» »

Raziskave o začetku mikroračunalniške avtomatizacije

Raziskave o začetku mikroračunalniške avtomatizacije

Računalniški muzej -

V Računalniškem muzeju z jesenjo spet pripravljamo zanimive vsebine o zgodovini domačega računalništva. Tokrat o čisto prvih mikroračunalnikih. Morda že veste, da so se ti pri nas pojavili sredi sedemdesetih. V uporabo so jih takrat prvi vpeljali strokovnjaki Inštituta Jožef Stefan, aktivno pa so se v tem času z mikroprocesorsko tehnologijo ukvarjali tudi strokovnjaki Fakultete za elektrotehniko. To so bili zelo preprosti računalniki s strojno in programsko opremo po meri. Uporabljali so prve 8-bitne mikroprocesorje in poganjali le preproste zagonske operacijske sisteme. Programirali so jih izključno v zbirniku. Uporabni so bili predvsem pri avtomatizaciji procesov v industriji in izvajanju eksperimentov v laboratorijih. Nastopali so na primer kot upravljalni deli različnih merilnih, nadzornih in regulacijskih naprav. Včasih jih označujejo tudi kot mikroračunalnike prve generacije.

Strokovnjaki Inštituta Jožef Stefan so od leta 1976 naprej izdelovali lastne mikroračunalnike z 8-bitnimi procesorji Intel 8008 in Intel 8080, v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko in Višjo tehniško šolo v Mariboru pa so takrat za Iskro razvili tudi prvi domači serijski mikroračunalnik Iskradata 1680 s procesorjem Motorola 6800. Razvoj je bil v tem času močno otežen. Uvoz mikroprocesorjev in podpornih mikrovezij je bil v Jugoslaviji tako kot v drugih državah vzhodnega bloka omejen, domači kadri in računalniška industrija pa še povsem nerazvita. Vse o zgodnjih uspehih domačih strokovnjakov pri avtomatizaciji s procesnimi mikroračunalniki smo predstavili na blogu.

1 komentar

Barbarpapa2 ::

Dobro jutro.

Me veseli, da se nadaljuje s članki o naši računalniški zgodovini, sem se že bal, da je zadeva zaključena. Me prav zanima, kaj vse se je dogajalo na Jožef Štefanu, Iskri, fakultetah in drugje...

Tako, zdaj pa seksi kavica ;):D...

Jože


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Zanimiva predavanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
92109326 (2521) JanBrezov
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 16a.del - ARNES in internet v Sloveniji

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
244006 (2632) Argonavt
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 15d.del - širitev elektronskih komunikacij

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
63448 (2465) ToniT
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 14c.del - knjižnično informacijski sistem

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
73721 (2601) Barbarpapa2
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 10b.del - prvi procesni računalniki

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
62338 (1541) Barbarpapa2

Več podobnih tem