakšna temno modra drobtinica.

Boben sem že mnogokrat obrisal - res pa je, da z barvno mikrofiber (kako se ji SLO reče?) cotko in nisem nič opazil. Samo vlažno, brez čistil.
Bom poizkusil še z belo cunjo, če se bo slučajno kaj videlo.
@ Jože: Ne, to je čisto običajen model. Toplotno črpalko ima, to pa je bolj ali manj vse. Drugače OK in zanesljiv model.
Bom poizkusil še z belo cunjo, če se bo slučajno kaj videlo.
@ Jože: Ne, to je čisto običajen model. Toplotno črpalko ima, to pa je bolj ali manj vse. Drugače OK in zanesljiv model.

Barbarpapa2 ::
Pozdrav.
Bom se samo pametnega delal
. Sušilec torej nima mehčanja s paro, med pregledom nisi našel ničesar v bobnu ali okoli njega. Torej morajo delci barvila zaiti v perilo z zrakom, ki suši perilo, zrak pa poganja ventilator. Kaj, če ležaji ventilatorja "švicajo" mazivo in spravljajo male kapljice le-tega v sušilni zrak? Kaj pa toplotna črpalka? Če je netesna, bi kmalu morala nehati delovati...Pa še kapljevina (tekočina) v njej je verjetno pri normalnem tlaku okolice v plinastem stanju...
Kot sem rekel, pametujem
...
Jože
Bom se samo pametnega delal

Kot sem rekel, pametujem

Jože

LonelyBoy, ok, če se boš losal tega barvalnega šmenta, iz kje si, da se ne boš mučil z odpadom, pridemo eni socialci :D

cvalsr ::
Čakmau.
Sušilec ima najbrž boben vgrajen v zunanji "kadi"/bobnu, da para ne puhti prosto v okolico. Podobna konstrukcija, kot pralni stroj.
Malce dvomim, da si ti lahko dobro pregledal ta vmesni prostor MED notranjim in zunanjim. Pa brisal si ga, ja - znotraj. Kot bi šipo brisal samo na napačni strani...
Mogoče bi ga pred razdiranjem probal še parkrat 'gonit' na najvišji možni? temperaturi z zelo mokrimi (da se cedi iz njih, starimi) cunjami, mogoče bi se barvilo počasi izpralo? Podobno, kot 'opereš' in 'razapnenčaš' prazen pralni stroj?
Pa lepo bi bilo od tebe, da bi na koncu sporočil, kaj je bil dejanski problem - če že ti dobivaš brezplačne nasvete; bo mogoče koristilo komu drugemu.
Sušilec ima najbrž boben vgrajen v zunanji "kadi"/bobnu, da para ne puhti prosto v okolico. Podobna konstrukcija, kot pralni stroj.
Malce dvomim, da si ti lahko dobro pregledal ta vmesni prostor MED notranjim in zunanjim. Pa brisal si ga, ja - znotraj. Kot bi šipo brisal samo na napačni strani...
Mogoče bi ga pred razdiranjem probal še parkrat 'gonit' na najvišji možni? temperaturi z zelo mokrimi (da se cedi iz njih, starimi) cunjami, mogoče bi se barvilo počasi izpralo? Podobno, kot 'opereš' in 'razapnenčaš' prazen pralni stroj?
Pa lepo bi bilo od tebe, da bi na koncu sporočil, kaj je bil dejanski problem - če že ti dobivaš brezplačne nasvete; bo mogoče koristilo komu drugemu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: cvalsr ()

cvalsr ::
Vem, da je navedeno iz nekega bolj ali manj pametnega vira, a sem se vseeno nasmejal: """Če madeži vztrajajo, je priporočljivo opraviti testno sušenje s staro belo brisačo in preveriti, ali se madeži še vedno pojavljajo.""" Seveda, če madeži 'vztrajajo', moraš s staro brisačo preveriti, če je res, sicer ne veš... 😆

Vem, da je navedeno iz nekega bolj ali manj pametnega vira, a sem se vseeno nasmejal: """Če madeži vztrajajo, je priporočljivo opraviti testno sušenje s staro belo brisačo in preveriti, ali se madeži še vedno pojavljajo.""" Seveda, če madeži 'vztrajajo', moraš s staro brisačo preveriti, če je res, sicer ne veš... 😆
Res je malo nerodno napisano - saj smo dodali, po vsakem potegu naj preveri brisačo, če bo samo na koncu, je mimo ves test.

Hvala vsem za nasvete/pomoč.
Kot sem rekel, med tednom nimam časa, da bi razdrl stroj preveril zunanjo stran bobna.
Upam, da mi bo uspelo preko vikenda in SEVEDA poročam o rezultatu.
Resnično hvalaaaaaaaaaaa...
Kot sem rekel, med tednom nimam časa, da bi razdrl stroj preveril zunanjo stran bobna.
Upam, da mi bo uspelo preko vikenda in SEVEDA poročam o rezultatu.
Resnično hvalaaaaaaaaaaa...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 166406 (6864) | IL_DIAVOLO |
» | Pranje perila v stroju :) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14986 (12090) | GenZNPC |
» | Pranje oblačil (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12173 (10154) | kuglvinkl |
» | Smrdi perilo in pralni stroj?Oddelek: Loža | 26962 (25198) | gruntfürmich |
» | Pranje perilaOddelek: Loža | 10497 (9737) | gruntfürmich |