Forum » Znanost in tehnologija » "nadgradnja" obstoječe SE
"nadgradnja" obstoječe SE

Pixxxel ::
Pozdravljeni, prosim za pomoč in nasvete pri sledeči problematiki:
Imamo sončno elektrarno še po starem sistemu "NET meteringa". Ker smo z elektrifikacijo konkretno povečali porabo el. energije v gospodinjstvu pričakujemo, da bomo v letu 2025 imeli deficit za cca. 2-3 MWH. Zanima me ali je kdo že šel čez postopek "nadgradnje" oziroma razširitve že inštalirane sončne elektrarne.
1. prvi scenarij o katerem sem razmišljal je sledeč. Za lažjo predstavo, recimo, da imam inštalirano elektrarno z nazivno močjo 10kW, za tako veliko elektrarno imam tudi soglasje distributerja. Ker paneli nimajo idealne lege ta elektrarna v najboljših razmerah poleti doseže maksimalno moč oddajanja zgolj cca 8KW. Ali lahko recimo obstoječi elektrarni dodam za 2kW modulov brez, da bi rabil novo soglasje od distributerja, ker tudi "nadgrajena" elektrarna nikoli ne bo presegla dogovorjenih 10kW moči?
2. scenarij o katerem sem razmišljal, pa je da bi v sistem dodal dodatno mikroelektrarno po vzoru balkonskih elektrarn s katero bi pokrival "bazalne" potrebe gospodinjstva. Na vem, če se tehnično take sisteme sme dodati na omrežje hiše, če imaš že eno večjo elektrarno na strehi (interferenca???, druge težave???). En primer sistema, ki sem si ga ogledeval:
https://eu.zendure.com/products/solarfl...
3. scenarij je seveda dodatni od omrežja popolnoma ločeni sistem z paneli in hranilnikom (baterijo) vendar je seveda ta scenarij precej dražji in ekonomično vprašljiv
Prosim za mnenja o predlaganih scenarijih in morda še kakšno dodatno idejo, kako povečati letno proizvodnjo energije in seveda ohraniti NET metering. Hvala!
Imamo sončno elektrarno še po starem sistemu "NET meteringa". Ker smo z elektrifikacijo konkretno povečali porabo el. energije v gospodinjstvu pričakujemo, da bomo v letu 2025 imeli deficit za cca. 2-3 MWH. Zanima me ali je kdo že šel čez postopek "nadgradnje" oziroma razširitve že inštalirane sončne elektrarne.
1. prvi scenarij o katerem sem razmišljal je sledeč. Za lažjo predstavo, recimo, da imam inštalirano elektrarno z nazivno močjo 10kW, za tako veliko elektrarno imam tudi soglasje distributerja. Ker paneli nimajo idealne lege ta elektrarna v najboljših razmerah poleti doseže maksimalno moč oddajanja zgolj cca 8KW. Ali lahko recimo obstoječi elektrarni dodam za 2kW modulov brez, da bi rabil novo soglasje od distributerja, ker tudi "nadgrajena" elektrarna nikoli ne bo presegla dogovorjenih 10kW moči?
2. scenarij o katerem sem razmišljal, pa je da bi v sistem dodal dodatno mikroelektrarno po vzoru balkonskih elektrarn s katero bi pokrival "bazalne" potrebe gospodinjstva. Na vem, če se tehnično take sisteme sme dodati na omrežje hiše, če imaš že eno večjo elektrarno na strehi (interferenca???, druge težave???). En primer sistema, ki sem si ga ogledeval:
3. scenarij je seveda dodatni od omrežja popolnoma ločeni sistem z paneli in hranilnikom (baterijo) vendar je seveda ta scenarij precej dražji in ekonomično vprašljiv
Prosim za mnenja o predlaganih scenarijih in morda še kakšno dodatno idejo, kako povečati letno proizvodnjo energije in seveda ohraniti NET metering. Hvala!

socialec ::
Odlična tema za marsikoga, bomo videli, kaj prinese in mogoče bi bilo boljše, da ostane ločena od glavne teme.

DamijanD ::
1. če ne menjaš razsmernika (in ne spremeniš moči oddajanja), lahko poljubno (seveda, kolikor ti razsmernik omogoča) povečaš število panelov.

1. če ne menjaš razsmernika (in ne spremeniš moči oddajanja), lahko poljubno (seveda, kolikor ti razsmernik omogoča) povečaš število panelov.
če to drži, bi blo zame idealno, saj imam inverter dovolj zmogljiv, bi pa dodatne panele porazdelil bolj na vzhod/zahod, da svojo "krivuljo oddajanja" naredim bolj "široko" ne zgolj bolj "visoko"

hojnikb ::
dokler se ne zaletis v kake omejitve glede skupne napetosti oz. stevilo optimizatorjev, lahk kamot dodas. Lahko imas tudi več panelov, kot je dogovor in moč inverterja, ker itk nazivne moči nikol ne dosezejo.
#brezpodpisa

shmandi ::
Saj imaš na inverterju omejitev oddajanja, tako da brez problema dodaš še nekaj panelov.
V bistvu pa še bolje, da dodaš še power meter in se ti s tem omejuje le oddaja, ne pa tudi proizvodnja inverterja. V tem primeru viške sproti porabiš znotraj hiše...
V bistvu pa še bolje, da dodaš še power meter in se ti s tem omejuje le oddaja, ne pa tudi proizvodnja inverterja. V tem primeru viške sproti porabiš znotraj hiše...

Magic1 ::
Na inverterju lahko nastaviš koliko oddaja v omrežje. V bistvu moraš pogledat soglasje ali lahko sploh polno moč inverterja oddajaš. Ti moraš nato pogledat koliko panelov/optimizerjev lahko povežeš na inverter. Viške bo preprosto inverter porezal. Načeloma lahko komot daš 12kW+ panelov na 10kW inverter. V idealnih razmerah bo šlo 20% v nič, samo v letnem povprečju je to le par %. Zanemarljivo.
Magic

jest10 ::
Dokler s tem ne prekoračiš max dovoljene moči oddajanja, ti nihče ne bo težil. Če jo, ti pa itak ven vrže štrom

mertseger ::
1. Dodaš panele, na razsmerniku imaš itak nastavitev in ti bo nad dogovorjeno močjo rezalo proizvodnjo. Težava je ker ti zna ven metati bajto ob hitrih spremembah kot se to dogaja takim ki te spremembe delajo.
2. Kupiš zraven še hranilnik kar te precej stane (verjetno ga ob trenutnih cenah ne boš prineles notri za 2-3 MWh) ampak ti bo v pomoč pri rezanju konic kjer bi si lahko nekoliko znižal dogovorjeno moč (če bo seveda ostalo)
2. Kupiš zraven še hranilnik kar te precej stane (verjetno ga ob trenutnih cenah ne boš prineles notri za 2-3 MWh) ampak ti bo v pomoč pri rezanju konic kjer bi si lahko nekoliko znižal dogovorjeno moč (če bo seveda ostalo)

Verjetno je privzeta omejitev na max production, ti pa hočeš max export.
Za balkonske SE menda potrebuješ dovoljenje/soglasje lokalnega elektra, ker se 'stika' z omrežjem.
Kaj pa za navadne dizel/benz agregate preko 1,0,2 stikala?
Za balkonske SE menda potrebuješ dovoljenje/soglasje lokalnega elektra, ker se 'stika' z omrežjem.
Kaj pa za navadne dizel/benz agregate preko 1,0,2 stikala?

Pomoje ima op težavo zgolj s omejitvami inverterja. Glede na to, da ima 10kW-nega, je verjetno elektro omejitev vsaj toliko, če ne 13.6kW. Baterija ti v tem primeru ne bo pomagala, saj inverter ne bo delal, kaj bistveno večjo močjo od svoje deklarirane. Ne bo dal 10kW v omrežje pa še ene 4kW v baterijo. Baterija ti pride v poštev, če ti eketro komplicira zaradi omejitev omrežja, ali če hočeš špice rezat pri uporabi.
Magic

hojnikb ::
Tudi če imaš 10kW inverter in 10kW export, je benefit če dodaš zram 10kWp panelov še 2-3kW opazen. Ker prej nikol nisi dosegel omejitev (ker panel nikol ne dosega svoje nazivne moči) zdej jih pač boš.
#brezpodpisa

Je to zadosten argument, da se vztraja pri prvem in dragem dobavitelju za nadgradnjo?
"Zaradi kakovostne izvedbe in montaže vam zagotavljamo tudi 10-letno jamstvo za nepropustnost strehe ob stikih z napravo."
"Zaradi kakovostne izvedbe in montaže vam zagotavljamo tudi 10-letno jamstvo za nepropustnost strehe ob stikih z napravo."

Dokler s tem ne prekoračiš max dovoljene moči oddajanja, ti nihče ne bo težil. Če jo, ti pa itak ven vrže štrom![]()
Torej ni za pričakovati nobenih težav, če maš na hišno napeljavo priklopljena dva ali več inverterjev?
Načeloma moraš inverterje kupit kompatibilne, da komunicirajo med sabo. Drugače je težko zagotovit primerno moč oddajanja.
Magic

feryz ::
Načeloma ne, dokler si v okvirih moči oddajanja in uporabljaš certificirano opremo.
Dokler s tem ne prekoračiš max dovoljene moči oddajanja, ti nihče ne bo težil. Če jo, ti pa itak ven vrže štrom![]()
Torej ni za pričakovati nobenih težav, če maš na hišno napeljavo priklopljena dva ali več inverterjev?
Čeprav sem jaz vseeno poslal novo enopolno shemo, tako da je tudi uradno, da sta 2 razsmernika. Če pride do pizdarije, je fajn, da imaš stvari pokrite.
Tudi če imaš 10kW inverter in 10kW export, je benefit če dodaš zram 10kWp panelov še 2-3kW opazen. Ker prej nikol nisi dosegel omejitev (ker panel nikol ne dosega svoje nazivne moči) zdej jih pač boš.V vednost.
9 kW panelov je, brez omejitve v razsmerniku, na 9 kW soglasju, redno metalo števec ven. Navkljub lastni porabi, ki nikoli ni nič vatov. In navkljub temu, da nikoli ne dosegajo svoje nazivne moči.
Šele ob zabremzanju se je umirilo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()

Sam je vprašanje kako je s netmeteringom, če spreminjaš zadevo in jim pošlješ novo enopolno shemo. Lahko zahtevajo popravek soglasja in posledično izgubiš netmetering. Čudno nedifinirane so te stvari. Včasih ne komplicirajo nič in lahko postaviš bistveno drugačno SE, če pa se jim kaj zagusti, znajo pa na elektru konkretno komplicirat za vsako malenkost.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()

jest10 ::

kje pa lahko preveriš za točno kolikšno maksimalno moč imaš soglasje?
a je to priključna moč naprave za samooskrbo na soglasju za priključitev?
a je to priključna moč naprave za samooskrbo na soglasju za priključitev?

Pa moraš morebitne nadgradnje javiti distributerju al jih dokler se držiš omejitve nič ne briga?

jabe ::
Mislim, da moras javiti. Ampak ni noben problem. Oddaja ostaja omejena, oni samo zelijo biti obvesceni, kaj je gor obeseno. Ne gre za dovoljenje ali kaj takega...

WaterBoy ::
Če ne povečaš moči oddajanja v omrežje, za kar se rabi novo soglasje, mu ne rabiš javiti. Sporočiš samo podjetju ki ti je posavilo elektrarno da ti pride zmontirati, ali pa če narediš to sam, da ti dodajo mosule v sistem, da ti jih prepozna razsmernik
Izvajalec naj ti tudi naredi nov solar edge designer izračun z novimi moduli in starimi, saj v je to dokaz da stvari štimajo in ti priznajo garancijo če kaj crkne
Izvajalec naj ti tudi naredi nov solar edge designer izračun z novimi moduli in starimi, saj v je to dokaz da stvari štimajo in ti priznajo garancijo če kaj crkne
Zgodovina sprememb…
- spremenil: WaterBoy ()

feryz ::
Napaka.
Če ne menjaš opreme, s katero se navezuješ na elektro omrežje in si jo navedel, ni treba nič javljati.
Elektro zahteva zgolj en certifikat in to je za razsmernik. Vse ostalo zadaj jih ne zanima in ne preverjajo.
Koliko oddajaš pa itak oni dirigirajo.
Če ne menjaš opreme, s katero se navezuješ na elektro omrežje in si jo navedel, ni treba nič javljati.
Elektro zahteva zgolj en certifikat in to je za razsmernik. Vse ostalo zadaj jih ne zanima in ne preverjajo.
Koliko oddajaš pa itak oni dirigirajo.

celje ::
kje kupiti panele in razsmernike po cenah, ki jih nekateri omenjate?
kaj še potrebujem za razsiritev/dodajanje novih panelov?
kaj še potrebujem za razsiritev/dodajanje novih panelov?

za poznavalce zadev:
16x panel, 16x p850, konstrukcija, montaza, kabli, ... 3100 eur. ok ali ne?
kaj od papirologije moram - da je vse po pravilih - urediti/poslati?
imam omejitev oddajanja cca 13, montirano sedaj cca 15.6, dodajam zgoraj napisano. letni nm.
hvala
imam omejitev oddajanja cca 13, montirano sedaj cca 15.6, dodajam zgoraj napisano. letni nm.
hvala

torej imaš 15,6 in oddajo omejeno na 13 in boš dodal še za 6+kW panelov? A ti razsmernik to prebavi? Drugače cena se mi ne zdi pretirana.

lega je ok. vsaj mislim. 2024 nabrano cca 19 Mwh. bilo zadosti do prihoda prvega ev. do konca meseca pride se taycan pa bo premalo.
manj sonca (casovno) vec panelov = upam na vec nabrane energije. sprotna poraba.
manj sonca (casovno) vec panelov = upam na vec nabrane energije. sprotna poraba.

odlično in kot rečeno, super ponudba proti gen i sonce, ki luplje na polno :(
veš mogoče, kakšne vse so posledice, če se menja dobavitelja?
veš mogoče, kakšne vse so posledice, če se menja dobavitelja?

baje originalni monter - podjetje prekine svojo garancijo na storitev in zamakanje strehe.
naj bi garancijo uveljavljal - na panele, razsmernike,... - kar preko se appa? vsaj tako pisejo na evsvet-u
naj bi garancijo uveljavljal - na panele, razsmernike,... - kar preko se appa? vsaj tako pisejo na evsvet-u

joez7 ::
za poznavalce zadev:
hvala
Kolega ma za podobno konfiguracijo (upgrade) predračun 5k€.
Glede max exporta - če razsmernik ni zamejen - lahko da ven nekoliko več kot ma na nazivni.
Moj 10kW je sposoben dajat ven 10.600W. Zato ga mam omejenega (inmeter) na export - persite na 9800W in per line 3400W. Še ni zgrmelo ven - soglasje 10.000W.
Sosed ma razsmernik 16kW - polje 12kW, soglasje 11.2kW, pa mu je že nekajkrat zgrmelo ven (omejitev samo na razsmerniku - nima inmetra).
Večina razsmernikov dopušča 25 do 40% večje polje kot oddajo. Pač dobiš bolj trapezno krivuljo.
Včasih je potrebno pri razširitvi dodati drugi string in rekonfigurirati polje.
Tukaj nič ne posegaš v soglasje. Večinoma se dodajajo paneli pri neugodni postavitvi vzhod-zahod.
Treba je vedet, da omejevanje deluje z zakasnitvijo, večja kot je razlika med razsmernikom+polje in soglasjem, več je treba oddštet od soglasja. Za 10000W polje in 10oooW soglasje je dovolj 200W, za polje 15kW in soglasje 10kW, pa je treba nekje 400 do 500W (pač povečaš za 100W, če pade ven), to so informacije od monterja.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

hvala za izcrpno pojasnilo.
pri meni bo montiran (se en) drugi string.
kje lahko vidim nastavitev omejitve oddajanja?
pri meni bo montiran (se en) drugi string.
kje lahko vidim nastavitev omejitve oddajanja?

Ta podatek lahko vidiš, če se povežeš direktno na wifi od razsmernika. Ali pa vprašaš trenutnega skrbnika tvoje SE.
Drugače pa brez da menjaš razsmernik ne boš pridobil prav veliko - v slabših pogojih boš imel nekaj več, v dobrih pogojih pa bo tvoj graf bolj trapez (torej max moč bo trajala dalj časa - sama max moč pa se ne bo bistveno ne bo spremenila - omejena z razsmernikom - 17kW)
Drugače pa brez da menjaš razsmernik ne boš pridobil prav veliko - v slabših pogojih boš imel nekaj več, v dobrih pogojih pa bo tvoj graf bolj trapez (torej max moč bo trajala dalj časa - sama max moč pa se ne bo bistveno ne bo spremenila - omejena z razsmernikom - 17kW)

"torej max moč bo trajala dalj časa"
na tole ciljam. soncna je postavljena na dveh straneh. "dopoldanska" in "popoldanska".
na tole ciljam. soncna je postavljena na dveh straneh. "dopoldanska" in "popoldanska".

aha ok potem - glede na to, da si napisal, da imaš OK lego, sem mislil, da imaš bolj ali manj proti jugu obrnjeno v tem primeru bi nadgradnja imela malo manj smisla (brez spremembe inverterja)

Upam, da maš inmeter. Drugače ga daj vgradit.
Pri povečanemu polju, brez inmetra maš produkcijo omejeno z soglasjem (na 13kW).
Pri izvedbi z inmetrom pa maš prvo limito razsmernik, in šele nato export. Se pravi lahko ti daje polje 18kW, razsmernik daje 17kW ob lastni rabi 4kW, je export še vedno 13kW (kolikor je omejitev po soglasju). Poleti ti v tem primeru deluje export kar dolgo na max (13kW), ne glede na lastno rabo.
Če tvoji podatki držijo - production 19MWh on polju 15.6kWp, maš že kar lep izkoristek. Z dodatnimi paneli računaj nekje +6MWh - dovolj za dva avta.
Pri povečanemu polju, brez inmetra maš produkcijo omejeno z soglasjem (na 13kW).
Pri izvedbi z inmetrom pa maš prvo limito razsmernik, in šele nato export. Se pravi lahko ti daje polje 18kW, razsmernik daje 17kW ob lastni rabi 4kW, je export še vedno 13kW (kolikor je omejitev po soglasju). Poleti ti v tem primeru deluje export kar dolgo na max (13kW), ne glede na lastno rabo.
Če tvoji podatki držijo - production 19MWh on polju 15.6kWp, maš že kar lep izkoristek. Z dodatnimi paneli računaj nekje +6MWh - dovolj za dva avta.

Da. Na njem maš verjetno nastavljen export (omejitev). Če še maš Home Assistant in aplikacijo za branje preko LANa, lahko online (10s interval) spremljaš, lahko pa tudi dinamično nastavljaš export (navzdol).
Pa sporoči, kako je šla nadgradnja. Cene (monter) ti je dal ugodne.
Pa sporoči, kako je šla nadgradnja. Cene (monter) ti je dal ugodne.

Kaj? InMETER meri porabo v hiši, inverter prilagaja izvoz glede na produkcijo in porabo, v smislu MIN(omejitev, MAX(0, produkcija - poraba))
Drugače p ja, krivulja bolj strma/zapolnjena in kopasta, pač do omejitve.
Sem moral dodati formuli, da se ne bi kdo premočno spotikal :D
Drugače p ja, krivulja bolj strma/zapolnjena in kopasta, pač do omejitve.
Sem moral dodati formuli, da se ne bi kdo premočno spotikal :D

l0wc4 ::
Če si morda lahko sposodim temo; imam sončno elektrarno od septembra 2024 naprej. Lega je odlična, v omrežje oddajam kar nekaj. Razmišljam o nakupu baterij/hranilnikov. Se splače, je kdo to že naredil? Elektrarno mi je postavljal ECE.
Se opravičujem, ampak v tem sem nov in iščem informacije.
Se opravičujem, ampak v tem sem nov in iščem informacije.

Glede na to, da ti v štartu niso ponudili, maš netmetering. Trenutno ni računice, razen če maš blazne konice in bi rad te zmanjšal. Lahko razmišljaš tudi v smeri zalogovnika tople vode - vanj spravljaš viške.

l0wc4 ::
Hvala za odgovor. Ja imam netmetering in imam zalogovnik tople vode. Toplotno črpalko imam zemlja zrak.

Mal za šalo, lahko poleti greješ zemljo, oziroma zemeljski kolektor.
Žlahtnik ma dve vrtini za TČ. Ko se mu ena podhladi, preklopi na drugo. Razmišlja o solarnih panelih (voda) za gretje vrtine. Pravi, da z El. nebo grel.
Drugi je mel zemeljski kolektor - pa se mu je ponavadi feb. podhladil. Sedaj ma TČ zrak voda + el. grelec.
Pa minimalno SE (~5kW).
Žlahtnik ma dve vrtini za TČ. Ko se mu ena podhladi, preklopi na drugo. Razmišlja o solarnih panelih (voda) za gretje vrtine. Pravi, da z El. nebo grel.
Drugi je mel zemeljski kolektor - pa se mu je ponavadi feb. podhladil. Sedaj ma TČ zrak voda + el. grelec.
Pa minimalno SE (~5kW).