Forum » Problemi človeštva » Kdo bo novi papež ?
Kdo bo novi papež ?
Polda ::
Papež Frančišek je star 88 let in je čedalje bolj krhkega zdravja zato so se začela ugibanja kdo bo novi papež.
Frančišek trenutno nima namena odstopiti je pa rekel, da če mu zdravje ne bo več dopuščalo vladanja cerkvi pa bo odstopil.
Pred kratkim je Frančišek izbral 21 novih kardinalov kar pomeni, da od 140 kardinalov je 80% tistih kardinalov katere je izbral on sam. Seveda je to lahko odločilen faktor k izvolitvi novega papeža.
Volitve novega papeža potekajo zaprte javnosti in gre za zelo političen proces med kardinali. Glasovanje poteka tajno in tisti kardinal kateri zbere dvotretinsko večino postane papež nato prižgejo beli dim in izbran je nov papež. Če glasovanje ni uspešno spustijo črn dim.
Trenutno je nekaj več kot 250 kardinalov od tega jih je 140 mlajših od 80 let in ti imajo pravico nastopati na konklavu kjer volijo novega papeža.
Trenutno je več favoritov kateri bi lahko postali novi papež ameriški kardinal Raymond Burke, kanadski kardinal Marc Ouellet, nizozemski kardinal Wim Eijk, madžarski kardinal Peter Erdo, kardinal iz demokratičnega konga Fridolin Ambongo Besungu . Trenutni papež Frančišek naj bi bil najbolj naklonjen dvema kardinaloma Ffilipinskemu Luisu Antoniu Tagleu ali italijanskemu kardinalu Pietru Parolinu.
Kandidatov v sencah je seveda še veliko v bistvu 140.
Zato je težko napovedati novega Papeža kajti 140 kardinalov ima različne poglede na cerkev. Papež Frančišek je eden najbolj levo usmerjenih papežev nekateri kardinali pa bi raje imeli konservativnega papeža. Evropski kardinali so bolj naklonjeni konservativizmu čeprav je možno, da prihaja naslednji papež lahko tudi z azije ali afrike.
Could the next pope come from Africa or Asia?
https://www.hindustantimes.com/world-ne...
What Francis' newest cardinal picks mean for the next pope
https://www.ncronline.org/vatican/vatic...
New cardinals: Who will elect the next pope in a conclave?
Following the creation of 21 new cardinals on December 7, the number of electors in the event of a conclave will rise to 140. With 17 representatives, Italians are as numerous as Africans.
https://international.la-croix.com/reli...
Frančišek trenutno nima namena odstopiti je pa rekel, da če mu zdravje ne bo več dopuščalo vladanja cerkvi pa bo odstopil.
Pred kratkim je Frančišek izbral 21 novih kardinalov kar pomeni, da od 140 kardinalov je 80% tistih kardinalov katere je izbral on sam. Seveda je to lahko odločilen faktor k izvolitvi novega papeža.
Volitve novega papeža potekajo zaprte javnosti in gre za zelo političen proces med kardinali. Glasovanje poteka tajno in tisti kardinal kateri zbere dvotretinsko večino postane papež nato prižgejo beli dim in izbran je nov papež. Če glasovanje ni uspešno spustijo črn dim.
Trenutno je nekaj več kot 250 kardinalov od tega jih je 140 mlajših od 80 let in ti imajo pravico nastopati na konklavu kjer volijo novega papeža.
Trenutno je več favoritov kateri bi lahko postali novi papež ameriški kardinal Raymond Burke, kanadski kardinal Marc Ouellet, nizozemski kardinal Wim Eijk, madžarski kardinal Peter Erdo, kardinal iz demokratičnega konga Fridolin Ambongo Besungu . Trenutni papež Frančišek naj bi bil najbolj naklonjen dvema kardinaloma Ffilipinskemu Luisu Antoniu Tagleu ali italijanskemu kardinalu Pietru Parolinu.
Kandidatov v sencah je seveda še veliko v bistvu 140.
Zato je težko napovedati novega Papeža kajti 140 kardinalov ima različne poglede na cerkev. Papež Frančišek je eden najbolj levo usmerjenih papežev nekateri kardinali pa bi raje imeli konservativnega papeža. Evropski kardinali so bolj naklonjeni konservativizmu čeprav je možno, da prihaja naslednji papež lahko tudi z azije ali afrike.
Could the next pope come from Africa or Asia?
https://www.hindustantimes.com/world-ne...
What Francis' newest cardinal picks mean for the next pope
https://www.ncronline.org/vatican/vatic...
New cardinals: Who will elect the next pope in a conclave?
Following the creation of 21 new cardinals on December 7, the number of electors in the event of a conclave will rise to 140. With 17 representatives, Italians are as numerous as Africans.
https://international.la-croix.com/reli...
Kayzon ::
Ti papezi so postali navadna farsa,to zagovarjanje lgbt norosti in ilegalnih imigrantov ne pelje nikamor. Zgleda so se oni compromised.
Scaramouche3 ::
Vprašanje je koliko ljudi je sploh vernih, moralo bi biti v EU anketa zraven volitev, da se vpraša ali sploh smo tok verni koliko cerkev rada govori, naj se drugače ukine ta maškarada!
Polda ::
Ti papezi so postali navadna farsa,to zagovarjanje lgbt norosti in ilegalnih imigrantov ne pelje nikamor. Zgleda so se oni compromised.
To je predvsem delo zadnjega papeža.
Scaramouche3 je izjavil:
Vprašanje je koliko ljudi je sploh vernih, moralo bi biti v EU anketa zraven volitev, da se vpraša ali sploh smo tok verni koliko cerkev rada govori, naj se drugače ukine ta maškarada!
V Evropi res upada in se krepi ateizem je pa v južni Ameriki in polovici Afrike to se zelo množična vera tako, da edino bi bilo potem smiselno prestaviti Vatikan nekam v južno ameriko ali afriko.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Polda ()
mtosev ::
Meni je trenutni papež kr všeč. Še mnogo let mu želim.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Kayzon ::
borut_p ::
Scaramouche3 je izjavil:
Ko se bodo ukinile druge vere, potem se lahko - nazadnje - se krscanstvo.
_Sajmon_ ::
Da podam še mnenje z mojega vidika kot katoličan: v bistvu nisem zasledil teh ugibanj, niti ne komentarjev v smeri novega papeža, sploh v katoliških medijih. Sam sem po dolgem času videl Frančiška po tv-ju in sem mi je zdel kar postaran, zmučen, po drugi strani pa njegov duh ni bil upešan. Ja, vprašanje je, koliko let bo še na krmilu Cerkve. Bil sem priča njegovi izvolitvi - bil sem na trgu Sv. Petra ko se je pokazal bel dim (meni ni bil tako očiten, a so drugi okoli mene dovolj jasno "zvočno" potrdili izvolitev). V spominu mi ta večer ostaja kot nekaj res posebnega, rahlo je deževalo, neka posebna napetost je bila v zraku. In ko smo zaslišali ime smo se vsi spogledali, ker ga noben ni poznal. Nekdo je bil z nekim plakatom potencialnih papežev in čez par sekund se je pojavila oznaka "argetinec". Ostalo mi je še v spominu, da potem ko se je pojavil na oknu, da mi je deloval kot zablokiran, kot da bi se ustrašil. No, kasneje sem ugotovil, da je poslušal himno, ki je seveda iz množice ni bilo slišat.
NuMaN ::
Lahko bi bil Peter Štumpf, je mlajši od Rodeta.
Koper bi bil kratka vmesna postaja poti iz MS (kjer je zapustil čokoladnega Miklavža v krožišču) do Rima.
Koper bi bil kratka vmesna postaja poti iz MS (kjer je zapustil čokoladnega Miklavža v krožišču) do Rima.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.
koral45 ::
NuMaN ::
Še ni ... mogoče pa bo kdaj.
Rode je že precej v letih, da bi si nadgradil bogato kariero, tudi ni kaj dosti novic o njem zadnje čase.
Rode je že precej v letih, da bi si nadgradil bogato kariero, tudi ni kaj dosti novic o njem zadnje čase.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.