» »

Dve različni ceni za isti izdelek.

Dve različni ceni za isti izdelek.

«
1
2

HotBurek ::

Dobro jutro.

Evo, fantje in dekline, nov dan, novo vprašanje.

Zanima me, ali je dovoljeno voditi dve različni ceni za isti artikel, kjer cenejša cena velja za tisto skupino ljudi, ki je po "okusu" prodajalca?

Primer:

Odpreš sladoled štant nekje v centru Kopra, kjer prodajaš kepcio sladoleda po 1€, če se pa kupec identificira kot delavec iz luke koper, pa je cena za eno kepico 0.80€.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Utk ::

Lahko. Kolk moraš zavit to v celofan, da je vse legalno, ne bom trdil, ampak lahko.
Nekomu daš popust, drugemu prodaš po ceni, ki je na ceniku, imaš pravico.

Wrop ::

Upokojenci, študentje, otroci, družine imajo lahko različne cene za isti artikel.

GupeM ::

Seveda lahko. V bližini mojega delovnega mesta stane kava z mlekom cca 4 eure. Če imaš službeni badge, je cca 50% ceneje.

Večina strank tam so pa turisti in tisti, ki smo zaposleni v bližini.

Tody ::

To so itak standardne funkcije ERP sistemov. Razni VIP stranke in podobno. Eni rečejo temu sistemi popustov drugi temu rečejo marža...

mojsterleo ::

Pri nas imamo kavomat. Za zaposlene s ključkom je kava po enem ceniku, za ruljo pa po drugem (dražjem). ;((

tikitoki ::

trgovske verige konstano nudijo popuste upokojencem, studentom, clanom niihovega kluba,... V cem je tezava?

feryz ::

To ne reguliraš z različnimi cenami ampak s popusti.

darkolord ::

Težava je, da je prepovedano diskriminirati na podlagi osebnih okoliščin. Tudi ti popusti za upokojence, študente ipd, niso tako enostavni in morajo biti uravnoteženi s cilji, popusti za ostale, itd itd.

https://zagovornik.si/ - tukaj je precej branja na to temo

Furbo ::

Cene morda ne, imaš pa komot različne popuste, če želiš.
Kdor misli, da so cene za vse enake, je skrajno naiven.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

dronyx ::

Narediš neko izkaznico, ki jo deliš "zvestim strankam" in ta izkaznica je podlaga za popust. problem rešen. Nisem pa vedel, da imamo v tej državi tudi zagovornika načela enakosti. Prej se mi zdi da bi potrebovali medresorsko delovno skupino za spoštovanje 14. člena ustave.

cortez ::

Mercator trgovina - 3,99

Hipermarket Mercator - 3,79

https://www.mercatoronline.si/sl/sladol...

delavec44 ::

Mercator ima v franžizah (lahko) višje cene. Enako Tuš.

HotBurek ::

Upokojenci, študentje, otroci, družine imajo lahko različne cene za isti artikel.

In to je zanimivo, da lahko postaviš različno ceno po teh "dimenzijah". Ne more vsak biti "upokojenc", "študent", "družina".

Oz. kje so potem meje, po katerih lastnostih še smeš postavljati različne cene.

....

Rano berem sodorno novico ( link ), kjer za isto storitev (zavarovanje, letaska karta) ponujajo različno ceno. Pa še "mohamed" zgodba je zraven.

....

Sedaj, ko razmišljam in berem, vidim, da je tega bistveno več, kot en redek primer.

Zdej malo razmišljam, kakšne (bizarne) prakse bi lahko bile mogoče.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

gruntfürmich ::

tustim z ajfonom dražje računaj, z androidom pa ceneje.

HotBurek je izjavil:

Oz. kje so potem meje, po katerih lastnostih še smeš postavljati različne cene.
mejo postavijo politiki da širijo svojo volilno bazo. bonboni za upokojence, ki jih ostali plačujemo, so baje dovoljeni ker so zvesta volilna baza. zastonj artikli za rome so prav tako dovoljeni ker jih je baje predrago preganjati. itd
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Netrunner ::

HotBurek je izjavil:

Odpreš sladoled štant nekje v centru Kopra, kjer prodajaš kepcio sladoleda po 1€, če se pa kupec identificira kot delavec iz luke koper, pa je cena za eno kepico 0.80€.

Pri sladoledu je to enostavno, saj lahko narediš dva produkta npr. Kepica 1€ in Kepicaa 0,80€ in potem poračunaš ustrezno.

Nekaj podobnega mogoče lahko imaš tudi pri klasičnih izdelkih, kjer imaš isti izdelek in isto zalogo pod dvema različnima šiframa. Kakorkoli, to je samo ideja :) Preveri pri nekomu ki ti lahko poda bolj vredostojne informacije in ne XY osebam na forumu :)
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Ni franšiza, kar mestni Mercator.

Netrunner je izjavil:

HotBurek je izjavil:

Pri sladoledu je to enostavno, saj lahko narediš dva produkta npr. Kepica 1€ in Kepicaa 0,80€ in potem poračunaš ustrezno.

Nekaj podobnega mogoče lahko imaš tudi pri klasičnih izdelkih, kjer imaš isti izdelek in isto zalogo pod dvema različnima šiframa. Kakorkoli, to je samo ideja :) Preveri pri nekomu ki ti lahko poda bolj vredostojne informacije in ne XY osebam na forumu :)

Saj pri spletnih trgovinah se to že dogaja. Isti izdelek od dveh različnih dobaviteljev pod različno kodo za različno ceno.

Šimpanz ::

Če maš Lidl+ dobiš določen artikel po 50% off.

Lahko ga tudi zastonj dobiš ;)

Master_Yoda ::

Kako zastonj ? To je placa za delo blagajnicarke ki ga opravljas. /s

Mater mi grejo na k. ko zacnejo v eter po celi trgovini spuscati, da sedaj pa si lahko sam poracunas stuff. In ta message se ponovi vec kot 4* en za drugim. Izgleda majo nastavljeno da ko kamere zaznajo guzvo pri navadnih blagajnah zacnejo blejati da si spizdi sam poracunat.

V tujini se drugace ze pizdijo trgovci nad temi blagajnami ker folk kao krade. Ja saj ni izurjen za delo blagajnicarja/ke in tudi placan ne. Cene pa zaradi tega tudi niso niti promil nizje. Samo manj kadra zaposlijo in imajo visje dobicke od tega.
Dovie'andi se tovya sagain.

Zgodovina sprememb…

V večini Lidlov ni avtomatskih blagajn. Edino delo, ki ga imam je da aktiviram kupon in kartico poskeniram na blagajni. Saj če je pretežko, ne rabiš.

Počasi bodo vse predrkali na to, v Kamniku so že.

Jaz tiste blagajne lepo ignoriram. Opažam pa, da zdaj dajejo manj trgovk na klasične blagajne in te skušajo zvabiti na samopostrežne. Ne hvala.

Uporabiš tako imenovan "trik z bananami". Če bo prodanih preveč banan, bojo hitro ukinili samopostrežne blagajne.

Kako gre to sploh čez, če imajo drugačno nalepko gor? Tudi na hitrih blagajnah, včasih gledajo pod prste.

starfotr ::

Trgovine vedo, da je določen delež ukradene robe zaradi hitrih blagajn, ta izguba je že vkalkulirana v ceni izdelkov. Ampak to ne spremeni dejstva, da so klub temu še vedno v plusu, če imajo samopostrežne blagajne. Ker potem rabijo 1 zaposlenega za nadzor 4 ali več blagajn. Delo pa imajo zastonj, saj stranke same delajo. Torej jim najmanj 3 ljudi ni treba zaposlit.

Čakam, da se isto začne v skladiščih, da dobiš voziček in si sam naložiš nanj in odpelješ. Ohhh, wait a sec ... ?!?!

WizzardOfOZ ::

Cena mora biti za vse enaka. Potem imajo pa določene skupine lahko popuste na to enotno ceno.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

delavec44 je izjavil:

Kako gre to sploh čez, če imajo drugačno nalepko gor? Tudi na hitrih blagajnah, včasih gledajo pod prste.
Vzameš banane A, ki se prodajajo po ceni 1,5 eur na kilogram. Gor daš nalepko od banan B, ki se prodajajo po ceni 0,99 eur na kilogram. Enako lahko narediš s paradižnikom, jabolki, hruškami, krompirjem in še čim. Lahko tudi kupiš nekaj jabolk, v bio vrečko, skozi katero se slabo vidi, pa namečeš še nekaj češenj, ki so se prodajale po 8+ eur na kilogram.

Ja, sedaj bom šel na posamično banano nalepko menjati :D Ni potem lažje, da vzameš neko jakno za 50€ in daš gor listek iz majice za 5€.

eEdbM ::

Verjetno se vidi iz aviona, mogoče helikopterja. Dobesedno :D

c3p0 ::

GupeM je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Vzameš banane A, ki se prodajajo po ceni 1,5 eur na kilogram. Gor daš nalepko od banan B, ki se prodajajo po ceni 0,99 eur na kilogram.

Enako lahko narediš s paradižnikom, jabolki, hruškami, krompirjem in še čim. Lahko tudi kupiš nekaj jabolk, v bio vrečko, skozi katero se slabo vidi, pa namečeš še nekaj češenj, ki so se prodajale po 8+ eur na kilogram.

Dostikrat je tudi kaj narobe označeno, ali dvoumno, recimo tabelci s cenami ena zraven druge, gajbice pa ena pod drugo. Zdaj pa vohaj kje je kaj, produkt pa precej podoben, recimo čebula.

Če si nabereš 20 dag peteršilja in stisneš "banana", potem pa je precej očiten poskus goljufije.

WizzardOfOZ je izjavil:

Cena mora biti za vse enaka. Potem imajo pa določene skupine lahko popuste na to enotno ceno.

Kar praktično pomeni, da cene ne rabijo biti za vse enake, ampak tako zveni bolj politično korektno. :))

Tody ::

Jebe se njim... Ti komot lahko stehtaš 1 kg krompirja in daš potem še 2 notri... Una bo sploh ob petkih in sobotah samo skenirala kodo in šla naprej. Tega ne počet v Hoferju ker oni tam vagajo :) Blagajničarke niso zadost plačane da se bodo kregale s strankami.

Tody je izjavil:

Jebe se njim... Ti komot lahko stehtaš 1 kg krompirja in daš potem še 2 notri... Una bo sploh ob petkih in sobotah samo skenirala kodo in šla naprej. Tega ne počet v Hoferju ker oni tam vagajo :) Blagajničarke niso zadost plačane da se bodo kregale s strankami.

Niti v lidlu. Niti ne smeš iti na avtomatsko blagajno potem.

Netrunner ::

delavec44 je izjavil:

Vzameš banane A, ki se prodajajo po ceni 1,5 eur na kilogram. Gor daš nalepko od banan B, ki se prodajajo po ceni 0,99 eur na kilogram.

Tako so delali z dragimi alkoholnimi pijačami, vzameš en drag viski in ga daš na tehnico od sadja in mu določiš da je banana in kodo nalepiš čez kodo od viskija. Če ti ne gledajo pod prste je težko da te dobijo, tako da nevem kako rešujejo take goljufije. Res da imaš kamero nad glavo ki snema vse kar delaš vendar dvomim da kdo to gleda.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Jure14 ::

Že nekaj časa imajo alkohol al z dodatnimi blokadami al pa prazne škatle in ti ga "skladiščnik" nese na blagajno direkt v roke blagajničarke.

Drage pijače imajo večinoma kar plombo in alarm gor, ja. Še vedno pa lahko six-pack piva na ta način kupiš. Pa če si mladoleten, se lahko še izogneš preverjanju starosti.

V enem lokalnem Mercatorju zadeve bolj slabo preverjajo, saj potrditev na daljavo opravi kar tisti, ki sedi za navadno blagajno. Tukaj bi pomoje precej z lahkoto goljufal, ker res nihče ne gleda kaj skeniraš. Tisti na blagajni ima ponavadi komaj čas potrditi polnoletnost. Mu moraš kar povedat, da sploh registrira, da si tam in čakaš na potrditev. Tako da res nima časa čekirat, ali si res dal banane na blagajno ali kaj dražjega z enako težo.

GupeM je izjavil:

Drage pijače imajo večinoma kar plombo in alarm gor, ja. Še vedno pa lahko six-pack piva na ta način kupiš. Pa če si mladoleten, se lahko še izogneš preverjanju starosti.

Enkrat sem vzel 6pack in ji je skener zgleda zagrabil črtno kodo posamične piksne in ne kode iz ovoja (ob straneh je bila luknja). Ona reče 1EUR, jaz plačam in grem. Če je njej vseeno, je tudi meni.

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

Tody je izjavil:

Tega ne počet v Hoferju ker oni tam vagajo :)

O čem govoriš? Saj v Hoferju nikoli ne tehtaš sadja in zelenjave.

NuMaN ::

delavec44 je izjavil:

GupeM je izjavil:

Enkrat sem vzel 6pack in ji je skener zgleda zagrabil črtno kodo posamične piksne in ne kode iz ovoja (ob straneh je bila luknja). Ona reče 1EUR, jaz plačam in grem. Če je njej vseeno, je tudi meni.

Se mi je že tudi zgodilo.

Za razliko od tebe si nočem nakopati karmičnega dolga.

bluefish ::

GupeM je izjavil:

Pa če si mladoleten, se lahko še izogneš preverjanju starosti.
Ne, ker blagajna ob skeniranju alkoholnega izdelka počaka na odobritev prodajalca.

Jure14 ::

Govora je o tem, da preko črtne kode na piksni piva nalepiš črtno kodo od recimo 0,5 kg banan.

NuMaN je izjavil:

delavec44 je izjavil:

GupeM je izjavil:

Se mi je že tudi zgodilo.

Za razliko od tebe si nočem nakopati karmičnega dolga.

So me že dostikrat nategnili z napačnimi cenami ali vračilu drobiža pa nisem nazaj hodil. Karmično sem poglihan.

Saj tudi sam sem že malce v dvomih, posebej ko preplačujem italijansko kavo in olivno olje dvakrat - glede na ceno v Italiji.

Seveda je samo en distributer v SI.

V Italijo po fasungo pa se mi ne da hodit, pa naročat te zadeve preko neta.

Recimo primer: Kava Crema Gusto Lavazza, 250 g

Pred tremi meseci podražitev 20 centov, nato kmalu za 30 centov, pred tedni pa za 1,30 e.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

Sem si pa nabavil mlinček in jo bom mlel, saj ne bom toliko cenovno na boljem, bolj zaradi arome.

Problem zna biti, ker uporabljam kofetjero in prefino melje. Verjetno moram mleti samo nekaj sekund.

Zgodovina sprememb…

Kupuj rajši direkt v Italiji.

Kava 250g od 1,50 eur naprej....

Predaleč ... Pa dosti časa gre za to.

Seveda naši trgovci dobro preračunajo, do kod lahko navijejo cene.

Seveda tisti, ki živijo blizu Italije, njim se pa zelo splača iti čez mejo in nakupiti stvari za pol leta.

NuMaN je izjavil:

Predaleč ... Pa dosti časa gre za to.

Seveda naši trgovci dobro preračunajo, do kod lahko navijejo cene.

Seveda tisti, ki živijo blizu Italije, njim se pa zelo splača iti čez mejo in nakupiti stvari za pol leta.

Vsem se splača, ne samo tistim ob meji.

Cenovno že, časovno pa ...

Sam rešujem zadevo z akcijami, katerih spremljanje tudi pobere nekaj časa, ampak občutno manj kot šoping izleti.

Poleg tega ne uživam ravno v nakupovanju ...

Zgodovina sprememb…

Narediš si nedeljski izlet. Pa greš nekam na goriško. Nazaj grede greš pa še v štacuno. Sej imajo v italiji odprte štacune tudi ob nedeljah. In vse nabaviš za cel mesec.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hrana iz Lidla, Spara, Hoferja, Tuša, Mercatorja itd. (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
347110973 (47431) zmaugy
»

Gneča pri blagajni (strani: 1 2 3 )

11121508 (17006) GregiB
»

Spar črtna koda (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
9020428 (14377) ales85
»

Samopostrežna blagajna ima BUG!? (strani: 1 2 )

9826525 (22623) fosil

Več podobnih tem