» »

Home Assistant SolarEdge

Home Assistant SolarEdge

1 2 3
4
»

Daniel ::

No, jaz sem tudi na Telemachu ampak vem tudi kako je na T2. In tako je, kot sem napisal. Bridge ne dobiš, če ne doplačaš za statiko. Ko doplačaš pa dobiš 1 statični ip in še en dinamični, skupaj imaš torej na priključku tri IP naslove vendar enega zasede modem, na ostalih dveh pa lahko imaš bridge.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

roki11 ::

Jaz sem na telemachu in imam modem na bridgu in dinamični IP. Poklical sem na 080... in prosil za preklop v bridge način. Naslednjo sekundo so mi resetirali modem in to je to.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: roki11 ()

joez7 ::

Daniel je izjavil:

No, jaz sem tudi na Telemachu ampak vem tudi kako je na T2. In tako je, kot sem napisal. Bridge ne dobiš, če ne doplačaš za statiko. Ko doplačaš pa dobiš 1 statični ip in še en dinamični, skupaj imaš torej na priključku tri IP naslove vendar enega zasede modem, na ostalih dveh pa lahko imaš bridge.

Tle nekaj ne razumem. Dovolj je en IP. Letega ti potem tvoj router deli naprej - lahko maš (odvisno od podmaske in tvojega Routarja) od 255 pa do 60k lokalnih IPjev. V svet pa je viden samo en. Drugače je potem samo, če hočeš lavfat strežnike, pa še tu se da rešit z enim.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Naroči si T2, pa boš hitro videl kako je. Tistega enega IPja pač ne dobiš za lastno uporabo v bridge ampak ga oni zadržijo na modemu. Nova politika firme.

No, če je pa tako, me ne vidijo. Zgleda, da je tako, samo če si preko optike Telekom.
Iz T-2foruma : Če si na Telekom BRO priključku, potem je obvezna statika +2 eur / mesec, +10eur za storitev vklopa statike
Če si pa na T2 optiki, oz Telekom optiki tipa P2P ali xDsl potem je zadosti samo bridge.
In ja, začeli bodo oz. so že začeli ukinjati bridge mode če naročnik nima statike naročene.
Zaenkrat boš mogoče še lahko izpogajal brige opcijo, ampak vprašanje za koliko časa.
na rabimo dveh enakih tem: https://t-2.rula.net/viewtopic.php?f=1&...
Še vedno pa ti preostane dvojni NAT. Pač tvoj routar na njihov routar (na t-2 pač izklop wifi).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

DjTonic ::

Dvojni nat je meni deloval vredu T-2. Imel sem svoj router, ker sem si želel stvari nastaviti po svoje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DjTonic ()

Kolikor je meni znano je to pri vseh naročnikih. Ker sem že reševal to zadevo nekomu, ki je direkt na T2 optiki.

Gremo nazaj na temo.

Malo se igram z mojelektro API. "Senzor.moj_elektro_15min_imput" se mi osvežuje, včasih na 15min včasih pa dlje. se je že kdo ukvarjal z tem?

Zgodovina sprememb…

krefi ::

Imam solaredge modbus integracijo ki je delovala pravilno do izpada elektrike kar je povzročilo da ima solarwdge drug IP naslov pa nikjer ne najdem kje se ga spremeni v HA imam pa solar edge preko wifija
e3 1231v3|asus gtx 970 strix OC edition|2x8gb kingston|
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s

roki11 ::

krefi je izjavil:

Imam solaredge modbus integracijo ki je delovala pravilno do izpada elektrike kar je povzročilo da ima solarwdge drug IP naslov pa nikjer ne najdem kje se ga spremeni v HA imam pa solar edge preko wifija

Pri takih napravah, kjer je povezava na IP (torej, v HA integraciji nastaviš IP naprave) je nujno, da si na ruterju nastaviš statični IP naprave (mac binding).

Sicer pa, katero integracijo SE Modbus pa imaš? v HACS jih je nekaj...
Poskusi: - > Nastavitve -> Naprave in servisi - > klikni na SolarEdge Modbus (ali kakorkoli se že imenuje tvoja) -> SolarEdge (Nastavi) - > Odpre se okno za nastavitve in tam lahko nastaviš IPP za SE.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: roki11 ()

J.McLane ::

krefi je izjavil:

Imam isto težavo, na SolarEdge ne moreš fiksirat IP če je na WLAN, če je na kablu pa lahko. Meni ni uspelo spremeniti IP naslova v HA kje v nastavitvah, sem odstranil napravo in dodal na novo. Če dobiš hitrejši način se priproročam.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

ToniT ::

Na DHCP serverju naredi static leasing MAC adrese od WLAN SolarEdge.

config/.storage core.config_entries Poiščeš Solaredge in popraviš IP ter ponovno zaženeš HA.

Drugače pa ja, statiko lahko nastaviš tudi na routerju.

DamijanD ::

Pri puščici potem izbereš reconfigure

DamijanD je izjavil:

Pri puščici potem izbereš reconfigure

Zdravo, kje si snel 3.0 verzijo?
Sam mam 1.12.

DamijanD ::

jaz uporabljam drugo komponento:
https://github.com/WillCodeForCats/sola...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

DamijanD je izjavil:

jaz uporabljam drugo komponento:
https://github.com/WillCodeForCats/sola...

Hvala za link. Sem uporabil.
3.0 ma kar nekaj popravkov. Deluje Watchdog - po 60s izpiše -nedosegljiv! (1.12 - ostane zmrznjena vrednost)
Problemček, je, da mata verzije malce drugačno poimenovanje senzorjev. Trenutno poravljam kakih 30x pravil, potem pa me še čaka testiranje - če sem kaj falil. Tudi energetsko kartico je potrebno ponovno nastavit in zgubiš zgodovino.
Ma že gdo izdelano pravilo - ob nedosegljivosti senzorja?
Še enkrat hvala Danijel za 1.12
in hvala DamijanD za 3.0
Vsi ki se šele odločate - vzamite 3.0 - da kasneje ne boste popravljali. Delata pa oba.
https://ibb.co/myBvhBs prenovljena plošča

Zgodovina sprememb…

Gre za različni integraciji različnih avtorjev. V tisti Solaredge modbus popraviš konfiguracijo preko sambe v datoteki na HA, tukaj pa gre očitno direkt. Drugih razlik pa ne poznam, lahko pa kdo pokomentira kakšne so razlike med eno in drugo integracijo.

telexdell ::

Solaredge-modbus-multi podpira več inverterjev. Na inverter ni priključen ves čas, ampak se priključi le takrat, ko zajema podatke. Podatke pa zajema na 5 min.
Sam sem na začetki instaliral tega nato pa sem prešel na Solaredge-modbus (1.12). Pri tem lahko nastaviš, kako hitro se podatki osvežujejo.
Za samo spremlajnje delovanja SE tudi osveževenje na 15 min kot gre preko SolarEdge oblaka ni nek problem. Če pa hočeš nadzirati moč v blokih je pa 5 min za osvežitev predolga doba. Sam zato uporabljam slednjega (1.12).
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

telexdell je izjavil:

Solaredge-modbus-multi podpira več inverterjev. Na inverter ni priključen ves čas, ampak se priključi le takrat, ko zajema podatke. Podatke pa zajema na 5 min.
Sam sem na začetki instaliral tega nato pa sem prešel na Solaredge-modbus (1.12). Pri tem lahko nastaviš, kako hitro se podatki osvežujejo.
Za samo spremlajnje delovanja SE tudi osveževenje na 15 min kot gre preko SolarEdge oblaka ni nek problem. Če pa hočeš nadzirati moč v blokih je pa 5 min za osvežitev predolga doba. Sam zato uporabljam slednjega (1.12).

Na 3.0 je tudi možno nastavit poling (sam mam 10s), ma pa tudi watchdog.

telexdell ::

joez7 je izjavil:

Na 3.0 je tudi možno nastavit poling (sam mam 10s), ma pa tudi watchdog.

Sem videl v opisu, da je možno nastaviti med 1 in 84600 s. Takrat, ko sem ga testiral sam se je osveževal na 5 min. Stvari se očitno spreminjajo.:)
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Še ena izkušnja v prid verzije 3.0. Tukaj bistveno bolje deluje omejevanje oddajne moči SE (export).
V 1.12 se počasi odziva in ko ni produkcije se zgubi - se sprehaja gor in dol. V 3.9 so to rešili.

Mam rešen tudi Watchdog za senzor Modbus, če bo gdo rabil. Mora pa bit verzija 3.0 (DamijanD)
https://ibb.co/C0WFwCH
Sam sem nastavil, da izklopi močne porabnike - nenujne v primeru, da ni podatkov o porabi.

Sodeč po logih, je izpad komunikacije kar pogost, 3 do 4x dnevno. Zanimivo pa je, da traja 90sekund.
https://ibb.co/K7X0Grn se pravi, da je pravilo za watchdog obvezno. Obvezno je tudi nastavit, da se ob izpadu napetosti, mašina z HA samodejno dvigne.
1 2 3
4
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj gorijo sončne elektrarne (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11616507 (3283) Gregor P
»

Hibridni razmsernik za sonco elektarno. (strani: 1 2 )

505311 (2056) Lado 1
»

SE z/brez optimizatorji

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
333030 (1842) feryz
»

sončni paneli

264326 (3380) starfotr

Več podobnih tem