» »

Izklop števca za elektriko

Izklop števca za elektriko

1 2
3
4

MadMax ::

telexdell je izjavil:

MadMax je izjavil:

Tapo je 3x večji od shelly plug s. Primerljivo s shelly plug ki je obsolete že par let (se ga pa še dobi).
Google shelly plug s meltdown

Če ima naprava CE certifikat in jo uporabljaš v skladu z navodili proizvajalca potem je tvoj strah odveč. Za rabo mimo navodil pa ni naprave na zemeljski obli, katera se ne bi mogla poškodovati. Omenjena vtičnica omogoča obremenitev 16 A oz. 3,7 kW. Če nanjo priključiš en (s številko 1.) kateri koli gospodinjski aparat bo njegova moč nižja od nazivne moči.

PS sam imam na Shelly 3PM že več kot leto dni priključeno parno pečico, katera ob pospešenem segrevanju kakšnih 15...20 min vleče tudi 3,7 kW moči. Pa se še nič ni stalilo. In nič ne kaže, da se namerava.

Lej, tudi sam imam kup shellyjev.
Ampak slepo zaupat nekim certifikatom ni niti po ZKP dobro, kaj šele kaj več. Tudi če imaš nevem kako dobro zavarovano bajto, na drugi strani pa bolgarski certifikat za kitajski šrot, v najmilejšem primeru riskiraš sitnosti, v najhujšem pa?
In koliko uporabnikov sploh prebere navodila, kaj šele razume potencialne nevarnosti "zlorab"? Shelly je izdelek za neznalce, kar vidiš že po vezalnih shemah. Pa še teh marsikdo ne razume...
Pa ni problem 5 minut obremenitve prvič, drugič, 30-ič.
Marsikdo ima doma neko vtičnico za močnejši likalnik (tisti 1.2kW nekako ne štejejo) ali 2kW kalorifer, ki ga redno uporablja po več ur v kosu. Če sta vtikač in/ali vtičnica bele barve, bo vedel o čem govorim. Pa gre za robustne direktne spoje, ni zraven še relejčka ki ga komaj vidiš s 0.25mm^2 kontaktne površine, pa bleifrei spajkanega SMD upora prek katerega leti 10÷15A, pa nekega switching napajalnika s kitajskimi elkoti (znano za shelije) ob katerem bo rele začel hitro preklapljat...
Industrijski Shrack RT314024 je dimenzijsko 6x večji od tistih v shelly plug s, pa ga 2÷3kW zna preluknjat.

Ne pozabit na skriti point statistike: tudi če je 1:1000000 možnosti da gre kaj narobe, za "srečneža" bo to v tistem trenutku gladkih 100.0%.
Koliko kdo ljubi adrenalinske izzive pa vsak sam zase najbolje ve.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

titin ::

Zanimivi odgovori iz katerih sem zaključil, da je bolje, da nabavim 1PM Gen3 (16A)in ga vgradim, kot pa Plug S MTR Gen3 (12A) za vsak slučaj.
V prmeru https://www.reddit.com/r/homeassistant/... je šlo glede na sliko za slab spoj.

V mojem primeru se bodo vklapljali/izklapljali uporovni grelci
Zanima me, če je kdo že pogledal kakšni releji so vgrajeni v te naprave in zanesljivost preklapljanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: titin ()

Sem že našel, kakšen je rele v 1PM, če še koga zanima:

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: titin ()

telexdell ::

MadMax je izjavil:

Ampak slepo zaupat nekim certifikatom ni niti po ZKP dobro, kaj šele kaj več. Tudi če imaš nevem kako dobro zavarovano bajto, na drugi strani pa bolgarski certifikat za kitajski šrot, v najmilejšem primeru riskiraš sitnosti, v najhujšem pa?
In koliko uporabnikov sploh prebere navodila, kaj šele razume potencialne nevarnosti "zlorab"? Shelly je izdelek za neznalce, kar vidiš že po vezalnih shemah. Pa še teh marsikdo ne razume...
Marsikdo ima doma neko vtičnico za močnejši likalnik (tisti 1.2kW nekako ne štejejo) ali 2kW kalorifer, ki ga redno uporablja po več ur v kosu. Če sta vtikač in/ali vtičnica bele barve, bo vedel o čem govorim. Pa gre za robustne direktne spoje, ni zraven še relejčka ki ga komaj vidiš s 0.25mm^2 kontaktne površine, pa bleifrei spajkanega SMD upora prek katerega leti 10÷15A, pa nekega switching napajalnika s kitajskimi elkoti (znano za shelije) ob katerem bo rele začel hitro preklapljat...
Industrijski Shrack RT314024 je dimenzijsko 6x večji od tistih v shelly plug s, pa ga 2÷3kW zna preluknjat.

Ne pozabit na skriti point statistike: tudi če je 1:1000000 možnosti da gre kaj narobe, za "srečneža" bo to v tistem trenutku gladkih 100.0%.

Že skoraj 40 let delam na področju projektiranja, vodenja projektov, novih tehnologij... kjer gredo zneski investicij v milijone €. Če ne bi zaupal predpisom, standardom in normativom misliš, da bi lahko tako dolgo poklicno preživel? Elektrotehnični napravi, katera je dala EU firma na EU trg pač lahko v dobri veri zaupaš. Če bo ob izdelku, kateri je odobren v EU šlo karkoli narobe te bo ščitila EU zakonodaja. In Shelly je Romunska firma. Romunija je pa v EU. Od kod Shelly dobiva izdelke- ali od tam kot Jabka, Mercedes, BMW, Gorenje, Phillips... je zame kot potrošnika povsem irelevantno. Če pa sam kupujem na Aliexpressu ali Ebayu ali... je pa to moj problem in ne problem EU.
Tak da- prav je da te skrbi za varnost- poskrbi še, da te bo skrbelo na pravih točkah in ne enako na vseh.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

telexdell je izjavil:

MadMax je izjavil:

Že skoraj 40 let delam na področju projektiranja, vodenja projektov, novih tehnologij... kjer gredo zneski investicij v milijone €. Če ne bi zaupal predpisom, standardom in normativom misliš, da bi lahko tako dolgo poklicno preživel? Elektrotehnični napravi, katera je dala EU firma na EU trg pač lahko v dobri veri zaupaš. Če bo ob izdelku, kateri je odobren v EU šlo karkoli narobe te bo ščitila EU zakonodaja. In Shelly je Romunska firma. Romunija je pa v EU. Od kod Shelly dobiva izdelke- ali od tam kot Jabka, Mercedes, BMW, Gorenje, Phillips... je zame kot potrošnika povsem irelevantno. Če pa sam kupujem na Aliexpressu ali Ebayu ali... je pa to moj problem in ne problem EU.
Tak da- prav je da te skrbi za varnost- poskrbi še, da te bo skrbelo na pravih točkah in ne enako na vseh.

https://www.shelly.com/pages/impressum
Company name: SHELLY GROUP SE
Seat and registered office: 1407 Sofia, Bulgaria, 51 Cherni vrah Blvd., building 3, floor 2-3
UIC: 201047670
VAT: BG201047670
Representatives: Dimitar Dimitrov, Wolfgang Kirsch and Svetlin Todorov
Phone: +359 2 957 1247
E-Mail: office.bg@shelly.com
Web: www.shelly.com

Zdaj, če je Bolgarija v Romuniji, potem imaš prav.
Če ni, si se preveč samohvalil....

DamijanD ::

Verjetno lapsus, ne spremeni pa dejstva, da je tudi Bolgarija v EU.

Ker so ravno popusti, sem že sedaj nabavil nekatere Shelly komponente in čakam na paket.

Nekako sem se odločil, da bom zadevo poskusil povezati s programom Home Assistant.

Sedaj pa rabim še malo nasvetov, kako se prebere podatke (trenutni tok, napetost, in moč, porabo, stanje relejev...) iz merilnikov
- Shelly Pro EM-50,
- Shelly 1PM Gen3,
- Shelly Plug S Gen3
in kako podatke uporabiti za vklapljanje in izklapljanje porabnikov glede na željeni maksimalni tok oz moč z Home assistantom.
Verjetno je treba napisati kakšen dodatni program - script.

V naprej hvala za vsako pomoč.

misek ::

titin, glede na to, da boš začel iz nič, bi bilo fino, če bi si lepo zapisoval kaj si počel in napisal en kratek tutorial za še koga.

feryz ::

Jaz upam, da so drugi šeliji boljši. Ker z mojim si nimaš kaj pomagati.
"Hiša elektrika" je števec.
Vse ostalo je kr neki.

Daniel ::

A narobe računa ali kje je problem?

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Ales78 ()

joez7 ::

No jaz mam MTR 240 (solaredge). Sem od začetka tut mislil, da greši.
Pol pa je bil haklc v tem, da iskra 550 meri 3x 1f, MTR pa 1x3f - so se pojavljale razlike reda 15%.
Ko sem začel merit na MTRu kot 3x 1f, je razlika pod 0.5%.
Lahko je tudi pri teb tak problem.
Razlike se pojavljajo sam pri obratovanju SE - mešano po fazah oddaja in prejem.
Če maš brez SE, teh razlik nebi smelo bit.
PA maš dostop do števca prek P1 - hišna elektrika?
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

misek je izjavil:

titin, glede na to, da boš začel iz nič, bi bilo fino, če bi si lepo zapisoval kaj si počel in napisal en kratek tutorial za še koga.

Sedaj sem na začetku, če bo projekt uspel bom pa napisal kaj več.
Do sedaj sem že naredil neko krmiljenje z Arduino in merilnikom toka ACS712 oz. ACS758, samo je bilo potem to vse skupaj težko dati v primerno škatlico in v razdelnik, in sem se odločil raje na novo sestaviti s standardnimi oziroma atestiranimi elementi.

Literature je veliko, samo se mi je težko na hitro prebiti skozi in hitro, zato mi je kakšen nasvet dobrodošel.
Nekaj sem še izvedel iz prejšnjih odgovorov in počasi napredujem.
https://www.home-assistant.io/docs/

Zasledujem vodilo, da mora biti vse skupaj:
- neodvisno od interneta (zlasti se želim izogibati raznim oblakom)
- da bo delovalo kot treba
- da bo zgrajeno iz elementov, ki so primerni za vgradnjo v električno inštalacijo in standardne razdelnike.
- da se lahko vmesnik prilagodi mojim potrebam, dodatko sprogramira in da je odprtokoden
- da bo vse primerno za kasnejšo priključitev na otočno sončno elektrarno z akumulatorjem (brez oddajanja v omrežje) in z uporabo razsmernika

Lepo počasi, nikamor ne hiti. Tudi jaz sem pred leti, ko sem prvič zagledal HA vmesnik zadevo samo zaprl dol in je nisem pogledal nekaj mesecev (enako je bilo pri mikrotiku) (seveda vpliva tudi pomanjkanje časa). Ko se boš pa malo poglobil v zadevo pa se ti bo razmeroma hitro pričela zdeti kar enostavna. Dejansko lahko za skoraj vsako težavo najdeš na spletu rešitev.

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Jaz upam, da so drugi šeliji boljši. Ker z mojim si nimaš kaj pomagati.
"Hiša elektrika" je števec.
Vse ostalo je kr neki.

Le kaj bi želel imeti pri tako majhnih močeh? Kateri koli lokalni merilnik porabe ima npr. 63 A ali celi 125 A tokovnike. 2,5% napaka pri 63 A je tam nekje 0,16 A. Pri napetosti 230 V je to 36 W. Pa med števcem in lokalnim merilnikom porabe imaš nek kabel, kjer tudi nastopajo izgube. Pa števec od elektra je vezan tako, da porabo števca plača odjemalec. Torej, elektro števec meri svojo porabo, lokalni merilnik pa tega ne more meriti. Pa- elektro števec pošilja podatke v nekih časovnih intervalih kateri niso nujno enaki z intervali lokalnega merilnika...
Sam imam instalacijo izvedeno tako, da imam nameščeno 2x Shelly merilnika porabe. Ko merim konične obremenitve in jih kasneje primerjam z podatki iz Moj Elektro je odstopanje manj kot 1%. Včasih kaže več lokalna vsota, včasih pa elektro števec. Je pa to pri 10 kW špici odstopanje 100 W. Med letom, ko mi v določenih obdobjih dneva celotna klet porablja tam 20-25 W mi en kanal na Shelly merilnika kaže celo negativno vrednost nekaj W oz. mi klet generira energijo. Če koga to moti, lahko izvede lokalno kalibracijo tokovnika, mene ne, ker je povsem nepomembno.

titin je izjavil:

Ker so ravno popusti, sem že sedaj nabavil nekatere Shelly komponente in čakam na paket.

Nekako sem se odločil, da bom zadevo poskusil povezati s programom Home Assistant.

Sedaj pa rabim še malo nasvetov, kako se prebere podatke (trenutni tok, napetost, in moč, porabo, stanje relejev...) iz merilnikov
- Shelly Pro EM-50,
- Shelly 1PM Gen3,
- Shelly Plug S Gen3
in kako podatke uporabiti za vklapljanje in izklapljanje porabnikov glede na željeni maksimalni tok oz moč z Home assistantom.
Verjetno je treba napisati kakšen dodatni program - script.

V naprej hvala za vsako pomoč.

Ko si boš namestil HomeAssistant si naloži integracijo Shelly. Ko se bo namestila bo ta našla vse naprave Shelly na istem IP bloku, kot ga ima HA. Prepoznane naprave pa ti bodo pokazale vse entitete, katere lahko spremljaš. V samem HA pa potem lahko v njihovem jeziku (Jinja2) ustvarjaš nove pomočnike, bereš te entitete, izvajaš logične operacije.... Če boš vztrajal te čaka precej zanimivega dela:D

Včasih je treba v kakšen shelly vpisati tudi ip HA. Trenutno se sicer ne spomnim kje točno v shelly je ta opcija ampak en baterijski mi je delal težave z updejti dokler nisem vpisal tega. Ostalo Ok in brez težav.

Vidim, sicer, da mi levi stalker sledi čez ostale teme in zlorablja svojo malo skriptico za predlaganje izbrisa. Svet omejenega uma.

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

Le kaj bi želel imeti pri tako majhnih močeh?
Evo, pri malo večji moči.
Šeli kaže porabo 2029 vatov, elektro števec 3552 vatov.
Moč je dovolj velika, razlika pa še večja.
Ok, bliže je apparent power. Ampak slučajno. Ker ta tudi odbluzi nekam po svoje ponavadi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

V VA se meri navidezna moč. Ta se od delovne moči, katera se meri v W razlikuje za faktor delavnosti toka. Torej- če bi imel zgolj čisto ohmska bremena bi bil faktor 1 in VA ter W vrednosti enaki. Drugače pa se razlikujejo za jalovo moč.

Glede Shelly 3M Total Power pa sumim, da ti en tokovnik ne dela. Možno je, da ga imaš obrnjenega narobe ali ni dobro vtaknjen v vtičnico ali...Lahko ti je izpadla tudi ena napetostna veja... Pač- preveri namestitev, saj bi moral kazati podobno kot števec +- kak % razlike.

PS ker doma inverterja SE in eno od vtičniv v garaži nimam vodeno preko merilnika poraba mi izgube na števcu, dovodu do merilnika in inverterju SE predstavljajo nekje 1 kWh dodatne porabe dnevno. Stvar sem rešil tako, da glede na število dni v mesecu prištejem toliko kWh k števcu mesečne porabe v HA. Za sprotno spremljanje so podatki povsem OK, točno porabo pa itak dobim vsakega januarja na računu dobavitelja:))

Imam EM3 in PRO 3EM, oba zaporedno (en samo za porabnike, drugi pri števcu, med njima odcep za SE), pa sta na dolgi rok nekje na 1% v kWh z Inepro oz. "tapravim" števcem (moj elektro), kar se meni za tako igračo zdi povsem sprejemljivo. Inepro in "uradni" sta pa nekje do 0.1% razlike.
Trenutne meritve W morda odstopajo na trenutke več kot omenjen 1%, ampak tega ne zmorem poustvarit, da bi navedel okoliščine, pri katerih več laže. Pa dvomim da bi v ekstremu bilo >5%.

Enofazni EM ga pa malce sračka tako kot opisuje tudi telexdell, pri majhni porabi (TČ v standby) kaže negativno vrednost, torej TČ "proizvaja" ene 10W namesto da bi jih kurila. Na obeh kanalih enako, en ali drug tokovnik tudi če ju zamenjam. Meni nepomembna napaka, lahko pa da koga moti...

Ales78 ::

Daniel je izjavil:

Vidim, sicer, da mi levi stalker sledi čez ostale teme in zlorablja svojo malo skriptico za predlaganje izbrisa. Svet omejenega uma.

Spet drugim podtikaš kar počneš sam.

Nič ti ne sledim, samo tab v browserju, pustim odprt, v ozadju, na zadnjih objavah tvojega profila. :D

Rabiš lekcijo, po tem, ko si dejansko sam stalkal, po celem forumu in stiskal "predlog izbrisa".
Zakaj SDS profitira, če ne greste volit, oddate neveljaven glas ali
volite stranko, ki ne pride v parlament. Razloženo:
https://slo-tech.com/forum/t835230/p8641476#p8641476

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

In evo tebe. Kako nepresenetljovo :) Antifa ekstremist v temi o elektriki.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: joez7 ()

Ales78 ::

Daniel je izjavil:

In evo tebe. Kako nepresenetljovo :) Antifa ekstremist v temi o elektriki.

Treba preverit, kaj si spet naložil moderatorju, sem in tja pa tudi, kaj si se spet kje drugje zlagal o meni. :)
Zakaj SDS profitira, če ne greste volit, oddate neveljaven glas ali
volite stranko, ki ne pride v parlament. Razloženo:
https://slo-tech.com/forum/t835230/p8641476#p8641476

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

telexdell je izjavil:

V VA se meri navidezna moč. Ta se od delovne moči, katera se meri v W razlikuje za faktor delavnosti toka. Torej- če bi imel zgolj čisto ohmska bremena bi bil faktor 1 in VA ter W vrednosti enaki. Drugače pa se razlikujejo za jalovo moč.
Saj pravim, jaz upam, da je moj pokvarjen. Ker če vsi tako delajo, so popolnoma neuporabni.
Itak, da sem vsaj 10x preveril kleme in jih menjaval. Sicer pa šeli takoj pokaže, če se mu zdi, da ni pravilno priključeno.
Tudi pri čistih omskih bremenih, recimo grelcih, se ne odreže dosti bolje. Malo že.
Sem se pa nehal ukvarjati z njim, škoda časa, tam je in nekaj meri.

Šeliji, ki niso na kleme, pa zadovoljivo merijo.

David Mayer ::

Shelly 3EM pro deluje super - sicer bi ga umaknili iz prodaje, če ne, zamenjaš, po možnosti v času garancije - mi smo že nekaj drugih stvari, brez problema - je pa res, da smo bolj skromni in so do nas ustrezno usmiljeni. Mi mamo še nastavljene notifikacije glede prekoračenja meje moči od časa prvih omrežninskih blokov, dela super, četudi se moramo kje drugje klatiti :D

Poleg sicer pridejo še drugi urniki v delovanje poleti - jebiga, reči ni dobro puščati predolgo samevajočih, malo poglejte, kako se asinhrono sondirajo aktivnosti na nepremičnini s strani, ehm, (ne)upravičeno zainteresiranih.

Zgodovina sprememb…

A kaj takega pa še ni na trgu, da bi se dalo priključiti direktno v serijski priklop na merilcih, ki so zraven SE in preko LANa ali ESP32 prebirati Modbus registre?

Zgodovina sprememb…

Daniel je izjavil:

A kaj takega pa še ni na trgu, da bi se dalo priključiti direktno v serijski priklop na merilcih, ki so zraven SE in preko LANa ali ESP32 prebirati Modbus registre?

Maš že nareto App za SolarEdge Mod Bus Multi, za Deye pa Solarman. Lahko bereš preko Lan ali Wifi. Pogoj je samo, da ga maš na lokalni mreži. https://ibb.co/1GKhwZjp

feryz je izjavil:

telexdell je izjavil:

Saj pravim, jaz upam, da je moj pokvarjen. Ker če vsi tako delajo, so popolnoma neuporabni.
Itak, da sem vsaj 10x preveril kleme in jih menjaval. Sicer pa šeli takoj pokaže, če se mu zdi, da ni pravilno priključeno.
Tudi pri čistih omskih bremenih, recimo grelcih, se ne odreže dosti bolje. Malo že.
Sem se pa nehal ukvarjati z njim, škoda časa, tam je in nekaj meri.

Šeliji, ki niso na kleme, pa zadovoljivo merijo.

Če obrneš tokovnik to ni napaka. Shelly pač domneva, da po tisti fazi proizvajaš in ne porabljaš energije. Če pa je tokovnik pokvarjen ali ni zaprt pa na eni fazi ne kaže nič. Pač- če greš na njegov IP naslov ti mora kazati porabo v vseh treh fazah in puščice morajo kazati v isto smer.

Saj menda vidiš, da dela. Kar že dela.
Ja, če nimaš usklajenih faz, torej klema in žica za napetost, bo takoj javil napako.
Da klemo narobe obrneš, moraš biti pa posebne sorte čudak.
Apparent power je poraba brez upoštevanja faktorja, torej naj bi bil bližje resnici. Ampak tudi ta ne štima.

Ampak ok, če ti veš, da v redu dela, potem bo to držalo.
Jaz sem dvignil roke nad njim.

Solaredgu gre merjenje dosti boljše. Nekje pol kilovatne ure dnevno se razlikuje z uradno meritvijo.
Ne trdim pa, da glavni števec dela prav. Ampak glede na njegovo stanje, pride obračun.

joez7 je izjavil:

Daniel je izjavil:

Maš že nareto App za SolarEdge Mod Bus Multi, za Deye pa Solarman. Lahko bereš preko Lan ali Wifi. Pogoj je samo, da ga maš na lokalni mreži. https://ibb.co/1GKhwZjp

To imam, razmišljal sem o situaciji s samostojno uporabo tega merilca, torej brez SE.

Zgodovina sprememb…

Neka odstopanja sicer so, ena vsota energij za 12-18.11.25 (štihproba) na 3EM 227,4 kWh v ME pa 243,4 kWh, nekje za 6% striže, kar se mi zdi še vedno boljši podatek kot nič, Shellya sicer ne uporabljamo za kumulativo ampak za ugotavljanje trenutne moči porabe. SE in ME pa javita enako 40,6 kWh oddajo, SE javi interno porabo 28,6 kWh. Nas mora kaj skrbeti, do sedaj nas ni prav veliko? :D

bosmla ::

Vidim da ste nekateri pravi strokovnjaki...
Tudi nam obcasno izklopi stevec (pa ga s tipko vklopimo nazaj:))... Smo dali "optimatizirat" priklop po fazah.
Je pa, ko so elektricarji preklapljali faze, prislo do kratkega stika med fazo in ozemljitvijo - in zacuda je ven vrglo varovalko (avtomatska 40A C), ki jo imamo pred fit stikalom (ki je tudi odklopil) in se glavna varovalka je pregorela (jo priso zamenjat Elektro in zaracunal). Kako je tak scenarij sploh mozen? Elekricarji so se neke cohali po glavi...

Z merilnikom Shelly Pro EM-50 bi želel odklapljati/prikllapljati tudi po potrebi celotno električno instalacijo za merilnikom pa me zanima:
- kateri enofazni kontaktor za DIN letev bi bil najprimernejši za tokove med 25A in 50A za krmiljenje z Shelly Pro EM-50, po znosni ceni
- kot sem videl ima Shelly Pro EM-50 vgrajene kontakte za krmiljenje kontaktorja (do 2A/240V); ali potrebujem kakšno dodatno napajanje za krmiljenje kontaktorja oziroma kateri bi bil primeren kontaktor, ki se krmili z 230V
- kako je s stanjem izbranega kontaktorja za primer izpada napajanja omrežja in po ponovnem vklopu napajanja omrežja?

Zanima me tudi ali je treba dodati varovalko do sponke L, taljiva do 2A za varovanje Shelly Pro EM-50, kot jo prikazuje slika v navodilih za Shelly Pro EM-50
https://kb.shelly.cloud/__attachments/2...

bosmla je izjavil:

Tudi nam obcasno izklopi stevec (pa ga s tipko vklopimo nazaj:))... Smo dali "optimatizirat" priklop po fazah.
Je pa, ko so elektricarji preklapljali faze, prislo do kratkega stika med fazo in ozemljitvijo - in zacuda je ven vrglo varovalko (avtomatska 40A C), ki jo imamo pred fit stikalom (ki je tudi odklopil) in se glavna varovalka je pregorela (jo priso zamenjat Elektro in zaracunal). Kako je tak scenarij sploh mozen? Elekricarji so se neke cohali po glavi...

Ob kratkem stiku je to lahko čisto normalno.
Je pa tudi odvisno kako močna in katera vrsta varovalke je pred vašo "C40" (če gre sploh za avtomatsko varovalko, če ni slučajno samo stikalo 40A AC ???)

bosmla je izjavil:

Kaj drugega bi se pa naj zgodilo, ko kratko skleneš fazo na zemljo? Tok je stekel v zemljo, kar je zaznal tako števec kot tudi varovalke.

Zgodovina sprememb…

mirator ::

bosmla je izjavil:

Pri stiku faze z ozemljitvijo je tako, da mora FID v vsakem primeru odklopiti, ker v njemu pač nastane diferenca tokov (po faznem vodniku steče kratkostični tok, po nuli pa nič). Da je pa pregorela glavna varovalka in izklopil inštalacijski odklopnik C40A, je pa tudi povsem logično, saj se izklopni karakteristiki prekrivata. To je tudi dokaz, kako je inštalacijski odklopnik pred FID stikalom povsem brez veze.

Če bi imeli B napram gG, bi mogoče rešili, mi preverjeno smo, z enim sam odklopom se je B odplačal večkratno že prvič od edinega poskusa pač... Ne vem več, kaj je bilo, verjetno sem nekaj eksperimentiral čim, pa nisem bil dovolj pozoren :D

Zgodovina sprememb…

Če imaš 25A gG varovalko in B25A inštalaciijski odklopnik je možno, da nisi imel nikoli večje obremenitve, ki ti jo je dopuščal obremenitveni del inštalacijskega odklopnika (ki pa bi jo glede na gG varovalko lahko imel), impedanco kratkostične zanke pa takšno, da je pred gG varovalko odklopil inštalacijski odklopnik.
Naključja so seveda možna in če si s tem zadovoljen je pač vse v redu.

Amak tile zadnji posti se nekoliko off topic. Debata teče o shellyjih, ki ti uravnavajo maksimalen izkoristek pri priključni oz. dogovorjeni moči.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mirator ()

Ja, kar zadovoljen, sem preveril tudi z AI in potrjuje naše okoliščine, moje domneve in naključja :D Tudi slabosti B in C in obratno so opisan. Daj preveri, če je kakšen hud nesmisel - saj tega je več, ne samo ta tekst. Nimam časa preveč, moram pogledati blockchain, frameworke in to in to z nekim opportunity mahajo in moram skriti svojo nekompetentnost :D

Razumem - gre za primerjavo B in C odklopnikov z enako 25 A varovalko gG glede tega, kateri bo prej reagiral in katera je "bolj uporabna" v praktičnem smislu.

+------------------+---------------------------------------+-------------------------------------------+
| Parameter        | B 25 A                                | C 25 A                                    |
+------------------+---------------------------------------+-------------------------------------------+
| Sprožitveni tok  | 3-5× In -> 75-125 A                   | 5-10× In -> 125-250 A                     |

| Hitrost reakcije | Hitrejša                              | Počasnejša (prezre krajše sunke)          |
|                  | (reagira že pri manjših sunkih)       |                                           |

| Uporaba          | Običajni gospodinjski tokokrogi,      | Obremenitve z visokimi zagonskimi tokovi, |
|                  | razsvetljava, vtičnice                | motorji, transformatorji                  |

| Koristnost       | Bolj varuje občutljivo opremo in žice | Bolj praktično za tokokroge,              |
|                  |                                       | kjer sunki niso nevarni                   |

Zaključek:
Kateri prej reagira? -> B. Sproži hitreje pri krajših sunkih toka.
Kateri je bolj "koristen"? -> Odvisno:
Če je tokokrog običajen, B je varnejši, ker hitro prekinja nevarne tokove.
Če je tokokrog motor, transformator ali nekaj z visokim zagonskim tokom, C je bolj praktičen, ker ne prekinja ob vsakem kratkem sunku.

Opomba glede varovalke 25 gG:
Varovalka gG 25 A ima daljši odzivni čas pri kratkotrajnih sunkih, tako da v primeru sunka B odklopnik sproži prej kot varovalka,
medtem ko C lahko prezre sunek, dokler ne preseže 5-10× In.

Če želiš, ti lahko naredim tekstovno "simulacijo sunka toka", da bo jasno, kdaj odklopnik sproži prej od varovalke.
To da zelo vizualen občutek. Hočeš, da naredim?

Se opravičujem tudi za moj del offtopica :D

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: mirator ()

Ko berem razne poste glede shellyjev, je več kot potreben HA, ki pa je element pametne inštalacije. Kaj pa v primeru, ko je inštalacija klasična in stara?
Kolikor razumem, mora biti za vsak tokokrog svoj shelly in nek shelly, ki ima nastavljeno neko dovoljeno moč in potem algoritem, ki krmili posamezne shellyje v tokokrogih?
Kot sem že v nekem postu zapisal, imam sedaj urejeno obrementev z ABB relejem. Bom pa v kratkem inštalacijo obnavljal in bi se mogoče odločil tudi za varianto s shellyjem.

Za mission-critical kar ostani na ABB.

Shelly pa je v osnovi zastavljen za "samostojno" delovanje brez integracij.
Integracija v HA je le dodaten (dober) plus. Se da ogromno narediti z njimi, tudi avtomatizacije, s HA seveda še neprimerno več.
Je pa omejen pri izboru modulov, kateri podpirajo LAN (žico). Prek WiFi se kdaj kak ukaz lahko izgubi, pa ob izpadu napajanja (sploh elektro "blinkanje" ob poskusih ponovnega vklopa sistema) se zna kakemu modulčku zmešat (pozabi nastavitve). Kjer to lahko sprejmeš ga pač uporabiš.
Je pa še en hakeljc: zadeva te zlahka zasvoji in namesto v začetku zamišljenih 5 modulčkov jih imaš hitro 60... EUR pa to ;)

Zgodovina sprememb…

titin je izjavil:

Z merilnikom Shelly Pro EM-50 bi želel odklapljati/prikllapljati tudi po potrebi celotno električno instalacijo za merilnikom pa me zanima:
- kateri enofazni kontaktor za DIN letev bi bil najprimernejši za tokove med 25A in 50A za krmiljenje z Shelly Pro EM-50, po znosni ceni
- kot sem videl ima Shelly Pro EM-50 vgrajene kontakte za krmiljenje kontaktorja (do 2A/240V); ali potrebujem kakšno dodatno napajanje za krmiljenje kontaktorja oziroma kateri bi bil primeren kontaktor, ki se krmili z 230V
- kako je s stanjem izbranega kontaktorja za primer izpada napajanja omrežja in po ponovnem vklopu napajanja omrežja?

Zanima me tudi ali je treba dodati varovalko do sponke L, taljiva do 2A za varovanje Shelly Pro EM-50, kot jo prikazuje slika v navodilih za Shelly Pro EM-50
https://kb.shelly.cloud/__attachments/2...

Varovalko daj. Lahko tudi 0.5A (tako jaz), ali pa vse skupaj s kontaktorjevo špulo vred na 1A (kontaktor dvomim da boš izbral tak katerega špula kuri 200W...).

Shellyjem pa lahko nastaviš izhode po izpadu napajanja na off, on ali pa last state.

Zgodovina sprememb…

Ali bi bil tale kontaktor v redu glede na to, da imam 16A priklop?

https://www.elektrotrgovina.si/kontakto...
menda tuljava troši 1,3W ?

titin je izjavil:

Ali bi bil tale kontaktor v redu glede na to, da imam 16A priklop?

https://www.elektrotrgovina.si/kontakto...
menda tuljava troši 1,3W ?

Tale na linku je za 20A. V praksi je zaželjeno, da je trajni tok skozi kontaktor pod 70% zmogljivosti kontaktorja.
Tako, da tale je za tvojih max 16A popolnoma dovolj.
Obstajajo pa tudi bistabilni kontaktorji. https://www.iskra.si/sl/Bistabilna-stik...

Za tokove med 25 in 50A kot si zapisal zgoraj, ti 25A kontaktor vsekakor ne bo dovolj. Električarji (no vsaj naš) pravijo, da je treba dati kontaktor 3x večje vrednosti kot je pričakovan maksimalni tok, če želiš imeti mir.

Sam sem za 3F vodovodno črpalko 1,5 kW dal kontaktor za 4 kW in je ok. Ko sem na isti tip kontaktorja priključil bojler z 3,6 kW grelci pa je kontakor med delovanjem konstantno precej "brnel", verjetno zaradi obratovanja na meji znogljivosti. Ni bilo prijetno za poslušati.

Nato sem ga menjal s 63A varianto, ki že več kot leto dni deluje vsak dan po nekaj ur brez težav in je neslišen. Kontroliran pa z shelly preko HA.

Zgodovina sprememb…

mirator je izjavil:

Ko berem razne poste glede shellyjev, je več kot potreben HA, ki pa je element pametne inštalacije. Kaj pa v primeru, ko je inštalacija klasična in stara?
Kolikor razumem, mora biti za vsak tokokrog svoj shelly in nek shelly, ki ima nastavljeno neko dovoljeno moč in potem algoritem, ki krmili posamezne shellyje v tokokrogih?
Kot sem že v nekem postu zapisal, imam sedaj urejeno obrementev z ABB relejem. Bom pa v kratkem inštalacijo obnavljal in bi se mogoče odločil tudi za varianto s shellyjem.
Shellyji niso neki biser, toliko da veš. To ni bulletproof tehnika, ki je zahtevana v štromariji.
Gre pač za tipično kitajski izdelek, ki je malenkost bolj pod kontrolo, kot ostala šara.
Se kar veliko kvarijo in crkujejo.

Jaz bom kljub temu zdaj menjal mehanske varovalke v omarici za elektronsko relejne. Ker pač znam sam pošraufati in popraviti.
Tako da ..., zase ja, drugim pa niti pod razno ne bi tega vgrajeval.

WaterBoy ::

Mogoče kdo ve kako hitro izklopi števec od elektra če imaš preveliko oddajo v omrežje?

Daniel je izjavil:

Za tokove med 25 in 50A kot si zapisal zgoraj, ti 25A kontaktor vsekakor ne bo dovolj. Električarji (no vsaj naš) pravijo, da je treba dati kontaktor 3x večje vrednosti kot je pričakovan maksimalni tok, če želiš imeti mir.

Sam sem za 3F vodovodno črpalko 1,5 kW dal kontaktor za 4 kW in je ok. Ko sem na isti tip kontaktorja priključil bojler z 3,6 kW grelci pa je kontakor med delovanjem konstantno precej "brnel", verjetno zaradi obratovanja na meji znogljivosti. Ni bilo prijetno za poslušati.

Nato sem ga menjal s 63A varianto, ki že več kot leto dni deluje vsak dan po nekaj ur brez težav in je neslišen. Kontroliran pa z shelly preko HA.

Dobro je nekaj rezerve, pretiravati pa tudi ni treba!
V hišah so glavne varovalke običajno 3x20A ali 3x25 A. Z upoštevanjem malce rezerve se vgrajuje FID 40 A. Kakšen kontaktor se bo kje vgrajeval, je odvisno od porabnikov oz. vrste bremen, obratovalnih pogojev, temperatur, število vklopov na enoto časa... To pač določi projektant med izdelavo načrta. Za hišne instalacije pa se lahko ravnamo po tokovni zmogljivosti FID stikala. Če pri 40 A FID stikalu vzamemo 40 A kontaktor ne bomo nič zgrešili. Če pa je porabnik manjši in je zanj dovolj npr. 16 A varovalka pol izberemo 40 ali 25 A in pri 10 A varovalki 25 ali 16 A kontaktor. Če razlika v ceni ni omembe vredne pol velja, da je več bolje>:D

Kontaktor pa brni, če se kotva ob vklopu ne povsem ne sklene. Vzrokov je lahko več- ali nihanje napetosti ali nečistoče ali okvarjeni kontakti ali...Na kontaktor priključen porabnik prevelike moči običajno ni vzrok za ta pojav.

WaterBoy je izjavil:

Mogoče kdo ve kako hitro izklopi števec od elektra če imaš preveliko oddajo v omrežje?

Merijo se 1 min intervali. Če se ne motim so ti intervali ne glede na realno uro in ne absolutni, kot pri merjenju 15 min konične moči, kateri nastopajo sinhronizirano z uro.

Zgodovina sprememb…

No, bil je popolnoma nov, ravno razpakiran (Schneider). In je brnel. Zato sem ga raje menjal in čaka na kakšen projekt z manjšo obremenitvijo. Večji so sicer nekaj dražji a človek vseeno bolj mirno spi, če ve, da je zadeva ok.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

feryz je izjavil:

Shellyji niso neki biser, toliko da veš. To ni bulletproof tehnika, ki je zahtevana v štromariji.
Gre pač za tipično kitajski izdelek, ki je malenkost bolj pod kontrolo, kot ostala šara.

Kaj bi pa bil en nivo kvalitete višje, pa da je isto enako dobro podprto v HA?

feryz je izjavil:

mirator je izjavil:

Jaz bom kljub temu zdaj menjal mehanske varovalke v omarici za elektronsko relejne. Ker pač znam sam pošraufati in popraviti.
Tako da ..., zase ja, drugim pa niti pod razno ne bi tega vgrajeval.
Vem, da niso nek biser, vendar so izgleda izredno popularni.
Tudi jaz večino stvari postorim sam in samo zase. Ni problem, če imaš dve desni roki in vmes pravo glavo.
1 2
3
4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere varovalke za hišo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
11835717 (3160) joez7
»

Pancerke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
23717951 (10859) starfotr
»

"Senzor" toka elektrike

Oddelek: Loža
272228 (1261) laguna1
»

Glavne varovalke in odklopnik