» »

Notranje luči

Notranje luči

1
2
»

kuglvinkl ::

zakaj bi hotel imeti staro žarnico? Cena za LED je postala v zadnjih 10 letih čist sprejemljiva.

BTW, kje si jih videl?
Your focus determines your reallity

fikus_ ::

Do moči 60W so bile še dovoljene, mogoče so še vedno.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

polozweii ::

v merkurju pa v mercatorju ali tušu. Poglej po policah ko boš šel v kako trgovino.

Tu jo imajo pod imenom industrijska
https://www.svet-svetil.si/industrijska...

Pri teh žarnicah se ni bilo treba spraševati kakšna je dobra za oči.

https://satcitananda.si/svetila.html

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: polozweii ()

Arey ::

A ni fajn da mas izbiro glede temperature? Ne vem, jz mislim 90% manjsa poraba odtehta strasno tezko odlocitev temperature svetlobe ki jo moras narest.

kuglvinkl ::

Arey je izjavil:

A ni fajn da mas izbiro glede temperature? Ne vem, jz mislim 90% manjsa poraba odtehta strasno tezko odlocitev temperature svetlobe ki jo moras narest.

teoretično najbrž tako kot za vse stvari pod soncem obstaja use case za staro žarnico, vendar za 99,9999% primerov bo pa LED svetilka pravšnja.
Your focus determines your reallity

lebang1 ::

polozweii je izjavil:

Mimogrede, če se vrnemo desetletje nazaj, za starimi klasičnimi sijalkami z navojem E27 na volramovo nitko so prišle enake halogenske E27 ki so za isto svetilnost porabile malo manj energije.
Še se spomnim ko so oboje zaradi prepovedi prodaje izginile iz prodajnih polic.
Že nekaj časa spet videvam na policah klasične E27 na žarilno nitko. Zakaj so jih najprej prepovedali potem pa kot kaže, prepoved ukinili? Zakaj poleg na policah ni tudi halogenskih E27 ki so manj potratne?

Nekaj so staknili zakonsko luknjo vn in jih prodajajo kot grelno telo in ne kot žarnico (cca 8% je svetlobe ostalo toplota) :)

Arey je izjavil:

Problem nastane ko stara mama hoče kupit nov luster, pa se izgubi med vsemi podatki :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lebang1 ()

denabiker ::

kuglvinkl je izjavil:

zakaj bi hotel imeti staro žarnico? Cena za LED je postala v zadnjih 10 letih čist sprejemljiva.

BTW, kje si jih videl?

zaradi prijetne svetlobe. Jaz sem med prvimi dajal noter LED, naročeval iz tujine kot nor in navdušen nad novo tehnologijo, zdaj sem pa na klasiki od 100W ponavadi, ali pa halogen malo manj tam 77W, ali pa tam kjer rabim več svetlobe npr. v kuhinji imam pa več žarnic - halogenske 3 žarnice nekaj čez 100W po žarnici halogen ta male GU10 ob robovih po 50W.

Aja, ko je bilo prepovedano pri nas in takšna panika, sem jih jaz veselo kupoval po Nemčiji, ko sem že ravno bil pogosto gor.

Zgodovina sprememb…

mirator ::

Nočem te prepričevat, samo debatiram.
Prijetno svetlobo dajo tudi LED sijalke, samo pravo temperaturno barvo moraš izbrat in čim več kot sevanja. Klasične žarnice pa tudi halogenke, imajo barvno temperaturo ca 2700K, medtem ko adekvatne LED sijalke 3000K. Je pa bistvena razlika pri porabi el. energije.
Razlika je tudi v kotu sevanja svetlobe, pri klasičnih žarnicah je ca 270°, pri LED pa 120°. Ta kot sevanja je zelo pomemben pri enakomernosti osvetlitve.

Spomnim se še, ko so včasih bili razredi šol osvetljeni z žarnicami z žarilno nitko, kako so se mi med predavanji zapirale oči. Sedaj so skoraj praviloma LED sijake s 4000 in več kelvini in zaspanosti ni več.

denabiker ::

sem nabavljal serije, ki so imele 2700-3000K, pa tudi s certifikatom 100% flicker free, ...itd. LED žarnice niso fajn - preveč modre svetlobe tam 400-500nm, ni dobroza mrežnico, problem z melatoninom - moti spanec, veliko jih utripa zaradi PWM...preveč umetna svetloba, ker ni celotnega spektra itd. itd. Nočem jih, hvala lepa, oči so samo ene.

Arey ::

Toliko govora o modri svetlobi pa znanstveniki se vedno niso uspeli empiricno dokazat da to res skodi.

fikus_ ::

Modra svetloba vpliva na dnevni cikel človeka. Človek je navajen na spreminjanje barve svetlobe, jutranje sonce je bolj rdeče, ker sončna svetloba potuje na večji razdalji skozi zemljino atmosfero, kot opoldne, podobno je zvečer, ko sonce zahaja. Nekateri bolj čutijo to, nekateri ne. To se vidi pri led osvetlitvi bivalnih prostorov. Žarnice na žarilno nitko oddajajo bolj rdečo/rumeno svetlobo kot pa LED.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LED žarnice, domača uporaba (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
27469365 (13607) dela
»

Žarnice za stanovanje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
133725 (3308) mirator
»

se še dobi navadne žarnice? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8627818 (12584) čuhalev
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594132578 (101502) BigWhale

Več podobnih tem