» »

Izklop števca za elektriko

Izklop števca za elektriko

«
1
2

LordTado ::

Lp
Kaj bi lahko izklopilo števec za elektriko?
Prej smo imeli tudi digitalnega in se to ni nikoli pojavilo.
Sedaj imamo ISKRAEMECO AM550-TD1.
FI stikalo se ni izklopilo,samo števec.
Po ponovnem vklopu števca je ok...

Lp

residual ::

V 15 minutni meritvi si presegel dogovorjeno el.moc in stevec izklopi napajanje! Po resetu ga vklopis nazaj in je vse ok.
Najverjetneje kombinacija vklopljenih vecjih porabnikov na1x ... pralni, susilni, klima gretje, pecica...

Drugace pa ti dig. Stevci imajo ogromno nadtavitev.. verjetno tudi kako diagnostiko. Bi moral vprasat distribiterja kaj je bil vzrok ce se bo ponavljalo.

mirator ::

Odklopnik v števcu ne odklopi pri prekoračeni dogovorjeni moči, ampak pri prekoračeni priključni moči. Če ne bi odklopil, bi pregorela glavna varovalka. Če si obremnitev v stanovanju zmanjšal, potem s tipko na omarici števca, odklopnik števca vklopi nazaj.
FID seveda pravilno ni izklopil, ker ni bilo nobenega stika z ozemljenimi deli.
Moraš pa vedeti še to, da ti sedaj lahko odklopnik v števcu daljinsko odklopi tudi distributer. V tem primeru odklopnika v števcu, ne moreš več vklopiti sam.

joez7 ::

Ti števci so dejansko 3x 1fazni. Lahko se ti zgodi, da zaradi preobremenitve ene faze izklopi odklopnik. Pomaga prerazporeditev porabnikov po fazah - iz preobremenjene na manaj obremenjeno.
Če pa maš gor SE, je pa lahko izklopil zaradi prekoračitve exporta - tu je pa bolj na knap nastavljen.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

starfotr ::

Ne niso 3x fazni.

Odklopi ti, ko dosežeš nastavljene parametre oz. pogoje. Čas prekoračitve, moč itd.

socialec ::

Pri nas smo pretirano previdni, imamo v razdelilni 3x25B, da ne bi skurilo zunanjih varovalk - na avtomatični odklop števca se ne zanesemo - razlika v zneskih občutna, zamuda tudi.

Z 3x25 A (B) ne boš dosegel selektivnosti, če imaš zunaj 3x 25 A NV varovalke.

Tako, da se zaman trudiš.

Ja, ne vem, kolikor vidim, so zunaj 25A 500V (120kA?) varovalke, notranji odklopniki so C (navane in trojne)...
Moram sicer reči, da mi je B-je že odklopilo enkrat (samkrat).
Ne bom šel preverjat, kaj bi se zgodilo, če jih ne bi bilo.

telexdell ::

Ja, ne vem, kolikor vidim, so zunaj 25A 500V 120kA varovalke, notranje so C...
Moram sicer reči, da mi je B-jice že vrglo ven enkrat.
Ne bom šel preverjat, kaj bi se zgodilo, če jih ne bi bilo.

Lahko ne bi bilo nič lahko ti pa vrže ven oboje. Razlika med B in C tipu varovalk je le v toku trenutnega izklopa. B tip ti trenutno izklopi pri 5x, C tip pa pri 10x toka varovalke. To pride prav pri zagovnu močnejših motorjev ali grelcev ni pa razlike pri običajni (pre) obremenitvi.
Ti pa evtomatsko varovalko vrže ven pri 1,4x nazivnem toku, NvgG pa pa 1,6x nazivnem toku, tak da je neka selektivnost.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Čudno.
V hiši je bil prvi abalogni števec 40 let ,potem 3 leta digitalni in ta novi sedaj 6 mesecev.
Ta novi se je sedaj prvič izklopil.
Tudi varovalke 3x20 glavne in 16A sekundarne niso nikoli šle odkar hiša stoji...
Sumim,da so nastavili napačno odjemno moč.

Pa poskusi ugotoviti.
Če imaš bojler, ki je 2 kW in kakšen kalorifer, ki je tudi 2 kW in to priklopi na isto fazo. Potem pa še v vtičnico tudi na isti fazi, priklopi sesalnik prahu (obvezno mora biti vse na isti fazi). Imel boš obremnitev ca 5kW. V tem primeru ti glavna varovalka ne bo pregorela vsaj v eni uri še ne, stikalo v števcu pa bi moralo odklopiti. Sicer pri 20A varovalki lahko trajno priklopiš 4,6 kW. Če lahko zagotoviš takšno moč in ti odklopnik v števcu odklopi, potem pokliči na elektro in se pritoži.

Ti je mirator lepo podal izhodišče.
Testriranje po 1f obremenitvi.
Drgač pa če je to enkraten dogodek se ne sekiraj. Bolj bo hudo, če ti vrže ven, ko ni nikogar doma.
Nič nisi navedel, kaj vse maš gor. SE? TČ?

Za SV je TČ s trifaznim kompresorjem,od močnejših porabnikov pa indukcijska,pralni,sušilni,ki laufata ponoči.
Imam PPR kable in talilne varovalke.

Pa maš MojElektro?, poglej za ta dan konice, bo dobro izhodišče. Nič nisi napisal ob kateri uri.
Glede na temperature, tudi TČ nekaj vleče 2-3kW, so se ti morda kaki dodatni grelci vklopili?
Sušilni - kondenzaciski ali z toplotno črpalko 2000 proti 450W?

Utk ::

starfotr je izjavil:

Z 3x25 A (B) ne boš dosegel selektivnosti, če imaš zunaj 3x 25 A NV varovalke.

Tako, da se zaman trudiš.

V praksi je meni že vrglo B varovalko istih amperov brez da bi vrglo pancerko. Zarad stika in zarad obremenitve. Tako da...bom ostal pri praksi.

Na selektivnost vpliva več faktorjev. Imamo absolutno in pogojno selektivnost, ki pa je odvisna od jakosti okvarnega ali kratkostičnega toka in seveda izklopnih I-t karakteristik. Načeloma velja, če se karakteristiki nikjer ne sekata, potem bo dosežena absolutna, če pa se križata pa pogojna selektivnost. Prav tako ni vseeno ali je varovalka hladna ali vroča, ali je kratek stik takoj za varovalko ali oddaljen itd.
Pri 20 amperski taljivi glavni varovalki in 10 ali 16 amperskim inštalacijskim odklopnikom je pogojna selektivnost. Ker pa so okvarni tokovi zaradi impedanc okvarne zanke običajno v področju, ko prvi izklopi inštalacijski odklopnik, so v večini primerov inštalacijski odklopniki v inštalacijah B10 in B ali C16 A.

Lepo strokovno razloženo.
Po kmečko - tanjša palica se prej zlomi - zgori.
Se pa zaradi selektivnosti po novem uporabljajo tudi B13A in C13A (namesto 16A) še posebej če so glavne varovalke 20A.
Ko pa je kratek stik je zanimivo. Mam za spomin avtomatsko varovalko C6A. Ob KS je pregorela tudi pancerka - C6A pa tudi ni preživela - je za večno prekinila (ob priliki jo razrežem in analiziram).

MadMax ::

Pa je bila v tistem trenutku C6A edina "v uporabi" na fazi pancerke?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Neke blazne porabe ni blo. Je pa bil lep kratek stik - nekje 4m od glavne varovalke (v razdelilcu).
Pancerka pa je NV00 C gL/gG 20A ~500V 120kA.

joez7 je izjavil:

Mam za spomin avtomatsko varovalko C6A. Ob KS je pregorela tudi pancerka - C6A pa tudi ni preživela - je za večno prekinila (ob priliki jo razrežem in analiziram).

Selektivnost med 20A gG in C6A IO je zagotovljena do toka 520 A. Če je tok večji bosta po vsej verjetnosti izklopili obe.
Imaš tukaj lepo razloženo:

https://www.eti.si/medijsko-sredisce/et...

Ali izklopi tudi če zaniha faza?
Ker včasih vidim da luči utripajo...

Ali je možno menjati talilne varovalke za avtomatske brez sa se omarica menja?

tony1 ::

Vse je možno. Tega običajno ne delajo zato, ker je nekaj malega več dela z montažo šine in ker bi s kpl menjavo več zaslužili.

socialec je izjavil:

Seveda.

Zanimivo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

LordTado je izjavil:

Obnova radelilca te ne pride prav veliko. Zato ne vem zakaj iskanje obvodov.

Poleg tega menjaj taljive varovalke D2, recimo 16 A s 13 A ali 10 A ali 6 A.

Tokrat se pridružujem nasvetu.

LordTado je izjavil:

Kot so ti že nekateri odgovorili, vse se da. Če bi pa priložil sliko obstoječega razdelilnika, bi ti lahko svetovali optimalno varianto. Včasih je vseeno ceneje zamenjati celoten razdelilnik.
Pa še na kratko odgovor na prejšnje vprašanje glede utripanja luči. Zopet je vprašanje v širokem razponu odgovorov. Če imaš svetilke s klasičnimi žarnicami na žarilno nitko, potem so ta utripanja povezana s padci napetosti pri vklopu nekaterih porabnikov. To pomeni, da imaš preseke kablov (vštevši distribucijske kable, ali pa na istem tokokrogu tako razsvetljavo, kot npr. kakšen bojler) za konične obremnitve premajhne. Enako velja tudi za ostale sijalke, če so utripi občasni. Če pa imaš LED sijalke, pa je utripanje povezano s slabimi napajalniki, ali signalnimi tlivkami v stikalih. Ta zadeva se reši s paralelno vezavo RC elementa k posamezni svetilki. Lahko pa je tudi nekaj tretjega, vse odvisno od vrste svetlobnega vira (žarilna nitka (žarnica), fluorescentna sijalka, kompaktna fluo sijalka ali LED)

mirator je izjavil:

LordTado je izjavil:

Kot so ti že nekateri odgovorili, vse se da. Če bi pa priložil sliko obstoječega razdelilnika, bi ti lahko svetovali optimalno varianto. Včasih je vseeno ceneje zamenjati celoten razdelilnik.
Pa še na kratko odgovor na prejšnje vprašanje glede utripanja luči. Zopet je vprašanje v širokem razponu odgovorov. Če imaš svetilke s klasičnimi žarnicami na žarilno nitko, potem so ta utripanja povezana s padci napetosti pri vklopu nekaterih porabnikov. To pomeni, da imaš preseke kablov (vštevši distribucijske kable, ali pa na istem tokokrogu tako razsvetljavo, kot npr. kakšen bojler) za konične obremnitve premajhne. Enako velja tudi za ostale sijalke, če so utripi občasni. Če pa imaš LED sijalke, pa je utripanje povezano s slabimi napajalniki, ali signalnimi tlivkami v stikalih. Ta zadeva se reši s paralelno vezavo RC elementa k posamezni svetilki. Lahko pa je tudi nekaj tretjega, vse odvisno od vrste svetlobnega vira (žarilna nitka (žarnica), fluorescentna sijalka, kompaktna fluo sijalka ali LED)

Omarica je še stara se pravi s nadometnimi podstavki.
Podstavki so stari 50 let in sem opazil recimo pri tistem kjer je gor štedilnik malce obloga oz. črnine na dovodnem kontaktu in varovalki.

Omarica ima ploščo, ki se lahko odpre oz. je na pantih, 45x55cm kjer je gor vse prišraufano (fi,števec in 28 podnožij).
Ker je prostor na plošči sem razmišljal:
-o nadometni omarici(globina omarice je lahko do 14cm) in avtomatske varovalke , poleg omarice pa števec.
- o zamenjavi podnožij

Kaj bi bilo boljše?
Trajno je verjetno omarica s šino 35mm,kjer se varovalka hitro zamenja.

Bom poslikal in prilepim...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LordTado ()

Tako izgledajo podstavki...
https://ibb.co/5hDC3yn

bm1973 ::

LordTado je izjavil:

Moj znanec, električar, ti zamenja celotno omarico v enem dnevu...

Glede na sliko imaš sedaj kar nekaj možnosti. Najbolje bi bilo celo ploščo zamenjati s tipsko razdelilno omarico, v katero bi lahko vgradil tudi števec. Ima pa ta varianta zanko, da bi mogoče potem elekto zahteval, da števec prestaviš iz objekta.
Je pa na plošči dovolj prostora, da namontiraš eno ali dve DIN letvi. Zbralnici N in PE pa na notranji strani plošče. Pri tej varinati, ker števca ne boš odklapljal, ti elektro ne more nič zatežiti.
Se moraš pa sam odločiti.

Če boš karkoli delal na elektriki, najprej vprašaj elektro kake standarde ima.

Samo če posegaš v njihove naprave. Da ti pa začasno odklopi glavne varovalke pa ni noben problem, razen da moraš plačati tako odklop kot ponovni priklop.

Saj menjava števca je njihova stvar.

In če bo menjal omarico z varovalkami, se je dobro pozanimati kaj se zahteva pri novogradnji, ker bo moral to prej ali slej narediti.

Da ne bo 2x delal...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

mirator je izjavil:

Glede na sliko imaš sedaj kar nekaj možnosti. Najbolje bi bilo celo ploščo zamenjati s tipsko razdelilno omarico, v katero bi lahko vgradil tudi števec. Ima pa ta varianta zanko, da bi mogoče potem elekto zahteval, da števec prestaviš iz objekta.
Je pa na plošči dovolj prostora, da namontiraš eno ali dve DIN letvi. Zbralnici N in PE pa na notranji strani plošče. Pri tej varinati, ker števca ne boš odklapljal, ti elektro ne more nič zatežiti.
Se moraš pa sam odločiti.

V to smer razmišljam ampak bi moral dati gor omarico da so droti na varovalkah pokriti...
Mi pa pravijo tudi električarji,da s talilnimi varovalkami ni nič narobe oz.so baje sigurnejše od mehanskih,ki so že baje topile drote in da se lahko zamenjajo samo podnožja...

bm1973 je izjavil:

Saj menjava števca je njihova stvar.

In če bo menjal omarico z varovalkami, se je dobro pozanimati kaj se zahteva pri novogradnji, ker bo moral to prej ali slej narediti.

Da ne bo 2x delal...

To sem se že pozanimal in baje nebo potrebmo ker se odčitava digitalno in je lahko števec v hiši.

Zgodovina sprememb…

LordTado je izjavil:

V to smer razmišljam ampak bi moral dati gor omarico da so droti na varovalkah pokriti...
Mi pa pravijo tudi električarji,da s talilnimi varovalkami ni nič narobe oz.so baje sigurnejše od mehanskih,ki so že baje topile drote in da se lahko zamenjajo samo podnožja...

Prvo kot prvo, sem ti dal samo idejo. Ni pa noben problem kupiti eno pleksi polščo in v njej narediti odprtine za inštalacijske odklopnike in jo s štirimi vijaki pritrditi.
Sicer pa če ni problem števec, potem nimaš kaj razmišljati in nabavi tipski razdelilnik.
To o topljenju drotov, je pa za lase privlečeno. To se je dogajalo, ko so pregorele talilne varovalke popravljali s tankimi žičkami.

mirator je izjavil:

LordTado je izjavil:

Prvo kot prvo, sem ti dal samo idejo. Ni pa noben problem kupiti eno pleksi polščo in v njej narediti odprtine za inštalacijske odklopnike in jo s štirimi vijaki pritrditi.
Sicer pa če ni problem števec, potem nimaš kaj razmišljati in nabavi tipski razdelilnik.
To o topljenju drotov, je pa za lase privlečeno. To se je dogajalo, ko so pregorele talilne varovalke popravljali s tankimi žičkami.

To o taljenju drotov je bilo mišljeno za avtomatske varovalke ki lahko oksidirajo in ne odklopijo..

Talilne varovalke so čisto spodobna zadeva. Dobro bi bilo imeti ustrezno ozemljitev in RCD. Ampak, če enkrat urejaš razdelilec, potem je fino da kar vse skupaj zamenjaš. In malo preveč si poslušal neke brihtne glave o tem, da so avtomatski inštalacijski odklopniki nezanesljivi. Povsem dobro delujejo že vrsto let.

Če imaš pa slučajno ZNS, potem pa OBVEZNO to menjaj in investiraj, saj je to potencialno smrtno nevarna naprava!

LordTado je izjavil:

To o taljenju drotov je bilo mišljeno za avtomatske varovalke ki lahko oksidirajo in ne odklopijo..
Vem kaj je bilo mišljeno, pa sem ti zapisal, da je za lase privlečeno. Če je inštalacijski odklopnik pravilno dimenzioniran glede na presek kabla ne bo prišlo do oksidacije ali zapika. Se pa seveda lahko tudi to zgodi, če se inštalacijski odklopnik uporablja namesto stikala ali če je recimo na preseku 1,5 mm2 16 amperski inštalacijski odklopnik s C ali celo D karakteristiko.
Sicer pa, če jim ne zaupaš pač ostani na taljivih varovalkah. Njihova slabost je, da jih je ob pregoretju treba zamenjati in da ne moreš zagotoviti tripolnega izklopa.

S taljivimi varovalkami lahko zagotoviš tripolni izklop. Samo moraš imeti ustrezno ohišje varovalk.

https://marchiol.si/izdelki/izdelek/nos...

https://www.trendlight.si/varovalcna-po...

Sam za info, elektro je na našem koncu preverjal stanje - mesto vgradnje števca. Vsem ki števca nimajo zunaj je podal zahtevo za prestavilo števca ven (3m rok-pisno).
Trenutno dopuščajo, da je omarica z glavnimi varovalkami in števcem na fasadi objekta.
Priporočajo pa samostojen stebriček.
Sem malo pogledal pri sosedih, ki so to že izvedli - vsi ki so zadnje leto prestavljali, so dali na stebriček.
Če se bo lotil predelave, svetujem podrazdelilce v vsaki etaži - tudi v kleti.
Se splača vredu narest - el. instalacija je za 30 do 50let (med predelavami)
Vsekakor si vzami čas. Po novem so na razpolago tudi 13A avtomatske varovalke B in C. So korak naprej v selektivnosti. Po mojih izkušnjah, so najbolj uporabne B6, C6, B10, C10. Skoraj ni potrebe po večjih vrednostih v hišnem podrazdelilcu.

starfotr je izjavil:

S taljivimi varovalkami lahko zagotoviš tripolni izklop. Samo moraš imeti ustrezno ohišje varovalk.

https://marchiol.si/izdelki/izdelek/nos...

https://www.trendlight.si/varovalcna-po...

Tole omogoča tropolni izklop - odklop - ločitev.
NE OMOGOČA pa tropolnega izklopa ob pregoretju ene faze. Avtomatska varovalka (3p) pa ob preobremenitvi v 1f izklopi 3f.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Rok so postavli? Or else? Bojo izklopli elektriko? Imajo kak zakon za sabo za to?

Mojga starega fotra so 20 let nazaj nahecali na to. Pa imajo drugi sosedi še zdaj not.

Barabe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

starfotr je izjavil:

Talilne varovalke so čisto spodobna zadeva. Dobro bi bilo imeti ustrezno ozemljitev in RCD. Ampak, če enkrat urejaš razdelilec, potem je fino da kar vse skupaj zamenjaš. In malo preveč si poslušal neke brihtne glave o tem, da so avtomatski inštalacijski odklopniki nezanesljivi. Povsem dobro delujejo že vrsto let.

Če imaš pa slučajno ZNS, potem pa OBVEZNO to menjaj in investiraj, saj je to potencialno smrtno nevarna naprava!

Ne ni zns.
Sama napeljava je ok.N na zbiralki,PE na zbiralki.FI deluje brezhibno.
Gre se samo za podnožja za varovalke.

Utk je izjavil:

Rok so postavli? Or else? Bojo izklopli elektriko? Imajo kak zakon za sabo za to?

Mojga starega fotra so 20 let nazaj nahecali na to. Pa imajo drugi sosedi še zdaj not.

Barabe.

Pomoje ne izkljapljajo - bolj korenček.
No pri nas grejo kar na roko. Dajo omarico in material v omarici. Gradbena dela pa moraš sam (izkop in betoniranje). Vglavnem Vin Vin.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

joez7 je izjavil:

Utk je izjavil:

Barabe.

Pomoje ne izkljapljajo - bolj korenček.
No pri nas grejo kar na roko. Dajo omarico in material v omarici. Gradbena dela pa moraš sam (izkop in betoniranje). Vglavnem Vin Vin.

Če hočejo imeti števec zunaj naj poiščejo kabel v zemlji in si postavijo omarico s števcem...
Če pri priklopu ni bilo potrebe zakaj bi te silili v stroške?

Zgodovina sprememb…

Dvomim da imajo podlago za koga "silit". Lahko pa "priporočajo". Jaz sem zarad elektrarne, drugače ni faking šanse.

Utk je izjavil:

Dvomim da imajo podlago za koga "silit". Lahko pa "priporočajo". Jaz sem zarad elektrarne, drugače ni faking šanse.

Pri novih števcih je še to čudno ker lahko izklopijo na daljavo...

Pa če že bluzijo s stebričkom pa ga vzemi, pa jim vtakni v an... Ne dajaj jim veselja, da se izživljajo.

Se pravi, če kdorkoli, ki ni elektro prosil za kako spremembo soglasja, dobi kaj takega po pošti, lahko to obravnava kot spam. Če dobi 2x, 3x pa tudi kot nateg in bi bilo zrelo za kako inšpekcijo. Ne moreš nekim starčkom grozit s takimi, da bojo mislili da jim bojo res še elektriko izklopli.

Daniel ::

starfotr je izjavil:

Meni avtomatski instalacijski odklopnik od ETI ni odklopil, ko so miši pregrizle priključne žičke do GU10 podnožij, ki niso ravno sila debele. 10A avtomatska varovalka je ostala malenkost više od polovice, je pa pregorela 25A glavna pancerka. Toliko o avtomatskih instalacijskih odklopnikih. Instalacija stara 12 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pancerke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
23711024 (3932) starfotr
»

Fid stikalo

147879 (811) int47
»

Glavne varovalke in odklopnik

213929 (3202) Baja
»

Dolocanje faz v vticnicah (strani: 1 2 )

5320115 (11782) javr
»

Težave z glavnimi varovalkami zaradi preobremenitve

3210188 (9210) anzy4

Več podobnih tem