Forum » Loža » Klima v bloku - dovoljenje
Klima v bloku - dovoljenje
Legon ::
Jaz bi z zakonom prepovedal kotlovnice in dal ljudem 5 let časa da si porihtajo klimatske naprave za ogrevanjep ol pa več kuriš več porabiš... rok 2030... to bi blo the best in nasploh ukinemo to sleparjenje.
Reaitev ala mato- kako zajebat vse po vrsti. Ni vazno ce meni krava crkne, vazno da sosedu dve.
Gospod ::
V našem bloku V Ljubljani v Šiški iz leta 1965 z novo fasado v katero smo vgradili odtoke za klimo ne potrebuješ nobenega soglasja sostanovalcev za montažo klime.
Lp.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gospod ()
3p ::
Za namestitev klime na skupne površine bloka potrebuješ soglasje 50% lastnikov. Za namestitev na svoj balkon ali v sobo ("prenosna" klima) ne potrebuješ soglasja.
Poleg tega, kljub temu, še vedno lahko kršiš kak, recimo mestni odlok. Za Ljubljano: https://www.ljubljana.si/assets/OPN-MOL...
V praksi so težave, da imaš starejših blokih, kjer klime niso bile predvidene, v bloku s 50 stanovanji "100 ljudi 100 čudi". Klime nameščene vsepovsod, v različnih višinah in linijah. Seveda različnih znamk. Odtok ponekod preko cevke spodnjim sosedom na balkon ali okensko polico. Klima nameščena tik ob okno soseda, ki bi ponoči zračil. K temu dodajmo še balkone, vsakega zastekljenega na drugačen način, z drugačnimi okni in senčili.
Stanovanjski zakon se ne strinja s tabo. Ampak, če se glede montaže strinjate, in te noben sosed ne prijavi, je seveda ok.
Poleg tega, kljub temu, še vedno lahko kršiš kak, recimo mestni odlok. Za Ljubljano: https://www.ljubljana.si/assets/OPN-MOL...
V praksi so težave, da imaš starejših blokih, kjer klime niso bile predvidene, v bloku s 50 stanovanji "100 ljudi 100 čudi". Klime nameščene vsepovsod, v različnih višinah in linijah. Seveda različnih znamk. Odtok ponekod preko cevke spodnjim sosedom na balkon ali okensko polico. Klima nameščena tik ob okno soseda, ki bi ponoči zračil. K temu dodajmo še balkone, vsakega zastekljenega na drugačen način, z drugačnimi okni in senčili.
V našem bloku V Ljubljani v Šiški iz leta 1965 z novo fasado v katero smo vgradili odtoke za klimo ne potrebuješ nobenega soglasja sostanovalcev za montažo klime.
Stanovanjski zakon se ne strinja s tabo. Ampak, če se glede montaže strinjate, in te noben sosed ne prijavi, je seveda ok.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 3p ()
Lonsarg ::
Stanovanjski zakon govori le za primere ki ni sprejetega pravilnika ali kakega drugega dogovora. Če se ob prenovi fasade vgradi na fasado kanale in priključke za klimo (tudi pri nas se je) je čisto ok da to smatraš za dogovor da je klimo dovoljeno postavit. Kdor se je strinja z tako fasado (za fasado so soglasja) se je pač strinjal z montažo klim za vse.
marsovcek ::
Za namestitev klime na skupne površine bloka potrebuješ soglasje 50% lastnikov. Za namestitev na svoj balkon ali v sobo ("prenosna" klima) ne potrebuješ soglasja.
Po črki zakona potrebuješ soglasje tudi za vrtanje luknje skozi zunanjo steno stanovanja. Razen, če napelješ cevi do klime skozi odprta balkonska vrata .
mirator ::
Stanovanjski zakon govori le za primere ki ni sprejetega pravilnika ali kakega drugega dogovora. Če se ob prenovi fasade vgradi na fasado kanale in priključke za klimo (tudi pri nas se je) je čisto ok da to smatraš za dogovor da je klimo dovoljeno postavit. Kdor se je strinja z tako fasado (za fasado so soglasja) se je pač strinjal z montažo klim za vse.
Drži in seveda je tudi logično, da se tako univerzalno reši, ne pa da vsak zase išče soglasja sosedov.
Okapi ::
Po črki zakona potrebuješ soglasje tudi za vrtanje luknje skozi zunanjo steno stanovanja. Razen, če napelješ cevi do klime skozi odprta balkonska vrata .
Cevi spelješ skozi škatlo od rolete na oknu ali vratih od balkona.
Landscapes1 ::
Veliko off tofica.
Torej, je soglasje za klimo samo rutina, al se lahko zakomplicira?
Torej, je soglasje za klimo samo rutina, al se lahko zakomplicira?
matobeli ::
Za na balkon ga ne rabiš, na fasado pa ne bi dajal brez soglasij.
Torej ne, če ga rabiš ni rutina.
Torej ne, če ga rabiš ni rutina.
Grizzly ::
Kako pa je z namestitvijo klime na zunanjo stran balkona? Balkon nima ograje, ampak je zazidan - tako so urejeni vsi balkoni v bloku. Lahko na fasado balkona po zakonu namestiš klimo?
Če gledam po bloku in tudi po sosednjih blokih ima kar nekaj ljudi klimo na notranji steni balkona, veliko pa jih ima na zazidanem delu. Problem pri namestitvi na notranjo steno je, da imaš v času obratovanja klime na balkonu neznosno vročino.
Če gledam po bloku in tudi po sosednjih blokih ima kar nekaj ljudi klimo na notranji steni balkona, veliko pa jih ima na zazidanem delu. Problem pri namestitvi na notranjo steno je, da imaš v času obratovanja klime na balkonu neznosno vročino.
Mato989 ::
Kako pa je z namestitvijo klime na zunanjo stran balkona? Balkon nima ograje, ampak je zazidan - tako so urejeni vsi balkoni v bloku. Lahko na fasado balkona po zakonu namestiš klimo?
Zunanja stran balkona je enako kot stena... Tam vec ni tvoja last
Tvoja last je kvader ali kocka do robov balkona
Jaz imam zunanjo enoto na balkonu zgoraj v kotu in ni nobene sile
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
matobeli ::
Zakonsko je dovoljeno dat klimo na skupne dele (zunanjost balkona in fasada), rabiš pa soglasje 50% lastnikov po površini (ne po številu).
JanK ::
Kako pa je z namestitvijo klime na zunanjo stran balkona?
Bodi zelo previden s tem.
Nekaj let nazaj sem si ogledoval garsonjero na Celovski 99. Ravno v tem casu so izolirali blok, naredili za vsako stanovanje odtok za kondenz klime v cev zleba in se dogovorili, da montirajo klime na zunanjo stran balkonskih sten. Ko sem prisel nazadnje je bilo ze kar fino vroce in lastnica je imela prizgano klimo. Ko si se usedel v kuhinji si lahko slisal zelo neprijeten nizkofrekvencen zvok. Ko je klimo ugasnila, je zvok izginil. Kompresor klime namrec ne deluje brez vibracij in v tem primeru je cela stena balkona delovala kot opna, ki jo je klima vzbujala. Zmesalo bi se mi, ce bi moral v taksnem poletju, kot je bilo letos, non-stop gnati klimo... Garsonjere seveda nisem kupil, ker bi bila sanacija precej neprijetna, draga, pa se vprasanje, ce bi jo sploh smel narediti, glede na to, da bi za tak poseg spet rabil soglasje sosedov.
Se en podoben primer je, ko sem se stanoval na Bratovsevi ploscadi v galerijskem stanovanju https://maps.app.goo.gl/XhDDW9JLbu72XXH... - na juzni strani je bila streha dovolj visoka, da je bil nad dnevno sobo podest na katerem sem imel pisalno mizo ob steni, ki meji na sosedovo stanovanje. Idealna lokacija za notranjo enoto klime je bla nad mizo, da je zajela najtoplejsi zrak v prostoru, ga ohladila, pihala zrak nad glavo, da je potem zavil dol v dnevno sobo. In tudi zunanjo enoto je bilo "idealno" pritrditi - samo skozi steno je bilo treba iti s cevmi, vsega skupaj meter, dva, in voila. Ampak potem se je izkazalo, da sem imel podoben problem - betonska stena med stanovanjema je spet delovala kot opna vpeta spodaj, zgoraj in v stanovanju, zunanji rob pa je bil prost. In tocno na sredi tega roba je bila montirana zunanja enota. In spet so se vibracije prenasale po celem stanovanju po jeklenih traverzah na katere je bil zmontiran podest. Dovolj, da je povsod v stanovanju (in seveda pri sosedih) zoprno brencalo. Potem smo zunanjo enoto prestavili na tla balkona in resili problem.
Skratka, ne montirat zunanje enote klime na tanke "opne" ampak na nosilne dele konstrukcije, ki so dovolj toge, da zadusijo vibracije.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin
sci3nc3 ::
Berem zadnje 3 poste. Morda tako stroga pravila veljajo v Ljubljani, sigurno pa ne drugje.
Bil sem že v kar nekaj blokih, v kar nekaj krajih, pa lahko rečem, da sem zunanje enote klimatskih naprav videl že marsikje. Nekateri imajo na steni bloka (recimo poleg balkona), drugi direktno na balkonu (če je zazidan), tisti v pritličju imajo včasih celo "na tleh". Če bi bila pravila tako stroga, tisti v garsonjerah sploh ne bi smeli imeti klime, ker jo nimajo kam montirat.
V mojem bloku (in večina sosednjih blokov) ima vsak balkon pripravljeno cev za namestitev zunanje enote. Kljub temu pa ima kar nekaj prebivalcev blokov klime na kakšnem drugem mestu. Balkon je za to, da prideš ven na prijeten zrak. Če boš tam postavil zunanjo enoto, zgubiš nekaj prostora in tudi z visoko temperaturo imaš problem. Poznam kar nekaj ljudi, ki so zunanjo enoto postavili na balkon, potem pa jo šli prestavljat drugam. Le zakaj? Mene še nikoli nihče ni prišel vprašat, če lahko klimo montira na steno bloka. Tudi ko so starši dali klimo, niso nikogar spraševali in tudi njih nihče (v vsega skupaj 15 letih) nihče ni prišel spraševat. Ljudje kar montirajo in zaenkrat (na srečo) ne poznam nikogar, ki bi se pritožil. Od 6:00 do 22:00 lahko iz mojega balkona (ali iz katerega koli prostora) prihajajo kakršnikoli zvoki.
Če pa ste že v dvomih, bo pravi naslov za to vaš upravitelj bloka.
Bil sem že v kar nekaj blokih, v kar nekaj krajih, pa lahko rečem, da sem zunanje enote klimatskih naprav videl že marsikje. Nekateri imajo na steni bloka (recimo poleg balkona), drugi direktno na balkonu (če je zazidan), tisti v pritličju imajo včasih celo "na tleh". Če bi bila pravila tako stroga, tisti v garsonjerah sploh ne bi smeli imeti klime, ker jo nimajo kam montirat.
V mojem bloku (in večina sosednjih blokov) ima vsak balkon pripravljeno cev za namestitev zunanje enote. Kljub temu pa ima kar nekaj prebivalcev blokov klime na kakšnem drugem mestu. Balkon je za to, da prideš ven na prijeten zrak. Če boš tam postavil zunanjo enoto, zgubiš nekaj prostora in tudi z visoko temperaturo imaš problem. Poznam kar nekaj ljudi, ki so zunanjo enoto postavili na balkon, potem pa jo šli prestavljat drugam. Le zakaj? Mene še nikoli nihče ni prišel vprašat, če lahko klimo montira na steno bloka. Tudi ko so starši dali klimo, niso nikogar spraševali in tudi njih nihče (v vsega skupaj 15 letih) nihče ni prišel spraševat. Ljudje kar montirajo in zaenkrat (na srečo) ne poznam nikogar, ki bi se pritožil. Od 6:00 do 22:00 lahko iz mojega balkona (ali iz katerega koli prostora) prihajajo kakršnikoli zvoki.
Berem zadnje 3 poste. Morda tako stroga pravila veljajo v Ljubljani, sigurno pa ne drugje.
Nekaj je kaj se dogaja, rugo pa je kaj se bo zgodilo če se bo en sosed pritožil.-...
Pri nas imata tudi 2 na steni bloka, in ko sem na sestanku rekel če bo kdo pizdil bom zahteval da se pokažejo soglasja 50% so začeli jamrat, tudi upravitelj je rekel če se bo kdo pizdil soglasja ali demontaža
sci3nc3 ::
Nekaj je kaj se dogaja, rugo pa je kaj se bo zgodilo če se bo en sosed pritožil.-...
Pri nas imata tudi 2 na steni bloka, in ko sem na sestanku rekel če bo kdo pizdil bom zahteval da se pokažejo soglasja 50% so začeli jamrat, tudi upravitelj je rekel če se bo kdo pizdil soglasja ali demontaža
Tudi soglasja so bolj tako. Ti si lahko recimo 3 leta nazaj dobil 56% soglasje, da imaš lahko klimo na zunanji steni balkona. V teh 3 letih so se recimo 4 lastniki stanovanj izselili in prišli novi. Če greš sedaj zbirat soglasja, boš morda dobil 48%. Boš šel potem vsakokrat ko se lastnik zamenja ponovno zbirast soglasja? Pa ne samo ti, v takšni situaciji je lahko še 10 tvojih sosedov.
Klima, če je kvalitetna in pravilno montirana, povzroča minimalno hrupa. Imeti klimo na balkonu ali pa na zunanji steni balkona je pri razdalji 1m skoraj enako - s premikom na balkon, hrupa ne boš zmanjšal. Prej bo nekdo pop**dil, če boš pri odprtem oknu poslušal radio, kakšno glasbeno zvrst, ki jo sosed ne posluša.
kloko ::
Tudi soglasja so bolj tako. Ti si lahko recimo 3 leta nazaj dobil 56% soglasje, da imaš lahko klimo na zunanji steni balkona. V teh 3 letih so se recimo 4 lastniki stanovanj izselili in prišli novi. Če greš sedaj zbirat soglasja, boš morda dobil 48%. Boš šel potem vsakokrat ko se lastnik zamenja ponovno zbirast soglasja? Pa ne samo ti, v takšni situaciji je lahko še 10 tvojih sosedov.
To si ti narobe predstavljaš kako učinkuje soglasje. Če je nek lastnik dal soglasje, to ostane veljavno tudi za njegove pravne naslednike (nove lastnike, dediče, ipd.).
fikus_ ::
Soglasje dajo trenutni lastniki in velja tudi ce se cez leta menjajo lastniki, ker je tedaj zatečeno stanje, za katero je bilo dano soglasje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Klima, če je kvalitetna in pravilno montirana, povzroča minimalno hrupa. Imeti klimo na balkonu ali pa na zunanji steni balkona je pri razdalji 1m skoraj enako - s premikom na balkon, hrupa ne boš zmanjšal. Prej bo nekdo pop**dil, če boš pri odprtem oknu poslušal radio, kakšno glasbeno zvrst, ki jo sosed ne posluša.
Ti ne razumeš delovanja soglasja... če je prejšnji lastnik dal soglasje, in sem jaz pred 4 leti kupil flet od njega ostane soglasje od njega dalje veljavno kot da bi ga dal jaz, se ne resetira... to je tako kot če bi propadla služnost ko se menja lastnik, pa oba veva da ni tako.
Andrej0212 ::
Avtor teme, če kupuješ flet brez klime in te skrbi glede dovoljenj, naredi krog okoli bloka pa preštej klime.
Če v celem bloku ni niti ene klime, je možno, da je blok pod kakšno kulturno varstveno zaščito in se klim ne sme montirat,
ker bi "skazilo" podobo bloka.
Če pa vidiš da ima pol stanovanj klimo pa je malo verjetno, da ne bi mogel zbrat dovoljenj za izgradnjo še ti, razen če je flet na strani, ki gleda na cesto in bi klima kazila izgled.
Torej, preveri, če je na strani, kjer imaš balkon/okna že kakšna klima.
Če je, te ne rabi skrbet. Če je ni, pa bi znali biti problemi...
Če v celem bloku ni niti ene klime, je možno, da je blok pod kakšno kulturno varstveno zaščito in se klim ne sme montirat,
ker bi "skazilo" podobo bloka.
Če pa vidiš da ima pol stanovanj klimo pa je malo verjetno, da ne bi mogel zbrat dovoljenj za izgradnjo še ti, razen če je flet na strani, ki gleda na cesto in bi klima kazila izgled.
Torej, preveri, če je na strani, kjer imaš balkon/okna že kakšna klima.
Če je, te ne rabi skrbet. Če je ni, pa bi znali biti problemi...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Katera klima (strani: 1 2 3 4 … 127 128 129 130 )Oddelek: Kaj kupiti | 1265113 (2665) | Rašo |
» | Menjava vhodnih vrat v bloku (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16671 (13887) | Invictus |
» | Cena ogrevanja s klimo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 58310 (33429) | facepalm |
» | Optimalno ogrevanje stanovanjaOddelek: Loža | 4707 (3530) | Gogyto |
» | Obracun stroskov ogrevanja (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 26648 (22508) | kixs |