Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
floyd1 ::
Kje pa piše, da si zamenjal TČ?
Saj si kupil novo, ne staro.
Vsaj naš dimnikar zagotovo ve, da smo že prej imeli TČ. Koliko so pa te njihove evidence "uradne" ali dostopne komu drugemu (ekosklad), pa še nisem preverjal.
Naš problem je bil itak drugje - za območje, kjer stoji naša hiša, je določeno prednostno ogrevanje na plin in za TČ subvencije ne moremo dobiti. Za plinsko peč pa bi šlo.
borisk ::
Fotr ne bi več redno kuru z drvami, in bi imel TČ, Zdej ima sistem z klasično pečjo na drva (brez podpiha in lambde) + plinska peč + solarni kolektorji z vso dodatno šaro (zalogovnik, regulacije po štukih, varovanja itd). Ideja je da bi vrgu ven plinsko peč in namesto nje vezal v sistem monoblok (z njim bi grel zalogovnik, ostalo pa po stari regulaciji). prišel je prodajalec in pripravil ponudbo za 14kw TČ z montažo za 12k€ kar je noro veliko za 14kw monoblok in priklop na obstoječ sistem. Ima kdo kakšnega 14kw yorka pri nas na zalogi al ga kr naročim pri poljakih?
Dionis ::
Cena ni nič kaj pretiranega glede moč TČ in če bo menjal celotni zunanji in notranji sistem. Sploh če je neka renomirana znamka in si želiš, da deluje, kot se spodobi.
tony1 ::
Fotr ne bi več redno kuru z drvami, in bi imel TČ, Zdej ima sistem z klasično pečjo na drva (brez podpiha in lambde) + plinska peč + solarni kolektorji z vso dodatno šaro (zalogovnik, regulacije po štukih, varovanja itd). Ideja je da bi vrgu ven plinsko peč in namesto nje vezal v sistem monoblok (z njim bi grel zalogovnik, ostalo pa po stari regulaciji). prišel je prodajalec in pripravil ponudbo za 14kw TČ z montažo za 12k€ kar je noro veliko za 14kw monoblok in priklop na obstoječ sistem. Ima kdo kakšnega 14kw yorka pri nas na zalogi al ga kr naročim pri poljakih?
Vsekakor kitajca pri nas ali pri Poljakih... Preštudiraj tudi, če ni moč 14 kW pretirana. Na spletu poišči energetskega svetovalca, ker so zastonj (plačuje jih država)... Časa, da preštudiraš pravo moč imaš dovolj, nismo sredi novembra :-)
feryz ::
Če bi se mi dalo, bi ti zrihtal. To pride okrog 4 jurje minus 40 posto.
Ampak se mi ne da.
Pa še zaloga toplotnih mi je padla. Samo še 5 jih imam. Za hude čase jih šparam.
Novih pa ni več za dobiti, vsaj teh ne.
Ampak se mi ne da.
Pa še zaloga toplotnih mi je padla. Samo še 5 jih imam. Za hude čase jih šparam.
Hvala za ponudbo, če se ne da, se ne da. Plan je da jo zdej nekje kupiva, pa do neslednje sezone zalaufama, levih rok nimava.
Liker ::
Vidim da se tu nekateri spoznajo, oziroma celo montirajo toplotne črpalke.
Imam neugodno situacijo s parcelo in sicer imam oba soseda zelo blizu in nimam srca da obrnem stvar v njuno smer. Tako mi ostane samo smer dvorišče (na cesto nimam nič zemlje - je občinsko dobesedno ob zidu). Tu je pa težava, da povsem ob hiši ne gre, ker imam tlakovano pot ob hiši.
Koliko stran od hiše je možno/smiselno montirati monoblok?
Hiša je okoli 150 kvadratov v dveh nadstropjih, solidno izolirana, poraba nafte za gretje na sezono je tam 1000-1500L max. Glede na to da sem ob nakupu nove multi split klime pred dvema sezonama testiral tudi gretje v zimskih pogojih sem ugotovil da eno nadstropje b.p. ogrevam s 5kW klimo. Sklepam ta bi ~10kW toplotna zadoščala, sploh ker se bo v kratkem prenovilo tudi streho in zamenjalo še par oken.
Od tistih z (veliko) izkušnjami se priporočam za kak konstruktiven komentar.
Aja, zakaj monoblok? Ker nimam dveh levih rok in lahko monoblok v 90% namestim sam, vključno s cevmi, spoje mi pa potem sorodnik, ki je vodoinštalater, komot zaključi. Če grem v split sistem potem sem takoj v zlatarskih vodah.
Imam neugodno situacijo s parcelo in sicer imam oba soseda zelo blizu in nimam srca da obrnem stvar v njuno smer. Tako mi ostane samo smer dvorišče (na cesto nimam nič zemlje - je občinsko dobesedno ob zidu). Tu je pa težava, da povsem ob hiši ne gre, ker imam tlakovano pot ob hiši.
Hiša je okoli 150 kvadratov v dveh nadstropjih, solidno izolirana, poraba nafte za gretje na sezono je tam 1000-1500L max. Glede na to da sem ob nakupu nove multi split klime pred dvema sezonama testiral tudi gretje v zimskih pogojih sem ugotovil da eno nadstropje b.p. ogrevam s 5kW klimo. Sklepam ta bi ~10kW toplotna zadoščala, sploh ker se bo v kratkem prenovilo tudi streho in zamenjalo še par oken.
Od tistih z (veliko) izkušnjami se priporočam za kak konstruktiven komentar.
Aja, zakaj monoblok? Ker nimam dveh levih rok in lahko monoblok v 90% namestim sam, vključno s cevmi, spoje mi pa potem sorodnik, ki je vodoinštalater, komot zaključi. Če grem v split sistem potem sem takoj v zlatarskih vodah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Liker ()
Kaj pa montaža geosonde v zaprti zanki, ki iz zemlje jemlje toploto? Pred zadnjo norijo s cenami TČ je prišla 10k... Pa jo imaš za vedno, in ne boš motil sosedov...
Liker ::
Nimam pojma kako je s tem v LJ na "produ"? Ko so pri sosedu gradili podkleteno hišo je bil prod tudi 4m+ pod zemljo. To je vsekakor zelo dobra ideja, četudi finančno mnogo bolj intenzivna
, sploh ker je edini dostop do parcele pod 2,4m visokim (oziroma nizkim) nadstreškom, kar marsikakšnemu kosu mehanizacije onemogoča dostop. Sicer vertikalna sonda verjetno deluje v vsakem primeru. Berem pa, da je to hitro 15-20k EUR. Ne vem če se splača, sploh ker monoblok komot uredim za 5k ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Liker ()
floyd1 ::
Hvala za ponudbo, če se ne da, se ne da. Plan je da jo zdej nekje kupiva, pa do neslednje sezone zalaufama, levih rok nimava.
Kolega je ravno prejšnji teden nek "Heiko" 9kW monoblok kupil, rabil je enofazno. Žal še nima priklopljene, mora nekega vodovodarja najt, štrom bo porihtal sam.
Podobna cena kot za te "naše" 12.kW Yorke, ca 1.8K€. Ima Mitsubishi kompresor. Verjetno še eden od Midea klonov, ki jih je polno.
Sem pa videl, da ima ta monoblok še nek večji notranji del, najverjetneje sta tam poleg kontrolerja še (vsaj) obtočna črpalka in preklopni ventil.
Zgleda pa tako.
Nimam pojma kako je s tem v LJ na "produ"? Ko so pri sosedu gradili podkleteno hišo je bil prod tudi 4m+ pod zemljo. To je vsekakor zelo dobra ideja, četudi finančno mnogo bolj intenzivna, sploh ker je edini dostop do parcele pod 2,4m visokim (oziroma nizkim) nadstreškom, kar marsikakšnemu kosu mehanizacije onemogoča dostop. Sicer vertikalna sonda verjetno deluje v vsakem primeru. Berem pa, da je to hitro 15-20k EUR. Ne vem če se splača, sploh ker monoblok komot uredim za 5k ...
V okolici Lj je to šala mala. Pazi, pri geosondi ne gre za stari tip vrtine, ki je rabil priti do globine vode in pumpal večje količine podtalnice gor v TČ in iz nje jemal toploto.
Vertikalna geosonda v globino cca. 100m napelje zanko v obliki črke U in iz zemlje jemlje samo toploto, ne rabi dostopa do vode. Gre za zaprt sistem, ki se niti pokvariti ne more. 3 ali 4 leta nazaj je izvedba v okolici Lj stala 10k. Danes je verjetno dražja že zato, ker ti vsako TČ hočejo hitro zaračunati 10k+, je pa vredno povprašati nekaj izvajalcev za ponudbo...
joez7 ::
Maš v SLO Ferroli za 4k.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Dionis ::
Nimam pojma kako je s tem v LJ na "produ"? Ko so pri sosedu gradili podkleteno hišo je bil prod tudi 4m+ pod zemljo. To je vsekakor zelo dobra ideja, četudi finančno mnogo bolj intenzivna, sploh ker je edini dostop do parcele pod 2,4m visokim (oziroma nizkim) nadstreškom, kar marsikakšnemu kosu mehanizacije onemogoča dostop. Sicer vertikalna sonda verjetno deluje v vsakem primeru. Berem pa, da je to hitro 15-20k EUR. Ne vem če se splača, sploh ker monoblok komot uredim za 5k ...
V okolici Lj je to šala mala. Pazi, pri geosondi ne gre za stari tip vrtine, ki je rabil priti do globine vode in pumpal večje količine podtalnice gor v TČ in iz nje jemal toploto.
Vertikalna geosonda v globino cca. 100m napelje zanko v obliki črke U in iz zemlje jemlje samo toploto, ne rabi dostopa do vode. Gre za zaprt sistem, ki se niti pokvariti ne more. 3 ali 4 leta nazaj je izvedba v okolici Lj stala 10k. Danes je verjetno dražja že zato, ker ti vsako TČ hočejo hitro zaračunati 10k+, je pa vredno povprašati nekaj izvajalcev za ponudbo...
Imaš v mislih potem zemeljski kolektor? Vprašanje koliko ima parcele, da bi skopal za vijuge tam...
Dimnik ::
Če bi se mi dalo, bi ti zrihtal. To pride okrog 4 jurje minus 40 posto.
Ampak se mi ne da.
Z poljske, se dajo dobit, tam kjer smo forumaši vzeli, sicer 12 in 14kw. Je pa sigurno na allegro pl več ponudnikov
T743 ::
No bom ponovil, predračun za vrtino, pa ni dovolj 100m prej 200 oziroma 2x 90m, ker raje vrtajo dve cca 10m narazen 90m kot eno 180 metrsko, je bil cca 12K+ nato še točno toliko za strojni del. Torej Palirjeva končna cena za komplet bi bila 24000Eur- subvencija leta 2020 sicer, danes ceneje verjetno ni. Poleg tega je stroj kar glomazen tehta 10+ ton in zavzame kar nekaj površine, je pa res na gosenicah in se lahko sam pripelje na parcelo.
Tako, da monoblok bo kar pravšnja rešitev sploh v samogradnji.
Z poljske, se dajo dobit, tam kjer smo forumaši vzeli, sicer 12 in 14kw. Je pa sigurno na allegro pl več ponudnikovSaj veš kje je keč, najbrž?
Itak da se jih da dobiti. Ena cifra spredaj moti.
Kako..če je še vedno 7000zlotov oz cca 1800e z prevozom...
Pri tebi je bla cena enaka oz pač minus 400e subvencija
Jaz sem plačal v evrih. In ni bila štirimestna številka.
Brez davka, seveda. Ta znese pri nas 9,5 posto.
Subvencija se ne računa, ker ne veš kakšna bo.
Brez davka, seveda. Ta znese pri nas 9,5 posto.
Subvencija se ne računa, ker ne veš kakšna bo.
energetik ::
Vidim da se tu nekateri spoznajo, oziroma celo montirajo toplotne črpalke.Za monoblok ni neke omejitve razdalje, če daš ustrezne preseke cevi in ustrezno izoliraš.
vires in numeris
joez7 ::
Z dvojno izolacijo cevi - do nekje 10m. Sem pa že videl izvedbe ~ 20m.
A po notranjosti hiše pa ne gre?
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
energetik ::
Z dvojno izolacijo cevi - do nekje 10m. Sem pa že videl izvedbe ~ 20m.Zakaj misliš, da bi bile take omejitve? To so razdalje, na katere deluje še celo navadna split plinska povezava.
Dokler ti normalna obtočna pumpa žene skozi zahtevan pretok, pa da je dobro izolirano ni problema niti 30m. Zakaj bi bil?
Vzameš vsaj 2x40mm, predizolirano.
Nekaj podobnega:
vires in numeris
papasmrk ::
Pozdravljeni,
mi zna kdo svetovat... Poklicali so me monterji za TČ in rekli, da naslednji teden pridejo namontirat toplotno črpalko. Preden pa to opravijo pa moram jaz poskrbeti za tole postavko:
Kje lahko kupim tako el. omarico ?
hvala in lep pozdrav
mi zna kdo svetovat... Poklicali so me monterji za TČ in rekli, da naslednji teden pridejo namontirat toplotno črpalko. Preden pa to opravijo pa moram jaz poskrbeti za tole postavko:
Montaža elektroinštalacij (en izhod) in komunikacij. Stranka
pripravi električni priključek v kurilnici (omarico)-eno
varovalko 1X20A, tip "C" in drugo varovalko 3x16A, tip "C" z
ustreznim vodnikom (hišni priključek priporočamo trofazni)
Kje lahko kupim tako el. omarico ?
hvala in lep pozdrav
Za komentiranje se moraš prijaviti
A to ni v ceni!? Jajks. Lupitis na vsakem koraku.
Sicer pa enofazno toplotno lahko v navaden štekar vtakneš, ni potrebe po nekih super dragih štromarjih.
Ampak ja, če zahtevajo, pač zahtevajo. Daj še 200 ali 300 evrov enemu električarju in boš imel urejeno.
Če hočeš DIY, pojdi v prvo štromarsko trgovino in ti bodo nabrali robo.
Potem samo še povežeš med sabo, povežeš na inštalacijo in imaš pripravljeno.
Sicer pa enofazno toplotno lahko v navaden štekar vtakneš, ni potrebe po nekih super dragih štromarjih.
Ampak ja, če zahtevajo, pač zahtevajo. Daj še 200 ali 300 evrov enemu električarju in boš imel urejeno.
Če hočeš DIY, pojdi v prvo štromarsko trgovino in ti bodo nabrali robo.
Potem samo še povežeš med sabo, povežeš na inštalacijo in imaš pripravljeno.
No bom ponovil, predračun za vrtino, pa ni dovolj 100m prej 200 oziroma 2x 90m, ker raje vrtajo dve cca 10m narazen 90m kot eno 180 metrsko, je bil cca 12K+ nato še točno toliko za strojni del. Torej Palirjeva končna cena za komplet bi bila 24000Eur- subvencija leta 2020 sicer, danes ceneje verjetno ni. Poleg tega je stroj kar glomazen tehta 10+ ton in zavzame kar nekaj površine, je pa res na gosenicah in se lahko sam pripelje na parcelo.
Sem direktno vprašal soseda, ki je delal geosondo: Palir, 2 vrtini 80 m, z razdaljo 8 m med njima in TČ 13 kW, cena 30K, od nje se odšteje subvencija. Ni niti primerljivo cenovno.
Drži.
alekskac ::
A to ni v ceni!? Jajks. Lupitis na vsakem koraku.
Pri meni tud ni bilo. Kabel, varovalke in comm kabel sem moral sam organizirat do priklopa. Same faze in komunikacijo potem oni priklopijo. Potem nardijo zagon, osnovne nastacvitve, in grejo (voda mora bit tud že, sam ventile odprejo in pogledajo če je ekspanzija OK).
Kaj praviš da potem naredijo? Vtaknejo dve cevi in povežejo par žic?A to ni v ceni!? Jajks. Lupitis na vsakem koraku.
Pri meni tud ni bilo. Kabel, varovalke in comm kabel sem moral sam organizirat do priklopa. Same faze in komunikacijo potem oni priklopijo. Potem nardijo zagon, osnovne nastacvitve, in grejo (voda mora bit tud že, sam ventile odprejo in pogledajo če je ekspanzija OK).
Ko sem jo nedavno enemu formašu zmontiral, sva delala celi dve uri. Od tega sva vsaj pol ure zabila za pitje kave. Itak da nisem nič računal, kaj pa naj bi?
Ok, nafto do tja. Takrat je bila še poceni.
Ja, še po menijih mal pobrskajo. In maš potem tanizek DDV, ker je bila montaža in zagon. Vse skupa traja kako uro, plus eventuelni kafe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
kopit ::
Postavili bomo toplotno črpalko (visokotemperaturna zrak/voda) in me skrbi hrup. Ni nobenih sosedov na tisti strani hiše, je pa prav zraven naša spalnica. Torej radi bi preprečili zvok v hišo.
Ena ideja je, da naredimo en zid, ki bi obdajal TČ iz treh strani. Skica:
Zid iz manjših ceglov ali iz kakega težkega materiala, da blokira tudi nižje frekvence.
Komentar? Se je kdo ukvarjal s čim podobnim?
Zid iz manjših ceglov ali iz kakega težkega materiala, da blokira tudi nižje frekvence.
Pazi, da se ne bo zvok odbijal od sten in bo potem še slabše
Morda daš brez stranskih sten?
Je kdo že zun. enoto montiral na streho hiše? Taki bloki, z 10+ tako montiranimi enotami, so na koncu Mengša in z Lj proti Dolenjskemu koncu...
Je kdo že zun. enoto montiral na streho hiše? Taki bloki, z 10+ tako montiranimi enotami, so na koncu Mengša in z Lj proti Dolenjskemu koncu...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
DamijanD ::
kopit - a imaš na tisti strani tudi okno ali samo steno? Če imaš okno, kako ga zapirate (pri kateri temp ga povsem zaprete, če sploh) ?
telexdell ::
Postavili bomo toplotno črpalko (visokotemperaturna zrak/voda) in me skrbi hrup. Ni nobenih sosedov na tisti strani hiše, je pa prav zraven naša spalnica. Torej radi bi preprečili zvok v hišo.
Toplotna črpalka zrak/voda potrebuje za delovanje dovolj velik pretok zraka. Če boš TČ preveč zagradil, bo lahko delovala manj učinkovito!
Piščalke in podobni ojačevalci zvoka delujejo tako, da usmeriš gibanje zvočnih valov v eno smer. Kakšen odboj potem lahko povzroči interferenco. S takšno obliko sten bo lahko učinek ravno nasprotje tistemu, kar želiš doseči.
Če se bojiš hrupa potem pač glej za TČ katere so pri delovanju tišje. Pa preveč ne nižaj moči, da TČ ne bo delovala na visokih moče, kjer je najglasnejša.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
kopit ::
Pazi, da se ne bo zvok odbijal od sten in bo potem še slabšeMorda daš brez stranskih sten?
Povsem brez njih ne bi šlo, bi jih pa lahko obrnil bolj na ven, da nista vzporedno: \____/
a imaš na tisti strani tudi okno ali samo steno? Če imaš okno, kako ga zapirate (pri kateri temp ga povsem zaprete, če sploh) ?
Je tudi okno, ja. Pozimi je zaprto, sicer pa je večkrat odprto ponoči, sploh poleti. Gre pa sicer nekaj hrupa tudi skozi zaprto okno in skozi steno.
bbbbbb2024 ::
Svojčas smo na firmi imeli veliko klimatsko napravo, ki je hladila cca 1800 kvadratov. Zaradi nekih zahtev jo je bilo potrebno postaviti ob stavbi.
Bila je stran 4-5m od stavbe ventilatorji so bili vzporedno s stavbo. Ker so se sodelavke pritoževale nad hrupom, je bilo med klimatsko napravo in stavbo zasajena neka zimzelena živa meja. Razen poleti, ko je zelo peklo, je ni bilo za slišati.
Če ti to kaj pomaga.
nejc_nejc ::
Postavi 3 metre bolj stran.
Obzidavanje ni ok zaradi krozenja zraka TČ oziroma boš akustučno zahebal 100%.
Niso več to enote izpred 15 let.
Glej, da bo na pravih podstavkih, da ne boš po tleh brnenja prenašal.
Pri zaprtem oknu ne bo problema.
Obzidavanje ni ok zaradi krozenja zraka TČ oziroma boš akustučno zahebal 100%.
Niso več to enote izpred 15 let.
Glej, da bo na pravih podstavkih, da ne boš po tleh brnenja prenašal.
Pri zaprtem oknu ne bo problema.
telexdell ::
Že tam 10 let hodim mimo svoje TČ od vhoda v hišo do garaže. Če me ne bi občasno oplazil piš zraka, ko grem mimo nje sploh ne bi vedel da deluje. Ni hrupa, ni vibracij...pa tudi posebnih obzidav ali ohišij ne.
PS so nekoč rekli, malo denarja malo muzike. A takrat še niso poznali TČ
PS so nekoč rekli, malo denarja malo muzike. A takrat še niso poznali TČ
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Kje se da dobit še york za 7000pln? Ne najdem več. Lahko kakšen link?
trenutno sem našel Vtac za 7900, YORKov trenutno ni.
https://allegro.pl/produkt/pompa-ciepla...
kolk zadnje dni gledam je pa itak vse bolj ali manj isto, sej kitajci ne delajo za vsakega posebej te TČ
Imaš za 4900 zlotov 12kW, 3fazno. https://allegro.pl/produkt/pompa-ciepla...
Precej kotajski dizajn, ma če ne moti, je to za dobrega jurja plus prevoz. Kompresor je Panasonicov, priložen krmilnik je tudi bolj ubog. Pa vseeno, za tako basic mašino je cena 4900 v redu.
Precej kotajski dizajn, ma če ne moti, je to za dobrega jurja plus prevoz. Kompresor je Panasonicov, priložen krmilnik je tudi bolj ubog. Pa vseeno, za tako basic mašino je cena 4900 v redu.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 43659 (2857) | Meizu |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 805584 (18084) | letmein |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 76647 (11302) | feryz |
| » | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 34887 (23668) | Telbanc |
| » | Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 25453 (17768) | a_borlak |