» »

Prvi računalniki v Sloveniji, 10b.del - prvi procesni računalniki

Prvi računalniki v Sloveniji, 10b.del - prvi procesni računalniki

Mini računalnik DEC PDP-11/40. US Army Food Science Lab. (CC Public domain)

vir: Računalniški muzej

Mini računalnik DEC PDP-11/05. US National archives. (CC Public domain)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Na začetku sedemdestih je imel vodilno vlogo pri izvedbi procesnih sistemov v Jugoslaviji Iskrin Zavod za avtomatizacijo(ZZA). Ker ni bilo pričakovati večje serijske proizvodnje, so se po zgledu iz tujine odločili za izvedbo procesnih sistemov s standardnimi mini računalniki DEC PDP. Ti so bili zelo prilagodljivi, enostavni za programiranje in cenovno dostopni. Tudi drugje so se izkazali kot idealni za takšno uporabo, serija mini računalnikov PDP-11 pa je v sedemdesetih postala ena izmed najbolj uspešnih v zgodovini računalništva z več kot pol milijona prodanimi enotami. Na osnovi mini računalnikov DEC PDP-8/L in PDP-11 so v Iskra ZZA razvili univerzalen sistem za kontrolo manjših in srednjih procesov, predvidoma za uporabo v elektroenergetiki, naftni industriji, prometu in drugi industriji. Za vodenje bolj zahtevnih procesov so predvideli uporabo večjih mini računalnikov DEC PDP-15, CDC 1700 ali pa posebnih procesnih računalnikov IBM System 7 v povezavi z velikimi računalniki IBM. Takšne sisteme so do leta 1972 uvedli že po celotni Jugoslaviji, pri nas pa v Elektro Ljubljana, Maribor, Celje in Kranj. Še posebej pomembni so bili procesni računalniki v tem času namreč pri upravljanju elektroenergetskih naprav, kjer so s prihranki lahko povečali konkurenčnost domačih podjetij in so prinesli tudi delno rešitev energetske krize sedemdesetih. To so bili po dostopnih podatkih eni izmed prvih procesnih računalnikov te vrste pri nas.

Drugo pomembno področje za uvajanje procesnih računalnikov so bile v tem času tudi telekomunikacije. Pri nas je Iskra leta 1973 v Mostah zgradila oziroma vključila v omrežje prvo elektronsko telefonsko centralo izdelano po licenci Metancont 10C belgijske podružnice BTM(Bell telephone manufacturing). Centralo sta upravljala dva njihova procesna računalnika ITT-1600 in ITT-3200 posebej prilagojena za vodenje procesov v telekomunikacijskih sistemih in sestavljena iz več tisoč modulov izdelanih v tehnologiji tretje generacije. Do leta 1975 je bilo v Jugoslaviji zgrajenih še 13 takšnih central, v Iskra Telematika pa so s pomočjo Inštituta Jožef Stefan osvojili tudi njihovo celotno proizvodnjo in lastne postopke za njihovo preizkušanje in programiranje. Narejen je bil poseben diagnostični vmesnik in računalniški program za računalnik CDC 1700, s katerim so izvajalo avtomatično preizkušanje. Program za odkrivanje napak na vezjih je po natančno predpisanem vzorcu na konektorju s 128 kontakti preverjal odgovore na približno 300 različnih kombinacij logičnih vrednosti. S tem so bili takrat v Iskra Telematika postavljeni temelji za razvoj lastne domače proizvodnje računalniških sistemov, nastale pa so tudi prve programerske ekipe, ki so skrbele za opremo in delovanje teh central. Programska oprema je omogočala celotno upravljanje s telefonskimi signali in krmiljenje delovnih organov centrale, nudila pa je tudi dodatne administrativne funkcije. Leta 1977 je iz tega izšel oddelek Iskra Računalniki, ki je v novi tovarni na Laborah med drugim sprva izdeloval prav te procesne računalnike ITT-1600 in ITT-3200.

Tudi en izmed prvih primerov uporabe procesnega računalnika v domačem industrijskem obratu je ravno v Iskra Telematika. Potem ko so leta 1971 v Iskri pridobili licenco za izdelavo elektronskih telefonskih central Metacont 10C, je bil predviden nov način spajanja žic po metodi ovijanja. Nova metoda je v primerjavi z lotanjem že sama po sebi prinesla do 35% prihranek časa, vendar pa so bile zaradi izredno velikega števila kontaktov in njihove kompleksne razporeditve napake pri obeh metodah zelo pogoste. To je pomenilo dolgotrajno preizkušanje in iskanje napak. Za rešitev tega problema so se odločili za avtomatizacijo postopka ožičenja in razvoj krmilnega sistema na podlagi mini računalnika DEC PDP-8e. Ta je prek vmesnika premikal koračne motorje pozicionirne naprave, obenem pa signaliziral operaterju v primeru, da je bilo potrebno njegovo posredovanje. Program je prek tabele z zaporedjem vezav, koordinat, pomikov in drugih parametrov avtomatsko krmilil postopek celotnega ožičenja. Programiranje je potekalo večinoma v višjem jeziku Algol in zbirnem jeziku. Program je upošteval tudi morebitne motnje v postopku in prikazoval sprotni potek izvajanja na diagramu. Prvi prototip takšne krmilne naprave so začeli uporabljati že leta 1974. Naprava je hkrati lahko upravljala štiri postopke za avtomatično ožičevanje, napake, ki so v preteklosti predstavljale izredno velik problem, pa je v celoti odpravila.

Kot prvi med metalurškimi obrati pri nas so leta 1976 namestili sistem procesnih računalnikov DEC PDP-11 v Železarni Ravne. Njihov osrednji procesni računalnik DEC PDP-11/40 je vodil taljenje v elektro obločni peči po optimalni praktično potrjeni poti s tem da je uravnaval moč peči preko industrijskih vmesnikov in servo motorjev. Julija 1977 so procesni računalnik praktično uporabljali že v obeh jeklarnah na štirih obločnih pečeh. Dva procesna računalnika DEC PDP-11/05 so obenem namestili v kemijskem laboratoriju železarne, kjer sta skrbela za hiter in točen izračun kemijske sestave vzorcev jekla. Uporabljali so jih tudi pri raziskavah novih vrst jekla. Namestili pa so še tretji procesni računalnik DEC PDP 11/40 za kontrolo in vodenje porabe razpoložljive električne energije v železarni, s čimer so dosegli njeno enakomernejšo in varčnejšo uporabo. V razmeroma kratkem času se je v Železrani Ravne pokazala učinkovitost uporabe teh procesnih sistemov. Doseženo je bilo znatno znižanje materialnih stroškov, povečana pa enakomernost končne kemijske sestave jekla in znižan odstotek kemijsko zgrešenih šarž. Na njihov glavni procesni računalnik se je leta 1981 prek telefonske linije povezala tudi Železarna Štore.

6 komentarjev

brbr21 ::

Končno par besed o kranjski Iskri. Prve stvari na temo računalništva, ki se jih spomnim, so bile luknjane kartice in trakovi, zeleno bel perforiran print papir za kracanje in knjiga Algol programming v domači omari s knjigami. Vir nevedenega Iskra Telematika :) Žal je oče pred leti temeljito 'pospravil' zalogo knjig in med drugimi je šla tudi ta. :(

mmg
Centrale niso bile Metacont ampak Metaconta. ;)

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Hvala za ta prispevek, to je del "našega" računalništva, ki mi je bil popolnoma neznan. Edino Metaconta je pojem, ki ga poznam od nekdaj... To pa zato, ker je moja mati šla v pokoj kot telefonistka in Iskrini centrali, ki jo je upravljala, so vsi rekli "Metaconta" :). Čeprav verjetno to ni bila, bila je elektromehanska, sestavljena iz dveh velikih kovinskih omar, polna modulov z releji. Ko si naredil prevezavo, se je zelo dobro slišalo, kako se je sprožila kaskada relejev, ki so fizično vspostavili zvezo... Drug tak pojem iz telefonije, ki ga imam v spominu, je Isicom, manjša telefonska centrala, ki je vsebovala tudi Iskrin mikroprocesor...

Računalništvo je postalo širše prisotno in znano šele z valom hišnih računalnikov v prvi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja. Pred tem je pa je bilo širši javnosti dokaj neznano, poljudnih člankov na to temo ni bilo veliko. Sam sem bil v drugi polovici naročen na TIM (revija za tehniško ustvarjalnost mladih), ki izhaja še sedaj, njegove stare številke pa so javno dostopne tukaj:

https://www.dlib.si/details/URN%3ANBN%3...

V TIM-u sta v številkah 5 in 6 izšla dva poljudna članka, ki sta v grobem predstavila, kaj počne Iskra na podoročju računalništva (zdaj pa upam, da bo"ratalo" to s povezavo, prvič uporabljam google drive v ta namen):

https://drive.google.com/file/d/11OT1z1...

https://drive.google.com/file/d/11QVOjv...

V drugem članku je tudi slika telefonske centrale Metaconta 10 C 8-)


V nestrpnem pričakovanju naslednjega članka...

Jože

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Prav zanimivo je, kaj dobiš, če v google vpišeš "Metaconta 10 C"... Med prvimi nekaj zadetki je tudi povezava na Strojniški vestnik, ki ima, zgleda, digitaliziran celoten arhiv. Tako je v številki 5 iz leta 1974 prvi izmed člankov, ki se ukvarja z avtomatizacijo "wire wrapping" sistema montiranja vodnikov, ki je omenjen v izvornem članku:

https://www.sv-jme.eu/?ns_articles_pdf=...

Naslednji članek je iz leta 1976, kjer je opisan preskusni prototip:

https://www.sv-jme.eu/?ns_articles_pdf=...

Iz njega sem si drznil "izrezati" naslednjo fotografijo:



Na njem se lepo vidi montažna naprava s servomotorji in računalnikom PDP...

Zadnji članek pa je iz leta 1977, kjer pišejo o preiskusih v proizvodnji in nadaljnjem razvoju:

https://www.sv-jme.eu/?ns_articles_pdf=...

...Internet je poln presenečenj...

Jože

chnglng ::

Se opravičujem za napako pri imenu centrale Metaconta.. centrale Metaconta 10C so vsekakor uporabljale tudi reed-releje-v kolikšni meri sam ne vem-vsebovale pa so tudi že veliko količino elektronskih komponent.. in kot omenjeno procesne računalnike ITT-1600 za manjše in ITT-3200 za večje centrale.. ti pa so bili izdelani že na osnovi mikromodulov(kot jih imenujejo v člankih iz tistega časa) na osnovi integriranih vezij.. verjetno standardnih TTL vezij. Veliko število virov uporabljenih v člankih lahko najdete na spletni strani računalniškega muzeja. Hvala za odzive.

brbr21 ::

Ni potrebe po opravičevanju. Kdor dela, greši in super, da se na področju naše zgodovine računalništva kaj dela. ;)
Na YT video bivšega razvijalca, ki pojasni zgodovino in shemo delovanja. Žal v Danščini.

Sam sem bil takrat čisto preveč pingvinček, da bi lahko kaj več povedal. Človeka, ki sem ga dobro poznal in bi lahko veliko povedal o delovanju teh central, pa žal že desetletje ni med nami.

Še zanimivost, dolgoletni župan ene od gorenjskih občin (aktualen) je bil vodja oddelka v Iskratelu, kjer so skrbeli za vzdrževanje zadnjih živih Metacont. Po spominu še proti koncu 90ih let, mogoče celo 2000+.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Tudi z moje strani zahvala za velik trud, ki ga vlagate v ta projekt. In kot zanimivost, ko sem googlal za "Metacontami", sem naletel na poročilo CIA-e iz leta 1986 o sovjetskem digitalnem komutiranem telefonskem omrežju:

https://www.cia.gov/readingroom/documen...

Zgleda, da so Iskrine centrale bile zelo pomemben del v tem omrežju...

P.S. chnglng, priznam, ste me "pošteno zrajcali" s temi članki in tem, kar je objavljeno na straneh računalnikega muzeja. Sem si začel malo zapisovati, česa se spomnim in iskati tovrstne zadev po internetu tako, da si vsaj pridobivam občutek, kako obsežno in časovno intenzivno je takšno delo... In kako malo je dostopno na internetu... Bo očitno treba malo do arhiva stopit in se tam predat užitkom iskanja...

Jože


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 7a.del - prvi mini računalniki

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
72625 (591) Barbarpapa2
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 10b.del - prvi procesni računalniki

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
62140 (1343) Barbarpapa2
»

Umrl Dennis Ritchie, avtor C-ja in UNIX-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5817512 (14338) opeter
»

WinNT in Win98 interface

Oddelek: Operacijski sistemi
81333 (1235) dr.J

Več podobnih tem